Alza TOP fitnesz Siguro fütötestek

Mit jelent a processzor kupaktalanítása?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az AlzaTech csatornán nemrég találkozhattál Michael Rybkának, a mi házi overclockerünkkel, Michael Mikle-vel, alias Elkimmel készített interjújával. Ő egy vezető cseh szakértő, legyen szó bármilyen túlhúzásról is. Elkim többek között a processzorok kupaktalanításával is foglalkozik. Ezt a módszert szakmai körökben „delidelésnek“ nevezik. Melyek a legfontosabb előnyei és mi van a garanciával?

Miért fontos a processzorok kupaktalanítása?

Az Intel hihetetlen mennyiségben gyártja a processzorokat. A tömeggyártás az előnyökön kívül néhány hibát is magával hoz. A legnagyobb a gyenge minőségű hővezető paszta használata a processzor hűtőegység alatt. A szabványos CPU-k esetében ez nem akkora probléma, nem is kell vele foglalkozni. Ha azonban túlhúzásra készülsz és szeretnéd a pénzedből a lehető legnagyobb teljesítményt kihozni, akkor nem kerülheted el a kupaktalanítást.

iMichal Mikle alias Elkim, delid.cz
Michal egy olyan oveclocker, aki imádja a teljesítményt. Soha nem hiányzik onnan, ahol lehetőség van egy hardverből kihozni a maximumot. A túlhúzásban mindenekelőtt az adrenalint és a komponensek határainak feszegetését szereti. Azonkívül, hogy a folyékony nitrogénnel játszik, Michal az egyik vezető cseh mining szakember is.

Az Intel Core i7-8700K a Coffee Lake generáció nagy teljesítményű processzora már gyárilag is magas üzemi hőmérséklettel rendelkezik. De részletes tesztünk során a processzor a RealBench Stress Testen akár a 76,3 °C-t is elérte. Emiatt a CPU jobban túlhevül és a túlhúzás során a hőmérséklet akár a veszélyes 100 °C-ra is felkúszhat. Ez az a pillanat, ahol a processzorok kupaktalanítása szót kér.

Intel procesory, delid, CPU

Michal Mikle a kupaktalanításhoz a kiváló minőségű Thermal Grizzly Conductonaut folyékony fémet használja.

Hogy történik a processzor kupaktalanítása?

A kupaktalanítás azoknál a processzoroknál ideális, amelyeket túl lehet húzni. Ezek az 1155/1150/1151 és LGA 2066 foglalatokhoz készült modellek. Azt, hogy hogyan megy végbe az ilyen processzorok „kupaktalanítása“ a gyakorlatban, az alábbi videóból megtudhatod, ahol maga Elkim mutatja meg.

Elkim a kupaktalanításhoz egy speciális delid készletet használ, amely garantálja, hogy a processzor ne sérüljön meg. Igen, otthon használhatsz egy szikét vagy sniccert, de elég egy apró karcolás és a CPU-ról végleg lemondhatsz. A fedél eltávolítása után következik az eredeti paszta óvatos eltávolítása és a teljes megtisztítás. Ezután következik a folyamat kulcsmomentuma, a Thermal Grizzly Conductonaut folyékony fém felvitelének formájában. Ez egy pontosan meghatározott india, galia és ón keverék. Ha kínai számodra a kémia és a fizika, akkor is el kell hinned nekünk, hogy a hatékony hővezetéshez jelenleg nincs ennél jobb. Az alapos felvitel után már csak a processzor visszazárása van hátra.

A kupaktalanított CPU előnyei

Nem titkolunk el semmit és rögtön le is kell szögeznünk, hogy a kupaktalanított processzor teljesen máshogyan működik a gyakorlatban. A hőmérséklet néhány fokkal lejjebb csökken, és nemcsak nyugalmi állapotban, hanem elsősorban terheléskor. Akár 30 °C-al is. Ez lehetővé teszi az agresszívebb túlhúzást és az Intel Core i7-8700K DELID esetében akár a fantasztikus 5,2 GHz-es határ is szóba jöhet.

Intel Coffee Lake; DELID

A kupaktalanított Intel Core i7-8700K CPU eredményei, a hőmérséklet csökkenés valóban érezhető.

Vess egy pillantást Michal Rybka tapasztalataira, aki saját prociját is kupaktalanította.

Kupaktalanított processzor vs garancia

A processzor kupaktalanítása egy kissé erőszakos, ezért az ilyen processzorokra nem vonatkozik a hivatalos gyártói garancia. De erre is van egy megoldásunk. Az Elkimmel való szoros együttműködés keretében saját kupaktalanított processzorokat kínálunk, amelyekre 36 hónap garanciát adunk. Elkim ezen kívül a számtalan processzor közül kiválasztja a kupaktalanításhoz legalkalmasabb darabokat. Így könnyen garantáljuk az Intel Core i5-7600K 5,1 GHz-es működési frekvenciáját is (utolsó darabokat árusítjuk). Választhatod még a hatmagos Intel Core i7-8700K @ 5,2 GHz-t, a Coffee Lake platform utódját is. Kínálatunkban igazi ínyencségnek számít a 18 magos Intel Core i9-7980XE. Ez a piacon sehol máshol nem fellelhető!

A processzor kupaktalanítása egy árban elérhető megoldás, amely nem csak alacsonyabb üzemi hőmérskletet nyújt, de főleg nagyobb teljesítményt. Így pénzt is megspórolhatsz, hiszen az átütemezéssel nem kell vízhűtést beszerezz, elég a léghűtés is.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ