Alza.hu
Termékkatalógus

Milyen karos kávéfőzőt vegyek?

A kapszulás és az automata kávéfőző gépekhez viszonyítva, a karos kávéfőző gépek használatához szükség van az aktív közreműködésedre is. Ezek a gépek nagyon népszerűek azon kávérajongók körében, akik ismerik használatának egyes lépéseit, és szívesen vesznek részt aktívan a kávékészítés teljes folyamatában, a kávészemektől az elkészült csésze kávéig. Milyen nyomásra van szükség ahhoz, hogy valóban kiváló kávét készíthess? Milyen további eszközökre lesz szükséged a gép használatához? Ehhez adunk tanácsot útmutatónkban.

Milyen karos kávéfőzőt vegyek?

Tippek a megfelelő karos kávéfőző kiválasztásához

  1. Gondold át, hogy milyen gyakran használod majd a kávéfőzőt.

  2. Az elkészült kávé íze nagy mértékben függ a karos kávéfőző gép minőségétől.

  3. Ha karos kávéfőző gépet veszel, mindenképp szánj pénzt egy minőségi kávédarálóra is.

A karos kávéfőző kiválasztásának alapvető szempontjai

Nyomás

A kávéőrleményre kifejtett nyomás szempontjából a kávéfőzőket a vízpumpa és a gőznyomás alapján csoportosíthatjuk.

Minőségi kávé készítéséhez ajánlott, hogy a kávéfőző beépített vízpumpával rendelkezzen. A nyomás legalább a 9 bar legyen, azonban egy igazán jó csésze eszpresszó kávé elkészítése legalább 15 bar nyomást igényel.

Vannak olcsóbb kávéfőző gépek is, amelyek mintegy 2 bar nyomással dolgoznak, de így szinte biztos, hogy nem leszel elégedett az elkészült kávé minőségével. Ezért azt javasoljuk, hogy inkább ne spórolj a kávéfőzőn.

További funkciók

  • Két adag kávé készülhet egyszerre – gyorsabb kávéfőzést tesz lehetővé, ha vendégeket vársz.

  • A csészék felmelegítése – ha hideg csészébe töltöd a kávét, az ront az elkészült ital minőségén és ideális hőmérsékletén, így a fűtött felület a csészék felmelegítéséhez nagy előnyt jelent.

  • Állítható csepptálca – praktikus megoldás, a különböző csészeméretekhez igazítható.

Karos kávéfőzők

  • A frissen őrölt kávé rajongóinak
  • Csak őrölt kávéval használható
  • A kávé minőségét erősen befolyásolja a felhasználó hozzáértése

A karos, vagy kézi kávéfőzők a szakértő kávérajongók számára jelentenek megfelelő választást. A kávé elkészítése ezekkel a gépekkel nem annyiból áll, hogy megnyomsz egy gombot és néhány másodpercig vársz a kész csésze kávéra, mint az automata kávéfőzők esetében. A karos kávéfőzőknek nincs beépített darálójuk és automata adagolójuk. Emiatt a kávészemek megfelelő őrlése, és az őrölt kávé tömörítése, megfelelő sűrűségűre préselése elengedhetetlen egy jó csésze feketéhez. Mindez a kávéfőzést kellemes rituálévá varázsolja, ami közben valódi baristának érezheted magad.

Előnyök és hátrányok
  • Ideális szakértő kávérajongók számára
  • A kávéfőzést kellemes rituálévá varázsolja
  • Megőrzi a kávé ízét és aromáját
  • Több kávét készít, mint az automata gépek
  • Több karbantartást igényel
Kávédarálók

Kávédarálók

  • Könnyű megőrölni velük a kávét
  • Az őrlés finomsága állítható
  • Meghatározható az őrlésre szánt kávé mennyisége

Annak érdekében, hogy minden nap egy csésze igazán friss kávét készíthess, mindenképp vegyél egy kávédarálót a karos kávéfőzőhöz. A pörkölt kávé megdarálva gyorsan elveszítheti aromáját. Emiatt célszerűbb csak azt a mennyiséget megőrölni, amit éppen felhasználsz, mint venni egy csomag őrölt kávét. A kávédaráló kiválasztásánál nagyon egyszerű szabály érvényesül. Minél jobb a daráló, annál jobb lesz a kész kávé. Nem tudod, hogy mi alapján válassz? A Milyen kávédarálót vegyek? c. útmutatónk segítségedre lesz abban, hogy rátalálj a számodra leginkább megfelelő kávédarálóra.

Előnyök és hátrányok
  • Frissen őrölt kávé - bármikor
  • Meghatározható, hogy milyen finomságúra őrölje a kávét
  • Néhány kávédaráló diófélék darálására is alkalmas
  • Nem része a karos kávéfőzőnek
Darálós karos kávéfőzők

Darálós karos kávéfőzők

  • Professzionális kávékészítés
  • Az őrlés durvaságának és az őrölt kávé mennyiségének egyéni beállítása
  • Számos további funkció

Az igazi kávérajongók számára beépített kávédarálóval ellátott, karral működtetett kávégépek állnak rendelkezésre. Egyedülálló módon képesek őrölni a szemes kávét, ami még jobb és karakteresebb kávéízt ad. A darálós karos kávéfőzők sok tekintetben a kávézók professzionális eszpresszógépeihez hasonlíthatók, de az áruk általában az automata eszpresszógépekkel van egy szinten.

Előnyök és hátrányok
  • Az integrált daráló a kávéfőző része
  • Kávékészítés az ízlésed szerint
  • A professzionális eszpresszógépekhez hasonlítható
  • Igényesebb karbantartás
  • Magasabb ár

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan kell használni a karos kávéfőzőt?

A karos eszpresszó gépek nem tartalmaznak integrált kávétartályt, szűrőt viszont igen, amely egy rozsdamentes acélból készült lyukacsos tartály formájában, a karban találhtó. Ezt egyszerűen csak meg kell tölteni friss őrölt kávéval. Ezután rögzíteni kell a kart, majd átengedni a nagynyomású vizet az őrleményen, ami ezután friss kávéként folyik a csészébe.


TIPP: Ha a kávéfőző kijelzi, hogy karbantartásra van szükség, javasoljuk, hogy ne halogasd ennek elvégzését. A problémamentes működéshez és a minőségi kávéhoz rendszeresen karban kell tartani a gépet.

Mit jelent az, hogy a kávéfőzés "megfelelő előkészítést" igényel?

A karos kávéfőzőkkel a minőség szempontjából eltérő kávéitalok állíthatók elő. A végeredmény függ a kávé minőségétől, mennyiségétől és attól, hogy milyen alapossággal tömörítetted a kávé őrleményt a szűrőben. Emiatt kell gondot fordítanod a megfelelő kávédaráló kiválasztására. Így a crema minőségét is tudod befolyásolni, ugyanakkor a víz keménységére is oda kell figyelned a kávé készítésénél.

Kinek alkalmasak a karos eszpresszó gépek?

A karos eszpresszó gépek olyan kávérajongók számára megfelelőek, akik a szívük mélyén egy kicsit baristák is. Szeretnél új tapasztalatokat szerezni és büszkeséggel tölt el a jól sikerült végeredmény? Inkább a frissen őrölt kávét szereted, nem pedig a kávékapszulákat? Ebben az esetben válaszd ezt a típusú kávéfőzőt.

Fogalomtár - Kávéfőzők

Eszpresszó

Az eszpresszó egy kb. 30 ml térfogatú kávé ital, amely kb. 9 bar nyomás alatt állítható elő. Elkészítésének javasolt időtartama 20–30 másodperc. Az italt 60–90 ml-es csészékben szolgálják fel.

TIPP: Az italt helyesen eszpresszónak hívják. Előfordulhat, hogy másként, "expresszó" vagy "piccolo" néven találkozunk vele, ezek azonban helytelen elnevezések.

Crema

Finom és könnyű kávéhab a megfelelően elkészített eszpresszó felületén.

Kapszulás kávé

Kis kapszulák, előre elkészített kávékeverékekkel a kapszulás kávéfőzőkhöz.

Megjegyzés: Az egyes kapszulák általában csak a gyártó saját kávéfőzőjével használhatók fel.

További fogalmak
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Próbáld ki a sütijeinket Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ
Alzak icon