Shop roku Glamour days

Mi az analóg kimenet?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Mi a különbség az analóg és a digitális kimenet között? Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogyan működik az analóg kimenet. Azt is megvizsgáljuk, hogy milyen típusú analóg kimeneteket használnak a videókártyákon, hogyan árnyékolják a VGA kábelt, és milyen előnyei és hátrányai vannak az analóg interfészeknek.

Csatlakozók

Mi az az analóg kimenet?

Az analóg kimenet a számítógépek világában a VGA interfészt jelenti, amely a régebbi videókártyákon vagy az olcsóbb projektorokon, monitorokon és laptopokon található. Régebben gyakran használták TV kimenetként is az analóg jelek, például a CVBS vagy az S-Video továbbítására.

VGA csatlakozó

A VGA csatlakozó esetében a kék színezést használják ipari szabványként.

Hogyan működik az analóg VGA kimenet?

Meglepő módon a VGA már 1987-ben megjelent a legendás IBM PS/2 számítógépeken. A működési elve meglehetősen egyszerű, a kapott kép az egyes vezetékeken lévő feszültség mérésével jön létre. A színkomponensekre (kék, piros és zöld) vonatkozó információk ezek mentén kerülnek továbbításra. Az így kapott színpontosságért egy digitális-analóg átalakító (DAC) felel. Ezt több gyártó is gyártotta, az egyes modellek kimeneti minőségükben és árukban jelentősen eltértek egymástól. Azonban még a legjobb DAC sem tudott nagy felbontású minőséget visszaadni. A határt az 1680 × 1050 pixeles felbontás jelentette.

iHogyan válasszunk modern videókártyát?
Régi, csak analóg kimenettel rendelkező videókártyád van, és szeretnél egy modern, nagy képátlójú monitort? A Milyen videókártyát vegyek? című cikkünk segít a kiválasztásban.

A videókártyák analóg kimenetének típusai

Mint említettük, az analóg videokimenet a videókártyák megjelenésével terjedt el leginkább.

  • A VGA a Video Graphics Array rövidítése, az egyik legrégebbi és ma is használt analóg grafikus kimenet. A VGA maximális felbontása 2048 × 1536 pixel volt. Jelenleg meglehetősen elavultnak számít, az új videókártyákban már nem használják.
  • A Component Video egy analóg kimenet, amelyet főként DVD-lejátszókban, televíziókban és bizonyos projektorokban 3 RCA csatlakozóval használnak.
  • A Composite Video egy másik nagyon alacsony felbontású analóg kimenet, amely egy RCA csatlakozóval rendelkezik.
  • Az S-Video egy analóg videokimenet, amely az SD felbontású videó átvitelére szolgál interlaced line módban. Ezt analóg és egyes digitális videóberendezésekben is használják, de ma már elavultnak tekinthető.
  • A B13W3 az egyik utolsó analóg kimenet, amelyet egyes rendszerek, például az SSGI, az IBM és a Sun Microsystems használnak.
  • A DVI-A hasonló a digitális DVI átvitelhez, viszont ez egy analóg kimenet, nem digitális. Szokatlan kialakítása miatt minimális elterjedtséget ért el.
DVI vs VGA

Összehasonlítás: DVI (fekete) vs. VGA (kék).

VGA kábel árnyékolása

A VGA kábelek egyes szálainak saját szigetelésük van (általában PVC), amelyek össze vannak csavarva, és az egész köteget egy vagy két réteg alumíniumfóliával csomagolják be. Ezenkívül a legtöbb VGA kábel ferritgyűrűkkel van ellátva az interferencia megakadályozása érdekében. A szigetelőfóliák általában csak az egyik oldalon kapcsolódnak a csatlakozófejhez, hogy megakadályozzák az "antennahatást". Ezért mindig érdemes gondosan meghúzni a csatlakozófej csavarjait, hogy az árnyékolásnak legyen hová földelnie. Jó minőségű árnyékolt VGA kábel már néhány ezer forintért is kapható.

Analóg interfész: előnyök és hátrányok

  • Korábban tökéletesen kompatibilis volt az eszközök széles skálájával (pl. tévékészülékek és projektorok)
  • Rossz minőségű kábel esetén gyakran életlen a kép
  • Az ilyen kábel érzékeny a fizikai sérülésekre
  • Nem továbbít hangot

Az analóg kimeneteket ma már felülmúlja a digitális, ami érezhető javulást hozott magával a képminőség és a felbontás tekintetében.

4,8 91×
Vention VGA Exclusive Cable 5m Black
Videokábel 5m - csatlakozókábel, male csatlakozók: 2× D-Sub DE-15 (VGA) akár 2048×1536 pixel átviteli sebességgel, kétoldalas végződés, aranyozott csatlakozók, árnyékolt kábel, egyenes végződés
3 990 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: VENTc5
4,8 81×
Vention DisplayPort (DP) to VGA Cable 2m Black
Videokábel 2m - csatlakozókábel, male csatlakozók: DisplayPort + D-Sub DE-15 (VGA) akár 2048×1536 pixel átviteli sebességgel, egyenes végződés
4 310 Ft -tól
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: VENTk52
4,3 49×
Vention HDMI to VGA Cable with Audio Output & USB Power Supply 2m Black
Videokábel 2m - csatlakozókábel, male csatlakozók: 1× D-Sub DE-15 (VGA) akár 2048×1536 pixel átviteli sebességgel + 1× HDMI (HDMI 1.4) + 1× USB-A (USB 2.0) 480 Mbit/s átviteli sebességgel + 1× jack 3,5 mm, USB 2.0 és HDMI 1.4 konnektor, aranyozott csatlakozók, egyenes végződés
5 490 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: VENTk101
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ