Véroxigénszint: az okosórák segítenek a regenerációban és az akklimatizációban

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Ha a vér oxigéntelítettsége csökken, az egészségtelen önbizalmat, beszédességet, de hányást és eszméletvesztést is eredményezhet. A pulzoximéter a legjobb Garmin Fenix 6 sportórákban, a megfizethetőbb Vivosmart 4 okoskarkötőkben és sok más eszközben megtalálható. Az okos fénysugár méri a vér oxigéntelítettségét, segíti az akklimatizációt a hegyekben és a test regenerálódását, továbbá időben figyelmeztet a közelgő hipoxiára.

okosóra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés

Az okosóra és a vér oxigénszintjének mérése - TARTALOM

 1. A vér oxigénszintje
 2. Mi az a hipoxia?
 3. Hogyan működik a pulzoximéter?
 4. Hogyan működik a mérés?
 5. Mit árul el nekünk a véroxigénszint értéke?
 6. Vér oxigéntelítettség és edzés
 7. Mikor kell figyelni az SpO2-t: a jobb regeneráció érdekében
 8. Mikor kell figyelni az SpO2-t: az akklimatizáció során
 9. Pulzoximéter: előnyök és hátrányok
 10. Összegzés: mikor és miért érdemes oximéteres órát venni?

A vér oxigénszintje

Az emberi testben a vér a piros színárnyalatok széles skálájában mozog. Árnyalatai alapján tudhatjuk meg az oxigéntelítettség hozzávetőleges fokát - minél világosabb a vér, annál jobban hígul oxigénnel, pontosabban, annál több oxigénmolekula kötődik a hemoglobinhoz, az élet folyadékának jellegzetes színéért felelős vérfestékhez. A vér ezt követően elszállítja az oxigént a szövetekbe és a szervekbe. Ha a szövetekben nincs elegendő oxigén, működésük lelassul és idővel meg is hibásodik. Az elégtelen szöveti oxigénellátást a szaknyelv hipoxiának nevezi.

i

Mikor jelentkezik oxigénhiány?

Tipikus példa a nagy magasságban történő mozgás. Egy kis fizika - a nulla méteres magasságban érvényesülő légköri nyomás 1013 hektopascal. 1600 méteren alig haladja meg a 840 hPa-t. A Mont Blanc-on az érték épphogy 500 felett van, és így tovább. A tengerszint feletti magassággal együtt a levegő egyes komponenseinek, vagyis az oxigénnek a résznyomása is közvetlenül csökken. Az úgynevezett ritka levegőn nem lehet ugyanolyan mennyiségű oxigént belélegezni a tüdőbe, mint az alföldön.

Mi az a hipoxia?

Nagy magasságban fordulhat elő oxigénhiányos állapot - hegymászók vagy pilóták tudnának mesélni róla. Enyhe formáját valószínűleg olyanok már megtapasztalták, akik megpróbáltak felfutni egy csúcsra valahol az Alpokban, és sokkal előbb kifulladtak, mint például a városban futáskor szoktak. Itt említsük meg a szaturáció kifejezést, amelyet az orvosi környezetben játszódó sorozatokban esetleg már hallottunk. Ez a vér oxigénnel való telítettsége. Százalékban adják meg, amely jelzi a hemoglobinhoz kötött oxigén mennyiségét. A vér oxigéntelítettségének normális értéke 95-98%. A 90% alatti értékek már a határértéken vannak, és bármi, ami 80% alatt van, általában a légzési elégtelenség mutatója.

Azonnali segítséget jelent (nemcsak a sorozatokban) az oxigénmaszk felvétele. Ugyanez az eljárás, amikor a repülőgép kabinjában csökken a nyomás. De visszatérve a valósághoz - a hipoxia tünetei a gyors szívverés, a magas vérnyomás, valamint a gyorsabb és mélyebb légzés (ilyenkor a szervezet megpróbál megbirkózni a hipoxiával, amely enyhe esetekben gyakran sikerrel is jár). Az oxigéntelítettség további csökkenésével különféle szokatlan tudattalan állapot tapasztalható. A hipoxia megelőzésére vagy a közelgő hipoxiára időben történő figyelmeztetésre használható a pulzoximéter, amely jelezheti a szaturáció csökkenését.

Ez után a kis kitérő után visszakanyarodunk a technológiához, amely a sportórákban is nagyon jó minőségben található meg - például kiváló minőségű a Garmin Fenix 5X Plus, Fenix 6X, Garmin Forerunner 245 és Forerunner 945, Huawei Watch GT 2 Pro, Huawei Watch GT 2, Samsung Galaxy Watch 3, Apple Watch 6, Withings Scanwatch okosóra pulzoximétere.

Hogyan működik a pulzoximéter?

A pulzoximéter egy viszonylag egyszerű eszköz, amelybe egy fényforrás van beépítve, két elektrolumineszcens LED, amelyek 660 nm-en (vörös fény) és 940 nm-en (infravörös fény közelében) bocsátanak ki fényt. Ezek azok a hullámhosszak, amelyeken az oxigenált és oxigénhiányos hemoglobin molekulák (vagy oxihemoglobin és deoxihemoglobin) spektrumai a legjobban felismerhetők - a 660 nm hullámhosszú fénysugár sokkal szignifikánsabban elnyeli a deoxihemoglobint, míg 940 nm hullámhossznál több oxihemoglobint nyel el. A fénysugár behatol a szövetbe és visszatér az érzékelőhöz, amely az áteresztett fény intenzitását méri. Ezért célszerű a pulzoximétert olyan jól áttetsző helyen elhelyezni, ahol nagyobb a véráramlás. Az orvostudományban ez leggyakrabban a fülcimpa vagy az ujjbegy, a sportban leggyakrabban a csukló.

Hogyan működik a mérés?

A fent leírt fényt a bőr, az izmok, de az artériás, vénás és kapilláris vér is elnyeli. Mi (azaz sportolók, de orvosok is) kíváncsiak vagyunk az artériás vér szaturációjának értékére (vagyis az artériákban áramló vér oxigén-telítettségére). Az oximéter feladata felismerni, hogy az artériás vér és a környező szövetek mennyi fényt nyeltek el. A készülék ezt okosan felismeri, mert az artériás vér térfogata (ellentétben a többi szövetben lévő vérrel) a pulzus függvényében változik (ezért ugyanaz a készülék általában a pulzusszámot is meg tudja mérni).

Szakkifejezésekkel élve, a pulzoximéter a pulzáló vér abszorbcióját méri. Ilyen kifejezéseket azonban a mindennapi sportéletben nem kell tudnunk - elég az számunkra, hogy az artériás vér oxigénnel való telítettségének mérési eredménye az sO2 (illetve Sp02) érték, amellyel különféle táblázatokban és edzéstervekben találkozhatunk.

Mit árul el nekünk a véroxigénszint értéke?

Az SpO2 a test terminális (perifériás) részeinek telítettségét jelenti, amelyet néha perifériás kapilláris oxigenizációnak, vagy a vér oxigénszintjének becsült mennyiségének neveznek. Az orvostudományban a szaturáció pontosabban mérhető szondával vagy katéterrel - ebből meg lehet tudni az SaO2 (artériás vér telítettsége) vagy SvO2 (a vénás vér telítettsége) értékeket is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a perifériás telítettség torz adat - ami nem biztos, hogy elég az orvosok és a diagnosztika számára, elegendő lehet a sportolók számára és segítséget jelenthet az edzéseken.

i

A vér oxigénszintje

 • 95-98% - normál érték
 • 85-95% - a szervezet légzéssel és megnövekedett vérnyomással kompenzálja az oxigénhiányt
 • 75–85% - a hangulat javulásában és az önbizalom növekedésében, a beszédességben, a bátorságban, az eufória érzésében nyilvánul meg, ami gyakran az erő túlértékelésének oka volt a csúcstámadások alkalmával
 • 60-75% - szorongás, gyengeség, fejfájás, bizsergés, hányás
 • 60% és alacsonyabb - hipoxiás görcsök és eszméletvesztés

Ha az SpO2 túl alacsony, jobb, ha egy nap pihenőt tartasz, és elhalasztod az edzést vagy más megterhelő tevékenységet. Az SpO2 egy fontos mutató a nagyobb magasságokhoz történő akklimatizáció során. Ha túl alacsony, a szervezet még nem szokott hozzá a ritkább levegőhöz, tanácsos csak könnyedén edzeni, vagy lassan haladni.

Vér oxigéntelítettség és edzés

A test átlagosan körülbelül 550 liter oxigént fogyaszt naponta. Ez a mennyiség sportolás közben legalább a kétszeresére nő. Idővel a rendszeres edzésnek köszönhetően a test megtanul bánni az oxigénnel, és hatékonyabban juttatja el az oxigént a szövetekhez és szervekhez. Az SpO2 érték terhelés alatt tehát a kondíciónk egyik mutatója.

okosóra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés
A vérben mért oxigénszint kondíciónk egyik mutatójaként szolgál.

A magassághoz való alkalmazkodás az ún. hipoxiás edzéssel vagy egy speciális sátorban történő tartózkodással is elérhető, amely egy adott magasságban lévő környezetet szimulál. Az idő múlásával a szervezet nehéz körülmények között is megtanulja a jó oxigénellátás módját, normál körülmények között pedig ez még jobb lesz. Egy másik példa lehet a kerékpárosok edzése a dél-amerikai fennsíkokon, akik természetes módon alkalmazkodnak a levegőhöz.

i

Idegen vagy saját oxigéntartalmú vér transzfúziója doppingként - növeli a vörösvértestek számát, ami lehetővé teszi a vér jobb oxigénellátását, a hosszabb adaptív hipoxiás edzésekhez hasonlóan. Ugyanez az eredmény mesterségesen is elérhető az EPO-val.

Mikor kell figyelni az SpO2-t: a jobb regeneráció érdekében

A vér oxigénellátásának mértékére a szervezet regenerálódási sebességének egyik (bár nem egyedüli) mutatójaként tekintenek. Néhány fitnesz óra ezzel a mutatóval dolgozik, és érthetőbb egységekké alakítja át - a Garmin Fenix órák esetében ez egy bizonyos mértékű fáradtsági szint, amelyet csökkenő számérték ad meg. Egyes orvosi tanulmányok arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy a rossz alváshoz kapcsolódó ideális intenzív edzés, vagy egy nagyobb iszogatás este az edzés után (és ezáltal az elégtelen regeneráció) csökkenti a másnapi szaturációt.

okosóra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés
A kihívást jelentő edzés (vagy akár egy buli) rossz alvással kombinálva befolyásolhatja a mérési eredményeket.

Ha megnézed az órát egy buli után reggel, akkor nem kell azonnal megijedned a szaturáció alacsonyabb értékétől - ebben az esetben ennek egyértelmű oka van. Ezután tarts egy pihenőnapot, vagy csak egy könnyű edzést vagy nyújtás gyakorlatokat iktass be és napközben, majd másnap reggel ellenőrizd az értéket.

i

A jó alvás során megnő az izmok vérellátása - a vér nagy része ide áramlik, amely ébrenléti állapotban az agyba kerül. Ha a vér oxigénszintje alacsonyabb, az izomregeneráció lassabb.

Mikor kell figyelni az SpO2-t: az akklimatizáció során

Ha magas hegyi túrákra mész (az Alpok elegendőek), és nincs olyan tüdőd, mint Reinhold Messnernek, az első napokban erőt vehet rajtad a fáradtság, a rossz közérzet és látszólag nagyobb erőfeszítést okoz egy önmagában korántsem annyira megterhelőnek tűnő túra. A nem akklimatizálódott szervezet ugyanis nem képes annyi oxigént juttatni a levegőből a vérbe és a szervekbe, amennyi szükséges. Ha ilyeneket tapasztalsz és az okosóra alacsonyabb értékekkel ezt meg is erősíti, kicsit pihenj, vagy tartózkodj egy ideig nagyobb magasságban.

okos óra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés
A pulzusoximéteres okosóra lehetővé teszi az akklimatizáció folyamatának figyelemmel kísérését a magasabban fekvő helyeken.

A szervezetnek fokozatos akklimatizálódásra van szüksége, és 24–48 órán belül nagyjából ugyanazt a teljesítményt kell nyújtania, mint a megszokott magasságán. De több mutatót kell megvizsgálnunk. Mit kell konkrétan tenni az akklimatizáció során? Közvetlenül azután, hogy megérkeztél a magasan fekvő helyre, az órán a normálnál alacsonyabb SpO2-t fogsz észlelni, ugyanakkor magasabb pulzusszámot (HR) és gyorsabb légzést (magasabb RR-érték, légzési gyakoriság).

A fokozatos akklimatizáció eredményeként először a HR és az RR index fokozatosan csökken - ez hatékonyabbá teszi a vér oxigénellátását, és a szervezetet nagyobb terhelésnek is ki lehet tenni, bár az SpO2 szint még valószínűleg nem változik. Az óra 90% körüli értékeket is mutathat, de nem kell aggódni emiatt - ilyen értékek mellett is, ha a HR és RR normál tartományban van, általában a megszokott teljesítményt nyújthatod. Néhány nap elteltével (kb. egy hét elteltével) az SpO2 érték emelkedni fog, és a szervezet teljes mértékben akklimatizálódik.

Pulzoximéter: előnyök és hátrányok

Mint már említettük, a pulzoximéterrel mért értékek nagy segítséget nyújtanak az edzés megtervezésében és a regeneráció figyelemmel kísérésében. Az orvostechnikai eszközök is ezen az optikai elven működnek, és ez határozottan nem szemfényvesztés és fénysugarakkal való játék. Sportoláshoz ez a módszer elegendő, és az egyetlen hátrány az lehet, hogy késéssel reagál - ami az intervall edzés során nyilvánvalóvá válhat.

i Ez is érdekelhet

Hacsak nem a bajnokság aranyérmére vágysz, az edzés tervezését és nyomon követését ez a mértékű késedelem nem fogja befolyásolni. További negatívum lehet az oxigéntelítettség mérése vérszegénységben szenvedőknél, akiknek a vérében kevesebb hemoglobin van. Mivel a pulzoximéter nem veszi figyelembe a hemoglobin mennyiségét, hanem csak az oxigenált hemoglobin és a teljes hemoglobin arányát, az eredmények a valóságban túlzók lehetnek.

Összegzés: mikor és miért érdemes pulzoximéteres órát venni?

A pulzusoximéteres órát elsősorban élsportolók használják és azok, akik feszegetik a saját határaikat – legyen szó intenzív edzésről vagy nagy magasságban végzett tevékenységekről, akklimatizáció szükségességével, az óra viszonylag pontos értékekkel szolgál, amelyeknek köszönhetően áttekintést kapunk a szervezet aktuális reakcióiról és a fejlődésünkről is (így pl. az akklimatizálódási folyamat felgyorsult a korábbi magasan fekvő helyre történő mászáshoz képest). Ugyanakkor a vér oxigénszintje az egyik olyan tényező, amelyet érdemes figyelni az edzés utáni regeneráció során is.

A fenti érvek mellett pedig külföldi szakértők és tanulmányok arról számolnak be, hogy a vér oxigéntelítettségének otthoni mérése segíthet bizonyos légzőszervi megbetegedések időben történő észlelésében, mint például a tüdőgyulladás vagy a sokat emlegetett covid-19.

4,5 78×
Huawei Watch GT 3 46mm Active Black
Okosóra - férfi, Android és iOS kompatibilis, 1,43" AMOLED kijelző, Bluetooth, GPS, híváskezdeményezés az óráról Bluetooth párosított telefonon keresztül, lépésszámláló, véroxigénszint mérés, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, 50 m (5 ATM) vízállóság, max. akkumulátor üzemidő 336 óra, magyar nyelvű vezérlés
79 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HUWGT36a
4,8 123×
Huawei Watch GT 3 42mm Elegant White
Okosóra - női, Android és iOS kompatibilis, 1,32" AMOLED kijelző, Bluetooth, GPS, híváskezdeményezés az óráról Bluetooth párosított telefonon keresztül, lépésszámláló, véroxigénszint mérés, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, max. akkumulátor üzemidő 168 óra, magyar nyelvű vezérlés
86 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HUWGT32a
4,4 46×
Amazfit GTS 4 Misty White
Okosóra - női, Android és iOS kompatibilis, 1,75" AMOLED kijelző, Bluetooth, GPS, WiFi, híváskezdeményezés az óráról Bluetooth párosított telefonon keresztül, lépésszámláló, véroxigénszint mérés, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, 50 m (5 ATM) vízállóság, max. akkumulátor üzemidő 720 óra, magyar nyelvű vezérlés
Leárazás -64 %
72 990 Ft 204 290 Ft
Kérés esetén megrendeljük
Termékkód: XIgt400b2
HUAWEI WATCH Ultimate VOYAGE BLUE - Okosóra Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,3 12×
HUAWEI WATCH Ultimate VOYAGE BLUE
Okosóra - uniszex, Android és iOS kompatibilis, 1,5" AMOLED kijelző, Bluetooth, GPS, WiFi, híváskezdeményezés az óráról Bluetooth párosított telefonon keresztül, lépésszámláló, véroxigénszint és EKG mérés, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, 100 m (10 ATM) vízállóság, max. akkumulátor üzemidő 336 óra, magyar nyelvű vezérlés
369 990 Ft
Raktáron 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HUWw002b2
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ