Akvizice ApF HU Splátky HU - LG

A BostonDynamics az Alza felé vette az irányt. Spot és Atlas elérhetővé válik.

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Valamennyien sétáltattunk már kutyát, de vezettetek már valaha robotkutyát a pórázon? Nem egy játékot, hanem egy "igazi" robotot? Most már ezt is lehetséges. Az Alza is elkezdi értékesíteni a már jól ismert Spot-ot a BostonDynamics-től, amelyhez a humanoid Atlas is csatlakozni fog.

BostonDynamics az Alzán – TARTALOM

  1. Spot és Atlas a BostonDynamics-től az Alzán
  2. A BostonDynamics közel 30 éve van köztünk
  3. Spot robotkutya
  4. Spot még Csernobiltól sem fél
  5. Humanoid Atlas
  6. Robotot minden háztartásba?

Spot és Atlas a BostonDynamics-től az Alzán

A technológia világa rendkívüli érdekességet tartogat a számunkra. Ami még pár éve elképzelhetetlennek tűnt, az ma már az életünk szerves részét képezi. Például, a mobiltelefonok és azok kamerái vagy rugalmas konstrukciói, a hordható elektronikai cikkek, amelyek képesek részletesen kiértékelni a mozgásunkat, a hosszabb hatótávú elektromobilitás vagy a robotika. Valószínűleg hallottál már a mobil robotok úttörőjének számító BostonDynamics-ről. Híres termékei közé tartozik Spot vagy a humanoid Atlas. És ezeket most már az Alzáról is megvásárolhatod.

A BostonDynamics közel 30 éve van köztünk

A BostonDynamics neve nagy eséllyel nem újdonság a számodra, hiszen gyakran említik a médiában. A céget Marc Raibert alapította az Egyesült Államokbeli Massachusetts államban, 1992-ben. Eredetileg az MIT intézet égisze alatt működő társaságként indult, amely fokozatosan került át, például, a Google, majd a japán SoftBank Group tulajdonába, 2020 decemberéig pedig főleg a Hyundai autógyártó vállalat alatt bontogatta szárnyait.

Az évek során a vállalat vezető innovátorrá vált a "mobil" robotika területén. Mind emlékszünk azokra a videókra, amelyekben Spot, a robotkutya nyitott ajtót, vagy a humaoid Atlas robot végzett tornagyakorlatokat. Ugyanakkor minden porcikájukat meglepően remekül dolgozták ki. Néhány évvel ezelőttig, azonban, a videók még kissé ijesztőnek hatottak a megjelenésük és amiatt, ahogy az emberek reagáltak a robotokra, amikor azok megmutatták, mire képesek.

BostonDynamics, Spot, Atlas
A híres Spot és az emberre hasonlító Atlas robotok hamarosan az Alzán is elérhetőek lesznek.

Furcsa sajnálni egy robotot, amikor beindul, hogy megmutassa, hogyan egyensúlyoz, ám minden videóban, amelyet a társaság időről időre a nyilvánosság elé tár, láthatjuk, milyen fejlődésen megy keresztül. Például, a sárga Spot robotkutya fokozatosan "építette fel" a képességét, hogy habozás nélkül átkeljen egy kidőlt fán az erdőben, táncoljon vagy felmenjen a lépcsőn. A gyártó szerint bárhová képes eljutni, ahová az ember is, hacsak nem kell hozzá létra. 

A cég most elérte azt a fázist, amelyben megkezdi a robotok értékesítését. Ezt 2020 júniusában jelentette be, hozzátéve, hogy a Spot robotkutyát és a humanoid Atlas robotot fogják eladásra kínálni. Az Alzán mindkettő elérhető lesz, és ezzel, például az elektromos autók mellett újabb rangot és első helyet szerezhet az e-boltok között.

Spot robotkutya

Spot gyakorlatilag számítógép, akkumulátor, kamerák, érzékelők és motorok egy készülékben. Jelenleg a távirányítású robotkutyák legfejlettebb verziójának számít, és különféleképpen használható. Fáradhatatlanul fedezi fel a terepet és gyűjt onnan adatokat, miközben egyenetlen területen is jól mozog, és 360°-os tartományban kerüli ki az akadályokat.

Óránként akár 5 km-es sebességgel is képes haladni, de átkapcsolható normál sétáló vagy óvatosabb mozgás módra is, ha valahol körültekintőbben kell mozognia, hogy nehogy elessen.

Spot tud lépcsőt mászni, hátrafelé menni, automatikusan kikerülni az akadályokat, sőt, még az ajtót is képes magától kinyitni. Ez kissé félelmetesnek tűnhet, de csak az önálló mozgásra való képességet szemlélteti. A robotkutya távirányítóval rendelkezik, ugyanakkor intelligensen viselkedik, például, a távirányító segítségével utasíthatod, hogy haladjon előre, és ha akadály elé kerül, ki fogja kerülni.

Spot kivehető akkumulátorral lett felszerelve, amely normál működés esetén megközelítőleg 90 percnyi működésre alkalmas, és az oldalain található Android tablet a vezérlőkkel távirányítóként használható.

Spot még Csernobiltól sem fél

A robotkutya kiválóan alkalmasak a beolvasás automatizálásában vagy a megbízott területek ellenőrzésére. Az első vásárlók már használatba is vette. Feladatai közé tartozik, például, az építkezési területek figyelemmel kísérése vagy az olajfúró tornyok távirányításának biztosítása. Bevetették már Csernobilban, a kórházakban hozzájárul a koronavírus elleni küzdelemhez, sőt, Szingapúrban a rendőrségnek is besegít.  

Az automatizált robotkutyák használata ezáltal olyan helyekre alkalmas, ahova embereknek kockázatos bemenni, és célszerűbb egy robotot küldeni. Veszélyes környezetben is használható, mint például földrengéstörmelékkel teli épületekben, olyan helyeken, ahol sugárzás vagy veszélyes anyagok szivárgásának kockázata áll fenn, hosszú és szűk alagutakban stb. Ilyen célok esetén a robotkutya egyéb érzékelőkkel, kamerákkal, radarokkal vagy feltérképező rendszerekkel is ellátható, amelyeket a testéhez, elsősorban a hátára kell csatlakoztatni. 

BostonDynamics, Spot BostonDynamics, Spot
A robotkutya olyan helyekre is bemegy, ahová te nem szeretnél.

Egy másik jó ok arra, miért érdemes "intelligens" robotkutyák küldeni terepre - az a rutinműveletek elvégzésének képessége ugyanolyan minőségben, újra és újra. Például, bejárhatja az építkezési területet és minden nap újabb képeket készíthet ugyanazokról a helyekről.

Jak se dostat do Alzy: pohled z Ortenova náměstí Jak se dostat do Alzy: vstup na vrátnici Zadní vstup z parkoviště

Humanoid Atlas

Ugyanilyen jól ismert robot a humanoid Atlas. Ahogy Spotot robotkutyának, úgy Atlast is robotembernek tekintik, aki, például, parkourözésre is képes.

A szintén folyamatosan fejlődő robot tud, például, állni, bukfencezni, magasra ugrani és 360°-ban körbefordulni ugrás közben. Ha elesik, felkel. Kb. 1,5m magas, 80kg-ot nyom és óránként 5 km-es sebességre képes.

Robotot minden háztartásba?

Aggodalomra nincs ok, a tudósok nem azért fejlesztik a robotokat, hogy egy nap átvegyék az irányítást a világ fölött, hanem hogy megkönnyítsék és kellemesebbé tegyék az életünket. A BostonDynamics-nak sem ez a célja.

A robotok ma már sok mindenre képesek, és az elmúlt évekhez képest nem csak Spot és Atlas (a BostonDynamics-nak más robotjai és automatizált eszközei is vannak a portfóliójában) értek el nagyszerű áttörést. Izgalmas lesz követni a fejlődésüket a következő években. Vajon milyen új készségeket sajátít el Spot? És hogyan fogadják majd az emberek Atlast?

BostonDynamics, Spot
Szeretnél egy robotkutyát? Spottal szórakozni is lehet, de az elsődleges feladata, hogy a kevésbé kellemes környezetekben tevékenykedjen.

Egy nap talán olyan robotkutyákkal is fogunk találkozni, amelyeket nem tudunk megkülönböztetni az igaziaktól, jobban figyelnek a szavunkra és tócsákat sem hagynak maguk után. Nem igénylik majd a sétát sem... vagy talán csak a hitelesség miatt. Minden lehetőség nyitva áll. Minden esetre a maga nemében újítás, hogy a fent említett robotebet már a magyar e-boltban is megveheted.

i Még érdekelhet

A BostonDynamics 2020 júniusában jelentette be, hogy megkezdi az általa készített robotok forgalmazását, amelyek mostantól az Alzán számodra is elérhetővé válnak. Választhatsz Spot robotkutya és az emberhez hasonlító Atlas között.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ