Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint

A megrendelt termékeket biztonságosan átveheted az AlzaBox automatánk egyikében.

A reklamáció és a termék visszaküldési szolgáltatás változatlanul működnek.

Kedves Vásárlóink! Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan választottak bennünket ❤️. Kérjük szíves türelmüket, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megrendeléseket a lehető leghamarabb kézbesítsük. Köszönjük! Az Alza.hu csapata 👍🏻.

3000+ átvételi hely egész Magyarországon Karácsonyig már csak 4 hét van hátra

Ujjlenyomat-olvasók a mobilokban: típusok és funkciók

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező okostelefonok száma fokozatosan nő, és már nem csak a CSÚCS modellek privilégiumát képezi. Na de hogyan működik egy ilyen olvasó? Milyen előnyei vannak a felhasználói adatok biztonsága szempontjából? És mi a helyzet a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasókkal?

Ujjlenyomat-olvasó

Az ujjlenyomat-olvasók típusai és funkciói – TARTALOM

 1. Az ujjlenyomat-olvasók fejlődése és elhelyezkedése
 2. Az ujjlenyomat-olvasó típusai
 3. Melyek az ujjlenyomat-olvasó használatának előnyei?
 4. ÖSSZEHASONLÍTÁS: ujjlenyomat-olvasó vagy arcfelismerő

Az ujjlenyomat-olvasók fejlődése és elhelyezkedése

A közelmúltig a legelterjedtebb biztonsági típust a jelszó vagy a rövid PIN kód jelentette. Ám senki nem akarja naponta 50-szer megadni a jelszavát, ezért az emberek - fittyet hányva a biztonságra - gyakran hagyják védelem nélkül a telefonjukat. Ez volt az egyik kiváltó mechanizmus, amelynek hatására először óvatosan, azóta pedig már tömegével alkalmazzák az ujjlenyomat-olvasó technológiáját.

 Ahhoz azonban, hogy tökéletesen letapogathassa az ujjlenyomatodat, egy meglehetősen nagy ujjlenyomat-olvasóra van szükség. Ideális esetben az olvasónak le kell fednie a teljes ujjbegyedet. Az Apple már 2015-ben megmutatta ezt az utat, méghozzá az ikonikus iPhone 5S telefonon. A kerek Touch ID érzékelő optimális méretű és rendkívül pontos. Másrészről, néhány Android telefon makacsul ragaszkodik a téglalap alakú olvasóhoz, amely általában csak kis eséllyel oldja fel elsőre a képernyőt.

Az ujjlenyomat-olvasó általában vagy a telefon hátulján, az oldalsó gombban, vagy pedig közvetlenül a kijelző alatt, az alsó részen található meg. Ez a változat, azonban, a kávamentes kijelzőkre való keresletnek köszönhetően hamar feledésbe merült, helyét pedig fokozatosan átvették a kijelzőbe épített technológiák.

Az oldalsó feloldó gombba helyezett olvasó egyáltalán nem rossz ötlet, ám a modern telefonok mindössze 8,5 mm-es vastagsága, például, meglehetősen kevés helyet hagy az ilyesminek. Így ez leginkább a kezdeti ujjlenyomat-beolvasástól függ. Ha az sikeres, a olvasó jól fog működni és egy mozdulattal életre kelti a telefon kijelzőjét. Azonban viszonylag nagy a kockázata annak, hogy az ujjlenyomat-olvasó csak többszöri próbálkozásra végzi jól a dolgát. Ami kellemetlen.

Ujjlenyomat-olvasó
Gyönyörű példa az ujjlenyomat-olvasó elülső és hátsó elhelyezkedésének. Kép forrásamobilesyrup.com.

Hozzá kell szoknod, hogy az ujjlenyomat-olvasó a telefon hátoldalán van. A gyártók gyakran helyezik a kamera lencséi mellé, amely viszont a nagy átlójú készülékeknél problémát okozhat. A telefon így természetesen nem oldható fel, ha az asztalon fekszik vagy egy tartóban van, például, autóvezetés közben. Normál használat esetén viszont egy, a hátoldalon jól pozícionált olvasó hatékony segítség lehet.

Az ujjlenyomat-olvasó típusai

Lehet, hogy nem tudod, de az ujjlenyomat-olvasók alapvetően különböznek egymástól. Legyen szó akár a technológiáról, akár a funkciókról.

Optikai ujjlenyomat-olvasó

Az olvasók legrégibb típusa, amely fényképről ismeri fel az ujjlenyomatot. Ez az ujjlenyomat 2D-s képe. Ismerős lehet számodra régebbi laptopokról, ám manapság ezt a technológiát az első, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóknál használták fel.

 • Régebbi, de technológiailag jobban kezelt technológia.
 • Alacsonyabb előállítási költség.
 • Használható a legolcsóbb eszközökhöz.
 • Gyors rögzítés.
 • A 2D-s rögzítés szempontjából nem túl biztonságos.
 • Nedves ujjal nem működik.

Kapacitív ujjlenyomat-olvasó

A legelterjedtebb választás a mai mobiltelefonok esetében. A kapacitív ujjlenyomat-olvasó több száz vagy több ezer kondenzátorból áll, amely az ujj ráhelyezésekor elektromos töltés megváltoztatása révén ismeri fel az ujjbegy papilláris vonalait. Lényegében az ujjad 3D-s térképe.

 • A 3D-s rögzítésnek köszönhetően biztonságos technológiának bizonyul.
 • Ideális esetben megfelelő nagyságú érzékelőről van szó.
 • Magasabb előállítási költség.
 • Bizonyos esetekben a rögzítés lassabb lehet.
Apple Touch ID
Az Apple fejlesztette ki az iparágban csúcskategóriás biztonságot jelentő Touch ID érzékelőt.

Ultrahangos ujjlenyomat-olvasó

Az ujjlenyomat leolvasása érdekében az érzékelő ultrahangos átalakítóval és ultrahangos vevővel is fel lett szerelve. Az ujj felületére küldött jel és a vevő fokozatosan tapogatja le időrendben a visszatükrözött hullámokat. Tehát minél tovább tartod ott az ujjad, annál részletesebb lesz az ujjlenyomatodról készült kép. Jelenleg ez az ujjlenyomat-olvasók legmodernebb típusa.

 • Kijelzőbe beépített olvasóként működik.
 • Nagy érzékelési pontosság még nedves ujj esetén is.
 • Lehetőség a kijelző feloldására a kijelzőn kívül.
 • Magas előállítási költség.
 • A védőüveg vagy védőfólia használata gondot okozhat.
 • A kisebb szoftverhibák javítása gyakran több időt vesz igénybe.
Ultrahangos olvasó
Ultrahangos ujjlenyomat-olvasó a Samsung Galaxy S10 kijelzőjében.

Melyek az ujjlenyomat-olvasó használatának előnyei?

Habár fontos az ujjlenyomat-olvasók típusa és elhelyezkedése, a funkciók, amelyeket az olvasó maga nyújt, még hangsúlyosabbak:

 • Biztonságosan és gyorsan oldja fel a telefonodat, PIN kód vagy jelszó szükségessége nélkül. 
 • Könnyen ellenőrizheted a mobilfizetéseket a Google Pay vagy az Apple Pay segítségével.
 • A kiválasztott alkalmazások hozzáférésének, például, a szülői felügyelet feloldása.
 • Gesztusok - például, az információsáv letöltése/kihúzása, és még sok más. Ez mindig a telefontól függ, nem tartozik az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező telefonok alapvető funkciói közé.

ÖSSZEHASONLÍTÁS: ujjlenyomat-olvasó vagy arcfelismerő

A telefonok arcfelismeréssel történő feloldását az Apple vezette be 2017-ben az iPhon X készülékével, és bátorság volt részéről beismerni, hogy ehhez a technológiához a kijelző felső részének kivágására van szükség. 

Apple Face ID
A Face ID nem csak a telefon feloldására, hanem a mobilfizetések során történő jóváhagyásra, illetve az internetes banki bejelentkezésre is szolgál.

Az Apple feláldozta a már bevált Touch ID ujjlenyomat-olvasó technológiát, amellyel a telefonokat probléma nélkül oldhattuk fel. Helyét a Face ID vette át, amely az arc 3D-s modelljének pontos szkennelésén alapul. A TrueDepth kamera több mint 30 000 láthatatlan pontot vetít ki és elemez, és infravörös fény segítségével alapos térképet készít az arcunkról. Tapasztalataink alapján megerősíthetjük, hogy ez a technológia gyors, és gyakorlatilag hibátlan feloldást garantál.

Ezzel szemben a versenytársak inkább az arcfelismerés kevésbé biztonságos útját választják az általános elülső kamera segítségével. Eddig még senki nem rukkolt elő olyan gyors és biztonságos bejelentkezési módszerrel, mint például a Face ID. Ezért az Androidhoz inkább ujjlenyomat-olvasót, és egy megfelelő hosszúságú PIN kódot vagy jelszót használunk a biztonság kedvéért.

i További cikkeink az AlzaMagazinba

Az ujjlenyomat-olvasók talán nem olyan vonzóak, mint a nagy kijelzők vagy a gyors processzorok, viszont az adatbiztonság szempontjából kulcsfontosságúak. Ha nem akarod elveszíteni az adataidat, akkor kezdd el az ujjlenyomat-olvasós feloldást még ma!

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
Karácsonyi ajándék ötletek Megjelenít
P-DC1-WEB10
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket