Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Nordic walking: egészségügyi előnyei

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

A nap sugarai csábítóan hívogatnak, úgyhogy miért is ne kapnád elő a nordic walking botokat? Tényleg tudod, hogyan válaszd ki a megfelelő botot? És hogyan kezdd el helyesen ezt a viszonylag népszerű tevékenységet?

Nordic walking és egészségügyi előnyei – TARTALOM

  1. Miért olyan vonzó sport a nordic walking?
  2. Nordic walking mint hatékony kalóriaégető
  3. Hogyan válassz megfelelő nordic walking botot?
  4. Nordic walking: a sétálás technikája
  5. TIPPÜNK: nordic running

Miért olyan vonzó sport a nordic walking?

A Nordic walkingot általában időskorúak számára ideális fizikai tevékenységként tartják számon, ám sok más csoportra is ki kell terjesztenünk ezt a megfontolást. A nordic walking egyértelműen azoknak a legjobb, akik egész nap a számítógép előtt ülnek, sok időt töltenek a házban, vagy például az autójuk kormánya mögött, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközön.

A nordic walking talán legnagyobb előnye, hogy a botokon kívül semmi másra nincs szükséged. És az év bármely szakában végezheted.

Nordic walking mint hatékony kalóriaégető

Az erőltetett botos séta vagy nordic walking Finnországból származik, és a biatlonisták és sífutók népszerű nyári sportjának számít. A tevékenység végzése során gyakorlatilag az egész testedet bele kell vonnod a mozgásba.

i

Nordic walking és a fogyás

Ami a kalóriaégetést illeti, a számok ugyanazok, mint a hagyományos futás esetén, csak nem terheled meg annyira az ízületeidet. Na de milyen számokról is beszélünk? 90 kg-os testtömeg esetén egy órányi intenzív gyaloglással akár 2 300 kJ-t (550 kcal) is elégethetsz.

Nordic walking közben a botokra kell támaszkodnod, ugyanakkor a segítségükkel gyorsabban sétálhatsz, mint nélkülük. A botokkal való séta erősíti a karokat, fejleszti a mozgáskoordinációt és a légzést. A nehézségi fokozatot a képességeidnek megfelelően állíthatod be, és akár egész évben is űzheted ezt a fajta sportot.

Nordic walking
A nordic walking kiváló választás minden korosztály számára.

Hogyan válassz megfelelő nordic walking botot?

Mivel a bot az egyetlen Nordic walking eszköz, amelyre szükséged lesz, a választás folyamán nagy figyelmet kell szentelned neki. Az anyagok szempontjából egyszerű dolgod van - a legmagasabb minőséget a szénszálas karbon képviseli, amely szilárdságot és hosszan tartó ellenállást kölcsönöz a botnak. Ugyanakkor könnyű és elnyeli az ütődéseket. Egyetlen hátulütője a magasabb ár. Másrészről az alumínium jelentősen olcsóbb, ám nehezebb is. A duralumin botok pedig a középutat képezik, átlagos jellemzőkkel.

A nordic walking botok a markolatuk, az úgy nevezett kesztyű alapján is jellemezhetők. Ez azt jelenti, hogy továbbra is erősen tartod a botot, még akkor is, ha elrugaszkodáskor kinyitod a tenyeredet. Ez azért fontos, mert például helytelen használat esetén a trekking bot lecsúszhat a kezedről és sérülést okozhat.

Leki Micro Flash Carbon, hole
Prémium nordic walking bot Leki Micro Flash Carbon.

Természetesen, a bot hosszúsága is fontos tényező. Ezt úgy befolyásolhatod, ha egyszerűen elengeded a kapcsokat és a szükséges hosszra állítod be a botot. Utazás során a botot elég jól össze is lehet csukni. A megfelelő hosszúság nagyjából megfelel a testmagasságodhoz képest 55cm-rel kevesebb magasságnak. A bot első beállításakor a könyöknek 90 fokos szögben kell állnia.

A nordic walking botok különféle végekkel rendelkezhetnek, amelyeket az úticélnak megfelelően kell megválasztanod. Néhány bot gumitappanccsal van ellátva, amely aszfalton történő használatra alkalmas. Ha azonban az utad az erdőbe vagy burkolat nélküli területre vezet, egyszerűen csak vedd le a tappancsokat és lépdelj tovább a hegyekben végződő botokkal.

Nordic walking: a sétálás technikája

A nordic walking botokkal történő mozgás alapvető technikája viszonylag egyszerű, és az emberek többsége már az első pár kültéri használat során biztonságosan el is sajátítja.

  • A test kissé hajoljon előre.
  • Nézz egyenesen a horizont felé.
  • A vállaidat engedd le, és mozgás közben elölről hátrafele mozgasd őket.
  • A kéz mozdulata a test mögül induljon ki elrugaszkodáskor, amikor a könyök nyújtva van. Pontosan ebben a pillanatban nyisd ki a tenyered, és tartsd a botot a rajta található kesztyű segítségével.
  • Az elrugaszkodás után hajlítsd a karodat derékszögben és folytasd, amíg a kezed a boton nem pihen.
  • A botokat mindig told hátra 60 fokos szögben a tested mögé.

Nordic walking bottal sétálni technikailag nem nagy dolog, mégis jó, ha kezdetben a teljes test mozgására összpontosítasz. A botokkal való mozgásnak mindenekelőtt lazának és általában kényelmesnek kell lennie.

Nordic walking, pohyb
Nordic walking során fontos a megfelelő koordináció.

TIPPÜNK: nordic running

Ha a nagyobb kihívást jelentő sportokat részesíted előnyben, akkor a nordic running minden bizonnyal érdekes lehet a számodra. A botos futás a teljesítményszintedtől függetlenül is csak a javadra válhat. Még akkor is, ha az csak a megszokott edzést felváltó alkalmi tevékenységként végzed is. Azonban, mivel az ultramaratonok egyre inkább terjeszkednek a hegyvidéki területek felé, tanácsos rendszeresen űzni ezt a sportot.

A botok megfelelő csatlakoztatása jelentősen csökkenti a teherhordó ízületekre irányuló terhelést futás közben. Ez vitathatatlanul fontos amiatt, hogy megakadályozd a lábad leginkább terhelt részeinek - Achilles-ín, boka, térd - sérülését. A már sérülést szenvedett futók és sportolók számára a botok használata gyorsabb regenerálódást tesz lehetővé.

A nordic walking tulajdonképpen séta botokkal, amelyet minden korosztály élvezhet. Elkezdheted bármilyen életkorban és minimális beruházással a szükséges kiegészítőkbe.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ