VIP BOOST LEGO Alza days HU

Mit jelent az arany óra a fotózásban, és hogyan tudod használni?

Termékkatalógus

Cikk

Feltöltve

A fotózás eredményessége több tényezőből áll össze - van ami közvetlenül, vagy közvetetten hat a fotóra, és előfordul olyan is, hogy teljesen független az emberi tevékenységtől. Az utóbbira példa a természetes fény, annak intenzitása és színe - ezekhez a fotósnak mindig alkalmazkodnia kell.

Zlatá hodina

Történelmi visszatekintés

Ha a fotográfia szót szeretnénk értelmezni, a görög phos (fény) és praphisz (rajz) szavakból ered - tehát a fények játékat jelenti. Először gondolhatjuk, hogy ez csupán tükörfordítása az ókori kifejezésnek, azonban ha jobban belegondolunk, teljesen pontos definíciója a képalkotási folyamatnak.

A képkészítés valóban fényeket jelenít meg, függetlenül attól, hogy analóg vagy digitális az eljárás módja. A fényképezés közben mindig összhangban kell állni a fényekkel, mivel ez teszi lehetővé számunkra a kívánt képi megjelenítés elérését akár digitális formában, akár filmre rögzítve.

i A jelenet tökéletes megörökítéséhez objektívre lesz szükséged. Vess egy pillantást a nálunk kapható és már véleményezett objektívekre, pl. a Nikon AF-S 28mm f/1,8 G-re vagy az Olympus 60 mm f/2,8 Makróra.

Egyrészt fontos, hogy legalább minimális fény álljon a rendelkezésünkre képrögzítés közben, másrészt - különösen a színes fényképezésnél - ajánlatos játszani a fény által alkotott színekkel is. A kép teljes megvilágítását befolyásoló tényező például a fehéregyensúly - ez által a fényképezőgépünk megmutatja milyen az aktuális megvilágítás színhőmérséklete, így érhetjük el a harmonikus színeket, ráadásul kiszűrhetjük az oda nem illő árnyalatokat is.

Nincs két teljesen ugyanolyan fény

Ha valaha is tanulmányoztad már a fehéregyensúly elvét akkor már tudhatod, hogy a kromatikus hőmérsékletet Kelvin fokban definiáljuk. Ráadásul minden fény különböző hőmérsékletű. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb kromatikus hőmérséklet a sárga, narancsárga, piros és vörös, tehát a melegebb színű fények jellemzője, míg fordítva a magasabb számok tipikusan a fehér és kékes, vagyis hideg árnyalatoké.

zlatá hodina
Minden látható fényszínnek saját színhőmérséklete van, amit érdemes használni.

A tökéletes világítás kiválasztásával jelentősen befolyásolhatjuk az elkészült képek általános hangulatát, ezáltal közvetetten a képet szemlélő emberekét is. Ezek megalkotása nem is olyan nehéz, a Föld saját tengelye és a Nap körüli forgása segít benne.

zlatá hodina
A megfelelő pillanat megörökítése nagyon fontos szempont a fényképezés során, amit gyakran csak a természetes fényekkel tudunk elérni.

A Nap pontos helyzete befolyásolja leginkább, milyen képet fog tudni készíteni a fotós természetes fényviszonyok között. Ez folyamatos változást jelent a fény színét tekintve. Érdemes előre megtervezni a kívánt színhatást, és megvárni a megfelelő időpontot, a fotósok erre a pillanatra sokszor akár napokat is várnak, hogy tökéletes fényképet kaphassanak eredményül.

Melyik fény a helyes?

Hasonlóan, ahogy nem lehet megmondani, hogy mi az ideális zársebesség vagy fényrekesz anélkül, hogy meg tudnánk fogalmazni mi is a kívánt képi megjelenés amit a fotós szeretne elérni, úgy nem is lehet előre megmondani mik lesznek a tökéletes fényviszonyok sem. Mindig a fotózás tárgyától és a fotográfus által kívánt hatástól függnek a fentiek.

Nagyon gyakran találkozhatsz az arany óra jelenséggel, ami egy kedvelt megvilágítási mód a portréfotózás, hangulatvilágítás, finom árnyalatok és melegebb színek megjelenítése során.

zlatá hodina
Egy tipikus példa az arany óra alatt készített képekről – lágy és finom megvilágítás

A gyakorlatban is megfigyelhető az arany és a kék óra, mindkettő naponta kétszer fordul elő a nap folyamán, és sajátos fényviszonyokkal rendelkezik. Az arany óra rövid ideig figyelhető meg (kb 60 perc - évszaktól és helyszíntől függően) napfelkelte után és naplemente előtt. Ennek az ellenkezője a kék óra, amely napfelkelte előtt és naplemente után látható.

Az arany óra jellegzetes meleg fénnyel rendelkezik, hosszú és finom árnyékokkal, mivel a Nap nagyon alacsonyan áll ilyenkor a horizont felett. Ahogy már fentebb olvashattad, ez ideális fényt ad portré, glamour, makró vagy családi fotózáshoz.

zlatá hodina
Bár úgy tűnhet, hogy ez egy éjszakai kép, valójában a kék órában készült naplemente után.

A kék óra akkor figyelhető meg, amikor a Nap már a horizont alatt helyezkedik el, de még mindig az égen fekszik és a megvilágítás általánosságban meglehetősen magas. Ezek a fények ideálisak tájkép fotózáshoz, és ha éjszakai képeket szeretnél készíteni - ilyenkor az ég és képen látható téma között nincs akkora fénykülönbség, mintha valóban éjszaka készült volna a kép, ráadásul a kép amit láthatunk kifejezetten érzelemgazdaggá válik.

Honnan tudhatod, mikor van arany óra?

A fentiekből kiderül, hogy mind az arany és a kék óra más-más időben lehet északi és a déli féltekén, valamint a nap folyamán, és az évszakokban is - a leghoszabb arany óra nyáron, míg a legrövidebb télen mutatja meg fényeit.

Abban az esetben, ha tervezed az arany vagy kék órában való fotózást, pontosan tudnod kell, hogy az adott helyszínen mikor kezdődik és végződik. Leggyorsabb módja a Golden Hour alkalmazás is, amelyet letölthetsz Androidos telefonodra, tabletedre és iOS készülékedre is.

zlatá hodina
Az arany óra kezdetének megjelenítése egy adott helyen a Golden-hour.com weboldalon

A fejlettebb Android platformokon az ingyenes ExSate Golden Hour telepítése javasolt. Minden szükséges információ megtalálható rajta, illetve havonta vagy naponta friss adatokkal rendelkezik. Található rajta továbbá egy térképnézet is, amely bemutatja a Nap pályáját. A Windows készülékekre leginkább a Magic hours applikációt ajánljuk..

Ezek közül bármelyiket is válaszd, biztos vagyok benne, hogy sikeres fotózásaid lesznek az arany órákban, és sikerül az ízlésednek megfelelő képeket készítened.

Petr Březina

Petr Březina számos magazin és blog szerkesztője, aki a digitális fényképezés és az audiotechnika területén dolgozik. Az írás mellett fotográfus tanfolyamokat és speciális workshopokat is tart kezdők számára. A fotózásban a klasszikus technikákat kedveli, minimális utómunkával - kedvenc témája a portrék és a képi tudósítások.


OM SYSTEM OM-1 + 12-40 mm PRO II fekete - Digitális fényképezőgép
Ingyen
Alzabox szállítás
5,0
OM SYSTEM OM-1 + 12-40 mm PRO II fekete
Digitális fényképezőgép - tükör nélküli, 20,4 Mpx-es 4/3" CMOS, Micro Four Thirds (4/3") bajonett, 3"-es kijelző, 4K videó, SD/SDHC/SDXC kártya foglalat, elektronikus kereső, microHDMI, sorozatfelvétel sebessége: 10 kép/mp, stabilizálás + 12-40mm (egyenérték: 24-80mm) objektív, f/2.8
1 119 900 Ft
Szállításra kész 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OL301b2
Canon EOS RP váz fekete - Digitális fényképezőgép Ingyen
Alzabox szállítás
5,0 13×
Canon EOS RP váz fekete
Digitális fényképezőgép - tükör nélküli, vakupapucs, állványmenet, videóhoz alkalmas, cserélhető lencsék, elektronikus kereső, elektronikus képstabilizálás, Canon RF bajonett, Full Frame érzékelő, érzékelő felbontása 26,2 Mpx, max. videófelbontás 4K, kijelző mérete 3", kijelző felbontása 1,04 Mpx, érintős, forgatható/lehajtható kijelző Live View funkcióval, támogatott formátumok RAW és JPEG, SD memóriakártya, SD kártya max. mérete 512 GB, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0), Wi-Fi és bluetooth, mini HDMI, külső mikrofon és jack 3,5 mm a felszerelés része, mérete 8,5 × 13,25 × 7 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 0,485 kg
Szuper ár
349 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OC098d1
Canon EOS M50 Mark II fekete - Premium Live Stream Kit - Digitális fényképezőgép Ingyen
Alzabox szállítás
4,2 12×
Canon EOS M50 Mark II fekete - Premium Live Stream Kit
Digitális fényképezőgép - tükör nélküli, vakupapucs, állványmenet, beépített vaku, videóhoz alkalmas, cserélhető lencsék, elektronikus kereső, optikai képstabilizálás, Canon EF-M bajonett, APS-C érzékelő, érzékelő felbontása 24,1 Mpx, max. videófelbontás 4K, kijelző mérete 3", kijelző felbontása 1,04 Mpx, érintős, forgatható/lehajtható kijelző Live View funkcióval, támogatott formátumok RAW és JPEG, SD memóriakártya, Wi-Fi, bluetooth és micro USB interfész, micro HDMI és jack 3,5 mm a felszerelés része, mérete 8,81 × 11,63 × 5,87 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 0,387 kg, objektív a csomag része
409 990 Ft
Szállításra kész 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OCO96e
Nikon Z50 + Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR - Digitális fényképezőgép Ingyen
Alzabox szállítás
5,0
Nikon Z50 + Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR
Digitális fényképezőgép - tükör nélküli, vakupapucs, állványmenet, videóhoz alkalmas, cserélhető lencsék, elektronikus kereső, képstabilizálás nélkül, Nikon Z bajonett, APS-C érzékelő, érzékelő felbontása 20,9 Mpx, max. videófelbontás 4K, kijelző mérete 3,2", kijelző felbontása 1,04 Mpx, érintős, forgatható/lehajtható kijelző Live View funkcióval, támogatott formátumok RAW és JPEG, SD memóriakártya, USB 2.0, Wi-Fi és bluetooth, micro HDMI, külső mikrofon és jack 3,5 mm a felszerelés része, mérete 9,35 × 12,65 × 6 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 0,45 kg, objektív a csomag része
+Ajándék Szett K&F Concept melynek értéke 4 890 Ft
432 990 Ft
Szállításra kész 3 db
Termékkód: OI2111z1
Nikon Z5 váz - Digitális fényképezőgép Ingyen
Alzabox szállítás
4,0
Nikon Z5 váz
Digitális fényképezőgép - tükör nélküli, vakupapucs, állványmenet, beépített vaku, videóhoz alkalmas, cserélhető lencsék, elektronikus kereső, képstabilizálás az érzékelőn (IBIS), Nikon Z bajonett, Full Frame érzékelő, érzékelő felbontása 24,3 Mpx, max. videófelbontás 4K, kijelző mérete 3,2", kijelző felbontása 1,04 Mpx, érintős, forgatható/lehajtható kijelző Live View funkcióval, támogatott formátumok RAW és JPEG, SD, SDHC és SDXC memóriakártya, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) és Wi-Fi, mini HDMI, külső mikrofon, USB-C és jack 3,5 mm a felszerelés része, mérete 10,05 × 13,4 × 6,95 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 0,59 kg
443 900 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OI2115a1
Canon EOS R10 váz - Digitális fényképezőgép Ingyen
Alzabox szállítás
4,5
Canon EOS R10 váz
Digitális fényképezőgép - tükör nélküli, elektronikus kereső, Canon RF bajonett, APS-C érzékelő, érzékelő felbontása 24 Mpx, max. videófelbontás 4K, 10 bites videó és korlátlan rögzítés, kijelző mérete 3", kijelző felbontása 1,04 Mpx, érintős, forgatható/lehajtható kijelző Live View funkcióval, támogatott formátumok RAW és JPEG, SD, SDHC és SDXC memóriakártya, Wi-Fi és bluetooth, micro HDMI és külső mikrofon a felszerelés része, mérete 8,8 × 12,6 × 8,3 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 0,382 kg
392 090 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OC0989ba
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ