Mi az a makadámdió és milyen ízű?
A makadámdió három tulajdonsággal rendelkezik: a legzsírosabb, a legdrágább és állítólag a legkeményebb dióféle a világon. Körülbelül hét fajtája létezik, de ezek közül csak kettő ehető az ember számára (a különféle fajták a héj durvaságában különböznek). Honnan származik a makadámdió? A Macademia cellula nevű fa főként Ausztráliában, Brazíliában, Indonéziában, Kenyában és Afrikában található. A makadámdió íze meglehetősen édes és vajas, és csak az egész nagy magokat fogyasztják, amelyek igazán ropogósak.
Ha igazán friss makadámdiót szeretnél, akkor nézd meg, hogy mennyire olajos a mag. Bár a csomagolás ilyenkor nem tűnik túl vonzónak, pont a zsírossága miatt lesz ízletes a tartalma. A szárított diót jobb elkerülni.
A makadámdió és az egészség kapcsolata
Bár a makadámdió nagy része zsír (akár közel 80 %), mégsem kell kerülni, mivel valójában telítetlen zsírról van szó. A makadámdiónak számos egészségügyi előnye van, mint szinte minden diófélének. A makadámdiót körülbelül 30 grammnyi adagban ajánlott fogyasztani naponta, ami 10-12 db diót jelent. Fontos azonban figyelembe venni a teljes zsír- és kalóriafogyasztást a kiegyensúlyozott étrendben.
- Csökkenti a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázatát
- Elősegíti a jó koleszterinszint fenntartását
- Csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát
- Fokozza az immunitást és megakadályozza a rákos sejtek növekedését.
i
Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a makadámdió?
A makadámdió számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, B-vitaminokat, vasat, cinket, rezet, kalciumot, foszfort, magnéziumot, káliumot és jótékony antioxidánsokat. Mekkora a makadámdió tápértéke? 100 gramm dió körülbelül 718 kalóriát, 76 gramm zsírt, 8 gramm fehérjét és 14 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Sózva, pörkölve vagy natúr formában fogyasztanád a makadámdiót?
Mindannyian egy kicsit másként szeretjük a dióféléket, ezért mindenki kiválaszthatja, hogy a makadámdiót sózva, pörkölve vagy esetleg natúr változatban szeretné-e fogyasztani.
- A natúr makadámdió nyers és kezeletlen, megőrzi természetes ízét és állagát.
- A pörkölt makadámdió a pörkölési eljárásnak köszönhetően gazdagabb és ízletesebb aromájú.
- A sózott makadámdió sósabb és kontrasztosabb ízű.
Az édes ízek szerelmesei is kedvelni fogják. Mit szólnál a makadámdióhoz mézben vagy sós karamellába?
Ha inkább az édes ízek szerelmese vagy, akkor sem kell kétségbeesned. Kóstold meg a makadámdiót mézben, sós karamellában, csokoládéban (étcsokoládé, tej- és fehércsokoládé) vagy joghurtban. Az édes íz és a diófélék finomságának kombinációja biztosan elnyeri a tetszésed.
Mézes makadámdió
Natúr makadámdió
Makadámdió keverék
A makadámdió gyakran része a különböző diófélék keverékének, amelyek mandulát, mogyorót, kesudiót, pekándiót és földimogyorót is tartalmaznak. A aszalt gyümölcsökkel kombinált termékek is ízletesek.
A makadámdió többféle termékben is megtalálható
A makadámdió önmagában is finom, de más csábító finomságokat is készíthetünk belőle. Mit szólnál a makadámdiós vajhoz, tejhez vagy olajhoz?
- A makadámdió vaj úgy készül, hogy a diót finomra és sima pasztává őrölik. Tetszés szerint adhatsz hozzá más összetevőket is, de a tiszta dióvaj a legfinomabb. Kiváló alternatívája a mogyoróvajnak, és alkalmas számos édesség receptjéhez.
- A makadámdió tej egy növényi ital, amely makadámdióból és vízből készül. A diót beáztatják, majd vízzel összeturmixolják, végül leszűrik, aminek eredménye egy krémes ital enyhe diós ízzel. A makadámdió tej a tehéntej gluténmentes alternatívája.
- A makadámdió olaj a makadámdió préselésével nyert növényi olaj. Gazdag egészséges zsírokban, amelyek jótékonyan hatnak a szívre. Ez az olaj enyhe dióízű és aromájú, valamint alkalmas főzéshez, sütéshez és saláták egészséges összetevőjeként is használható.
A makadámdió a kozmetikumokban is fellelhető
A makadámdiót gyakran használják a kozmetikumokban hidratáló tulajdonságainak köszönhetően. Egészséges zsírokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek hidratálni és regenerálni a bőrt. A makadámdió olaj népszerű összetevője a bőrkrémeknek, olajoknak vagy samponoknak, amelyek hidratálják és védik a bőrt a kiszáradástól. Lágy textúrája és gyors felszívódása miatt minden bőrtípusra alkalmas, beleértve az érzékeny vagy száraz bőrt is.
Milyen kiszerelésben kapható a makadámdió?
A makadámdiót gyakran különböző méretű csomagokban árulják. Egy kis csomag általában 100-200 grammot tartalmaz. A 250-500 grammot tartalmazó közepes csomagok ideálisak a mindennapi fogyasztáshoz. A nagy kiszerelésben, jellemzően 1 kg makadámdiót tartalmazó csomagok a gyakoribb fogyasztásra vagy azok számára készültek, akik nagyobb mennyiséget szeretnének otthon tárolni.
i
Megkóstolnád a makadámdiót, de túl drágának találod? A akciós kategóriában megtalálod a számításod.
A leírás elrejtése