AP+ nový vizuál Shop roku

Különleges kávé

Termékkatalógus
Ár
-
Elérhetőség
Termék állapota
Vásárlói értékelések
Márkák
Szűrés

A népszerű különleges kávé, angolul "Specialty Coffee" néven is ismert, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kávék világában. A Specialty Coffee Association (SCA) szabványa szerint a 100-ból legalább 80-as cupping pontszámot kell kapnia. Tanácsot adunk neked, hogy melyik különleges kávét érdemes megvásárolnod.

Tovább

Különleges kávék – mi különbözteti meg a hagyományos kereskedelmi kávéktól?

A kereskedelmi kávé általános márkáit nagy mennyiségben forgalmazzák, míg a különleges kávék általában kisebb pörkölők által kerül a piacra. Így sokkal jobban összpontosíthatsz a választott kávé saját identitásának megteremtésére és sajátos jellemzőire. A cupping pontszám szerint a kereskedelmi kávék jellemzően 40 és 79 pont között mozognak, míg egy különleges kávé legalább 80 pontot kell hogy elérjen.

A különleges kávék minősége számos tényezőtől függ

A különleges kávé koncepciója nem csak a végtermékről szól, hanem fontos része a teljes folyamat, kezdve a termesztési, betakarítási és feldolgozási módszerrel a farmon, folytatva a kávé ideális körülmények között történő szállításával és tárolásával, a pörkölési módszerrel, beleértve a pörkölési fok kiválasztását, egészen a szelektív kávé elkészítésének és tálalásának választott változatáig. Mindezek a szempontok döntő szerepet játszanak a különleges kávék végső minőségében és ízében.

Különleges kávék és jellemzői

Általánosságban elmondható, hogy a kávéválaszték jó minőségű, elsősorban szemes, és 100% arabica kávét tartalmaz. Ez jellemzően olyan kávé, amelynek szavatossági ideje legfeljebb egy év, a csomagoláson feltüntetett pörkölési dátummal. A különleges kávék esetében képesek vagyunk nyomon követni a származási helyet (azaz a farmot), az importőr ellenőrzi a termelés minőségét, a kávé betakarítási folyamatát és feldolgozását.

A kávé kiválasztásakor figyelembe kell venni a következőket is:

  • A különleges kávé származási helye.
  • A különleges kávé feldolgozásának módja - lehet pl. száraz (natural), vagy nedves (washed) feldolgozási módszer.
  • A különleges kávé elkészítésének módja - espresszógépben, filteres vagy teljesen automata kávéfőzővel készítjük.


A kávé származási helye vagy melyik országból származnak a legjobb különleges kávék?

A különleges éghajlati viszonyok miatt a kávét az Egyenlítő körül kanyargó régióban termesztik, amelyet kávéövnek vagy "The Bean Belt"-nek is neveznek. Így találkozhatunk afrikai kávéval (pl. Etiópiából vagy Kenyából), indonéz kávéval, közel-keleti kávéval (pl. Indiából) vagy latin-amerikai kávéval (pl. Brazíliából, Mexikóból vagy Kolumbiából).

i

Nem csak a különleges kávék esetében különböztetjük meg, hogy egy meghatározott eredetű kávéról van szó, az úgynevezett "Single-origin"-ről, vagy több válogatott, különböző eredetű kávé keverékéről, az úgynevezett "Blendről".

Melyik a legjobb különleges kávé?

Minden egyes kávérégióra jellemző a szezonalitás és az egyedi kávétermesztési környezet (éghajlat, tengerszint feletti magasság, talaj stb.), amely nagy hatással van a kialakuló ízprofilra és az általános karakterre. Tehát az egyéni preferenciáktól függ, nem lehet objektíven meghatározni, hogy melyik kávéválaszték a legjobb ízű.


Különleges kávé - térkép

Kóstold meg a különböző eredetű kávékat. Ez az egyetlen módja annak, hogy megtaláld a számodra legkedvesebbet.

Milyen módszerekkel dolgozhatók fel a különleges kávék?

A feldolgozási módszer kiválasztása az egyes kávéfarmokon rendelkezésre álló feltételek alapján történik. Az úgynevezett nedves módszert nagyon gyakran alkalmazzák a kávé kiválasztásakor, de a magas vízfogyasztás miatt nem minden országban érhető el. A különlegs kávék feldolgozásának egyéb módszerei közé tartozik a száraz vagy a " Honey " módszer. A feldolgozási módszerre vonatkozó információ azért fontos, mert ez a kávé lehetséges ízprofiljára is utal.

Száraz vagy természetes kávéfeldolgozási módszer (Natural/Dried)

Ez egy olyan módszer, amelynek során a frissen szedett, hámozatlan kávészemeket több héten át a napon szárítják és forgatják. A benne lévő kávébabok az erjesztési folyamatnak köszönhetően átveszik az egész gyümölcs gyümölcsös ízét. A szárítás után a héj és a gyümölcshús elválik a kávébabtól. Az így kapott íz gyümölcsös, jellemzően trópusi gyümölcsökre emlékeztető, és általában édesebb. A kávé savtartalmát tekintve inkább alacsonyabb a savassága.

Nedves vagy mosott kávé feldolgozási módja (Washed/Wet)

Ez a módszer technológiailag sokkal igényesebb. Először is eltávolítják a kávécseresznye héját és húsának nagy részét. A maradék gyümölcsöt ezután több tucat órán át áztatják speciális tartályokban, ahol szintén erjedés zajlik, amelynek eredményeképpen a maradék gyümölcshús elválik a kávébabtól. A megmosott kávészemeket ezután a napon hagyják száradni.

Miben különbözik tehát a nedves kávéfeldolgozási módszer a száraz módszertől?

Elsősorban azért, mert a kávéőrlemény nagy részének a folyamat elején történő leválasztása miatt maga a kávészem sokkal meghatározóbbá teszi a különlegs kávék végső ízét, amely az érlelési folyamat során nyeri el a legtöbb aromaprofilját, valamint a termesztés helye, az éghajlat, a talaj, a fajta stb. szempontjából. A kávé savtartalmát tekintve sokkal magasabb a savassága, ami összetettebb és hangsúlyosabb ízt eredményez, miközben a teste nem olyan telt, ezért az íze nem marad meg olyan sokáig a nyelven.

Különleges kávék eszpresszóhoz vagy filterhez?

A kiválasztott kávészemeket úgy pörkölik, hogy a keletkező karakterük a lehető legközelebb álljon a választott kávékészítési módhoz. Az egyik legfontosabb felosztás attól függ, hogy te milyen kávékészítést részesítesz előnyben, hogy csak eszpresszó alapú kávéitalokat fogyasztasz, vagy inkább az alternatív kávékészítést, azaz a filterkávét részesíted előnyben. A kávé fő típusai az elkészítés módja szerint az eszpresszó kávé és a filteres kávé.

i

Természetesen lehetséges, hogy az egyes kávékészítmények más, speciális kávéfőzési módszerekhez igazodnak. Ilyen lehet például a francia presszókávé, a kannás kávé, a mokás kávé stb.

Különleges kávék eszpresszóhoz

Az eszpresszót önálló italként vagy tejes kávéitalok, például cappuccino, latte vagy flat white alapjaként készítik. Az eszpresszó jellemzője a nagyobb intenzitás és a sűrűbb szerkezet. Mivel az eszpresszó elkészítése nagyon rövid időt vesz igénybe, ezért rövid extrakciós idő alatt elegendő aromás anyagot kell kinyerni a kávészemekből.

A hosszabb pörkölés több keserűséget és karamellizációt ad az eredeti különleges ízjegyekhez, ami kiegyensúlyozottabb végső italt eredményez. Ezért az eszpresszóhoz való pörkölés várhatóan inkább közepes vagy sötét lesz, mint a filterkávéhoz való pörkölés.

Különleges kávék filteres kávé készítéséhez

A filteres kávéfőzési módszereket, mint például a V60, French Press, Aeropress, Chemex stb. általában filteres kávéfőzésre használják. Az eszpresszóval ellentétben a filteres kávé kevésbé erős, alacsonyabb koncentrációval. A filteres kávé főzési folyamata lényegesen hosszabb ideig tart, több vizet használ fel az átöntés vagy a kiáztatás módszerével. Emiatt a kiválasztott kávészemek pörkölési módszere is alkalmazkodik. A filteres kávét rövidebb ideig és világosabbra pörkölik, ami jobban megőrzi a gyümölcsös és összetett ízeket, és a filteres kávé hosszabb extrakciós ideje miatt a világosabb pörkölés lassabb aromakibocsátást tesz lehetővé.

Különleges kávé, amely alkalmas a teljes automata kávéfőzőgépekhez

Jelenleg találkozhatunk a teljes automata kávéfőzőhöz alkalmas kávé kifejezéssel is, ami egy viszonylag új keletű trend, amelynek során számos kávéfőző úgy döntött, hogy a portfóliójába olyan kávéfajtákat vesz fel, amelyeket úgy pörkölnek, hogy a legjobb eredményt érjék el az ilyen típusú kávéfőzők számára, amelyek például a karos kávéfőzőkhöz képest nem nyújtanak akkora rugalmasságot a végső csésze általános ízének befolyásolásában.

Érdekel a kávékészítés egy másik módja a hagyományos eszpresszógéphez képest? Tekintsd meg alternatív kávéfőzési lehetőségeinket.

A leírás elrejtése
Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.
4 termék
5,0
Kávé filteres kávé Kolumbia Jairo Arcila, 200g
Kávé - válogatott, 100% Arabica, světlá, filteres kávéhoz, származási hely Kolumbia, pörkölés helye Szlovákia, honey, csomag tömege 200 g, allergének nélkül
5 990 Ft
Szállításra kész 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KAVKA724
KÁVOHOLIK Kolumbia Edwin Norena Mojito 200 g
Kávé - válogatott, 100% Arabica, světlá, filteres kávéhoz, származási hely Kolumbia, pörkölés helye Szlovákia, honey, csomag tömege 200 g, allergének nélkül
8 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: KAVka77
KÁVOHOLIK Etiópia Keramo 200 g
Kávé - válogatott, 100% Arabica, světlá, filteres kávéhoz, származási hely Etiópia, pörkölés helye Szlovákia, száraz / Natural, csomag tömege 200 g, allergének nélkül
4 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: KAVka53
KÁVOHOLIK Kolumbia Oscar Hernandez Yellow Colombia 200 g
Kávé - válogatott, 100% Arabica, světlá, filteres kávéhoz, származási hely Kolumbia, pörkölés helye Szlovákia, vizes / Washed, csomag tömege 200 g, allergének nélkül
6 390 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: KAVka54

Különleges kávé

Különleges kávé

A Különleges kávé kategóriában összesen 4 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.

Különleges kávé – megbízható márkák

Tekintsd meg a legolcsóbb termékeket a következő kategóriában: olcsó különleges kávé A termékeket a legnépszerűbbtől a legkevésbé kedveltig rendezve ebben a kategóriában találod: legnépszerűbb, legjobb különleges kávé A vásárlóink körében legnépszerűbb termékeket itt találhatod: különleges kávé vélemények
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ