ApF HU Splátky bez navýšení

Kipróbáltunk egy telefont a Huawei szolgáltatásokkal (ÉRTÉKELÉS): Mit szóltunk hozzá?

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Matěj Toul

Minden bizonnyal tudsz a Huawei és az Egyesült Államok kormánya közötti vitákról és szankciókról. Ennek egyik következménye az, hogy a Huawei jelenleg nem használhatja a Google szolgáltatásait mobiltelefonjain. A kínai gyártónak tehát másik megoldást kellett találnia, ezért kifejlesztette saját ökoszisztémáját, amelyet Huawei Mobile Services-nek nevezett el. Lehetőségünk adódott egy a HMS-t használó telefon kipróbálására. Vajon milyennek találtuk? S javasoljuk-e ezt a megoldást?

Huawei Mobile Services

Telefon HMS-rel - TARTALOM

  1. A Huawei kénytelen a saját útját járni
  2. A Huawei P20 Lite tesztelt változata teljes mértékben a HMS-re támaszkodik
  3. Hogyan fejlesztette ki olyan gyorsan a Huawei a saját kezelőfelületét?
  4. Milyen használni a HMS-t?
  5. Érdemes átváltani a Huawei Mobile Services-re?

A Huawei kénytelen a saját útját járni

A Huawei ellen tavaly szankciók léptek érvénybe a kínai kormánnyal való együttműködés gyanúja miatt. A szankciók egyike egy rendelet volt, amely megtiltotta a Google számára, hogy szolgáltatásait e kínai cégnek nyújtsa. A legújabb Huawei telefonok ezért nem férnek hozzá a YouTube-hoz, Gmail-hez, Google Maps-hez, és egyéb szolgáltatásokhoz. A cégnek tehát fokoznia kellett munkáját a Huawei Mobile Services szolgáltatáson.

i

A legtöbb HMS alkalmazás már  korábban, a szankciókat megelőzően is működött a Huawei okostelefonokon. De a Google szolgáltatásaival párhuzamosan működtek, és a felhasználó mindig választhatott, hogy melyiket kívánja használni. Az új modellek már csak a Huawei ökoszisztéma alkalmazásait használják, amelyeket az AppGallery alkalmazásai egészítenek ki.

Közismert tény, hogy Kínában a Google szolgáltatások használata tilos. A kínai felhasználók már hosszú ideje használják a HMS-t és egyéb nem Google ökoszisztémákat. A Huawei azonban az első kínai vállalat, amelynek nemcsak kínai, hanem kínán kívüli, például európai potenciális ügyfeleket is meg kell céloznia.

Huawei P20 Lite 2019
A Huawei P20 Lite 2019-et egy időben még Google szolgáltatásokkal árultuk. Forrás: Alza.cz.

Ezen komplikációk miatt a Huawei most komoly problémákkal néz szembe a világpiacon. Tavalyi szupermodelljük, a Huawei Mate 30 Pro, amely továbbra is kiválóan szerepel az értékelésekben, gyakorlatilag el sem jutott Európába. Kipróbáltuk a HMS-t a Huawei P20 Lite 2019 telefonon, amelyet eredetileg még Google szolgáltatásokkal is kapható volt. Tesztelt modellünk azonban már csak a Huawei Mobile Services szolgáltatással működik.

A Huawei P20 Lite tesztelt változata teljes mértékben a HMS-re támaszkodik

Maga a Huawei P20 Lite 2019 okostelefon egyáltalán nem rossz telefon. A nagy kijelző, a négy kamera és a bőséges tárhely kiváló fegyvertény az alsóbb középosztályban. Minket persze elsősorban a kezelőfelület érdekel. Itt ne is keress Google szolgáltatásokat, a telefon csak a Huawei saját alkalmazásait használja. Az alternatívák a következők:

Google Huawei
Google Play Huawei AppGallery
Gmail Huawei Email
Google Maps Nincs alternatíva (egyelőre)
Google Drive Huawei Cloud
Google Photos A Huawei Cloud része
Google Docs, Sheets, Slides, atd. Nincs alternatíva (egyelőre)
Google Chrome (böngésző) Huawei Browser

Hogyan fejlesztette ki olyan gyorsan a Huawei a saját kezelőfelületét?

Egy saját operációs rendszer létrehozása nem megy csak úgy, de a Huawei rengeteg fejlesztővel lépett kapcsolatba az AppGallery alkalmazásainak kifejlesztése érdekében. A Kínában használt alap ökoszisztémára építve a Huawei lassan létrehoz egy olyan kezelőfelületet, amelyet kis képzelőerővel európai körülmények között is lehet alkalmazni. A közelmúltban például a Huawei szerződést írt alá a TomTommal a térképeik felhasználásáról, így hamarosan saját térkép alkalmazásra számíthatunk.

Huawei és TomTom - partnerek
A TomTom az egyik legnagyobb térképekkel foglalkozó cég, mely a piacvezető Google-hoz képest a Huawei támogatásnak köszönhetően egyre kevésbé marad el.

Mellesleg itt szintén beleütközünk a Google és a Huawei közötti egyik különbségbe. Noha a Google Mobile Services semmilyen alkalmazást nem enged, amely nem Google, a Huawei nyitva tart egy kiskaput a TomTomhoz hasonló partnerek számára. Ez egyrészről jól hangzik, mert a platform fejlesztése sokkal gyorsabb. Ha azonban kissé szkeptikusabbak vagyunk, akkor hozzátesszük, hogy a Huawei partnereinek teljes listáját soha nem fogjuk megtudni.

Milyen használni a HMS-t?

Most térjünk át a HMS kezelőfelületének kinézetére, és hogy mennyire kényelmes és praktikus használni a gyakorlatban. Érdekes maga a telefon bekapcsolása után megjelenő felület. Nagyon tetszett az a lehetőség, hogy a telefont azonnal használni lehet bármilyen fiók vagy felhasználónév megadása nélkül (még Huawei ID sem kell). Felhasználónév nélkül is szinte minden elérhető, beleértve az AppGallery alkalmazásüzletet.

Ha ezután fiókot kívánsz nyitni, feltűnhet egy másik gomb, amely látszólag a Google-hoz kapcsolódik. De ne tévesszen meg, ez csak a bejelentkezés másik módja, nem pedig a régebbi Google adataink szinkronizálásának lehetősége. De most nézzük magukat az alkalmazásokat.

HMS - Huawei ID HMS - Kezelőfelület HMS - beállítások HMS - rendszerinformációk
A HMS Huawei ID nélkül is használható, de a Cloud elérése nem lehetséges bejelentkezés nélkül. Ha úgy döntesz, hogy bejelentkezel, használhatod az e-mail címedet is. A bal oldali kép gyenge minőségű, a HMS-be beépített adatvédelem miatt - így képernyőkép készítése nem lehetséges.

A Huawei Email hasonló a Gmailhez

Kezdjük a Huawei e-mail klienssel, amelynek elrendezése nagyon hasonló a Gmailhez, és talán még egy kicsit átláthatóbb is. A Huawei Email megnyitása után az alkalmazás szinte azonnal felkínál egy linket a Gmail-hez, amely meglepően jól működik. Igy a Huawei Emailben is megnézheted és válaszolhatsz a Gmail-re érkezett leveleidre. Természetesen új e-maileket is írhatsz, és ugyanúgy dolgozhatsz, mintha a Gmail-be lennél bejelentkezve. A Huawei Email-be a Huawei ID-d segítségével is bejelentkezhetsz.

HMS - Email HMS - Naptár
A Huawei Email linket kínál a Gmailhez. Több e-mail fiókot is össze lehet kapcsolni, és mindet szinkronizálni lehet a naptárral (a Gmail kivételével).

A Huawei AppGallery több mint 50 000 alkalmazást tartalmaz

Most nézzük az AppGallery App Store-t, amelynek megnyitása után egy majdnem 20 ajánlott alkalmazást tartalmazó ablak nyílt meg. Ezeknek nagyjából a fele játék, amelyek letöltése azonnal megtöltené a memóriát. Ezért gondosan válassz, ha tetszik valamelyikük. Az ajánlat azonban nem csak játékokat tartalmaz, hanem nem-HMS térképes és a navigációs alkalmazásokat, banki alkalmazásokat vagy akár a Microsoft Office-t.

i

Míg a Google Play-nek közel 3 millió alkalmazása van, addig a Huawei AppGallery alig 50 000 alkalmazást tartalmaz. A cég szerint ettől függetlenül ez a harmadik legnagyobb alkalmazásbolt a világon, havonta 400 millió felhasználóval.

Ha egyik ajánlott alkalmazást sem kéred és ennek megfelelően kattintasz, egy meglehetősen szép felület jelenik meg, ahol az AppGallery által kínált alkalmazásokat tölthetsz le. De itt jelennek meg az első korlátok, és a kínálat meglehetősen hiányos. Nem fogod megtalálni a Facebookot, az Instagramot, a Spotify-t, a Netflixet és sok más széles körben használt alkalmazást.

HMS - AppGallery 1 HMS - AppGallery 2 HMS - AppGallery 3
Az AppGallery-n sok megszokott alkalmazás hiányzik, de a Huawei mindent megtesz az új HMS-felhasználók érdekében.

Azonban van legalább egy AppGallery alkalmazás, amelyet használni szoktam, mégpedig a Facebook Messenger, bár csak a Lite verziója érhető el. Természetesen aki keres, talál, és valószínűleg a fent említett szolgáltatásokra is találhatunk HMS-es alternatívát. De kezet a szívre, nem mindenki akar új előfizetéseket vásárolni vagy több felhasználói fiókot létrehozni egy új telefon miatt. A Huawei AppGallery ugyanakkor kívánságlistát is kínál (csak regisztráció után érhető el), amelyben megírhatjuk a fejlesztőknek, hogy mely alkalmazást szeretnénk látni a HMS felületén.

Huawei böngésző hozzáféréssel a ... Google szolgáltatásokhoz

Mivel az összes többi alkalmazás (naptár, galéria, Cloud, kamera és egyéb) ugyanúgy néz ki és működik, mint bármelyik Android-nál, álljunk meg egy pillanatra a Huawei böngészőnél, melyen keresztül az összes európai Google-szolgáltatás elérhető. Noha ezek Kínában teljesen tiltva vannak, a telefonok globális verziói képesek hozzájuk férni a Huawei böngészőn keresztül.

Tehát böngészőn keresztül valóban hozzáférhetünk a Google szolgáltatásaihoz és használhatjuk azokat. Ez persze nem olyan kényelmes, mint az adott alkalmazások használata. Tegyük hozzá, hogy néhány kivételtől eltekintve a Huawei böngésző úgy néz ki, mintha a Google Chrome ikertestvére lenne.

HMS - Böngésző
A Huawei Browser hozzáférést biztosít európai felhasználók számára a Google-alkalmazások internetes verzióihoz, és egyike azon kevés alkalmazásoknak, mely sötét módot is kínál.

Nem elérhető alkalmazások esetén nincs mindennek vége

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy még akkor is, ha egy telefon csak HMS-t használ, lényegében  Android telefonról van szó. Ez azt jelenti, hogy .apk fájlokkal is lehet alkalmazásokat telepíteni rájuk, amelyek szinte minden alkalmazáshoz megtalálhatók, a legtöbb esetben hivatalos forrásokból (bár a Google alkalmazások esetén sajnos nem). Néhányuk közvetlenül az AppGallery-re hivatkozik. Például, ha beírod a Facebook-ot vagy az Instagram-ot a keresőbe, akkor a hivatalos webhelyről letöltheted az .apk fájlt a telepítéshez. A hátránya, hogy ezt az eljárást általában minden alkalmazásfrissítésnél meg kell ismételned.

Érdemes átváltani a Huawei Mobile Services-re?

A Huawei nyilvánvalóan elismerést érdemel teljesítményéért. Sikeresen megkerüli a Google szolgáltatásokat, és helyette saját megoldásait kínálja. A kérdés, amelyet nem könnyű megválaszolni, hogy a felhasználók elfogadják-e ezt a megoldást világszerte, nem csak Kínában. Ugyanígy azt sem sem lehet egyértelműen megmondani, hogy érdemes-e áttérni az új HMS-t használó Huawei telefonokra.

A Huawei alkalmazások kezelőfelületét nagyon szépen oldották meg, és annak ellenére, hogy sok megszokott alkalmazás hiányzik, egészen jól használható, még ha csak korlátozott mértékben is. Használatukra én magam azonban nem állnék át a Google alkalmazások helyett. Régóta használom a Google alkalmazásait, megfelelnek igényeimnek, tehát szükségtelen változtatnom. Ha azonban épp az első okostelefonodat vásárlod, nincs adatod a Google-on, vagy egyszerűen inkább a Huawei-t részesíted előnyben, és hajlandó vagy elfogadni a többnyire alternatív alkalmazásokat, akkor nincs aggodalomra okod a Huawei mobilszolgáltatások miatt.

Ha még hezitálsz, döntésedet könnyebbé teheti két márciusi újdonság, a Huawei P40 és a Huawei P40 Pro , amelyek már a Huawei szolgáltatásokat használják a Google szolgáltatások helyett.

Más Huawei telefonok, amelyek HMS-t, azaz a Huawei mobilszolgáltatásokat használnak:

Galéria - Hogyan néz ki a Huawei Mobile Services?

HMS - Kezelúfelület HMS - Hátterek
Interface customization HMS
HMS - Launcher HMS - Kezelés
Huawei Phone Clone (helyi adatok átvitele új telefonra)
HMS - AppGallery 1 HMS - AppGallery 2 HMS - AppGallery 3
Huawei AppGallery
HMS - Naptár 1 HMS - Naptár 2
Naptár
HMS - Huawei Böngésző HMS - Kamera 1 HMS - Kamera 2
Huawei Böngésző és kamera
HMS - Email HMS - Zene
Huawei Email és Zene
HMS - Jegyzetfüzet 1 HMS - Jegyzetfüzet 2
Jegyzet
HMS - Beállítások HMS - Rendszerinformációk HMS - Rendszerinformációk
HMS beállítása és optimalizálása
Szintén érdekelhet

A Huawei sok munkát szentelt a szolgáltatásainak. A bejelentett havi 400 millió felhasználó egy szép szám, amely továbbra is növekszik. Számunkra azonban ez egy lényegtelen szám, mivel meg kell oldanunk a Google-szolgáltatásokról való áttérést, amelyet évek óta megszoktunk. Új felhasználói fiókokat kell létrehozniuk, hozzá kell szokniuk az új környezethez és az új alkalmazásokhoz. Nem lesz könnyű dolga a Huawei-nek, ha meg akar minket győzni erről. A Huawei P40 telefon eddig a legnagyobb érv a váltásra, ám a potenciális felhasználók számára nagyon meg kell, hogy érje ebbe a telefonba befektetni, mert a konkurencia nem alszik. A versenytársaik is kínálnak a Huawei P40-hez hasonló szintű telefont, beleértve a kamerát is.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ