Alza dny HU VIP BOOST LEGO

Magas vérnyomás – miért olyan veszélyes és hogyan lehet csökkenteni?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Nem hiába nevezik a magas vérnyomást találóan „csendes gyilkosnak”. A magas vérnyomás nem okoz fájdalmat, ha nem jársz rendszeres orvosi vizsgálatokra, vagy időnként nem méred meg otthon a vérnyomásodat, akkor nagyon sokáig minden nehézség nélkül, nyugodtan élhetsz vele. A magas vérnyomás tünetei egyáltalán nem feltűnőek. A statisztikák azonban riasztóak. Becslések szerint a felnőtt lakosság 20-50%-ának magas a vérnyomása. Ha nem kezelik, ez a betegség az erek súlyos károsodásához vezethet. Biztos vagy benne, hogy ez a kérdés nem érint téged? Ebben a cikkben elolvashatod a legfontosabb információkat erről a súlyos betegségről. Többek között megtudhatod, hogy mi a leggyakoribb oka a magas vérnyomásnak és mik a tünetei. Ezenkívül néhány hasznos tanácsot és tippet adunk a vérnyomás azonnali csökkentéséhez, valamint néhány meglepő érdekességet is megtudhatsz.

magas vérnyomás

Magas vérnyomás – a cikk fejezetei

 1. Mi a magas vérnyomás, és miért nem szabad alábecsülni a jelentőségét?
 2. Mi emeli a vérnyomást? A hipertónia 9 fő oka
 3. Mi okozhatja a vérnyomás hirtelen emelkedését?
 4. 2 gyakorlati tipp, hogyan csökkentheted azonnal a vérnyomást
 5. A megfelelő életmód és életmódváltás a helyes válasz a magas vérnyomásra!
 6. Vérnyomás életkor szerint - táblázat

Mi a magas vérnyomás, és miért nem szabad alábecsülni a jelentőségét semmilyen körülmények között?

Kezdjük szépen az alapoktól, mégpedig azzal, hogy elmagyarázzuk, mi az a vérnyomás és hogyan hat a szervezetünkre, ha megemelkedik. A szíved úgy működik, mint egy pumpa, amely elosztja a vért a testben, ezzel együtt az oxigént és más fontos tápanyagokat. Mi történik, ha megemelkedik a vérnyomás? A vér nagyobb erővel pumpálódik a szívből az erekbe. Ebből az következik, hogy nagyobb erőt fejt ki az érfalra. Ha ez a helyzet hosszú ideig fennáll, nemcsak az ereket, hanem a szívet, a vesét, az agyat és a szemeket is károsíthatja.

i

A magas vérnyomás (artériás hipertónia) olyan állapot, amelyben a vér túl nagy erővel pumpálódik ki a szívből. Ez negatív hatással van az erekre, és azok károsodásához vezethet. Ha nem kezelik a magas vérnyomást, ez a betegség károsíthatja a létfontosságú szerveket is!

Amint a bevezetőben említettük, ez a betegség kiérdemelte a "csendes gyilkos" elnevezést. Vizsgáljuk meg közelebbről, mi történik pontosan egy olyan személy szervezetében, aki magas vérnyomásban szenved és azt nem kezelik.

A csendes gyilkos nem túl feltűnően érkezik. A halál teljesen váratlanul, bármikor bekövetkezhet

Előfordulhat, hogy nagyon sokáig egyáltalán nem is veszed észre a magas vérnyomást. Ha semmid sem fáj, akkor minden rendben van, igaz? És ez az a buktató, amely végzetes következményekkel járhat egyesek számára. Ha az erekben magas a vérnyomás, elzáródhatnak vagy ellenkezőleg, értágulat alakulhat ki. Ez a tágulat felszakadhat, ami vérzést okozhat az agyban vagy a szem retinájában. Ha a vese erei károsodnak, veseelégtelenség léphet fel. Az mindenki számára egyértelmű, hogy a magas vérnyomás a szívnek sem tesz jót. A bal kamra a magas vérnyomás miatt megnagyobbodik. Az így megnagyobbodott szív nem tudja kellően ellátni vérrel az ereket. Az időzített bomba lassan ketyeg a szervezet belsejében, és lehet, hogy az áldozat mit sem sejt róla. Sajnos, amikor az ember szívinfarktust vagy agyvérzést kap, sokaknak már késő.

Még fiatal vagyok

Ez téves érvelés. Igaz, hogy a vérnyomás az életkor előrehaladtával emelkedik, de ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő egy fiatalnál. Előfordulhat, és elég gyakran elő is fordul. Az a tény, hogy a magas vérnyomás az öregség „kiváltsága”, az egyik leggyakoribb mítosz. Minden megelőző szűrővizsgálat magában foglalja a vérnyomásmérést. Minél hamarabb észleled a magas vérnyomást, annál jobb. Ha nem jársz szűrővizsgálatokra, időről időre méresd meg a vérnyomásodat egy gyógyszertárban. Ha egyik lehetőség sem felel meg neked, vehetsz magadnak saját vérnyomásmérőt, így bármikor kényelmesen megmérheted a vérnyomásodat.

i

A magas vérnyomás az ún. civilizációs betegségek közé tartozik. Az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm. Ha 140/90 Hgmm feletti értéket mérsz, magas a vérnyomásod. Ha többször egymásután ilyen értékeket mérsz, el kell kezdeni a kezelést. A 40 év felettiek körében minden negyedik haláleset oka a magas vérnyomás. Ha minden érintettet időben kezelnének, az esetek akár 80%-ban megelőzhető lenne a haláluk!

Mi emeli a vérnyomást? A hipertónia 9 fő oka

 1. Egészségtelen ételek fogyasztása - egészen a közelmúltig a magas vérnyomást főként az elhízással hozták összefüggésbe. De ez ne tévesszen meg, a nagyon vékony emberek is szenvedhetnek hipertóniában. Az egészségtelen étrend és a túlzott mennyiségű só használata nagyban növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Nem feltétlenül kell a testsúlyodnak 100 kg fölött lennie, mégis komoly problémát okozhatsz magadnak a nem megfelelő életmóddal.
 2. Túlzott alkoholfogyasztás - egyes szakértők szerint az alkohol kis mennyiségben is káros. Ha rendszeresen iszol, és nem is keveset, mindenképpen óvatosnak kell lenned. Kimutatták, hogy az alkohol növeli a vérnyomást és hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához. Ezenkívül a sörivókat nemcsak a magas vérnyomás veszélye fenyegeti, hanem hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre is.
 3. A dohányzás rákot okoz. Ezt biztosan tudod. De közvetlen hatása van a vérnyomásra is. Tehát, ha dohányzol és magas a vérnyomásod, akkor az lenne a legjobb, ha leszoknál a dohányzásról, vagy legalábbis minimálisra csökkentenéd a napi adagot.
 4. Az ülő életmód vagy a mozgásszegény munka szintén jelentősen hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez. A nap nagy részében ülő személy szív- és érrendszere szenved. Ezenkívül a koleszterinszint is emelkedik. A megoldás az, hogy a számítógép előtt eltöltött órákat mozgással kompenzáljuk. A gyakori szünetek, amelyek során megmozgatod magadat, szintén segítenek.
 5. Krónikus stressz - ha egy személy stressznek van kitéve, akkor a vérnyomás rövid időre megemelkedik. De mi van akkor, ha valaki minden nap stressznek van kitéve? Akkor állandóan magas lesz a vérnyomása? Ebben a kérdésben még nincs egyetértés a tudósok között. Nem tagadható azonban, hogy a stressz negatív hatással van az ember egészségi állapotára. Ha valaki sokáig túlzott stressznek van kitéve, akkor ennek negatív hatásait enyhítheti például rendszeres testmozgással.
 6. Alvási apnoe - ebben a betegségben szenvedsz? Az alvási apnoe olyan állapot, amelynek során az alvó személynek 10 másodpercnél hosszabb ideig többször kimarad a légzése. Ez a betegség növeli a magas vérnyomás, valamint a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát.
 7. Cukorbetegség - A cukorbetegek 60-65%-ának magas a vérnyomása. Ezért a cukorbetegeknek rendszeresen kell vérnyomást mérniük, és megfelelő gyógyszereket kell szedniük annak csökkentése érdekében.
 8. A vesebetegség a vérnyomás emelkedését okozhatja. De ez fordítva is működik, a magas vérnyomás veseelégtelenséghez vezethet. Ebből jól látható, hogy a vesék szoros összefüggésben vannak a vérnyomással és annak szabályozásával.
 9. Kor és genetikai hajlam - eljutottunk a nehezen befolyásolható tényezőkhöz. Hatásukat azonban a korai kezeléssel és a megfelelő életmóddal mérsékelhetjük. Jelenleg a magas vérnyomás nem kerüli el a fiatalokat, és még a betegségben szenvedő gyermekek száma is növekszik. Ezért egyértelmű, hogy ennek a betegségnek a legfőbb oka az életmódunkban keresendő.
Magas vérnyomás
Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend fontos tényező a magas vérnyomás megelőzésében.

Mi okozhatja a vérnyomás hirtelen emelkedését?

Még akkor is, ha nem szenvedsz magas vérnyomástól, hirtelen megemelkedhet. A leggyakoribb ok a túlzott stressz és terhelés. Általában hirtelen drámai emelkedés észlelhető ilyenkor. Rosszul fogod magad érezni, ha ez bekövetkezik, és valószínűleg szédülni fogsz. Bizonyos esetekben orvoshoz kell fordulni. Az orvostól majd kapsz egy gyógyszert, amely alkalmas a vérnyomás csökkentésére. Egy óra múlva újra megmérik a vérnyomásodat, és ha jelentősen csökkent, akkor hazaengednek, az állapotodat pedig a háziorvos fogja figyelemmel kísérni. Ha a probléma nem ismétlődik meg, nincs szükség további kezelésre. Sajnos nagyon gyakran nem derül ki a hirtelen vérnyomás-emelkedés valódi oka.

2 gyakorlati tipp, hogyan csökkentheted azonnal a vérnyomást

Ha magas a vérnyomásod, nem kell azonnal orvoshoz rohannod. Te magad is csökkentheted gyógyszer nélkül.

 1. Elsősegély - ha magas a vérnyomásod, de nem érzed rosszul magad, nem kínoz erős fejfájás és nem szédülsz, ne ess pánikba! Inkább ülj nyugodtan, csukd be a szemed és pihenj egyet. Hideg borogatást is tehetsz a fejedre. A fejmasszázs is nagyon hatékony. A vérnyomás az orvosi vizsgálat előtt is megemelkedhet. Ezt hívják „fehér köpeny szindrómának”. A tudatalatti működik, a félelem és a szorongás pedig okozhatja a vérnyomás emelkedését. Ebben az esetben újra meg kell mérni a vérnyomást egy vérnyomásmérővel, mégpedig nyugalomban, hogy megbizonyosodj arról, valóban csak egy egyszeri esetről van-e szó.
 2. Készíthetünk galagonyából, hibiszkuszból, citromfűből és minőségi zöld teából álló főzetet is.
Magas vérnyomás és jóga
A stressz növeli a vérnyomást. A jóga és más relaxációs gyakorlatok csökkentik a stresszhormonok szintjét.

A megfelelő életmód és életmódváltás a helyes válasz a magas vérnyomásra!

Hipertóniában szenvedsz? Lelkiismeretesen beszeded a pirulákat és rendszeresen méred a vérnyomásodat? De mit teszel még az egészségi állapotod javítása érdekében? Ha csak a tablettákat szeded, akkor egy idő után észre fogod venni, hogy a gyógyszerek nem mindenhatóak. Jó, hogy időben felfedezted, hogy magas a vérnyomásod, de vedd figyelembe, hogy ezt a diagnózist nem lehet félvállról venni. Ha törődsz az egészségeddel, ne hagyatkozz kizárólag a gyógyszeres kezelésre. Jelentősen javíthatod az egészségi állapotodat az életmódod megváltoztatásával és egy megfelelő étrend kialakításával is.

Hogyan segíthetsz magadon természetes módon?

 1. Mozogj!  Nem kell azonnal az edzőterembe menned. Csak annyit kell tenned, hogy rendszeres sétákat kell beiktatnod a napirendedbe. Az okosóra nagyon hasznos segítség ebben a tekintetben, amely nyomon követi azt a folyamatot, miközben te egészségesebbé válsz, és jobb teljesítményre késztet.
 2. Próbálj ki relaxációs gyakorlatokat. A jóga és a meditáció csökkenti a stresszhormonok szintjét. Tanuld meg a megfelelő légzést is. A kikapcsolódás részeként ajánljuk klasszikus zene vagy kelta és indiai dallamok hallgatását is.
 3. Ne vidd túlzásba a sót! Ha magas a vérnyomásod, a nátrium-bevitele nem haladhatja meg a napi 1500 mg-ot. Hogy jobb képet kapjunk, fél teáskanál só 1200 mg nátriumot tartalmaz. A félkész termékek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű sót, teljesen kerülni kell őket. Ízesítsd az ételeket gyógynövényekkel, citrommal vagy fűszerekkel.
 4. Egyél olyan gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknek magas a káliumtartalma. Az optimális napi kálium adag 2000 - 4000 mg. A burgonya, a paradicsom, az édesburgonya, a narancslé, a banán vagy a szárított mazsola és a szilva például a magas káliumtartalmú ételek közé tartoznak.
 5. Fogyassz minőségi étcsokoládét. Az étcsokoládé (amelynek kakaótartalma legalább 70%) jótékony hatással van az erek rugalmasságára.
 6. A lehető legkevesebb káros szenvedélynek hódolj. Az ideális az lenne, ha abbahagynád az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Ha úgy érzed, erre még nem vagy képes, akkor legalább próbáld fokozatosan csökkenteni a napi cigaretta adagodat, és csak alkalmanként igyál.
 7. Korlátozd a koffeintartalmú italok fogyasztását.
 8. Próbáld elkerülni a stresszes helyzeteket, és ne vidd túlzásba a túlórákat a munkahelyeden. Igen, ennek a pontnak a teljesítése különösen nehéz, de ha másként és egészségesebb módon szeretnél élni, akkor egyensúlyt kell találnod a munka és a személyes szabadság között.
Magas vérnyomás-egészséges táplálkozás
Az egészséges étrend és az aktív életmód hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez.

i

Ha magas vérnyomás miatt kezelnek, a megfelelő gyógyszerek jelentik a kezelés alapját. Nem hagyatkozhatsz kizárólag az életmód megváltoztatására és az étrend kiigazítására. Az étrend beállítása után a vérnyomás lassan csökken. De nem engedheted meg magadnak, hogy megvárd az eredményt. Ezért a legjobb megoldás a gyógyszeres kezelés és az egészséges életmód kombinációja.

Vérnyomás életkor szerint - táblázat


Alacsony vérnyomás Normális vérnyomás Magas vérnyomás
Csecsemő <80/45 80/45 >85/50
Gyerek <110/70 110/70 >120/80
<100/70 120/80 >140/90
Férfi <100/60 120/80 >140/90
Cukorbeteg felnőtt <110/60 130/80 >130/80
Vesebetegségben szenvedő felnőtt <110/60 110/80 >120/80

Hogyan kell megfelelően mérni a vérnyomást otthon

 1. Vérnyomásmérés előtt ülj le és pihenj legalább 5 percig.
 2. A mérés előtt legalább fél órán keresztül ne igyál alkoholt, koffeintartalmú italt és ne dohányozz!
 3. Dőlj hátra, támaszd a hátadat a háttámlának. Támaszd meg a kezedet, amelynek szívmagasságban kell lennie. A lábad szilárdan a földön legyen, ne tedd keresztbe. Mérés közben ne beszélj és ne mozogj.
 4. A vérnyomást mindig ugyanazon a karon mérd, és ne felejtsd el felhúzni az ingujjadat!
Magas vérnyomás gyógyszer
A magas vérnyomás kezelésének alapja a megfelelő gyógyszeres kezelés. Minél előbb kezded el a kezelést, annál jobb.
i Tartsd ellenőrzés alatt a vérnyomásodat a Beurer vérnyomásmérőkkel

A magas vérnyomás alattomos ellenfél, amely pusztítást végezhet a szervezetben. A magas vérnyomás valószínűleg a felnőtt lakosság akár 50%-át érinti. Az érintettek felének fogalma sincs erről a súlyos betegségről, egyszerűen azért, mert nem okoz fájdalmat, és a tünetek alattomosak. Minél hamarabb észleled, hogy magas a vérnyomásod, annál jobb. Ezért ne becsüld alá a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát. A megfelelő gyógyszeres kezelés az egészséges életmóddal kombinálva jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát!

5,0 20×
OMRON EVOLV, 5 év garancia
Vérnyomásmérő - felkaros, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, hd oled kijelző, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, memória, mozgásérzékelő és mért adatok megosztása okostelefonnal, 42 cm-es mandzsetta, +/- 5 % pulzusmérési pontosság, +/- 3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Bluetooth csatlakozás, Android és iOS kompatibilis
75 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMREV465
4,2 31×
Beurer BC 32 Vérnyomásmérő
Vérnyomásmérő - csuklós, automatikus kikapcsolás, aritmiaérzékelő, lcd kijelző, memória és vérnyomások átlaga, 19,5 cm-es mandzsetta, Nincs csatlakozás,
Szuper ár
11 490 Ft
Szállításra kész 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BEU061l
4,9 78×
OMRON M3 AC
Vérnyomásmérő - felkaros, automatikus kikapcsolás, osztott tárhely két felhasználó számára, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, akku lemerülés jelző, lcd kijelző, memória és vérnyomások átlaga, 42 cm-es mandzsetta, +/- 5 % pulzusmérési pontosság, +/- 3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Nincs csatlakozás,
33 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMRTL963
4,9 75×
Omron M7 Intelli IT AFIB digitális vérnyomásmérő okos Bluetooth-csatlakozással az omron connect-hez, 5 év garancia
Vérnyomásmérő - felkaros, osztott tárhely két felhasználó számára, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, lcd kijelző, memória, mozgásérzékelő, vérnyomások átlaga és mért adatok megosztása okostelefonnal, 42 cm-es mandzsetta, +/- 5 % pulzusmérési pontosság, +/- 3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Bluetooth csatlakozás, Android és iOS kompatibilis
42 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMRTL925
4,9 18×
OMRON M3 Easy
Vérnyomásmérő - felkaros, automatikus kikapcsolás, osztott tárhely két felhasználó számára, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, lcd kijelző, memória, vérnyomások átlaga és intellisense technológia, 42 cm-es mandzsetta, +/- 5 % pulzusmérési pontosság, +/- 3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Nincs csatlakozás,
26 290 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMRTL840
4,9 58×
Omron M6 comfort AFIB digitális vérnyomásmérő Intelli mandzsettával és AFIB érzékeléssel +tápegység, 5 év garancia
Vérnyomásmérő - felkaros, osztott tárhely két felhasználó számára, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, lcd kijelző, memória, mozgásérzékelő és vérnyomások átlaga, 42 cm-es mandzsetta, +/- 5 % pulzusmérési pontosság, +/- 3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Nincs csatlakozás,
39 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMRTL949
4,9 44×
M4 Intelli IT AFIB digitális vérnyomásmérő okos Bluetooth-csatlakozással az omron connect-hez
Vérnyomásmérő - felkaros, osztott tárhely két felhasználó számára, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, lcd kijelző, memória, vérnyomások átlaga és mért adatok megosztása okostelefonnal, 42 cm-es mandzsetta, +/- 95 % pulzusmérési pontosság, +/- -3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Bluetooth csatlakozás, Android és iOS kompatibilis
38 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMRTL956
4,8 41×
OMRON M3 Comfort intelli
Vérnyomásmérő - felkaros, osztott tárhely két felhasználó számára, aritmiaérzékelő, vérnyomás grafikus ábrázolása, helyesen felszerelt mandzsetta jelzés, lcd kijelző, memória és vérnyomások átlaga, 42 cm-es mandzsetta, +/- 5 % pulzusmérési pontosság, +/- 3 mmHg vérnyomás mérési pontosság, Nincs csatlakozás,
Szuper ár
30 590 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OMRTL970
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ