A kapszulás és az automata kávéfőző gépekhez viszonyítva, a karos kávéfőző gépek használatához szükség van az aktív közreműködésedre is. Ezek a gépek nagyon népszerűek azon kávérajongók körében, akik ismerik használatának egyes lépéseit, és szívesen vesznek részt aktívan a kávékészítés teljes folyamatában, a kávészemektől az elkészült csésze kávéig. Milyen nyomásra van szükség ahhoz, hogy valóban kiváló kávét készíthess? Milyen további eszközökre lesz szükséged a gép használatához? Ehhez adunk tanácsot útmutatónkban.
A kávéőrleményre kifejtett nyomás szempontjából a kávéfőzőket a vízpumpa és a gőznyomás alapján csoportosíthatjuk.
Minőségi kávé készítéséhez ajánlott, hogy a kávéfőző beépített vízpumpával rendelkezzen. A nyomás legalább a 9 bar legyen, azonban egy igazán jó csésze eszpresszó kávé elkészítése legalább 15 bar nyomást igényel.
Vannak olcsóbb kávéfőző gépek is, amelyek mintegy 2 bar nyomással dolgoznak, de így szinte biztos, hogy nem leszel elégedett az elkészült kávé minőségével. Ezért azt javasoljuk, hogy inkább ne spórolj a kávéfőzőn.
A karos, vagy kézi kávéfőzők a szakértő kávérajongók számára jelentenek megfelelő választást. A kávé elkészítése ezekkel a gépekkel nem annyiból áll, hogy megnyomsz egy gombot és néhány másodpercig vársz a kész csésze kávéra, mint az automata kávéfőzők esetében. A karos kávéfőzőknek nincs beépített darálójuk és automata adagolójuk. Emiatt a kávészemek megfelelő őrlése, és az őrölt kávé tömörítése, megfelelő sűrűségűre préselése elengedhetetlen egy jó csésze feketéhez. Mindez a kávéfőzést kellemes rituálévá varázsolja, ami közben valódi baristának érezheted magad.
Annak érdekében, hogy minden nap egy csésze igazán friss kávét készíthess, mindenképp vegyél egy kávédarálót a karos kávéfőzőhöz. A pörkölt kávé megdarálva gyorsan elveszítheti aromáját. Emiatt célszerűbb csak azt a mennyiséget megőrölni, amit éppen felhasználsz, mint venni egy csomag őrölt kávét. A kávédaráló kiválasztásánál nagyon egyszerű szabály érvényesül. Minél jobb a daráló, annál jobb lesz a kész kávé. Nem tudod, hogy mi alapján válassz? A Milyen kávédarálót vegyek? c. útmutatónk segítségedre lesz abban, hogy rátalálj a számodra leginkább megfelelő kávédarálóra.
Az igazi kávérajongók számára beépített kávédarálóval ellátott, karral működtetett kávégépek állnak rendelkezésre. Egyedülálló módon képesek őrölni a szemes kávét, ami még jobb és karakteresebb kávéízt ad. A darálós karos kávéfőzők sok tekintetben a kávézók professzionális eszpresszógépeihez hasonlíthatók, de az áruk általában az automata eszpresszógépekkel van egy szinten.
A karos eszpresszó gépek nem tartalmaznak integrált kávétartályt, szűrőt viszont igen, amely egy rozsdamentes acélból készült lyukacsos tartály formájában, a karban találhtó. Ezt egyszerűen csak meg kell tölteni friss őrölt kávéval. Ezután rögzíteni kell a kart, majd átengedni a nagynyomású vizet az őrleményen, ami ezután friss kávéként folyik a csészébe.
TIPP: Ha a kávéfőző kijelzi, hogy karbantartásra van szükség, javasoljuk, hogy ne halogasd ennek elvégzését. A problémamentes működéshez és a minőségi kávéhoz rendszeresen karban kell tartani a gépet.
A karos kávéfőzőkkel a minőség szempontjából eltérő kávéitalok állíthatók elő. A végeredmény függ a kávé minőségétől, mennyiségétől és attól, hogy milyen alapossággal tömörítetted a kávé őrleményt a szűrőben. Emiatt kell gondot fordítanod a megfelelő kávédaráló kiválasztására. Így a crema minőségét is tudod befolyásolni, ugyanakkor a víz keménységére is oda kell figyelned a kávé készítésénél.
A karos eszpresszó gépek olyan kávérajongók számára megfelelőek, akik a szívük mélyén egy kicsit baristák is. Szeretnél új tapasztalatokat szerezni és büszkeséggel tölt el a jól sikerült végeredmény? Inkább a frissen őrölt kávét szereted, nem pedig a kávékapszulákat? Ebben az esetben válaszd ezt a típusú kávéfőzőt.
Az eszpresszó egy kb. 30 ml térfogatú kávé ital, amely kb. 9 bar nyomás alatt állítható elő. Elkészítésének javasolt időtartama 20–30 másodperc. Az italt 60–90 ml-es csészékben szolgálják fel.
TIPP: Az italt helyesen eszpresszónak hívják. Előfordulhat, hogy másként, "expresszó" vagy "piccolo" néven találkozunk vele, ezek azonban helytelen elnevezések.
Finom és könnyű kávéhab a megfelelően elkészített eszpresszó felületén.
Kis kapszulák, előre elkészített kávékeverékekkel a kapszulás kávéfőzőkhöz.
Megjegyzés: Az egyes kapszulák általában csak a gyártó saját kávéfőzőjével használhatók fel.
További fogalmak