Akvizice ApF HU Alza Dny květen
Termékkatalógus
Samsung Galaxy A72, bevezeto

Samsung Galaxy A72 (ÉRTÉKELÉS):
a felszereltsége előre jelzi a sikerét

Teszt

Aktualizálva • Szerző: Ondřej Chabr

A Samsung közkedvelt telefonjai a Galaxy A sorozat modelljei. Tökéletes kompromisszumot kínálnak az ár és a teljesítmény között. Az új Samsung Galaxy A72 pedig készen áll arra, hogy megmutassa, hogy a minőségi telefon nem feltétlenül kerül egy vagyonba. Milyen engedményeket hozott a Samsung, és megfelel-e majd ez a modell az igényeidnek?

Samsung Galaxy A72 (ÉRTÉKELÉS) – TARTALOM

 1. A Samsung Galaxy A72 egy nagy telefon, azonban a súlya nem túl nehéz
 2. A Galaxy A72 modell kijelzője nagyon kellemes a szemnek
 3. Nem fog elkápráztatni a teljesítményével, mégis szorgalmas
 4. A Samsung A72 kiváló minőségű képekkel büszkélkedhet
 5. Az energiatakarékos alkatrészek és a nagy akkumulátor együttesen kiváló élettartamot garantálnak
 6. A fő konkurens saját gyárból érkezik
 7. A Samsung Galaxy A72 alapvetően nem fog csalódást okozni
 8. Hogyan tudósítottunk előzőleg a Samsung Galaxy A72 mobiltelefonról

A Samsung Galaxy A72 egy nagy telefon, azonban a súlya nem túl nehéz

A Galaxy A sorozat új legjobb modellje, a Samsung A72 a kialakítása miatt ellentmondásos reakciókat válthat ki. A telefon valóban nagy, 165 mm magas. Ekkora például a Galaxy S21 Ultra is. A Galaxy A72 ráadásul szélesebb is, amely az első kézbevételtől nyilvánvalóvá válik. Szerencsére műanyag hátlapjának köszönhetően mindössze 203 grammot nyom, így nem olyan nehéz. A nagyméretű kijelző nem foglal annyira nagy helyet magának, a képernyő körüli vastagabb keretek felismerhetőek. Ahogy a modern Samsung telefonoknál szokás, a kijelző felső részét csak kissé bontja meg a középre helyezett szelfikamera.

Samsung Galaxy A72, előlap Samsung Galaxy A72, hátlap
Ne számíts extrém divatos megjelenésre. A telefon hátulja kellemesen érdes tapintású, a kameramodul pedig némileg kinyúlik a bal sarokban.

A telefon hátulja nem a legkáprázatosabb. A címkék mellett egy kisebb kiemelkedő modul található kamerákkal és vakuval, mely a bal felső sarokban ragyog. Pozitívumként tekintünk arra tényre, hogy a kiemelkedés a hátlap része, tehát nem választja el semmilyen rés, amely bevonzaná a port. Ennek ellenére a tesztelt fekete változatnál a hátlap meglehetősan gyakran poros volt. A vastagabb hátlap kellemes tapintású, a matt felület pedig némi védelmet nyújt a mikrokarcolásoktól vagy az ujjlenyomatoktól. A fekete változat mellett fehér, kék és lila színű telefonok közül választhatunk..

i Hogyan különbözik funkciók szempontjából az olcsóbb testvér, a Samsung Galaxy A52?

Mint már említettük, látható kereteket fedezhetünk fel a Samsung A72 kijelzője körül. A kijelző felülete természetesen sík, és az üvegszélek kissé elvékonyodnak. A keret körben megszakítás nélküli, emellett a hangerő-szabályozó gombok és a bekapcsológomb mellett, felül helyezkedik el a SIM-kártya foglalat, alul pedig egy hangszórórács, egy USB-C csatlakozó és egy 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozó. Az egész test IP67 védettséggel rendelkezik a por és a víz ellen.

A Galaxy A72 modell kijelzője nagyon kellemes a szemnek

A Samsung A72 Super AMOLED kijelzőjére öröm ránézni. Az átló kényelmes, 6,7 hüvelykes helyet kínál 20:9 képaránnyal. Ez a méret valószínűleg mindenkinek elegendő. Azonban maga a méret abszolút haszontalan lenne, ha rossz minőségű panelt használtak volna. De a Samsungról beszélünk és így a jó minőségű panel általában nem hiánycikk. A színek kiemelkedőek, gazdagok és tartalom megtekintése még közvetlen napsütésben sem jelent problémát. A maximális felbontás eléri a Full HD+ felbontást.

Samsung Galaxy A72, golyónyom Samsung Galaxy A72, sötét mód
A Galaxy A72 óriási kijelzőjét csak a szelfikamera bontja meg. A 90Hz-es reakciónak köszönhetően a menüben való mozgás nagyon sima.

A tartalom finom megjelenítését a panelen egy másik paraméter is segíti. Ez pedig a gyors, 90 Hz-es válasz. Az Android 11 zökkenőmentesen süvít az ujjaid alatt, és nem csak a közösségi hálózatokon halad át akadozás nélkül, hanem a zökkenőmentes játék előnyeit is kihasználhatod a 90 Hz támogatásával. A kijelzőre nincs panaszunk. Igazán nagy és finom képet kínál sima átmenetekkel.

Nem fog elkápráztatni a teljesítményével, mégis szorgalmas

Tisztességes minőségű processzort várunk a középkategóriás telefontól, amely a fejlett paraméterei miatt ügyesen fog működni. A Samsung A72 egy 8 nm-es eljárással gyártott Qualcomm Snapdragon 720G processzort használ. Elegendő teljesítményt nyújt, de előfordult, hogy a rendszer reakciója nem volt éppen a leggyorsabb. Egy 64 Mpx-es méretű kép készítése vagy egy igényesebb alkalmazás elindítása néha lassabbnak tűnt számunkra. Viszont azonnal a Galaxy S21 Ultra modell után teszteltem, amelyet az ár miatt az okostelefonok másik kategóriájába sorolunk.

Az új Snapdragon chip mellett a Samsung Galaxy A72 6 GB RAM-ot használ a rendszer és az alkalmazások megbízható futtatásához. Minden bizonnyal a 8 GB jobban megfelelne neki, ezáltal még jobban eltérne az alap Galaxy A52 modelltől. Ennek ellenére elegendő a memóriája, és több egyszerű alkalmazás normál használata esetén a telefon még körülbelül 2 GB szabad memóriát mutat. Ami a tárhelyet illeti, nem lehet válogatni a Galaxy A72 készülék esetében. A kapacitás 128 GB, és ha többre van szükséged, akár 1 TB kapacitású microSD kártyát is vásárolhatsz bele

A Samsung A72 kiváló minőségű képekkel büszkélkedhet

Galaxy A71-re keresztelt előddel ellentétben az új modell nem büszkélkedhet több kamerával. Ez azonban nem szükséges, ugyanis négy lencse áll a rendelkezésünkre. Ezenkívül a paraméterek alapján nagyon szolid berendezésnek tűnik. A 64 Mpx felbontású fő kamerát egy 8 Mpx-es teleobjektív, egy 12 Mpx-es ultraszéles látószögű kamera, és egy 5 Mpx felbontású makrólencse egészíti ki. Az optikai stabilizáció segíti a fő érzékelőt és a teleobjektívet a fényképek készítése és videók rögzítése során. Az ellőlapi szelfikamera is figyelmet érdemel a szép, 32 Mpx-es felbontásának köszönhetően.

Samsung Galaxy A72, standard fotó Samsung Galaxy A72, széles látószögű fotó
Az azonos helyről származó fényképek összehasonlítása - először egy klasszikus kép, majd széles látószögű lencsével készített fotó.

Míg a "papíron szereplő" paramétereket már megismertük, épp itt az ideje megnézni a valódi tapasztalatokat. Az árkategóriához képest a Samsung Galaxy A72 nem okoz csalódást. A végső, jó megvilágítású képek gazdagabb színekkel, nagy részletességgel szolgálnak, és a lencse képes kezelni a dinamikatartományt. Az ultraszéles érzékelőre való áttérés után bár gyengébb a fényerő, de még több kerül a keretbe. A képminőség romlása azonban jó fényviszonyok esetén nem látható. Amikor mesterséges megvilágítás mellett fényképezünk a Samsung Galaxy A72 készülékkel, az éjszakai mód segítségünkre lesz, amely akár a kék éjszakai égboltot is képes megragadni. A zaj természetesen nyilvánvaló.

Samsung Galaxy A72, ellenfény Samsung Galaxy A72, éjszakai felvétel
A Samsung A72 így kezeli az ellenfényt. A második képen egy éjszakai fotó részlete látható mesterséges megvilágítás mellett.

Galaxy S21 Ultra hatalmas zoomtartományával a Galaxy A sorozat nem képes felvenni a versenyt, de mégis minőségi zoomot kaptunk. Az optika eléri a háromszoros értéket, digitálisan pedig akár 30-szorosára is nagyíthatjuk a témát. Személy szerint a 3x-os zoom nekünk megfelelt, így a minőség nem romlott, és nem éreztük, hogy a képekből bármi hiányozna. Makró módra váltás után a telefon lehetővé teszi, hogy nagyon közel kerüljünk a témához. Az ilyen kép minősége megfelel a normál minőségnek, még ha egy másik telefonnal optikailag rá is közelítünk. Szeretnénk megemlíteni a szelfik minőségét is. A 32 Mpx-nek köszönhetően a kép valóban részletes és a lencse kiszélesíti a látószöget, amikor több embert észlel.

Samsung Galaxy A72, optikai zoom
A háromszoros optikai zoommal készített kép megőrzi a részleteket és a színek szempontjából pontos.

Az energiatakarékos alkatrészek és a nagy akkumulátor együttesen kiváló élettartamot garantálnak

A Samsung A72 készülék esetében az arcfelismerés és az ujjlenyomat-olvasó segítségével is zárolhatod telefonodhoz való hozzáférést. Az arcfelismerés jól működik, és nem igazán éreztünk kétségeket, de az ujjlenyomat-olvasó szerencsétlenül alacsonyan helyezkedett el az ízlésünkhöz. Más felhasználók jelentései alapján is úgy látom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel. Az olvasó sebessége átlagos, de először hozzá kell szoknod, hogy az ujjad szinte a kijelző aljára kell helyezned.

Samsung Galaxy A72, jack konnektor
A töltőaljzaton kívül a felhasználó egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozót is igénybe vehet.

A Samsung Galaxy A72 támogatja a gyorstöltést 25 W-os teljesítmény mellett. Az USB-C kábel mellett a csomag tartalmaz egy adaptert is, amely támogatja az ilyen jellegű gyorstöltést. Mindenképpen meg kell dicsérnünk a készülék állóképességét. Az akkumulátor 5000 mAh kapacitással büszkélkedhet, és ez valóban elég sok. A telefon nem fogyaszt ennyi energiát, ezért nem probléma számára az akár 2 üzemidő sem. Tölteni azonban csak vezetékkel lehet, ami kár, mert a nagy hátlapja miatt ideálisan elhelyezhető lenne a vezeték nélküli töltőn.

Samsung Galaxy A72, adapter
A kiszerelés egy USB-C töltőkábelt és egy gyorstöltő adaptert is tartalmaz a telefon mellett.

A tisztességes zenei előadást 2 hangszóró biztosítja. Az egyik egy szűk, hosszú résben található a szelfikamera felett, a másik pedig a készülék alján, az USB-C port mellett. Ha nem akarod zavarni a környezeted, akkor is lehetőséged van a vezetékes fejhallgató csatlakoztatására egy szabványos jack csatlakozó segítségével. A SIM-kártyahely a hibrid DualSIM típusú, így akár 2 SIM-kártyát, vagy egy SIM-kártyát és egy microSD-memóriakártyát is behelyezhetsz. A Samsung A72 nem rendelkezik az 5G kompatibilitással, ezért továbbra is az LTE-re támaszkodik.

A fő konkurens saját gyárból érkezik

A Samsung A72 legközelebbi versenytársa az olcsóbb Samsung Galaxy A52 modell. Az A52 rendelkezik néhány előnnyel, ugyanakkor érdekes tények tárulnak elénk, ha összehasonlítjuk a Galaxy A52 5G modellel. Az 5G hálózatot támogató processzor elhelyezése mellett az utóbbi modell kijelzője 120 Hz-es reakciót kapott. A Galaxy A72-hez viszonyított hátrányok természetesen megvannak. Az egy hajszállal kisebb kijelző nem olyan jelentős különbség, de a hiányzó 3x-os optikai zoommal rendelkező teleobjektív hiányozhat a felhasználónak. A helyzet kissé bonyolultabbá tétele érdekében az alap Galaxy A52 modellt 256 GB-os belső memóriával és 8 GB RAM-mal rendelkező változatban is értékesítik.

Másik márkájú versenytársként a OnePlus Nord okostelefont emelném ki. Ez egy tavalyi telefon, amely sok tekintetben hasonlít a letesztelt Samsungra. A OnePlus mobiltelefon alapvetően 5G támogatással és nagyszerű processzorral rendelkezik, nagyobb RAM memória mellett. A Samsung-hoz képest azonban kisebb kijelző, a teleobjektív hiánya és alacsonyabb makró képfelbontás, kisebb akkumulátor kapacitás vagy a védelmi fokozat hiánya miatt alulmarad.

Paraméterek/ Modell Samsung Galaxy A72 Samsung Galaxy A52 5G OnePlus Nord
Kijelző 6,7" (20 : 9) 6,5" (20 : 9) 6,44" (20 : 9)
2 400 × 1 080 px, 393 ppi 2 400 × 1 080 px, 407 ppi 2 400 × 1 080 px, 408 ppi
AMOLED, 90 Hz AMOLED, 120 Hz AMOLED, 90 Hz
Hátlapi kamerák fő: 64 Mpx, f/1,8, 4K videó 30 fps
fő: 64 Mpx, f/1,8, 4K videó 30 fps
fő: 48 Mpx, f/1,75, 4K video s 60 fps
ultra széles látószögű: 12 Mpx, f/2,2
ultra széles látószögű: 12 Mpx, f/2,2
ultra széles látószögű: 8 Mpx, f/2,25
teleobjektív: 8 Mpx, f/2,4
mélységélesség: 5 Mpx, f/2,4
mélységélesség: 5 Mpx, f/2,4
makró: 5 Mpx, f/2,4
makró: 5 Mpx, f/2,4
makró: 2 Mpx, f/2,4
Előlapi kamera 32 Mpx, f/2,2
32 Mpx, f/2,2
32 Mpx, f/2,45
Chipset Qualcomm Snapdragon 720G, 8 magos Qualcomm Snapdragon 750 5G, 8 magos Qualcomm Snapdragon 765G, 8 magos
GPU Adreno 618 Adreno 619 Adreno 620
RAM 6 GB 6 GB 8/12 GB
Belső tárhely 128 GB, microSD akár 1 TB 128 GB, microSD akár 1 TB 128/256 GB
Operációs rendszer Android 11 Android 11 Android 11
5G hálózat támogatása
Akkumulátor 5 000 mAh 4 500 mAh 4 115 mAh
Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 25 W/- Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 25 W/- Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 30 W/-
USB-C
3,5 mm jack
Védelmi szint IP67 IP67 -
Méretek 165 × 77,4 × 8,4 mm 159,9 × 75,1 × 8,4 mm 158,3 × 73,3 × 8,2 mm
Súly 203 g 189 g 184 g
Ár 152 990 Ft 154 990 Ft 139 990 Ft
Az árak 2021. 4. 28-ával érvényesek.

A Samsung Galaxy A72 alapvetően nem fog csalódást okozni

Samsung Galaxy A72; értékelés

Samsung Galaxy A72

Mobiltelefonok

A Samsung kísérletezett egy kicsit az új Galaxy A sorozatában, és olyan funkciókat rendelt hozzá az olcsóbb Galaxy A52 5G modellhez, mint az 5G vagy a 120Hz-es kijelző. De ha eltekintünk a legmodernebb mobil adathálózat hiányától, akkor rájövünk, hogy a Galaxy A72 sokra képes. A remek reakcióval rendelkező kijelzőnek mindenki örülni fog, és az energiatakarékos chip kiváló minőségű meghajtást ad a készülék számára anélkül, hogy folyamatosan a töltőt kellene keresnünk. A nagyszerű, sikeres optikai zoommal rendelkező kamera és a minőségi szelfikamera is boldoggá tett minket.

Előnyök

 • 90 Hz AMOLED kijelző
 • Akkumulátor élettartam
 • Magas minőségű optikai zoom és szelfikamera

Hátrányok

 • A keret elég vastagnak tűnik
 • Hiányzó 5G támogatás
i Érdekelhet még

Ha egy erős középkategóriás mobiltelefont keresel, mindenképpen érdemes elgondolkodnod a Samsung Galaxy A72 modellen. A kellemes, tartós köntösbe burkolt kellemes vonások minden bizonnyal jó szolgálatot tesznek majd.

Hogyan tudósítottunk előzőleg a Samsung Galaxy A72 mobiltelefonról

• Szerző: Matěj Toul

A Samsung Galaxy A72 az egyik újdonság, amelyet a Samsung március 17-én mutatott be. Nagy AMOLED kijelzővel, erős kamerával, optikai zoommal és nagy kapacitású akkumulátorral rendelkezik. Milyen felszereléssel akarja elindítani a pénztárcánk elleni hadjáratot, hogy megvédhesse az értékét?

Samsung Galaxy A72

Samsung Galaxy A72 – TARTALOM

A Samsung Galaxy A72 kialakítása tavaly óta nem sokat változott

Nem újdonság, hogy a Samsung némileg konzervatívabb a nem zászlóshajó modellek formatervezésével kapcsolatban. Ezalól a Samsung Galaxy A72 sem kivétel. Az olyan apró részletek kivételével, mint a lencsék közötti nagyobb távolság és a fotomodul színe, úgy tűnik, mintha az újdonság a tavalyi Galaxy A71 modell képmása lenne. De ez nem feltétlenül rossz. Sok rajongónak tetszett a jól bevált design.

Samsung Galaxy A72 változatok
A Samsung Galaxy A72 összesen négy színváltozatban lesz kapható.

A Galaxy A72 kijelzője javult a frissítési sebesség terén

Bár az A72 mérete, típusa és felbontása nem tér el az A71-től, az újdonság a frissítési gyakoriság növelésének trendjét követi. A 6,7 hüvelykes AMOLED kijelző idén akár 90 Hz-es frissítési gyakoriságot is elér, amelyet különösen a játékosok fognak értékelni, de nem csak ők. A kijelző felső részén ismét megjelenik a "golyónyom", és ez valószínűleg nem is fog megváltozni egészen addig, amíg a gyártók el nem kezdik a kijelző alatti előlapi kamerák gyártását.

i Az A72-vel egyidejűleg a Samsung két Galaxy A52-es modellt is bemutatott. Mindent megtalálhatsz velük kapcsolatban a Samsung Galaxy A52 cikkünkben.

Idén a fényképezőgép háromszoros optikai zoommal érkezik

A kamera módosult tulajdonságai biztosan ismertek lesznek a számodra. A prímet a Samsung Galaxy A72 esetében ugyanúgy a 64 Mpx-es érzékelő viszi, f/1.8 rekesznyílással. Szintén örülhetünk a 12 Mpx-es ultraszéles-látószögű lencsének (f/2.2) és egy 5 Mpx-es makró kamerának (f/2.4). Újdonság azonban a 8 Mpx-es teleobjektív (f/2.2), amely negyedikként a mélységélesség-érzékelőt helyettesíti. Ennek köszönhetően a kamera háromszoros optikai zoommal rendelkezik. A fő lencsén és a teleobjektíven azonban optikai stabilizációt is találunk.

Samsung Galaxy A72 fotómodul
A Galaxy A72 fotómodul egy kicsit jóképűbb idén, és teleobjektívvel gyarapodott.

A Samsung Galaxy A72 elsősorban az akkumulátora kapacitásáról híres

A Samsung Galaxy A72 hasonló teljesítményt nyújt, mint generációs elődje. Qualcomm Snapdragon 720G chipset hajtja, amely teljesítményben összehasonlítható a tavalyi 730-assal. A jelenlegi azonban sokkal energiatakarékosabb, ami a nagyobb, 5000 mAh-s akkumulátorral együtt biztosítja a telefon hosszabb üzemidejét. Ezenkívül az akkumulátor támogatja a 25 W-os gyorstöltést. Egyéb paramétereket tekintve az A72 modell 6 GB RAM memóriát és 128 GB belső tárhelyet kapott.

Samsung Galaxy A72: paraméterek

Egy táblázatban összefoglaltuk az új Samsung Galaxy A72 legfontosabb paramétereit, és összehasonlítottuk őket az elődjével.

Paraméterek/Modell Samsung Galaxy A72 Samsung Galaxy A71
Kijelző 6,7" (20 : 9) 6,7" (20 : 9)
2 400 × 1 080 px, 407 ppi 2 400 × 1 080 px, 393 ppi
Super AMOLED, 90 Hz Super AMOLED
Hátlapi kamerák fő: 64 Mpx, f/1,8, OIS
fő: 64 Mpx, f/1,8
széles látószögű: 12 Mpx, f/2,2, 123°
széles látószögű: 12 Mpx, f/2,2, 123°
makró: 5 Mpx, f/2,4
makró: 5 Mpx, f/2,4
teleobjektív: 8 Mpx, f/2,4, OIS, 3× optikai zoom, 10× digitális zoom
ToF kamera: 5 Mpx
Előlapi kamera 32 Mpx, f/2,2
32 Mpx, f/2,2
Chipset Qualcomm Snapdragon 720G, 8 magos Qualcomm Snapdragon 730, 8 magos
GPU Adreno 618 Adreno 618
RAM 6 GB 6 GB
Belső tárhely 128 GB, microSD akár 512 GB 128 GB, microSD akár 512 GB
Operációs rendszer Android 11 Android 10
5G hálózat támogatása
Akkumulátor 5 000 mAh 4 500 mAh
Gyorstöltés/vezeték nélküli töltés: 25 W/- Gyorstöltés/vezeték nélküli töltés: 25 W/-
USB-C
3,5mm jack
Védelem szintje IP67
Audió sztereó sztereó
Méretek 165 × 77,4 × 8,4 mm 163,6 × 76 × 7,7 mm
Súly 203 g 179 g
Ár 174 990 Ft 119 990 Ft

Samsung Galaxy A72: ár és elérhetőség Magyarországon

Az okostelefon már a jelen pillanatban is elérhető. Tehát nem előrendelésről van szó, hanem általános értékesítésről. De ahogy fentebb említettük, ha sietsz, a telefonodhoz ingyen megkaphatod a Samsung Galaxy Buds+ fülhallgatót. A Galaxy A72-et négy színben - fekete, lila, kék és fehér - fogják értékesíteni, amelyek mindegyike ugyanazon az áron kapható - ez az ár pedig 174 990 Ft.

i Érdekelhet még

A Samsung Galaxy A72 idén nem egy túlzottan új modell, inkább fejlesztésnek neveznénk. Ha komolyabb technológiai ugrásokra vagy teljesítménybeli javulásokra vágysz, irányulj inkább a zászlóshajók felé. Összességében azonban a Samsung Galaxy A72 tisztességes utódja az előző modellnek ebben az új évben.

Samsung Galaxy A72 Samsung telefonok
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ