Alza dny HU Alza days HU

Milyen elektromos főzőedényt vegyek?

Termékkatalógus

Az elektromos főzőedények minden típusa praktikus segítség a konyhában. Segítségükkel az étel gyorsan, egészségesen és zsiradék felhasználása nélkül készíthető el. Azonban több fajta kapható. Hogyan válassz ebből a széles kínálatból és hogyan válaszd ki azt, amelyik az igényeidnek a legjobban megfelel? Cikkünkben igyekszünk tanácsokkal ellátni, hogy el tudd dönteni, a főzési szokásaidhoz a rizsfőző, az elektromos serpenyő, az ételpároló vagy a kukta illik-e jobban. Azok pedig, akik még többre vágynak, megismerhetik a csodálatos, többfunkciós edényeket.

Milyen elektromos főzőedényt vegyek?

Néhány tipp az elektromos főzőedény kiválasztásához

 1. Első lépésként gondold át, hogy milyen ételeket szeretnél készíteni az elektromos főzőedényben.
 2. Többféle edény is lehetővé teszi egynél több étel egyidejű készítését.
 3. Az elektromos serpenyő sütő vagy főzőlap helyett is használható.
 4. Ha szeretsz kempingezni, vagy van egy nyaralód, akkor nagy hasznát veheted például egy remoskának.
 5. Ha egyetlen segítőt szeretnél mindenhez, a többfunkciós edény lehet a jó választás.

Alapvető támpontok az elektromos főzőedény kiválasztásához

Űrtartalom

Az elektromos főzőedények mérete attól függően változik, hogy milyen célra tervezték. Ha nagyobb mennyiségű ételt szeretnél készíteni vagy befőzni, akkor válassz 5 l-es vagy annál nagyobb űrtartalmú edényt. Befőzéshez 29 literes edény használatát javasoljuk, amely nagyobb mennyiségű lekvár befogadására is alkalmas, így felgyorsíthatod a befőzés folyamatát. Rizs főzéséhez elég akár egy 5 literes elektromos edény is. Az ételpárolók általában nagyobb méretűek, mert ezekben egyszerre több étel is készíthető. Ha rendszeresen több személyre szeretnél főzni, akkor minél nagyobb az edény, annál jobb.

Anyag

A legtöbb elektromos edény rozsdamentes acélból készül és tapadásmentes felülettel vonják be, leggyakrabban teflonnal. Így az edények rendkívül tartósak és jól tisztíthatók. Nem tapad meg rajtuk a szennyeződés és nem törnek el.

Főzési hőmérséklet

Ismeretes, hogy főzés során az étel elveszítheti vitamin- és tápanyagtartalmát. A magas hőmérséklet roncsolja és elpusztítja ezeket az anyagokat. Pontosan emiatt van létjogosultsága a lassú elektromos főzőedényeknek, amelyek alacsony hőmérsékleten készítik el az ételeket. Bár hosszabb főzési időre van szükség ahhoz, hogy az étel megpuhuljon, színét és ízét viszont megőrzi. Kivételt képeznek ez alól a kukták, amelyek a gőznyomás elvén működnek, így az értékes anyagok még akkor sem pusztulnak el, ha az étel nagyon gyorsan elkészül.

Főzés magas nyomáson

A magas nyomáson történő főzésnek nagy előnye a gyorsaság. Ha a forró vízből kiáramló gőz nem tud egy ideig távozni az edényből, a nyomás a kukta belsejében megemelkedik. A magasabb nyomáson történő főzés ugyanakkor magasabb hőmérsékleten is történik, ami a folyamatot gyorsabbá, környezetbarátabbá és egészségesebbé teszi. A rövidebb ideig tartó, magasabb hőmérsékleten történő főzés megóvja a vitaminokat és egyéb anyagokat, amelyek ezen a hőmérsékleten másképpen elpusztulnának, és sokkal hosszabb ideig megőrzi az étel eredeti ízét, mintha fedél alatt főzted volna egy edényben.

A fűtés típusa

Több fűtés típussal is találkozhatsz az elektromos főzőedényeknél. Két típus közül választhatsz: felső és alsó fűtéssel rendelkező edények. A felső fűtés hús vagy zsemle illetve egyéb ételek sütéséhez használható. Az alsó fűtés ideális olajban sütéshez és pároláshoz.

Speciális funkciók

Néhány elektromos főzőedényen kijelző is található, amelyen jól látható a főzési idő és a beállított program. A speciális funkciók közé tartozik az időzítés vagy a főzés késleltetett indítása is. Így könnyebben, az igényeidnek megfelelően tervezheted meg a főzést.

Rizsfőző

 • Kifejezetten rizs főzéséhez tervezték
 • Űrtartalma 0,6 l-től 5 l-ig terjedhet
 • Az edény belsejét tapadásmentes felület borítja
 • Előnye a túlmelegedés elleni védelem és a rizs túlfőzését is megakadályozza

Ha szereted a rizst, a rizsfőzőt neked találták ki, hiszen megkönnyíti az összes népszerű rizsfajta elkészítését. Biztosan nagyra fogod értékelni, hogy az elkészült rizs nem tapad oda az edény falához, és több órán át melegen tartja a rizst. A rizsfőző gőzben főz, így az ételkészítés nagyon egészséges, hiszen megőrzi az összes tápanyagot. A rizs mindig nagyon ízletes lesz. A rizsfőző használata nagyon egyszerű és gyors. Az odaégett rizs már a múlté, hiszen miután megfőtt a rizs, a rizsfőző automatikusan kikapcsol.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyen kimérhető a kívánt mennyiségű rizs
 • A hőtartás módnak köszönhetően több órán át meleg marad a rizs
 • Köles és hajdina főzésére is alkalmas
 • A rizs jobb ízű és optimális állagú lesz
 • Ha a belső edény nem kivehető, nehezebb tisztítani

Mennyi vízre van szükség a rizs főzéséhez?

Általában egy pohár rizshez 1,5 pohár víz elegendő. De például a basmati rizs, amely valamelyest „keményebb“, akár a víz 6-szorosát is felveheti.

Miért nem fő meg rendesen vagy fő túl a rizs?

Ha a rizs nem fő meg rendesen, vagyis kemény marad, annak az az oka, hogy túl kevés vízben főtt. Kóstold meg a rizst főzés közben, és ha még mindig kemény, adj hozzá több vizet. Ezzel szemben a túlfőtt rizs azt jelenti, hogy túl sok vizet adtunk hozzá, és a rizs túl hosszú ideig főtt.

Karbantartás és tisztítás – betehetem a mosogatógépbe?

A rizsfőzők általában, gond nélkül moshatók mosogatógépben. Bizonyos rizsfőzők, főként az olcsóbbak, ezt azonban nem teszik lehetővé. Mindig figyelmesen olvasd el a használati útmutató erre vonatkozó részét, mielőtt a mosogatógépbe betennéd.

Milyen elektromos főzőedényt vegyek - Ételpároló

Ételpároló

 • Egészséges ételek készítéséhez
 • Űrtartalma 1,6 l-től 10,5 l-ig terjedhet
 • Többféle étel egyidejű készítését teszi lehetővé
 • Időzítővel és késleltetett indítás funkcióval is rendelkezhet

Az ételpároló ideális az egészséges főzéshez. A főzéshez zsír és olaj nem, csupán víz szükséges. Az ételpároló hús, rizs és zöldség készítéséhez alkalmas. Vannak olyan ételpárolók, amelyek több főzőedénnyel rendelkeznek, így egyszerűen elkészítheted a főétellel egy időben az előételt és a köretet is.

Előnyök és hátrányok
 • Olaj és zsír nélkül főzhetsz
 • Főzés után az ételpároló automatikusan kikapcsol
 • Jobb ízű és magasabb tápértékű ételek készíthetők
 • Könnyen karbantartható (a legtöbb mosogatógépben mosható)
 • Nagyobb helyre van szüksége

Étel melegítésére is használhatom?

Igen. Az ételpárolóban meg is tudod melegíteni az ételt. Néhányan a mikrohullámú sütő helyett is ezt használják. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a tányérok, mint például a mikrohullámú sütőé, nem tehető be az ételpárolóba, úgyhogy az ételt melegítés után kell tányérba vagy tálba átrakni.

Van-e olyan elv, amely alapján az ételeket a kosarakba (tálcákba) helyezzük?

Általánosságban azt javasoljuk, hogy a legnagyobb darabokat, amelyeknek az elkészítése a legtöbb időt veszi igénybe, helyezzük az alsó kosarakba.

Mit kell tennem, ha az ételek elkészítési ideje más és más?

A probléma megoldásának legmegfelelőbb módja az, hogy a leghosszabb elkészítési időt igénylő ételt helyezzük a legalsó kosárba, és a főzés során a többi ételt a fölső kosarakba helyezzük. Mindent megfelelő idő alatt készíthetsz el, így az étel mindig nagyszerűen sikerül.

Mikor és hogyan lehet eltávolítani a vízkövet az ételpárolóból?

Önts 3 pohár ecetet a víztartályba, majd töltsd fel vízzel. Ezután csatlakoztasd az ételpárolót az elektromos hálózathoz és állítsd be az időzítőt 20 percre. Ezt kb. 7-10 használat után kell újra és újra elvégezni. Mindez a gőz egyenletes áramlását biztosítja, miközben az egész készülék élettartamát meghosszabbítja.

Elektromos serpenyő

 • Segítségével többféleképpen készítheted el az ételeket
 • Űrtartalma 3 l-től 5,5 l-ig terjedhet
 • Teflon vagy kerámia tapadásmentes bevonattal rendelkezik
 • A hőszabályozást a termosztát teszi lehetővé

Az elektromos serpenyő nemcsak otthoni használatra alkalmas, hanem nyaralókban és faházakban is ideális megoldás. Egyes elektromos serpenyőkhöz csúszásgátló alátét, gőzkieresztő nyílással ellátott fedő vagy éppen praktikus állvány is tartozik.

Előnyök és hátrányok
 • Kényelmes használat és szállítás
 • Sütésre, olajban sütésre, párolásra, csőben sütésre és főzésre is alkalmas
 • Könnyen tisztítható, tapadásmentes felület
 • Gyorsan melegszik
 • Nehezen tárolható

Lehet az elektromos serpenyőben süteményt sütni?

Az elektromos serpenyőben nemcsak húst és zöldséget lehet készíteni ebédre, hanem akár édes süteményt is süthetsz. Készíts finom süteményt, édes palacsintát vagy éppen piskótát. Akár omlós karácsonyi kalácsot vagy ínycsiklandozó pizzát is süthetsz benne. Jó étvágyat!

Betehetem az elektromos serpenyőt a sütőbe?

Nem. Az elektromos serpenyő önmagában egy kis sütő, amelyben mind főételeket, mind pedig édességeket készíthetsz, amit csak megkívánsz.

Remoska

 • Az ételkészítés rugalmas módját teszi lehetővé
 • Űrtartalma 2 vagy 4 l lehet
 • Felülről melegít, a felesleges gőz pedig a fedőn lévő szelepen keresztül távozik
 • Tapadásmentes teflon felület

Remoskát az 1950-es évek óta gyártanak és még mindig nagy népszerűségnek örvend. Biztosan ismered is, ha van egy nyaralód, vagy szeretsz kempingezni. Nagy előnye, hogy hordozható és kisebb sütőként szolgál. Ezért nagyszerű megoldás mindenhol, ahol a hagyományos sütő nem használható. Természetesen otthon is megtalálja a helyét, a remoska elektromos sütőedény és a tűzhely jól kiegészítik egymást. Készíts mindenféle húst, halat, zöldséget, sőt pizzát, süteményt vagy éppen tortát. A remoskában készült étel megőrzi a zamatát, illatát és nem szárad ki.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyen magaddal viheted
 • Pároláshoz, olajban sütéshez, grillezéshez, kiolvasztáshoz és sütéshez is használható
 • Energiát takarít meg
 • Viszonylag nehéz
 • Nem könnyű tisztítani

Elektromos kukta

 • Azok számára, akik szeretnék gyorsan elkészíteni az ételt
 • Űrtartalma 2,4 l-től 12,5 l-ig terjedhet
 • Segítségével akár 60% energiát és 40% időt is megtakaríthatsz

Az elektromos kuktában még a keményebb marhahús is nagyon gyorsan megfő. A hagyományos kuktákhoz képest a nyomást és a hőmérsékletet is hasznosítja, ami gyorsabb és olcsóbb főzést eredményez. Az elektromos kukta előre beállított programokkal is rendelkezik, egyes modellek még akár egyedi programok létrehozását is lehetővé teszik.

Előnyök és hátrányok
 • Gyors főzés
 • Kevesebb vízzel főzhetsz
 • A tapadásmentes felületnek köszönhetően könnyen tisztítható
 • Viszonylag nehéz
 • Magasabb ár

Mekkora edényt érdemes vásárolni?

A kuktákat általában 3-12 literes méretben gyártják. Választhatsz kis- és nagyméretű típusok közül. Annak függvényében kell dönteni, hogy hány személyre fogsz főzni, vagy mennyi ételt szeretnél egyszerre készíteni. A választás során azonban ügyelj egy fontos dologra - a kuktát biztonsági okokból csak ⅔-ig lehet megtölteni.

Melyik anyagokat részesítsd előnyben az elektromos kukták esetében?

A modern kukták többnyire rozsdamentes acélból készülnek. Kiváló hővezető képességgel és hőtartó kapacitással bírnak. Továbbá nagyon jól karbantarthatók. Bizonyos termékek esetében feltűnhet, hogy egyéb fémeket is hozzáadnak, amelyek tovább javítják az acél tulajdonságait. Javasoljuk azonban az allergiás reakciókat is kiváltható nikkelből készült edények mellőzését.

Multicooker, többfunkciós edény

 • Univerzális edény, amely számos konyhai tevékenység során a segítségedre lesz
 • Űrtartalma 4 l-től 10 l-ig terjedhet
 • Számos speciális program illetve egyedi beállítás
 • Jól áttekinthető kijelző és időzítő

Az elektromos főzőedények ezen fajtája süt, főz, grillez. Egyetlen készülék, amely mindenben a segítségedre lehet. Könnyen főzhetsz, süthetsz olajban, süthetsz, grillezhetsz, párolhatsz, de akár fondüt is készíthetsz benne. Egyes modellekhez nem tartozik sütőkosár.

Előnyök és hátrányok
 • Egyetlen edény segítségével különböző ételeket készíthetsz
 • Számos beállítási lehetőség, pont úgy, ahogy szeretnéd
 • Egyszerű használat és karbantartás
 • Magasabb ár

Befőző edény

 • Befőzéshez és főzéshez tervezték
 • Űrtartalma 8,8 l-től 29 l-ig terjedhet
 • Hőmérséklet-szabályozás és hangjelzés figyelmeztet, ha eléri a kívánt hőmérsékletet
 • Nagy előnye az időzítő, a túlmelegedés elleni védelem és a hőszigetelt fogantyú

A befőző edény segítségével a zöldséget és gyümölcsöt egész évben hasznosíthatod. A speciális hőkezelésnek köszönhetően tartósítja az élelmiszereket és megvédi a mikroorganizmusoktól. Hosszú ideig fogyasztható marad az étel, így bármikor ehetsz finomabbnál finomabb lekvárokat, dzsemeket, kompótokat, valamint savanyú uborkát, gombát stb. A befőző edény azonban sokkal szélesebb körben használható, például meleg italok, levesek, de akár pörkölt készítéséhez is.

Előnyök és hátrányok
 • Megkönnyíti a befőzést
 • Szabályozható hőmérséklet és befőzési idő
 • Némely modell több funkcióval és felhasználási móddal büszkélkedhet
 • Nehezen tisztítható
 • Magasabb ár
 • Általában nagyméretű
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ