Milyen gamer PC-t vegyek

Termékkatalógus
Frissítve

A gaming számítógépeket  úgy tervezték, hogy a legnagyobb grafikai teljesítményt biztosítsák. Mit kell tartalmaznia egy minőségi gaming PC-nek, mire kell odafigyelned a  kiválasztásakor, és mit kell elkerülnöd? Bevezetünk  a játékhoz ajánlott számítógépek kínálatába és segítünk kiválasztani a legjobbat.

Hogyan válassz gaming számítógépet

Néhány tipp gamer PC kiválasztásához

 1. Először is gondold át, hogy aktívan fogsz-e játszani a számítógépen, vagy csak néha-néha.

 2. Gamer PC kiválasztásakor ne csak a jelenlegi játékokra gondolj, hanem a jövőbeliekre is.
 3. Ha egyszerre egy számítógépen szeretnél játszani és dolgozni is, akkor a gaming számítógépek közül válassz, és ne az irodai gépek közül.
 4. Tisztázd, hogy mennyit szánnál egy gamer számítógépre. Az egyes modellek árai akár több tízezer forinttal is eltérnek.

 5. Ha gamer PC-t vásárolsz, gondolj arra, hogy legyen pénzed a monitor és egyéb kiegészítők megvásárlására is.

A gamer PC kiválasztásának alapvető paraméterei

Erőteljes videókártya

A videókártya a gamer számítógép legdrágább és legfontosabb alkotóeleme, mivel meghatározza a grafika teljesítményét. Kiválasztásával biztosítanod kell a folyamatosságot, és a grafikus beállítások valamint a játékok felbontása iránti igényeidet. Ideális a legújabb generációs grafikus kártyák közül választani. Így biztos lehetsz abban, hogy a pénzedért az elérhető legjobb technológiát kapod. A videókártyák piacát két fő gyártó uralja - az NVIDIA és az AMD.

Memória

A memóriakapacitás növekedésével a grafikus kártya teljesítménye, potenciálja is növekszik. Az olcsóbb modelleknél még mindig találhatsz 1 vagy 2 GB kapacitásúakat, ám ideálisnak tartjuk a 4-8 GB tartományt. A kiváló minőségű videókártyák memóriakapacitása meghaladhatja a 10 GB-ot is. A memória nem határozza meg közvetlenül a grafikus kártya teljesítményét, de fontos útmutatóként szolgálhat a kiválasztásakor.

NVIDIA

Az NVIDIA a videókártyák piacvezetője. A gamer PC-knél a gyártó kártyái széles körben elterjedtek, mivel kínálatukkal lefedik a teljes teljesítmény- és árkategóriát.

 • A GeForce GTX sorozat kimondottan játékra tervezett grafikus kártyákat tartalmaz, amelyek sok más grafikai és nem grafikai feladatot is képesek ellátni.

 • A GeForce GT sorozat olcsóbb kártyákat tartalmaz, amelyeket elsősorban multimédia feldolgozásra terveztek, de szerényebb erőforrás igényű játékokra is jó.

AMD

Az AMD az NVIDIA legnagyobb versenytársa. Grafikus kártyái a zöld színű versenytársával gond nélkül felveszik a harcot, mind a költség, mind a teljesítmény terén.

 • Radeon RX - olyan sorozat, amely az összes AMD grafikus kártyát magában rejti, az alsó osztálytól a felső középsőig. Ez az AMD jelölés váltotta fel a régebbi koncepciót, amely magába foglalta az R5, R7 és R9 sorozatokat.

 • Radeon RX Vega - jelölés az AMD magasabb és legmagasabb szintű kártyáira vonatkozik.

Erőteljes processzor

A gamer számítógépek besorolása alapján a processzor kategóriáit is feloszthatjuk alacsony, közepes, magas és a legmagasabb szintre. A processzor kevésbé befolyásolja a játék minőségét, mint a videókártya, de elég erősnek kell lennie, hogy ne akadályozza azt. Az erős grafika és a gyenge processzor nem fog jól működni, úgy, mint az erős processzor és a gyenge grafika sem. Mindkét alkatrésznek tökéletes egyensúlyban kell lennie a legjobb ár/teljesítmény arány elérése érdekében. Ugyanezen okból kifolyólag általában jó ötlet a legújabb generációs processzort választani.

Intel

Az Intel a világ egyik vezető technológiai vállalata, és a PC-processzorok piacának legnagyobb részét birtokolja.

 • Core i3 - alacsonyabb osztályú Intel processzorok. A legújabb generációnak nincs problémája a mai játékokkal, ám a jövőben a teljesítménye határokat szabhat a játékban.

 • Core i5 - az arany középút az Intel processzorok sorozatában. Az ide  tartozó modellek bőséges teljesítményt nyújtanak minden jelenlegi és jövőbeli játékhoz, elfogadható ár mellett.

 • Core i7 - a magasabb osztályt képviselő sorozat. Az Intel Core i7 processzorokkal bármilyen játékot játszhatsz, plusz még mindig elég teljesítményük van, például az online streaminghez is.

 • Core i9 - az Intel processzorok legmagasabb osztálya. Különösen alkalmas munkaállomásokhoz. A játékok által követelt teljesítmények növekedése az i7 sorozathoz képest nem észrevehető, de az ára már igen.

AMD

Az AMD a számítógépes processzorok második legnagyobb gyártója. Gyakorlatilag az egyetlen nagy versenytárs az Intel számára. 2017-ben az AMD felébredt és felzárkózott az Intelhez. Ennek eredménye az új AMD Ryzen sorozat megjelenése, amely a versenytársaktól semmiben sem marad le.

 • Ryzen 3 - alacsonyabb osztályú processzorok. A Core i3-hoz hasonlóan nincsenek problémáik a jelenlegi játékokkal, de a problémák előjöhetnek a jövőbeli játékoknál.

 • Ryzen 5 - Ez a sorozat az AMD középútja. Teljesítményben és az árban ismét megegyeznek az Intel Core i5 processzorokkal.

 • Ryzen 7 - AMD csúcskategóriás processzorok. Elegendő teljesítményt biztosítanak a jelenlegi és a jövőbeli játékokhoz, valamint a streaminghez vagy a nagy képfelbontású játékokhoz.

Jelölésük

Az Intel i3, i5 és i7 processzorok négy számjeggyel és néha betűkkel vannak megjelölve. Az első számjegy a processzor generációját jelzi, a második a modell teljesítményosztályát. Ha az Intel processzor megjelölése végén egy betű található, ez egy speciális funkciót jelez.

 • T - az így megjelölt modellek csökkentik a fogyasztást. Ez azt jelenti, hogy gazdaságosak, kevésbé "fűtenek", de kevesebb teljesítményt biztosítanak.

 • K - a jelzés szerint a processzor nyitott szorzóval rendelkezik, amely lehetővé teszi a frekvencia egyszerű növelését. Az ilyen jelölést viselő modellek általában drágábbak, de erősebbek is.

A helyzet hasonló az AMD-hez, a megjelölésük ugyanúgy működik, mint az Intelé. Az első számjegy a Ryzen családon belüli generációt jelzi, a második a teljesítményt. Az összes Ryzen modell nyitott szorzóval rendelkezik, a négy számjegy utáni betű valami mást jelöl.

 • X - azt az XFR funkciót jelzi, amely növeli a teljesítmény határát, ha a processzornak elegendő hőmérsékleti tartaléka van. Ez a szolgáltatás különösen előnyös a jó hűtővel rendelkező számítógépek számára.

Frekvencia

GHz-ben (gigaherc) adják meg, és a processzor sebességét jelzik. A magasabb frekvencia mellett a processzor teljesítménye növekszik, tehát a magas frekvencia jó jel. Az alapértékek mintegy 1,6 GHz és 4 GHz között vannak. Az Intel Turbo Boost 2.0 technológia azonban a leghatékonyabb modelleken akár 4,5 GHz-es frekvenciát is biztosít.

Rendszermag

A mag a processzor azon része, amely felelős az összes számítási műveletért. A mai processzorok általában több maggal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egyszerre több feladatot is tudnak kezelni. A gamer PC optimális alapja a négymagos processzor, de ideális esetben hat vagy nyolc magot tartalmaz.

Gyors memória

A memória ideiglenesen tárolja a feldolgozott adatokat és az éppen futó programokat. A kényelmes játék, de a munka érdekében is válassz legalább 8 gigabájtot, de tekintettel a játékok növekvő igényeire,  javasoljuk a 16 GB-ot. A legigényesebb játékok megkövetelik a 32 GB-ot vagy a 64 GB-ot.

Gyors SSD-lemez

Manapság népszerű megoldás a HDD és az SSD kombinációja. A gyors SSD az operációs rendszert és a telepített játékokat tárolja, a klasszikus merevlemez pedig az összes többi adatot. Míg az SSD-k gyors hozzáférést biztosítanak az összes adathoz, a HDD verhetetlen ár / kapacitás arányt kínál.

Csatlakoztatás

A csatlakozók jelentős szerepet töltenek be a gaming gép kiválasztásában is. Különösen a video csatlakozókra és az USB portokra kell odafigyelned.

 • USB - egér, billentyűzet, flash meghajtók vagy külső meghajtók csatlakoztatásához. A magasabb bitsebesség elérése érdekében inkább az USB 3.0 csatlakozókat vagy a legújabb szimmetrikus C típusú USB 3.1 típusút részesítsd előnyben, mint az USB 2.0.

 • HDMI, DisplayPort, DVI - digitális csatlakozók video és audio jelek továbbításához.

 • VGA - videó továbbítására is használható, de nem továbbítja az audio jeleket. Ez egy régebbi analóg csatlakozó.

 • Ethernet (LAN) - számítógép csatlakoztatásához az internethez vagy a helyi hálózathoz. A nagyobb sebesség eléréséhez válaszd a Gigabites LAN (1000 Mbit / s) lehetőséget.

 • WiFi - a legújabb specifikáció a 802.11ac. A 802.11 b/g/n-hez képest nagyobb sebességet és simább működést biztosít.

 • Bluetooth - vezeték nélküli csatlakozás például fejhallgatóhoz vagy hangszórókhoz. Ez a technológia nem nélkülözhetetlen egy gamer PC kiválasztásakor, de jó bónusz lehet.

 • A fejhallgatóra és a hangszórókra történő jobb átvitel érdekében az analóg csatlakoztatás az ajánlott. Ha többcsatornás audiorendszerrel rendelkezel, akkor négy csatlakozóra is szükséged lehet.

 • S/PDIF - egy audio csatlakozó digitális változata, amely optikai szálakat használ az adatok továbbítására.

 • eSATA - redox technológia a külső merevlemezek csatlakoztatásához.

 • PS/2 - régebbi csatlakozó billentyűzethez vagy egérhez.

 • Memóriakártya-olvasó - lehetővé teszi a fényképek könnyű bejátszását a fényképezőgépről vagy a mobil eszközökről.

A gaming számítógépek tartozékao

Monitor

A gamermonitorok alacsony válaszidővel (ms-ban) és a lehető legmagasabb frissítési frekvenciával  kell rendelkezniük, hogy akadozásmentes képeket biztosítsanak akciójelenetekben is. A jobb játékmonitorok frekvenciája 120, 144 vagy akár 240 Hz.

Billentyűzet

A kínálat csúcsán a mechanikus billentyűzetek vannak. Minőségi és tartós termékek, amely ellenáll akár durva bánásmódnak is. Sőt, a billentyűzet technológiája segíthet legyőzni a versenytársakat a játékában, vagy jelentősen gyorsíthatja az írásod. Még az olcsóbb billentyűzetek is rendelkezhetnek olyan játékfunkciókkal, mint a programozhatóság, az állítható háttérvilágítás vagy az N-Key Rollover. További információ a billentyűzet kiválasztásáról.

Egér

Vezetékes és vezeték nélküli egerek állnak a rendelkezésedre. A vezeték nélküli egerek előnye a rugalmasság és az ergonómia, hátránya az egér újratöltésének szükségessége. A magas DPI segít a pontosságban, a  programozható gombok segítenek a játék hatékonyságában. Válaszd ki az optikai egeret az egéralátéten történő játékhoz. Lehet, hogy olcsóbb, mint egy lézeres egér, de nem tudsz vele játszani üveg vagy nem egyenletes felületen.

Játékvezérlők - Kontrollerek

A játékvezérlők között szerepelnek vezérlők, botkormány , kormány vagy mozgásérzékelő tánc matracok.

Fejhallgató

A gamer fejhallgatóknál fontos a kényelem, a hangminőség és esetleg a mikrofon, a több résztvevős játékhoz. A kényelem kedvéért a fület letakaró fülhallgatók az ideálisak. A fejhallgató kétféle kivitelben vásárolható meg:

 • Zárt - jól szigetelt
 • Nyitott - biztosítja a valósághű zenei reprodukciót torzítás nélkül

Szék

Minden széknél először a kényelem a fontos, azután a formatervezés. A felület lehet textil vagy műbőr.

Játékok

A játékok kínálata szinte mindeféle műfajt tartalmaz, az akciótól , sporttól  kezdődően a szimulátorig vagy az RPG-ig .

Egyéb kiegészítők

Komponensek
Fejhallgatók
Hangszórók
Flash memória

Szoftver

Szoftver
Vírusirtó

Egyéb kiegészítők

Hálózati elemek
TV tuner
Hálózati kártyák

További kiegészítők

Kiterjesztett garancia

Gamer PC - alsó középosztály

Alsó középosztály

 • Játék megfizethető áron
 • Az aktívabb játékosok számára
 • Új FullHD játékok közepesen megjelenített részletekkel
 • Ár kb. 250 000 Ft-ig

Ezeken a számítógépeken futtathatsz aktuális játékokat 1920 × 1080 (FullHD) felbontással, közepes grafikus beállítással. A régebbi játékok maximális részletességgel élvezhetők.

Középosztály

 • A teljesítmény és az ár kiegyensúlyozott kompromisszuma
 • Átlagos játékosok számára
 • FullHD játékok nagy részletességgel, VR Ready
 • Ár kb. 350 000 Ft-ig

Ideális ár/érték arányú számítógépek, amelyek mindig készek az új játékokra. Stabil FullHD élményt nyújtanak nagy részletességgel.

Felső középosztály

 • Még a legigényesebb játékosokat is kielégítik
 • Elbírnak a  jelenlegi és a jövőbeli játékokkal is
 • Játssz QHD felbontásban, nagy részletességgel, VR Ready
 • Ár kb. 450 000 Ft-ig

A középkategóriás számítógépek az új játékokat 2560 × 1 440 (QHD) felbontással kezelik, a lehető legmagasabb részletességgel. Több éven keresztül nem lesz olyan játék, amellyel  egy ilyen számítógép nem tudna megbirkózni.

Felső osztály

 • Kompromisszumok nélkül játék
 • A legigényesebb és profi játékosok számára
 • Ideális 4K vagy több monitoros játékhoz, VR Ready
 • Ár kb. 550 000 Ft-ig

Szeretnél 4K-ban játszani? Semmi sem egyszerűbb ezekkel a csúcskategóriás gépekkel. A 4K felbontású játékok mellett elegendő teljesítményre számíthatsz több monitor vagy virtuális valóság csatlakoztatásához is.

A legmagasabb osztály

 • A legeslegjobb
 • Kompromisszumok nélküli játékosok számára
 • Akadályok nélkül elbír az összes jelenlegi és jövőbeli játékkal  4K felbontásban, VR Ready
 • Ár felső határ nélkül

Ha nem gond az ár és nem szereted a kompromisszumokat, akkor engedd meg magadnak, hogy a legmagasabb osztályú gaming PC legyen a Tiéd. Az ilyen PC-t nem lepi meg a 4K felbontás a részletek maximális megjelenítése, miközben a megjelenítés teljesen akadozás mentes.

Gyakran feltett kérdések gamer PC kiválasztásakor

Miért jobb PC-t és nem laptopot választani játékhoz?

Bár a gaming laptopok hordozhatóak, a gaming számítógépek kínálata szélesebb és jobban kombinálhatóak az igényeid szerint.

 • Az alkatrészek bármikor kicserélhetőek a teljesítmény javítása érdekében.

 • Egy gamer PC-nek nagyobb a teljesítménye mint az azonos árkategóriájú laptopnak.

 • Sokkal nagyobb monitort használhatsz, mint a laptop kijelzője.

 • Az PC komponensei sokkal jobban lehűthetőek, ami hosszabb élettartamot és nagyobb teljesítményt eredményez.

Miben különbözik a minőségi PC gépház a kevésbé minőségi PC gépháztól?

A drágább  PC gépházak erősebb anyagokból készülnek, amelyek nagyobb tartósságot, ellenálló képességet és akusztikus tulajdonságokat eredményeznek. Ezeket gyakran szigetelő anyagokkal és minőségi ventilátorokkal érik el. A kiváló minőségű gépházak gyakori elemei a porszűrők, amelyek megakadályozzák a számítógép eltömődését. A gépház évekig működhet, és a belső alkatrészek többféle változatát is igénybe veheted, tehát pénzt takarítasz meg vele.

Mit kell figyelembe venni a teljesítmény mellett a gamer számítógép kiválasztásakor?

A meghajtók és lemezek szükségessége

Mivel az optikai meghajtók lassan, de biztosan kezdenek eltűnni a hagyományos számítógépekből, tanácsos mérlegelni, hogy szükséges-e olyan gépház vásárlása, amely ezeknek fenntartja a helyet. Ha gyakran használsz DVD-ket vagy Blue-ray lemezeket a számítógépedben, akkor a hely szükséges.  Ellenkező esetben ezt megspórolva egy kisebb, vonzóbb gépházat is vehetsz.

Jövőbeli felújítás

Vedd figyelembe a jövőbeni fejlesztések és újítások lehetőségét. A gépháznak elegendő hellyel kell rendelkeznie az esetleges vízhűtésnek, de rendelkezésre kell állnia megfelelő tápegységnek is.

Kialakítás

Az egyik legfontosabb kritériuma a számítógép gépház kiválasztására a dizájnja. A gépháznak jó minőségűnek, de tetszetősnek is kell lennie. A számítógép dizájnja egyben az egyéniséged hordozója is, tehát az, hogy agresszív gaming kialakítást vagy minimalista formatervezést választasz, pusztán az egyéni ízlésedről szól.

Honnan tudhatom, hogy egy adott játék megfelelő-e egy adott számítógéphez?

Mielőtt pénzt költenél álmaid játékára, érdemes megnézni, vajon a számítógépednek megfelelő-e a teljesítménye.

 • Ismerned kell a számítógép hardverét, különösen a magok számát és a processzor frekvenciáját, a memória kapacitását és a grafikus kártya adatait. A Windows eszközök kezeléséhez szükséges alapvető adatok megtalálásához a részletesebb paraméterekhez például a HWiNFO használható. Az Alza oldalain elérhető számítógépes játékok leírásában a rendszerkövetelmények is fel vannak tüntetve, így ezeket össze tudod hasonlítani a számítógéped paramétereivel.

 • Az olyan online eszközök, mint a systemrequirementslab.com, nagyon kényelmes módszer a játék követelményeinek és számítógéped összetevőinek az összehasonlítására. Írd be a kívánt játék nevét és futtasd le a tesztet. Az eszköz felismeri a hardvert, és az eredmény alapján meg fogod tudni, mennyire áll készen a számítógéped a kívánt játékra.

Mit tud az Alza Gamer PC és milyen előnyei vannak?

Az Alza gaming gépeket közvetlenül szakembereink állítják össze. Természetes a minőségi alkatrészeket használata, a számítógépek tesztelése és a 36 hónapos meghosszabbított garancia.

 • GameBox - Kiegyensúlyozott felállás minden játékos számára. Az Intel és AMD rajongók kiválaszthatják a processzor típusát.

 • Battlebox - VR-játékokra hangolva, a maximális játékélményt szem előtt tartva tervezték meg a szakemberek.

 • Egyedi PC - Az Alza Egyedi PC  segítségével Te mondhatod meg, milyen  számítógépet készítsünk neked.

Mit jelent a "VR Ready" számítógép?

A "VR Ready" számítógépnek meg kell felelnie a virtuális valóságban játszható játékok hardver követelményeinek. Az ilyen számítógépek elsősorban magas grafikai teljesítményűek. Ezért probléma nélkül  használhatóak  „normál játék” során is. Természetesen a virtuális valóságban történő játékhoz szükséged lesz virtuális realitást támogató szemüvegre, mint például a HTC Vive vagy az Oculus.

Fogalomtár - Gamer PC

VR Ready

Olyan számítógépek megnevezése, amelyek elegendő teljesítménnyel rendelkeznek a virtuális valóságban történő játékhoz.

Cache

Egy puffer, amely tárolja az adatokat a későbbi gyors hozzáférés érdekében. Előnye a nagy sebesség és a rövid hozzáférési idő. A cache a processzorokban, a merevlemezekben stb. található.

SSHD

Hibrid lemez, amely alapvetően merevlemez, kis SSD gyorsítótár-partícióval. Ez kompromisszum a drága SSD-k és a nagy kapacitású HDD-k között.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ