Fűszeres mozsarak: az igaz íz és a felejthetetlen illat emlékei
Őseink ismerték a fűszeres mozsarak titkát, mert másképp nem lehetett a fűszereket és gyógynövényeket úgy őrölni, hogy azok intenzív íze és aromája felszabaduljon. Bár a hosszadalmas feldolgozás gondolata néhány embert megijeszthet, nincs okod megijedni - a mozsár használata igazi élmény. A mozsár részei a tartály és a mozsártörő.
i
Manapság a mozsarak használatát felváltották a darálók - de vajon mindenre alkalmas?
Bár a mozsárban való aprítás hosszabb időt vesz igénybe, az őrléssel szemben előnyei vannak - a hozzávalók egyenetlenül és lassabban őrlődnek, így a megfelelő ízek és aromák érvényesülnek. A darálók egyenletesen aprítanak, így az alapvető fűszerekhez alkalmasak - a borsos/sós mozsarak már nem szükségesek.
A mozsarak mi mindenre használhatók? Gyógynövényekhez, fűszerekhez és pestóhoz egyaránt
A mozsár leginkább fűszernövényekhez és fűszerekhez használható, amelyeket darálsz benne. Emellett ideális eszköz különböző pestók, fűszervajak vagy paszták készítéséhez, amelyeket világszerte számos receptben használnak (bár készen is lehet kapni, a saját készítés olcsóbb és jobb minőségű). A mozsár segítségével kenők, guacamole vagy salsa is készíthető.
A felhasznált anyag a mozsarak alfája és ómegája
A mozsarak kiválasztásának alfája és ómegája a megfelelő alapanyago kiválasztása.
- A kő mozsár az egyik legjobb választás - kifejezetten népszerűek a márvány vagy gránit mozsarak. Előnye, hogy a kő nem befolyásolja a zúzott alapanyagokat, és hosszú élettartamú.
- A kerámia/porcelán mozsár modern, de törékeny. Hatalmas előnye, hogy ezek az anyagok nem szívják magukba a nyersanyagszagokat, ráadásul gyakran moshatók. Hátránya a sima felület.
- A sárgaréz mozsár inkább díszítésre szolgál. Lapos aljuk van, ami nem túl kívánatos például szószok vagy pácok készítésekor. De természetesen használhatod fűszerek zúzására.
- A bronz mozsarak lenyűgöznek a megjelenésükkel - de ezek sem használatra készültek. A bronz mozsár törékeny, de a legnagyobb hátránya, hogy káros ólmot ereszt a fűszerekbe.
- Rozsdamentes acél/cink mozsarak is kaphatók, de ezek használata nem túl praktikus, mert bár a fémmozsár nagyon tartós, könnyen karcolódig.
- Az öntöttvas mozsarak nehezek és tartósak, de nagyon érzékenyek a korrózióra. További hátránya, hogy az alapanyagokból származó egyes savak hatással lehetnek az öntöttvas habarcsra, ami befolyásolhatja az ízeket.
- A fa mozsár fűszernövények vagy diófélék zúzására használható. Nagy hátránya azonban, hogy a fa felveszi a szagokat. Ezért csak száraz alapanyagokhoz alkalmasak, és nehezen tisztíthatók.
Márvány mozsár
Porcelán mozsár
Öntöttvas mozsár
Fa mozsár
Előnyösebb egy kis vagy egy nagy mozsár választása?
Kíváncsi vagy, mekkora mozsár az ideális választás? Az legfontosabb a tál átmérőjének kiválasztása - jelenleg inkább kisebb modellek vannak a kínálatban, a legkisebbek átmérője körülbelül 8 cm (kis mennyiségű fűszerhez alkalmas). Ha a mozsarat különböző szószokhoz vagy pasztákhoz szeretnéd használni, akkor jobb, ha nagyobb átmérőjű, legalább 12 cm-es mozsarat választasz.
Nemcsak a mozsár mérete fontos, hanem a mozsártörő hossza is. Ha a mozsártörő túl kicsi, nagyon nehéz vele dolgozni - nem teszi lehetővé a biztos fogást, vagy felületes nyersanyagokat érinthet.
A mozsár tisztítása nagyon fontos
Mivel a morzsolás és a zúzás során különböző aromák szabadulnak fel az alapanyagokból, fontos, hogy a munka után nagyon gondosan tisztítsd meg a mozsarat. A legtöbb esetben elegendő a meleg víz és a mosószer, vagy be is áztathatod. Egyes mozsarak akár a mosogatógépbe is betehetők, ami nagyban megkönnyíti a tisztítást.
i
Olcsó mozsarak után kutatsz? Az Outlet oldalunkon használt, akciós termékeket találsz. Ha többet szeretnél megtudni, akkor olvasd el vásárlóink véleményét a termékekről.
A leírás elrejtése