Alza tavaszi TOP ajánlatok Takarítás a háztartásban

Véroxigénszint: az okosórák segítenek a regenerációban és az akklimatizációban

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Ha a vér oxigéntelítettsége csökken, az egészségtelen önbizalmat, beszédességet, de hányást és eszméletvesztést is eredményezhet. A pulzoximéter a legjobb Garmin Fenix 6 sportórákban, a megfizethetőbb Vivosmart 4 okoskarkötőkben és sok más eszközben megtalálható. Az okos fénysugár méri a vér oxigéntelítettségét, segíti az akklimatizációt a hegyekben és a test regenerálódását, továbbá időben figyelmeztet a közelgő hipoxiára.

okosóra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés

Az okosóra és a vér oxigénszintjének mérése - TARTALOM

 1. A vér oxigénszintje
 2. Mi az a hipoxia?
 3. Hogyan működik a pulzoximéter?
 4. Hogyan működik a mérés?
 5. Mit árul el nekünk a véroxigénszint értéke?
 6. Vér oxigéntelítettség és edzés
 7. Mikor kell figyelni az SpO2-t: a jobb regeneráció érdekében
 8. Mikor kell figyelni az SpO2-t: az akklimatizáció során
 9. Pulzoximéter: előnyök és hátrányok
 10. Összegzés: mikor és miért érdemes oximéteres órát venni?

A vér oxigénszintje

Az emberi testben a vér a piros színárnyalatok széles skálájában mozog. Árnyalatai alapján tudhatjuk meg az oxigéntelítettség hozzávetőleges fokát - minél világosabb a vér, annál jobban hígul oxigénnel, pontosabban, annál több oxigénmolekula kötődik a hemoglobinhoz, az élet folyadékának jellegzetes színéért felelős vérfestékhez. A vér ezt követően elszállítja az oxigént a szövetekbe és a szervekbe. Ha a szövetekben nincs elegendő oxigén, működésük lelassul és idővel meg is hibásodik. Az elégtelen szöveti oxigénellátást a szaknyelv hipoxiának nevezi.

i

Mikor jelentkezik oxigénhiány?

Tipikus példa a nagy magasságban történő mozgás. Egy kis fizika - a nulla méteres magasságban érvényesülő légköri nyomás 1013 hektopascal. 1600 méteren alig haladja meg a 840 hPa-t. A Mont Blanc-on az érték épphogy 500 felett van, és így tovább. A tengerszint feletti magassággal együtt a levegő egyes komponenseinek, vagyis az oxigénnek a résznyomása is közvetlenül csökken. Az úgynevezett ritka levegőn nem lehet ugyanolyan mennyiségű oxigént belélegezni a tüdőbe, mint az alföldön.

Mi az a hipoxia?

Nagy magasságban fordulhat elő oxigénhiányos állapot - hegymászók vagy pilóták tudnának mesélni róla. Enyhe formáját valószínűleg olyanok már megtapasztalták, akik megpróbáltak felfutni egy csúcsra valahol az Alpokban, és sokkal előbb kifulladtak, mint például a városban futáskor szoktak. Itt említsük meg a szaturáció kifejezést, amelyet az orvosi környezetben játszódó sorozatokban esetleg már hallottunk. Ez a vér oxigénnel való telítettsége. Százalékban adják meg, amely jelzi a hemoglobinhoz kötött oxigén mennyiségét. A vér oxigéntelítettségének normális értéke 95-98%. A 90% alatti értékek már a határértéken vannak, és bármi, ami 80% alatt van, általában a légzési elégtelenség mutatója.

Azonnali segítséget jelent (nemcsak a sorozatokban) az oxigénmaszk felvétele. Ugyanez az eljárás, amikor a repülőgép kabinjában csökken a nyomás. De visszatérve a valósághoz - a hipoxia tünetei a gyors szívverés, a magas vérnyomás, valamint a gyorsabb és mélyebb légzés (ilyenkor a szervezet megpróbál megbirkózni a hipoxiával, amely enyhe esetekben gyakran sikerrel is jár). Az oxigéntelítettség további csökkenésével különféle szokatlan tudattalan állapot tapasztalható. A hipoxia megelőzésére vagy a közelgő hipoxiára időben történő figyelmeztetésre használható a pulzoximéter, amely jelezheti a szaturáció csökkenését.

Ez után a kis kitérő után visszakanyarodunk a technológiához, amely a sportórákban is nagyon jó minőségben található meg - például kiváló minőségű a Garmin Fenix 5X Plus, Fenix 6X, Garmin Forerunner 245 és Forerunner 945, Huawei Watch GT 2 Pro, Huawei Watch GT 2, Samsung Galaxy Watch 3, Apple Watch 6, Withings Scanwatch okosóra pulzoximétere.

Hogyan működik a pulzoximéter?

A pulzoximéter egy viszonylag egyszerű eszköz, amelybe egy fényforrás van beépítve, két elektrolumineszcens LED, amelyek 660 nm-en (vörös fény) és 940 nm-en (infravörös fény közelében) bocsátanak ki fényt. Ezek azok a hullámhosszak, amelyeken az oxigenált és oxigénhiányos hemoglobin molekulák (vagy oxihemoglobin és deoxihemoglobin) spektrumai a legjobban felismerhetők - a 660 nm hullámhosszú fénysugár sokkal szignifikánsabban elnyeli a deoxihemoglobint, míg 940 nm hullámhossznál több oxihemoglobint nyel el. A fénysugár behatol a szövetbe és visszatér az érzékelőhöz, amely az áteresztett fény intenzitását méri. Ezért célszerű a pulzoximétert olyan jól áttetsző helyen elhelyezni, ahol nagyobb a véráramlás. Az orvostudományban ez leggyakrabban a fülcimpa vagy az ujjbegy, a sportban leggyakrabban a csukló.

Hogyan működik a mérés?

A fent leírt fényt a bőr, az izmok, de az artériás, vénás és kapilláris vér is elnyeli. Mi (azaz sportolók, de orvosok is) kíváncsiak vagyunk az artériás vér szaturációjának értékére (vagyis az artériákban áramló vér oxigén-telítettségére). Az oximéter feladata felismerni, hogy az artériás vér és a környező szövetek mennyi fényt nyeltek el. A készülék ezt okosan felismeri, mert az artériás vér térfogata (ellentétben a többi szövetben lévő vérrel) a pulzus függvényében változik (ezért ugyanaz a készülék általában a pulzusszámot is meg tudja mérni).

Szakkifejezésekkel élve, a pulzoximéter a pulzáló vér abszorbcióját méri. Ilyen kifejezéseket azonban a mindennapi sportéletben nem kell tudnunk - elég az számunkra, hogy az artériás vér oxigénnel való telítettségének mérési eredménye az sO2 (illetve Sp02) érték, amellyel különféle táblázatokban és edzéstervekben találkozhatunk.

Mit árul el nekünk a véroxigénszint értéke?

Az SpO2 a test terminális (perifériás) részeinek telítettségét jelenti, amelyet néha perifériás kapilláris oxigenizációnak, vagy a vér oxigénszintjének becsült mennyiségének neveznek. Az orvostudományban a szaturáció pontosabban mérhető szondával vagy katéterrel - ebből meg lehet tudni az SaO2 (artériás vér telítettsége) vagy SvO2 (a vénás vér telítettsége) értékeket is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a perifériás telítettség torz adat - ami nem biztos, hogy elég az orvosok és a diagnosztika számára, elegendő lehet a sportolók számára és segítséget jelenthet az edzéseken.

i

A vér oxigénszintje

 • 95-98% - normál érték
 • 85-95% - a szervezet légzéssel és megnövekedett vérnyomással kompenzálja az oxigénhiányt
 • 75–85% - a hangulat javulásában és az önbizalom növekedésében, a beszédességben, a bátorságban, az eufória érzésében nyilvánul meg, ami gyakran az erő túlértékelésének oka volt a csúcstámadások alkalmával
 • 60-75% - szorongás, gyengeség, fejfájás, bizsergés, hányás
 • 60% és alacsonyabb - hipoxiás görcsök és eszméletvesztés

Ha az SpO2 túl alacsony, jobb, ha egy nap pihenőt tartasz, és elhalasztod az edzést vagy más megterhelő tevékenységet. Az SpO2 egy fontos mutató a nagyobb magasságokhoz történő akklimatizáció során. Ha túl alacsony, a szervezet még nem szokott hozzá a ritkább levegőhöz, tanácsos csak könnyedén edzeni, vagy lassan haladni.

Vér oxigéntelítettség és edzés

A test átlagosan körülbelül 550 liter oxigént fogyaszt naponta. Ez a mennyiség sportolás közben legalább a kétszeresére nő. Idővel a rendszeres edzésnek köszönhetően a test megtanul bánni az oxigénnel, és hatékonyabban juttatja el az oxigént a szövetekhez és szervekhez. Az SpO2 érték terhelés alatt tehát a kondíciónk egyik mutatója.

okosóra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés
A vérben mért oxigénszint kondíciónk egyik mutatójaként szolgál.

A magassághoz való alkalmazkodás az ún. hipoxiás edzéssel vagy egy speciális sátorban történő tartózkodással is elérhető, amely egy adott magasságban lévő környezetet szimulál. Az idő múlásával a szervezet nehéz körülmények között is megtanulja a jó oxigénellátás módját, normál körülmények között pedig ez még jobb lesz. Egy másik példa lehet a kerékpárosok edzése a dél-amerikai fennsíkokon, akik természetes módon alkalmazkodnak a levegőhöz.

i

Idegen vagy saját oxigéntartalmú vér transzfúziója doppingként - növeli a vörösvértestek számát, ami lehetővé teszi a vér jobb oxigénellátását, a hosszabb adaptív hipoxiás edzésekhez hasonlóan. Ugyanez az eredmény mesterségesen is elérhető az EPO-val.

Mikor kell figyelni az SpO2-t: a jobb regeneráció érdekében

A vér oxigénellátásának mértékére a szervezet regenerálódási sebességének egyik (bár nem egyedüli) mutatójaként tekintenek. Néhány fitnesz óra ezzel a mutatóval dolgozik, és érthetőbb egységekké alakítja át - a Garmin Fenix órák esetében ez egy bizonyos mértékű fáradtsági szint, amelyet csökkenő számérték ad meg. Egyes orvosi tanulmányok arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy a rossz alváshoz kapcsolódó ideális intenzív edzés, vagy egy nagyobb iszogatás este az edzés után (és ezáltal az elégtelen regeneráció) csökkenti a másnapi szaturációt.

okosóra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés
A kihívást jelentő edzés (vagy akár egy buli) rossz alvással kombinálva befolyásolhatja a mérési eredményeket.

Ha megnézed az órát egy buli után reggel, akkor nem kell azonnal megijedned a szaturáció alacsonyabb értékétől - ebben az esetben ennek egyértelmű oka van. Ezután tarts egy pihenőnapot, vagy csak egy könnyű edzést vagy nyújtás gyakorlatokat iktass be és napközben, majd másnap reggel ellenőrizd az értéket.

i

A jó alvás során megnő az izmok vérellátása - a vér nagy része ide áramlik, amely ébrenléti állapotban az agyba kerül. Ha a vér oxigénszintje alacsonyabb, az izomregeneráció lassabb.

Mikor kell figyelni az SpO2-t: az akklimatizáció során

Ha magas hegyi túrákra mész (az Alpok elegendőek), és nincs olyan tüdőd, mint Reinhold Messnernek, az első napokban erőt vehet rajtad a fáradtság, a rossz közérzet és látszólag nagyobb erőfeszítést okoz egy önmagában korántsem annyira megterhelőnek tűnő túra. A nem akklimatizálódott szervezet ugyanis nem képes annyi oxigént juttatni a levegőből a vérbe és a szervekbe, amennyi szükséges. Ha ilyeneket tapasztalsz és az okosóra alacsonyabb értékekkel ezt meg is erősíti, kicsit pihenj, vagy tartózkodj egy ideig nagyobb magasságban.

okos óra; wearables; vér oxigéntelítettség; véroxigénszint; mérés
A pulzusoximéteres okosóra lehetővé teszi az akklimatizáció folyamatának figyelemmel kísérését a magasabban fekvő helyeken.

A szervezetnek fokozatos akklimatizálódásra van szüksége, és 24–48 órán belül nagyjából ugyanazt a teljesítményt kell nyújtania, mint a megszokott magasságán. De több mutatót kell megvizsgálnunk. Mit kell konkrétan tenni az akklimatizáció során? Közvetlenül azután, hogy megérkeztél a magasan fekvő helyre, az órán a normálnál alacsonyabb SpO2-t fogsz észlelni, ugyanakkor magasabb pulzusszámot (HR) és gyorsabb légzést (magasabb RR-érték, légzési gyakoriság).

A fokozatos akklimatizáció eredményeként először a HR és az RR index fokozatosan csökken - ez hatékonyabbá teszi a vér oxigénellátását, és a szervezetet nagyobb terhelésnek is ki lehet tenni, bár az SpO2 szint még valószínűleg nem változik. Az óra 90% körüli értékeket is mutathat, de nem kell aggódni emiatt - ilyen értékek mellett is, ha a HR és RR normál tartományban van, általában a megszokott teljesítményt nyújthatod. Néhány nap elteltével (kb. egy hét elteltével) az SpO2 érték emelkedni fog, és a szervezet teljes mértékben akklimatizálódik.

Pulzoximéter: előnyök és hátrányok

Mint már említettük, a pulzoximéterrel mért értékek nagy segítséget nyújtanak az edzés megtervezésében és a regeneráció figyelemmel kísérésében. Az orvostechnikai eszközök is ezen az optikai elven működnek, és ez határozottan nem szemfényvesztés és fénysugarakkal való játék. Sportoláshoz ez a módszer elegendő, és az egyetlen hátrány az lehet, hogy késéssel reagál - ami az intervall edzés során nyilvánvalóvá válhat.

i Ez is érdekelhet

Hacsak nem a bajnokság aranyérmére vágysz, az edzés tervezését és nyomon követését ez a mértékű késedelem nem fogja befolyásolni. További negatívum lehet az oxigéntelítettség mérése vérszegénységben szenvedőknél, akiknek a vérében kevesebb hemoglobin van. Mivel a pulzoximéter nem veszi figyelembe a hemoglobin mennyiségét, hanem csak az oxigenált hemoglobin és a teljes hemoglobin arányát, az eredmények a valóságban túlzók lehetnek.

Összegzés: mikor és miért érdemes pulzoximéteres órát venni?

A pulzusoximéteres órát elsősorban élsportolók használják és azok, akik feszegetik a saját határaikat – legyen szó intenzív edzésről vagy nagy magasságban végzett tevékenységekről, akklimatizáció szükségességével, az óra viszonylag pontos értékekkel szolgál, amelyeknek köszönhetően áttekintést kapunk a szervezet aktuális reakcióiról és a fejlődésünkről is (így pl. az akklimatizálódási folyamat felgyorsult a korábbi magasan fekvő helyre történő mászáshoz képest). Ugyanakkor a vér oxigénszintje az egyik olyan tényező, amelyet érdemes figyelni az edzés utáni regeneráció során is.

A fenti érvek mellett pedig külföldi szakértők és tanulmányok arról számolnak be, hogy a vér oxigéntelítettségének otthoni mérése segíthet bizonyos légzőszervi megbetegedések időben történő észlelésében, mint például a tüdőgyulladás vagy a sokat emlegetett covid-19.

Apple Watch Ultra 49 mm-es titán tok zöld alpesi pánttal - Medium - Okosóra Ingyen
Alzabox szállítás
4,9 89×
Apple Watch Ultra 49 mm-es titán tok zöld alpesi pánttal - Medium
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: eSIM kártyával (a telefonéval azonos szám), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 100 m (10 ATM), esés érzékelő és SOS gomb, titán tok

419 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA049ult10
5,0 10×
Apple Watch Series 8 45mm Cellular Éjfekete alumínium éjfekete sportszíjjal
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: eSIM kártyával (a telefonéval azonos szám), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 50 m (5 ATM) , esés érzékelő, alumínium tok

274 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA080a45c1
Apple Watch Ultra 49 mm, titán tok narancssárga alpesi pánttal - Large - Okosóra
Ingyen
Alzabox szállítás
4,9 89×
Apple Watch Ultra 49 mm, titán tok narancssárga alpesi pánttal - Large
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: eSIM kártyával (a telefonéval azonos szám), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 100 m (10 ATM), esés érzékelő és SOS gomb, titán tok

419 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA049ult9
Apple Watch Ultra 49 mm-es titán tok zöld alpesi pánttal - Large - Okosóra Ingyen
Alzabox szállítás
4,9 89×
Apple Watch Ultra 49 mm-es titán tok zöld alpesi pánttal - Large
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: eSIM kártyával (a telefonéval azonos szám), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 100 m (10 ATM), esés érzékelő és SOS gomb, titán tok

419 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA049ult11
Apple Watch Ultra 49 mm, titán tok fekete - szürke terep pánttal - M/L - Okosóra Ingyen
Alzabox szállítás
4,9 89×
Apple Watch Ultra 49 mm, titán tok fekete - szürke terep pánttal - M/L
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: eSIM kártyával (a telefonéval azonos szám), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 100 m (10 ATM), esés érzékelő és SOS gomb, titán tok

399 990 Ft
Szállításra kész 1 db
Termékkód: JA049ult18
4,8 70×
Apple Watch Series 8 45mm Éjfekete alumínium éjfekete sportszíjjal
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: az óráról a párosított telefonon keresztül (Bluetooth hatótávolságon belül), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 50 m (5 ATM) , esés érzékelő, alumínium tok

234 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA080a45c10
4,8 70×
Apple Watch Series 8 45mm Csillagfény alumínium csillagfény sportszíjjal
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: az óráról a párosított telefonon keresztül (Bluetooth hatótávolságon belül), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 50 m (5 ATM) , esés érzékelő, alumínium tok

198 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA080a45c11
Apple Watch Ultra 49 mm-es titánium tok fehér óceán szíjjal - Okosóra Ingyen
Alzabox szállítás
4,9 89×
Apple Watch Ultra 49 mm-es titánium tok fehér óceán szíjjal
Okosóra magyar nyelvű menüvel, GPS, telefonhívás: eSIM kártyával (a telefonéval azonos szám), Apple Pay, pulzusmérés, EKG mérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, véroxigénszint mérő, barométer funkcióval, alkalmas: futáshoz, kerékpározáshoz, jógázáshoz, úszáshoz, vízállóság: 100 m (10 ATM), esés érzékelő és SOS gomb, titán tok

419 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: JA049ult1
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ