Mi az OLED kijelző és hogyan működik?

Termékkatalógus
Aktualizálva

Az OLED kijelző úgynevezett szerves diódákat használ. A technológia elnevezése is innen ered, az Organic Light-Emitting Diode (szerves fénykibocsátó dióda) rövidítése. Fejlettebb és sok szempontból jobb technológia, mint a hagyományos LCD és LED kijelzők, de számos tekintetben különbözik tőlük, és hátrányai is vannak. Az OLED kijelzők televíziókban, mobiltelefonokban egyéb készülékekben is megtalálhatók. Ebben a cikkben megismerkedhetsz az OLED technológiával, annak működési elvével, valamint az előnyeivel és hátrányaival.

OLED TV jelentése

Mi az OLED kijelző? – TARTALOM

 1. Milyen előnyei és hátrányai vannak az OLED kijelzőnek?
 2. Hogyan működik az OLED kijelző?
 3. A TV-készülékek OLED kijelzőinek típusai
 4. A mobiltelefonok OLED kijelzőinek típusai
 5. LG OLED vs. Samsung OLED - mi a különbség?

Milyen előnyei és hátrányai vannak az OLED kijelzőnek?

 • Gazdagabb és élénkebb színek
 • Bizonyos körülmények között alacsonyabb energiafogyasztás
 • Abszolút fekete megjelenítésének képessége
 • Sokkal nagyobb kontraszt
 • Új használati lehetőségek (pl. always on display)
 • Magasabb ár
 • A pixelek beégésének elméleti kockázata
 • Általában valamivel kisebb fényerő, mint az LCD-nél

Előnyök a TV-k és monitorok esetében

Az OLED kijelzők számos tagadhatatlan előnyük miatt váltak népszerűvé. A televíziók esetében ide sorolhatók a jobb színek, a nagyobb kontraszt és az abszolút fekete megjelenítésének képessége, amire a hagyományos LCD panelek nem képesek. Az eredmény általában lenyűgöző kép, amely a méretet leszámítva könnyedén felveszi a versenyt a legjobb mozik vizuális minőségével. A fő korlátot azonban az ár jelenti - az OLED televíziók jellemzően jelentősen drágábbak, mint az azonos képátlójú hagyományos LED-es alternatívák, ezért gyakorlatilag nem létezik "olcsó OLED TV". Ennek oka, hogy természetüknél fogva prémium termékek, amelyek prémium minőséget kínálnak prémium áron.

Az OLED kijelzők a jobb képminőségüknek köszönhetően kezdenek megjelenni a laptopokban és a monitorokban is.

OLED TV jelentése
Az OLED kijelzők nagyobb kontraszttal és élénkebb színekkel rendelkeznek, amit azonnal észre fogsz venni, ha ellátogatsz a bemutatótermünkbe, hogy megnézd.

Előnyök a mobiltelefonok és a viselhető elektronikai eszközök esetében

A mobiltelefonok esetében némileg más a helyzet. Az OLED kijelzők (gyakran AMOLED vagy P-OLED néven) megtalálhatók a megfizethető árú telefonokban is, ugyanakkor nem várhatjuk el ugyanazt a képminőséget, mint amit a prémium kategóriás telefonok nyújtanak. Egy okostelefonban azonban az OLED kijelzőnek a jobb képminőségen túl más előnyei is vannak. Alacsonyabb energiafogyasztás és ezáltal hosszabb akkumulátor-üzemidő érhető el az alkalmazások és webhelyek sötét üzemmódjának használatával. Tulajdonképpen az OLED kijelző sötét területei kevesebb energiát fogyasztanak, a fekete területek pedig egyáltalán nem is fogyasztanak áramot.

Az OLED kijelzők ezen tulajdonságának köszönhetően jött létre az "always on display" funkció. Ennek a funkciónak a segítségével a kijelző kikapcsolt állapotában is megjelenít néhány alapinformációt. Ezek jellemzően a dátum, az idő és esetleg különböző értesítések. Az egyes elemeket általában vékony körvonallal jeleníti meg, hogy az aktív pixelek száma a lehető legkevesebb legyen, így a kijelző fogyasztása a lehető legalacsonyabb.

Mi az OLED kijelző?
Az always on funkciónak köszönhetően az OLED kijelzők folyamatosan képesek tartalmat megjeleníteni, elhanyagolható energiafogyasztás mellett.

Az OLED kijelzők rugalmasak is lehetnek. Ez lehetővé teszi a mobiltelefonok keretének zsugorítását és miniatűr viselhető elektronikai eszközök, például okosórák és fitneszkarkötők gyártását. Maga a kijelző nem hajlítható, de a rugalmassága megkönnyíti a gyártást, és bővíti a kijelző eszközben való elhelyezésének lehetőségeit. Igaz azonban, hogy egyes kijelzők a használat során hajlíthatóak - ilyenek találhatók például a prémium kategóriás Samsung Galaxy Z hajlítható telefonokban.

Az OLED kijelzők hátrányai

A magasabb árat leszámítva, amely - különösen a televíziók esetében - jelentős mértékben megmutatkozik a termék teljes árában, az OLED kijelzőknek nincs túl sok hátránya. Van némi kockázata a pixelek beégésének - ez akkor fordulhat elő, ha a nagy fényerejű kép hosszú ideig nem változik a kijelző egy bizonyos pontján. Ilyen lehet például a tévécsatorna logója vagy a konzoljátékok felhasználói felületének egyes elemei. A gyártástechnológia fejlődése és a különböző korrekciós mechanizmusok azonban gondoskodtak arról, hogy a beégéstől ma már nem kell tartani.

Az OLED kijelzők maximális fényereje alacsonyabb, mint a LED kijelzőké. A telefonok esetében ez rontja az olvashatóságot közvetlen napfényben, a megfizethetőbb OLED televíziók esetében pedig hiányosságokat jelent a HDR tartalmak megjelenítésénél. Az OLED azonban bizonyos mértékig kompenzálja ezt a magas kontraszttal és az abszolút fekete színnel. Ez azonban mindig az adott modelltől és árkategóriától függ, mivel egy drágább OLED kijelző nagyobb fényerővel rendelkezhet, mint egy olcsóbb LCD/LED.

Hogyan működik az OLED kijelző?

Az OLED kijelző az úgynevezett szerves diódák alapján működik. Ezek olyan alkatrészek, amelyek képesek fénysugárzást generálni, ha elektromos mezőt alkalmaznak rájuk. Ezeket nem a képernyőbe építik be, hanem más rétegekkel együtt egy üveg- vagy más hordozón helyezik el. Az így kapott szerves dióda sokkal kisebb, mint egy hagyományos LED, így lehetővé válik, hogy ezeket a diódákat a kijelző egyes képpontjaivá szereljék össze (egy pixel egyetlen képpont - a képernyő több millió képponttal rendelkezik, és ezek pontos vezérlésével képes részletes képet megjeleníteni).

OLED displej
Az OLED kijelző különböző rétegei.

A hagyományos LED-ek nagyobbak, és az LCD-kijelzőkben csak háttérvilágításként használják őket - a színvisszaadásról egy úgynevezett folyadékkristály réteg gondoskodik. Tulajdonképpen ez dönti el, hogy a háttérvilágítás fénye hol és milyen intenzitással éri el a monitor felületét. Valójában a háttérvilágítás a képernyő teljes felülete alatt azonos fényerővel rendelkezik. Még ha a folyadékkristályok "le is vannak zárva", hogy ne engedjék át a fényt, és ezért feketén jelennek meg, bizonyos mennyiségű fény akkor is áthatol rajtuk. Az eredmény tehát nem abszolút fekete, hanem inkább szürke vagy sötétkék színű.

Az OLED kijelzők ezt a teljes folyadékkristály- és háttérvilágítási rendszert egyetlen réteg szerves fénykibocsátó diódával (OLED) helyettesítik. Ezek olyan kicsik, hogy képesek a folyadékkristályok helyét átvenni, ugyanakkor önállóan is képesek világítani. Ez azt jelenti, hogy az OLED kijelző minden egyes pixelének fényereje pontosan és tökéletesen szabályozható. Ezek a pixelek akár teljesen ki is kapcsolhatók, ami tökéletes feketét eredményez. Mivel a fény forrása maguk a pixelek, a fény közvetlenebbül jut el a szemünkig, ami azt is jelenti, hogy az OLED kijelzők élénkebb és valósághűbb színeket produkálnak.

A TV-készülékek OLED kijelzőinek típusai

A tévé kiválasztása viszonylag egyszerű, mert az OLED technológia már nem sokban különbözik. Gyakorlatilag minden OLED TV-t csak OLED-ként emlegetnek. Egy kivétellel, a modern QD-OLED tévék. Ezek abban különböznek a klasszikus OLED technológiától, hogy a klasszikus színszűrőt egy úgynevezett kvantumpontokból álló réteggel helyettesítik, amit már régóta ismerünk a QLED TV-kből. Az eredmény még jobb színek és nagyobb fényerő, miközben az OLED technológia minden pozitív tulajdonságát megtartják. Prémium technológiáról van szó, amely csak nagyon drága tévékben található meg.

i

QLED vagy OLED?

Két nagyon hasonló kifejezés - QLED és OLED - próbál minket összezavarni. Bár mindkettő a kijelzőtechnológiára utal, és szinte ugyanúgy néznek ki, egészen mást jelentenek. Az OLED egy olyan technológiára utal, amely szerves fénykibocsátó diódákat használ, ahogyan azt az előző fejezetben kitárgyaltuk. A QLED ezzel szemben az LCD technológiát jelenti, kiegészítve egy kvantumpont réteggel, amely nagyban feljavítja a kijelző tulajdonságait.

A kvantumpontok színes fényt bocsátanak ki, ha hátulról más (forrás)fény világítja meg őket. Az eredmény nagyobb fényerő és gazdagabb színek, mint amit a hagyományos LCD kijelzők színszűrői biztosítanak.

Tehát melyik a jobb? OLED vagy QLED? Ezt nem lehet egyértelműen megmondani, mivel mindegyik technológiának megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Ha e technológiák között vacillálsz, olvasd el a Mi a különbség az OLED és a QLED között? című cikkünket.

A mobiltelefonok OLED kijelzőinek típusai

A telefonok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel az OLED technológiát többféleképpen is emlegetik: OLED, AMOLED, Super AMOLED, Super AMOLED Plus, SAMOLED vagy akár P-OLED. Legtöbbször azonban ezek csak marketing elnevezések, amelyeknek gyakorlatilag ugyanaz a jelentésük, vagyis hogy OLED kijelzőről van szó.

 • OLED – nem igényel további magyarázatot. Ez az OLED kijelzők alapvető megnevezése.
 • AMOLED – "aktív mátrixszal" ellátott OLED kijelző. A gyakorlatban ez a Samsung által gyártott kijelző, amely az AMOLED-et bejegyeztette védjegyként.
 • Super AMOLED – a Samsung által gyártott OLED kijelzők, amelyek jobb integrált érintőréteggel rendelkeznek. A gyártó szerint ez jobb képmegjelenítési tulajdonságokat biztosít.
 • Super AMOLED Plus – a Samsung által gyártott OLED kijelzők, amelyek jobb integrált érintőréteggel és a színes alpixelek alternatív elrendezésével rendelkeznek, hogy növeljék az alpixelek teljes számát. Ezek a kijelzők emellett nagyobb fényerővel és alacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek, továbbá vékonyabbak.
 • P-OLED – az LG által gyártott OLED kijelzők.
i

Mi az PMOLED?

A PMOLED a Passive Matrix OLED rövidítése, és az AMOLED (Active Matrix OLED) alternatívája. A két technológia közötti fő különbség a kijelző vezérlésének módjában rejlik - abban, hogy melyik pixel milyen színeket jelenít meg. Míg a PMOLED passzív mátrixot, azaz külső áramkör által vezérelt elektródákból álló rácsot használ, addig az AMOLED miniatűr tranzisztorokból és kondenzátorokból álló aktív mátrixot. Az aktív mátrixot néha TFT-nek is nevezik. Az AMOLED számos előnnyel rendelkezik, mint például a magasabb frissítési sebesség vagy az alacsonyabb energiafogyasztás, ezért a PMOLED ma gyakorlatilag nem használatos.

Ha többet szeretnél megtudni az AMOLED és a PMOLED kijelzők működéséről, olvasd el a Mi az AMOLED kijelző? című cikkünket.

LG OLED vs. Samsung OLED - mi a különbség?

A Samsung és az LG a világ két legnagyobb LCD és OLED kijelzőgyártója. Bármilyen márkájú telefont vagy tévét vásárolsz, nagy valószínűséggel a felhasznált kijelző e gyártók valamelyikétől származik. És mindegyikük másképp hívja az OLED kijelzőit. Mint fentebb említettük, az AMOLED megnevezést kizárólag a Samsung használja védjegyként, bár más gyártók is használják az aktív mátrixot. Tulajdonképpen technológiailag ez a modern OLED kijelzők alapja.

OLED kijelző – iPhone
Nem minden iPhone rendelkezik ugyanattól a gyártótól származó kijelzővel. Míg némelyikben LG P-OLED, másokban Samsung AMOLED, sőt, megint másokban a kínai BOE gyártó kijelzője kapott helyet.

Ezért az LG-nek más nevet kell használnia, ez pedig a P-OLED. A P betű a "műanyagot" jelenti, és arról árulkodik, hogy az OLED kijelző a hagyományos üveg helyett műanyag hordozóra épül. Ennek van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a kijelzőt hajlíthatóvá lehet tenni. Csakhogy a Samsung is műanyag hordozót használ, az LG pedig szintén aktív mátrixot.

Tehát mindkét gyártó hasonlóan közelíti meg a kijelzők gyártását, csak a Samsung az aktív mátrix használatára utaló elnevezést, az LG pedig a műanyag hordozóra utaló elnevezést jegyeztette be. Mindkét név tehát a teljes gyártási technológia más-más részét tükrözi, de a technológia jellege nem különbözik annyira. A lényeg tehát az, hogy a Samsung AMOLED kijelzőket, az LG pedig P-OLED kijelzőket gyárt.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Bár az OLED-nek vannak kisebb hátrányai, ez a legfejlettebb kijelzőtechnológia, amely ma általánosan elérhető. Bár a tévék esetében még mindig prémium technológiának számít, a közép- és alsó kategóriás telefonokban már megtalálható.

48" Sony Bravia OLED XR-48A90K - Televízió A kiszállítás
ingyenes
4,8 17×
48" Sony Bravia OLED XR-48A90K
Televízió - Google TV, OLED, 121 cm képátló, 4K Ultra HD, 100 Hz, HDR10, DVB-T2/S2, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, WiFi, Bluetooth, Chromecast, HbbTV, hangvezérlés, VESA 300×300, 25 W hangszóró, Dolby Audio Processing, G energiaosztály
479 990 Ft
Raktáron 1 db
Termékkód: WS1018h4c1
4,8 764×
iPhone 13 128 GB éjfekete
Mobiltelefon - 6,1"-es Super Retina XDR OLED kijelző 2532 × 1170 felbontással, 4 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A15 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,6) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 3240 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2021, iOS operációs rendszer
253 690 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI036b2
4,8 173×
Samsung Galaxy A34 5G 8GB/256GB lime
Mobiltelefon - 6,6" AMOLED 2340x1080, 120Hz, MediaTek Dimensity 1080 8-magos processzor, RAM 8 GB, 256 GB belső memória, Hátlapi kamera optikai zoommal 48 Mpx (f/1,8) + 8 Mpx (f/2,2) + 5 Mpx (f/2,4), 13 Mpx-es előlapi kamera, optikai stabilizálás, GPS, Glonass, NFC, LTE, 5G, USB-C, IP67 vízálló, hibrid slot, nem blokkoló, 5000 mAh akkumulátor, Android 13
Szuper ár
137 990 Ft
Raktáron 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HUSAMO0249c1
4,8 181×
Samsung Galaxy S23 5G 128GB fantomfekete
Mobiltelefon - 6,1"-es AMOLED kijelző 2340 × 1080 felbontással (120Hz), 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, Dual SIM + eSIM, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 processzor, kameramodul: 50Mpx (f/1,8) fő kamera + 12Mpx széles látószögű + 10Mpx teleobjektív, 12Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 25W, vezeték nélküli töltés 15W, 3900 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2023, Android operációs rendszer
Leárazás -5 %
243 390 Ft 256 990 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HUSAMO0246b5
4,7 148×
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 6GB/128GB Polar White
Mobiltelefon - 6,67"-es AMOLED kijelző 2400 × 1080 felbontással (120Hz), 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, dual SIM, MediaTek Dimensity 1080 processzor, kameramodul: 50Mpx (f/1,88) fő kamera + 8Mpx széles látószögű + 2Mpx makró, 16Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, Jack (3,5mm) és USB-C csatlakozó, gyorstöltés 67W, SOS gomb, 5000 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2023, Android operációs rendszer
109 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HXI265b3
41.5" ASUS ROG Swift OLED PG42UQ - OLED monitor Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,5 10×
41.5" ASUS ROG Swift OLED PG42UQ
OLED monitor - 4K 3840 × 2160, 16:9 képarány, szélesvásznú, 0,1ms válaszidő, 138Hz képfrissítési gyakoriság, G-Sync-kompatibilis, 10bit színmélység, 450cd/m2 fényerő, HDMI és DisplayPort, USB, fül/fejhallgató kimenet, beépített hangszóró, VESA,
674 390 Ft
Raktáron 3 db
Termékkód: WA054a0
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ