ApF HU AP+ plus nový vizuál

Okosóra számlapok: hogyan működnek és honnan lehet letölteni őket?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva • Szerző: Ondřej Chabr

Az okosóra előnye, hogy könnyen a saját ízlésedhez alakíthatod. Paradox módon a klasszikus mutatós órák rajongói is értékelni fogják őket. Bár a mutatók digitálisak, a megjelenésük könnyen kiválasztható a rengeteg design közül. Vettél magadnak egy okosórát, és most azt szeretnéd megtudni, hogy a sok digitális számlap közül honnan tudnád kiválasztani a megfelelőt? Akkor ez a cikk pont neked szól.

Okosóra számlapok, bevezetés

Okosóra számlapok - TARTALOM

  1. Az óra számlapjáról a pontos időn kívül sokkal több mindent leolvashatsz
  2. Az Apple Watch operációs rendszeréhez, a WatchOS-hez tartozó számlapok
  3. A Garmin OS a Connect IQ-ban található számlap kínálatra támaszkodik
  4. A Samsung számlapok széles választékát adta hozzá a Tizen OS-hez
  5. A Huawei a HarmonyOS operációs rendszerével egy alkalmazásra támaszkodik
  6. Az Amazfit okosórákhoz készült számlapok számos weboldalon és alkalmazásban megtalálhatók
  7. A Google Wear OS több gyártó óráiban is megtalálható
  8. A Watch face a Fitbit órákhoz az interneten érhető el
  9. Honnan tudsz további számlapokat letölteni?

Az óra számlapjáról a pontos időn kívül sokkal több mindent leolvashatsz

A számlap, vagy más néven watch face vagy clock face az óra egyik legfontosabb része. Itt nem csak az okos- vagy digitális órákra gondolunk, hiszen idővel a klasszikus órákhoz is hozzáadtak olyan kiegészítő funkciókat, mint a napok kijelzése vagy a stopperóra. Így már ezeknek sem csak a pontos idő mutatása a feladata. A mai okosórák esetében a számlapon megjelenő, megfelelő adatok testre szabása és beállítása átfogó témának számít. Nem feltétlenül kell egyetlen kiválasztott számlapra hagyatkoznod. Milyen lehetőségeid vannak?

Némelyik társadalmi eseményekhez alkalmas, ahol a számlap és mutató klasszikus megjelenését fogod inkább értékelni. Az óra öltönyhöz vagy inghez is illik. De választhatsz minimalista megjelenést kizárólag mutatókkal. Sportolás közben valószínűleg a teljesen letisztult digitális időmegjelenítés lesz a legmegfelelőbb. Ezt azonban kiegészítheted az elégetett kalóriák számával és egyéb adatokkal. A gyerek órákat mesefilm szereplőkkel lehet díszíteni. Az órád tükrözheti a hangulatodat vagy árulkodhat a hobbidról is. Lehetőség van a számlap és a szíj összehangolására is.

Okosóra számlapok, óraszíjjal kombinálva
Ha az óra számlapját színben összehangolod a szíjjal, a végső benyomás még lenyűgözőbb lesz. Forrás: huawei.com

A legtöbb okosóra rendelkezik egy alapvető számlap kínálattal. Ez a kínálat az új operációs rendszerfrissítések megjelenésével bővülhet. Ez minden esetben a rendszertől és a gyártótól függ. Ezért az alábbiakban egy áttekintést találsz arról, hogy mely alkalmazásokból tudsz egy adott márkához tartozó számlapokat letölteni, és milyen szerkesztési lehetőségek állnak rendelkezésre az előre telepítettek esetében. De vajon minden számlap ingyenes, vagy van olyan is, amelyért fizetni kell?

Az Apple Watch operációs rendszeréhez, a WatchOS-hez tartozó számlapok

Az Apple Watch számlapok az órával párosított iPhone-ra előre telepített Watch alkalmazásban találhatók. Az Apple Watch számlap beállítása egyszerű. Csak kattints a Hozzáadás gombra. A számlap azonnal átkerül az Apple Watch-ra. Az óra kijelzőjén egy kézmozdulattal könnyedén kiválaszthatsz egy másik számlapot, vagy az ujjadat lenyomva tartva beállíthatod a meglévő számlapot. Akkor is, ha nincs kéznél az iPhone, az Apple Watch számlapot közvetlenül az órán is testreszabhatod.

A Watch alkalmazást le lehet törölni a telefonról. Ha ezt korábban megtetted, és most nem találod az alkalmazást az iPhone-on, még a rendszer Spotlight keresésével sem, nyisd meg az App Store-t, és töltsd le onnan a Watch alkalmazást.

A legkényelmesebben az iPhone-on lehet beállítani a számlapokat. A számlapok számos módon szerkeszthetők, mielőtt egy kattintással hozzáadnád a kívánt megjelenést az órához. Az összetettebbeket az óra oldalán vagy belsejében elhelyezett információs elemek egészítik ki. Ezeket az információs elemeket komplikációknak nevezzük. Ha a számlap komplikációkat tartalmaz, akkor azokat testreszabhatod. Például az UV-index helyett megjelenítheted a napfelkelte és napnyugta idejét, az iránytűt vagy a lejátszott zenét.

A watchOS 7 óta az Apple Watch számlapok bármelyik üzenetküldő alkalmazáson keresztül megoszthatók más felhasználókkal. Létezik egy buddywatch.app nevű weboldal is, amely megkönnyíti a felhasználók által létrehozott órák letöltését. Nyisd meg az oldalt az iPhone-odon a Safari böngészőben, majd kattints a Letöltés gombra a kívánt számlap mellett. Ha egy komplikáció olyan alkalmazásból származik, amelyet még nem telepítettél, akkor a rendszer jelezni fog, hogy telepítsd.

A Garmin OS a Connect IQ-ban található számlap kínálatra támaszkodik

A Garmin okosórák esetében a Connect IQ alkalmazáson (Android, iOS) keresztül töltheted le a számlapokat, amely az órához hasonlóan Android és iPhone rendszereken is használható. A számlapok kínálata meglehetősen széles, ami a gazdagabb design híveinek is elnyeri majd a tetszését. A kijelzőn láthatod a lépésszámot, az elégetett kalóriák számát, a pulzusszámot, az időjárást és természetesen a telefonodról érkező értesítéseket is. De még a letisztult és egyszerű design rajongói is minden bizonnyal fognak maguknak valót találni a választékból. Egyes számlapok átfogóbb szerkesztési lehetőségéért fizetni kell.

Okosóra számlapok, Garmin
A számlap szerkesztése gyakran sokkal többről szól, mint a színekről. Forrás: garmin.com

A Samsung számlapok széles választékát adta hozzá a Tizen OS-hez

A Samsung okosórákon a Tizen operációs rendszer található. Ez egy rendkívül kifinomult rendszer, amelyen a Samsung sokat dolgozott. A számlapok a hivatalos Galaxy Wearable alkalmazásban, a Samsung Health Android alkalmazásban és az App Store-ban elérhető Samsung Galaxy Watch alkalmazásban is megtalálhatók. A Samsung még egy útmutatót is közzétett a fejlesztők számára, hogy a Tizen Web API-n keresztül létrehozhassák a sajátjukat. Ezután közvetlenül az alkalmazásban szerkesztheted a számlapot, például megváltoztathatod a háttérszínt vagy hozzáadhatsz egy komplikációt.

Okosóra számlapok, Tizen OS
A Samsung Tizen OS-en rengeteg stílusos számlap található, amelyeknek köszönhetően öröm lesz ránézni az órádra. Forrás: nerschalk.com

Az alkalmazáson kívül közvetlenül az órádról is letölthetsz új számlapokat. Csak tartsd az ujjadat a számlapon, lépj be a szerkesztési módba, és válts a Galaxy Store-ban található Watch faces-re. A számlapot az órán is szerkesztheted. Minden úgy van kialakítva, hogy a kisebb kijelzőn is jól kezelhető legyen.

A Huawei a HarmonyOS operációs rendszerével egy alkalmazásra támaszkodik

A Lite OS volt egyszerűen a Huawei okosórák operációs rendszere, az újabb modellek már a HarmonyOS-re támaszkodnak. A számlapok a hivatalos Huawei Health alkalmazásban érhetők el, ahol inkább az előre telepített számlapok szerkesztéséről van szó. Kipróbálhatod a hivatalos Huawei AppGallery áruházat is, de itt a legtöbb számlap fizetős. Ha igazi választékra vágysz, és több számlapot is ki szeretnél próbálni, a legjobb megoldás, ha kipróbálsz néhány ingyenes számlapot.

Számos más designt is letölthetsz pl. az amazfitwatchface.com weboldalon található széles körű katalógusból vagy az AmazFaces nevű alkalmazásból (Android, iOS). Ez utóbbi Android és iOS rendszerben is elérhető. Mindig figyelj arra, hogy a számlap kompatibilis-e az óráddal.

i Nem tudod átlátni a számtalan okosóra gyártó kínálatát? Cikkünk segít választani: Hogyan válasszunk okosórát (Útmutató).

Az Amazfit okosórákhoz készült számlapok számos weboldalon és alkalmazásban megtalálhatók

Egy nagyon egyszerű operációs rendszer, ahol úgy tűnik, nagyon kevés testreszabási lehetőség áll rendelkezésre. Így lehetne leírni az Amazfit, Xiaomi és Huami okosórák rendszerét. Az olyan óramodellekhez, mint a Bip, T-Rex, Verge vagy GTS, azonban számos számlapot találhatsz a Zepp alkalmazásban, amelyet a Google Play és az AppStore áruházból is letölthetsz. Kifejezetten a Xiaomi Mi Watch órához készítette a gyártó az ingyenes Xiaomi Wear alkalmazást, amely többek között megnyitja az ajtót további számlapok felé.

A széleskörű testreszabási lehetőségekhez, illetve a számlapok szélesebb választékához az Amazfit vagy a Xiaomi alkalmazás is rendelkezésre áll, de ne feledkezzünk meg a fent említett weboldalról sem. A felhasználók közössége biztosan nem marad tétlen, hiszen számos változat közül választhatunk, némelyikük támogatja a magyar ékezetes betűket is.

Okosóra számlapok, Amazfit GTS okosórák
Az Amazfit GTS-t és még sok más órát testre szabhatsz az olyan alkalmazásokból származó számlapok segítségével, mint az AmazFaces. Forrás: notebookcheck.net

A Google Wear OS több gyártó óráiban is megtalálható

A Google is betört az okosórák kategóriájába, a Wear OS, korábbi nevén Android Wear olyan okosórákba került be, mint a Fossil, a TicWatch, az elegáns Withings, továbbá a Suunto sportórákba és most már a Samsung okosórákba is. A rendszer kihasználja a Google Play Áruház előnyeit, ahonnan számos különböző számlap letölthető. Csak írd be a "wear OS" szót az Android okostelefon keresőmezőjébe. Nem csak az iPhone-felhasználók számára érhető el a hivatalos Wear OS by Google alkalmazás, amely az alapvető számlapok testreszabását is lehetővé teszi.

Okosóra számlapok, Wear OS számlap
A Google Wear OS több okosórán is megtalálható. Forrás: businessinsider.com

A Watch face a Fitbit órákhoz az interneten érhető el

Végül meg kell említeni a Fitbit okosórákat is, amelyek a Fitbit alkalmazásra támaszkodnak (Android, iOS). Androidra és iOS-re is letölthető. A gyártó webgalériájában különböző típusú számlapok közül válogathatsz. Mindegyiknél fel van tüntetve, hogy melyik Fitbit okosóra modellel kompatibilis. Néhányért fizetni kell, de nem jelentős összegeket. A fejlesztők általában 1 és 2 dollár közötti összeget számítanak fel letöltésenként.

Okosóra számlapok, Fitbit számlap
Ha megfelelő számlapot szeretnél találni a Fitbit órádhoz, mindenképpen nézd meg a hivatalos alkalmazást. Forrás: fitbark.com

Honnan tudsz további számlapokat letölteni?

Elvileg analógia van az órák és az okostelefonok operációs rendszerei között. Az Apple mobilrendszerei zártak, így a watchOS-en csak olyan számlapokat állíthatsz be, amelyek az iPhone-on lévő Watch alkalmazásban elérhetők. Azonban van belőlük elég, és módosíthatod is őket, sőt a komplikációk nyújtotta lehetőségeket is kihasználhatod. A többi órarendszert mindkét mobiltelefon operációs rendszer támogatja, így több lehetőség van új számlapok beszerzésére. Ezeket közvetlenül az online katalógusokból vagy alkalmazásokból töltheted le.

Okosóra számlapok, Facer.io katalógus
A Facer.io katalógus egy azonos nevű alkalmazással is rendelkezik. Fizetős és ingyenes számlapokat is kínál. Ezeket különböző tematikus kategóriákba csoportosították.

Az első lépés az legyen, hogy megnyitod az órához tartozó hivatalos alkalmazást, amelyben megnézheted, milyen számlapok állnak rendelkezésre. Ha több számlapot szeretnél az okosórádhoz, annak legegyszerűbb módja, ha belépsz a Google Play Store-ba vagy az App Store-ba, és rákeresel az okosórád operációs rendszerének nevére. Nagy az esélye, hogy rengeteg alkalmazást fogsz találni további letölthető számlapokkal. Hasznosak az olyan webkatalógusok is, mint az amazfitwatchface.com, az átfogó facer.io, beleértve az azonos nevű alkalmazást, valamint a már említett buddywatch.app katalógus az Apple Watch-hoz.

i Az alábbiak is érdekelhetnek

Az okosóra számlapok letöltése számos forrásból történhet. Legyen szó hivatalos alkalmazásokról, ahol az előre telepített számlapokat a saját ízlésed szerint szerkesztheted, vagy nyilvános katalógusokról. Sok fejlesztő vesz részt a kínálat létrehozásában, akik csodákra képesek. Böngéssz a fent említett oldalakon, és biztosan találsz magadnak olyan nagyszerű számlapot, amely még élvezetesebbé teszi az okosóra használatát.

4,6 41×
SUUNTO 9 G1 Baro Granite Blue Titanium
Okosóra - uniszex, Android és iOS kompatibilis, 1,39" matrix kijelző, Bluetooth, GPS, lépésszámláló, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, 100 m (10 ATM) vízállóság, max. akkumulátor üzemidő 336 óra,
90 190 Ft
Kérés esetén megrendeljük 4 db
Várható 2024. 03. 01.
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SPTsuun9G1grb
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ