A grill party szezonja immár teljes lendületben van. A grill ételek, azaz a különféle sült hús vagy zöldség illata a kertekből, udvarokból, sőt még a városi erkélyekről és teraszokról is árad. Mindenki igyekszik minél jobban élvezni a kellemes időjárást, ezért az itt felsorolt grill ötletek egy nyári sütögetéshez igazán hasznosnak bizonyulhatnak.
A grillezés alapjai közé tartozik természetesen a megfelelő grill kiválasztása. A gyakorlott, kerttel rendelkező szakácsok számára a faszenes grill egyértelműen a legjobb választás, míg a gázgrill inkább az erkélyen történő alkalmi grillezésre ideális. Beltéri grillezéshez azonban egy kisebb elektromos grillsütő is megteszi.
További tippeket az ideális kerti grill kiválasztásához a következő cikkünkben találsz:Hogyan válasszunk kerti grillsütőt: faszenes, elektromos vagy gáz grillsütő?.
Ne hagyd, hogy a változékony időjárás elvegye a kedved a grill ételek elkészítésétől. Legyen mindig kéznél egy B terv. Amennyiben hétvégén elkap egy váratlan felhőszakadás, akkor eljött a megfelelő idő az elektromos grillezésre. Ez a grilltípus tökéletesen alkalmas beltéri használatra is, mivel nem füstöl.
Az elektromos grillsütők kompaktak is, így olyan háztartásokba is nagyszerű választás, ahol a hely szűkös. Ha beszerzel egy ilyen készüléket, nem kell, hogy többé le legyen mondva a baráti látogatás vagy a családi grill party csupán az időjárás miatt. Egyszerűen helyezd az elektromos grillsütőt például a konyhaasztalra, és máris folytatódhat a szórakozás!
A grill ételek ízének legjobb élvezete érdekében ma már gyakran használnak különféle mártásokat, pácokat és fűszereket. Egyes pácokban a húst hagyhatjuk állni vagy csak szépen elég ha bedörzsöljük minden oldalról a grillezés előtt.
Ha szeretnéd saját magad kipróbálni és megkóstolni, nincs is egyszerűbb, mint házilag elkészíteni a pácot. Ajánljuk ezt a fűszeres pácot chilipaprikával, amelyet különösen a fűszeres grill ételek kedvelői fognak értékelni.
2 evőkanál olívaolaj
100 ml paradicsomlé
½ kanál worcester szósz
2 chili paprika
citrom
teáskanál cukor
fokhagyma
A chili paprikákat apróra vágjuk, majd kifacsarjuk a citrom levét, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Tedd a húst a pácba, és legalább 4 órán át hűvös helyen hagyd benne pihenni. Akár egy egész éjszakán át is pácolhatod. Grillezés előtt vedd ki a húst a hűtőszekrényből, hagyd, hogy szobahőmérsékletű legyen, hogy a gyors grillezés során ne szenvedjen hősokkot. Ezután helyezd az előmelegített grillre.
A grill ételek nem feltétlenül csak a húsról szólnak, ne félj tehát a kísérletezéstől. A grill zöldség is kiváló és ráadásul a gyümölcsök is grillezhetőek. Ezzel megkönnyíted az emésztésedet, és valami újat is megkóstolhatsz.
Az őszibarack például természetes módon édes, ezért csak tisztítsd meg, magozd ki, vágd fel, és helyezd a grillre. Körülbelül 5 percig grillezzük, amíg aranybarna nem lesz. A grill zöldség fűszerezése: a grill zöldség közül a paradicsomot és a padlizsánt megkenjük olívaolajjal, sóval, valamint borssal.
A grill receptek legvégére tartogattuk az ízletes grillezett ananászt, amelyet önmagában is tálalhatunk édes előételként, de akár húsok mellé is elkészíthető.
1 friss ananász
1 evőkanál méz
3 evőkanál vaj
egy csipetnyi só
lezárható zacskó
Az ananászt hámozd meg, tisztítsd meg és vágd körülbelül egy centiméteres szeletekre. Melegítsd fel a vajat, és tegyél mindent a zacskóba. Zárd le, és hagyd pácolódni az ananászt legalább 30 percig, ideális esetben egy éjszakán át. Helyezd a forró grillre, és grillezd mindkét oldalát 3-3 percig. Amikor az ananász átmelegedett, és látható grillnyomok vannak rajta, már egyenesen tálalhatod is.
A grill party és a grill ételek elkészítését számos praktikus kiegészítővel még élvezetesebbé és könnyebbé teheted. Legyen szó akár grillkészletről, akár faszénégetőről, stb., ezek segítségével könnyebben elkészítheted a grill receptek egyikét, és minden gond nélkül élvezheted az étkezést szeretteiddel.