Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Akvizice ApF HU

Apple iPhone 12 (TESZT): 5G, OLED és bevált dizájn

Termékkatalógus

Teszt

Aktualizálva • Szerző: Ondřej Chabr

Már itt vannak az új iPhone-ok. Az iPhone 12 modellcsalád 4 változatban érkezett a piacra. Mi az iPhone 12 széria középső modelljét vettük szemügyre. Mik voltak a tapasztalataink, és figyelembe véve az árcéduláját, érdemes-e ezt az iPhone-t beszerezni? Erről fogunk beszélni ebben az áttekintésben.

iPhone 12, áttekintés

iPhone 12 (TESZT) - TARTALOM

 1. Idén az Apple sok újat hozott
 2. Az iPhone 12 régi-új dizájnja, avagy ezt a telefonházat valahol már láttunk
 3. Az iPhone 12 nagyszerű látványt nyújt, az OLED kijelző hibátlan
 4. Az A14 Bionic chip, még kisebb RAM-mal is, könnyen képes kezelni minden igényt
 5. Az iPhone 12 javítja a sötétben történő fényképezést és a Dolby Vision funkcióval készít felvételeket
 6. A MagSafe rendszer, mint az új One More Thing
 7. Ki versenyez az iPhone 12-gyel? 
 8. Az iPhone 12 nem okoz csalódást
 9. Amint arról korábban tájékoztattunk az iPhone 12-ről

Idén az Apple sok újat hozott

Bár az idei év nem éppen pozitív történései miatt kerül a történelemkönyvekbe, mint minden évben, idén ősszel is szemtanúi lehettünk az Apple keynote előadásnak. Ezúttal 3 hónap alatt rekordnak számító 3 eseményre került sor. Szeptember közepén a világ legértékesebb cége bemutatta nekünk az új iPad Air-t, a klasszikus iPad-et, az Apple Watch 6-ot és az olcsóbb Apple Watch SE-t.

Egy hónappal később jött a várva várt esemény, amelyen ünnepélyesen bemutatták az új iPhone 12 és HomePod mini modellcsaládot, végül a novemberi eseményen az Apple M1 processzorokkal felszerelt új MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini bemutatására került sor. 

A 2020-as év Apple termékei 
Idén az Apple például az Apple Watch SE óra olcsóbb modelljével vagy az új iPad-ekkel örvendeztette meg vásárlóit.

Az új telefonok bemutatása mindig nagyon  várt esemény, és nemcsak a vásárlók, hanem számos telefon- és tartozékgyártó is kíváncsi arra, hogy az Apple mivel hozakodik elő. Idén az iPhone 12 modellcsalád 4 iPhone-ból áll - a legkisebb iPhone 12 mini-től az iPhone 12-n és az iPhone 12 Pro-n keresztül egészen a legnagyobb iPhone 12 Pro Max-ig. 

Ezek mind megegyeznek az használt processzorban és a legtöbb belső alkatrészben, így a méreten kívül nincs sok észrevehető különbség. Így annál könnyebb választani. Vagy inkább nehezebben? Döntsd el magad áttekintésünk segítségével. 

Az iPhone 12 régi-új dizájnja, avagy ezt a telefonházat valahol már láttunk

Amint kézbe veszed az új iPhone-t, egy teljesen új dizájnt fogsz érezni a kezedben. De mégsem új, mivel a 2010-es iPhone 4-től kezdődő korábbi modelleknél már láttuk ezt a kialakítást. Az iPhone 12 sorozat a 4-es modelltől és annak utódjától, a 4S-től nemcsak az egyenes oldalakat veszi kölcsön, hanem ez első és hátsó üveget is.

Véleményem szerint a múlt felidézése jó húzásnak bizonyul az Apple-től. Az új kialakítást jó érzés kézben tartani és könnyű az asztalról leemelni. Ennek ellenére az alumínium váz kissé csúszik a kézben, tapadása nem 100% -os. Az oldalsó gombok elég nagyok, könnyű őket megnyomni. Az Apple Ceramic Shield üveggel büszkélkedik, amely jobban ellenáll az eséseknek.

Recenze iPhone 12, a dizájn összehasonlítása iPhone 12, a hátlap
Az új 12-es modell a korábbi modellekből merít ihletet. Itt, az iPhone 4-el és az 5-el hasonlítjuk össze. A piros változat hátulján a logó mellett csak a PRODUCT (RED) felirat található.

Még a hátsó kamera matt üvegű kiemelkedését sem nevezném igazi kiemelkedésnek, mivel rendkívül lapított. De mégsem teljesen, és maguk az érzékelők is kicsit kiemelkednek. Ezért az iPhone kellemetlenül inog az asztalon, ha megérinted a képernyő bal felét.

Az Apple logó középen található, és az iPhone 12 mérete egy hajszállal kisebb, mint például a korábbi iPhone Plus-szé. Ennek ellenére az idei év újdonsága fél hüvelykkel nagyobb kijelzővel rendelkezik a korábbi modellhez képest.

iPhone 12, design - hátsó kitüremkedés 
A kamerák kiemelkedése megfelelő, mégis észrevehető, ha a telefont sík felületre helyezed.

A doboz valóban észrevehetően kompaktabb, mint az előző években, ami tetszetős. A csomag csak a telefont tartalmazza hátlappal felfelé, a használati utasítást matricával, egy tűt a SIM-kártya fiókjának eltávolításához, valamint egy USB-C csatlakozóval ellátott Lightning kábelt. Ha régebbi iPhone-ról váltasz, tartsd meg az eredeti USB-A kábelt az adapterrel. Ha nem, akkor szükséged lesz egy USB-C adapterre.

i

Milyen előnyökkel jár az USB-C és mely eszközök támogatják? Az USB-C csatlakozóról világosan és érthetően

Áttekintésünk céljából egy PRODUCT (RED) változatú iPhone 12 állt rendelkezésemre. A színe nagyon kellemes, és az előző évek vörös iPhone-jához képest világosabb, inkább pasztellvörös. Ezen a stílusos változaton kívül az iPhone 12 megvásárolható világoszöld, kék, fehér és fekete színben is.

iPhone 12, a csomag tartalma 
Az kompakt doboz csak a telefont rejti. Ezen túl csak az USB-C csatlakozóval ellátott Lightning kábel, a SIM-kártya eltávolításához szükséges tű, és a használati utasítás matricával található benne.

Az iPhone 12 kiváló megjelenítést nyújt, az OLED kijelzőnek nincs hibája

A mindennapi használat során megszerettem a kijelző minőségét. Valójában ez az OLED panel az egyik legjobb kijelző a piacon. Az iPhone 12 és 12 Pro készülékeknél a mérete pontosan megegyezik, 6,1 col. A vékony fekete kereteknek köszönhetően egy ilyen méretű kijelző elfér a telefon viszonylag kis testében.

A látószögek nagyszerűek, a színek pedig kitűnőek. Nem számít, milyen szögből nézed a megvilágított képernyőt, valódi színeket és nagy kontrasztot fogsz látni. Még akkor is, ha alaposan megnézed a képernyőt, aligha veszed észre a finom képpontokat, s a 460 ppi érték nem fog csalódást okozni. És ha éppen a napon vagy, a maximális fényerő akkor is elegendő lesz a jó olvashatósághoz.

iPhone 12, a kijelző 
Az új iPhone 12 OLED kijelzője nagyon jó. A színek minden szögből úgy mutatnak, ahogy kell. A kiváló fekete szín magától értetődő.

A panel sarkai, amelyet az Apple Super Retina XDR-nek hív, jelentősen le vannak kerekítve. Ez zavaró lehet  teljes képernyős játékoknál. Továbbá nehéz lehet a sarkokban megjelenő kisebb elemeket kezelni, például az előugró hirdetések bezárására szolgáló piros kereszteket.

A szelfikamera, hangszóró és érzékelők felső kiemelkedése szintén megfoszt néhány képponttól, bár a mérete nem változott sokat. Merem állítani, hogy az Apple minden bizonnyal ezen elemek valóban funkcionális elhelyezésén dolgozik, amivel legalább minimalizálná a kiemelkedést a jövőbeli modelleknél, esetleg teljesen megszüntetné.

A megjelenítési terület lapos, tehát nem követi az Infinity kijelzők trendjét. A sík felület azonban praktikusabb, és biztos lehetsz benne, hogy mindig látni fogod a rendszer egyes elemeit, és a megnyomásuk is problémamentes. A rendszer és válaszideje segít felzárkóztatni az alacsonyabb, 60 Hz-es frekvenciát. Tehát még a Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 120Hz-es paneljéről való váltás után sem igazán éreztem, hogy az iPhone sántikálna mögötte az animációk és egyéb mozgások renderelésének sebességével.

i

 Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G (RECENZIÓ): csúcsminőségű felszereltség luxus kivitelezésű külsőbe rejtve 

Az A14 Bionic chip könnyen képes kezelni minden igényt még kisebb RAM-mal is

Az első 5 nm-es chip mobiltelefonban, avagy csaknem 12 milliárd tranzisztor. Ezek az A14 Bionic chip technikai részletei, amelyek egyszerűen ez egyik legerősebbek a mobilpiacon. A felhasználókat leginkább a rendszer fürgesége és teljesítménye érdekli a haladó alkalmazásokban és játékokban. Mindkettő természetesen a legmagasabb szinten van. A használat során semmi sem késik, az alkalmazások azonnal elindulnak, valamint leállnak. Ha egy alkalmazás összeomlik, az valószínűleg hibát jelent a kódjában. A multitasking során nagyszámú alkalmazást böngészhetsz, amelyek közt azonnal válthatsz, és folytathatod a munkát. Nem számít a konkurrenciához képest alacsonyabb RAM sem- 4 GB.

Természetesen az A14 Bionic chipet az iOS 14 rendszer nagyszerű optimalizálása egészíti ki. Ennek köszönhetően nincs akadálya a fényképek és videók flash-szerkesztésének közvetlenül a készüléken, az igényesebb alkalmazások használatának a kibővített valóság (augmented reality) területén, stb. A rendszer legújabb verziója, vagyis az iOS 14 kissé ellentmondásos widgeteket hozott, amelyeket az Android-felhasználók hosszú évek óta használnak, továbbá a Híreket, Térkép alkalmazásokat és további kisebb-nagyobb újdonságokat.

iPhone 12, szerkeszthető videók 
A 4K-s videók gyors szerkesztése Dolby Vision minőségben nem jelent problémát az A14 Bionic chip számára.

Az iPhone 12 javítja a sötétben történő fényképezést és a Dolby Vision funkcióval készít felvételeket

Az iPhone 12 nagyon jól felkészült a tökéletes minőségű fényképek és videók készítésére. Minőségi fotómobilra vágysz? Akkor ne tévesszen meg a 12 Mpx felbontás, amelyet évek óta használnak, és már viszonylag alacsonynak számít. Az Apple okostelefonja a kapott képek általános minőségére összpontosít, és el kell ismerni, hogy ezt sikerrel teszi.

Az iPhone 12 kamerakészlete 2 hátsó lencsét tartalmaz. Az első széles látószögű képek készítéséről gondoskodik 13 mm gyújtótávolsággal és 120°-os látómezővel. Bár az Apple büszkélkedik az éjszakai mód javításával még a széleslátószögű érzékelővel is, ennek f / 2,4-es rekesze nem képes gyenge fényviszonyok között csodákat tenni. Egyébként nagyszerű munkát végez, és kedvező megvilágításban szép eredményeket fogsz kapni jó dinamikatartomány mellett.

iPhone 12, Deep Fusion Recenze iPhone 12, širokoúhlý snímek
A Deep Fusion elegendő részletet kínál a fotón. A nagylátószögű érzékelő dinamikus tartományával gyönyörködtet.

A 12 Mpx felbontású fő kamera fókusztávolsága 26 mm. Az f / 1,6 rekesznek köszönhetően sötétben is kielégítő eredményeket tud produkálni. Az érzékelő most több fényt képes megragadni. Az iPhone akár 3 másodpercre előre beállítja a felvételi időt, és az exponáló gomb megnyomása után csak annyit kell tenned, hogy a telefont lehető legstabilabb helyzetben tartod. Állvány használata nélkül is viszonylag éles a kép, és főleg sötétben még olyan részleteket is felfed, amelyeket a saját szemeddel nem látsz. Az optikai képstabilizálás szintén segít.

iPhone 12, éjszakai fotó Recenze iPhone 12, noční foto - delší snímání
Ugyanaz a jelenet, de az első hosszú expozíció nélkül, a második 3 másodperces exponálással.

Az elülső szelfikameránál beállíthatod az expozíciós időt is, ami segít szürkületben. Ezenkívül késleltetheted a fényképezést, ha például több emberrel készítesz fotót.

Az egyik nagy vonzerő a videofelvétel terén található, konkrétan a 4K-s Dolby Vision minőségű felvétel és a 30 képkocka/mp sebesség. Ez több színt és tartományt hoz, amelyeket az iPhone képes rögzíteni. Természetesen lehetőség van lassított felvétel készítésére Full HD-ben 240 képkocka/másodperces sebességgel, tovább van time-lapse, portré mód a világítás megváltoztatásának lehetőségével, és panoráma mód.

A MagSafe rendszer, mint az új One More Thing

A mobil adatátvitel új technológiája nagyon kezd terjedni, ezért az 5G hálózatok támogatása nagyon jól hallható volt az új iPhone-ok bemutatása során. Nem tudtam tesztelni az új technológia sebességét, de azért még érdemes megemlíteni ezt a képességet. A mobiladat-beállításokban kiválaszthatod, hogy mindig a 5G kapcsolatot szeretnéd-e előnyben részesíteni az LTE helyett, vagy csak olyan helyzetben, ahol nincs jelentős csökkenés az akkumulátor élettartamában.

Egy érdekes elem, amellyel az Apple ismét meglepte a világot, az ún MagSafe. Ez különféle kiegészítők vezeték nélküli mágneses rögzítésének rendszere. A vezeték nélküli töltés magától értetődő. Az új MagSafe töltő mágnesesen kapcsolódik az iPhone 12-hez, és felemeléskor is a telefonon marad. A telefon borítása sem akadályozza a töltést, erre az új hátlapok felkészültek. Ezenkívül a cég MagSafe pénztárcákat is kínál, pl. bankkártyák tárolására.

i

Az Apple 12 akkumulátorának élettartama megegyezik a tavalyi iPhone 11-el. A mobil adat időnkénti bekapcsolásával, az automatikus fényerővel és a GPS használatával a térképalkalmazásokban egész nap tudtam használni az iPhone-t különösebb nehézség nélkül, még szabadtéren, hidegebb  időben is. Este néhány tíz százalék maradt, épp ideális a töltő csatlakoztatásához. Ha érdekel a gyorsabb töltés, akkor erősebb töltőt kell vásárolnod. Ezzel a töltés felgyorsul a 20 W maximális támogatott teljesítménynek köszönhetően. Ez vezeték nélküli töltés esetén 15 W.

iPhone 12, MagSafe
A MagSafe nevű technológia lehetővé teszi a pénztárca, a töltő és egyéb kiegészítők mágneses rögzítését az iPhone 12-höz. Forrás: cnet.com

Dícsérnem kell a telefon feloldását Face ID-vel. Az Apple nem jelentett be semmilyen hírt ezzel kapcsolatban, mivel ezen nincs mit változtatni, már így is remekül működik. A telefon sötétben is megbízhatóan felismer. A kinyitásához valóban a telefonba kell nézni, nem elég csak a fejedet odafordítani, a telefont pedig függőlegesen kell tartani.

Ki versenyez az iPhone 12-vel?

A legközelebbi versenytárs természetesen az iPhone 12 mini. A kisebb méretek és a kisebb kijelző mellett kissé alacsonyabb az akkumulátor élettartama is. A mini modellért viszont 50-100 ezer forinttal kevesebbet fizetünk. A másik oldalon ott van az iPhone 12 Pro. Nem kapható annyi színváltozatban, de négy finomabb árnyalat közül választhatsz, és az oldalsó élek kiváló minőségű rozsdamentes acélból készülnek. A belső memória kapacitása 128 GB-nál kezdődik, és körülbelül 70 000 Ft különbség van közte és a 128 GB-os iPhone 12 között. A Pro modell képességeit különösen a fényképezés rajongói fogják értékelni. A telefon jobb fotófelszerelése  teleobjektívet és LiDAR érzékelőt, szélesebb tartományú optikai zoomot vagy  Apple ProRAW formátumú fényképezést kínál.

Az Android telefonok közül az 5G támogatású okostelefonok minőségi processzorral és hasonló árkategóriával tűnnek leginkább versenyképesnek. Például a Sony Xperia 5 II és az iPhone 12 ugyanazt a kijelzőt használja ugyanolyan átmérővel, de 120 Hz-es frissítési gyakorisággal. A Snapdragon 865 chip és 8 GB RAM biztosítja az Android rendszer zavartalan működését. Az iPhone-hoz hasonló áron a 128 GB-os memóriakapacitás dupláját és memóriakártya támogatást kínál, de hiányzik a vezeték nélküli töltés. Három kamerája van, szintén 12 Mpx felbontással. A 3,5 mm-es jack jelenléte szintén örvendetes.

iPhone 12, konkurensek
Az iPhone 12 versenytársai között szerepelhet például a Sony Xperia 5 II vagy az Asus ROG Phone 3.

A játékkedvelők számára többet jelent az Asus ROG Phone 3, és nem tagadhatjuk, hogy csúcs hardvereszközökkel rendelkezik, amelyek élén a 144 Hz-es kijelző áll. Az Asus  RAM-ban is kiemelkedik, amely felülmúlja a többi telefonét, 12 GB. A kiválasztott trió közül ez a telefon a legnagyobb és legnehezebb, észrevehetően 240 grammot nyom. A gaming telefon a nagy, 64 Mpx felbontású kamerával és egy elülső 24 Mpx felbontású kamerával lep meg, de akár a 8K-s videokészítéssel is. Az iPhone 12-hez hasonlóan hiányzik a 3,5 mm-es audio bemenet. Az üzemidő növelése érdekében játék közben az Asus 6000 mAh kapacitású akkumulátort kínál, amelyet nem lehet vezeték nélkül tölteni.

Paraméter/ Modell iPhone 12 Sony Xperia 5 II Asus ROG Phone 3 
Kijelző 6,1" (19,5 : 9) 6,1" (21 : 9) 6,59" (19,5 : 9)
2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 520 × 1 080 px, 449 ppi 2 340 × 1 080 px, 391 ppi
OLED, 60 Hz OLED, 120 Hz AMOLED, 144 Hz
Hátsó kamerák fő: 12 Mpx, f / 1,6, 4K videó 60 képkocka / mp sebességgel
fő: 12 Mpx, f / 1,7, 4K videó 120 képkocka / mp sebességgel
fő: 64 Mpx, f / 1,8, Quad Pixel, 8K videó 30 képkocka / mp sebességgel
széleslátószögű: 12 Mpx, f / 2,4, 120 °
széleslátószögű: 12 Mpx, f / 2,2, Dual Pixel, 124 °
széleslátószögű: 13 Mpx, f / 2,4

teleobjektív: 12 Mpx, f / 2,4, OIS
makró: 5 Mpx, f / 2,2
Első kamera 12 Mpx, f/2,2
8 Mpx, f / 2,0
24 Mpx, f / 2,0
Processzor Apple A14 Bionic Qualcomm Snapdragon 865, 8jádrový Qualcomm Snapdragon 865 Plus, 8jádrový
RAM 4 GB 8 GB 12 GB
Belső memória 64/128/256 GB 128 GB, microSD až 1 TB 512 GB
Operációs rendszer iOS 14 Android 10 Android 10
5G támogatás
Akkumulátor 2 815 mAh 4 000 mAh 6 000 mAh
gyors töltés / vezeték nélküli töltés: 20 W / 15 W gyors töltés / vezeték nélküli töltés: 21 W / -
gyors töltés / vezeték nélküli töltés: 30 W / -
USB-C
3,5 mm jack
IP védettség IP68 IP68
Audio stereo, Dolby stereo, Dolby stereo
Méretek 146,7 × 71,5 × 7,4 mm 158 × 68 × 8 mm 171 × 78 × 9,85 mm
Tömeg 162 g 163 g 240 g
Ár 349 990 Ft 324 990 Ft 334 990 Ft
*Az árak 2020. 11. 30-án érvényesek. 

Az iPhone 12 nem okoz csalódást

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G; áttekintés

iPhone 12

Mobiltelefonok

Régebbi iPhone telefonok tulajdonosai a 12-es modell megvásárlásával nagyobb teljesítményt, a fényképezőgép enyhe javulását és a MagSafe kiegészítők szimpatikus támogatását kapják. Szintén örvendetes a régi modelleken alapuló kialakítás. Ha eddig inkább más márkákkal van tapasztalatod, akkor meglepődhetsz, hogy az iPhone 12 milyen kompakt, de mégis mindent nyújt, amire szükséged van. Kétségtelen a csúcsteljesítmény, a kamera is az egyik legjobb, amely jelenleg elérhető. A hiányzó adaptert és fülhallgatót külön kell majd megvásárolnod vagy újrahasznosítani a korábbi telefonodét. Az árcímke versenyképes, de a tavalyi iPhone 11 kikiáltási árához képest ismét jelentősen megnőtt.

Előnyök

 • Gyönyörű OLED kijelző
 • Bevált tervezés
 • 5G támogatás
 • Nagyszerű teljesítmény

Hátrányok

 • A csomag nem tartalmaz töltőt (csak kábelt) és fejhallgatót
 • Az ár valamivel magasabb, mint egy évvel ezelőtt

i

Szintén érdekelhet

Akár van már tapasztalatod az iPhone-okkal, vagy inkább a versenytársakat választottad eddig, tetszeni fog az új iPhone 12.  Részben kompakt kialakításával, amely igazán kellemes, részben csodálatos kijelzőjével és brutális teljesítményével fog meggyőzni. Remek fényképezőgépként és videókameraként is fog szolgálni. Egy kis plusz pénzt fogsz fizetni ezért a nagyszerű okostelefonért, de ezért az árért olyan társat kapsz, amelyre akár évek múlva is gond nélkül letöltheted a legújabb rendszert.

Amit korábban írtunk az iPhone 12-ről

Cikk

Frissítve • Szerző: Ondrej Chabr

Egy évvel ezelőtt az iPhone készülékek hármas kamerájukkal és hibátlan teljesítményükkel nyűgöztek le bennünket. De ebben az évben már nagyon sok igazán nagyszerű okostelefon jelent meg a piacon. Az Apple így a kiváló fotómobilok és nagy teljesítményű bestiák egyre növekvő piacára lépett be. Az új HomePod mini hangszóró mellett jelentős újdonságokat vezetett be - az új iPhone 12 mini, 12, 12 Pro és 12 Pro Max okostelefonokat, amelyek kétséget kizáróan készen állnak a kiélezett versenyre. A paramétereik nagyon ígéretesek.

i Már az összes modell, tehát az iPhone 12 mini, 12, 12 Pro és 12 Pro Max is forgalomban van. Válaszd ki a sajátodat itt.

iPhone 11

Apple iPhone 12 (PREVIEW) - TARTALOM

 1. Az iPhone 12 méretkínálatában mindenki megtalálhatja a kedvére valót
 2. A legnépszerűbb OLED kijelzők immár mindenki számára elérhetőek
 3. Az iPhone 12-ben lévő A14 Bionic processzor büszke lehet a teljesítményére
 4. A LiDAR nagyszerű fotók készítését teszi lehetővé
 5. Jöhetnek az 5G hálózatok, az iPhone 12 készen áll
 6. Az iPhone 12 modellek összehasonlítása
 7. iPhone 12: ár és elérhetőség Magyarországon
 8. Mit mondanak az iPhone 12-ről a külföldi értékelők?

Az iPhone 12 méretkínálatában mindenki megtalálhatja a kedvére valót

Nehezen találsz a kínálatban olyan telefont, amely jól illeszkedik a kezedbe? Az Apple úgy döntött ebben az évben, hogy megkönnyíti az érdeklődők számára a választást. 4 új iPhone-t mutatott be, összesen 3 méretben. A legkompaktabb iPhone 12 Mini-től, amely még kisebb, mint az iPhone SE 2020, az iPhone 12 nagyobb változatán és az azonos méretű iPhone 12 Pro-n keresztül a legnagyobb iPhone 12 Pro Max-ig. Ez utóbbi a cupertinóiak által valaha bevezetett legnagyobb iPhone.

iPhone 12 iPhone 12, design
Az új olcsóbb iPhone 12 modellek. Forrás: apple.com

Az iPhone X 2017-es piacra dobása óta a design nagyobb mértékben megváltozott. Első pillantásra elhomályosítja a különbségeket az ugyanolyan kivágással ellátott elülső rész, de a felépítése egészen más. Az új olcsóbb iPhone-ok alumínium élei élesek és laposak, ezzel nem követik a végtelen kijelzők jelenlegi trendjét. A Pro modellek oldala rozsdamentes acélból készült. A hátulja természetesen üveg. A kialakítás inkább az eredeti iPhone 4 és 5, vagy az első generációs iPhone SE telefonra emlékeztet. Néhányan lelkesen üdvözlik ezt a lépést, akik már korábban is nagyon várták a bevált design visszatérését. Az igazság az, hogy egy ilyen felépítésű telefont jobban kézben lehet tartani, és nem is csúszik annyira.

iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro
Az új iPhone 12 Pro modellek. Forrás: apple.com

Az új, piros és kék Apple Watch Series 6 bevezetése után az Apple a telefonok esetében is új árnyalatokat választott. Az alap iPhone 12 Mini és 12 modell különböző színűek, ezek kék, piros, zöld színben és a klasszikus fekete-fehér színekben kaphatók. A magasabb Pro modellek magasabb árát az arany, ezüst, sötétszürke és kék színű kivitel is kiemeli. A kamera benyúlás mellett a hátsó üvegen a márka logója is megtalálható.

i Apple esemény 2020 (ÖSSZEFOGLALÓ): Új iPhone 12 és HomePod mini

A legnépszerűbb OLED kijelzők immár mindenki számára elérhetőek

A tartalom mindig tökéletes minőségben jelenik meg az iPhone készülékeken. A színpontos panelek alapfelszereltségnek számítanak. Az Apple nem tagadta meg a legjobb minőséget az idei legolcsóbb modelltől sem, és ez az első alkalom, hogy az OLED kijelző a portfólión található, újonnan bemutatott összes modellhez eljutott. A tökéletes feketét, az akár 2 000 000 : 1 arányú kontrasztot és az OLED technológia erőteljes színeit még a legolcsóbb iPhone 12 Mini készülék esetében is élvezhetjük. Az LCD korszak a tavalyi iPhone 11 modellel lezárult. Az üveg nagyon tartós a kerámia szubsztrátumnak köszönhetően. Az Apple ezt a technológiát Ceramic Shield névre keresztelte.

iPhone 11
Az új iPhone 12 kijelzője. Forrás: apple.com

A Super Retina XDR elnevezésű paneleket már a tavalyi 11 Pro sorozatból megismerhettük. Az alap iPhone 12 Mini OLED kijelzőjének átlója 5,4". Ez áll legközelebb a régebbi Plus sorozatba tartozó iPhone-okhoz, amelyek 5,5"-osak voltak. Az iPhone 12 már 6,1"-os, vagyis akkora, mint az iPhone 11, és a mérete megegyezik az új iPhone 12 Pro méretével.

A legnagyobb OLED panel az iPhone 12 Pro Max készüléken található, amelynek 6,7"-os átlója tökéletes látványt ígér. Sajnos az akkumulátor hosszabb üzemidejét szem előtt tartva az Apple még mindig nem folyamodott a magas, 120 Hz-es frissítési frekvencia integrálásához. Pedig sikeresen tesztelték az iPad Pro-n. Kár.

Az iPhone 12-ben lévő A14 Bionic processzor büszke lehet a teljesítményére

Ha a külsejüket nézzük, könnyen megkülönböztethetjük az új modelleket a régiektől. Mi a helyzet a belső változásokkal? Az idei iPad Air példáját követve az új iPhone készülékeket is Apple A14 Bionic chipekkel szerelték fel. Korszerű 5 nm-es eljárással gyártják. A chip ezért erősebb és kevésbé energiaigényes. Természetesen ez nagyobb számítási, valamint grafikai teljesítményt is eredményez. Segíthet a kiterjesztett valóság, az AR területén is, amelyre az Apple nagy figyelmet fordít. Az előző A13 Bionic chiphez képest az jelenti a javulást, hogy az új processzor a gyártó adatai szerint 50%-kal magasabb grafikus teljesítményt mutat. Az Apple az új teljesítményt a League of Legends játékban mutatta be, amely iPhone-ra is letölthető lesz.

iPhone 12, A14 Bionic
Új A14 Bionic chip. Forrás: apple.com

Szokás szerint az Apple nem mutatja be a RAM kapacitásokat. Ismert azonban, hogy az iOS 14 rendszer hibáit elhárították, és nem igényel akkora memóriát, mint a versenytárs telefonokban lévő operációs rendszerek. Az iPhone többfeladatos használata sem jelent problémát, és a rendszer rangsorolni tudja a futó alkalmazásokat. A becslések szerint jelenleg 6 GB RAM-mal találkozhatunk majd a leginkább felszerelt modelleknél. Első ránézésre feltűnő lehet, hogy az Apple nem növelte az akkumulátor kapacitását. A gazdaságosabb chipnek köszönhetően azonban az új modellek készenléti ideje nem csökkent, hanem ugyanazon az értéken maradt. Vezetéken keresztül 18 W-os vagy vezeték nélkül akár 15 W-os teljesítménnyel is töltheted, az iPhone-ban található új MagSafe mágneses rendszernek köszönhetően, amelyhez számos tartozék könnyen csatlakoztatható.

A LiDAR nagyszerű fotók készítését teszi lehetővé

Nem lenne iPhone,  ha nem állna elő egy elképesztő, új fényképezőgéppel. Az új modellek fényképezéshez szükséges felszereltsége jobb. Általánosságban javult a Deep Fusion funkció, amely most már a szelfikamera és rossz fényviszonyok között történő fényképezés esetén is elérhető. Új Smart HDR 3-mal is találkozhatunk, amely nagy dinamikatartományban biztosítja a jobb színfelvételt. Az iPhone 12 mini és az iPhone 12 két objektívvel büszkélkedhet. Ezeket nagy látómezővel rendelkező, f/1,6 rekeszértékű széles látószögű fényképezéshez tervezték.

iPhone 12 iPhone 12
Az iPhone 12 kamerái tökéletesek. Forrás: apple.com

Mindkét Pro modellt három lencsével látták el. A panorámaképek mellett, a teleobjektívvel 4x-es optikai zoommal lehet ráközelíteni a témára az iPhone 12 Pro esetében, és 5x-össel az iPhone 12 Pro Max esetében. Ezenkívül a Pro modellek további fejlesztéseket is magukban hordoznak a LiDAR integráció formájában. Ezt az idei iPad Pro-ban már láthattuk. A LiDAR az objektumok távolságának mérését a fényvisszaverődés segítségével teszi lehetővé. Nemcsak jobb felvételek készítését teszi lehetővé, főleg a gyenge fényviszonyok melletti gyorsabb fókuszálás révén, hanem minden bizonnyal segítséget nyújt az AR technológiában is. Az Apple Pro RAW egy nagyszerű újdonság, amely lehetővé teszi a fényképek nyers RAW formátumban történő készítését.

És a fényképezés még nem minden, az új modellek Dolby Vision minőségű videókat képesek rögzíteni, így tökéletesen élénk színek és összességében jobb képminőség vár majd rád. A HDR videó az eszközön azonnal szerkeszthető is. A Night mode Time-lapse funkció remek felvételeket ígér gyenge fényviszonyok mellett.

Jöhetnek az 5G hálózatok, az iPhone 12 készen áll

Megtörtént az, amire számítottunk. Az új modellek egyik legnagyobb vonzerejét kétségkívül a csatlakozás területén tapasztalható újdonság jelenti, nevezetesen az 5G hálózatok támogatása a gyorsabb mobilinternet érdekében. A leggyorsabb mmWave szabvány azonban csak az Egyesült Államokban érhető el a Verizon hálózaton, mások a lassabb, de szélesebb körben elterjedt Sub-6GHz-et élvezhetik. Ennek ellenére az új iPhone-unkkal mi is részesei lehetünk az új technológia bevezetésének, amely lassan nálunk is el fog terjedni. Az akkumulátor kímélése érdekében, ha az iPhone felismeri, hogy jelenleg nincs szükséged 5G sebességre, egyszerűen az LTE-t választja.

iPhone 12, 5G
Az összes iPhone 12 modell támogatja az 5G hálózatokat. Forrás: apple.com

Az Apple a környezet védelmét is szem előtt tartja, ezért döntött úgy, hogy az új Apple Watch Series 6 csomagolásából eltávolítja a töltőadaptert, arra lehetett számítani, hogy a következő telefonok esetében is ez lesz a helyzet. Ez valóban megtörtént, és nemcsak az új iPhone-ok csomagolásából hiányzik mostantól a töltőadapter, hanem az Apple EarPods fejhallgatóéból is. Ennek köszönhetően a doboz vékonyabb, amelyben az iPhone és a kézikönyv mellett mindössze egy USB töltőkábel található.

Az iPhone 12 modellek összehasonlítása

Az új modellek között a legfontosabb különbség a méretükben rejlik, amelynek mentén a sorozat modelljeit két csoportba oszthatjuk, vannak az olcsóbb típusok, amelyek esetében bizonyos korlátozásokkal találkozhatunk, mint például a hiányzó teleobjektív vagy LiDAR, valamint a 2 Pro modell, amelyek mindezekkel fel vannak vértezve. A jó hír mindenképpen az OLED kijelző integrálása az összes modellbe, ugyanez vonatkozik az 5G mobil kapcsolat fogadásának képességére is.

Paraméter / Modell iPhone 12 mini iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max
Kijelző 5,4" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,7" (19,5 : 9)
2 340 × 1 080 px, 476 ppi 2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 778 × 1 284 px, 458 ppi
Super Retina XDR (OLED) Super Retina XDR (OLED) Super Retina XDR (OLED) Super Retina XDR (OLED)
Hátlapi kamerák ultra széleslátószögű: 12 Mpx, f/2,4, 120°, 4K videó 60 kép/mp sebességgel
ultra széleslátószögű: 12 Mpx, f/2,4, 120°, 4K videó 60 kép/mp sebességgel ultra széleslátószögű: 12 Mpx, f/2,4, 120°, 4K videó 60 kép/mp sebességgel ultra széleslátószögű: 12 Mpx, f/2,4, 120°, 4K videó 60 kép/mp sebességgel
széleslátószögű: 12 Mpx, f/1,6
széleslátószögű: 12 Mpx, f/1,6
széleslátószögű: 12 Mpx, f/1,6
széleslátószögű: 12 Mpx, f/1,6


teleobjektív: f/2,2
teleobjektív: f/2,2


LiDAR LiDAR
Előlapi kamera 12 Mpx, f/2,2
12 Mpx, f/2,2
12 Mpx, f/2,2
12 Mpx, f/2,2
Chipset Apple A14 Bionic Apple A14 Bionic Apple A14 Bionic Apple A14 Bionic
Belső tárhely 64/128/256 GB 64/128/256 GB 128/256/512 GB 128/256/512 GB
Operációs rendszer iOS 14 iOS 14 iOS 14 iOS 14
5G hálózat támogatás
Töltés Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W / 15 W Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W / 15 W
Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W / 15 W
Gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W / 15 W
Méret 131,5 × 64,2 × 7,4 mm 146,7 × 71,5 × 7,4 mm 146,7 × 71,5 × 7,4 mm 160,8 × 78,1 × 7,4 mm
Tömeg 133 g 162 g 187 g 226 g
Ár 365 990 forint 349 990 forint 439 990 forint 479 990 forint

iPhone 12: ár és elérhetőség Magyarországon

Az új modellek iránt érdeklődőknek már nem kell sokat várniuk, ugyanakkor nem mindegyik modell lesz elérhető ugyanabban az időben. Az iPhone 12 és 12 Pro telefonok értékesítése már folyik.

A legkisebb iPhone 12 mini és az ellentétesen legnagyobb iPhone 12 Pro Max modellek előrendelése 2020 november 6-án, 14:00 órakor vette kezdetét. Egy héttel később kerülnek a piacra, azaz november 13-án, reggel 8 órakor. Tehát ha minél hamarabb szeretnéd beszerezni az újdonságokat, kattints az Előrendelés gombra. 

Mit mondanak az iPhone 12-ről a külföldi értékelők?

Az értékelők szemügyre vették az új telefonokat, így az első szemlék is megérkeztek. Néhány nap leforgása alatt az iPhone 12 és iPhone 12 Pro tapasztalt hozzáértők kezébe került, akik megtekintették az újdonságokat, értékeltek és kritizáltak. Többnyire mindenki egyetértett abban, hogy az új formatervezés nagyon sikeres. Az éles szegélyek kellemes módon idézik a múltat. A Pro modell emellett prémium formatervezéssel büszkélkedhet, fényesített oldallapokkal. Az új MagSafe töltés-rendszer és a további tartozékok érdekesek és a jövőben biztosan remekül kihasználhatjuk majd őket.

iPhone 12, külföldi értékelések
Az iPhone 12 modell új OLED kijelzővel felszerelt. Forrás: theverge.com

A techradar.com szerver örül az OLED kijelzők implementációjának. Az előző iPhone 11 modellel szemben ez egy kellemes előrelépés. Sajnos a 60 Hz-es válaszidő a konkurenciával szemben gyengébb, biztosan szívesebben látnánk egy 90 Hz-es értéket. A fényképezőgép is változásokon ment keresztül - a szerkesztők főleg az éjszakai mód fejlődését szemrevételezték. Az 5G technológia sem maradt láthatatlan, de nem mindig találhatjuk meg azt a helyet, ahol kihasználható. Ezen felül azonban a gyorsabb internet lehetőségét pozitívan értékelték. Az értékelők nem felejtették el megemlíteni az A14 Bionic nagyszerű teljesítményét.

A cnet.com és a tomsguide.com szerkesztői egyértelműen negatív dologként értékelték azt a tényt, hogy az alapmodell mindössze 64 GB belső tárhellyel rendelkezik. Biztos jobb lett volna, ha kétszer annyi kapacitással indítanak. A második megnevezett portál pedig az adapter és a fülhallgatók hiányát nevezte meg negatívumként. Ez azonban kapu lehet egy vezeték nélküli jövőre. A Pro modellek hátránya az a tény, hogy az iPhone 12-höz képest szinte teljesen ugyanolyan. Tehát az árbeli különbség nem túlzottan jelentős. Általában az új iPhone-ok ára magasra van beállítva, ebben mindannyian egyetértettek. Az akkumulátor élettartama sem kápráztatta el az értékelőket, ez még egy közös pont volt a negatívumok oldalán az első értékelések során.

iPhone 12, külföldi értékelések
Nincs túl nagy különbség az iPhone 12 és a 12 Pro között. Forrás: cnet.com

A theverge.com szerver szerint ez az elmúlt évek első olyan iPhone-ja, amely valójában új iPhone-nak tűnik. Meglátjuk, mennyire lesz sikeres, az értékelések idáig pozitívak. A formatervezés változása sikeres volt, a teljesítménynek nincs párja, az 5G pedig jól jön. Csak az ár magas. A játék részesei még a mini és a Pro Max modellek, melyek később érkeznek.

i Ez is érdekelhet

Megérkeztek az év legjobban várt telefonjai. Négy változatot láttunk, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Az biztos, hogy az összes modell ki fogja tudni elégíteni az igényes felhasználókat is. Az új chip teljesítménye elképesztő, a kamerák továbbfejlesztett éjszakai módot és LiDAR érzékelőt kaptak, de videókat is csodálatos képminőséggel készíthetünk. Ezen felül támogatják az új 5G hálózatokat is. Mindezt a készülék élesebb élei és az új színek teszik teljessé.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ