Hogyan ismerjük fel a terhességet

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Talán az örömteli várakozás pillanata, talán több idegesség és félelem a nem tervezett terhesség miatt. A terhességről már azelőtt tudomást szerezhetsz, mielőtt a híres két vonal megjelenne a terhességi teszten. Szóval honnan is tudhatod, ha terhes vagy? És mikor érdemes tesztet venni és meglátogatni egy nőgyógyászt?

a terhesség első jelei

A cikk tartalma: Hogyan ismerjük fel a terhességet

A terhesség első jelei teszt nélkül

A terhesség első tüneteit néhány érzékeny nő már a terhesség 3. hetében megérezheti, a leggyakrabban puffadás vagy enyhe hangulatváltozás és ingerlékenység kíséretében. Ahogy telnek a hetek, a terhességi tünetek is sokasodnak, a listát a mellek érzékenysége és az első rosszullétek, amelyeket a nők általában reggelente élnek át, egészítik ki. Azonban, néhányan még csak észre sem veszik a terhességet a menstruációjuk első kimaradásáig, minden rendkívül egyénfüggő. A terhesség tünetei sokféleképpen nyilvánulhatnak meg, és a leggyakoribbak között a következőket találhatjuk:

Megnagyobbodott és érzékeny mellek a terhesség alatt

A terhesség kezdetén, akárcsak a menstruáció előtt, a mellek valamivel megnagyobbodnak és feszülnek. Néhány nőnek rendkívül érzékeny lehet a mellbimbója vagy az egész melle, amely érintésre kissé kellemetlen. A mellek érzékenysége és fájdalma, azonban, a másállapotban általában nagyobb, mint a havi ciklus során. Éppen ezért a terhesség gyakori tünetei közé soroljuk ezeket.

Sötétebb mellbimbók a terhesség alatt

A mellérzékenység mellett a mellbimbók besötétedését is tapasztalhatod. Ezt a mellbimbók melanocitáknak nevezett sejtjei okozzák, amelyekre a terhességi hormonok hatással vannak, és ennek hatására az eredeti színük változni kezd. A világos bőrű nők általában sokkal gyorsabban érzékelik az árnyalatváltozást, mint a sötétebb és barna bőrűek. Olyan is előfordul, amikor a mellbimbó megkeményedik, és az emlőmirigyekben megindul a kolosztrum-képződés, amely az éjszaka folyamán szivárogni kezd. 

Terhesség és az ízlelés megváltozása

Az ízváltozás a terhesség leggyakoribb és legjelentősebb tünete. Néhány nő az első hónapokban anorexiássá válik és fogyni kezd, míg másoknak megnő az étvágyuk (fokozott nyálképződés is előfordulhat). Azonban, a kismama egészsége és a magzat megfelelő fejlődése miatt mindkét helyzetet ellenőrzés alatt kell tartani, mind a saját, mind pedig az orvos szempontjából. A terhesség korai szakaszában tünetként olykor fémes ízérzet is jelentkezhet a szájban. Szóval ha úgy érzed, mintha valamilyen alumíniumot ettél volna, az lehet annak a jele, hogy állapotos vagy.

Túlzott szagérzékenység a terhesség alatt

A terhesség első heteiben meglepősen érzékenyen érezheted a különböző illatokat és szagokat. Ez az eddig még nem tapasztalt szagérzékenység 40%-kal megnöveli a véráramlást a testben, befolyásolva a szaglóközpontot is, amely szintén fokozza a vér áramlását, és ezáltal sokkal érzékenyebbé tesz az illatokra és szagokra.

i

Nem baj, ha eleinte még nem érzékeled, hogy terhes vagy. A tünetek többsége ugyanis könnyedén összekeverhető az PMS-ével és a menstruáció előtti változásokkal, hiszen annyira hasonlóak. Szóval nyugodj meg és várd ki a tested többi, későbbi jelzéseit. Ha nem bírsz tovább várni, csinálj egy terhességi tesztet.

Hányinger a terhesség alatt

A hányás és a hányinger minden terhes nő legnagyobb félelme, és sok esetben a terhesség egyértelmű jele, amennyiben a bélproblémák kizárhatók. A leggyakrabban reggel jelentkeznek, és sokszor szédülés is társul hozzájuk. A túlzott vagy tartós hányingerről konzultálj a nőgyógyászoddal.

Terhesség és fáradtság

Különösen az első trimeszterben az energia legnagyobb részét az embrió kapja meg, így a terhesség többi tünete kimerültségben, és folyamatos alváshiányban és fáradékonyságban nyilvánulhat meg. Ezt általában az alacsony vércukorszint, az alacsony vérnyomás és a megemelkedett vérképződés okozza. A fokozott fáradtság ellenére, azonban, nem javasoljuk koffeintartalmú italok fogyasztását, sőt, a kávéadagodat inkább igyekezz napi egyre csökkenteni. Ha tudsz, minden lehetséges alkalommal feküdj le. A második trimeszter jobb lesz.

i

A terhességi fáradtság olyan vitaminok vagy ásványi anyagok hiányára is visszavezethető, amelyekre a szervezetednek szüksége van a terhesség során. Ebből a cikkből többet tudhatsz meg erről: Hét vitamin és hatóanyag, amelyek egy terhes nőnél nem hiányozhatnak.

Vizelet és enyhe vérzés a terhesség alatt

A vizeletet nem egyszerű egyértelmű tünetként kezelni, mivel számos oka is lehet. A gyenge vérzés, különösen a várt menstruáció idején, viszonylag gyakori és semmilyen veszélyt nem jelent a magzatra nézve. Néha, azonban, a vizelet sűrű, fehér és nyálkás, viszkető vagy égető érzés nélkül, mint például a hüvelygomba esetében. Ez is egy jele lehet annak, hogy terhes vagy.

Reggeli rosszullét
A reggeli rosszullét a terhesség gyakori tünetei közé tartozik.

Terhesség és hangulatváltozások

A hangulatingadozás nem csak a menstruáció velejárója, de a terhességé is. A hormon koktél elég erős, és a nők sokszor még önmagukat is nehezen viselik el ilyenkor. Na de ki ne lenne frusztrált, amikor fáj a feje, a hasa, a dereka, és csak aludni szeretne, nem igaz? Szóval ha úgy érzed, hogy a menstruációs időszakon kívül is szokatlanul nyűgös vagy, az egy jele lehet annak, hogy másállapotban vagy.

Teltségérzés és puffadás a terhesség alatt

A puffadtság érzet nem csak a menstruáció, de a terhesség korai szakaszának is jellemző tünete. A méh még nem nagyobbodott meg, ám az emésztés a megnövelt progeszteron szint miatt lelassul. Ezért előfordulhat, hogy a kedvenc farmered helyett jobban érzed magad egy rugalmas leggingsben vagy egy laza melegítőnadrágban. De ez szintén gyakori a menstruáció alatt is. A lassú emésztés székrekedést is okozhat (a hasmenés a havi vérzés során jellemzőbb).

Hasi görcsök a terhesség korai szakaszában

Ahogy a menstruáció alatt, a terhesség kezdetén sem ritkák a hasi fájdalmak, valamint feszülést és görcsöket érezhetsz az alhasi tájékon is. A megtermékenyített petesejt ugyanis a méh falába ágyazódik be, és felkészül, hogy a következő kilenc hónap során a többszörösére növekedjen. 

Fejfájás és szédülés a terhesség első heteiben

A terhesség első heteiben a vérmennyiség jellemző megnövekedése fejfájást okozhat, enyhe, de gyakori formában. Ehhez gyengeség és szédülés is társul, amely bizonyos intervallumokban jön elő. Ezek a tünetek fokozatosan csökkennek, ahogy a szervezet hozzászokik a megemelkedett hormonszinthez.

i

Egyes nők rendkívül érzékenyek a terhességet kísérő változásokra, míg néhányuk csak a tünetek egy részét érzékeli, de olyanokkal is találkozhatunk, akik ugyanúgy érzik magukat, mint egy átlagos napon, és nem észlelnek semmiféle ingadozást. Éppen ezért a terhességi teszt vagy a nőgyógyásznál végzett vérvizsgálat mond csak biztosat.

Gyakoribb vizelés a terhesség alatt

A mosdó gyakoribb látogatása leginkább a terhesség első napjaira jellemző. Az ok ebben az esetben is a vér és az egyéb folyadékok emelkedett szintje a testben, a magzat fokozatosan növekszik, és nyomást gyakorol a hólyagra. A gyakoribb vizelés ezért végigkíséri a terhességet, különösen az utolsó trimesztert.

Emelkedett alaphőmérséklet a terhesség során

Ez a tünet csak azoknál a nőknél jelentkezik, akik teljesen tisztában vannak az alaphőmérsékletükkel, hiszen egy rendkívül egyéni értékről van szó. Például, ha két nő 37 fokot vagy többet mér, az még nem jelenti azt, hogy mindketten terhesek. Valakinek a normál testhőmérséklete 36,5 körül van, míg másnál eléri a 37-et. Ezért legalább egy ciklus erejéig mérni kell a bazális hőmérsékletet. Ha őszintén feljegyezted az alaphőmérsékletedet, akkor nagy valószínűséggel átadhatod magad a terhesség okozta örömnek, amennyiben a hőmérsékleted 18 vagy több napon keresztül egymás után magasabb marad.

Terhesség és kimaradt havi vérzések

A leggyakoribb és legegyértelműbb tünet, amely a terhességet jelzi. Azonban, néha a menstruáció egyéb okokból is kimaradhat. A menstruációs ciklusban a stressz, szegényes és kiegyensúlyozatlan étrend, túlzott fizikai megterhelés, a hormonális fogamzásgátlás kimaradása vagy policisztás szindróma, illetve egyéb betegségek is okozhatnak változásokat. A havi vérzés kimaradása különféle tényezők együtteséből is eredhet. Bármely eset áll is fenn, amennyiben több alkalommal sem jött meg a vérzésed egymás után (általában három egymást követő hónapban), foglalkoznod kell vele. Vegyél egy terhességi tesztet, hogy biztosra menj, majd menj el orvoshoz, aki a vizsgálat és az esetleges vérvétel után el fogja mondani neked, hogy mi zajlik a testedben.

Terhességi teszt
A terhességi teszt gyorsan meg tudja mondani, hogy terhes vagy, vagy sem.

A terhesség tünetei az orvosi látogatás előtt és után

Ha a terhesség első jeleit véled felfedezni magadon, és a gyanúdat egy terhességi teszt is megerősítette, akkor itt az ideje ellátogatni az orvosodhoz. Ő meg fogja erősíteni a bizonyosságodat, hogy valóban terhes vagy, és általában meg is határozza, hogy éppen hányadik hétben jársz.

A nők többségében csak akkor tudatosul, és csak akkor fogadják el terhességük tényét, miután a nőgyógyászuknál jártak, aki megerősíti a terhességük kezdetét, és elvégzi az első ultrahangos vizsgálatot. Legyen szó akár a szakértő nyújtotta biztonságról vagy a magzat első szívhangjairól az ultrahangos vizsgálat során, néhány kismama emlékezni fog a terhessége első jeleire, amely hosszú ideig elkíséri őket, bár nem tulajdonítottak nekik túlzott figyelmet.

Gyakran ismételt kérdések a terhesség tüneteiről

A szexuális együttlét után mennyivel tudhatom, hogy terhes vagyok?

Sok nő már a petesejt megtermékenyítése után pár nappal észleli magán a terhesség első jeleit. Fokozatosan jönnek, egyes nők érzékenyebbek a változásokra, mint a többi, de előfordulhat, hogy bizonyos tüneteket meg sem fogsz tapasztalni. 

Általában mikor realizálódik a terhesség?

Minden nőnél egyénileg mutatkozik meg, és különböző időpontokban kezdődhet. Néhányan már pár nappal a petesejt megtermékenyítése után émelyegni kezdenek és egyéb tüneteket is észlelnek, míg más nők akár hónapokig sem veszik észre, hogy terhesek. Nem ritka, hogy egy várandós nő menstruál az első hónapok során (valójában nem menstruációról van szó, hanem úgy nevezett pecsételésről), és teljesen tünetmentes. Az első nyilvánvaló jel a fokozatosan gömbölyödő pocak lehet, ám a nagyobb súlyú nők esetében még ez a tünet is nagyon sokáig észrevétlen maradhat.

Mikor vegyek terhességi tesztet?

A legjobb terhességi teszteket már a várt menstruáció első napja előtti pár napban is lehet használni. Azonban, általában azt javasolják, hogy várd meg a menstruációs periódust, mert azelőtt nem biztos, hogy a teszt pontos lesz. Minden egyes további nappal nő a valószínűsége, hogy a a terhességi teszt pontos, amely csak akkor jeleníti meg a második vonalat, ha a petesejt beágyazódott és megkezdi a HCG (humán korion-gonadotropin) hormon termelését. Ez ad egyértelmű választ arra, hogy terhes vagy-e, vagy sem. A tesztet a legjobb a reggeli első vizelettel végezni, amikor a mért hormon szintje a legmagasabb. Egyes digitális modellek még a terhesség hozzávetőleges hosszát is meg tudják határozni hetekben.


i

Ha még mindig nem jött meg a menstruációd, de a terhességi teszt sem rajzolja ki a két csíkot, menj el a nőgyógyászodhoz. Vért fog venni tőled, amelyből egyértelműen kiderül a HCG hormon jelenléte. Az eredményt általában már a következő napon megtudhatod. Javasoljuk, hogy a tesztelést leghamarabb az ovuláció után két héttel végezd.

Mikor kell nőgyógyászhoz fordulni?

Nőgyógyászhoz azután érdemes ellátogatni, hogy a teszted pozitív eredményt mutatott. Azonban, nem kell sietned, mivel a magzat szívtevékenysége csak a terhesség 6-8. hetében erősíthető meg. Akkor az orvos azonnal kiadja az igazolást a terhességi állományba vételről. Ám, ha bármilyen problémát, rendellenes vérzést vagy fájdalmat tapasztalt, a lehető leghamarabb fordulj orvoshoz.

A női test nagyon rejtélyes, és ez duplán érvényes rá a terhesség során. Ráadásul minden nő teljesen más. Egyesek egyértelműen, azonnal felismerik a terhesség tüneteit, míg mások egyáltalán nem. Vannak, akik jól és gyönyörűnek, míg mások abszolút megsemmisültnek érzik magukat másállapotban. A legfontosabb dolog, hogy figyelj és hallgass a testedre. El fogja mondani neked, hogy mi és miért történik éppen benne.

4,8 35×
ALWAYS Dailies Fresh & Protect Normal, 60 db
Tisztasági betét - használható gyenge menstruáció esetén, ajánlott nappali használatra, rögzítése ragasztófelülettel, szárny nélküli, vékony, légáteresztő, anatómiailag formázott és parfümmentes, 60 darabos csomag - 28,17 Ft/db
1 690 Ft
1 csomag
Raktáron > 20 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HV071
4,9 29×
LACTACYD Wipes Sensitive 15 db
Nedves törlőkendő -intim higiénához - 79,33 Ft/törlőkendő
1 190 Ft
1 csomag
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: INT008
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ