Výměna nevhodného dárku Alza days HU

Hogyan válasszunk rollert

Termékkatalógus

Frissítve

Egy roller egyszerre lehet közlekedési eszköz és szórakozás minden generáció számára, gyerekektől az idősebbekig. A különféle rollertípusokat a sebességük, a vezetési minőségük és kormányozhatóságuk alapján különböztetjük meg. Ebben az útmutatóban tanácsokkal látunk el azzal kapcsolatban, hogyan válassz rollert.

Kislány rollerrel

Hogyan válasszunk rollert – gyakran ismételt kérdések

Melyik roller alkalmas munkába járáshoz?

Könnyű tömegüknek és összehajtható szerkezetüknek köszönhetően az összecsukható rollerek rendkívül praktikusak, hiszen a tömegközlekedési eszközökre is magaddal viheted őket. További előnyük, hogy a munkahelyeden, vagy például az edzőteremben is könnyen találhatsz nekik helyet. Egyszerűen csak csukd össze és tedd az asztal alá, vagy a szekrénybe. A hosszabb utakra válassz felfújható kerekekkel ellátott rollert, amely sokkal kényelmesebb és gyorsabb. Fontolóra veheted az elektromos rollert is, amellyel egyetlen csepp izzadság nélkül közlekedhetsz.

A rollerezésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpározásra?

Igen. A roller jogilag kerékpárnak tekintendő. Ennek következtében a 18 év alatti riderek számára kötelező a bukósisak, használható városi és megyei utakon, valamint (felár ellenében) vonatra is felvihető.

Fogyhatok-e rollerezéssel?

Igen. 18 km/órás sebesség esetén percenként 0,76 kJ-t égetsz testsúlykilogrammonként, amely azt jelenti, hogy az izmaid nyújtása mellett még zsírból is fogyhatsz.

Van-e életkor szerinti korlátozás rollerezés esetén?

A rollerezés minden generáció számára ajánlott. Nem terheli meg az ízületeket, javítja az állóképességet és az egyensúlyt, továbbá hozzájárul a legtöbb izom nyújtásához és erősítéséhez.

Különböző, vagy ugyanolyan méretű kerekeket kell választanom?

Minél nagyobb a kerék, az alacsonyabb gördülési ellenállás miatt a roller annál gyorsabb lesz. Továbbá, ha a roller azonos méretű kerekekkel rendelkezik, akkor gyorsabb lesz egy olyan modellnél, amelyiken a hátsó kerék kisebb, mint az első. A különböző méretű kerekekkel ellátott rollerek mozgékonyabbak. Ha a kormányozhatóságot helyezed előtérbe, kisebb hátsó kerekű rollert válassz. 

Hogyan válasszunk freestyle rollert?

A kifejezetten freestyle-hoz kialakított rollerek könnyebben kormányozhatók, és alkalmasak trükközéshez, ugrásokhoz és rövidebb utazásokhoz. Épp ezért nem léteznek összehajtható szerkezetű freestyle rollerek. Válassz olyan rollert, amelyet kifejezetten erre a célra terveztek. A freestyle rollereket a következő tulajdonságok jellemzik:

 • kis kerekek,
 • könnyű váz,
 • nagyobb terhelhetőség,
 • alacsonyabb kormányrúd.

Az Alza.hu-n egy egész kategóriát szenteltünk a freestyle rollereknek, amelyben kifejezetten freestyle-hoz tervezett rollereket találhatsz. A választás során fordíts különös figyelmet a kormány magasságára - még a freestyle rolleren is függőleges testhelyzetben kell tudnod közlekedni. Tájékozódhatsz a táblázatból, amely az alábbi Hogyan válasszunk rollert – a legfontosabb paraméterek részben található, vagy a roller használójának maximális magassága alapján, ezt az adatot az egyes freestyle rollereknél találhatod meg.

Milyen védőfelszerelésre lesz szükségem a rollerezéshez?

A sisak magától értetődik. Hosszabb utak alkalmával ne feledkezz meg a kerékpáros kesztyűről sem, hogy elkerüld a kellemetlen nyomást és a hólyagok keletkezését. Gyermekeknek szükséges könyök- és térdvédő használata - kezdő és freestyle rollerezők számára egyaránt.

Hogyan válasszunk gyerek rollert?

Amikor egy gyermek számára választunk rollert, az életkor döntő szerepet játszik. Egy kisgyerek természetesen más rollerrel fog közlekedni, mint egy nagyobb gyerek. A három kerekű rollereket a legkisebbek számára tervezték - jelentősen segítik a gyerekeket az egyensúlyozásban, így a gyerekek más rollerezési technikákat is megtanulhatnak.

Mindig figyelj a kormány magasságára (megtalálhatod a Hogyan válasszunk rollert – a legfontosabb paraméterek fejezetben lévő táblázatban), majd ez alapján döntsd el, hogy melyik rollert veszed meg gyermekednek. Járdán, kerékpárúton vagy kavicsos úton fog közlekedni? Nagyobb gyermek számára vásárolhatsz kompakt rollert műanyag kerekekkel, valamint országúti vagy terep kickbike-ot nagy, felfújható kerekekkel.

Hogyan válasszunk elektromos rollert?

Ha többet szeretnél megtudni arról, mire kell figyelni az elektromos roller kiválasztásakor, olvasd el a Hogyan válasszunk elektromos rollert című útmutatónkat.

Mindig figyelj a kormány magasságára (megtalálhatod a Hogyan válasszunk rollert – a legfontosabb paraméterek fejezetben lévő táblázatban), majd ez alapján döntsd el, hogy melyik rollert veszed meg gyermekednek. Járdán, kerékpárúton vagy kavicsos úton fog közlekedni? Nagyobb gyermek számára vásárolhatsz kompakt rollert műanyag kerekekkel, valamint országúti vagy terep kickbike-ot nagy, felfújható kerekekkel.

Hogyan válasszunk rollert - a legfontosabb paraméterek

A kerekek mérete

Alapvetően minél nagyobb a kerék, annál gyorsabb a roller, ám annál nehezebben is kezelhető. Szóval ha kezdő vagy, vagy gyermeknek választasz roller, jobban jársz, ha kisebb kerekű modell mellett döntesz.

A kerekek keménysége

A kerekek keménysége befolyásolja a sebességet és a vezetési kényelmet. Keményebb kerekek esetén a roller gyorsabb lesz. Ám a kényelem szempontjából a puhább kerekek a jobbak, amelyek elnyelik a rázkódást. A felfújható kerekű rollereknél a keménység attól függ, hogy a kerekek mennyire vannak felfújva.

 • Puha gumi 86A és alacsonyabb jelölésű. Jobb a tapadása, így kezdők számára ideális, mivel lassabb.
 • Kemény gumi 88A és magasabb jelölésű. Skateparkba ajánlott. A gumi tovább tart, de minden egyes követ meg fogsz érezni.
 • Minél alacsonyabb a számjelölés (86A, 88A, 90A stb.), annál puhább a gumi.

Csapágyak

A helyesen megválasztott csapágy fontos ahhoz, hogy a kerekek zökkenőmentesen forogjanak és ne nyikorogjanak. Ha úgy érzed, hogy súrlódnak vagy zajosak, ellenőrizd a csapágyakat! A csapágyak minőségét az ABEC jelölés és számok jelölik 1-től 9-ig, ahol 9 a legjobb minőség. A minőségi, problémamentes használathoz az ABEC 5 és 9 közötti csapágyak ajánlottak. Továbbá léteznek ILQ és SG csapágyak, de ezek általában csak a csapágyak "hozzáadott értékét" jelzik (kenőanyag típusa, anyag, ...). Tehát az ILQ/SG/...5 jobb, mint a szimpla ABEC 5.

A kormányrúd magassága

A megfelelő kormányrúd-magasság a rider magasságától és a rollerezés stílusától függ. Normál, szabadidős rollerezéshez a magasabb kormányrúd kényelmesebb használatot nyújt, míg a Freestyle esetében az alacsonyabb kormányrúd az ideális a jobb kormányozhatóság miatt.

Optimális kormányrúd-magasság normál rollerezés esetén

Rollerező magassága Kormányrúd magassága
100-110 cm 50 cm
110-120 cm 55 cm
120-130 cm 60 cm
130-140 cm 65 cm
140-150 cm 70 cm
150-160 cm 75 cm
160-170 cm 80 cm
170-180 cm 85 cm
180-190 cm 90 cm
190-200 cm 95 cm

Optimális kormányrúd-magasság freestyle rollerezés esetén

Rollerező magassága
Kormányrúd magassága
100-110 cm 29-34 cm
110-120 cm 34-39 cm
120-130 cm 39-35 cm
130-140 cm 45-50 cm
140-150 cm 50-55 cm
150-160 cm 55-60 cm
160-170 cm 60-65 cm
170-180 cm 65-71 cm
180-190 cm 71-76 cm
190-200 cm 76-81 cm
Városi és összecsukható rollerek

Városi és összecsukható rollerek

 • Könnyen kezelhető, ha utcán közlekedsz vele
 • Könnyen magaddal viheted
 • Nem foglal sok helyet

A városi rollerek ideálisak rövidebb távolságok megtételére. Annak köszönhetően, hogy a városban történő közlekedésre tervezték őket, nagyon könnyűek és kompaktak. Ebben a tekintetben az összecsukható rollerek tűnnek ki igazán, amelyek csak minimális helyet foglalnak el, különösen az összecsukás után. Ezt nemcsak akkor fogod értékelni, ha tömegközlekedéssel utazol és kézben viszed, hanem akkor is, ha nincs sok helyed otthon.

Felfújható kerekű rollerek

Felfújható kerekű rollerek

 • Hosszú utakra is alkalmas
 • Kényelmes és gyorsabb haladást tesz lehetővé
 • Terepen is használhatod

A felfújható kerekű rollerek a legkényelmesebbek, mert a felfújható kerekek jól elnyelik az ütéseket, így jobban kezelik az útfelület egyenetlenségeit. Bizonyos típusok könnyebb terepen történő rollerezésre használhatók, míg másokat gyors közúti közlekedésre tervezték. Gyakran nagyobb első kerékkel készülnek, ezért kissé jobban kezelhetők, és még mindig jó haladási sebességet tesznek lehetővé. A felfújható kerekű rollerek azonban nagyobbak és nehezebbek is.

Elektromos rollerek

Elektromos rollerek

 • Elektromos meghajtás - magától halad
 • 20-50 km
 • Nincs szükség jogosítványra

Az elektromos roller egyértelmű választás, ha megerőltetés nélkül szeretnél egyszerűen és gyorsan közlekedni. Az elektromos motor gyakran több mint 40 km hatótávolságot biztosít, a sebessége pedig időnként akár 40-50 km/h is lehet. Az akkumulátor töltési ideje a típustól függően 4 és 8 óra között változik. Az elektromos roller motorját használhatod kisebb ugratásokhoz vagy vezetéshez is. Általában mindkettő lehetséges. Motor nélkül is folytathatod a rollerezést, de a nagyobb ellenállás miatt ez megerőltetőbb lesz, mint a hagyományos rollerek esetében.

Gyerek rollerek

Gyerek rollerek

 • Kicsi, könnyű és jól irányítható
 • Általában 3 kerekük van a nagyobb stabilitás érdekében
 • Segítenek az egyensúly és a koordináció fejlesztésében

A gyerek rollerek pontosan olyanok, mint amire számítasz. A legtöbb roller kisebb és összecsukható, kb. 3 kg tömegű, de találkozhatsz felfújható kerekű gyerek rollerekkel is. A gyermek számára a roller nemcsak közlekedési eszköz, hanem egyben lehetőség is az egyensúly és a mozgáskoordináció fejlesztésére.

Freestyle rollerek

Freestyle rollerek

 • Robusztus felépítés
 • Nagyon jól irányítható
 • Freestyle trükkökhöz tervezték és gyártották

A freestyle rollerek lehetővé teszik trükkök és ugrások végrehajtását, mivel minőségi alkatrészekből készülnek, és ellenállnak az agresszív használatnak is. Kisebb kerekekkel és könnyű vázzal rendelkeznek. Az alacsonyabb váznak köszönhetően jobban lehet velük ugratni, de fennáll annak a veszélye, hogy beszorulnak az egyenetlenségekbe.

Szójegyzék - Rollerek

Csapágy

Minél jobb a csapágy, annál alacsonyabb a kerekek ellenállása. A minőségi, új csapágyak általában hosszabb idő után állnak meg, csendesen, rángatózás nélkül. Azonban a gyengébb minőségű csapágyak is viselkedhetnek így. Akár minőségi csapágyak esetén is érzékelhetsz némi ellenállást.

Akkumulátor

Az akkumulátor egy eszköz, amely feltöltés után áramforrásként használható. Kiegészítő energiaforrásként használatos. Egyszerűen mondva egy újratölthető elemről van szó.

Freestyle

A freestyle egy vezetési mód, amelynek során a rider például U-rámpákon, korlátokon, lépcsőkőn és egyéb módokon mutat be trükköket és akrobatikus elemeket. Leginkább deszkások, speciálisan átalakított kerékpárosok, korcsolyázók vagy rollerezők körében elterjedt.

Freeride

A freeride egy, a különféle sportágakban használt adrenalin növelő vezetési mód, amelyet nyílt terepen, nehezített körülmények között művelnek. A freeride kifejezés leggyakrabban snowboardozással, síeléssel vagy kerékpározással kapcsolatban fordul elő.

Szójegyzék

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ