Alza dny HU Alza days HU

Hogyan válasszunk konyhai kést

Termékkatalógus
Aktualizálva

Minden konyhában szükség van egy késre, amellyel könnyedén felvághatsz mindent, amire csak szükséged van. A kések kínálata bőséges, minőségük jelentősen befolyásolja mindennapi használatuk kényelmét. És ha egyszer kipróbálsz egy minőségi kést, már nem akarsz másikat. Vess egy pillantást arra, hogyan válasszuk ki a megfelelő kést, amely minden nap jól szolgál.

Hogyan válasszunk konyhai kést

Néhány tipp a konyhakés kiválasztásához

 1. A kés kiválasztásának első kritériuma a felhasználás célja. Alakjuk és méretük szerint a konyhakéseket a konyhában történő meghatározott tevékenységre tervezték.

 2. A konyhakés több éven át szolgál. Nem érdemes spórolni rajta. 

 3. Kések vásárlásakor jó egy bevált márkára támaszkodni.

 4. A minőségi kést elsősorban pontos feldolgozása, éles és szilárd pengéje és fogantyúja alapján ismered fel, ami jól illeszkedik a kézbe. Nem szabad nagyon rugalmasnak lennie, és nagy késeknél a penge egyáltalán nem hajolhat meg.
 5. Az alacsony minőségű kés feltűnően olcsó, pengéje lágy acélból készül és meghajlik, a kialakítás szempontjából "olcsó", méretéhez képest túl könnyű, a pengével ellátott nyél kiegyensúlyozatlan.

Minek alapján válasszunk megfelelő kést a konyhába

A használat célja

A kés kiválasztása első kritériumának a felhasználás céljának kell lennie. Normál otthoni használatra 3-5 féle kés elegendő. Az egyes konyhák alapfelszerelésének legalább a következő három típust kell tartalmaznia:

 • Egy kis kés zöldség, gyümölcs és kisebb nyersanyagok szeleteléséhez.

 • Univerzális kés húshoz, nagyobb zöldségekhez és gyümölcsökhöz.

 • Hosszú kés hullámos éles pengével péksüteményhez.

Ezután az igényeidnek megfelelően válaszd ki a többit. Különféle speciális kések vannak, amelyeket a konyhában különféle tevékenységekhez használhatsz.

A penge alapanyaga

Minden kés legfontosabb része a pengéje. Az anyag, amelyből a penge készül, jelentős hatással van annak élességére, súlyára, korrózióállóságára és tompulására. A késeknél leggyakrabban rozsdamentes acélból, szénacélból és kerámiából készültekkel találkozhatsz.

 • Rozsdamentes acél penge 

A rozsdamentes acél a leggyakoribb alapanyag. Ezek a pengék különféle vasötvözetekből és  egy másik elemből, például krómból, nikkelből vagy molibdénből készülnek, amelyek ezután jelentősen befolyásolják az acél tulajdonságait és általános minőségét. A jó hírű gyártók gyakran szabadalmaztatott technológiákat alkalmaznak, amelyek garantálják a kiváló minőségű alapanyagokat.

A rozsdamentes acélból készült kések előnye, hogy otthon is jól élezhetők. Csak minőségi acélra van szükséged. Nagyon ellenállnak a károsodásoknak és a korróziónak, bár nem mondható el, hogy 100% -osak. Meglehetősen merevek és rugalmasak, és könnyen karbantarthatók.


TIPP: A penge anyagának kiválasztásakor jó egy bevált gyártó termékére támaszkodni, ami garancia a kiváló minőségű acélra. 

 • Szénacél penge

Bár minden acél tartalmaz szenet, a szénacél többet tartalmaz, ami tükröződik a tulajdonságaiban. Könnyebb megmunkálni és élezni is. A megélezett szénacél penge élesebb, mint a rozsdamentes acél, de sokkal hamarabb eltompul. Ugyancsak hajlamosabb a korrózióra, és nem megfelelő karbantartás esetén foltok keletkezhetnek a pengén, ami pedig fokozatosabb karbantartást igényel.

 • Kerámia penge

A kerámia kés pengéje cirkónium-dioxidból készül, és jelentős szilárdságú. A kerámia kések nagyon élesek, normál használat során nem fakulnak el és nem korrodálódnak. Különösen alkalmas hús, zöldség, gyümölcs vagy gyógynövény szeletelésére. Előnyük, hogy a szeletelés során megőrzik a vitaminokat a gyümölcsökben és zöldségekben. Javasoljuk azonban, hogy csak puhább ételekre használd, mert a kerámia penge törékeny és esetleg lecsípődik, ami összefügg a nagy keménységgel. Ne használd kemény felületen, például üveg vágódeszkán vagy kerámiatányéron. Ne tegye a kerámia kést a mosogatógépbe sem, ahol éles ütközés esetén a penge lecsípődhet.


Megj.: Soha ne próbáld meg magad élesíteni a kerámia kést. Valószínűleg egyáltalán nem lesz rá szükség, de ha mégis, ez szakértő beavatkozását igényli egy speciális gyémántcsiszolóval.

A penge hosszúsága

Válaszd ki a konyhakés pengéjének hosszúságát annak a célnak megfelelően, amelyre használni fogod.

 • Az 5-12 cm-es pengékkel ellátott legrövidebb kés alkalmas aprításra, gyümölcs és zöldség hámozására, valamint apró ételek szeletelésére vagy kenésre.
 • A közepes hosszúságú, 13-20 cm-es pengék alkalmasak hús, valamint nagy gyümölcs- és zöldségdarabok szeletelésére. Ezek a méretek általában főzőkések vagy filézőkések, szeletelő kések vagy Santoku kések.
 • A 20-25 cm-es pengéjű késeket péksüteményekhez tervezték. 

A penge alakja

A penge alakjának meg kell felelnie a konyhakések valamelyik klasszikus típusának. Az alak mindig a kés felhasználásának céljához igazodik. Ezért mindig válassza az alakzatot aszerint, hogy hús szeletelésére, zöldség és gyümölcs szeletelésére, kicsontozásra, filézésre stb. kívánja-e használni. Nagyon népszerűek az univerzális kések, amelyek szinte bármihez használhatók.

A penge élessége

Az élesség a kés legfontosabb jellemzője. A kés élének a penge teljes hosszában, azaz a csúcsától a nyeléig kell lennie. Néha találkozhatsz olyan késsel is, amelynek a pengéje éppen a markolat előtt végződik. Egy ilyen késsel nehezebb dolgozni. A penge legyen sima és egyenletesen megmunkált.

Minél nagyobb a penge keménysége, annál tartósabb lesz a penge. De vedd figyelembe, hogy minél keményebb az anyag, annál törékenyebb. Ilyen például a kerámia kés. Mindazonáltal minden kés pengéje kopik a használat közben. Az egyetlen különbség abban van, hogy milyen gyorsan. Ez a penge minőségétől és a kezelhetőségétől függ.

A legtöbb kés megvásárlása után megfelelő élezést igényel, de kiváló minőségű darabokat vagy a kerámia késeket egyenesen munkába lehet állítani. A kés élességének bevált próbája a paradicsom szeletelése. Ha a kés a lágy paradicsomot anélkül szétvágja, hogy összezúzná, akkor élesnek tekintjük.


TIPP: Mindig fa vagy műanyag felületen vágj, a kemény felületen vágás (fémlemez, üveglemez, kerámialemez) tönkreteszi a pengét.

A penge vastagsága 

A pengének ék alakjában megfelelően el kell keskenyednie a tompa oldaltól az éles oldal felé. Ez biztosítja a kés helyes merevségét és könnyebb áthaladását a vágott alapanyagokon. A penge teljes szélességében azonos vastagságú kés valószínűleg fémlemezből készül, és biztosan nem szabad jó hatásfokot várni tőle.

A kés markolata

Fontos szerepet játszik, különös tekintettel a biztonságra, a fogantyú és a penge közötti védelem, amelynek meg kell akadályoznia az ujjak rácsúszását a pengére. Lehet fém a penge részeként, vagy ugyanabból az anyagból készülhet, mint a fogantyú, és nem mindegy, hogy mit választasz, de a célnak meg kell felelnie. Néhány olcsóbb késnek nincs védelme, javasoljuk, hogy kerüld az ilyeneket. Ha találsz egy minőségi márkájú, de markolat nélküli kést, akkor az valószínűleg dizájn darab.

Fogantyú

A fogantyú a kés megfogására szolgál, és befolyásolja a kés kezelésének általános kényelmét. A tenyerünkkel fogjuk meg, hogy jól illeszkedjen a kezünkbe, ugyanakkor a fogantyú alakja megakadályozza a kéz rácsúszását a pengére. A csúszásgátló felület tehát előny.

A pengének szilárdan kell illeszkednie  a fogantyúba. Ha a fogantyú nem szerves része a késnek, akkor leggyakrabban két fél lap képezi, amelyet szegecseléssel rögzítenek a késhez. Nem lehet köztük szabad hely vagy olyan ízületek, ahol a baktériumok megtelepedhetnek. Nem lehetnek rajta dudorok vagy egyenetlenségek. A fogantyúnak optimálisan kell egyensúlyban lennie a pengével.

A fogantyú különféle típusú anyagokból készül. Általában megtalálható a fa, a műanyag, a gumírozott műanyag és a fém.

 • A fa kellemes és esztétikus anyag, de szárazon kell tartani és mosás után azonnal alaposan le kell törölni. A fa nyéllel ellátott kés soha ne kerüljön a mosogatógépbe.

 • A kemény műanyag nem annyira kényelmes a kézben. Nem igényel speciális mosási módszert, és nedvesen sem csúszik meg.

 • A csúszásgátlóval ellátott műanyag alkalmasabb kiképzésű műanyag. A kézben lényegesen kellemesebb, zsíros kézben sem csúszik el, mosogatógépben mosható. A csúszásgátló réteg azonban hajlamosabb a károsodásra.

 • A fém fogantyú nagyon strapabíró, könnyen tisztítható és nagyon vonzó kialakítású. A fém fogantyú kezelése azonban gyakorlatot igényel, mert nedves vagy zsíros kézben csúszik.

A kés tömege

Lehet, hogy meglepő, de a kés súlya fontos a minőségének meghatározásában. A kés és a fogantyú sem lehet túl könnyű. Pontosan ellenkezőleg. Nehezebb késsel nem kell akkora nyomást gyakorolni a pengére, amikor szeletelünk. Ez megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a vágást. A könnyű kések alacsony minőségű, míg a nehezebb kések magasabb minőségű terméket jeleznek. Arra azonban ügyelni kell, hogy a fogantyú optimális egyensúlyban legyen a pengével.

A konyhakések típusai

Szakácskés

 • Univerzális kés, széles használat minden konyhában
 • Szeletelés, adagolás
 • Alkalmas húshoz, zöldséghez, gyümölcshöz, fűszernövényekhez
Szakácskések

A minőségi szakácskés nem hiányozhat egyetlen konyhából sem. Használata széleskörű, ezért hívjuk gyakran univerzális késnek. Nagyobb, szilárd felépítésű, alkalmas húsokkal való munkára, steakek szeletelésére, nagyobb zöldségfélék szeletelésére, de fűszernövények aprítására is. Általában ez a legelterjedtebb és univerzális kés a világ összes konyhájában.

Szeletelő kés


 • Széleskörű használat a konyhában
 • Szeletelés, adagolás
 • Alkalmas húshoz, nagy gyümölcsdarabokhoz, filékhez, sushihoz
Szeletelő kések

A szeletelő kés tipikus jellemzője a hosszú keskenyebb penge. A szeletelő kés különösen alkalmas a hús és egyéb nyersanyagok könnyű szeletelésére. Használata szintén szélesebb körű, így bármilyen jól felszerelt konyhában használható. Használhatod kész hús szeletelésére, hal tisztítására és szeletelésére, vagy nagyobb gyümölcsdarabokkal való munkára is. Néhány szeletelő késsel jól felvághatod a péksüteményeket is.


Santoku kés

 • Széleskörű használat a konyhában
 • Szeletelés, zúzás, aprítás, kockára vágás
 • Alkalmas húsokhoz, halhoz, zöldséghez, fűszernövényekhez
Santoku kés

A japán Santoku típusú kés széleskörű használata miatt az európai konyha egyik univerzális kése. Széles penge jellemzi, amelynek köszönhetően a vágófelület sima és szép. Forró serpenyőben a húsdarab sima felülete gyorsan megsül. A sima és éles szél másik célja, hogy a gyümölcsből vagy a nyers húsból a lehető legkevesebb gyümölcslevet szivárogtassa ki. A levek, amelyeknek köszönhetően az étel megkapja az ízét, bent maradnak, és a hús nem szárad ki. A kés magassága lehetővé teszi, hogy felvedd az apróra vágott nyersanyagot a pengére, és áttedd egy edénybe vagy serpenyőbe. Használhatod a Santoku kést halakhoz, húsokhoz, zöldségekhez, de vághatsz vele kenyeret vagy paprikát is.

Zöldség- és gyümölcskés

 • Nélkülözhetetlen kis kés
 • Szeletelés, szél levágása, hámozás
 • Alkalmas zöldséghez, gyümölcshöz, gombához
Zöldség- és gyümölcskés

A zöldségekhez és gyümölcsökhöz alkalmas kés minden konyha alapfelszereltségének része. Kicsi, könnyű és könnyen kezelhető, ideális zöldség, gyümölcs és gomba tisztításához, hámozásához, vágásához. A zöldségkések különböző formákat ölthetnek. Az univerzálisak klasszikus penge alakúak, és kicsik, legfeljebb 10 cm hosszúak. Némelyik fogazott pengével van felszerelve, amelyet zöldségek díszes szeletelésére használhat. Vagy a pengéjük egyenes, a hegyük lefelé van, hogy a hüvelykujjnak kényelmesebb legyen a hámozás és a szélek levágása.

Csontozó kés

 • Speciális kés a hús eltávolításához a csontokról és a bőrről
 • Csontozás, filézés, hústisztítás
 • Alkalmas húshoz, halhoz, citrusfélékhez
Csontozó kés

Ezek a keskeny pengéjű és éles hegyű kések ideálisak a hús kicsontozásához, azaz a baromfi és a hal feldolgozásához, amikor el kell választani a húst a csonttól, el kell távolítani az inakat és a bőrt. Az ilyen késsel végzett munka gyors és biztonságos. Kúpos hegye és rugalmas pengéje alkalmazkodik a csonthoz, így a húsveszteség minimális. Egy jó séfnél sem hiányozhat a csontozó kés. Mivel hasonló a filézőkéshez, használhatja hal filézésére és előkészítésére is.

Filéző kés

 • Speciális kés vékony hal- és hússzeletek pontos szeleteléséhez
 • Filézés
 • Alkalmas halhoz, húshoz
Filéző kés

A filézőkésnek nagyon keskeny és rugalmas pengéje van, és legalább 16 cm hosszú. Pontosságot igénylő konyhai tevékenységekhez készült. Alakjának és tulajdonságainak köszönhetően a filéző kés lehetővé teszi a vékony hal- vagy hússzeletek pontos vágását. Jól idomul a hal gerincéhez. Ellenőrizni kell a pengét, mert a gerinc és a halbőr felszeletelésekor tompává válik.

Vágókés

 • Éles hegyű kés a konyhában való széles körű használatra
 • Spékelés,  szeletelés, vágás, zöldségtisztítás
 • Alkalmas húshoz, zöldséghez
Vágókés

Bár az elnevezés megzavarhat, a vágókés alapvetően egy másik univerzális kés széleskörű használatra, és az egyik leggyakrabban használt a konyhában. Ezeknek a késeknek az alapvető jellemzői a vékony penge, sima vagy fogazott éllel, éles heggyel. Egy ilyen pengének köszönhetően könnyen feltörheted a felszeletelt étel felső, gyakran szilárdabb részét. Ezért ideális szeletelésre és spékelésre, de kiválóan alkalmas hús vagy zöldség tisztítására, kiválóan alkalmas bagett, kemény kolbász, sőt paradicsom szeletelésére is.

Kenyérvágó kés

 • Hosszú kés fogazott éllel
 • Szeletelés
 • Alkalmas kenyérhez, bagetthez, zsemléhez, süteményekhez
Kenyérvágó kés

A kenyér- és süteményvágó kés fogazott éllel rendelkezik, mellyel akár a friss péksüteményt is könnyedén felvághatod. Kenyér és más péksütemények szeletelésére szolgál, amelyeknek a kérge eltompítja a többi kés pengéjét. Hosszú, 22-25 cm-es pengéje van, amivel még egy nagy kenyérrel is megbirkózik. Választhatsz klasszikus vagy ívelt élű kést, és ez pusztán attól függ, melyikkel vágsz jobban. A kenyérvágó kés alakja nagyon hasonlít a cukrászkésekhez, így sütemények sütésekor és szeletelésekor is felhasználhatod őket.

Sajtkés

 • Speciális kés a sajt kényelmes szeleteléséhez
 • Szeletelés, adagolás, felszolgálás
 • Alkalmas sajtokhoz
Sajtkés

Olyan kés, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy lehetővé tegye a különféle sajtok kényelmes felvágását, de még a hidegkonyhai fogások tálalásakor is felhasználható. Ezeket a késeket speciális felületi kezeléssel kell ellátni, hogy megakadályozzák a sajt tapadását a pengére. De a pengében található lyukaknak is köszönhetően a sajt nem tapad a pengéhez. A kés dupla villahegye megkönnyíti a sajt felszedését és felszolgálását szeletelés után. Ha szenvedélyes sajt-szakértő vagy, a piacon találhatsz speciális késeket a lágy, illetve kemény sajtokhoz, parmezán kést vagy sajtok szeletelésére alkalmas vésőket.

Húsbárd

 • Megkönnyíti a csontos hús feldolgozását és szeletelését
 • Aprítás
 • Alkalmas húshoz, csonthoz
Húsbárd

A húsbárd széles és nagyon erős pengével rendelkezik, és lényegesen nagyobb súlyú, mint bármelyik konyhakés. Túl gyakran nem található meg a szokásos konyhai felszerelésekben, de ha időnként otthon is feldolgozol csontos húst (például csontot a levesbe vagy bordát), akkor  jól jöhet. Konyhakéssel egyszerűen nem tudod elvágni a csontokat. 

Gyakran feltett kérdések

Hol tároljuk a késeket és hogy kell gondozni őket?

A késeket mindig tartsd elkülönítve, hogy a pengék ne érjenek egymáshoz, és egyszerre kéznél legyenek. A praktikus fa vagy rozsdamentes acél állványok vagy mágneses rudak ideálisak.

A késeket a legjobb  folyóvíz alatt kézzel elmosni, és azonnal szárazra törölni. Egyes kések esetében  a gyártó engedélyezi, hogy mosogatógépben is el lehessen őket mosni. A szeleteléshez használj fa vagy műanyag vágódeszkát, kerüld az üveglapon vagy a kerámialemezen való szeletelést.

Hogyan lehet felismerni a jó minőségű és a rossz minőségű kést?

A minőségi késnek pontos kidolgozásúnak kell lennie, és nem tartalmazhat ízületeket vagy toldásokat. Nem szabad nagyon rugalmasnak lennie, és nagy késeknél a penge egyáltalán nem hajolhat meg. A pengének élesnek és egyenletesen köszörültnek kell lennie. A fogantyúnak jól kell illeszkednie a kézbe, és nem szabad fennállnia a kockázatnak, hogy az ujjad összeakad a pengével, amikor megfogod.

A minőségi kés főbb jellemzői:

 • Precíz kidolgozás
 • Ellenálló és szilárd 
 • Erős penge
 • Szeletelés erőlködés nélkül
 • Nem rozsdásodik 
 • Jól illik a kézbe 

A rossz minőségű kés fő jellemzői:

 • A szeletelés nehéz munka 
 • A penge meghajlik 
 • Rozsdásodik 
 • Gyorsan tompul 
 • A penge karcolódik 
 • Kényelmetlen vagy csúszó anyagú a fogantyú
 • A fogantyú meglazul vagy akár le is esik

Szükséges-e a minőségi késeket élesíteni?

Még a legjobb minőségű kés is eltompul lesz az idő múlásával. Ezért a kés élét rendszeresen meg kell élezni. A kések rendszeres karbantartása meghosszabbítja az életüket. Erre a célra minőségi acélt vagy késélezőt kell használni.

Csak a kerámia késeket nem élezik. Legalábbis otthon nem. Pengéje nagyon tartós, és a kerámia késnek több évig élesnek kell lennie. Ha valamilyen okból mégis élezned kell, bízd szakemberre.

Mik a kerámia kés helyes használatának alapelvei?

A kerámia késeknek megvannak a maguk nagy előnyei, de bizonyos korlátjai is. A kerámia penge keményebb, mint az acél, de törékenyebb is, így könnyebben eltörhet, ha a késsel akarsz elvágni egy csontot, vagy kemény felületen használod. Valószínűleg nem fogod elkerülni a penge kicsorbulását sem, amikor leesik. A jobb áttekintés érdekében bemutatjuk a kerámia kések előnyeit és hátrányait.

A kerámia kés előnyei

 • Rendkívül éles penge
 • Az éle nem tompul el 
 • Nincs korróziónak kitéve
 • Az étel nem tapad a pengéhez
 • Egyszerűen elmosható (elég leöblíteni és eltörölni) 
 • Megőrzi a  vitaminokat 

A kerámia kés hátrányai és korlátjai

 • A kemény felületeken történő szeletelést el kell kerülni
 • Kerülni kell a túl kemény ételek szeletelését
 • Megsérül, ha leesik
 • Rosszul tűri az oldalsó nyomást (eltörhet)
 • Nem ajánlatos mosogatógépben mosogatni

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ