Pusťte jaro přes plot Profifelszerelés nem csak profi játékosoknak

Ujjlenyomat-olvasók a mobilokban: típusok és funkciók

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva • Szerző: Szerkesztőség

Az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező okostelefonok már nem a csúcskategóriás telefonok és zászlóshajók sajátja. Az új technológiával tett első óvatos próbálkozások óta idővel a mobilok általános részévé váltak az árspektrum minden szegmensében. De hogyan is működik egy ilyen olvasó? Milyen előnyei vannak a felhasználói adatok biztonsága szempontjából? És hogyan teljesítenek a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók?

Ujjlenyomat-olvasó

Az ujjlenyomat-olvasók típusai és funkciói – TARTALOM

 1. Az ujjlenyomat-olvasók fejlődése és elhelyezkedése
 2. Az ujjlenyomat-olvasó típusai
 3. A 3D ultrahangos ujjlenyomat-olvasó megváltoztatja a játékot
 4. Melyek az ujjlenyomat-olvasó használatának előnyei?
 5. ÖSSZEHASONLÍTÁS: ujjlenyomat-olvasó vagy arcfelismerő

Az ujjlenyomat-olvasók fejlődése és elhelyezkedése

A közelmúltig a legelterjedtebb a biztonság legelterjedtebb típusa a jelszó, egy rövid PIN-kód vagy egy gesztus volt. Ám senki nem akarja naponta 50-szer megadni a jelszavát vagy ujjal firkálni a telefon kijelzőjére, ezért az emberek - fittyet hányva a biztonságra - gyakran hagyják védelem nélkül a telefonjukat. Ez volt az egyik kiváltó oka, amelynek hatására először óvatosan, azóta pedig már tömegével alkalmazzák az ujjlenyomat-olvasó technológiáját.

 Ahhoz azonban, hogy tökéletesen letapogathassa az ujjlenyomatodat, egy meglehetősen nagy ujjlenyomat-olvasóra van szükség. Ideális esetben az olvasónak le kell fednie a teljes ujjbegyedet. Az Apple már 2015-ben megmutatta ezt az utat, méghozzá az ikonikus iPhone 5S telefonon. A kerek Touch ID érzékelő optimális méretű és rendkívül pontos. Másrészről, néhány Android telefon makacsul ragaszkodik a téglalap alakú olvasóhoz, amely általában csak kis eséllyel oldja fel elsőre a képernyőt.

Ujjlenyomat-olvasók
A telefonok ujjlenyomat-olvasói hozzájárultak a nagyobb biztonsághoz, valamint a feloldás kényelméhez.

Az ujjlenyomat-olvasó általában vagy a telefon hátulján, az oldalsó gombban, vagy pedig közvetlenül a kijelző alatt, az alsó részen található meg. Ezt a lehetőséget azonban fokozatosan felváltották az oldalsó gombban elhelyezett olvasók, tekintettel a keret nélküli kijelzők iránti igényre. Ezek egyáltalán nem voltak és nem is rosszak, de a modern, például csak 6 mm vastagságú telefonok csak minimális helyet biztosítanak az olvasónak.

Tehát maga az ujj kezdeti beolvasásának folyamata is sokat számít. Ha jól csinálod, az olvasó jól működik, és egy mozdulattal fel lehet oldani a képernyőt és a telefont, és idővel ez a mozdulat nagyon természetessé válik. Meg van a kockázata azonban annak, hogy az olvasó csak az első néhány próbálkozás után ismeri fel az ujjad, és ez bosszantó lehet.

Ujjlenyomat-olvasó
Gyönyörű példa az ujjlenyomat-olvasó elülső és hátsó elhelyezkedésének. Kép forrásamobilesyrup.com.

Hozzá kell szoknod, hogy az ujjlenyomat-olvasó a telefon hátoldalán van. A gyártók gyakran helyezik a kamera lencséi mellé, amely viszont a nagy átlójú készülékeknél problémát okozhat. A hátlapon lévő olvasóval ellátott telefonokat érthető módon akkor is feloldották, ha például vezetés közben az asztalon feküdtek vagy tartóba tették őket. Normál használatban azonban a a hátoldalon jól pozícionált olvasó hatékony segítség lehet.

Az elmúlt években azonban a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasók kerültek előtérbe. Kezdetben ritkaságnak számított, és a legjobban felszerelt telefonokban alkalmazott technológiai kütyü volt, de fokozatosan a középkategóriás mobiltelefonok felé vette az irányt. És milyen típusú olvasók vannak?

Az ujjlenyomat-olvasó típusai

Nem mindenki tudja, hogy az ujjlenyomat-olvasók jelentősen különböznek egymástól. Akár a technológia, akár a funkciók tekintetében.

Optikai ujjlenyomat-olvasó

Az olvasók legrégibb típusa, amely fényképről ismeri fel az ujjlenyomatot. Ez az ujjlenyomat 2D-s képe. Ismerős lehet számodra régebbi laptopokról, ám manapság ezt a technológiát az első, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóknál használták fel.

 • Régebbi, de technológiailag jobban kezelt technológia.
 • Alacsonyabb előállítási költség.
 • Használható a legolcsóbb eszközökhöz.
 • Gyors rögzítés.
 • Nem túl biztonságos a 2D érzékelés tekintetében.
 • Nedves ujjal nem működik.

Kapacitív ujjlenyomat-olvasó

A legelterjedtebb választás a mai mobiltelefonok esetében. A kapacitív ujjlenyomat-olvasó több száz vagy több ezer kondenzátorból áll, amely az ujj ráhelyezésekor elektromos töltés megváltoztatása révén ismeri fel az ujjbegy papilláris vonalait. Lényegében az ujjad 3D-s térképe.

 • A 3D-s rögzítésnek köszönhetően biztonságos technológiának bizonyul.
 • Ideális esetben megfelelő nagyságú érzékelőről van szó.
 • Magasabb előállítási költség.
 • Bizonyos esetekben a rögzítés lassabb lehet.
Apple Touch ID
Az Apple fejlesztette ki az iparágban csúcskategóriás biztonságot jelentő Touch ID érzékelőt.

Ultrahangos ujjlenyomat-olvasó

Az ujjlenyomat leolvasása érdekében az érzékelő ultrahangos átalakítóval és ultrahangos vevővel is fel lett szerelve. Az ujj felületére küldött jel és a vevő fokozatosan tapogatja le időrendben a visszatükrözött hullámokat. Tehát minél tovább tartod ott az ujjad, annál részletesebb lesz az ujjlenyomatodról készült kép. Jelenleg ez az ujjlenyomat-olvasók legmodernebb típusa.

 • Kijelzőbe beépített olvasóként működik.
 • Nagy érzékelési pontosság még nedves ujj esetén is.
 • Lehetőség a kijelző feloldására a kijelzőn kívül.
 • Magas előállítási költség.
 • A védőüveg vagy védőfólia használata gondot okozhat.
 • A kisebb szoftverhibák javítása gyakran több időt vesz igénybe.
Ultrahangos olvasó
Ultrahangos ujjlenyomat-olvasó a Samsung Galaxy S10 kijelzőjében.

A 3D ultrahangos ujjlenyomat-olvasó megváltoztatja a játékot

Bár a gyártók széles körben alkalmazzák az arcfelismerést a telefonokban, a gyártók nem mondanak le az ujjlenyomat-olvasókról, és ennek hatására az eszközök tovább fejlődnek. A legújabb változat a Qualcomm úgynevezett 3D-s ultrahangos ujjlenyomat-olvasója, amelyet először a Vivo használt az IQOO 8 Pro-n 2021 augusztusától. Az új funkció nagy pontosságot és sebességet ígér - a feloldás állítólag azonnali lesz. A szkennelés egy sokkal nagyobb téglalapban működik, amely szükség esetén két ujjlenyomatot is ki tud értékelni egyszerre. Ha ez a rendszer valóban megvalósul, az újabb bizonyíték lesz arra, hogy az ujjlenyomat-érzékelők még korántsem elavultak.

Melyek az ujjlenyomat-olvasó használatának előnyei?

Habár fontos az ujjlenyomat-olvasók típusa és elhelyezkedése, a funkciók, amelyeket az olvasó maga nyújt, még hangsúlyosabbak:

 • Biztonságosan és gyorsan oldja fel a telefonodat, PIN kód vagy jelszó szükségessége nélkül. 
 • Könnyen ellenőrizheted a mobilfizetéseket a Google Pay vagy az Apple Pay segítségével.
 • A kiválasztott alkalmazások hozzáférésének, például, a szülői felügyelet feloldása.
 • Gesztusok - például, az információsáv letöltése/kihúzása, és még sok más. Ez mindig a telefontól függ, nem tartozik az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező telefonok alapvető funkciói közé.

ÖSSZEHASONLÍTÁS: ujjlenyomat-olvasó vagy arcfelismerő

A telefonok arcfelismeréssel történő feloldását az Apple vezette be 2017-ben az iPhone X készülékével, és bátorság volt részéről beismerni, hogy ehhez a technológiához a kijelző felső részének kivágására van szükség. 

Apple Face ID
A Face ID nem csak a telefon feloldására, hanem a mobilfizetések során történő jóváhagyásra, illetve az internetes banki bejelentkezésre is szolgál.

Az Apple a Touch ID-t a Face ID-val váltotta fel, amely az arcod 3D-s modelljének pontos beolvasásával működik. A TrueDepth kamera több mint 30 000 láthatatlan pontot vetít ki és elemez, létrehozva az arc mélységtérképét, miközben infravörös fénnyel pásztázza az arcot. És saját tapasztalataink alapján meg kell erősítenünk, hogy ez egy gyors és gyakorlatilag hibátlan módja a telefon feloldásának. A Face ID-val ellátott legújabb telefonok a 2021 őszén bemutatott iPhone 13 sorozat.

Ezzel szemben a versenytársak inkább az arcfelismerés kevésbé biztonságos útját választják az általános elülső kamera segítségével. Eddig még senki nem rukkolt elő olyan gyors és biztonságos bejelentkezési módszerrel, mint például a Face ID. Szintén emiatt az Android platformon javasoljuk az ujjlenyomat-olvasó használatát a biztonság kedvéért. A két technológia, az ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerés jelenleg egymás mellett létezik, és kiegészítik egymást. Bár az arcfelismerés még mindig a drágább telefonmodelleknek van fenntartva, a telefonok nem szabadulnak meg az ujjlenyomat-olvasóktól, és választási lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak.

i Érdekelhet még

Az ujjlenyomat-olvasók a mobiltelefonok egyik legfontosabb biztonsági funkciója. Fokozatosan váltak a telefonok általános részévé minden árkategóriában.

iPhone 13 Pro 128 GB kék
Mobiltelefon - 6,1"-es kijelző, 2532 × 1170, 120Hz, OLED kijelző, 6 magos Apple A15 Bionic processzor, 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,5) + 12 Mpx felbontású (f/2,8) + 12 Mpx felbontású (f/1,8), hátlapi kamera, optikai zoommal, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 3095 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 15 operációs rendszer

424 990 Ft
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: RI038b1
iPhone 13 128 GB csillagfény
Mobiltelefon - 6,1"-es kijelző, 2532 × 1170, Super Retina XDR kijelző, 6 magos Apple A15 Bionic processzor, 4 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 3240 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 15 operációs rendszer

324 990 Ft
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2022. 06. 26.
Termékkód: RI036b1
iPhone 13 Mini 128 GB kék
Mobiltelefon - 5,4"-es kijelző, 2340 × 1080, OLED kijelző, 6 magos Apple A15 Bionic processzor, 4 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 12 Mpx felbontású (f/1,6) + 12 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 12 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, Lightning port, single + eSIM, IP68 védelem, kártyafüggetlen, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 2438 mAh kapacitású akkumulátor, iOS 15 operációs rendszer

279 990 Ft
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2022. 06. 26.
Termékkód: RI037b4
OnePlus Nord 2 5G 128GB Blue Haze
Mobiltelefon - 6,43"-es kijelző, 2400 × 1080, 90Hz, AMOLED kijelző, 8 magos MediaTek MT6893 Dimensity 1200 5G processzor, 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 50 Mpx felbontású (f/1,88) + 8 Mpx felbontású (f/2,3) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 32 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai és elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM, kártyafüggetlen, gyorstöltés 65W, 4500 mAh kapacitású akkumulátor, Android 11 operációs rendszer

149 990 Ft
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2022. 05. 25.
Termékkód: ONE0081b1
OnePlus 9 8GB/128GB kék
Mobiltelefon - 6,55"-es kijelző, 2400 × 1080, 120Hz, AMOLED kijelző, 8 magos Qualcomm Snapdragon 888 processzor, 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 48 Mpx felbontású (f/1,8) + 50 Mpx felbontású (f/2,2) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, optikai zoommal, 16 Mpx felbontású előlapi kamera, elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM, kártyafüggetlen, gyorstöltés 65W, vezeték nélküli töltés 15W, 4500 mAh kapacitású akkumulátor, Android 11 operációs rendszer

239 990 Ft
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész 5 db
Termékkód: ONE0078b1
Realme 8 DualSIM 6 + 128GB fekete
Mobiltelefon - 6,4"-es kijelző, 2400 × 1080, AMOLED kijelző, 8 magos Mediatek Helio G95 processzor, 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, akár 256 GB kapacitású Micro SD, 64 Mpx felbontású (f/1,79) + 8 Mpx felbontású (f/2,25) + 2 Mpx felbontású (f/2,4) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 16 Mpx felbontású előlapi kamera, elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), Jack (3,5mm), USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM + memóriakártya, kártyafüggetlen, gyorstöltés 30W, 5000 mAh kapacitású akkumulátor, Android 11 operációs rendszer

84 590 Ft
Átvehető: Sze 5.25. - Cs 5.26.
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: REAM019c1
Honor 50 5G 128GB zöld
Mobiltelefon - 6,57"-es kijelző, 2340 × 1080, 120Hz, OLED kijelző, 8 magos Qualcomm Snapdragon 778G processzor, 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 108 Mpx felbontású (f/1,9) + 8 Mpx felbontású (f/2,2) + 2 Mpx felbontású (f/2,4) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 32 Mpx felbontású előlapi kamera, elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM, kártyafüggetlen, gyorstöltés 66W, 4300 mAh kapacitású akkumulátor, Android 11 operációs rendszer

146 590 Ft
Átvehető: szerda 5.25. 8:00-tól
Szállításra kész 1 db
Termékkód: UM311b2
Realme 7 Pro Dual SIM 8 + 128 GB kék
Mobiltelefon - 6,4"-es kijelző, 2400 × 1080, AMOLED kijelző, 8 magos Qualcomm Snapdragon 720G processzor, 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, akár 256 GB kapacitású Micro SD, 64 Mpx felbontású (f/1,8) + 8 Mpx felbontású (f/2,3) + 2 Mpx felbontású (f/2,4) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 32 Mpx felbontású előlapi kamera, elektronikus képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), Jack (3,5mm), USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM + memóriakártya, kártyafüggetlen, gyorstöltés 65W, 4500 mAh kapacitású akkumulátor, Android 10 operációs rendszer

89 990 Ft
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: REAM015b1
0
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ