Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

EKG mérése az Apple Watch-on

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az Apple Watch az egyik legnépszerűbb eszköz a viselhető eszközök szegmensében. És az iPhone-nal való tökéletes kapcsolatnak köszönhetően a tulajdonos számos fejlett funkciót kap. Ezek egyike az elektrokardiogram (EKG). Hogyan történik a tényleges mérés? És az Apple Watch mely generációi támogatják ezt a funkciót?

i

Figyelem: Az okosóra nem helyettesíti a kardiológust vagy más szakembert. Nem helyettesítheti a rendszeres orvosi vizsgálatokat sem. A gyártó szerint az Apple Watch 22 év feletti személyeknél alkalmas az EKG mérésére.

EKG mérése az Apple Watch-on: Amit tudnod kellene

  • Az EKG alkalmazás nem képes felismerni az infarktust. Ha mellkasi fájdalmat, mellkasi szorítást, szorongást vagy egyéb olyan tüneteket érzel, amelyekről úgy gondolod, hogy szívrohamra utalhatnak, azonnal hívd a mentőket.
  • Az EKG-alkalmazás nem képes vérrögöket vagy stroke-ot észlelni.
  • Az EKG-alkalmazás nem képes más szívbetegségek kimutatására. Ezek közé tartozik a megemelkedett vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség, a magas koleszterinszint és a szívritmuszavarok más formái.
  • Ha nem érzed jól magad, vagy bármilyen tünetet tapasztalsz, beszélj az orvosoddal, vagy azonnal fordul orvosi segítségért.

Forrás: support.apple.com.

Apple Watch; EKG; egészség; wearables;

EKG mérése az Apple Watch-on – TARTALOM

  1. Az Apple Watch mint gyógyászati eszköz
  2. Hogyan aktiváljuk az EKG funkciót az Apple Watch-on?
  3. Hogyan lehet EKG-vizsgálatot végezni az Apple Watch-on?
  4. Mely Apple Watch-ok támogatják az EKG-mérést?

Apple Watch mint gyógyászati eszköz

Az EKG, vagyis az elektrokardiográfia viszonylag ritka funkció, amely jelenleg csak néhány okosórán található meg. Éppen az Apple Watch volt az, ami először hozta el ezt a funkciót. Ez jó dolog, mert becslések szerint világszerte 33,5 millió embernek van pitvarfibrillációja, azaz rendellenes szívritmuszavara, és sokuknak fogalma sincs a problémáról. Bár az okosóra nem minősített orvosi eszköz, mégis képes észlelni és rögzíteni a rendellenességeket, amelyekről aztán konzultálni lehet a megfelelő szakemberrel.

Külföldön még az is gyakori, hogy az EKG-értékeket más adatokkal együtt online meg lehet osztani az orvossal. Ez az egészségügy számítógépesítésének következő szakasza, amely a jövőben minden bizonnyal egyre nagyobb méreteket ölt majd.

Apple Watch; EKG; egészség; wearables;
Az Apple Watch egészségügyi funkcióinak köre olyan széles, hogy az már szabályos orvosi eszköznek tekinthető. Fotó forrása: apple.com

Azt is sportszerűen el kell ismerni, hogy eleinte még  orvosi nagyágyúk sem hittek abban, hogy a digitális koronába épített EKG képes minőségi méréseket végezni. Idővel azonban világossá vált, hogy az Apple Watch valóban betölti ezt a funkciót. Egy nyolc hónapos vizsgálat során, amelyben pontosan 419.297 ember vett részt, az Apple Watch 2161 embernél, azaz közel fél százalékuknál észlelte a pitvarfibrillációt. Ezeknél a betegeknél további részletes orvosi vizsgálatokat végeztek, és 84%-uknál a pitvarfibrillációra utaló tünetek megerősítést nyertek. Ezután kiderült, hogy 34 %-uknak valóban pitvarfibrillációja van. Tehát az orvosok megerősítették ebből a tanulmányból, hogy a pitvarfibrilláció téves észlelésének valószínűsége valóban alacsony az Apple Watch EKG-val. Ha tehát az Apple Watch pitvarfibrillációt észlel, mielőbb keresd fel az orvosodat.

Hogyan aktiváljuk az EKG funkciót az Apple Watch-on?

Ezt a funkciót az első elektrokardiogram mérése előtt kell aktiválnod. Természetesen csak akkor, ha van egy kompatibilis Apple Watch-od. Először is frissítsd az óra operációs rendszerét az órán és az iOS-t az iPhone-on a legújabb verzióra. Miután mindkét készüléket újraindítottad, lépj az iPhone-on az Egészség alkalmazásba (az Egészségügyi adatok -> Szív -> Elektrokardiogram menüpont alatt), és aktiváld az EKG funkciót. Ez pillanatok kérdése, mivel csak a születési dátumodat kell megadnod, és aktiválnod kell a helymeghatározó szolgáltatásokat annak ellenőrzéséhez, hogy egy támogatott országban tartózkodik-e.


Az EKG beállítása gyors és egyszerű. A fotó forrása: apple.com

Hogyan lehet EKG vizsgálatot végezni az Apple Watch-on?

Ha technikailag minden készen áll, akkor folytathatod az EKG mérésének első kísérletét. Végül is nem nehéz.

  • Győződj meg róla, hogy az Apple Watch biztonságosan van meghúzva, és azon a csuklódon van, amit a Watch alkalmazásban beállítottál.
  • Nyissa meg az EKG alkalmazást az Apple Watch-on.
  • Lazíts, és tedd a kezedet az asztalra vagy az öledbe.
  • Tartsd az óra nélküli kezed ujját a digitális koronán, és várd meg, hogy az Apple Watch elkezdje rögzíteni az EKG-t.
  • A mérés körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes.

Amikor a felvétel befejeződött, megjelenik az értékelés. Ezután a Tünetek hozzáadása gombra kattintva kiválaszthatod a tapasztalt tüneteket. Mentsd el a tüneteket a Mentés gombra kattintva, majd kattints a Kész gombra. Az eredmények megtekintéséhez iPhone készülékeden nyisd meg az Egészség alkalmazást az iPhone készülékeden, kattints a jobb alsó sarokban a Tallózás lehetőségre, majd a Szív > Elektrokardiogrammok (EKG) lehetőségre.

i A T-Mobile-nál már iPhone nélkül is lehet telefonálni és üzeneteket küldeni az Apple Watch útján. Hogyan kell csinálni?

Hogyan értelmezzük az EKG eredményeit?

A sikeres mérés után az eredményeket az EKG alkalmazásban közvetlenül az Apple Watch órádon láthatod. Természetesen a felhasználók túlnyomó többsége nem rendelkezik orvosi háttérrel, ezért az Apple-nek olyan rendszert kellett kitalálnia, amely mindent világosan elmagyaráz. És így is lett.

  • Szinuszos ritmus - ebben az esetben minden rendben van, és a szíved úgy ver, ahogy annak az adott pillanatban lennie kell.
  • Pitvarfibrilláció - a szív szabálytalan ritmusban ver, ez a ritmuszavar leggyakoribb formája. Ha ismételten pitvarfibrillációd van, és még nem diagnosztizálták, fordulj orvoshoz.
  • Lassú vagy gyors szívverés - az 50 alatti vagy 150 feletti szívverés megakadályozza, hogy az EKG-alkalmazás a megfelelő értékeket mérje. Próbáld meg később megismételni a mérést, és ellenőrizd a külső hatásokat, például a stresszt, az idegességet, az alkoholt vagy éppen ellenkezőleg, a dehidratáltságot. Például a gyakran edző sportolók nyugalmi pulzusszáma is csak 50 ütés.
  • Nem egyértelmű eredmény – számos oka van annak, ha az óra nem rögzíti az EKG-t. A leggyakoribbak közé tartozik, hogy  pacemakerrel rendelkezel, vagy más típusú ritmuszavar tüneteit mutatod, amelyeket az alkalmazás nem tud érzékelni.
  • Rossz minőségű felvétel - nincs mód a mérési eredmény osztályozására, ezért több dolgot is kétszer kell ellenőrizni. Győződj meg róla, hogy a csuklód és az Apple Watch száraz és tiszta. A víz és az izzadság mérési hibákat okozhat. Győződj meg arról is, hogy az Apple Watch nem túl laza. A szíjnak feszesnek kell lennie, és az Apple Watch hátuljának a csuklójához kell érnie.

A mért értékek automatikusan elmentésre kerülnek az iPhone-on lévő Egészség alkalmazásban, ahonnan PDF formátumba exportálhatók. Ha rendszeres ellenőrzést szeretnél, az Egészség alkalmazás beállítható a pitvarfibrilláció automatikus figyelésére, ahol az óra időnként magától elvégzi a szívritmus vizsgálatát, ha úgy ítéli meg, hogy Te éppen nyugalmi állapotban vagy. Apple Watch; EKG; egészség; wearables;

A mért EKG kiértékelése könnyen elvégezhető iPhone-on, iPad-en vagy PDF-be exportálva és elküldhető az orvosnak.

Mely Apple Watch-ok támogatják az EKG-mérést?

Egyértelmű, hogy az Apple Watch minden új generációja új funkciókat hoz. Konkrétan az EKG-mérés az Apple Watch 4-ben jelent meg először, amely 2018 szeptemberében került forgalomba. Az összes korábbi Apple Watch csak a pulzusszámot tudja mérni, mivel nem tartalmaznak olyan érzékelőket, amelyek rögzítenék az EKG-t. Ennek oka, hogy nyilvánvaló okokból nem csupán egy szoftveres funkcióról van szó, hanem egy nagyon fejlett érzékelőkészletről, beleértve egy elektromos érzékelőt is.

Az EKG-mérés elérhető az Apple Watch 4, Apple Watch 5 és a jelenlegi Apple Watch 6 készülékeken. Gyakorlatilag biztos, hogy az EKG nem fog hiányozni a közelgő Apple Watch 7-ből sem. Ezt az egészségügyi funkciót azonban hiába keresi majd az Apple Watch SE könnyű kiadásában.

i Ez is érdekelhet

Az Apple Watch sok szempontból a legjobb óra az egészségügyi információk elemzésére. A 4. generáció óta pedig azon kevesek egyike, amelyek képesek EKG-t mérni, ami súlyos egészségügyi problémát fedhet fel.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ