30 dnů na vrácení AlzaBoxy CZ, SK, HU

Repülés terhesség alatt. Biztonságos?

Termékkatalógus

Aktualizálva

Terhes vagy, de mégis egy távoli célpontban akarod élvezni a nyaralást? Attól félsz, hogy a terhesség alatt történő repülés veszélyt jelent a születendő babádra? Általában, ha nincsenek egészségügyi problémáid, normális terhesség esetén a 36. hét végéig biztonságosan repülhetsz. De részletes információkat készítettünk Neked arról, hogy milyen a repülés az első, második és harmadik trimeszterben. Olvasd el biztonságos repülési tippjeinket és az egyéb hasznos információkat, amelyek megválaszolják mindazt, ami érdekel a terhesség alatti repüléssel kapcsolatban.

Repülés a terhesség alatt

A cikk fejezetei: Repülés terhesség alatt. Biztonságos?

Mi a helyzet a repüléssel az első trimeszter alatt?

Különféle mítoszok és féligazságok léteznek a terhesség korai szakaszában történő repülésről. Soha nem bizonyított az az elmélet, amely az első trimeszterben történő repülést a vetélés nagyobb kockázatával kapcsolja össze. Természetesen minden nőnek óvatosnak kell lennie a terhesség kezdetén, és ha súlyos hányingertől szenved, akkor valószínűleg a repülőgépen sem lesz túl jól. Számolni kell a repülés közbeni nyomásváltozásokkal, és kellemetlen hatással lehet rájuk a repülőgép légkondicionálása vagy klimatizálása is, amely megfázást és más fertőző betegségeket okozhat, különösen a fogékonyabb egyének számára.

Mindenesetre mindig fordulj orvoshoz, hogy megtudd, helyénvaló-e repülővel utaznod. Ha az első trimeszterben foltosodást vagy vérzést tapasztalsz, el kell halasztanod a repülést, amit orvosod minden bizonnyal megerősít. De ha jól érzed magadat és nincsenek egészségügyi komplikációid, akkor az első trimeszterben is légi nyaralásra indulhatsz. Alkalmasabb azonban, ha vársz még néhány hetet, és teljes mértékben élvezed a nyaralását a második trimeszterben.

iAnnak érdekében, hogy jobban megismerd, hogy fejlődik a baba hétről hétre, és milyen változások mennek végbe a leendő anya testében, tanulmányozd részletes sorozatunkat: Terhesség hétről hétre

Második trimeszter – terhesség alatt a legalkalmasabb idő az utazáshoz

A terhesség alatti repülés és a terhesség alatt történő utazás ideális idejét általában a második trimeszterre, azaz a 14–27 hétre tehető. Ebben az időszakban a vetélés vagy a koraszülés kockázata minimális, az émelygés elmúlt, a pocakod még nem elég nagy ahhoz, hogy korlátozzon. A terhességi kártyádat mindig tartsd magadnál. Becsekkoláskor kérhetik, hogy mutasd be.

i

Azt javasoljuk minden kismamának, hogy mindig konzultáljon utazási terveiről a kezelőorvosával, aki objektíven tudja felmérni a megfelelő szállítási módot vagy a kiválasztott úticélt a terhesség alakulása szerint.

Repülhetek még a harmadik trimeszterben?

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy ha egészséges vagy, és nincsenek szövődményeid, akkor a 36. terhességi hétig repülhetsz. Ne felejts el azonban a kezelőorvosodtól repülési alkalmassági bizonyítványt kérni. A légitársaságok ezt nagyjából a harmadik trimeszter elejétől igénylik. Terhes nők nem repülhetnek a 36. hét után. Fennáll a koraszülés és a vérrögképződés veszélye.

iHa a terhesség alatt gyakran kényelmetlenül érzed magad, fáradt vagy vagy nagyon rosszul érezted magad az első trimeszterben, és lefogyott, fontolja meg a nyaralást és utazzon olyan célállomásra, amely nem igényli a légi utazást.
Repülés a terhesség alatt
Terhesség alatt is élvezheted a tengerparti nyaralást. Azonban jó tudni, mire készülj.

A repülés kockázatai terhesség alatt

Becsekkoláskor vagy maga a repülés során olyan helyzetekkel találkozhatsz, amelyek aggodalmakat vetnek fel a terhes nők számára. Nézzük meg, hogy is van ez valójában.

 • Alacsony nyomás a kabinban

  A repülőgép belsejében a nyomás kissé alacsonyabb, és ez az érzékenyebb nők esetében a pulzus és a vérnyomás növekedését okozhatja. De nem befolyásolja a magzatot. Különösen a rövidebb (2–3 órás) járatokat tartják biztonságosnak. Ha súlyos vérnyomásproblémáid vannak vagy asztmád van, mindenképpen jelezd ezt előre az utaskísérőnek. Az enyhébb problémákat oxigénmaszkkal lehet megszüntetni.

 • Nyomásváltozás felszállás és leszállás közben

  A repülőgépben a nyomás változása észrevehető az emelkedés és az ereszkedés során. A legtöbb ember ezt a füle bedugulásával érzi. A kabinban a nyomás kiegyensúlyozott, de terhes nőként érzékenyebb lehetsz ezekre az ingadozásokra. Felmérések kimutatták, hogy még ebben az esetben sem veszélyeztetik az anyaméhben lévő csecsemőt.

 • Röntgen a repülőtéren

  A repülőtér röntgen átvilágítása ijesztő a legtöbb terhes nő számára. De az aggodalmak nem helytállók. A röntgenfelvételeket csak a poggyász ellenőrzésére használják. Biztonsági átvilágítás esetén, amin minden embernek át kell esnie egy repülőtéri ellenőrzés során, nem röntgenfelvételről van szó, hanem biztonsági észlelési vizsgálatról. Ehhez elektromágneses teret használnak, amely nem veszélyes sem az emberekre, a terhes nőkre sem. Egészségügyi kockázat nélkül, akár többször is átmehetsz ezeken.

 • Kevesebb oxigén a repülőgépben

  Néha nehezebb lehet levegőt venni egy repülőgépen. Ha ilyen érzésed van, növelheted a levegőellátást közvetlenül az ülés felett.

 • Vérrög-képződés

  A hosszabb ülés során ösztönöznöd kell a vérkeringést, hogy megakadályozd a vérrögök kialakulását. Fél óránként vagy óránként próbálj meg sétálni az ülések között. A foglalkozás alatt tornáztasd meg a lábaidat (csavargasd a bokádat, mozgasd a lábujjaidat, nyújtóztasd a lábaidat).

 • Turbulencia és a biztonsági öv használata

  A turbulencia során előforduló kisebb rázkódások nem zavarják az anyaméhben lévő babát. A légiutas-kísérő előre figyelmeztet az esetleges turbulenciára, amely esetben ülj le az ülésedre és csatold be magad. A biztonsági öv a has alatt rögzül, így nem nyomja meg.

Hogy válasszunk alkalmas úticélt

Válassz olyan úticélokat, ahol a repülési vagy a szállodába szállítási idő nem tart túl sokáig. Ha átszálló járattal kell repülnöd, szervezz kiszállást az átszállási ponton, és folytasd az utadat másnap. Fontos, hogy olyan országokat és üdülőközpontokat válassz, ahol magasabb a higiénia szintje, valamint olyan helyeket, ahol jó és megfizethető orvosi ellátás áll rendelkezésre. Végül, de nem utolsósorban, képesnek kell lenned arra, hogy jól kommunikálj abban az országban. Kerüld azokat az országokat, amelyekhez előzetes oltások szükségesek.

Repülés a terhesség alatt
Válaszd ki a rendeltetési helyet a hasadnak megfelelően. A repülési idő nem lehet túl hosszú.

Repülés előtt

Minden repülés előtt konzultálnod kell az orvosoddal. Ő ismeri az egészségedet és a terhességed menetét a legjobban. Fontold meg a vakáció pontos dátumát is, hogy a terhesség alatt ne hagyd ki a szükséges vizsgálatokat.

i

A terhesség alatt elvégzendő vizsgálatok jobb áttekintése érdekében egy cikkünk segítséget nyújt Neked: Terhességi naptár: Melyik vizsgálatra mikor érdemes menni?

Ellenőrizze a légitársaságnál a terhes nők szállítási feltételeit, mivel ezek a szabályok légitársaságonként kissé eltérhetnek.

A 28. hét végéig orvosi igazolás nélkül lehet repülni. A 28-ik hét után néhány légitársaság orvosi megerősítést kér arról, hogy utazhatsz repülővel. A visszaigazolás nem lehet régebbi, mint 6 nap. Mindig legyen azonban nálad legalább a terhességi kiskönyv, mivel a társaság igényelheti a terhesség aktuális hetének igazolását.

A terhes nők 34. terhességi hét utáni szállításakor mindig szükséges a kitöltött orvosi igazolás nyomtatvány benyújtása. Ez a MEDIF egy speciális orvosi igazolása (Medical Information Form). Megtalálja a légitársaság weboldalán, vagy a légi fuvarozó kérésre e-mailben elküldi. Ha a terhes nő nem igazolja ezt a megerősítést, akkor a légitársaságnak jogában áll megtagadni a szállítását.

A bonyolult, egyedülálló lefolyású terhességeknél a légi utazás a 36. terhességi hét végéig megengedett. Ha ikreket vagy hármasikreket vársz, akkor a repülés a 32. hét végéig lehetséges.

i

Megtekintheted a MEDIF űrlap mintáját itt.

Tippek a kényelmes és problémamentes repüléshez

 • Elsősorban a repülés legyen rövid (lehetőleg 2-3 óra).
 • Indulás előtt ne egyél túl sokat, de ne repülj éhgyomorra sem.
 • Viseljen kényelmes, laza ruházatot és cipőt, amely sehol nem fojt.
 • Az utazás során időnként sétálj az ülések között, menj ki a WC-re, nyújtsd ki a lábadat.
 • Válassz egy  folyosó melletti ülést, ahol jobban tudod mozgatni a lábadat, és senkit sem fogsz zavarni azzal, hogy gyakran felkelsz.
 • A kabinban szárazabb a levegő, ezért igyál eleget, a buborék nélküli víz ideális. A légiutas-kísérők kérésre ingyenes pohár vizet biztosítanak.

A terhességet mindig jobb előre bejelenteni a légitársaságoknak. Így nem lep majd meg semmilyen légitársasági kérés, és a repülőgépen is előnyökhöz juthatsz. Például egy jobb üléshez több lábtérrel vagy az elsőbbségi bejelentkezés.

4,8
SEBAMED Feminine Intimate Wash pH 3,8 200 ml
Intim lemosó - női, tisztító és nyugtató, hatóanyag aloe vera és bisabolol, PH-semleges és természetes összetevőjű, űrtartalma 200 ml - 13 950 Ft/1 l
2 790 Ft
1 db
Szállításra kész 4 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: INT019
3,6
JUMPER MEDICAL AngelSounds JPD-200S - prenatális interception
Detektor - hangriasztás, elemes tápellátás, 1 db 9V elem a csomag része, szülői egység méretei 10 × 8,5 × 5 cm (Ma×Sz×H)
23 290 Ft
1 db
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: BABY5906
4,9 13×
WELEDA Ápoló olaj kismamáknak 100 ml
Masszázsolaj - alkalmas normál bőrtípusra
6 590 Ft
1 db
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KSTK0007
2,0
MEDELA kismama hasi öv, fehér XL
Kismama öv - támogató, extra rugalmas, légáteresztő, varrásmentes
9 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABY7301
4,9 376×
SANYTOL Sensitive fertőtlenítő gél, 75 ml
Kézfertőtlenítő gél - úti, öblítésmentes, alkoholos, natúr összetétel, űrtartalma 75 ml, felnőtteknek - 19 866,67 Ft/1 l
1 490 Ft
1 db
Szállításra kész > 20 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: MYD025a
4,8
Hipp Mamasanft Masszázsolaj Striákra 100 ml
Masszázsolaj - ideális striára, aktív hatóanyaga jojobaolaj, mandulaolaj és homoktövis olaj, szilikonmentes, természetes olaj tartalmú, természetes összetevőjű és vitaminos, vegyszermentes, toxinmentes és natúr összetétel, űrtartalma 100 ml - 47 900 Ft/1 l
4 790 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: TM050
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ