PlayStation 5: Minden, amit tudunk + Értékelés

Termékkatalógus

PlayStation 5; wallpaper: cover

PlayStation 5: Minden, amit tudunk + Értékelés

Megjelenés: • Szerző: Filip Němec

A PlayStation 5 a játékkonzolok történetének legjobb rajtját produkálta, mind a játékosok körében, mind az értékelésekben jól szerepelt. Rengeteg újítást és bevált receptet hozott a játékok világába, ebben a cikkben pedig összegyűjtöttünk mindent, amit a PlayStation 5-ről tudni kell. Mennyibe kerül, milyen játékokat lehet játszani a Sony új konzolján, mennyire erős a PS5, mi a helyzet a PlayStation 4 játékok támogatásával, vagy miért jelent ilyen nagy előrelépést az új DualSense kontroller - mindezt és még sok mást megtudhatsz ebből a rendszeresen frissített cikkből.


Alza Magazin

Legújabb frissítések

(2021. 4. 26.) A cikket teljesen frissítették, többek között a Frissítések és aktualizáció című fejezet is hozzáadásra került, amely az eddigi legnagyobb frissítéssel, a PlayStation 5 firmware úgynevezett "áprilisi" frissítésével foglalkozik.


A kép forrása: Sony

PlayStation 5: Minden, amit tudunk - TARTALOM

PlayStation 5: Alapvető információk

A PlayStation 5 játékkonzol itthon is, mint a világ többi részén, két változatban jelenik meg: klasszikus 4K UHD Blu-ray meghajtóval és digitális változatban meghajtó nélkül. A megjelenés dátumát mindkét változat esetében 2020. november 19-re tűzték ki Magyarországon. A PlayStation 5 mindkét verziója jelenleg hiánycikk a nagy érdeklődés miatt, és nincsenek szabadon elérhető darabok. Az egyetlen lehetőség az, ha megrendeled a konzolt és megvárod, amíg a konzol kiszállításra kerül.

A meghajtóval ellátott változat 184 990 forint, a digitális változat pedig 149 990 forint. A PlayStation 5 hardvere az AMD nyolcmagos Zen 2 processzorra és az AMD RDNA 2 sorozatú grafikus chipre épül, amely 36 maggal, 2,23 GHz órajellel és 10,28 TFLOPS számítási teljesítménnyel rendelkezik. A konzol emellett nagyon gyors tárolóval is büszkélkedhet, mégpedig egy 825 GB kapacitású NVMe sorozatba tartozó SSD-vel. A PS5 a 4K felbontást és 60 fps-t célozta meg, de a konzolnak akár 8K felbontásra és 120 fps sebességre is képesnek kell lennie.

A konzollal párhuzamosan számos új játék jelent meg, köztük a PlayStation-exkluzív Marvel's Spider-Man Miles Morales, az akció RPG Demon's Souls remaster változata, a Sackboy: A Big Adventure című ugrálós játék és a Godfall hack and slash akciójáték. Néhányuk magyar feliratos, valamint a konzol felhasználói felülete magyar nyelvű lokalizációt tartalmaz. A PlayStation 5 lehetővé teszi a PlayStation 4 játékok nagy többségének lejátszását a visszafelé kompatibilitásnak köszönhetően, ami a PS VR headsetre is vonatkozik. De bejelentették a PlayStation VR 2 új generációját is. A csomag tartalmazza az új DualSense kontrollert is, amely olyan új technológiákkal büszkélkedhet, mint a haptikus visszajelzés és az adaptív kioldógombok.

PS5 Hardware Reveal Trailer

A Sony a júniusi Future of Gaming bemutatóján lerántotta a leplet a konzol designjáról és a lemez nélküli verzióról. A PlayStation 5 egyelőre csak fehér színben, fekete részletekkel érhető el, csakúgy, mint a kontroller.

PlayStation 5: Frissítések és aktualizáció


(2021. 4. 14., 21.01-03.00.00 számú frissítés)

2021 április végén a PlayStation 5 megkapta az első nagyobb frissítést, amely számos fejlesztést hozott. Nevezetesen a PS5 játékok külső meghajtóra történő mentésének lehetőségét, ami eddig csak a PS4 játékok esetében volt lehetséges. A PS5 játékokkal ellentétben ezek külső meghajtóról is futtathatók. A PS5 címeknél ez csak egy módja annak, hogy tárold őket, ha SSD-helyre van szükséged. Ha vissza akarsz térni a lejátszáshoz, egyszerűen másold vissza őket az SSD-re, ami gyorsabb, mint az újbóli letöltés.

Örvendetes újdonság a Share Play funkció kibővítése, amely lehetővé teszi, hogy virtuálisan kölcsönadd a PS5 játékodat egy PS4 büszke tulajdonosának (és fordítva). Az új Game Base menü is új funkciókkal bővült; mostantól könnyebb megtalálni és rendezni a játékokat a címtárban, és van egy új funkció, amely lehetővé teszi, hogy egy játékhoz még a hivatalos megjelenés előtt letöltsd a patchet. A PlayStation 5 előre letölti, és azonnal telepíti, amint a fejlesztők megerősítik a megjelenést.

PlayStation 5: A megjelenés dátuma, ár, elérhetőség


A PlayStation 5 Magyarországon 2020. november 19-én jelent meg (az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában és számos más országban egy héttel korábban, november 12-én). A PS5 így kettő, ill. kilenc nappal később jött ki, mint legnagyobb versenytársai, az Xbox Series X és annak olcsóbb Series S változata.

A 4K UHD Blu-ray meghajtóval ellátott klasszikus változat 184 990 forintos (499 USD/euró, illetve 449 GBP) ajánlott áron kapható. A meghajtó nélküli digitális változat ugyanakkor 149 990 forintba (399 USD/euró és 359 GBP) kerül. Az előrendeléseket szeptember 16-án indították útjukra, és percek vagy órák alatt a konzol mindkét verziója gyakorlatilag világszerte elkelt.

PlayStation 5; screenshot: kiegészítők
Az új DualSense kontroller mellett további kiegészítők állnak rendelkezésre a két változatban érkező PlayStation 5-höz: fülhallgató, PS5 kamera, töltőállvány két DualSense kontrollerhez és média távirányító. A konzolokkal ellentétben a kiegészítők, köztük a kontrollerek, elérhetőségével nincsenek gondok.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a PlayStation 5 mindkét verziója jelenleg elfogyott, és többnyire nincs eladó darab. Az egyetlen lehetőség, hogy megrendeled a PlayStation 5-öt és megvárod, amíg sorra kerülsz és a konzol kiszállításra kerül. De valószínűleg nemcsak a nagy kereslet a hibás, hanem az is, hogy világszerte hiány van bizonyos hardverkomponensekből. A SIE elnöke, Jim Ryan a konzolok gyors eladására reagálva elmondta, hogy a PS5 novemberi megjelenésére lényegesen több készülék állt készen, mint a PS4 2013-as megjelenésére. A Sony pénzügyi jelentése szerint 4,5 millió PS5-öt adtak el 2020 végéig - írja a The Verge magazin, ami nagyjából megegyezik a PS4 esetében ugyanarra az időszakra vonatkozó értékesítési számokkal. Nem hivatalos információk szerint több ezer darabot készítettek elő a piacra dobásra a mi piacunkon.

PlayStation 5: Játékok


Ahogy az a PlayStation-konzoloknál lenni szokott, a PlayStation 5 számos olyan launch címmel érkezett, amelyek egyben PS5-exkluzív játékok is. Ezek közé tartozik a Marvel's Spider-Man Miles Morales című akció-kalandjáték, a Demon's Souls című akció-RPG remake-je, a Sackboy: A Big Adventure című ugrálós játék és a Godfall című hack and slash akciójáték. A legtöbb ilyen játék magyar felirattal is rendelkezik (bővebben a magyar lokalizációról szóló fejezetben) és PS4-re is megjelent, a Godfall még PC-re is. Ezenkívül minden konzolra előre feltöltötték az Astro's Playroomot, egy olyan játékot, amelyet elsősorban az új kontroller technológiai bemutatására terveztek. 2021-ben több más játék is megjelenik, köztük a Returnal című rouge-szerű FPS, a Ratchet and Clank: Rift Apart című akció-kalandjáték, a Horizon Forbidden West című akció-RPG, és ami a legfontosabb, a 2018-as God of War folytatása. Természetesen a PS5-ön számos multiplatform játék is elérhető. Különleges összeállításunkban a legjobb és legjobban várt PlayStation 5 címeket mutatjuk be.

Marvel Pókember Miles Morales; wallpaper: cover Démon lelkei; screenshot: boss
A PlayStation 5 exkluzív Marvel's Spider-Man Miles Morales és a Demon's Souls is a boltok polcaira került.

Számos fejlesztő ingyenes PlayStation 5-re történő frissítést is kínál a PS4-játékaihoz. Ha például megveszed a Sackboy: A Big Adventure PS4 verzióját, majd beszerzel egy PlayStation 5-öt, a fejlesztők egy ingyenes patch-csomaggal frissítik a játékot a PS5-ös verzióra. Az olyan címek, mint az Assassin's Creed Valhalla, Cyberpunk 2077, Far Cry 6 vagy GTA V ingyenes frissítéseket kínálnak vagy fognak kínálni. A Microsofttól eltérően a Sony nem állt elő egységes PS5 frissítési házirenddel, ezért minden fejlesztő maga dönti el, hogy ingyenes frissítést kínál-e a PS5 verzióra, vagy sem. A Microsoftnál ezt a Smart Delivery program fedi le, amely garantálja, hogy a játékosok csak egyszer vásárolják meg a címet a kiválasztott játékokhoz, és ha mindig az Xbox One-on és az Xbox Series X/S-en futtatják, biztosra vehetik, hogy a játék legjobb verzióját játsszák a konzolon.

A PlayStation 5 büszke tulajdonosai a PlayStation 4 játékokkal való visszafelé kompatibilitást is élvezhetik. A konzol visszafelé kompatibilis a PS4 játékok túlnyomó többségével, beleértve a PS VR-hez készült játékokat is, mind digitális formában, mind fizikai formában a Blu-ray adathordozókon. Az Xbox Series X/S-sel ellentétben azonban a PS5 nem támogatja a konzol korábbi generációinak játékait. A visszamenőleges kompatibilitásról bővebben elsősorban az erre vonatkozó fejezetben olvashatsz. Sajnos az új játékok magasabb ára is beigazolódott. A 79,99 dolláros ajánlott ár alapján a PlayStation 5 játékok nálunk körülbelül 20 000 forintért kaphatók. A PlayStation 5 a PS4-hez hasonlóan PlayStation Plus előfizetést igényel az online többjátékos módhoz. Az előfizetés újdonsága a PlayStation Collection, egy könyvtár, amelyben a legjobb PS4 címek közül válogathatsz, amelyeket a PS Plus tulajdonosai külön költség nélkül játszhatnak.

Assassin' s Creed Valhalla; screenshot: Eivor Cyberpunk 2077; screenshot: harc
A PlayStation 5 olyan nagy multiplatform címeket is tartalmaz, mint az Assassin's Creed Valhalla és a Cyberpunk 2077.

PlayStation 5: Hardver specifikációk


A PlayStation 5 az AMD Zen 2 architektúrájú, 8 magos és 3,5 GHz-es órajelű processzorával rendelkezik. Az új processzor többek között részletesebb és nyitottabb világokat, jobb mesterséges intelligenciát, több NPC karaktert és jobb fizikát ígér. A vizuális megjelenítésről az AMD RDNA 2 sorozatú, 36 magos, 2,23 GHz órajelű grafikus chip gondoskodik, amely 10,28 TFLOPS számítási teljesítménnyel rendelkezik (az alap PS4 1,84 TFLOPS, a PS4 Pro pedig 4,2 TFLOPS teljesítményű), és támogatja a ray-tracinget. A műszaki specifikációkat 16 GB GDDR RAM egészíti ki 448 GB/s átviteli sebességgel, valamint egy 825 GB-os NVMe SSD 5,5 GB/másodperces és 8-9 GB/másodperces adattömörítési sebességgel. A 825 GB-ból azonban csak 664 GB áll a felhasználók rendelkezésére, a többit az operációs rendszer fogja elhappolni. A gyors SSD-nek köszönhetően a Sony nagyon rövid vagy akár semmilyen betöltési képernyővel, valamint nagyobb és gazdagabb játékvilággal kecsegtet.

A Sony elmondása szerint a PlayStation 5 natív 4K felbontást és 60 vagy akár 120 képkocka/mp sebességet céloz meg. A konzolnak képesnek kell lennie 8K-ra is, de a következő években nem számítunk nagy címekre ebben a felbontásban. A lejátszáshoz azonban nem feltétlenül lesz szükség 4K televízióra (bővebben a 4K és 8K felbontás - Szükségem van-e 4K TV-re a PS5 lejátszásához? című alfejezetben). A PlayStation 5 játékélményt emeli az új audio chip által biztosított térhatás és a Tempest Engine hang is, amely 3D hangélményt ígér még akkor is, ha normál hangszórókat vagy akár a szokásos tévébe épített hangszórókat használod (sajnos ez a funkció még nem áll rendelkezésre, kivéve a fejhallgatók esetében).

A Sony mérnökei végül mindezt egy viszonylag keskeny, de magas készülékházba préselték, amely természetesen megpróbál kitűnni a környezetéből. Ha a PlayStation 5 konzolt felállítod, amint a legtöbb promóciós anyagban megismerhettük, a 4K UHD Blu-ray meghajtóval ellátott változat mérete (Sz x Ma x Mé) 10,4 cm x 39 cm x 26 cm. A digitális változat alul kicsit keskenyebb. A konzol vízszintesen (fektetve) is elhelyezhető, akárcsak a PS4. Jelenleg a PS5 csak fehér színben kapható a konzol oldallapjai azonban könnyen eltávolíthatók, így legalább nem hivatalos és különböző designnal készült ventilátor borítások várhatók.

SSD: milyen változásokat hoz és hogyan lehet bővíteni a tárolókapacitást

Míg a PS5-ben lévő grafikus chip vagy processzor "csak" a PS4-es elődök erősebb és újabb változata, az SSD a PlayStation 5-höz készült újítás, amely megváltoztathatja a játékok működését és játékmenetét. Ez nem csak a betöltési idők jelentős csökkenését jelenti, egyes esetekben akár a betöltőképernyők teljes hiányát, vagy legalábbis a szűk terek közötti "fékező" átmenetek eltűnését, amelyeknek a játékokban nincs jelentősége a játékmenet szempontjából, de értékes másodperceket nyernek a fejlesztők, hogy időközben betöltsenek egy másik helyszínt. A nagy sebességű SSD lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy nagyobb és részletesebb világokat hozzanak létre.

Van azonban néhány másodlagos hatás is, amelyek már nem annyira nyilvánvalóak. Az a tény, hogy a PS5 sokszor gyorsabban be tudja olvasni a szükséges adatokat, azt is jelenti, hogy a szerzők immár más feladatokhoz is használhatják a felszabaduló RAM-ot. Ugyanakkor a merevlemezek alacsony olvasási sebessége miatt már nem szükséges néhány adatot többször tárolni, így a játékok nem foglalnának el annyi helyet, bár ezt a tényt minden bizonnyal ellensúlyozza az a tény, hogy a játékok részletesebbek és jobb a textúrájuk, így több helyet foglalnak el, mint a régebbi játékok. Az adatok rendezése és tárolása azonban hatékonyabb lesz. Mivel eddig főleg a konzolok utolsó generációjára készült játékok jelentek meg, nem tudjuk megerősíteni vagy cáfolni a konzolgyártók ilyen jellegű feltételezéseit és ígéreteit a nagyobb világokkal vagy a betöltőképernyők megszűnésével kapcsolatban.

A tárolók bővítése szintén fontos téma. A beépített 825 GB-os SSD “csak“ 664 GB-ot tesz elérhetővé a felhasználók számára, a többit az operációs rendszer veszi igénybe. A mai játékok méretét tekintve ez azt jelentheti, hogy 6 nagy cím telepítése mellett nem marad hely többnek. A megoldás az Xbox X Series/S-hez hasonlóan egy külső SSD. A konzol egyik oldalának eltávolítása után egy fémfedélhez jutsz, és ha lecsavarod, egy PCIe 4.0 támogatással rendelkező M.2 NVMe foglalatot látsz, ahová egy támogatott SSD-t helyezhetsz be. A Sony azonban eddig szoftveresen lezárta ezt a portot. Nem minden elérhető SSD felel meg a sebességi követelményeknek, de a formai követelményeknek sem. A Bloomberg szerint a Sony valamikor 2021 nyarán nyithatja ki az SSD foglalatát. Egy külső merevlemez szintén segíthet a helyhiány leküzdésében, mivel lehetővé teszi a visszafelé kompatibilis PS4-játékok lejátszását és a PS5 játékok cseréjét, így helyet takaríthatsz meg az SSD-n. Tudj meg többet erről a funkcióról itt.

PlayStation 5; screenshot: SSD összehasonlítás
Óriási a különbség a PS4 merevlemeze és a PS5 SSD-je között. Míg a PS4-nek két másodpercbe telik 1 GB adat betöltése egy lemezről, addig a PS5 kétszer ennyi adatot 0,27 másodperc alatt képes betölteni.

Ray-tracing: Hogyan változtatja meg ez a technológia a játékot

A PS5 üdvözlendő újítása a ray-tracing technológia hardveres szintű támogatása, ami azt jelenti, hogy ez a technológia a konzol teljes erejét ki tudja használni, és nem csak egy félmegoldás sok engedménnyel. A ray-tracing technológia valósághűen szimulálja a tárgyak fényvisszaverődését, így valósághű árnyékokat, tükröződéseket és egyéb fényhatásokat hoz létre. Hardverigényessége miatt ezt a technikát a PC-n történő megjelenése előtt elsősorban filmekben alkalmazták. Azonban azokban a játékokban, ahol a kamera helyzetét és szögét közvetlenül a játékos irányítja, valami ilyesmi korábban elképzelhetetlen volt, ezért a visszaverődéseket mesterségesen helyettesítették kevésbé hatékony technológiákkal, amelyek legalább a tükrökben és hasonlókban való tükröződést lehetővé tették.

A PS5 hardverét azonban ennek a technológiának a figyelembevételével fejlesztették ki, így a ray-tracing-nek nem kell olyan teljesítményigényesnek lennie. Több szakértő azonban már a konzol megjelenése előtt is felhívta a figyelmet arra, hogy a ray-tracinget - legalábbis kezdetben - például a másodpercenkénti alacsonyabb képkockasebesség fogja kiváltani, amit később olyan címek is megerősítettek, mint a PS-exkluzív Marvel's Spider-Man: Miles Morales vagy a Control című akció-kalandjáték. Meglátjuk, hogyan fognak ezzel megbirkózni a kifejezetten a konzolok új generációja számára kifejlesztett játékok.

A ray-tracing nem csak az autó tükrében vagy a pocsolyában tükröződő visszaverődésekről szól, ahol egy tank halad el. A fény minden tárggyal kölcsönhatásba lép, így a tűzre, az esőre és még a minimálisan fényvisszaverő felületű szilárd tárgyakra is vonatkozik. Ezenkívül a ray-tracing a 3D hang továbbítására is használható. Nemcsak a fény, hanem a hang is terjed a térben. Ezt a technológiát a fejlesztők olyan pillanatokban használhatják, amikor a hallásod segítségével próbálsz megtalálni egy ellenséget, akinek a léptei visszaverődnek a falakról vagy más környező tárgyakról. A térbeli hangzásról bővebben a következő alfejezetben.

Gran Turismo 7; screenshot: ray-tracing

A Gran Turismo 7 az egyik első PlayStation 5 exkluzív játék, amely a ray-tracinget teljes pompájában mutatja be a PS5-ön. Ezt azonban az év elején 2022-re halasztották.

Térhangzás és 3D audio Tempest engine

A grafika minden új konzolgenerációval fejlődik, de mi a helyzet a hanggal? A Sony az elmúlt években feltette magának ezt a kérdést, ezért kifejlesztett egy új hangkártyát és az ún. Tempest engine-t. Az új motor célja, hogy a játék minél magával ragadóbb legyen a térhatású hangzásnak köszönhetően, de a technológia előnye, hogy a 3D-s hangzáshoz nem lesz szükségünk drága fejhallgatóra vagy hat vagy több hangszóróval rendelkező házimozira. A különbséget már egy átlagos tévé normál kétcsatornás hangjával is érzékelhetjük.

A Tempest engine azonban még fejlesztés alatt áll, és nem sokkal a konzol megjelenése előtt a Sony elismerte, hogy a surround hangzás kezdetben nem lesz támogatott a hagyományos tévékészülékeken. Jelenleg a térhangzás csak fejhallgatón keresztül támogatott a PS5-ön, de nem feltétlenül a Sony fejhallgatóin keresztül. A Dolby, amely saját Dolby Atmos térhatású hangtechnológiáját fejleszti, szintén kifogásolta a túlzott elvárásokat és néhány állítólag hamis összehasonlítást a versenytársakkal. Csak a valós használat fogja megmutatni, mennyire forradalmi az új hangchip és a hozzá kifejlesztett motor. A térhatású hangzás minden bizonnyal nagy szerepet fog játszani a következő generációs konzolokban, a ray-tracinggel együtt. Egy ilyen kombináció valóban megváltoztathatja a játékvilág megítélését és az abban való elmerülést. De eddig még nem láttunk forradalmat.

Optikai 4K UHD Blu-ray meghajtó és minden, amit lejátszhatunk rajta

A PS4-hez hasonlóan a PS5 is Blu-ray meghajtóval rendelkezik (ez logikusan nem vonatkozik a PS5 digitális változatára), de ebben az esetben támogatja a 4K felbontást is. A játékok 100 GB-os Blu-ray XL lemezeken jelennek meg, míg a PS4-játékok továbbra is kétrétegű, 50 GB-os Blu-ray lemezeken jelennek meg. A visszafelé kompatibilitás miatt azonban természetesen ezek is lejátszhatók lesznek a PS5-ön.

A meghajtó lehetővé teszi Blu-ray lemezeken lévő filmek lejátszását is, akár 4K felbontásig. Maga a konzol támogatja a 8K felbontást, de ezt csak a digitális formátumú filmekhez tudjuk használni, mert a Blu-ray meghajtó csak a 4K felbontást támogatja. A többi Blu-ray meghajtóhoz hasonlóan a PlayStation 5-nek is támogatnia kell a DVD és CD formátumokat.

4K és 8K felbontás - Szükségem van-e 4K TV-re a PS5-ön történő játékhoz?

Bár a PlayStation 5 4K felbontást és 60 fps-t céloz meg, a PS5-ön való játékhoz nem feltétlenül szükséges 4K TV. Egy Full HD, 1080p vagy akár csak 720p felbontást támogató tévé is elegendő, bár logikusan lemaradsz a grafikai élményről, amely nemcsak a jobb felbontással, hanem a modernebb tévék egyéb technológiáival is jár, mint például a HDR, a fekete jobb megjelenítése stb.

Ha 4K tévét szeretnél vásárolni a PlayStation 5-höz, ne csak a felbontására figyelj. A frissítési gyakoriság is fontos lesz. A 100 Hz (120 kép/mp) támogatása minden bizonnyal előnyt jelent majd játék közben, de 50 Hz (60 kép/mp) is elegendő lehet, mert a legtöbb játék ezen a frekvencián fog futni az elkövetkező években. A HDR 10 vagy annak magasabb verziójának, illetve a Dolby Vision, HLG vagy Advanced HDR támogatása szintén fontos. Figyelj a támogatott HDMI-szabványra is. Csak a HDMI 2.1 támogatja a 4K és 8K felbontást és a 120 fps-t. Győződj meg arról is, hogy a HDMI-kábel is támogatja-e ezt a szabványt.

A PlayStation 5 akár 8K felbontást is támogat, de ez természetesen nem ok arra, hogy a 4K tévét azonnal lecseréld, ez sokkal inkább a jövőre nézve ígéretes. Mint már megírtuk, a 8K felbontás jelenleg elképzelhetetlen a legtöbb konzolos játéknál. Ha a következő években néhány játék támogatja ezt a felbontást, azok egyszerűbb címek lesznek, kevésbé összetett világokkal. Jelenleg ez a támogatás csak a már 8K felbontásban készülő filmek esetében érdekes, és a 8K tévék már amúgy is kaphatók. Ezek azonban nagyon drágák. Ráadásul a 4K és a 8K közötti különbséget csak egy igazán nagy képátlójú tévével lehet észrevenni. Ha két egyforma méretű tévén összehasonlítjuk a felbontásokat, valószínűleg szabad szemmel észre sem fogjuk venni a különbséget.

PlayStation 5; screenshot: 4K vs 8K felbontás
PlayStation 5; screenshot: állítva PlayStation 5; screenshot: fekvtetve
A PlayStation 5 állítva és fektetve. A konzol mindkét változatához fekete állvány tartozik.

PlayStation 5: DualSense kontroller és egyéb kiegészítők


A PlayStation 5 kontrollerével a Sony szakít a DualShock gamepadek sorozatával, amely 1997-ben, az első PlayStation megjelenésekor indult. Az új DualSense kontroller azonban valóban méltó a nevéhez, mivel két jelentős újítással – adaptív kioldógombok és haptikus visszajelzés - hódítja meg az érzékeinket. Az állítható "ravaszok" képesek megváltoztatni a lenyomáshoz alkalmazott ellenállást, így a játékos érzékelheti például a fokozatosan feszülő íjat vagy az üres tárat, amit a kontroller ravaszának rándulása jelez. A fejlesztők az adaptív kioldógomboktól a játékossal való kommunikáció új módjait várják.

DualSense Wireless Controller Video | PS5

Ahogy maga a konzol, úgy a DualSense kontroller is csak fehér színben, fekete részletekkel kapható.

A haptikus visszajelzés ezután a DualShock sorozatú vezérlőkről elnevezett vibrációs motorpárt helyettesíti. Technológiailag azonban a hanghullámokra alapozva a haptikus visszajelzés lehetővé teszi, hogy a játékos úgy érezze, hogy például a képernyő egy bizonyos részén történik valami, és a beépített hangszóróval kombinálva a fejlesztők így a játékos tudtára adhatják, hogy a karaktere éppen hóviharban mozog vagy úszik, anélkül, hogy egyáltalán a képernyőre kellene néznie. Az AlzaTech munkatársai a PlayStation 5 értékelésében a kontrollert „nagyszerű eszköznek nevezték, amely teljesen új irányt ad az új konzolnak, amelyre a konkurencia még csak nem is gondolt.“ A fejlesztők feladata lesz azonban, hogy a haptikus visszajelzés támogatását és az adaptív kioldógombokat beépítsék a játékaikba.

Talán az új technológiáknak köszönhetően a DualSense 2600 forinttal drágább, mint a DualShock 4, mivel a DualSense 21 490 forintba kerül. Az árban valószínűleg a nagyobb, beépített, újratölthető akkumulátor is megmutatkozik, amelynek kapacitása 1560 mAh. (A DualShock 4 akkumulátora 1000 mAh kapacitású). A TrustedReviews, PlayStation Universe vagy ScreenRant magazinok egyetértettek abban, hogy a DualSense kontroller 3-5 órával tovább bírja a játékot, mint elődje (nagyjából 10-13 órát bírt), attól függően, hogy az új funkciókat hogyan használjuk. Az Astro's Playroom játékok esetében az üzemidő akár 7 órára is csökkenhet. A DualSense tömege 280 gramm, mérete (Sz x Ma x Mé) 16 cm x 10,6 cm x 6,6 cm. Összehasonlításképpen: a DualShock 4 tömege 210 g, mérete 16,1 cm x 10 cm x 5,7 cm. Az új kontroller tömege kicsit gyarapodott és a mérete is kicsit nagyobb lett. A kontroller egyelőre csak egy színváltozatban kapható.

A csomag tartalma és egyéb kiegészítők (kamera, fejhallgató és még sok más)

A csomagban az alábbiakat találod:

 • PS5 vagy PS5 Digital Edition konzol
 • DualSense kontroller
 • Állvány
 • Tápkábel
 • HDMI kábel
 • USB-C kábel
 • Használati utasítás
 • Előre telepített Astro's Playroom játék

A PS4-gyel ellentétben nem tartalmaz mikrofonos fejhallgatót, mivel a DualSense kontroller beépített mikrofonnal rendelkezik. Másrészt, ezúttal egy állványt is mellékeltek, amely szükséges ahhoz, hogy a konzolt fekvő helyzetben tároljuk, különben billegne. Állítva ez biztosítja a konzol számára a szükséges stabilitást. Semmiképpen sem javasoljuk, hogy a PlayStation 5-öt állvány nélkül állítsd ki.

A PlayStation új kiegészítőket is bemutat a PlayStation 5-höz (ezek külön vásárolhatók meg):

PULSE 3D vezeték nélküli fejhallgató mikrofonnal - a PlayStation 5-ön 3D hangzáshoz adaptált fejhallgató, két mikrofonnal és zajszűrő technológiával.

HD kamera - kettős nagy látószögű lencse támogatja a full HD felbontást. Az új technológiának köszönhetően el lehet távolítani magad mögül a hátteret, amikor játék közben felvételt készítesz. Sajnos az új PS5 kamera nem kompatibilis a PlayStation VR virtuális valóság fejhallgatóval. A PS VR-en való lejátszáshoz rendelkezned kell PlayStation 4 kamerával és ingyenes PS5 adapterrel.

DualSense vezeték nélküli kontroller töltőállvány - lehetővé teszi akár két kontroller egyidejű töltését ugyanolyan sebességgel, mint a PS5-hez való csatlakozáskor.

Média vezérlő – a vezérlővel kényelmesen vezérelhetsz médiát, például filmeket, zenét vagy streaming szolgáltatásokat.

PlayStation 5; screenshot: kiegészítők
PlayStation 5 DualSense; screenshot: oldalnézet PlayStation 5 DualSense; screenshot: Create gomb
1. ábra: A kontroller a Micro-USB szabványról a modernebb USB-C-re áll át. 2. ábra: Az érintőpad körüli gombokat jelölő feliratokat egyszerű ikonok helyettesítik, amelyek kiemelik a kontroller letisztult designját. Az érintőpadot az oldalakon finom háttérvilágítás egészíti ki.

PlayStation 5: A felhasználói felület


A PS5 felhasználói felületén számos változás történt. Az újdonságok a konzol főmenüjére és az úgynevezett vezérlőközpontra oszthatók, amely bármikor előhívható a kontroller PlayStation gombjának megnyomásával. Először nézzük meg a főmenüt, amely nem annyira különbözik a PS4 környezetétől. A klasszikus elrendezésen alapszik, ahol az egyes játékokat és alkalmazásokat sorba rendezett kártyák képviselik. Ez a menü azonban kisebb lett és kevesebb helyet foglal, mivel a képernyő többi részét mindig az egyes játékok vagy alkalmazások HUB-ja foglalja el. Az egyes játékok részletes menüjét leginkább az úgynevezett PlayStation-tevékenységek uralják, ami vitathatatlanul a PS5 felhasználói felületének legnagyobb újdonsága. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a játék egy kiválasztott részét, például egy befejezetlen küldetést vagy egy többjátékos lobbit közvetlenül a konzol menüjéből indítsd el. Azonban nem minden játék kínálja ezt a funkciót.

First Look at the PlayStation 5 User Experience

Bemutatjuk a PlayStation 5 felhasználói felületét.

Az úgynevezett tevékenységek azonban a másik említett menüben is megtalálhatók. A vezérlőközpont a PS4 függőleges menüjét helyettesíti, amely akkor is megjelenik, ha megnyomod a PS gombot. A PS5-ön azonban a menü az éppen futó játék felett jelenik meg. A vezérlőközpont legnagyobb részét a fent említett tevékenységek foglalják el, és például az éppen futó játékon belüli befejezetlen küldetéseket kínálják. Ugyanakkor a menüben más címekből is találhatunk tevékenységeket, így szinte azonnal át lehet ugrani egy teljesen más játékra, és azonnal el lehet indítani egy kiválasztott küldetést vagy más tevékenységet, ami gyakran jelentős időmegtakarítást jelent. A Vezérlőközpont a PS4-hez hasonlóan a legutóbbi képernyőképek vagy videók összefoglalóját és egyéb lehetőségeket is kínálja. Ebben a menüben például kikapcsolhatod a csatlakoztatott eszközöket vagy szabályozhatod a hangerőt.

Minden játék másképp használhatja a tevékenységkártyákat. A Sackboy: A Big Adventure szerzői például minden egyes kártyán feltüntetik a százalékban kifejezett előrehaladást, a küldetés teljesítéséig hátralévő becsült időt, vagy az egyes feladatok listáját, amelyeket a küldetésen belül teljesíthetsz vagy teljesítened kell. A PlayStation Plus előfizetéssel rendelkezők a küldetések teljesítéséhez segítséget is találnak képernyőképek vagy videók formájában, amelyeket a képernyő szélére lehet tűzni. Hasonló funkciók nem várhatók el automatikusan minden játéknál, de legalább a PlayStation exkluzív verziókban valószínűleg elérhetőek lesznek. Sajnos a PS5 jelenleg nem kínálja az Xbox X/S Series Quick Resume funkciójának a megfelelőjét, amellyel több futó játék között válthatsz.

PlayStation 5; a felhasználói felület: főmenü PlayStation 5; a felhasználói felület: vezérlőközpont
1. ábra: A főmenü a PS4-hez hasonlóan a játékok és alkalmazások kártyáinak sorából áll. 2. ábra: Az irányítóközpont az éppen futó játékon jelenik meg.

PlayStation 5: Magyarország, magyar lokalizáció


A PlayStation 5 felhasználói felületét lefordították magyar nyelvre, a PS4-hez hasonlóan, de a PlayStation Store, amely mostantól a konzol főmenüjéhez kapcsolódik, angol nyelvű maradt. A játékok fordításával kapcsolatban is ugyanaz a helyzet, mint az előző generációs játékok esetében - a PS5-re épülő PlayStation exkluzív termékek túlnyomó többsége magyar felirattal rendelkezik. Ezt megerősítették az olyan launch címek, mint a Marvel's Spider-Man Miles Morales vagy a Sackboy: A Big Adventure esetében, míg a Demon's Souls című launch cím nem kapott magyar feliratot, ami talán annak köszönhető, hogy remasterről és nem új címről van szó. Várhatóan az összes PlayStation 5 exkluzív játék felirat formájában fog magyar lokalizációval rendelkezni. A májusban megjelenő Ratchet & Clank: Rift Apart esetében megerősítették, hogy lesz magyar felirata.

PlayStation 5: Visszafelé kompatibilitás


A PS5-ön csak PS4 játékok futtathatók, a PS3, PS2 és PS1 címek jelenleg nem támogatottak, és a jelenlegi információk szerint nem is tervezik a támogatásukat (néhány régebbi cím elérhető a PS Now streaming és kölcsönző szolgáltatáson keresztül, de ez Magyarországon nem elérhető). A PlayStation 5 több mint 4000 PS4 játékot támogat, így a PS4-címek túlnyomó többsége (a Sony vezérigazgatója szerint a játékok 99%-a) működni fog a PS5-ön, beleértve a digitális változatokat és a Blu-ray lemezen lévő fizikai másolatokat is. A digitális verzió ugyanúgy letölthető, mint a PS4-en (vagy Wi-Fi vagy LAN-kábel segítségével mozgatható a PS4 és a PS5 között), míg a PS4-játékokat tartalmazó Blu-ray lemezek ugyanúgy lejátszhatók a PS5-ön, mint a PS4-en. A legfrissebb információk szerint a PlayStation 5 nem csak 7 PS4-játékot támogat, de a Sony figyelmeztet, hogy a többivel lehetnek kisebb problémák, amelyeket fokozatosan ki fognak javítani. A 2020. július 13. után hitelesített PS4-játékok esetében azonban garantált a teljes kompatibilitás. A Game Boost funkciónak köszönhetően egyes PS4 címek még jobban működhetnek a PS5-ön, mint a PS4-en, anélkül, hogy a szerzőknek hozzá kellene igazítani őket a PS5-höz.

A mentett pozíciók vagy a többjátékos játék generációk közötti támogatása nem olyan egyszerű, mint a visszafelé kompatibilitás. Ez az egyes játékok fejlesztőinek megközelítésétől függ. A Marvel's Avengers szuperhősös akciójátékot például nem játszhatják együtt a PS4 és PS5 tulajdonosok, míg a Destiny 2 és a CoD: Black Ops Cold War lehetővé teszi a generációk közötti multiplayert. Hasonló a helyzet a mentett pozíciók esetében is. Míg a Yakuza: Like a Dragon PS4-es mentése nem kerül át PS5-re, addig a PlayStation-exkluzív Marvel's Spider-Man: Miles Morales igen. Ahogy a játékok digitális verzióinak PS4-ről PS5-re történő átvitelét, úgy a konzolok is támogatják a mentési pozíciók Wi-Fi vagy LAN-kábel segítségével történő átvitelét, de ennek a funkciónak az elérhetősége szintén a játékok fejlesztőitől függ. A PS Plus előfizetéssel rendelkezők a mentett pozíciókat a felhőn keresztül is átvihetik.

PlayStation 5; screenshot: visszafelé kompatibilitás
A PlayStation 5 hardvere ún. Legacy módba kapcsolhat, ami lehetővé teszi a PS4-játékok túlnyomó többségének futtatását.

Egyes kiegészítők szintén kompatibilisek. A PS4 DualShock 4 kontroller a PlayStation 5 konzolon is használható, de csak a visszafelé kompatibilis PS4-játékok lejátszásához, az új PS5 címek nem támogatják a DualShock 4-et. A Platinum és Gold vezeték nélküli fejhallgatók a PS5-ön is működnek, akárcsak más gyártók fejhallgatói. A PlayStation 5 támogatja a PlayStation 4 kamerát is. Ehhez azonban egy adapter szükséges, amely az itt található linken ingyenesen megrendelhető. Ez az adapter a PS VR headsetet és más VR-kiegészítőket, például a PS Move-vezérlőt, valamint a VR-játékok túlnyomó többségét is kompatibilissé teszi a PS5-tel. Az ellentétes támogatás azonban nem működik – az új DualSense kontroller nem párosítható a PS4-gyel és a PlayStation 5 játékokat sem lehet majd PS4-en futtatni.

A PS4 játékok ingyenes frissítése PS5 verzióra

A fejlesztőkön múlik az is, hogy a játékok PS4 verziójának tulajdonosai ingyenesen frissíthetnek-e a PlayStation 5-ös verzióra. Az Xbox Smart Delivery-hez hasonló program hiányában minden stúdió a saját útját járja. Például az EA olyan játékai, mint a Madden NFL 21 és a FIFA 21, az Assassin's Creed Valhalla akció-RPG, a Dirt 5 versenyjáték, a Final Fantasy VII Remake és az Immortals: Fenyx Rising már kaptak ingyenes frissítést PS5-re. A megerősített ingyenes frissítések közé tartozik a Cyberpunk 2077 vagy a CD Projekt Witcher 3 Wild Hunt is. Néhány PlayStation-exkluzív játék már megkapta az ingyenes javítást, nevezetesen a God of War akció-RPG, valamint a Ghost of Tsushima és a Days Gone akció-kalandjátékok. A The Last of Us: Part II frissítése még nincs hivatalosan megerősítve, de fejlesztés alatt áll, míg a Marvel's Spider-Man PS5 verziója csak a Marvel's Spider-Man Ultimate Edition tulajdonosai számára lesz elérhető. A helyzet tehát a PlayStation-exkluzívok esetében sem egyértelmű.

Sajnos a PS4-játékok PS5-verzióra való frissítésének nem csak egy módja van. Néhány cím, mint például a Ghost of Tsushima vagy a God of War, kisebb javításokat kapott egy patch formájában, amely automatikusan letöltődik, ha a konzol csatlakozik az internethez. A klasszikus nagy PS5 frissítéseket azonban neked, magadnak kell letöltened, és a legtöbb esetben a játék nem is figyelmeztet arra, hogy ezek rendelkezésre állnak.

Ha van egy PS4-játékod lemezen és egy meghajtóval rendelkező PS5 konzolod, akkor helyezd be a lemezt a konzolba, és telepítsd a játékot. Ezután a konzol főmenüjében a játék fülön található három pont ikonra kattintasz, megerősíted a Termék megtekintése opciót, hogy a PlayStation Store játék fülére kerülj, és onnan már csak a PS5 frissítés letöltését kell megerősítened, amit a PS Store felajánl neked. Ha megvan a játék digitális változata, akkor töltsd le a PS4 verziót a PS5-ödre, majd a folyamat ugyanaz, mint az előző. További információ a PlayStation hivatalos honlapján. És még egy utolsó tipp: ha így frissíted a játék PS4 verzióját, akkor a PS4 és a PS5 verzió is telepítve lesz a PS5-ön, és mivel az SSD-n sosincs elég hely, a PS4-es verziót el is távolíthatod.

PlayStation 5: PS VR 2, virtuális valóság


Bár korábban azt feltételezték, hogy a PlayStation 5 mellett a PlayStation VR új verziója is megjelenik a boltok polcain, ez nem így történt. A Sony népszerű virtuális valóság headsetjének utódját csak a PS5 megjelenése után, 2021 februárjában jelentették be. A PS VR 2-ről, ahogy a headsetet egyelőre nem hivatalosan hívják, nem sokat tudunk. Annyit megerősítettek, hogy legkorábban 2022-ben jelenik meg és a korábbi találgatásokkal ellentétben a headset nem lesz vezeték nélküli. A Sony azonban "teljesen új VR formátumot" és nagy újításokat ígér.

PS VR 2; screenshot: vezérlő

Az új vezérlőket maga a sisak fogja érzékelni, ami nagyobb kényelmet és precízebb irányítást biztosít játék közben.

forrás: Sony

Talán csak az új vezérlők - gyakorlatilag a PS VR 2 egyetlen olyan része, amelyet már teljes egészében bemutattak - adhatnak támpontot arra, hogy mi lesz az innováció iránya. Ezek felváltják a régóta használt PS Move-ot, és egy gömbhöz hasonlítanak, amelybe beleteszed a kezed. Nem meglepő, hogy az új DualSense kontroller legjobb tulajdonságait használják ki, haptikus visszajelzést és adaptív kioldógombokat egyaránt kínálva - olyan technológiákat, amelyeket sok játékos szeret, mert képesek elmerülni a játékban, ami a VR műfajban még jobb élményt nyújthat. Másrészt az új funkciók között szerepel például az egyes ujjak felismerése, beleértve a teljes mozgásuk felismerését is. “Ha ezeket a mechanikákat a VR-ben alkalmazod, az élmény egy teljesen új szintre emelkedik“ - áradozik a Sony.

A PlayStation 5 azonban teljes mértékben kompatibilis a jelenlegi PS VR headsetekkel. Így nemcsak magát a sisakot, hanem bármilyen perifériát, például PS Move vagy VR Aim kontrollert is csatlakoztathatsz a PS5-höz. A PS4 PlayStation kamerája is támogatott, ami a VR-játékokhoz szükséges. Ehhez a Sony egy ingyenes adaptert biztosít, mivel a PlayStation 5 új kamerája más csatlakozóval rendelkezik. Az adapter ingyenesen megrendelhető itt, mindössze a PS VR egység sorozatszámára, az e-mail címedre, telefonszámodra és szállítási címedre van szükség. Jó hír, hogy számos PS VR-játék kapott ingyenes PS5-frissítést, ami főleg a másodpercenkénti képkockák számát javítja. Ezek közé tartozik a No Man's Sky és a Blood & Truth.

PlayStation 5; screenshot: VR visszafelé kompatibilitás
A PlayStation 5 teljes mértékben kompatibilis a PlayStation VR-rel, beleértve az összes kiegészítőt és játékot.

PlayStation 5: Streaming, felhőalapú játékok


A PS4-hez hasonlóan a PlayStation 5 is támogat egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi, hogy az otthoni hálózathoz csatlakoztatott mobiltelefonok, tabletek vagy PC-k használhassák a PS5-öt, beleértve természetesen a játékokat is. A Remote Play segítségével bárhol játszhatsz a PS5 játékaiddal, ahová az otthoni Wi-Fi jel elér. Android, iOS, Windows és Mac OS rendszerű eszközökhöz csatlakoztathatsz egy vezérlőt, hogy folytathasd a játékot, ha nem tudsz a tévéképernyő előtt ülni. További információ a Remote Play-ről itt. Egy másik szolgáltatás, amely a PS5-ön is működik, a Share Play, leegyszerűsítve - virtuálisan átadhatod a kontrollered egy másik PS5- vagy PS4-tulajdonosnak, aki kipróbálhatja az egyik játékodat, segíthet neked egy trükkös szakaszban, vagy akivel együtt játszhatsz egy kooperatív kétjátékos játékot. További információ a Share Play szolgáltatásról itt.

A Sony 2014 óta működteti a PlayStation Now-t is. Ez egy digitális játékkölcsönző és streaming szolgáltatás (hasonló például az Xbox Game Pass-hoz), ahol telepítés nélkül, havi díj ellenében töltheted le vagy streamelheted a kiválasztott játékokat. A szolgáltatás PC-n, PS4-en és PS5-ön működik. A PS Now-nak köszönhetően még néhány PS2 és PS3 játék is futtatható a PS5-ön, amelyet a szolgáltatás kínál. A PS Now azonban egyelőre nem érhető el Magyarországon, de a szolgáltatás használatához mindössze annyit kell tenned, hogy regisztrálsz egy brit, német vagy osztrák PlayStation-fiókra.

A Sony még nem olyan aktív a felhőalapú játékok területén, mint a Microsoft, amellyel tavaly év végén még szövetségre is lépett a felhőtechnológiák fejlesztése terén. Ennek eredményeképpen a PS Now várhatóan más országokra is kiterjeszti hatókörét, és bővíti játékkönyvtárát. Ráadásul a felhő tűnik a legegyszerűbb módnak arra, hogy a régebbi PlayStation-generációk játékai a PS5-re kerüljenek. A PS Now már kínálja ezt, de van remény a szabadalomra, amely a felhő segítségével emulálhatja a régebbi konzolokat, és a PS1-ből, a PS2-ből és a PS3-ból is elhozhatja a játékokat a PS5-be.

PlayStation 5; screenshot: PS Now kompatibilitás
A PlayStation Now az egyetlen módja a PS2 és PS3 játékok PC-n, PS4-en és most már PS5-ön történő játszásának is.

PlayStation 5: Multimédia és alkalmazások


A játékkonzolok már nem csak játékra szolgálnak, sok háztartásban multimédiás központként is szolgálnak a különféle tartalmak fogyasztásához. A PlayStation 5 jelenleg a következő multimédia alkalmazásokat támogatja Magyarországon:

 • Apple TV
 • Disney +
 • Netflix
 • Spotify
 • Twitch
 • Youtube
 • Amazon Prime Video
 • MyCanal
 • Hulu
 • Peacock

PlayStation 5 Pro, vagy a PS5 kevésbé erős változata


Még nagyon korai lenne bármilyen generációkon átívelő kapcsolat vagy a PlayStation 5 erősebb változata, és még ha a Sony dolgozik is egy képzeletbeli PlayStation 5 Pro-n, azt csak néhány év múlva jelentik be.Mind a Sony, mind a Microsoft azonban érdemesnek találta ezt a módszert egy-egy konzolgeneráció életének meghosszabbítására, és nagyon valószínű, hogy a Sony ezúttal is megismétli ezt a megközelítést. Ezt erősítené meg például egy 2019 végén közzétett szabadalom, amely a PS5 konzol teljesítményének könnyű skálázhatóságát írja le. A szabadalom leírása szerint a jelenlegi grafikus maghoz egyszerűen hozzáadhat egy másik grafikus magot, és összekapcsolhatja őket. Ezzel a Sony fejlesztési és gyártási költségeket takaríthat meg.

A fent említett szabadalom azonban a PlayStation egy kevésbé erős, "light" változatának lehetséges létezésére is utalhat. Ez viszont az Xbox Series S-hez hasonló utat járhat be, azaz egy olcsóbb, kisebb teljesítményű konzol lenne. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a közzétett szabadalmak nagy része végül nem valósul meg, vagy a közzétett részt félreértik. Nagyon valószínű azonban, hogy a PS5-nek a jövőben egy erősebb változatát fogjuk látni, már csak azért is, mert az Xbox Series X, a PS5 legnagyobb vetélytársa nyers teljesítmény tekintetében jobb.

• Források: playstation.com, dualshockers.com, techradar.com, polygon.com, gameindustry.biz, bloomberg.com, psu.com, trustedreviews.com

PlayStation 5 (ÉRTÉKELÉS) - Majdnem tökéletes konzol

• Értékelés: 2021. január 8. • Szerző: Matouš Jedlan

Több mint 7 év telt el a PlayStation 4 megjelenése óta (ugyanabban az évben jelent meg a Cyberpunk 2077 első trailere). A PlayStation 5-nek és a Cyberpunk 2077-nek is megvannak a maga hibái, de legalább a Cyberpunkot már meg lehet venni. De a viccet félretéve, ma a PlayStation-konzolok következő generációját vesszük górcső alá. Értékelésünkből megtudhatod, mi működött jól a jelenleg reménytelenül fogyó PlayStation 5-ben, és hol jobb a konkurencia.

A cikk tartalma

 1. A PS5 legnagyobb újítása a DualSense kontroller
 2. A PlayStation 5 merész designnal rendelkezik
 3. Elegendő hűtés és jó csatlakoztathatóság
 4. A PlayStation 5 fő előnye a gyors SSD meghajtó
 5. Még a PlayStation 5-nek is vannak hibái
 6. PlayStation 5 értékelés: összegzés

A PS5 legnagyobb újítása a DualSense kontroller


Nem fogok hazudni, gyerekkorom óta PlayStation rajongó vagyok. PS1-gyel nőttem fel, majd lett egy PS2-m, a bátyámmal vettünk egy PS3-at, később felnőttként vettem magamnak egy PS4-et, és most várom a PS5-ömet. Igen, ugyanúgy várom, mint mindenki más, mert az, hogy az Alza-nak dolgozol, nem jelenti azt, hogy megelőzheted az összes előrendelést. Ennek ellenére lehetőségem volt több héten át intenzíven tesztelni a PlayStation 5 mindkét verzióját: PlayStation rajongónak lenni egy dolog, de szerkesztő is vagyok, így egyszerűen nem engedhetem meg, hogy lelkesedésem befolyásolja a megítélésemet. Végül is az értékelésnek szubjektív és objektív véleményekből kell állnia. A véleményed a te véleményed, de a tények azok tények, ami azt illeti, vegyes érzéseim vannak a Sony istálló új konzoljával kapcsolatban.

PlayStation 5; screenshot: a konzol két verziója

A szerkesztőségben mind a klasszikus Blu-ray meghajtóval ellátott, mind pedig a meghajtó nélküli digitális verziót teszteltük.

forrás: SONY

De haladjunk lépésről lépésre. Ha megnézzük a különböző videókat vagy cikkeket az interneten, a legtöbbjük elsősorban az új generáció ellentmondásos kinézetét és teljesítményét említi. Először azonban a gamepadra szeretnék koncentrálni. Míg a konkurencia szinte mindent ugyanúgy hagyott, a Sony egy csomó újítást hozott. Fogj egy régi generációs PlayStation gamepadot, engedd el egy randira a Nintendo Joy-Cony-val, és a néhány hónapnyi szerelmi viszony eredménye egy PS5 DualSense lesz. Ez egy olyan finom haptikával rendelkező kontroller, amelynél már abból meg tudod állapítani, hogy a karaktered milyen felületen jár, hogy azt a kezedben tartod.

A legjobban az előre telepített Astro's Playroom játék tudja demonstrálni, milyen is a kontroller, amely teljes mértékben kihasználja a DualSense-t. A kis Astro ennek az élvezetes kalandjátéknak a során mindenen végigvezet, amit a kontroller kínál. Az érintőpadtól kezdve a finom haptikus visszajelzésen át a kiváló minőségű kis hangszóróig és a hátoldalon található nyomásálló karokig. Az új kontroller mindent tud.

Az érintőpad nem újdonság, már az előző generációban is jelen volt, ahogy a kis hangszóró is, de jól működik együtt a kontroller haptikájával, ami annyira finom, hogy ha becsukod a szemed, akkor nem csak hallod, hanem tapintáson keresztül érzed is, hogy milyen felületen jársz, de azt is, ha úszol, vagy a szél fújja a homokszemcséket. A DualSense kontroller haptikus része ennyire finom. Az előre definiált demót leszámítva ezeknek a funkcióknak a használata még mindig minimális. Például az új Spider-Man folytatásban érezheted a karok ellenállását, amikor New Yorkban hintázol, vagy a Call of Duty-ban lövöldözés közben minden fegyver más-más ellenállással rendelkezik. Nem annyira lenyűgöző, mint az Astra imádnivaló kalandja, de mégis remek funkció, amely egy teljesen új irányt ad az új konzolnak, amelyre a versenytársak nem is gondoltak.

PlayStation 5; fotó: DualSense kontroller PlayStation 5; fotó: DualSense kontroller

1. ábra: A kontroller jelentős átalakításon ment keresztül. A DualShock 4-hez képest sokkal inkább prémium benyomást kelt. 2. ábra: Másrészt a legnagyobb technológiai változást az adaptív kioldógombok és a haptikus visszajelzés jelentik.

forrás: saját

A PlayStation 5 merész designnal rendelkezik


A kontroller designja is meglehetősen innovatívnak és merésznek tűnik, de ez nem a konzol ellen szól. Úgy néz ki, mint... nos... valószínűleg már tucatnyi mémet láttál. Wi-Fi router, luxus ventilátor, kávéfőző vagy a pápa fejfedője. Igen, a megjelenés valóban ellentmondásos. Néhányan nevetségesnek mondják. Én inkább innovatívnak nevezném. Bárki meg tud tervezni egy fekete kockát. De azt hiszem, bátorság kell ahhoz, hogy hasonló formával álljunk elő. Persze, szükség van egy állványra, ha a konzolt az oldalára helyezed (de az a konzolhoz jár), de bárhová is teszed a konzolt, mindenképpen a figyelem középpontjába kerül, és szerintem remekül néz ki. Első pillantásra mindenki rögtön tudni fogja, hogy ez egy játékkonzol, és nem egy újabb set-top box.

PlayStation 5; fotó: digitális változat

A PlayStation 5 szimmetrikus digitális változata első ránézésre jobban mutat.

forrás: saját

De ez valójában csak az én véleményem, és megértem, hogy sok olyan ember lesz, akinek nem tetszik a megjelenése. És ha kritikát kellene megfogalmaznom, akkor az valószínűleg a meghajtó elhelyezése lenne, amely oldalról kilóg, és az egész konzolt nagyon furcsává teszi. A konzol digitális változata szimmetrikus, és teljesen jól néz ki. Külön meg kell dicsérnem a matt fehér műanyagot, amelynek miniatűr textúrája közelebbről megvizsgálva a PlayStation tipikus szimbólumait mutatja: kereszt, négyzet, kör és háromszög. Tényleg gyönyörű részlet, amely a kontrolleren is megtalálható. Én személy szerint nem bánom a közepén lévő fekete műanyagot, de nem is vagyok a legnagyobb rajongója. Könnyen karcolódik és zsírosodik.

PlayStation 5; fotó: a konzol műanyag része PlayStation 5; fotó: a konzol készülékháza

Valójában a közepén lévő fekete műanyag nem tűnik olyan luxus kivitelűnek, mint a fotókon. Valószínűleg elég gyorsan meg is fog karcolódni, legalábbis az USB-portok körül.

forrás: saját

Elegendő hűtés és jó csatlakoztathatóság


Ami a kivitelezés praktikumát illeti, nagyon jól elvezeti a hőt. Néhány óra játék után a konzol még csak langyos volt. És annak ellenére, hogy az internet tele van a zajos ventilátorokról vagy fekete foltokról szóló cikkekkel, személyesen több PS5 konzol is megfordult a kezeim között, és egyiknél sem tapasztaltam a fent említett problémák egyikét sem. A konzolok csendesek voltak és példásan viselkedtek. A konzol elején van egy be- és kikapcsoló gomb, ráadásul a klasszikus, meghajtóval ellátott változatban még egy másik gomb is helyet kapott a lemez kiadásához. Ezután már csak USB-A és USB-C csatlakozókat találsz a konzol elején, amelyek elsősorban a kontroller töltésére szolgálnak. Ez utóbbi már USB-C csatlakozóval is rendelkezik.

PlayStation 5; fotó: elülső oldal – hűtés PlayStation 5; fotó: hátsó oldal

1. ábra: Az elülső oldal felső része mögött bújnak meg a szellőzőnyílások a könnyű oldallapok alatt. 2. ábra: A PlayStation 5 hátuljának nagy részét a műanyag bordák foglalják el, amelyeken keresztül a konzol eloszlatja a meleg levegőt.

forrás: saját

A konzol hátulján található egy Kensington zár, még két USB-A, egy Ethernet port, egy tápcsatlakozó és egy HDMI kimenet. A HDMI valóban fontos, mert támogatja a 2.1-es verziót. Ez röviden annyit jelent, hogy ha olyan tévét veszel, amely támogatja a 4K-t 120 fps sebességgel, és a mellékelt HDMI-kábelt használod, nem pedig egy akármilyen HDMI-kábelt, akkor 120 fps sebességgel 4K kép kerül a konzolról a képernyőre. Még nem sok cím támogatja ezt, de az FPS-játékosok például kihasználhatják ezt, amikor a legújabb Call of Duty-t játsszák.

PlayStation 5; fotó: portok PlayStation 5; fotó: portok a hátoldalon

A legtöbb port a hátoldalán bújik meg.

forrás: saját

A PlayStation 5 fő előnye a gyors SSD meghajtó


A magasabb képkockasebesség-támogatás mellett a konzol idén 10,28 teraflopos teljesítménynövekedést, ray tracing támogatást és egy hihetetlenül gyors egyedi M.2 SSD-t kapott, ami a kontrollerrel együtt számomra talán az új generáció legnagyobb dobása. A betöltési sebesség általában többszöröse az új konzolokon. Ami korábban néhány percig tartott, ma már csak néhány másodpercet vesz igénybe. Az új Pókemberben körülbelül három másodperc alatt jutsz el a térkép egyik oldaláról a másikra, ha gyorsan haladsz. És az egyes szakaszok vagy térképek betöltése? Ez már a múlté. Ahol korábban egy küldetés befejezése után várnod kellett a térkép betöltésére, Miles Morales most azonnal kiugrik az aknából, és boldogan játszhatsz tovább.

Még egy videót is forgattunk az Instagramon, ami 58 másodperc hosszú, így belefért egy Instagram-sztoriba, ez idő alatt nemcsak bekapcsolódott a konzol, hanem a játék be is töltött. 58 másodperc alatt! Az a dolog, ami valószínűleg a leginkább elriasztott az előző generációtól, eltűnt, és ez arra késztet, hogy többet játsszak nemcsak az új exkluzív játékokkal, hanem a régiekkel is, mivel a gyors betöltési idők nyilvánvalóak lesznek minden előző generációs címben, amit az új PS-re telepítesz. A legnagyobb előnyét a nagy, nyitott térképpel rendelkező játékokban fogod érezni, mint például a Horizon Zero Dawn vagy a Days Gone, de a már említett új Pókember, Miles Morales is meg fog lepni.

A gyorsabb meghajtó mellett nagyobb teljesítményt is kínál. A 120 fps egy olyan funkció, amely szerintem a jövőben vagy a konzol egy esetlegesen megjelenő "pro" verziójában nagyobb támogatást fog kapni. A teljesítmény azonban most a legtöbb esetben 4K felbontást és stabil 60 fps-t vagy egy jobb megjelenésű módot tesz lehetővé, mondjuk ray tracinggel és stabil 30 fps-sel. Én személy szerint a magasabb fps opciót választottam, mert az új Pókemberben nem veszed annyira észre a ray tracinget, amikor New Yorkon átrepülsz, és őszintén szólva a Demon's Souls-ban nem tudtam különbséget tenni a jobb grafikai mód és a nagyobb teljesítményű mód között.

Még a PlayStation 5-nek is vannak hibái


Mindez úgy hangzik, mint egy tündérmese, de az új PlayStationnek is megvannak a maga DE-jei. Először is, a dolgok szoftveres oldala. Nem az új felhasználói felületre gondolok, amely vidám, világos és intuitív. Nem az előfizetésekre, a visszafelé kompatibilitásra, vagy bizonyos funkciók blokkolására és értelmetlenségére gondolok. A PS Now előfizetés valóban működik a világban, de itthon még mindig nem támogatják hivatalosan, így be kell érni a PS Plus-szal, ami időnként ad egy-egy egészen tisztességes címet, de hogy a felhőbe történő mentésekhez és a multiplayer játékhoz fizetős előfizetés kell, az nekem kőkorszaki gyakorlatnak tűnik. Az előző generáció 20 legjobb játékának gyűjteményét kapod, de a konkurencia ezt sokkal jobban kezeli. A visszafelé kompatibilitás nagy előny. Az rendben van, hogy a PS5 támogatja a PS4 címeket, és szinte az összeset (tényleg nagyon kevés a nem támogatott), de a több ezer további cím visszafelé kompatibilitása az összes korábbi generáción keresztül szánalmas. Elvégre még a konkurens Xbox One és Xbox Series is jobban futtat néhány PS2 címet, mint az új PS5.

PlayStation 5; fotó: fektetve PlayStation 5; foto: állvány

A csomag tartalmaz egy állványt, amely nélkül a konzol nem helyezhető vízszintes helyzetbe, anélkül, hogy billegne. A nagyobb stabilitás érdekében azonban jobb, ha az állványt akkor is használjuk, ha a konzolt állítva helyezzük el.

forrás: saját

Ezenkívül (az értékelés írásakor) az M.2 foglalatunk egy másik SSD számára még mindig szoftveresen zárolva van, annak ellenére, hogy a PCIe 4.0 meghajtók már elérhetőek. Jó lenne bővíteni az SSD-tárolót, ha valójában kevesebb, mint 670 GB marad a 825 GB-ból. Továbbá a konzol nem támogatja az 1440p és a 8K felbontást. 8K-t már ígértek, és állítólag a Sony dolgozik az 1440p támogatáson is, de jelenleg ezt a felbontást nem támogatja, ami elég nagy kár, mert rengeteg új monitor van a piacon, amelyek QHD felbontással rendelkeznek és akár 144Hz-et is támogatnak. Végezetül csak olyan apróságokat említek meg, mint hogy csak az előző generációs címeket lehet külső HDD-re áthelyezni.

Egyszóval szoftveres oldalon nem sok minden van, pedig nem vagyunk messze attól az állapottól, amikor a PS5 egy közel tökéletes, páratlan konzol lenne, amelynek nem kell kizárólag az exkluzív címekre támaszkodnia. És ezzel valószínűleg a mai értékelés végére is érnék. A PlayStation 5 egy nagyszerű, és ami még fontosabb, teljes értékű utód. Számomra ez egy nagyon jó konzol a design és a felépítés szempontjából, és a DualSense kontroller a hab a tortán. A PlayStation 5 egy gyors és nagy teljesítményű játékeszköz, sok exkluzív, már megjelent címmel, és a jövőben még sok minden mással. Ha nem lenne az a néhány szoftveres betegség és a nem túl jól megtervezett előfizetés, akkor a PlayStation 5 páratlan konzol lenne a piacon. Ajánlanám-e? Igen, most már megint a fanboy beszél belőlem, de számomra minden a játékokról szól, amikor konzolt választok, és a PlayStation rengeteg exkluzív játékot kínál, ráadásul ez egy igazán jó konzol.

• Forrás: Saját

PlayStation 5 értékelés: összegzés


PlayStation 5; recenze

PlayStation 5

Játékkonzol

A PlayStation 5 teljes értékű utódja elődjének, mind megjelenésében, mind hardverében. A gyors és nagy teljesítményű SSD, a 120 fps sebességű 4K és a finom haptikával ellátott új DualSense kontroller mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az új PS5 tökéletes játékeszköz legyen, de a szoftveres oldalon még egy kis finomítás elkelne. Szükség lenne egy jobb előfizetési formára, a visszafelé kompatibilitás szigorítására, a további SSD-hely feloldására vagy néhány, szerintem fontos felbontás támogatására. Ezek azonban az egyedüli hiányosságok egy majdnem tökéletes konzolon.

Előnyök

 • Merész design
 • A játék betöltési sebessége
 • DualSense kontroller finom haptikával
 • 4K és 120 kép/mp a HDM 2.1-nek köszönhetően
 • Exkluzív címek

Hátrányok

 • Kisebb tárhely
 • Nem támogatja a PS3, PS2 és PS1 játékokat
 • Eddig lezárt lemezhely

Régebbi hírek és cikkek a PlayStation 5-ről

 1. (2020. 10. 27.) HÍR: PlayStation 5 játékok - A bejelentett és feltételezett címek listája

PlayStation 5 játékok - A bejelentett és feltételezett címek listája

• Hír: 2020. 10. 27. • Szerző: Filip Němec

A 2020 végére tervezett PlayStation 5 kiadása vészesen közeledik. Ismerjük az árát, a teljesítményét, a szokatlan kinézetét és az új DualSense kontrollert, valamint a címeket, amelyekkel játszani fogunk ezen a következő generációs konzolon. És mivel hozzád hasonlóan úgy gondoljuk, hogy a játékok a legfontosabbak a játékkonzolon, összeállítottunk egy rendszeresen frissített listát a legizgalmasabb bejelentett, várt és feltételezett PlayStation 5 játékokról, mind az exkluzív, mind a multiplatform játékokról... Teljes cikk

PlayStation 5; screenshot: DualSense
i

Jelenleg ez az összes lényeges információ, amely rendelkezésünkre áll a PlayStation 5-ről. Ezt a hírfolyamot rendszeresen frissítjük.


4,8 50×
PlayStation 5 (Slim) Digital Edition
Konzol - tévéhez, SSD 1024 GB, mechanika nélkül, 4K felbontású játékok támogatása, magyar menüvel , 1× kontroller,
184 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: MSX005DE2
4,9 220×
PlayStation 5 Slim
Konzol - tévéhez, SSD 1024 GB, Blu-ray (4K), 4K felbontású játékok támogatása, magyar menüvel , 1× kontroller, - A függőleges állvány nem tartozék, külön megvásárolható
Leárazás -8 %
199 890 Ft 217 490 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: MSX0052
PlayStation 5 Slim + Marvels Spider-Man 2
Konzol - tévéhez, SSD 1024 GB, Blu-ray (4K), 4K felbontású játékok támogatása, magyar menüvel , 1× kontroller, játék a csomagban (fizikai hordozó), Marvels Spider-Man 2, - A függőleges állvány nem tartozék, külön megvásárolható.
+Ajándék Konzol játék Marvels Spider-Man 2 - PS5 melynek értéke 17 890 Ft
Leárazás -18 %
209 890 Ft 257 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: MSX0052b1
4,9 897×
PlayStation 5
Konzol - tévéhez, SSD 825 GB, Blu-ray (4K), 4K felbontású játékok támogatása, magyar menüvel , 1× kontroller,
Ár hamarosan
Kérés esetén megrendeljük
Termékkód: MSX0051
4,8 1277×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller Midnight Black
Kontroller - PS5 platformhoz, vezeték nélküli csatlakozás, 3,5 mm Jack (a vezérlőn), USB-C (a vezérlőn), integrált elemek, vibráció, háttérvilágítás, analóg stick, hangszóró, mikrofon, haptikus válasz, fekete kivitel
24 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: MSX005DS2
4,8 1277×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller - Nova Pink
Kontroller - PS5 platformhoz, vezeték nélküli csatlakozás, 3,5 mm Jack (a vezérlőn), USB-C (a vezérlőn), integrált elemek, vibráció, háttérvilágítás, analóg stick, hangszóró, mikrofon, haptikus válasz, rózsaszín kivitel
26 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: MSX005DS5
4,8 1277×
PlayStation 5 DualSense Wireless Controller - Volcanic Red
Kontroller - PS5 platformhoz, vezeték nélküli csatlakozás, 3,5 mm Jack (a vezérlőn), USB-C (a vezérlőn), integrált elemek, vibráció, háttérvilágítás, analóg stick, hangszóró, mikrofon, haptikus válasz, piros kivitel
29 990 Ft
Kérés esetén megrendeljük
Termékkód: MSX005DS11
4,8 1277×
PlayStation 5 DualSense Edge Wireless Controller
Kontroller - PS5 platformhoz, vezeték nélküli csatlakozás, 3,5 mm Jack (a vezérlőn), USB-C (a vezérlőn), integrált elemek, vibráció, háttérvilágítás, analóg stick, hangszóró, mikrofon, haptikus válasz, fehér kivitel
84 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: MSX005DS7
4,8 129×
Marvels Spider-Man 2 - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja akció és RPG - Peter Parker és Miles Morales kemény próbatétel elé néz, hogy megmentsék a várost Venomtól és a szimbióta fenyegetésétől. A szimbióta hihetetlen ereje arra kényszeríti Petert és Miles-t, hogy keményen próbára tegyék az ellenálló képességüket - a maszkkal és anélkül. A két hősnek egyensúlyoznia kell életük, barátságuk és a kötelességük között, hogy megvédjék a rászorulókat.
Leárazás -22 %
17 890 Ft 23 190 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0378
4,8 31×
Marvels Spider-Man Miles Morales - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja akció - Éld át Miles Morales felemelkedését, aki új hősként hihetetlen, robbanékony erőket ural, hogy létrehozza a saját Pókember verzióját.
Szuper ár
12 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0001
4,7 63×
Marvels Spider-Man Miles Morales Ultimate Edition - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja akció - Az Ultimate Edition tartalmazza az eredeti Marvels Spider-Man Remastered alapjátékot és az új Marvels Spider-Man: Miles Morales játékot.
Szuper ár
15 490 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0001UE
4,9 32×
Demons Souls Remake - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja akció - A mára legendássá vált játék teljes remake-je, amely megalapozta a "soulslike" nevű akció-RPG-k saját alműfaját, és amely nélkül a Dark Souls sorozat valószínűleg nem jött volna létre. Tapasztald meg a függőséget okozó sötét hangulatot, a kompromisszumok nélküli nehézségeket és a fantasztikusan kidolgozott csatákat.
12 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0015
4,8 38×
Sackboy A Big Adventure! - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja kaland, gyerekeknek és logikai - Meg tudod menteni Vászonvilágot (Craftworld) az őrült Vex és az ő félelmetes Szeleburdi Szerkentyűjétől (Topsy Turver), hogy végül a legendás Kötött Lovagok sorába emelkedj?
10 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0014
4,3 40×
Assassins Creed Valhalla - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja akció - Bújj Eivor, a rettenthetetlen viking harcos szerepébe, és a kifinomult RPG mechanikáknak köszönhetően építsd ki saját településedet és bontakoztasd ki egyedülálló viking sagádat.
8 890 Ft
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0026
4,9 74×
Ratchet and Clank Rift Apart - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja akció - A már jól ismert hősök intergalaktikus kalandja visszatért. Segíts a gonosz robot császár megállításában, aki minden ismert és ismertelen világot meg akar hódítani. Ugorj az egyik bolygóról a másikra egy szempillantás alatt!
Szuper ár
12 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0003
4,7 154×
Gran Turismo 7 - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), PS VR2-vel kompatibilis, dobozos változat, műfaja versenyzős - Akár profi versenyző, akár alkalmi sofőr, gyűjtő, tuningoló, dizájner vagy fényképész vagy - találd meg a saját száladat a játékmódok lenyűgöző gyűjteményének köszönhetően, beleértve a népszerű kampányt, az arcade-t és az autóiskolát.
Szuper ár
15 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0002
4,6 14×
Elden Ring - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja akció és RPG - A játék lehetőséget ad a játékosoknak, hogy a világot a maguk módján térképezzék fel. Válaszd ki, hogy szembenézel a félelmetes ellenséggel vívott ádáz csatákkal, vagy használd ki a játék titkos harci rendszereit, hogy fölénybe kerülj. A játékoson múlik, hogyan küzd meg az előtte álló számos kihívással.
17 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0099se
4,9 104×
God of War Ragnarok - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja akció - Kratosnak és Atreusnak mind a kilenc világba el kell utaznia, hogy megtalálják a szükséges válaszokat, és felkészüljenek a megjósolt csatára, amely a világ végét jelenti.
Leárazás -6 %
15 890 Ft 16 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0017
4,8 138×
Horizon Forbidden West - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, magyar felirat, műfaja akció - Csatlakozz Aloyhoz veszélyes útja során a Tiltott Nyugaton, ahol titokzatos új fenyegetések várnak Rád. Fedezd fel a távoli vidékeket, harcolj még nagyobb és rémisztőbb gépek ellen és találkozz meglepő új törzsekkel.
Szuper ár
12 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0007
4,9 125×
Hogwarts Legacy - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja akció - Éld át a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskola diákjának életét úgy, mint még soha. Indulj veszélyes útra, hogy felfedd a rejtett igazságot. Fejlesztheted a karaktered képességeit, elsajátíthatod a hatalmas varázslatokat, csiszolhatod a harci képességeidet, és választhatsz társakat, akik segítenek neked szembenézni a halálos ellenséggel.
Leárazás -5 %
14 890 Ft 15 690 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0019
4,5 40×
Diablo IV - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja akció és RPG - Lilith, a gyűlölet lánya visszatér - a Diablo IV Sanctuary világa hatalmas és tele van kalandos lehetőségekkel. A Diablo III: A Reaper of Souls eseményei óta évtizedek teltek el, és Lilith, a gyűlölet lánya elhatározta, hogy visszaszerzi a Sanctuary-t.
Leárazás -10 %
17 890 Ft 19 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0369
4,8 34×
Assassins Creed Mirage: Launch Edition - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja akció - Élvezd Basim, a ravasz utcai tolvaj történetét, akinek félelmetes látomásai vannak, és aki a 9. századi Bagdad nyüzsgő utcáin kutat válaszok után. A Rejtőzködők nevű titkos ősi szervezet révén halálos orgyilkos mesterré válik, és olyan módon változtatja meg a sorsát, ahogyan azt soha nem gondolta volna.
Leárazás -6 %
10 790 Ft 11 490 Ft
Raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PSV0347
4,5 43×
EA Sports FC 24 - PS5
Konzol játék - PS5 (lemezmeghajtóval), dobozos változat, műfaja sport és árkád - Az EA SPORTS FC™ 24 a The World’s Game új korszaka: Több mint 19 000 leszerződött játékosával, 700 csapatával és 30 ligájával az EA SPORTS FC 24 páratlan hitelességet hoz a pályára.
11 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: PSV0495
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ