AlzaBoxy Q1 AlzaBoxy Q1
Termékkatalógus

Hová induljunk kerékpárral?

Hová induljunk kerékpárral?

Cikk

Frissítve

A kerékpározás méltán az egyik legkedveltebb módja a nyári hónapok eltöltésének. Cikkünkben 6 tippet adunk izgalmas magyarországi kerékpártúrákra, de azt is megtudhatod, hogyan készítsd fel a kerékpárodat a nyárra, és hogy idén miért ne hagyd az utolsó pillanatra a kerékpár és a felszerelés felújítását.

A kerékpározás egyre népszerűbb, de mennyire elérhető?

Idén nem érdemes halogatni az új kerékpár vásárlását. A kerékpározást kis túlzással a koronakrízis győztesének lehet nevezni, mivel szinte semmilyen kormányzati intézkedés nem érintette, ezért egyre több kerékpáros jelenik meg a magyar utakon és azokon kívül is. A népszerűsége példátlan növekedésének azonban van egy hátulütője: a kerékpárok elérhetősége egyre nehezebbé válik. Nemcsak azért, mert például az Alzánál az eladásaik 200%-kal nőttek az előző évhez képest, hanem mert a világjárvány idején számos gyár leállása miatt a gyártók nem tudnak lépést tartani a kereslettel. Ha idén új kerékpár vásárlását tervezed, jobb, ha nem habozol sokáig.

Kerékpárok és a 2021-es év: Melyek az idei trendek?

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek

"A kerékpárok iránti kereslet tavaly kezdett gyorsan növekedni, és ez a tendencia idén is folytatódik. Az év eleje óta a kerékpárok eladása az Alzánál több tucat százalékkal nőtt, a gyermekkerékpárok eladása pedig több mint ötven százalékkal emelkedett" - mondta Ondřej Hnát, az Alza.cz értékesítési igazgatója. A webáruház még nagyobb növekedést ért el az elektromos kerékpár kategóriában. Az év eleje óta az összes eladott felnőtt kerékpár kétharmadát az elektromos kerékpárok tették ki. "Világszerte hiány van kerékpárokból, különösen hegyikerékpárokból, ami hátráltatja az egész kategória növekedését. Az elektromos járművek iránti gyorsan növekvő keresletet csak a tavalyi merész megrendeléseknek köszönhetően vagyunk képesek kielégíteni," - tette hozzá Ondřej Hnát.

Az elektromos kerékpárok számos olyan előnnyel járnak a használóik számára, amelyek ellensúlyozzák magasabb vételárukat. Az elektromos motor segítségével a teljesítménykülönbségek kiegyenlítődnek, így az egész család együtt élvezheti a kerékpártúrát. A kezdők vagy alkalmi kerékpárosok olyan helyekre is eljuthatnak, ahová hagyományos kerékpárral nem lennének képesek. Az Alzánál az elektromos hegyi kerékpárok tartoznak a legkelendőbbek közé, amelyekért a vásárlók leggyakrabban 500 és 800 ezer forint közötti összeget fizetnek.

A vásárlók nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre

A kerékpározás növekvő népszerűségével növekszik az az összeg is, amelyet a vásárlók a hagyományos kerékpárokba hajlandók fektetni. Bár az Alza legnépszerűbb kerékpárjai továbbra is a 200-300 ezer forintos árkategóriába tartoznak, a lényegesen drágább modellek is nagyon jól fogynak.

A minőség iránti preferencia a kiegészítőkben is megmutatkozik. Az idei slágerek különösen a kerékpáros sisakok és szemüvegek. Eladásaik az év eleje óta csaknem megduplázódtak, és a vásárlók az ismert márkák már bevált modelljeit részesítik előnyben, akár magasabb áron is. A lámpák, kézipumpák, sárvédők és egyéb kiegészítők eladásai is hasonlóan növekedtek.

A vásárlók nagyobb figyelmet fordítanak a kerékpár karabantartására

Ahogy a felszerelés minősége növekszik, úgy a kerékpárosok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerékpár gondozására. A kerékpárápolási termékek értékesítése az Alza-nál a tavalyi évhez képest csaknem megduplázódott. A legnagyobb kereslet a magasabb árkategóriájú minőségi tisztító- és kenőanyagok iránt mutatkozik. Ezek teljes körű kerékpárgondozást biztosítanak, a vázak és az összes alkatrész mosásától kezdve a legújabb technológiát alkalmazó kenőanyagokon át az egész kerékpár funkcionális végső kezeléséig. "Míg korábban az kerékpárosok csak sima mosószerrel mosták a kerékpárt, és motorolajjal kenték az alkatrészeket, ma már nem haboznak sok ezer forintot költeni kiváló minőségű mosószerekre, nanotechnológiával készült olajokra vagy fényezőanyagokra," - magyarázza Ondřej Hnát.

Melyek a legnépszerűbb kerékpárok?

2020-ban a legkeresettebb kerékpár a Sava e27 Alu 1.0. volt. És nem is csoda: ez egy 300 ezer forint alatti árcédulával rendelkező elektromos hegyi kerékpár, és a hatótávolsága akár 70 km.

  1. Sava e27 Alu 1.0
  2. ROMET JOLENE 6.0 fehér - M/17“ méret

A legkeresettebb gyermek kerékpár a Dino Bikes 16 narancs / fekete. Nemcsak 2020-ban állt könnyedén a dobogó legfelső fokára, hanem 2021-ben is vezeti az eladásokat.

Hová induljunk biciklivel? Néhány tipp kerékpártúrákra Magyarországon

Balatoni kerékpártúra

Balatoni kerékpártúra

  • Nehézség: Könnyű
  • Alkalmas kerékpár: Hegyi/túra/cross
  • Balaton környéke

A balatoni kerékpártúra egy igazi klasszikus, amelyet minden évben rengeteg kerékpáros hajt végre. Miért? A Balaton körülkarikázása kétségtelenül hatalmas élmény. Ezen a 210 km-es túrán napokon át gyönyörködhetsz a Balaton és a balatoni táj szépségében, ráadásul a túra kezdőknek is tökéletesen alkalmas, mivel az út többnyire kitáblázott kerékpárutakon és alacsony forgalmú utakon vezet. További plusz, hogy a szintkülönbség alig 100 méter, így kevésbé edzettek vagy gyerekekkel útnak induló családok számára sem jelent problémát. Az már csak hab a tortán, hogy szebbnél-szebb helyeken állhatsz meg, s bármikor mártózhatsz egyet a Balaton kék vízében.

További információ


Szilvásváradi kerékpártúra

Szilvásváradi kerékpártúra

  • Nehézség: Közepes/nehéz
  • Alkalmas kerékpár: Hegyi/cross
  • Bükk-hegység

Ez a 40 km-es túra Szilvásváradról indul Bükkmogyorósd és Csermely felé, majd tovább Borsodbóta és Uppony felé, s végül vissza Szilvásváradra Nagyvisnyón keresztül, s a Bükk csodaszép helyein vezet keresztül, s olyan szakaszokat is útbaejt, amelyeket autóval nem tudnánk megközelíteni. Habár rengeteg a lejtő, bőven akad emelkedő is, így ez a túra mindenképp az edzettebb, tapasztaltabb bringásoknak ajánlott, viszont minden nehézségért kárpótol a csodálatos bükki táj szépsége, nyugalma, és a madárcsicsergéstől zengő friss hegyi levegő.
További információ

Tisza-tó kerékpártúra

Tisza-tó kerékpártúra

  • Nehézség: Könnyű
  • Alkalmas kerékpár: Hegyi/túra/cross
  • Tisza-tó környéke

A Tisza-tó 1973-ban jött létre a Kiskörei víztározó tóvá alakításakor, s azóta kiemelt turisztikai célponttá vált, s nemcsak kerékpárosok számára. Nagyszerű hír a kerékpározás szerelmesei számára, hogy a Tisza-tó teljesen körbebiciklizhető, s a 70 km-es túra legnagyobb része rendes kerékpárút, amelyen kezdők és gyermekek is örömmel fognak biciklizni. Az, hogy milyen gyorsan fogsz haladni, csak rajtad fog múlni, de az biztos, hogy a Tisza-tó környékének szépsége minduntalan megállásra fog késztetni.

További információ
Alföldi kerékpártúra

Alföldi kerékpártúra

  • Nehézség: Könnyű
  • Alkalmas kerékpár: Hegyi/túra/cross
  • Alföld

Az Alföld óriási méretéhez méltón számtalan kerékpártúrát kínál, amelyek ugyan kevésbé ismertek, a sík vidéknek köszönhetően szinte bármilyen korosztálynak és edzettségi szintnek megfelelnek. A legkedveltebb túrák közé tartozik például a Kőröstetétlen – Jászkarajenő túra, amely tökéletesen karbantartott kerékpárúton vezet. Ha a másik irányba indulsz, akkor nincs messze Tiszakécske, ahol a Barack Thermal Resort (fürdő és hotel) várja látogatóit. Szintén kedvelt túra a Mélykút–Tompa–Bácsalmás (55 km) szakasz, vagy a Gemenci-erdő kerékpártúra. Ha a hosszú kilométerek után szeretnél kicsit megtisztulni és lehülni, akkor a régió számtalan fürdője ideális célpont.

További információ


Velencei-tó kerékpártúra

Velencei-tó kerékpártúra

  • Nehézség: Könnyű
  • Alkalmas kerékpár: Hegyi/túra/cross
  • Velencei-tó és környéke

A Velencei-tó hazánk egyik legnépszerűbb turista célpontja, mely nemcsak hűsítő fürdést és változatos programokat kínál, hanem egy könnyű, de igen látványos kerékpártúrát is a tó körül. 30 km körüli távjával a túra könnyen teljesíthető, de megéri útközben kitérőket tenni a számtalan látnivaló miatt: Velencei Vízi Vár, Velence Spa Termál- és Élményfürdő, Bence-hegyi kilátó, csónakázás a tavon Gárdonyban, vagy a Katonai Emlékpark megtekintése Pákozdon.
Több információ

Hór-völgy kerékpártúra

Hór-völgy kerékpártúra

  • Nehézség: Közepes
  • Alkalmas kerékpár: Hegyi/gravel
  • Bükk hegység

A Bükk déli oldalában található Hór-völgy hazánk leghosszabb völgye. A 65 km-es túra szintemelkedése 950 méter, így nem éppen kezdőknek való (bár elszánt kezdők is nekivághatnak), s a túra végrehajtására egy egész napot érdemes számolni, vagy nagyjából 8 óra hosszát. Az út többnyire földutakon vezet, így nem szabad akármilyen biciklivel nekivágni. Legalkalmasabb a gravel vagy hegyi kerékpár. A túra a csodaszép tájon kívül számos látnivalót kínál. Ilyen például a gyertyánvölgyi üveghuták maradványai, a Millennium kilátó Cserépfalu tetején, vagy éppen a rejtélyes Ódorvár, amelynek történetéről nem sokat tudunk.

További információ

Hogyan készítsük elő a kerékpárt a szezonra?

A kerékpár előkészítésének első lépése egy alapos tisztítás. Ezt azonban nem évente egyszer, a szezon elején kell elvégezni, hanem rendszeresen. Az országúti kerékpárt havonta egyszer vagy minden 25 menet után ajánlott megtisztítani. Egy hegyi kerékpárt (mountain bike) vagy cross kerékpárt érthető okokból még gyakrabban. De hogyan kell a tisztításhoz hozzáfogni?

  1. Távolítsd el zsírtalanítóval az összes szennyeződést a láncról és a hajtóműről. Ha van lánctisztító keféd, akkor nyertél. Ellenkező esetben be kell érned egy hagyományos ecsettel. Az eljárás egyszerű: kend a tisztítószert a láncra, hagyd rajta egy ideig, végül helyezd a láncra a kefét, majd kezdd el visszafelé forgatni a pedálokat. Ha sikerült eltávolítani az összes szennyeződést, öblítsd le a láncot szappanos vízzel, hogy eltávolítsd a zsírtalanító maradványait. A szennyeződéseket el kell távolítani a váltóról és a hajtómű egyéb részeiről is.
  2. Most jöhetnek a fékek. Vigyél fel egy kis zsírtalanítót egy papírtörlőre, és töröld át a fékeket és környezetüket. Jobb, de időigényesebb megoldás a fékek teljes eltávolítása és külön tisztítása. Így a nehezebben elérhető helyekhez is hozzáférhetsz. A féknyergek tisztításához például egy régi fogkefét is használhatsz.
  3. Kerti vizestömlővel vagy vödörrel és szivaccsal tisztítsd meg a vázat, a pedálokat és egyéb felületeket. Csak gyengéd vízsugarat használj, és ne célozd a csavarokat, tengelyeket vagy az agyat. A nyomás alatt lévő víz a belsejükbe juthat, és problémát okozhat a csapágyakban. Ez az oka annak is, hogy a magasnyomású mosó nem ajánlott kerékpár tisztítására. A nyereg alatt lévő szennyeződések eltávolításához használj kefét vagy szivacsot. Mielőtt folytatod a munkát, hagyd megszáradni a kerékpárt.
  4. A tisztaság elengedhetetlen a lengéscsillapítók és a rugóvillák esetében. A vízzel való leöblítés csak az első lépés, amelyet egy puha ruhával történő gondos szárítás követ. Kerüld a durva anyagokkal való törlést, amelyek károsíthatják a felületeket. Ezután a száraz felületre vigyél fel a megfelelő kenőanyagot, általában szilikonolajat.
  5. A pedálok lassú forgatása közben kend be a láncot kenőanyaggal. Minden egyes görgőre kenj, ne csak a lánc külső részére. A kenés után töröld le a felesleges olajat. Fordíts nagy figyelmet a kenőanyag kiválasztására, sok termék közül választhatsz. Nem javasoljuk a minden célra alkalmas WD-40 spray olaj használatát, mivel bizonyos területeken inkább árthat, mint használ.
  6. És kész! A fenti utasítások persze inkább csak egy egyszerűsített eljárást képviselnek. Ha mered, szétszerelheted, megtisztíthatod és megkenheted az egyes alkatrészeket is, például a kerékagyakat vagy a pedálközpontot. Ha nem vagy biztos a dolgodban, azt javasoljuk, hogy inkább fordulj kerékpár szervizhez, ahol a fékek beállításában, kábelek cseréjében, stb. is tudnak segíteni. Általánosságban elmondható, hogy évente legalább egyszer ajánlott a kerékpárt átvizsgáltatni.
i Kerékpár karbantartás: Jól jöhetnek

Kerékpározás nyáron - tippek és trükkök

Az, hogy nyáron néha meleg van, senkit sem lep meg. De különösen a tapasztalatlan kerékpárosok könnyen túlbecsülhetik az erejüket. Mire figyeljünk a kerékpáron forró nyári napokon?

  • Folyadékbevitel: Az izzadással a szervezet a túlmelegedés ellen védekezik. Ha meleg időben kerékpározunk, még jobban megizzadunk. Általánosságban elmondható, hogy körülbelül 15 percenként kell folyadékot pótolni. Egy óra alatt 475-825 ml vizet szükséges elfogyasztani. De vigyázz: az izzadás nem csak a folyadéktól foszt meg, hanem az ásványi anyagokat is kiüríti a szervezetedből, különösen a magnéziumot és a káliumot. Hiányuk gyors erővesztéshez és fáradtsághoz vezet. Ezért, ha hosszabb útvonalat tervezel, célszerű a víz mellett izotóniás italokat is fogyasztani. Ugyanakkor kerüld az édes, cukros italokat és a koffeint.
  • A kerékpártúrát a nap hűvösebb részében kezdd: A túlzott fáradtság elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy a túrát reggel kezdd, amikor a hőmérséklet kedvezőbb. Így jobban hozzá fogsz tudni szokni a fokozatosan emelkedő hőmérséklethez. És ha már nagyon meleg van, lassíts és tarts gyakrabban szüneteket, vagy várj késő délutánig, amikor a hőmérséklet ismét csökkenni kezd.
  • Védekezz a nap ellen: A leégés nemcsak fájdalmas, hanem hozzájárul a fáradtsághoz, megterheli az anyagcserét és növeli a folyadékbevitel szükségességét. Tehát óvnod kell magadat a naptól. Természetesen a jó minőségű naptej elengedhetetlen, de az UV-védelemmel ellátott ruházat is hasznos. Különösen ne feledkezz meg a nyakadról, amely kerékpározás közben szinte folyamatosan ki van téve a napnak.
  • A megfelelő szín kiválasztása: Nem szabad alábecsülni a megfelelő színű ruházat kiválasztásának fontosságát. A sötét színek általában nem a legjobbak, mert hajlamosak jobban beszívni a nap melegét. Tedd hát félre az ízlésedet, és válassz világosabb árnyalatokat.
  • Ne feledd a minőségi kerékpáros szemüveget: A kerékpáros felszerelés másik elengedhetetlen része a minőségi napszemüveg. A nap intenzív ultraibolya sugarai károsítják az érzékeny szemsejteket, ami szürkehályoghoz, homályos látáshoz és egyéb kellemetlenségekhez vezethet. Ezért győződj meg róla, hogy a napszemüveged 100%-os UV-szűrővel ellátott lencsékkel rendelkezik. A napfényen túl a jó napszemüveg segít megvédeni a szemet a bosszantó rovaroktól, porszemcséktől és egyéb szennyeződésektől.
  • Használj kerékpáros kesztyűt: A meleg nyári idő nem jelenti azt, hogy félre kell dobnod a kesztyűket. Ellenkezőleg. Válassz rövid kesztyűt, amely megakadályozza, hogy a kezed csússzon az izzadságtól, megvédi a kezeket bukás esetén, és a gélbetétek segítségével elosztja a singcsonti idegekre nehezedő nyomást.
  • Vigyázat az aszfalton: Az aszfalt magas hőmérsékleten megpuhul, így csúszós vagy ragadós szakaszok keletkezhetnek az úton. A bukás veszélyén túl az aszfalt a gumiabroncsokhoz tapadhat, és más törmelékeket is magával ragadhat.
  • Ne hagyd a kerékpárt a napon: Pihenéskor ne felejtsd árnyékban tárolni a kerékpárodat. A hő felmelegíti és kitágítja a gumiabroncsokban lévő levegőt, ezért, ha a gumiabroncsok nagyobb nyomásra vannak felfújva, fennáll a defekt veszélye.

i Szintén érdekelhet

A kerékpározás egyre népszerűbb. Már most biztosra vehető, hogy 2021 rekordév lesz az eladások tekintetében. Sajnos ennek van egy hátulütője is, mégpedig a kerékpárok és a pótalkatrészek gyorsan fogyatkozó kínálata. Ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az előkészületeket. Legalább az alapvető karbantartási munkálatokat magad is el tudod végezni. Ha pedig már túl van a felkészülési fázison, bármelyik kerékpártúra tippünket is választod, nem fogsz rosszul járni.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ