Shop roku Akvizice ApF HU

Hogyan válasszunk ételtárolót

Termékkatalógus

Az ételtároló dobozok szinte minden konyha alapvető felszerelései közé tartoznak. Meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát és frissességét, lehetővé teszik az ételek kényelmesebb szállítását és nem utolsósorban segítenek az élelmiszerek hűtőszekrényben vagy fagyasztóban történő tárolásában. A piacon nagy választékot találhatsz, ami az ételtároló dobozok anyagát, méretét, formáját és zárórendszerét illeti. Segítünk eligazodni az ételtárolók kínálatában, és a te konyhádba legmegfelelőbbet kiválasztani.

Hogyan válasszunk ételtárolót

Néhány tipp az ételtárolók kiválasztásához

 1. Gondold végig, hogy mire fogod használni a dobozokat (hűtés, fagyasztás, sütés, vagy arra, hogy az ételt magaddal vidd...). Ennek megfelelően válaszd ki az anyagot.

 2. Minél jobb a doboz, annál hosszabb ideig marad friss az étel.

 3. A modern anyagok élettartama hosszabb, ezért érdemes ilyen dobozokba befektetni.

 4. Egyes dobozok belső rekeszekkel és szeleppel rendelkeznek, amely az étel mikrohullámú sütőben történő melegítését segíti.

Az ételtároló dobozok kiválasztásának alapvető paraméterei

A doboz zárásának módja

Az ételtároló kiválasztásakor nagyon fontos paraméter, hogy milyen a doboz zár-rendszere. Hiszen a fedél és az edény tömítése az étel frissességét és eltarthatóságát is befolyásolja. Ha az edény nem jól záródik, és a levegő behatol a dobozba, a benne lévő étel sokkal gyorsabban megromlik, mint egy jó tömítéssel rendelkező dobozban.

Milyen zár-rendszerekkel találkozhatunk az ételtároló dobozoknál?

Klasszikus pattintható műanyag fedél

Az ezzel a zár-rendszerrel ellátott edények az olcsóbbak közé tartoznak. A tartály fedele nem záródik 100%-osan, a levegő behatolhat az edény belsejébe, így az étel gyorsabban elveszíti frissességét és nem tartható el sokáig. Az sem jó, ha egy ilyen edényt megdöntünk. A folyékony ételek, például levesek vagy szószok kiszivároghatnak a fedél és az edény között.

Csatos rendszer szilikon tömítéssel

A csatos rendszer sokkal megbízhatóbb és a klasszikus pattintós fedéllel ellentétben 100%-osan szigetel. Így sokkal hosszabb ideig eltartható a benne tárolt étel és a szállítás is biztonságos. A fedél nagyon szilárdan rögzül az edényhez, így nem kell aggódnod amiatt, hogy a hátizsákba ömlik a leves, vagy a hűtőszekrény szaga behatol a dobozba (és fordítva).

A dobozok tömítése

Míg a rápattintható fedelű dobozok nem rendelkeznek tömítéssel, a csatos zár-rendszerrel ellátott edényeknél ügyelni kell a fedél tömítéseire. Lehet:

 • Szilárd - az ételmaradék nem telepszik meg a tömítés mögött, ami megakadályozza az ételt lebontó baktériumok kialakulását a doboz belsejében. A szilárd tömítésű edények drágábbak, de higiénikusabbak és nem szivárognak.
 • Beillesztett - a tömítés körül hézagok vannak, ami azt eredményezi, hogy az étel lerakódik a tömítés mögött, és itt baktériumok képződnek. Az ilyen edény belsejében található étel könnyebben megromlik, és gyorsan elveszíti frissességét. Az ilyen dobozok olcsóbbak, de alkalmatlanok a gyermekek számára készült ételek tárolására.

Vákuumdobozok

Ételek tárolására szolgál, anélkül, hogy azt levegő érné, ami meghosszabbítja az étel frissességét, és az étel hosszabb ideig megőrzi aromáját is. A vákuumdobozok tökéletesen alkalmasak kávé, tea, keksz (vákuumdobozban tárolva nem szívják magukba a nedvességet), valamint ebédmaradék, szalámi és sajt stb. tárolásához.

Felhasználási terület

Az ételtároló dobozokat minden háztartásban másként használják. Vannak, akik tízórait csomagolnak benne a gyerekeknek az iskolába, mások ételt tárolnak benne a hűtőben vagy a fagyasztóban, megint mások ebédet visznek benne magukkal a munkahelyükre. Ezért a piacon többféle doboz létezik, amelyek meghatározott tulajdonságokkal és felhasználási területtel rendelkeznek:

 • Dobozok, amelyek az ételek hűtőszekrényben történő hűtéséhez alkalmasak - a legtöbb piacon fellelhető doboz

 • Dobozok, amelyek az ételek fagyasztóban történő fagyasztásához alkalmasak - hópihe piktogrammal ellátott fagyálló dobozok

 • Hideg ételek szállítására és tárolására alkalmas dobozok - ún. TO GO dobozok, külön rekeszekkel, speciális belső elrendezéssel rendelkező uzsonnás dobozok, pl. tál salátához az öntet tárolásához alkalmas dobozkával, doboz joghurthoz külön tálkával a gabonapehelyhez, külön tál a zöldségnek a szendvicses dobozban stb.

 • Meleg ételek szállítására és tárolására alkalmas dobozok - pl. thermo dobozok, ételhordók

Különleges tulajdonságok

 • Dobozok az étel mikrohullámú sütőben történő melegítéséhez - félig nyitott fedéllel a legtöbb edényben megmelegítheted az ételt a mikrohullámú sütőben (vásárlás előtt mindig ellenőrizd, hogy a gyártó nem hívja-e fel külön a figyelmet arra, hogy az edény nem alkalmas az étel mikrohullámú sütőben történő melegítésére). Ha gyakrabban használod a mikrohullámú sütőt melegítésre, akkor érdemes olyan dobozt venni, amelynek a fedelében szelep van. Melegítés előtt nem kell kinyitni az ilyen edényt. Csak a fedélen lévő szelepet kell kinyitni. Ennek eredményeként az étel 9-szer gyorsabban melegszik fel és lédús marad.

 • Mosogatógépben mosható dobozok - ha van mosogatógéped, vagy azt tervezed, hogy veszel egyet a jövőben, akkor válassz olyan dobozokat, amelyek mosogatógépben moshatók.

 • A gyermekek számára készített ételek tárolására alkalmas, tanúsítvánnyal rendelkező dobozok - még a bébiételt is időről időre el kell tenni. Mivel a kisgyermekek szervezete sokkal érzékenyebb a különféle vegyi anyagokra, mint a felnőtteké, válassz olyan dobozokat, amelyek Gyermekek számára alkalmas jelöléssel vagy BPA mentes minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

 • Egymásra rakható dobozok - A legtöbb doboz, amely ugyanattól a gyártótól származik, egymásra rakható. Ez azt jelenti, hogy a dobozok egymáshoz vannak igazítva, így egymásra helyezhetők. Ezzel jelentős mennyiségű helyet lehet megtakarítani a hűtőszekrényben, a fagyasztóban és a kamrában.

A doboz anyaga

Leggyakrabban műanyag vagy polipropilén (PP) dobozokkal találkozhatunk, ez utóbbi a műanyag tartósabb formája. Ezek a dobozok általában univerzálisak, mind mikrohullámú sütőben, mind mosogatógépben használhatók. Az üvegből készült dobozok inkább száraz élelmiszerek tárolására alkalmasak, néhány üvegtál ételek tárolására és sütésére egyaránt használható. A boroszilikát üvegből készült dobozokat nagy ellenállóképesség jellemzi. Környezetbarát megoldást jelentenek a bambusz dobozok, amelyek főleg természetes anyagokból készülnek. Mosogatógépben moshatók és általában egyedi kialakításúak. Kávé, tea és egyéb ömlesztett áru tárolására kiválóan alkalmasak a rozsdamentes acél dobozok. A vaj hűtőszekrényben történő tárolására a kerámia dobozok a legmegfelelőbbek.

Üveg ételtárolók

 • Elegáns design
 • Ételek tálalására is alkalmas
 • Ideális sütéshez

Ha szeretsz sütőben sütni vagy melegíteni, akkor egy üvegből készült doboz nagy segítség lehet. Lasagnet, sült tésztát és pitét is készíthetsz benne. A hagyományos sütőedényektől eltérően az üvegedényt műanyag fedéllel fedheted le, miután az elkészült étel kihűlt, és magaddal viheted piknikezni, a nyaralóba vagy beteheted a hűtőbe. Az elkészített étel sokkal tovább friss marad. Az üveg dobozok kiválasztásakor ügyelj arra, hogy az edény hőálló üvegből készült-e, hiszen csak ebben az esetben lehet a sütőben is használni.

Előnyök és hátrányok
 • Sütés a sütőben
 • Sült ételek szállítása
 • Sült ételek tárolása
 • Tálalás közvetlenül a dobozban
 • Nem lehet benne sütni, ha rajta van a műanyag fedél
 • Nem lehet minden üvegből készült dobozban sütni

Műanyag ételtárolók

 • A legnépszerűbb ételtárolók
 • Ideális ár-teljesítmény arány
 • Nagy választék a forma és a méret tekintetében

A műanyag dobozok, ha ételtárolót szeretnél, a legnépszerűbbek az összes anyag közül. Leggyakrabban az élelmiszerek hűtőszekrényben vagy fagyasztóban történő tárolásához, az ételek iskolába vagy munkahelyre történő viteléhez, az ebéd mikrohullámú sütőben történő melegítéséhez stb. használják. Ha kiváló minőségű tömítéssel és zárral rendelkeznek, akkor jelentősen meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Számos forma és méret közül választhatsz. Néhány műanyag doboz 100% BPA mentes jelöléssel büszkélkedhet, azaz nincs benne olyan vegyi anyag, amely negatív hatással lenne az emberi szervezetre. Az ilyen dobozok nemcsak neked, hanem gyermekeidnek is megfelelőek.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyű
 • Számos forma és méret
 • Széles felhasználási kör
 • Költséghatékonyabb dobozkészletek
 • Több évtizedig tartanak
 • Nem lehet bennük sütni
 • Néhány doboz matt / nem átlátszó

Tritan ételtárolók

 • Ellenáll a sérüléseknek és a hőnek
 • Első pillantásra szinte olyan, mint az üveg
 • Nincsműanyagszaga

A Tritan egy viszonylag új anyag, amelyet egyre gyakrabban használnak az élelmiszerekhez használt palackok és dobozok gyártásához. Néhány műanyag edénytől eltérően nem tartalmaz BPA-t, kristálytiszta, könnyű és rendkívül ütésálló. A Tritan 90 °C-ig ellenáll a magas hőmérsékletnek, és nem deformálódik. Ezért nyugodtan beleöntheted a forró mártást vagy levest a Tritan dobozokba anélkül, hogy az károsítaná a dobozt. A Tritan dobozok íztelenek és szagtalanok, ezért nem befolyásolják az ételek ízét és illatát. Ugyanakkor nem szívják magukba a szagokat. Ezért nyugodtan tárolhatsz például fokhagymát a tritan dobozban, anélkül, hogy attól kellene félned, hogy soha többé nem fogsz megszabadulni a fokhagyma szagától.

Előnyök és hátrányok
 • Könnyű
 • Tartós és kristálytiszta
 • Nem befolyásolják az ételek ízét vagy illatát
 • Vákuumzárással
 • Egyenként vagy szettben is megvásárolható
 • Könnyen tisztítható
 • Drágább
 • Kisebb választék

Gyakran feltett kérdések az ételtároló dobozok kiválasztásakor

Alkalmas-e a műanyag doboz élelmiszerrel való érintkezéshez?

Minden műanyagot, különösen azokat, amelyeket az élelmiszeriparban használnak, alaposan bevizsgálnak, így nincsenek hatással a bennük tárolt élelmiszerekre. Gyakran találkozhatsz a műanyag dobozokon BPA-mentes jelöléssel, ami azt jelenti, hogy az ilyen edények biztonságosak.

Melyik dobozok a legjobbak az élelmiszer fagyasztóban történő tárolásához?

A fagyasztóba alkalmas dobozok leggyakrabban műanyagból vagy üvegből készülnek. Ezek az anyagok ellenállnak az alacsony hőmérsékletnek, és a bennük tárolt élelmiszerek megőrzik hosszú eltarthatósági idejüket a megfelelő tárolásnak köszönhetően. A fagyálló dobozokat általában hópihe jelöli.

Milyen anyag képes ellenállni a mosogatógépben történő gyakori mosásnak?

A mosogatógépben való gyakori mosás szempontjából a legtartósabb anyag egyértelműen az üveg. A mai napig kevés az olyan doboz, amely nem mosható mosogatógépben, azonban a műanyag dobozok gyakori mosogatógépben történő mosogatása nemkívánatos elszíneződést vagy karcolásokat okozhat.

Melyik dobozok a legalkalmasabbak a mikrohullámú sütőben történő használatra?

A legtöbb műanyag, üveg és szilikon doboz alkalmas arra, hogy nyitott fedéllel megmelegítsd bennük az ételt a mikrohullámú sütőben. A szeleppel ellátott fedél akkor térül meg, ha gyakrabban használod melegítéshez. Melegítés előtt csak nyisd ki, és az étel gyorsabban felmelegszik. Az olyan anyagok, mint a rozsdamentes acél, a zománc vagy a bambusz, nem alkalmasak a mikrohullámú sütőbe.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ