Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

ASUS PRIME B350M-A, az elérhető Ryzen 5 kompatibilis alaplap tesztje

Termékkatalógus
ASUS PRIME B350M-A, az elérhető Ryzen 5 kompatibilis alaplap tesztje

Ha mini PC-t vagy kis munkaállomást szeretnél, akkor az mATC alaplapot a számodra tervezték. Ma ebben a cikkben közelebről is megvizsgálunk egy ilyen alaplapot. Az ASUS PRIME B350M-A egyaránt olcsó és nagy teljesítményű. Ezenkívül az AMD Ryzen 5 1600 processzorokhoz tervezték, amelyek jelenleg váratlan sikert aratnak az Intel vállalat versenyképes processzorai ellen.

Tartalom

Az ASUS PRIME B350M-A paraméterei és specifikációi

ASUS B350M-A PRIME alaplap Ryzen 5-höz

Az első képen azok a funkciók láthatók, amelyekkel az ASUS PRIME B350M-A alaplap rendelkezik. Ez egy AM4 middle-end alaplap, amelyet az AMD Ryzen processzorokhoz és az APU processzorok A6 - A12 sorozataihoz terveztek. Ahogyan azt a neve is mutatja, az alaplap AMD B350 chipsettel rendelkezik. Az ASUS PRIME B350M-A hivatalosan legfeljebb 64GB DDR4 memóriát támogat, amely akár 3200 MHz-re is (hatékonyan) húzható az AMD Ryzen processzorokhoz. Az Intel platformoktól eltérően az ECC rendszermemóriákat is támogatja.

Az ASUS PRIME B350M-A alaplap digitális DIGI+ VRM kaszkáddal rendelkezik, és bár ezt nem hűti passzív hűtőborda, az ASUS ennek ellenére még a legerősebb nyolcmagos AMD Ryzen 1800X modellt is támogatja. Ebben az esetben a hőelvezetés különálló PCB-vel van megoldva. A csatlakoztathatóság keretében megtalálható egy M.2 slot a gyors, x4 PCIe támogatással rendelkező NVMe SSD lemezekhez. Továbbá rendelkezésre áll még 4x klasszikus is hat SATA 6GB/s port formájában. A további három pár USB 3.0 pedig elegendő a perifériák csatlakoztatásához, és ha mégsem, akkor a hiányt a két USB 3.1 „pótolja“.

i ASUS PRIME B350M-A
A kinézete csalóka lehet, de az áramellátása elegendő még a legerősebb 95W TDP AMD Ryzen 7 processzorokhoz is. Természetesen az tuningolás is lehetséges, csupán a külső BCLK generátor hiányzik, amelyet megtalálsz például az X370 chipsettel ellátott ASUS CROSSHAIR VI HERO-nál.

A videokimenetek 1x VGA, 1x DVI-D és 1x HDMI portokkal vannak megoldva. Az uATX formátumú ASUS PRIME B350M-A alaplap audio része el van szigetelve a többi komponenstől, így biztosítva az analóg és digitális jelek interferenciáját.

AMD4 platform és chipkészlet összehasonlításAz AM4 platformok chipseteit összehasonlító kép a B350 chipset azon lehetőségeit és korlátait mutatja, amelyeken az ASUS PRIME B350M-A alapul.

A teljesség érdekében még kiegészítjük az ASUS PRIME B350M-A alaplap komplett specifikációját az AM4 platformokhoz, az AMD Ryzen processzorokhoz és a 7. generációs Athlon CPU-khoz.

Az alaplap kicsomagolása és közelebbi vizsgálata

ASUS B350M-A PRIME; a csomag tartalma Napájecí kaskáda; ASUS B350M-A PRIME ASUS B350M-A PRIME; konektory

Az ASUS PRIME B350M-A csomagolásának tartalma nem nagy. Az alaplaphoz rendelkezésre áll egy DVD driverekkel, 1x SATA kábel (több lehetne belőle), néhány csavar az M.2 SSD rögzítéséhez és egy felhasználói kézikönyv.

A processzor hálózati kaszkádja 4+2 fázisból áll. A fázisok OnSemi mosfet tranzisztorok által vannak megoldva, amelyekből 4 a mag és 2 pedig a SoC (System on Chip) áramellátására szolgál. A pocesszor magjainak áramellátásához szükséges elméleti áramerősség 150A. Az áramellátás sajnos nem passzív hűtőbordával van hűtve. Habár a gyártó szerint ez nem szükséges, előnyben részesítenénk további hűtést is az alaplapon, mivel az alaplap szintén támogatja a legerősebb, időzíthető nyolcmagos AMD Ryzen 1800X processzorokat.

Az alaplap hátsó I/O része régebbi, azaz PS2 csatlakozókat is kínál az egér és a billentyűzet csatlakozatásához. A video kimenethez rendelkezésre állnak a VGA, a DVI-D és a HDMI portok. Ezeket követi a 2x USB 3.0, a 2x USB 3.1, megint a 2x USB 3.0 a gigabit ethernet csatlakozóval együtt és a három audio csatlakozó.

BIOS és időzítés az ASUS PRIME B350M-A alaplapon

Most megnézzük az alaplap legérdekesebb tulajdonságait, azaz pontosabban az időzítését. Ebben a fejezetben leteszteljük az AMD Ryzen 5 1600-zal felszerelt ASUS PRIME B350M-A azon képességeit, lehetőségeit és korlátait, amelyeket például az ASUS CROSSHAIR VI HERO-nak nem probléma elérni akkor, amikor a processzor magjai 3,9 GHz-en és a DDR4 rendszermemóriák pedig 2933 MHz-en működnek.

EZ mód UEFI ASUS B350M-A PRIME

Most az UEFI ún. EZ módjában járunk. Ez egy egyszerűsített kínálat a legegyszerűbb beállításokra, amelyekre szükség lehet az elején. Az AMD Ryzen proceszorokhoz használható AM4 platform azonban általánosan egy előnnyel (egy másik nézőpontból hátránnyal) rendelkezik, mégpedig, hogy az alapértelmezett beállításnál nem nyújt nagy teljesítményt, és ezért időzíteni kell a rendszermemóriákat. A D.O.C.P. profil a bal oldali középső részen pedig alternatív beállítást kínál az ismert X.M.P. profilhoz, de most inkább a kézi időzítést vesszük szemügyre, mivel ez nem olyan bonyolult.

Úvodní obrazovka v Advanced Mode  UEFI ASUS B350M-A PRIME

Amint az F7 segítségével átlépünk az Advanced Mode-ba, az UEFI kínálata kibővül. Az ASUS PRIME B350M-A alaplapnál az UEFI-ban az első fül a Main, azaz a fő kínálat, ahol információk jelennek meg a rendszerről. Itt beállítható az UEFI nyelve és jelszava, amelyben éppen tartózkodunk.

Az Ai Tweaker része az UEFI ASUS B350M-A-nak

Az Ai Tweaker az UEFI azon része, ahol az összes „mágia“ történik, azaz más szóval, ahol beállítható az időzítés. A következő frekvencia és feszültség kombináció, amelyet látni fogsz, bármilyen Ryzen 5-tel működnie kell. A mi esetünkben egy Ryzen 5 1600-ast fogunk időzíteni. Fentről a frekvenciát egyből beállíthatjuk 2933 MHz-re, valamint lent a CPU Core Ratio-t x39-re. Mivel az ASUS PRIME B350M-A nincs felszerelve külső BCLK generátorral, ezért ez szilárdan 100 MHz-re van beállítva, tehát ha megszorozzuk az x39 szorzóval, akkor végeredményként 3 900 MHz frekvenciát kapunk a processzor mind a hat magján.

A képen az utolsó látható rész a VDDCR CPU Voltage, amely a processzor feszültségének beállítására szolgál. Itt rendelkezésünkre áll az auto és az offset üzemmód. Az Offset annyi millivolt feszültséget ad hozzá az értékhez, amennyiben az alaplap és a processzor „megállapodik“. Tehát beállítjuk offsetre és haladunk tovább.

Ai Tweaker - sekce pro taktování v UEFI na ASUS B350M-A PRIME

A VDDCR CPU Offset Voltage-t beállíthatjuk a maximumra, azaz 0.2V-ra, így a stabilitás megállapításához fokozatosan lecsökkenthetjük az offset értékét az alacsonyabb hőmérséklet és fogyasztás érdekében. A VDDCR SOC a feszültég beállítása a System on Chip-hez, azaz az IMC-hez (memóriavezérlő) + az USB-hez + az M.2-höz + a PCIe-hez. Ugyanúgy, mint a mag feszültségénél, itt is elvégezhető az undervolting (feszültség csökkentése) a rendszer stabilitási határon való működéséhez. A RAM feszültségét 1.5V-ra állítjuk be, és ezt különösen a módosított időzítés miatt, amelyet most megtekintünk.

Ai Tweaker - taktování v UEFI s ASUS B350M-A PRIME

A DRAM Timing Control beállításnál a DDR4 rendszermemória elsődleges időzítése módosítható. Ahogyan az a képen is látható, a 14-14-14-14-22 időzítés kombinációja van beállítva, amely még akkor is hatékonyan működik az AMD Ryzen 7-tel, ha a frekvencia magasabbra (pl. 3466 MHz-re) van állítva. Hogyha single-rank memóriád van, akkor megpróbálhatod beállítani az ajánlásunk alapján, amely valószínűleg működni fog és így az AMD Ryzen processzorod egészen más teljesítményt fog nyújtani.

Ezzel befejeztük az időzítést az UEFI-ban, és most kitérünk a stabilitás valódi tesztjeihez, a beállított értékek teszteléséhez és befejezzük az UEFI bemutatását az ASUS PRIME B350M-A alaplapnál.

ASUS B350M-A PRIME Advanced nastavení v UEFI

Az ASUS PRIME B350M-A alaplap UEFI menüjében a következő fül az Advanced, amelyben megtalálhatjuk a processzor, a SATA vezérlő, az alaplapon megtalálható eszközök (pl. ethernet, audio), valamint az USB haladó beállításait.

Položka Monitor v UEFI ASUS B350M-A PRIME

Az ASUS PRIME B350M-A alaplap UEFI menüjének következő részében az összes megfigyelt hőmérséklet és feszültség található. Szintén a felügyelet része a Q-Fan beállítása, de erre majd még visszatérünk a szoftveres verziónál ennek a cikknek az utolsó előtti fejezetében.

Boot beállítások az ASUS B350M-A PRIME alaplaphoz

Az UEFI utolsó előtti részében elértünk azokhoz a beállításokhoz, amelyek a bootolással kapcsolatosak. Téged minden bizonnyal a bootolási eszközök beállításának lehetőségei és azok prioritása fog érdekelni. Hogyha az operációs rendszert USB-ről fogod telepíteni, akkor azt itt kiválaszthatod, mint Boot Option #1, avagy futtathatod a boot menüt a PC indításánál is az F8 segítségével. 

ASUS B350M-A PRIME - Eszközök az UEFI-ben

Az ASUS PRIME B350M-A alaplap UEFI menüjében az utolsó rész a TOOL. Itt megtalálhatod a BIOS flash segédprogramot, az Overclocking profilokat az aktuális paraméterek elmentéséhez, valamint szükség esetére, hogy ne kelljen mindent előlről kezdened és kézzel beállítanod, az újbóli betöltést.

Tesztkészlet

A képernyőfelvételen két tesztet látsz. A bal első a SuperPI 32M. Ez egy népszerű benchmark, amely úgy teszteli a memória stabilitását, teljesítményét és hatékonyságát, mint ahogyan más tesztelő program nem. Ugyanakkor nagyon jól ismert a hatékonysága, mivel minden bizonnyal single-threadről van szó. A másik benchmark a Geekbench, amely néhány fázisban szintén leteszteli a rendszermemória stabilitását és teljesítményét, valamint single-thread és multi-thread teljesítményt is vizsgál.

Cinebench teszt R15 AMD Ryzen 5 1600-at az ASUS B350M-A PRIME alaplapon

A Cinebench R15 egy jól ismert benchmark a kezdeti stabilitási tesztekhez, amelyet az overclockerek a lehető legkisebb feszültség megtalálására használnak. Ez a benchmark közepesen igényes, és ha a renderelés néhány köre már stabil, akkor a BIOS beállítása jó úton halad.

WBOT H265; Ryzen 5 1600 és ASUS B350M-A PRIME teszt

A HWBOT H265 azokat a videókat kódolja a H.265 codec segítségével, amelyek a processzorra nézve nagyon igényesek. A H.265-öt egyre inkább többen használják, mivel ez egy nagyon jó tárolási módszer a videók eltárolásához. Ez kíválóan alkalmas a mai terjedelmes filmekhez és sorozatokhoz, különösen a 4K felbontás nagy bitrátájához. Ezzel befejeztük a kezdeti teszteket, de ha szeretnéd, akkor az időzítést letesztelheted még például az ASUS ROG RealBench több órás tesztjével.

Befejezés: az ASUS PRIME B350M-A egy kedvező áron kapható kiváló alaplap

Az ASUS PRIME B350M-A a tesztek után felhasználóbarátnak mutatkozott. Az UEFI-ben való beállítások egyszerűek és átláthatóak. A BIOS stabilan, valamint hibák nélkül működik, és főleg a RAM időzítése is úgy funkcionál, ahogyan kell. Az AMD Ryzennél igazán nagy szerepet játszanak a rendszermemóriák és a CCX modulok, amelyekből a processzor áll. Ezek a modulok ún. Infinity Fabric-en keresztül kommunikálnak, amelyek ugyanazon a frekvencián működnek, mint a DDR4 rendszermemóriák.

i ASUS PRIME X299-DELUXE
Az ASUS PRIME X299-DELUXE cikkünkben megismerkedhetsz egy olyan egyedülálló és erőteljes alaplappal, amely tökéletesen alkalmas az új Intel platformokhoz.

Habár az ASUS PRIME B350M-A nem rendelkezik gazdag felszereltséggel, a kedvező ára ellenére mégis egy olyan kiváló alaplapról van szó, amely - ahogyan azt ebben a cikkben és a tesztekben is láthatod - megbírkózik még az AMD Ryzen 5 1600 maximális időzítésével is. Ha nincs többre szükséged, akkor ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint a hi-end ASUS CROSSHAIR VI HERO, amelyről egy tartalmasabb és részletesebb cikket is írtunk.

Az ASUS PRIME B350M-A végső értékelése

Értékelés 80% Alza.hu

Fő paraméterek

Időzítés

80 %

Ár

90 %

Felszereltség

70 %

ASUS PRIME B350M-A AMD B350 alaplap

Előnyök

  • Elegendő áramellátás még a nyolcmagos CPU-khoz is
  • Kiválóan időzíthető
  • Kedvező áron kapható

Hátrányok

  • Az áramellátásnak passzív hűtése lehetne
  • Szegényebb felszereltség (de megfelel az árnak)
Michal Mikle
Michal Mikle-nek hívnak, overclocker vagyok és szórakoztat a teljesítmény. Ott, ahol lehetőség van a hardverből kihozni a maximumot, onnan nem hiányozhatok. Az időzítést elsősorban az adrenalin és a komponensek korlátainak feszegetése miatt szeretem. Ehhez a gazdag tevékenységhez legfőképpen folyékony nitrogént, valamint kompressziós módszereket használok, de szívesen eljátszok a vízzel is (néha túlhűtöttel), és a minőségi léghűtés sem jelent problémát.

Alza díj

Az ASUS PRIME B350M-A alaplapot, amely bőven elegendő az általunk tesztelt AMD Ryzen 5 1600-hoz, és amely még a processzor és memória maximális időzítésénél is megfelelt, valamint a kedvező ára miatt, ezüst díjjal jutalmaztuk.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ