Antikámen Takarítás a háztartásban

Telefonálásra is képes okosóra

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva • Szerző: Václav Švec

Az okosórák nemcsak hasznos fitnesz-kiegészítőként, hanem az okostelefonoddal való gyors összeköttetésként is kiérdemelték helyüket a nap alatt. De ennek a csuklódon lévő intelligens asszisztensnek nem kell az értesítések megjelenítésére korlátozódnia. Mit szólnál ahhoz, ha az okosórádat hanghívásokra is használnád? És azt tudtad, hogy olyan órák is vannak a piacon, amelyek okostelefon nélkül is tökéletesen megállják a helyüket?

Telefonálásra is képes okosóra – TARTALOM

  1. Óra Bluetooth-szal és handsfree-vel
  2. Mi az eSIM és mire jó az órában?
  3. Óra, amelybe klasszikus SIM-et teszel

Okosóra mint Bluetooth handsfree?

Kezdjük szépen sorban. Valószínűleg nem meglepő, hogy minden okosóra képes figyelmeztetni a bejövő hívásra és megjeleníteni a hívó félre vonatkozó információkat. Egyes órák lehetővé teszik, hogy egyidejűleg elutasíts egy hívást vagy küldj egy előre meghatározott SMS-üzenetet, míg mások lehetővé teszik, hogy fogadj egy hívást, ami hasznos, ha fejhallgatóval a füledben sportolsz. De vannak olyan órák is, amelyek a beépített mikrofonnak és hangszórónak köszönhetően vezeték nélküli kihangosítóként működnek. Google Wear OS

A Wear OS talán nem megy olyan jól, mint azt maga a Google szeretné, de még mindig megtalálható számos okosórában.


A telefonnak tehát mindig nálad kell lennie - vagy legalábbis a Bluetooth-tartományban -, de még csak hozzá sem kell érned a telefonhoz, hogy hívást kezdeményezz. Természetesen egy ilyen hívás minősége a különböző óratípusok között eltérő lehet, de általában egy klasszikus, kihangosított telefonhíváshoz hasonlítható. Az, hogy a gyakorlatban hogyan használod ezt a funkciót, csak rajtad múlik.

Pozitívum, hogy a mikrofon és a hangszóró egyre több okosóra-modellbe bekerült. Így például a viszonylag olcsó, de egyébként nagyszerű Huawei Watch GT 2 vagy a hasonlóan felszerelt, de szögletes Amazfit GTS 2 segítségével is élvezheted a telefonálást. Ha egy funkciógazdagabb, nyílt operációs rendszerrel rendelkező órát keresel, akkor a Google Wear OS-szel ellátott TicWatch Pro 3 vagy a Tizen rendszerű Samsung Galaxy Watch Active 2 elnyerheti tetszésedet. Az Apple-felület rajongói is jól járnak majd, például az Apple Watch Series 6 vagy az Apple Watch SE vonatkozásában.

Óra eSIM-mel, avagy amikor nincs szükség telefonra

De vannak olyan okosórák is, amelyekkel gond nélkül telefonálhatsz, még akkor is, ha az okostelefonod nincs Bluetooth hatótávolságon belül. Az első lehetőség az úgynevezett eSIM-mel vagy "beágyazott SIM-kártyával" ellátott óra. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy chipet, amely a készülékben - ebben az esetben az órában - a megszokott műanyag érintőkártyát helyettesíti. Ennek több előnye is van. Először is, nincs szükség fizikai foglalatra, és az eSIM megoldás nemcsak sokkal kevesebb helyet foglal, hanem lehetővé teszi a készülék hermetikus lezárását is. Mindkettő nagyon hasznos az órák esetében, ahol a túlzott méret és súly nagy problémát jelenthet, és ahol a por és a víz behatolásával szembeni ellenállás gyakorlatilag elengedhetetlen.

Samsung Galaxy Watch 3 LTE-vel telefonálás
Samsung Galaxy Watch 3 LTE beépített eSIM-mel.

Maga az eSIM működése alapvetően nem különbözik a klasszikus SIM-től, és ezt a technológiát jelenleg minden, az országban működő mobilszolgáltató támogatja. Az aktiváláshoz csak fel kell tölteni az órára egy eSIM-profilt, amelyhez minden szükséges adatot megkapsz a szolgáltatótól. Az eSIM másik előnye, hogy több profil feltöltésére és a profilok közötti váltásra is lehetőség van. Sajnos az eSIM-órának más telefonszámmal kell rendelkeznie, mint az okostelefonodnak.

Apple Watch eSIM
Az Apple Watch SE és az Apple Watch Series 6 cellás változatai lehetővé teszik az eSIM használatával történő telefonálást is.

Ami az eSIM-támogatással rendelkező okosórák kínálatát illeti, az sokkal kevésbé változatos, mint a Bluetooth kihangosító funkcióval rendelkező órák esetében, és érthető módon az eSIM-támogatással rendelkező órák a drágábbak közé tartoznak a piacon. Az egyik olcsóbb a TicWatch Pro 4G, amely a Google Wear OS-re támaszkodik. A Tizen OS-re támaszkodó alternatíva a Samsung Galaxy Watch 4 LTE változata, és jó hír az Apple termékek híveinek is, hiszen az Apple Watch Series 6 és Watch SE okosórák eSIM-támogatással ellátott "celluláris" változatban is megvásárolhatók. Az Apple Watch Cellular előnye, hogy az eSIM lemásolja a mobiltelefonod meglévő SIM-kártyáját, így nem kell egy másik telefonszámmal foglalkoznod. Eközben más okosóra-gyártóknál mindig még egy SIM-kártyát kell beszerezned egy extra számmal.

A klasszikus SIM-mel ellátott órákat értékelni fogják a kisgyermekes szülők és az idősek

Bár a jövő kétségtelenül az eSIM-mel ellátott okosóráké, a klasszikus SIM-kártya foglalattal rendelkező óráknak is megvan a helyük a piacon, és a közeljövőben minden bizonnyal ez így is marad. Ugyanis ezek nagyon speciális eszközök, különösen a gyermekek és az idősek számára. A beágyazott SIM-kártyával ellátott okosórának köszönhetően a szülők például nyomon követhetik, hogy hol van a gyermekük, és hogy iskolába menet letért-e a meghatározott útvonalról. Természetesen az órák telefonhívásokat is támogatnak, sőt, némelyikükkel még képet is lehet készíteni és küldeni. A legtöbbet úgy lehet beállítani, hogy csak a kiválasztott számokat hívja. Akár gyermekeknek, akár időseknek szánt óráról van szó, a hangsúly az egyszerű használaton van, amelyet gyakran egy külön SOS gomb vagy a leggyakrabban használt kapcsolatok hozzárendelésére szolgáló gombok segítenek.

Apple Watch eSIM
Egy okosórával kapcsolatban maradhatsz a gyermekeiddel, és nyomon követheted mozgásukat.

Még itt sem olyan széles a választék, mint az elsőként említett, csak a telefonon keresztül történő hívásokat támogató okosórák kategóriájában. Ha okosórákról beszélünk, és nem például kijelző nélküli karkötőkről, az árak 27.000 HUF körül kezdődnek. Egy kicsit több, például a Lamax WatchY2 vagy a Helmer LK709 órák, amelyek támogatják a videohívásokat. Az időseknek szánt órák kategóriájából megemlíthetjük például a pulzusmérővel felszerelt Helmer LK706 órát vagy a kissé visszafogottabb TCL MOVETIME Family Watch MT40S órát.

Az okosóra nemcsak a mozgási tevékenységek mérésére vagy a telefonról érkező értesítések megjelenítésére használható, hanem telefonhívások fogadására is. Akkor is jó eszköz, ha nyomon szeretnéd követni gyermekeid mozgását, vagy ha az idősebb családtagok biztonságban érzik tőle  magukat.

Nyomtatás
P-DC1-WEB34
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ