Haztartasi-nagygepek Alza tavaszi TOP ajánlatok

Okosóra és egészségügyi funkciók

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve • Szerző: Rungo.cz

Az okos- és sportórák segíthetnek minket az edzésben vagy a meditációban, de a rendszeres méréseknek köszönhetően figyelmeztethetnek az eltérésekre is, amelyek szív- és érrendszeri vagy légzőszervi betegségek tünetei lehetnek. A már hagyományosnak mondható vérnyomás- vagy pulzusmérés mellett véroxigénszintet is mérhetnek, EKG-t készíthetnek, és szükség esetén segítséget is hívhatnak. Mit tudnak (vagy mit fognak tudni a közeljövőben) a mai okosórák? Nézzük meg.

i

Figyelmeztetés: az okosóra nem helyettesíti a kardiológust vagy más szakorvost. És nem helyettesíthetik a rendszeres orvosi vizsgálatokat sem. Minden okosóra vagy okos karkötő esetében, ha minőségi információkat szeretnél kapni, rendszeresen viselned kell őket, ideális esetben egész éjszaka. Így hozhatjuk ki a lehető legtöbbet a hordható elektronikai eszközeinkből, és így lesznek az alább bemutatott értékek a lehető legpontosabbak. Az orvos által végzett teljes körű vizsgálattal azonban továbbra sem vetekedhet.

Okosórák és egészségügyi funkciók - TARTALOM

  1. Pulzusmérés
  2. Vérnyomásmérés
  3. EKG mérés
  4. Stressz-szint figyelés
  5. Véroxigénszint mérés
  6. Vércukorszint mérés
  7. Alvásfigyelés
  8. Vészhelyzeti funkciók
  9. Tipp: az okosórák érzékelőinek ápolása

Pulzusmérés

A pulzusszám egy olyan érték, amely a szívizom összehúzódásának percenkénti gyakoriságát mutatja. Az edzés közbeni nyomon követése segít a céljaid hatékony elérésében - legyen szó akár fogyásról (aerob edzés), akár a fittségi állapot fejlesztéséről. Ha érdekel ez a téma, részletesebben is olvashatsz a pulzusszám figyelembe vételével végzett edzésről.

Az okos- és sportórák túlnyomó többsége ma már rendelkezik a pulzusszám méréséhez (TF) szükséges optikai érzékelővel. Ez nemcsak az edzés során hasznos, hanem a fittség mutatójaként is. A lassabb pulzusszám jobb kondíciót jelent. A normális nyugalmi TF 70-80 ütés/perc, nagyon aktív sportolóknál 40-50 ütés/perc. Az alacsony pulzusszám a szív- és érrendszeri betegségekkel szembeni nagyobb ellenálló képességgel is összefügg.

Ezzel szemben a nyilvánvaló ok nélküli túl alacsony értékek (40 TZM alatt) lehetnek akár egy betegség tünetei is (szívroham vagy fejsérülés eredménye). Ezt a jelenséget bradikardiának nevezik, és adrenalinnal vagy hosszú távon pacemakerrel kezelik. Ennek ellentéte a tachycardia, amely 90-100 TZM értékeknél jelentkezik. Egészséges embernél ez sportolás közben gyakori (és nem veszélyes), de nyugalmi állapotban a stressz és különböző betegségek (például a vérszegénység, a szorongás vagy a pajzsmirigyproblémák) jele lehet.

Pulzusmérés; fitnesz óra

A futók számára az okosórák ideálisak a pulzusszám méréséhez.

Egyes okosórák (különösen a magasabb árkategóriába tartozók) képesek érzékelni a pulzusszám nagyon kis ingadozásait és figyelmeztethetnek is erre, ha rendszeresen viseled őket - ez lehet az első jele egy légúti betegségnek (például influenza vagy covid-19). Ha a rendellenes pulzusra figyelmeztető jelzés nyilvánvaló ok nélkül ismétlődik, tanácsos orvoshoz fordulni. A pulzusmérés minősége az érzékelőtől függ - még az olcsóbb órák is gyakran jó érzékelővel rendelkeznek. Ha a legpontosabb mérést szeretnéd, az a legjobb, ha olyan sport mellkaspántot választasz, amely közvetlenül a forrásnál érzékeli a pulzusszámot.

Vérnyomásmérés

A vérnyomás a vérünk által az artériák falára kifejtett nyomás, és torrentben (mmHg) mérhető. Egy egészséges felnőttnél az optimális érték 120/80 mmHg (gyermekeknél lényegesen alacsonyabbnak kell lennie). Az életkor előrehaladtával az értékek változnak, de ha meghaladják a 140/90-et, akkor forduljunk szakemberhez. Az órák és az otthoni készülékek természetesen nem helyettesítik az orvosi rendelőben végzett professzionális méréseket, de a vérnyomás mérésével az órák rámutathatnak az eltérésekre, vagy mérhetik, hogy a különböző helyzetek hogyan befolyásolják a vérnyomásunkat.

Ez az idei év régóta várt, monitorozással kapcsolatos újdonsága. A vérnyomásmérést először az amerikai Valencell cég biometrikus chipjei tették lehetővé. Hasonlóan működnek, mint az optikai pulzus- vagy véroxigénszint-érzékelők, de az óra más adatok alapján számítja ki a vérnyomásértékeket. Ez nem humbuk - a prémium órák esetében a tesztek kimutatták, hogy a vérnyomásmérés majdnem olyan pontos, mint a mandzsettás készülékeknél.

Várhatóan a 2021-es év folyamán a vérnyomás-érzékelők meg fognak jelenni az első órákban, később pedig akár a fejhallgatókban és az okosgyűrűkben is. Ha az órával végzett vérnyomásmérés jelentős eltérést mutat a vérnyomás stabil értékétől, ezt fenntartással kell fogadni - ha a vérnyomás értéke nyugalmi állapotban aránytalanul magas, ismételd meg a csuklón történő vérnyomásmérést. Ha az eredmény ismét magas, ez jelzés lehet arra, hogy a vérnyomást ajánlott professzionális eszközzel megmérni, ideális esetben az orvosnál. Vedd figyelembe, hogy a vérnyomásmérés pontosságát átmenetileg befolyásolhatja a kávé vagy a fűszeres ételek fogyasztása, valamint a stressz - akár munkahelyi, akár az ún. fehér köpeny szindróma által okozott stresszről van szó, ez utóbbi azt jelenti, hogy a vérnyomásunk az egekbe szökik, ha csak meglátunk egy orvost.

okosórák; wearables; véroxigénszint; oxigénszint; mérés
A vérnyomásmérés telefonnal és okosórával hasonlóan pontos, mint a mandzsettás vérnyomásmérővel végzett vérnyomásmérés.

EKG mérés

Az EGK a szívműködés vizsgálására szolgáló módszer, amely a szívműködést kísérő, ciklikusan változó elektromos aktivitás mérésén alapul - az eredmény a jól ismert görbe, amelynek eltéréseivel diagnosztizálhatók a ritmuszavarok, de segít az iszkémiás szívbetegség vagy a szívinfarktus helyének és stádiumának felismerésében is.

Igen, egyes órák ezt is tudják. Egyes prémium órák képesek EKG, vagyis elektrokardiogram készítésére a szívműködést érzékelő elektródákon alapuló technológia segítségével. A szívizom olyan sejteket tartalmaz, amelyek az összehúzódásért felelősek - amikor a szív sejtjeit irritáció éri, az elektromos feszültség megváltozik. Az óra pedig képes ezt regisztrálni - az alkalmazás ekkor megjeleníti a görbét, és figyelmeztet minden olyan értékre, amely nem felel meg a normálisnak. Nem szükséges tehát pontosan tudni, hogy a görbének hogyan kell kinéznie.

i

A Samsung okosórákkal mostantól vérnyomást és EKG-t is mérhetünk. Ez a frissítés a Samsung Galaxy Watch3 és Watch Active 2 modellekre vonatkozik. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashatsz: Samsung okosóra - vérnyomás és EKG mérés.

A funkció viszonylag új, de korántsem mondhatjuk azt, hogy ez csak egy újabb kütyü. A prémium órák gyártói arról is beszélnek, hogy a jövőben az adatokat közvetlenül az orvosnak is át tudják majd küldeni. Ennek ellenére egyelőre vegyük ezt a funkciót egy kicsit félvállról, és mindig vegyük figyelembe a helyzetet, amelyben vagyunk - az óra az EKG-eltérésekre még olyan stresszhelyzetben is figyelmeztethet, mint például egy iskolai vizsga vagy egy megterhelő prezentáció a munkahelyen.

okosórák; wearables; véroxigénszint; oxigénszint; mérés
Az EKG képes kimutatni a szabályos szívritmustól való eltéréseket, szívizomkárosodást vagy pitvarfibrillációt. Természetesen ez nem helyettesíti a professzionális orvosi eszközt, de bármilyen rendellenesség időben figyelmeztethet arra, hogy ajánlott orvoshoz fordulni.

Stressz-szint figyelés

A stressz olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor egy szervezet rendellenes körülményeknek (stresszoroknak) van kitéve. A szervezet a sérülés megelőzése érdekében védekező reakciót indít be. A reakciók pszichológiai és fiziológiai jellegűek (olyan tünetek, mint a megnövekedett pulzusszám, szapora légzés, izzadás, magasabb vérnyomás), és felkészítik a szervezetet a veszély elleni védekezésre vagy a menekülésre.

A stresszt leggyakrabban a pulzusszám-változással mérik, amikor az idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus idegeknek nevezett részei aktiválódnak. A stressz egy védekező mechanizmus, de ha túl gyakran vagyunk stresszesek, a stressz emésztési problémákhoz vezethet, és növelheti a szívroham, a cukorbetegség vagy a rák kockázatát. A szimpatikus stresszhelyzetben aktiválódik, és riadókészültségbe helyezi a szervezetet - ekkor a szív nagyon szabályosan ver. A paraszimpatikus nyugalmi állapotban aktiválódik - amikor a szív nyugodtan ver, néha nyugalmi aritmiával, ami teljesen egészséges embereknél is normális. Az óra számára pedig a békés ritmuszavar azt jelzi, hogy a szervezet nincs stresszes állapotban.

Ez a funkció nagyon hasznos - már csak azért is, mert az óra általában nemcsak figyelmeztet a stresszhelyzetre, hanem megoldást is kínál vezetett légzőgyakorlat formájában, ami tényleg működik - főleg olyan helyzetekben, amikor valami butaság miatt vagyunk stresszesek, ez tényleg elterelheti a figyelmünket a stresszorról. A légzőgyakorlatok egy kis gyakorlást igényelnek, de ezek segítségével a szervezetünk észleli a nyugodt légzést, és azt mondja magának, hogy ha nyugodtan lélegzünk, akkor valószínűleg nem olyan sok a stressz, és lefújja a riadót. Tipikus példa erre a tudatos légzés a jeges fürdő során, amely lehetővé teszi, hogy a jeges víz stresszorával nyugodtan megbirkózzunk.

Véroxigénszint mérés

A véroxigénszint vagy oxigénszaturáció (SpO2) mérése a szövetekbe szállított oxigén minőségéről ad tájékoztatást, és százalékos értékben adja meg a hemoglobinhoz kötött oxigén szintjét. Az egészségügyben használják (pl. intenzív osztályon), de hasznos a sportban és különösen a regeneráció megtervezésében is.

A pulzoximéter, amely ma már néhány (elsősorban sport)órában megtalálható, egy olyan érzékelő, amely képes érzékelni a vér oxigénszintjét vagy az oxigénhiányt. A normál értékek 94-99% között mozognak. Még nem számít kockázatosnak, ha ez az érték 94% alá esik (pl. betegség után vagy fáradtság következtében). Ha az értékek hosszú távon 80% körül vagy annál alacsonyabban vannak, ez jelentheti egy légzőszervi megbetegedés szövődményeinek előjeleit is. Az órában lévő érzékelők nem olyan pontosak, mint az ujj pulzoximéter vagy az orvosok rendelkezésére álló eszközök - ezért, ha az értékek alacsonyak, célszerű szakemberhez fordulni.

Ha a hegyekben végzel véroxigénszint mérést, és alacsonyabb értékeket regisztrálsz, nem kell azonnal megijedni - a magasság növekedésével a levegő ritkábbá válik, és nem képes olyan jól oxigénnel ellátni a vért, mint az alföldi levegő. A vér oxigénszintjének pulzoximéterrel történő mérésének köszönhetően megtervezheted az akklimatizációs edzést magashegyi körülmények között vagy meghatározhatod az edzésterhelés mértékét egy nehéz nap után. Ha a véroxigénszint mérés pillanatnyi csökkenést mutat, akkor jobb, ha nem edzünk, és inkább a regenerálódásra fókuszálunk. Nemcsak a magas hegyekben, hanem a nehéz testmozgás során is előfordulhat, hogy a szervezet a normálistól eltérő módon bánik az oxigénnel, és a szövetek nem kapnak elegendő oxigént. Ekkor az óra a véroxigénszint mérésével figyelmeztet, hogy ideje lassítani. De a jó véroxigénszint érték egy intenzív edzés után azt is jelzi, hogy a szervezet jól regenerálódik.

Vércukorszint mérés

Az okosórák gyártóinak jó híre van a cukorbetegek számára, mivel tervezik, hogy vércukorszint mérés funkciót is adnak az okosórákhoz. A korábbi módszerekkel ellentétben, amelyekhez mindig meg kellett szúrni a bőrt a vércukorszint méréséhez, ez egy nem invazív megoldás lenne, azaz vér nélküli vércukorszint mérés. A cukorszint mérést a Raman-spektroszkópia elvein alapuló optikai érzékelővel kell elvégezni. Ez egy olyan technológia, amely lézersugarat használ az elektronok hullámhosszának mérésére. Nem lesz többé kellemetlen a vércukorszint mérés a cukorbetegek számára, ha azt az órával is el tudják végezni, és rugalmasabban, az aktuális egészségi állapotuknak megfelelően tudják majd alakítani az étkezéseiket.

i

A vércukorszint mérés funkcióval rendelkező órák vezető gyártói közé tartozik a Samsung, amely az év végén mutatja be a Galaxy Watch 4-et, és az Apple, amely vércukorszint mérés funkciót tervez az új Apple Watch Series 7 készülékéhez.

Alvásfigyelés

Az óra több tényező - elsősorban a pulzusszám, a légzésszám és a mozgás - alapján figyeli az alvást. Az egyes értékek és az alvás időtartama alapján meg tudják különböztetni az alvási szakaszokat az ébrenléti percektől. Az alkalmazás ezután áttekintést ad az alvásról, és gyakran tanácsokkal is ellát arra vonatkozóan, hogy mit tegyél az alvás javítása érdekében, vagy ajánlásokat ad arra az esetre, ha az alvás nem volt optimális (pl. pihenésre vagy csak könnyű edzésre vonatkozó ajánlás).

Egy másik nagyon népszerű funkció az optikai és mozgásérzékelőknek köszönhetően meglehetősen pontos statisztikát tud készíteni arról, hogyan aludtunk. Az alvás időtartamát és minőségét az alvási fázisok rögzítésével figyeli - amelyeket az óra elsősorban a pulzusszám alapján határoz meg, amely mély alvás esetén általában alacsonyabb. Az eredményeket azonban torzíthatja a nyugalmi ritmuszavar vagy az a tény, hogy alvás közben mozogsz, amit egyes órák ébrenlétként értelmezhetnek.

Az alvásról készített diagram akár arra is magyarázatot adhat, miért érzed reggelente úgy, hogy nem aludtál eleget. Még ha úgy is gondoljuk, hogy jól aludtunk, lehetséges, hogy ez többnyire csak könnyű alvás volt, vagy az ébrenlét pillanatai által megszakított alvás. Emellett felhívhatja a figyelmet néhány rossz szokásra - például a hétköznapok és a hétvégék alvásmennyisége közötti jelentős eltérésre. Ha alvászavarra gyanakszol, egy alvásgyógyász és egy speciális, poliszomnográfiának nevezett vizsgálat pontos eredményt adhat.

Vészhelyzeti funkciók

És végül valami, amit semmiképpen sem szabad elfelejtenünk. Egyes órák, különösen a GPS-érzékelővel ellátott sport- és prémium órák, rendelkeznek esés- és balesetérzékelő funkcióval: az óra gyorsulásmérője rögzíti az esést vagy egyéb balesetet, majd maga az óra ezt az információt kiértékeli - hacsak nem törlöd az üzenetet, a vészhelyzeti kapcsolattartód kap egy jelzést, amely tartalmazza a GPS-koordinátákat. A legtöbb ilyen funkcióval rendelkező órával manuálisan is tudsz jelzést küldeni, például ha émelyegsz, vagy ha úgy érzed, hogy követnek. Ilyen helyzetekre ideális választás egy olyan óra, amely beépített SIM-kártyával rendelkezik, és amellyel úgy telefonálhatsz, hogy nem kell csatlakoztatnod a telefonodhoz.

Tipp: az okosórák érzékelőinek ápolása

Az érzékelő minősége befolyásolja a mérés minőségét. De nem mindig igaz, hogy a legdrágább órák mérnek a legjobban. A prémium márkáknak vannak olyan teljesen megfizethető modelljei is, amelyek a minőséget részesítik előnyben a mennyiséggel szemben - azaz kevesebb értéket mérnek (például csak pulzusszámot és GPS-t), de azt jó minőségben. Az is igaz, hogy még egy kevésbé ismert gyártó is képes befektetni egy minőségi érzékelőbe (leggyakrabban egy pulzus-érzékelőbe). Óra vásárlásakor, az árat is figyelembe véve, érdemes megtudni, hogy az óra milyen chipeket tartalmaz.

Ha a legpontosabb mérésekre, tartósságra és hosszú garanciára vágysz, válassz drágább modellt. Megoldás lehet az is, hogy külső érzékelőket csatlakoztatunk az órához (pl. mellkaspántot vagy GPS-szel ellátott kerékpár számítógépet). A legjobb működés érdekében az érzékelőknek tisztának kell lenniük (időnként töröld le őket egy ruhával), és közel kell lenniük a bőrhöz. Úszás vagy extrém izzadás során az értékek pontatlanok lehetnek, mivel a bőr és az érzékelő között víz- vagy izzadságréteg keletkezik.

A bőr színe befolyásolhatja az érzékelés minőségét. Az érzékelők optikai mérést végeznek - átvilágítják a bőrt, és a bőr felső rétegében lévő hajszálerekből végzik a méréseket. A kevésbé pontos mérés oka a bőrfesték magasabb melanin tartalma lehet. De ismét csak az érzékelő minősége számít, és egyes márkák tökéletes működést garantálnak még a sötét bőrűek számára is. Az óra érzékelőjének pontosságát a feltűnő tetoválások is befolyásolhatják - a fekete szín és a minta ronthatja a fényjel átvitelét.

i Az alábbiak is érdekelhetnek

Az életfunkció-érzékelőknek és a vészhelyzeti lehetőségeknek az órákban van létjogosultsága, ez lehet az egyik oka annak, hogy okosórát szerezzünk be (és viseljünk). A GPS-helymeghatározásnak köszönhetően nemcsak a sportolóknak, hanem a gyerekeknek és az időseknek is segítségére lehetnek. És jobban tudatosítják bennünk azokat az értékeket, amelyekről korábban csak az orvosunknak volt tudomása. Csak egy egészségünk van, és ha egy „kis kütyü“ nagyobb biztonságérzetet ad, akkor már megérte. Végezetül azonban még egyszer szeretnénk felhívni a figyelmedet: az okosórák nem helyettesítik a kardiológust vagy más szakembert. Kérjük, hogy rendszeresen járj orvosi vizsgálatokra.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ