Levé ucho Alza dny Pravé ucho Alza dny

Mobil és sport: Hogyan használhatjuk a telefont futáshoz, kerékpározáshoz és egyéb tevékenységekhez?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve • Szerző: Szerkesztőség

A mobiltelefonok hűséges társainkká váltak az élet különböző területein. Segítenek inspirálódni, vásárolni, dolgozni, és természetesen a szabadidős tevékenységek során is jó szolgálatot tesznek. Ilyen tevékenység a sport, amelyben a telefonok és az alkalmazás többsége is tökéletes segítséget tud nyújtani. Többet árulnak el arról, hogyan teljesítünk, és hol tudnánk még fejlődni. Szóval hogyan használjuk a telefonunkat sportoláshoz és miért jobb legalább egy középosztálybeli okostelefont választani, mint a legolcsóbb modellt? 

Mobil és sport, bevezetés

Mobilok és sport – TARTALOM

  1. Az okostelefon sportolás közben is jól jön
  2. Milyen érzékelők segítik a telefont a teljesítményed rögzítésében
  3. Hova tedd a telefont sportolás közben?
  4. Hasznos sportalkalmazások
  5. A strapabíró telefonok könnyen kezelik az igényesebb körülményeket
  6. A telefon fertőtlenítése és tisztítása
  7. Miért éri meg egy jobb telefonba befektetni?

Az okostelefon sportolás közben is  jól jön

Bármi legyen is a célod a sportban, mindenképpen mérlegeld a különféle mobilapplikációknak és magának az okostelefonnak a használatát. A sportban való használata sokkal szélesebb, mint fotók készítése a napfelkeltéről a rét mögött a kedvenc futó útvonaladon. A telefon beazonosítja, hogy hol vagy, és a kapott adatokkal dolgozik. Minél jobb a telefonod, valószínűleg annál jobb és precízebb paraméterekkel rendelkező érzékelőket kínál.

Az aktivitásodat rögzítheted a telefonodon, majd az igényeidnek megfelelően dolgozhatsz az adatokkal, vagy éppen megoszthatod azokat az edződdel, tanácsadóddal vagy orvosoddal. A mért értékeknek köszönhetően az okostelefon fejlődésre és a céljaid elérésére ösztönözhet. Ezt megadhatod az alkalmazásban, vagy közvetlenül te is beállíthatod. Szeretnél lefutni 10 kilométert 50 perc alatt? Fuss rendszeresen és figyeld az applikációban, hogyan alakul a kilométerenkénti időd, a lépéseid száma, azok hossza vagy a gyaloglás asszimetriája. Csak válaszd ki a megfelelő alkalmazást, amely hozzájárul az adatok riportálásához.

Mit várhatunk tehát a mobiltelefonoktól sportolás közben?

Milyen érzékelők segítik a telefont a teljesítményed rögzítésében

A mai okostelefonok számos érzékelővel vannak felszerelve, amelyek rengeteg paraméter méréséről gondoskodnak. A GPS chip már évekkel ezelőtt megjelent a mobiltelefonokban. Ennek köszönhetően a telefon aktuális időben rögzíti a pozícióját, ezáltal pedig ki tudja számítani a sebességet. A GPS chipet olyan alkalmazások használják, mint a Nike Run Club, Strava stb., hogy ne csak a futóteljesítményt mérjék és térképen ábrázolják. Egyes alkalmazások esetében az útvonal színkódolt sebességű szakaszokat is tartalmaz.

A tisztán fizikai tevékenységek mellett a GPS egyéb más helyzetek és aktivitások esetén is hasznos. Ilyen talán a geocaching is. Nemcsak, hogy a telefonodon van egy egyértelmű alkalmazás ehhez a hobbihoz, de a beépített térkép könnyen elvezet a legközelebbi "cache"-hez. A kincset egy adott helyen magadnak kell megtalálnod, de a helyszín megkönnyíti az utat. Ráadásul nem fogsz eltévedni, miközben az erdő sűrűjében kutatsz.

Mobil és sport, GPS
GPS chip az okostelefonok alapvető felszereltsége. Térképes és számos egyéb alkalmazás támaszkodik rá. Forrás: cleverhiker.com

A GPS szenzort egy praktikus gyorsulásmérő követi. Nem csak azért van jelen a telefonban, hogy meghatározza a készülék forgását (például a lejátszott videó előretekerése miatt), de a rázkódásokra is érzékeny. Ezek gyakran gyaloglás közben fordulnak elő, ezért a gyorsulásmérő részt vesz a lépések számának és a megtett távolságnak a mérésében az olyan alkalmazásokban, mint az Apple Health vagy a Google Fit. A jobban felszerelt telefonokon más érzékelőket is találsz. Ezen érzékelők közé tartozik a páratartalom-érzékelő, a barométer stb.

Ahhoz, hogy az alkalmazások helyesen mérjenek, teljes hozzáférést kell biztosítani számukra ezekhez az érzékelőkhöz. Az iPhone-ok például már alapértelmezés szerint mérik a megtett lépéseket, a megmászott szinteket stb. az Egészség alkalmazáson keresztül. Ezután a beállításokban engedélyezheted, hogy más telepített alkalmazások hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz. Az olcsóbb telefonok belső érzékelői az alapvető szenzorok közé tartozhatnak, amelyek nem biztos, hogy pontosak, és az eredmények torzak lehetnek. Érdemes tehát legalább középkategóriás telefont beszerezni.

Hova tedd a telefont sportolás közben?

Ez persze az adott sporttól függ. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a telefon elhelyezésének vagy rögzítésének nem csak egy módja lesz. Ez nagyban függ attól, hogy egyszerű szemkontaktust szeretnél-e a telefonnal, vagy inkább biztonságban szeretnéd tudni az eső és egyéb időjárási viszontagságok elől. A gyártók különféle tokokat vagy tartókat kínálnak, amelyek lehetővé teszik az okostelefonok kényelmes tartását, hogy azok sehol se zavarjanak, mégis látható legyen a kijelzőjük.

Futás

A leghagyományosabb sporttevékenység során különféle módokon rögzítheted a testedhez a telefont. Ha van bármilyen mély vagy cipzáras zseb a ruhádon, belehelyezheted a készüléket. Ennek azonban számos hátránya van. Ez a fajta rögzítés nem túl erős, és ha a zseb nem szoros, akkor a telefon kényelmetlenül mozoghat vagy kieshet egy nem zárt zsebből. Ráadásul a kijelzőt sem látod futás közben.

Mobil és sport, futás
A futáshoz való telefontok a karon a telefont is védi az esőtől. Forrás: mensjournal.com

karon viselhető tok a testen való szilárd rögzítésre szolgál. A karhoz történő szoros csatlakozást a rögzítő heveder biztosítja, amellyel pontosan beállíthatod a megfelelő hosszúságot. Érezheted a mobiltelefont a karodon, ám a rázkódásokat nem fogod észrevenni. A karon viselhető tok elfordítható, így láthatod a kijelzőt, ám ez inkább csak egy gyors rápillantást tesz lehetővé.

Kerékpározás

A biciklisták értékelni fogják a telefonnak a kerékpárhoz történő rögzítését, hála a kormányra rögzíthető tokoknak. Ezáltal mindig ráláthatsz a telefonra és könnyen leolvashatod a kijelzőn szereplő adatokat. A rögzítést gyakran úgy tervezik, hogy a tartóba pattintható legyen, így nem kell kicsavarozni a telefont, amikor leszállsz a kerékpárról. Csak csúsztasd le. Az ilyen típusú szerelésnek azonban vannak buktatói. A telefon leejtéskor fedetlen, és kilóg a kormányból. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a szárra, azaz a kormány és a kerékpárváz közötti részre rögzítjük.

A futáshoz hasonlóan itt is tarthatod a telefonodat a ruházatod zsebében. De akár egy kerékpár táskát is könnyedén elhelyezhetsz a kerékpárvázon. Egyszerűen csak helyezd bele a mobiltelefonodat. Biciklizés közben azonban a kijelzőt nem fogod tudni olyan könnyen megnézni. Ilyen célokra már léteznek zsebek a keret számára, amelyek vízállóak, és a kijelző a szemed előtt lesz. Az egyik ilyen a Swissten vízálló tok.

Fitnesz

Fitnesz közben a telefon zavaró lehet. A futópadon történő futás közben viszont használhatod ugyanazt a karon viselhető tokot, mint a klasszikus futásnál. Az egyéb edzések során a telefon akadályozhat, sőt, akár meg is sérülhet. Ilyen esetekben sokkal kényelmesebb, ha fitnesz karkötőt viselsz. Rendkívül hasznos kiegészítőket szerezhetsz be szimpatikus áron, amelyek nyomon követik a megtett lépéseket, az elégetett kalóriákat vagy mérik a szívritmust. Még az edzőteremből kilépve sem kell levenned a csuklódról, hiszen képes mérni az egész napos aktivitást.

További sportok

Ha olyan sportokat részesítesz előnyben, mint a tenisz, úszás, jóga vagy síelés, akkor is hasznos adatokat nyerhetsz ki az általad végzett tevékenységekről. Amennyiben nem tudod használni közben a telefont, helyettesítd egy praktikus kiegészítővel, például egy okosórával. Ha olyan telefonod van, amely kompatibilis velük vagy az okos karkötőkkel, mint például Apple Watch, Garmin vagy Fitbit, mindössze annyit kell tenned, hogy sportolás közben is a karodon hagyod az okosórát, az adatok pedig leszinkronizálódnak az okostelefonoddal. Bizonyos márkák órái gyakran ugyanazon gyártó mobiltelefonjaival kompatibilisek a legjobban. Az is igaz, hogy a drágább órák több érzékelővel rendelkezik, és például EKG mérésére is képesek.

Egyes olcsó fitnesz karkötők, mint például a Mi Smart Band 6, praktikusak, ám ne várj tőlük GPS funkciót. A legújabb rendszerrel a Samsung Galaxy Watch 4 végre képessé vált a mobilfizetések kezelésére az NFC-n keresztül. A drágább okosórák pedig még a rendkívül fontos véroxigénszintet is képesek mérni.

Mobil és sport, smartwatch
Az okosórák ideálisak futáshoz. Nem foglalnak helyet és könnyen felcsatolhatóak. Forrás: tomsguide.com

Az okosórák gyakran vízállóak, és amennyiben a gyártó garantálja, akár úszás közben sem kell tőlük megválnod. A magasabb minőségűek képesek pontosan mérni a testmozgást és meghatározni a leúszott hosszok számát. A telefon pedig megmutatja, mennyit úsztál, milyen sebességgel, valamint méri a tempót és az elégetett kalóriákat is. Ha az óra lehetővé teszi, a sporteredmények között a szívritmus értéke is megjelenhet.

i Mobiltelefon választásakor figyelj az okosórákkal való kompatibilitásra. A drágább telefonoknak általában nincs gondjuk a piacon található legtöbb okosórához való kapcsolódással. Azonban az Apple Watch-hoz mindig csak iPhone-nal csatlakozhatsz -  erről bővebben a Apple Watch és Android: milyen lehetőségek vannak? című cikkünkből olvashatsz.

Hasznos sportalkalmazások

Beszéltünk tehát arról, hogy a modern telefonok mennyire állnak készen arra, hogy sportteljesítményünk mérésével foglalkozzanak. Most ki kell választanunk az ideális alkalmazást, hogy mérni tudjuk, amit kérünk tőle. A Google Play Store és az Apple AppStore tele van ilyen alkalmazásokkal. Milyen alkalmazásokat ajánlunk? 

Strava

Alkalmazás a futási és kerékpáros teljesítmény mérésére. Egy intuitív applikációról van szó, amely kellemesen rendezett formában mutatja meg az eredményeket. Egyúttal egy közösségi hálózat is, így az elért eredményeidet más felhasználókkal is megoszthatod. Az úgynevezett Heat map-ek megmutatják a környék futóútvonalainak forgalmát, és nagy motivációt jelent a felhasználó számára, ha látja, hogy milyen szakaszokat futottak le egy bizonyos idő alatt. Ezután versenyezhetsz másokkal, hogy megnézd, gyorsabban teljesítesz-e egy-egy szakaszt. Letöltés iPhone-ra és Androidra.

Mobil és sport, Strava alkalmazás
A Strava alkalmazást az iOS és az Android mellett az Apple Watch okosórák is támogatják. Forrás: businessinsider.com

Nike Run Club

Az azonos nevű ruházati gyártó készített egy alkalmazást kizárólag futók számára. Idő és távolság alapján előre elkészített edzésterveket találhatsz benne. Ezáltal pedig motiváltabb lehetsz. A futásodról készített térkép annak megfelelően színeződik, hogy milyen gyorsan futottad le az útvonal egy részét. A futáshoz akár meghatározott Nike cipőt is rendelhetsz. Letöltés iPhone-ra és Androidra.

Nike Training Club

Ez az alkalmazás a beltéri edzésekre összpontosít. Előre elkészített, 4-6 hetes edzésterveket kínál. Választhatsz tervet karcsúsításhoz, nyújtáshoz vagy az általános kondíciód javításához. Az applikációban található gyakorlatok ingyenesek, így bárki kipróbálhatja őket. Az alkalmazás szépen kivitelezett medálokkal és trófeákkal ösztönöz rá, hogy elérd a céljaidat. Tartalmaz egy úgynevezett Trained podcastet is, amelyben a fitnesz világának szakértői adnak interjúkat. Letöltés iPhone-ra és Androidra.

Fitify

A cseh fejlesztők applikációja ideális mind az otthoni, mind pedig az edzőtermi erősítéshez. A saját testsúlyos edzésekre fókuszál, de olyan kiegészítőkkel, mint a kettlebell, medicinlabda, súlyzók, bordásfal stb. Az alkalmazás internetkapcsolat nélkül is végigvezet a gyakorlatokon, amelyekben egy hangalapú edző is segítséget nyújthat. Rengeteg edzés érhető el benne, amelyek a test erősítésére összpontosítanak a fogyáson keresztül a bemelegítésig és a hát, illetve a nyak ellazításáig. Letöltés iPhone-ra, Androidra és Huawei-re.

Mobil és sport, Fitify alkalmazás
A cseh Fitify  alkalmazás letölthető iPhone, Android, Apple Watch és Huawei telefonokra. Forrás: gofitify.com

Adidas Running App Runtastic

A Runtastic Running App az Adidas egyik népszerű alkalmazása. Összehozza a futóközösséget, amelynek tagjai összehasonlíthatják teljesítményüket és közös célok teljesítésében vehetnek részt. A futás mellett az applikáció kerékpározáshoz, jógázáshoz és túrázáshoz is alkalmas. A virtuális versenyeknek köszönhetően a világon bárki ellen kiállhatsz. Az alkalmazás olyan egyéb fitnesz applikációkkal működik együtt, mint a Suunto, Garmin Connect, Zwift és egyebek. Letöltés iPhone-ra és Androidra.

A további alkalmazások közé tartozik a kerékpárosok körében népszerű Trailforks, az útvonalak adatbázisa. Valamint az Életmentő nevű applikáció, amely szó szerint életet ment és a helymeghatározáson alapul. Segítségével könnyedén hívhatsz segítséget és elmondhatod a mentősöknek a pontos helyzetedet, még akkor is, ha egy erdő közepén vagy. Az elsősegélynyújtásra vonatkozó utasítások szintén hasznosak.

A strapabíró telefonok könnyen kezelik az igényesebb körülményeket

A keményebb bánásmód érdekében a piacon strapabíró telefonokkal is találkozhatunk. Mindenek előtt azok fogják értékelni ezeket a készülékeket, akik zord körülmények között dolgoznak, mivel a sportoláshoz nehezek. Egy magasan ellenálló telefont könnyedén felismerhetsz. Súlya valószínűleg nem esik 180 gramm alá, teste gumírozott, a borítások pedig olyan érzékeny helyeket takarnak, mint a töltőcsatlakozó vagy a 3,5 mm-es jack. Ha egy ilyen telefont futásra akarsz vinni, amelynek még a szakadó eső sem jelent gondot, a teher érzékelhető lesz.

Mobil és sport, strapabíró telefon
A strapabíró telefonok a borításuk miatt nagyok és nehezek. De a sokkal kompaktabb telefonok víz- és porállóságot is kínálnak. Forrás: techacute.com

Az ilyen készülékek még a karon viselhető tokokban sem ideálisak. Ez a probléma azonban kerékpározás esetén nem áll fenn. Másrészről egy kisebb és olcsóbb ellenálló telefon már nem biztos, hogy gond nélkül élné túl az esőt vagy az izzadást, és valószínűleg az érzékelői sem olyan jók. De ha nem szeretnél egy kevésbé szép és nehéz telefont, számos jobb okostelefon áll ellen a víznek és a pornak az IP68 vagy IP67 ellenállási fokozat révén. Csupán annyi a dolgod, hogy veszel egy védőtokot vagy egy kifejezetten vízálló tokot. Ezek nem fognak lehúzni súlyukkal sportolás közben, ellenben nagyszerű hardvert kínálnak a pontos mérésekhez.

A telefon fertőtlenítése és tisztítása

Számos olyan termék van a piacon, amely kifejezetten a mobiltelefonok tisztítására fókuszálnak anélkül, hogy bármilyen módon irritálnák vagy megsértenék a kijelző védőrétegeit. Egyes mobiltelefonok már a gyárban olyan réteget kapnak, amelyek minimalizálják az ujjlenyomatokat vagy a nedvesség jelenlétét. A tisztítószerek nem megfelelő kiválasztása csökkenheti ezek hatékonyságát. Ezért érdemes ellenőrzött termékeket vásárolni. Ilyenek például a jól bevált sterilizálók és a mikroszálas törlőkendők. A strapabíró telefonok karbantartása magában foglalja a garanciális és a garanciát követő szervizelést is.

Mobil és sport,a telefon fertőtlenítése
A kijelző mikroszálas törlőkendővel a legjobb tisztítani. Forrás: cnet.com

Egyes gyártók extra garanciával készek bizonyítani termékük minőségét. Ilyen gyártó például a ScreenShield is, amely védőrétegeket és fóliákat állít elő. Mások a sérült kijelzők ingyenes javítását választják, amennyiben a sérülés normál használat mellett következett be. Az Evolveo jelenleg a StrongPhone G5 modelljére kínálja ezt a lehetőséget.

Az olcsóbb mobiltelefonok nem feltétlenül kínálnak olyan fejlett garanciális lehetőségeket, és az is előfordulhat, hogy nem érhető el minden pótalkatrész. Éppen ezért egy olcsóbb telefon esetében hamarabb jön el az az idő, amikor új készüléket kezdesz el keresni. Egy drágább telefon magasabb árát általában az a tény kompenzálja, hogy egy ilyen készülék tovább bírja.

A sportok, az okostelefonok és az okosórák tehát egyértelműen összetartoznak. Legyél profi vagy hobbi sportoló, a sportteljesítményed statisztikái minden bizonnyal hasznosak lesznek és segítenek a konkrét fejleszteni valókra koncentrálni. Emellett a telefonhoz tartók, tokok és egyéb kiegészítők egész tárházából választhatsz, így a telefon semmilyen módon nem fog lekorlátozni.

Miért éri meg egy jobb telefonba befektetni?

A legtöbb modern okostelefon alap érzékelőket és a sportteljesítmény mérésére alkalmas szenzorokat kínál. Azonban, ha szeretnél megbizonyosodni afelől, hogy a sportalkalmazások akadozások nélkül futnak és pontosan mérnek a háttérben, megbízható érzékelőket kapsz és a telefonod minőségi IP67 és IP68 védelmet kínál, akkor a középosztályban keresgélj. Hidd el, hogy az extra pénz több idegeskedéstől és problémától ment meg egy okosóra vagy fitnesz karkötő választásakor. A legtöbbjük kompatibilis lesz.

Mobil és sport, fitnesz és telefon
Egy jobb telefonba való befektetés minden sportoló számára kifizetődő, függetlenül attól, hogy mi történik. Forrás: gadgethacks.com

Egy jobb telefon egyszerűen megbízhatóbb partner lesz a számodra. Mint ahogy egy edzőbe való nagyobb befektetés is valószínűleg átfogóbb odafigyelést nyújt az edzés során, egy középosztálybeli telefon nagyságrendekkel jobb szolgáltatást nyújt, hála a jobb processzornak, magasabb RAM-nak, az ellenállóbb konstrukciónak és a jobb szerviznek. Azt is javasoljuk, hogy előre ellenőrizd kompatibilitását a kiválasztott okosórával. Néhányuk az összes funkciót csak ugyanazon márka okostelefonjával együtt támogatja.

i Még érdekelhet

A sportoláshoz legjobb segítőtársak az ellenálló mobiltelefonok, minőségi tokok, okosórák és a legjobb mobilalkalmazások. Csak így fogod megtudni a leghasznosabb információkat a tevékenységedről.

4,5 57×
FIXED Float IPX8 lezárható lime telefontok
Mobiltelefon tok - univerzális típusú, anyaga műanyag, kijelző karcolás elleni védelme, univerzális méret, nyakba akasztós, pántos és vízálló, telefon max. magassága 175 mm, telefon max. szélessége 95 mm
4 190 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PP899ve403
4,6 39×
FIXED Sportbelt Duo két zseb, lime tok
Mobiltelefon tok - univerzális típusú, anyaga szintetikus gyapjú és textil, kártyatartós, kijelző karcolás elleni védelme, univerzális méret és testen való viseléshez
3 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PP899ve437
4,4 29×
Swissten vízálló tok kerékpárra 5,4"-6,7" mobiltelefonokhoz (1)
Mobiltelefon tok - anyaga textil, kivágások a csatlakozóknak és a gomboknak és kerékpáros
8 290 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SWISSi34
4,8 1534×
Apple AirPods 2019
Vezeték nélküli fül-/fejhallgató - mikrofonos, True Wireless, hallójárathoz illeszkedő (earbuds), zárt kialakítás, Bluetooth 5.0, Ambient sound, Hi-Res audio, hangsegéd, számok közötti váltás, hívásfogadás, 24 óra akkumulátor üzemidő (5 óra+19 óra)
59 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: JA940i1a
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ