Letní výprodej Maxi MPLA180204

Terhességi naptár: milyen vizsgálatok várnak rád?

Termékkatalógus

Frissítve

A terhesség alatt különféle rutinvizsgálatok várnak rád. Vérvételek, ultrahangos vizsgálatok, genetikai tesztek és egyéb ellenőrzések, hogy meggyőződhess róla, hogy te és a kisbabád is rendben vagytok, miközben segítenek megelőzni a szükségtelen kockázatokat. Mikor van itt az ideje az első vizsgálatnak? Mely vizsgálatok kötelezőek a terhesség során, és milyen tesztekre és ellenőrzésekre kerül sor a terhesség egyes heteiben? Az alábbi cikk az összes kérdésre választ ad, amely megfogalmazódott benned.

Terhességi vizsgálatok

Terhességi naptár

Összeállítottunk neked egy terhességi naptárat, amely elárulja, mikor milyen kell vizsgálatra menned és mire számíthatsz az ellenőrzések alatt.

1. trimeszter: Vizsgálatok a terhesség 1 - 13. hetében

2. trimeszter: Vizsgálatok a terhesség 14 - 27. hetében

3. trimeszter: Vizsgálatok a terhesség 28 - 40. hetében

További információk a terhességi vizsgálatokról és ellenőrzésekről

Terhességi vizsgálatok és ellenőrzések
A terhességi vizsgálatok hozzájárulnak a lehetséges kockázatok megelőzéséhez. Ezért mindig konzultálj az orvosoddal, hogy éppen milyen vizsgálatokra érdemes elvégeztetned.

1. trimeszter: Vizsgálat a terhesség 1 - 13. hetében

Az első trimeszter a megtermékenyítéssel kezdődik, és a terhesség 13. hetével (13. terh. hét) ér véget. Ezt az időszakot tartják a legkockázatosabbnak, mivel a magzat ebben a 13 hétben a legérzékenyebb és legsérülékenyebb. Az első trimeszter során a gyermek minden fontos szerve kifejlődik, kialakul az idegcső és bezárul, majd az arc, az agy és a végtagok is kialakulnak. Milyen tesztek várnak rád az első trimeszterben?

A 6. héttől – a terhesség megerősítése az első terhességi vizsgálat során

Nem jött meg a menstruációd és arra gyanakszol, hogy terhes vagy? Nem szükséges azonnal a nőgyógyászhoz szaladni. Először csinálj egy terhességi tesztet. Ha az eredmény pozitív, számold ki, hogy mikor eshettél teherbe. Ha elméletileg a terhesség 6. hetében vagy, menj el az orvosodhoz. A 6. terhességi hét után a nőgyógyász ultrahang segítségével biztosra tudja mondani, hogy terhes vagy, látja a baba szívdobogását és ellenőrzi, hogy a magzat a méhben van, és nem pedig méhen kívüli terhességről van szó.

Ha a terhesség megerősítést nyer az első vizsgálaton, rendszeres vizsgálatok egész maratonja kezdődik el a terhességi klinikán (általában a nőgyógyászodnál).

Problémamentes terhesség esetén keresd fel a tanácsadó központot:

 • a 36. terhességi héttől 4-6 hetente,
 • a 37. terhességi héttől a szülésig kb. hetente (az állapotodtól és az orvos ajánlásától függően).

Amennyiben veszélyeztetett terhes vagy, az orvosod fog tájékoztatni a vizsgálatokról.

Az orvosod minden vizsgálaton ellenőrzi:

 • a súlygyarapodást,
 • a végtagok dagadását és a visszeret a lábakban,
 • a vérnyomást,
 • a vizelet cukor- és fehérjeszintjét,
 • a magzat vitalitását ultrahang segítségével,
 • az általános állapotot, a hüvelyi vizsgalatot is beleértve.
i Ha probléma van a vérnyomásoddal, jó lenne folyamatosan figyelni és beszerezni otthonra egy minőségi vérnyomásmérőt.

8 - 10. terh. hét – kezdeti vizsgálatok a terhesség alatt

A kezdeti vizsgálatok során kapni fogsz egy terhességi kiskönyvet, amelybe az orvosod minden egyes alkalommal feljegyzi a terhesség előrehaladását, amikor meglátogatod. A kezdeti vizsgálatok a következők:

 • Teljes anamnézis – Az orvosod kérdéseket fog feltenni az egészségügyi állapotoddal kapcsolatban. Milyen sérüléseid voltak, műtöttek-e már, van-e valamilyen allergiád, dohányzol-e, szedsz-e gyógyszert, mikor jött meg az utolsó menstruációd, alkalmaztál-e hormonális vagy egyéb fogamzásgátló módszert a terhesség előtt stb. A lehetséges örökletes betegségek miatt a családtagjaid egészségügyi állapotával kapcsolatos kérdésekkel is számolj.
 • Nőgyógyászati és ultrahangos vizsgálat
 • Mellvizsgálat
 • Vizelet- és vérvizsgálat – a laboratóriumi vértesztek meghatározzák a vércsoportot és az Rh faktort, lehetővé teszik a vérkép (a hematokrit és az eritrocita-, leukocita és trombocitaszám, valamint a hemoglobin szint meghatározását) elkészítését és az éhomi vércukorszint mérését. A laboratórium az esetleges HIV betegség, hepatitis B és szifilisz előfordulását is vizsgálja. A vizeletvizsgálat a fehérje-, cukor-, epefesték-hiányt vagy a vér jelenlétét képes kimutatni.
 • Vérnyomás-mérés – a magas kockázatú preeklampszia rendszeres ellenőrzése
 • A medence külső körméretének mérése
iEllenőrzése mész? Ne felejtsd el a reggeli vizeletmintát! Erre minden terhességi vizsgálat alkalmával szükség lesz.

8 - 10. terh. hét – terhességi vérvizsgálatok és az Rh faktor kimutatása

At Rh faktor egy antigén, amely a vörösvérsejtek felszínén fordul elő. Rendeltetésük egyelőre még nem teljesen tiszta a tudósok számára. Ám, amit egyértelműen tudunk, hogy veszélyezteti a terhességet. Ez alapján a népességünket két csoportba oszthatjuk:

 • Rh pozitív személyek – a népesség 85 %-át teszi ki, a vörösvérsejtek felszínén a D antigén van jelen.
 • Rh negatív személyek – a népesség 15 %-nál fordul elő, a vörösvérsejtek felszínén nincs D antigén.

Probléma akkor van, amikor egy Rh negatív nő egy Rh pozitív férfitól fogan meg. Ilyen esetben nagy a valószínűsége, hogy a baba Rh pozitív lesz. A születéskor a kismama Rh negatív vére találkozik a baba Rh pozitív vérével, és a kismama szervezete antitesteket kezd előállítani az ismeretlen antigén ellen. A következményekre csak a következő terhesség alkalmával derül fény. Amennyiben a másik gyermek is Rh pozitív, a leendő anyuka szervezete a baba vörösvérsejtjeinek pusztításába kezd, és újszülöttkori hemolitikus betegséghez vezet. Ez eredményezhet:

 • anémiát,
 • súlyos újszülöttkori sárgaságot,
 • agykárosodást,
 • szélsőséges esetekben abortuszt vagy a magzat halálát az anyaméhben.

Hogyan előzhető meg, hogy egy Rh negatív nő szervezete ellenanyagot termeljen?

Ha a leendő anyuka Rh negatív, a kisbaba pedig (a szülés után a köldökzsinórból vett mintavétel alapján igazoltan) Rh pozitív, akkor az anyuka a szülést követő 72 órán belül immunoglobulin injekciót kap. Ez megelőzi az antitestek előállítását a következő terhesség alkalmával. Ez az egyetlen injekció a következő terhesség során esetlegesen felmerülő, minden egyéb problémát megakadályoz.

12 -13. terh. hét – rendszeres vizsgálatok és az első negyedéves szűrés

Ennél a vizsgálatnál egy rutin vizsgálatra (vérnyomás, vizelet, testsúly stb. ellenőrzése) is számítanod kell. Javasolt, továbbá, a genetikai hibák kizárására szolgáló vizsgálat és egy bizonyos hormonális vizsgálat, az úgy nevezett screening vizsgálat elvégzése.

Mi a szűrés célja, megéri-e elvégeztetni?

Az első trimeszteri (kombinált vagy NT) screening fájdalommentes. Az ellenőrzés vérvételből és ultrahangos vizsgálatból áll, amely a magzat nyaki területére fókuszál.

Az első trimeszteri szűrés célja:

 • Kizárja a magzat testszerkezeti eltéréseit (anatómiai eltérések).
 • A kromoszomák kóros számának (úgy nevezett kromoszómaszám eltérések) individualizált (egyéni) kockázatának meghatározása.

Az első trimeszteri szűrés vagy genetikai vizsgálat sokkal hatékonyabb és pontosabb, mint amelyet a biztosító fizet (Hármas szűrés a második trimeszter elején). 80-90%-os pontossággal mutatja ki a Down-kór és egyéb fogyatékosságok kockázatát. Ezért ezt a fajta vizsgálatot az orvosok is gyakran javasolják. Az első trimeszteri szűrésre az állami egészségbiztosítás nem terjed ki, körülbelül 20-30 000 Ft-ot kell fizetned érte.

Mi az eljárás az első negyedéves szűrés eredményei alapján?

 • Amennyiben a szűrés negatív, konzultálj az orvosoddal, hogy szükséges-e alávetned magad a következő, úgy nevezett hármas szűrésnek a terhesség 16. hetében.
 • Pozitív eredmény esetén az orvos a magzat chorion boholy biopsziáját és genetikussal folytatott konzultációt fog javasolni. A kromoszómavizsgálatból 99,5%-os valószínűséggel határozható meg a magzat genetikai hibája. A szűrést és a chorion bolyhok mintavételezését addig végzik el, amikor még van lehetőség a terhesség megszakítására, azaz a terhesség 24. hetéig.
Ultrahang a terhességi vizsgálatok során
Körülbelül 3 ultrahangos vizsgálat vár rád terhesség alatt.  A magzat fényképeiről beszélj az orvosoddal.

2. trimeszter: Vizsgálatok a terhesség 14 - 27. hetében

A második trimeszter mindhárom hónap közül a legkellemesebb és a legszebb. A terhességgel járó émelygés és fáradtság enyhül, és még a pocak sem elég nagy ahhoz, hogy zavarja a leendő anyukát. A kisbaba olyan szervei fejlődnek, mint például a tüdő, a máj, a vesék és a nemi szervek, valamint a szem, szemhéj, orr, fül és ajkak. A második trimeszter elején a magzat súlya 30-55 gramm körül van, a végére pedig elérheti a valamivel kevesebb, mint 1 kilogrammot. A 18-20. terhességi hét között a kismama elkezdi érezni a baba első mozdulatait, amelyek ettől kezdve csak intenzívebbek lesznek. Milyen vizsgálatok várnak rá a második trimeszterben?

16. terh. hét – Hármas szűrés (genetikai vizsgálatok a terhesség során)

Ezen a vizsgálaton az orvosod vért fog venni tőled, amelyet biokémiai vagy genetikai vérvizsgálatnak vet alá. Négy specifikus anyag figyelhető meg:

 • AFP – alfafetoprotein szint, amelyet a magzat állít elő,
 • hCG – terhességi hormonszint, humán chorio-gonadotropin,
 • Ösztriol – ösztrogénszint, amely fontos a terhesség megfelelő lefolyásához,
 • SP1 – egy adott terhességi fehérje szintje.

A hármas szűrés meghatározza a magzat veleszületett rendellenességeit (Down-kór stb.). A magzat veleszületett rendellenességeinek fokozott kockázata, azaz a pozitív eredmény nem feltétlenül jelent komoly károsodást a babára nézve. Ilyen esetben az orvos azt fogja javasolni, hogy az eredményt az úgy nevezett amniocentézissel, azaz magzatvíz-vétellel igazolják. A magzatvíz mintavételével felfedhetők az olyan kromoszóma rendellenességek, mint például a Down-szindróma.

iA magzatvíz-vétel a 35 év feletti nők számára automatikusan ajánlott. A születési rendellenességek az életkor előrehaladtával egyre nőnek.

Hogyan működik az amniocentézis?

A magzatvíz-vétel fájdalommentes és ambulánsan, ultrahangos vizsgálat mellett történik.

 1. Egy vékony tű segítségével körülbelül 20 ml magzatvizet vesznek a hasfalon keresztül.
 2. A mintavétel után a kismama kb. 2 órán keresztül orvos felügyelete alatt marad.
 3. Hazaérkezés után kb. 2 hét pihenés ajánlott.
 4. Az amniocentézis eredménye kb. 2-3 hét múlva várható.

Amennyiben betartod a nőgyógyász tanácsait és ajánlását, a magzatvíz-vétel minimális rizikót hordoz magában.

20. terh. hét – nagy ultrahang

A második, úgy nevezet nagy genetikai ultrahang a magzat fejlődési rendellenességeit hivatott felfedni.

 • Meghatározza a szívtevékenységet és a belső szervek fejlődését.
 • Ellenőrzi a magzatvíz mennyiségét és a placenta elhelyezkedését.
 • Meghatározható a gyermek neme (ha a magzat nem takarja el éppen a nemi szervét) és a pontosabb születési idő.

Egy klasszikus vizeletvizsgálat, vérnyomás mérés, testsúly ellenőrzés és nőgyógyászati vizsgálat is történik. Fontold meg a vérvételt és a vérkép ellenőrzését is. A nagy ultrahangra a leendő apuk is meg van hívva, így ez a vizsgálat rendkívül megható pillanat.

24 - 28. terh. hét – a terhességi cukorterheléses vizsgálata

Kétféle terhességi cukorbetegség létezik:

 • Terhesség előtti cukorbetegség – ha már a terhesség előtt is cukorbeteg voltál, fontos, hogy a terhesség során folyamatosan figyeld magad. A terhesség alatt megnő a szervezet inzulin-igénye, és gyakran a nők vérnyomása is megemelkedik. Ezért a koraszülés megelőzése érdekében a terhességet fokozottan ellenőrzik.
 • Terhességi cukorbetegség gesztációs diabétesznek is nevezik. Ez a terhesség során kialakuló cukorbetegség. A szervezet elveszíti a glükóz-felszívódási képességét a vérből. A gesztációs diabészet előnye, hogy a szülés után magától elmúlik.

A cukorbetegség biztonságosan kimutatható vér- és vizeletvizsgálattal, valamint az úgynevezett oGTT (orális glükóz tolerancia teszt) teszt segítségével, amelyet a 24-28. terhességi hétben végeznek.

Hogyan működik az oGTT vizsgálat?

 1. Reggel éhgyomorra vesznek tőled vért.
 2. Ezután idd meg az édesített víz egyharmadát.
 3. Egy-két órával az édes oldat elfogyasztása után ismét vérmintát vesznek.
 4. Az eredmény megmutatja, hogy a cukor milyen gyorsan szívódik fel a testedben.

Ha gesztációs diabéteszt diagnosztizálnak nálad, el kell kezdened diétázni. A diabetológián segíteni fognak az étrend összeállításában, az édességek elhagyását, a rendszeres étkezést és a szénhidrátok mennyiségének ellenőrzött fogyasztását javasolják majd. Inzulin beadására általában nincs szükség. Azt csak rendkívül magas vércukorszint esetén írják fel.

Terhességi tanácsadás
A nőgyógyász mindig tájékoztat róla, hogy mikor kell menned a következő vizsgálatra a terhesség alatt, és mi képezi majd a részét.

3. trimeszter: Vizsgálatok a terhesség 28 - 40. hetében

A baba agya gyorsan fejlődik, és ennek köszönhetően már képes reagálni az őt körülvevő hangokra. Szintén jelentősen fejlődik a tüdő, és megindul a vörösvérsejt képződés a csontvelőben. Ebben a trimeszterben a kisbaba minden érzékét - hallás, szaglász, látás és tapintás - kifejleszti. Milyen vizsgálatokon kell részt venned a harmadik, azaz az utolsó trimeszterben?

30 - 32. terh. hét – ultrahangos vizsgálat

A klasszikus vérvétel és vérkép mellett egy ultrahangos vizsgálatra is sor kerül, amelynek során a baba elhelyezkedését és a méhnyakot figyelik meg.

35 - 38. terh. hét – hüvelyi vizsgálat

A szülés során fellépő szövődmények megelőzése érdekében ebben az időszakban hüvelyi vizsgálatra is sor kerül. Ez felfedi a lehetséges B csoportú streptococcus (GBS) baktériummal való megfertőződést, amely a természetes úton történő szülés során a kisbabára is átterjedhet. Ezért a GBS-es várandós nők a szülés során megelőzésképpen intravénás antibiotikumot kapnak.

A 37. terh. héttől hetente – szülés előtti ellenőrzés

Ez csak egy rutin vizsgálat, amelyhez már régen hozzászoktál. És éppen ezért nem is kell aggódnod miatta. Most már csak a pihenéssel, és a szülésre való mentális és fizikális felkészüléssel kell foglalkoznod.

A 37. terh. héttől – szívhangmonitorozás

A szívhangmonitorozáskor először hallhatod a kisbabád szívverését. Ez egy teljesen fájdalommentes vizsgálat, amelynek során két szondát helyeznek a várandós nők hasára. A baba szívritmusa és a méhfal feszülése is meghatározható vele.

Kardiotokográfiát hetente egyszer végeznek a 37. terhességi héttől, de gyakrabban a terhesség 40. hetétől, az orvos javaslatának megfelelően (általában három naponta, beleértve a méhnyak vizsgálatot is). A vizsgálat körülbelül 30 percet vesz igénybe, mialatt ülhetsz vagy fekhetsz is. A vizsgálatnak köszönhetően felismerhető a magzat oxigénhiány miatti veszélyeztetettsége, a méhösszehúzódások jelenléte stb.

Szülés előtti vizsgálat
A terhességi vizsgálatok nem különösebben fájdalmasak. Ezért nem kell aggódnod orvoshoz való ellátogatás miatt.

Nem létezik kötelező terhességi vizsgálat

Az összes terhességi vizsgálat, amelyet az orvosod javasol, a Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Társaság által kiadott perinatológiai eljárásokon alapul. Az ellenőrzések önkéntesek és semmiféleképpen sem kötelező jellegűek, tehát elutasíthatók. Azonban, mi azt javasoljuk, hogy az állapotod miatt végeztess el minden vizsgálatot, amelyet az orvosod javasol.

Ultrahangos terhességi vizsgálatok

A nőgyógyász a terhességed során legalább 3x végez rajtad ultrahangos vizsgálatot:

 • a 11 - 14. terhességi héten,
 • a 18- 23. terhességi héten,
 • a 30 - 32. terhességi héten.

Egyes terhességi klinikák és nőgyógyászok 3D-s vagy 4D-s ultrahangot is kínálnak. Ezt az állami egészségbiztosítás nem állja. Készíttethetsz 3D-s képet a kisbabádról kb. 4000-9000 Ft-ért, vagy videót 20-25000 Ft-ért. Ez mindig az adott helytől és annak árszabásától függ.

Ha klasszikus 2D-s magzati fotót szeretnél, konzultálj a nőgyógyászoddal, hogy mikor lehetne kinyomtatni az ultrahangos készülékből. Egy 2D-s fényképért általában 1-2000 Ft-ot kérnek.

iAz ultrahang előtt fogyassz sok folyadékot. A teli hólyag javítja a képminőséget.

Kb. az esetek 20%-ban nem lehet ultrahangos felvételt készíteni. Elsősorban a babától függ, hogy meg akarja-e mutatni magát vagy inkább szégyenlősködik.

Fogászati vizsgálatok a terhesség alatt

A megelőző fogorvosi ellenőrzésekről se feledkezz meg. A várandós nők évente kétszer jogosultak megelőző fogászati vizsgálatokon részt venni, amelyet az egészségbiztosítás fedez. A szülés után biztos, hogy nem lesz kedved fogorvoshoz menni egy darabig.

Megelőző vizsgálatok és EKG a terhesség alatt

A terhességi kiskönyvben a háziorvos által végzett ellenőrzést jelölő oszlopot is találsz. A megelőző vizsgálatok ideális időpontja nincs megadva. Ezért először a nőgyógyászod fog időpontot javasolni az állapotod függvényében. A háziorvos proaktívan megvizsgál és beírja a lapra a fontos információkat, amelyek a nőgyógyászod számára fontosak lesznek, mint például súlyos megbetegedés stb. Néhány háziorvos a leendő anyukát és az EKG eredményét is feljegyzi.

Számos nőgyógyász nem bánja, ha EKG-t kell mérnie, de tanácsos az "egyéb állapotot" is megmutatni nekik. A látogatásodat ütemezd az influenza időszakon kívülre, hogy ne kapj el semmit, ne kezdj el köhögni és ne szerepeljen láz a terhességi kiskönyvben.

Ne feledd, hogy a mentális állapotod is kihat a baba állapotára. Ezért, amikor csak lehetséges, maradj nyugodt a vizsgálatok során és ne stresszelj. A vizsgálatok maratonja végén egy új élet vár rád. Egy gyönyörű gyermek, akire már biztosan sokat vártál. A lehető legsimább terhességet és szülést kívánjuk neked, és várunk magazinunk további cikkeivel.

SALOOS mell olaj 50 ml
Masszázsolaj - terhes és szoptató nők számára, lágyít, puhít és táplál, természetes összetételű

1 790 Ft áfa nélkül 1 410 Ft
1 db
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész 4 db
Termékkód: BABY8653
Zopa kismama biztonsági övterelő
Kismama öv - terhes nők számára, a biztonságosabb és kényelmesebb autós utazásokhoz

9 390 Ft áfa nélkül 7 390 Ft
1 db
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: BABY7326
BI-OIL 60 ml
Testápoló olaj - regeneráló, hosszantartó hidratálást biztosít

Ár több darab vásárlása esetén 3 120 Ft áfa nélkül 2 450 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: TM197
SCAMP Multifunkciós párna mouse
Szoptatós párna - terhességi párna, hengerpárna, patkópárna és c-alakú párna, mosható huzat, golyós töltet, univerzális és pamut

13 990 Ft áfa nélkül 11 020 Ft
1 db
Kosárba
Átvehető: holnap 9:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: BABY11513
MEDELA kismama hasi öv, fehér L
Kismama öv rendkívül rugalmas anyag a has körül, zökkenőmentes, extra rugalmas

6 590 Ft áfa nélkül 5 190 Ft
1 db
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: BABY7300
SALOOS 125 ml tusolóolaj
Tusfürdő olaj - regeneráló, megakadályozza a striák kialakulását, illóolajokkal

1 790 Ft áfa nélkül 1 410 Ft
1 db
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: BABY8652
SCAMP Multifunkciós párna manhattan blue
Szoptatós párna - terhességi párna, hengerpárna és c-alakú párna, mosható huzat, golyós töltet és univerzális

13 990 Ft áfa nélkül 11 020 Ft
1 db
Kosárba
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: BABY11515
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB10
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ