VIP BOOST LEGO VIP BOOST LEGO

SAFE Network (MINDEN AMIT TUDNOD KELL) - Egy projekt, ami decentralizált Internetet garantál

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Miután a SAFE network nem egy hagyományos projekt a kriptovaluták területén, meglepő lehet, hogy ennek a decentralizált hálózatnak az eredeti terve már a Bitcoin előtt létezett. Az alapító David Irvin fejében már 2002-ben kezdett körvonalazódni, de a SAFE Network hivatalos megjelenése 2006-ig váratott magára. Ekkor még semmilyen MaidSafe Coin nem létezett a hálózaton, vagyis nem egy Bitcoin előtti kriptovalutáról van szó. A SAFE Network fő célja az internet felszabadítása és az ún. decentralizált internet létrehozása, különös tekintettel a magánéletünkre. Van remény a sikerre?

Miről olvashatsz cikkünkben a SAFE Network kapcsán?

  1. A MaidSafe nem egy hagyományos kriptovaluta
  2. MaidSafe coin és Safecoin
  3. Miért pont SAFE Network?
  4. Hogyan működik a SAFE Network ma?
  5. Hol vásárolható MaidSafe coin?
  6. Hol tárolható a MaidSafe coin?
  7. A SAFE Network szubjektív áttekintése

A MaidSafe nem egy hagyományos kriptovaluta

Fontos hangsúlyozni, hogy a MaidSafe projekt nem egy szabványos kriptovaluta, így a SAFE Network nem a blockchainen működik. Ugyanígy nem bányászai, hanem ún. farmerei vannak, akik a lemezterületüket, számítási teljesítményüket vagy adatkapcsolatukat mások számára elérhetővé teszik és ezért cserébe a rendszer tokenjeit, safecoinokat kapnak. Ezt a rendszert Proof of Resource-nak nevezik és lehetővé teszi a hálózat számára a különböző tevékenységek és szolgáltatások hitelesítését matematikailag bizonyított mechanizmusok segítségével.

i Proof of Work vs. Proof of Stake

Feljebb a cikkben olvashattál a Proof of Resource rendszerről, amely a SAFE Network alapvető funkcionalitását segít biztosítani. De messze nem ez az egyetlen ilyen rendszer – a kriptovaluták világában sokkal gyakrabban találkozhatsz a Proof of Work (Bitcoin) és a Proof of Stake (NEO) rendszerekkel.

A Proof of Work rendszer jellemző a jelenlegi kriptovaluták túlnyomó többségének hagyományos bányászatára, beleértve a bitcoint és az ethereumot is. A bányászok számítási teljesítményt szolgáltatnak, ezzel segítve a blockchain tranzakcióinak ellenőrzését és ezért cserébe megfelelő jutalmat kapnak abban a pénzegységben, amely ennek a folyamatnak a során jön létre. A teljesítményre vonatkozó magas igények miatt ez a rendszer nagyon energiaigényes.

A Proof of Stake később jelent meg, mint alternatív és sokkal kevésbé energiaigényes folyamat a blockchain tranzakcióinak megerősítésére. Ebben az esetben általában nem fokozatosan bányásszák az érméket, hanem mindegyik a hálózat létrejöttével jelenik meg (a forgalomba lévő darabszámuk fix). Csak azok kaphatnak jutalmat, akiknek már van saját érméjük egy pszeudo-véletlen algoritmus és valószínűség számítás alapján. Képviselői például a StealthCoin vagy a NEO kriptovaluta.

SAFE Network – hogyan fog működni? 

Ha valamit majd a SAFE Networkre szeretnél menteni, az adataidat kisebb részekre bontják le, titkosítva lesznek (self-encryption) és különböző farmerek között szétosztásra kerülnek. Ők nem fognak hozzáférni az adatokhoz, és azt sem fogják tudni, kitől származnak, ugyanígy te sem fogod tudni, hol vannak az adataid. A rendszerben nem lesz ugyanolyan adatverzió két felhasználótól. Ez azt jelenti, hogy a második felhasználótól származó adat, amely a SAFE Networkbe mentésre kerül és ugyanolyan lesz, automatikusan törlődik. De lesznek adatmásolatok, amelyek szétbontásra, titkosításra és több felhasználó között szétosztásra kerülnek. Ennek oka az adatok elérhetősége, hogy a tulajdonosa akkor is hozzáférjen, ha pl. egy farmernek ki van kapcsolva a számítógépe.

A SAFE Network alternatíváját képviseli a mai internetnek és a hálózatoknak. Az internetet az átlagos felhasználó egy olyan helynek képzeli, ahol az adatok és a parancsok a levegőben repülnek. De ez nem ilyen egyszerű. Az internet (hálózatok) üzemeltetése és karbantartása hatalmas adatközpontokat igényel hatalmas áramfogyasztással és hűtéssel. Ezek a központok és egészében véve az internet a mai centralizált formájában könnyebben támadható mint a jövőben a SAFE Network, amely teljesen decentralizált lesz.

MaidSafeCoin és SafeCoin

Mi az a MaidSafeCoin?

A MaidSafe coin egy olyan érme, amelyet a ma már jól ismert ICO-n keresztül értékesítettek. A MaidSafe coin ICO 2014 áprilisában történt, amikor a fejlesztők 452 millió Maidsafe coint bocsátottak ki, melyek a mai napig forgalomban vannak és értékesítik őket a tőzsdén. Az ICO-val 30 nap alatt 6,4 millió dollárt gyűjtöttek. Maga a MaidSafe coin az egyedüli blockchainen futó része a projektnek, mivel egy proxy coinról van szó, amely ún. Omni protokollt használ. A pénzügyi eszközök az alábbiak szerint oszlottak meg:

A MaidSafeCoin első forgalomba bocsátásakor (ICO) a pénzügyi források legnagyobb részét a fejlesztési outsourcingra fordították.

Mi az a SafeCoin?

A SafeCoin a rendszer érméje, amely kizárólag a SAFE Networkon belül fog létezni és ugyanakkora értéke lesz, mint a MaidSafe coinnak, mivel a megjelenésük után 1:1 arányban fogják váltani. A Safecoin az egész rendszer hajtóereje. Célja, hogy jutalmazza mindazokat, akik a SAFE Network működéséért tesznek, legyen akár farmer, fejlesztő vagy alkalmazás tulajdonos. A fejlesztés végén maximum 4,3 milliárd Safecoin lesz forgalomban. Ezek ugyanúgy vissza is fognak kerülni a rendszerbe, ha a felhasználók valamelyik alkalmazás keretében fizetnek a SAFE Networkön. Végül a SAFE Network létrehozza saját ökoszisztémáját, vagyis az internet 2.0-t, amely teljesen decentralizált lesz. Ezalatt az ökoszisztéma alatt képzelhetünk el minden alkalmazást, oldalt, böngészőt és bármely funkciót, amelyre a mai centralizált internet képes.

Miért pont SAFE Network?

Maguk a fejlesztők mondják, hogy miután a hálózat teljesen felállt, lehetőségünk lesz megváltoztatni a jelenlegi helyzetet, ahol adatainkat olyan harmadik fél kezeli, amely hirdetés formájában értékesíti a magánéletünket egy olyan rendszerrel, ahol mindent magunk kezelhetünk. Biztosíthatjuk adataink védelmét is, hogy harmadik fél ne férjen hozzá.

iA fejlesztők Mark Zuckerberg kijelentésére alapoznak "A 90-es években és az új évezred első évtizedében sokan úgy vélték, hogy a technológiák decentralizáltak lesznek, de mostanra a többség elvesztette a bizalmát az ígéretekben. A nagy technológiai vállalatok növekedésével – kormányokéval, amelyek a technológiát arra használják, hogy megfigyeljék az embereket – az emberek inkább úgy hiszik, hogy a technológia egyre centralizáltabb ahelyett, hogy decentralizálódna."

Hogyan működik a SAFE Network ma?

A SAFE Network jelenleg az Alpha verzió második fázisában van. Az Alpha 2 verzión belül elérhető az a hitelesítő, amivel fiókot hozhatsz létre a hálózaton. Lehetőséged van a böngésző és alapalkalmazások használatára is. Ez azt jelenti, hogy használhatsz chatet, e-mailezhetsz vagy létrehozhatsz saját oldalt is.

A SAFE Network ma még az Alpha verzió második szakaszánál jár (még másik kettő van hátra) – már használható a böngésző és néhány alapvető kommunikációs alkalmazás.

Hogy néz ki az Alpha 2 verzió?

Személy szerint nekem nem volt hozzáférésem a SAFE Network böngészőjéhez és az alapvető eszközökhöz, mivel bizonyos engedélyek és a fórumokon történő részvétel szükséges hozzá. Ezért csatolok néhány screenshotot arról, hogyan néz ki a felhasználói környezet és egy linket, ahol 13 percben megtudhatod, hogyan néz ki ma a SAFE Network.

safe networksafe networksafe network

Így néz ki ma a Safe Hitelesítő a SAFE Networkre történő bejelentkezéshez, az alapvető felhasználói környezet és a Safe Wallet.

Hol vásárolható MaidSafe coin?

MaidSafe coin jelenleg 9 tőzsdén vásárolható, többségében bitcoinért, a legnagyobb likviditással a HitBTC, a Poloniex és a Bittrex rendelkezik. További tőzsdékről a www.coinmarketcap.com honlapon tájékozódhatsz.

i Most ismerkedsz a digitális pénz világával? Vess egy pillantást cikkeinkre, ahol a manapság legnépszerűbb kriptovalutákkal foglalkoztam – Bitcoin, Ethereum és Litecoin.

Hol tárolható a MaidSafe coin?

A megvásárolt MaidSafe érmék tárolása problémás. A legbiztonságosabb, de kissé bonyolult megoldás ún. paper walletbe helyezni, amelynek megfelelő kialakítása bizonyos időt és készséget igényel. A másik lehetőség az www.omniwallet.org-on történő tárolása, ahonnan küldhetők is MaidSafe coinok, ha beimportálod a paper wallet címét. Az utolsó lehetőség, hogy közvetlenül a tőzsdén tároljuk, bár ez az alternatíva nem tartozik a legbiztonságosabbak közé.

i Ez is érdekelhet
1. ZenCash (ZEN). A platform, ami nagy hangsúlyt fektet a magánéletre.
2. Vertcoin (VTC). ASIC rezisztens kriptovaluta a kicsiben bányászók számára.
3. Ripple (XRP). Az ellentmondásos fizetési rendszer, ami megosztja a közösséget.
4. STORJ. Decentralizált, blockchain alapú tárhely.
5. Bitcoin vs. Bitcoin Cash. Mi a különbség köztük?
6. KodakCoin. Kriptovaluta fotósoknak.

A szerző véleménye a SAFE Networkről

A SAFE Networköt már régóta készítik. Természetesen teljes értékű, és főként decentralizált alternatívát nyújtani a jelenlegi internet helyett nem egyszerű. Mégis, számos korábbi támogató tiltotta le a projektet és állt le a követésével. De ha a fejlesztők elérik a céljukat és létrehozzák a decentralizált SAFE Networköt, kétségkívül rendkívüli siker lesz. Már több cikk is készült, amelyekben összehasonlítják a STORJ, a Golem és a SAFE Network projekteket, bár véleményem szerint ezek teljesen összehasonlíthatatlanok. Azt nem tudom, hogy technológiailag pontosan miben különböznek, de míg a SAFE Network minden területet komplexen kezel, az említett projektek csak egyes részfeladatokra összpontosítanak. Röviden a SAFE Network sokkal széleskörűbb, mint a Golem vagy a STORJ, és megváltoztathatja az Internetet, ahogyan ma ismerjük.

Csak az idő dönti majd el, hogy a projekt sikeres lesz-e – például a Bitcoin-fejlesztő Peter Todd is kritikus.

Martin Lindák

Martin Lindák

Több, mint két éve rendszeresen publikál a kriptovalutákról gazdasági napilapokban és a neten. Jelenleg a CFG csoport kriptoalap elemzőjeként dolgozik.

4,5 135×
CyberPower BU600E-FR
Szünetmentes tápegység - hagyományos UPS, valóságos/látszólagos teljesítmény 360 W / 650 VA, line interactive, 3×FR, AVR, méretek 158 × 94,5 × 240 mm (H×Sz×Mé), tömege 3,8 kg
21 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: NZ991a
APC Smart-UPS C 1500VA LCD - Szünetmentes tápegység Ingyen
Alzabox szállítás
4,9
APC Smart-UPS C 1500VA LCD
Szünetmentes tápegység - biztonsági mentési idő 100%-os terhelés mellett 4,90 perc, biztonsági mentési idő 50%-os terhelésnél 13,73 perc, valóságos/látszólagos teljesítmény 900 W / 1500 VA, line interactive, 2×IEC Jumpers, 8×IEC 320 C13, USB, 97% hatékonyság 100%-os leterheltségnél, 97% hatékonyság 50%-os leterheltségnél, méretek 219 × 171 × 439 mm (H×Sz×Mé), tömege 24,09 kg
326 390 Ft
Szállításra kész 1 db
Termékkód: NZ349g
4,9
EATON Ellipse PRO 1600 FR USB
Szünetmentes tápegység - hagyományos UPS, biztonsági mentési idő 100%-os terhelés mellett 1 perc, biztonsági mentési idő 50%-os terhelésnél 9 perc, valóságos/látszólagos teljesítmény 1000 W / 1600 VA, line interactive, 8×FR, RJ-45 Adathálózati védelem és USB, méretek 275 × 82 × 390 mm (H×Sz×Mé), tömege 11,3 kg
159 590 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: NZE106r7
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ