Akvizice ApF HU Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Always On Display: funkciója, előnyei és hátrányai

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az úgynevezett OLED kijelzők megjelenése számos érdekes funkciót hozott magával, amelyek közül az egyik az Always On Display (rövidítve AOD). Ennek köszönhetően az okostelefon vagy az okosóra kijelzője akkor is meg tudja jeleníteni az időt, az akkumulátor töltöttségi szintjét és az értesítéseket, ha az kikapcsolt állapotban van. Ez sok szempontból nagyon praktikus lehet: az AOD-nak köszönhetően például nincs többé szükség értesítő LED-ekre, ráadásul sokkal átláthatóbbak lesznek a telefonon az információk is. A vitathatatlan előnyök mellett az Always On Display funkciónak számos hátránya is van.

Always On Display

Always On Display - TARTALOM

  1. Mi is az az Always On Display?
  2. Always On Display: OLED kijelző nélkül nem megy
  3. Az AOD hátrányai: kell-e aggódni az akkumulátor rövidebb üzemideje és a képpontok beégése miatt?

Mi is az az Always On Display?

Az Always On Display, amelyet magyarra úgy fordíthatnánk, hogy „mindig a kijelzőn” vagy „mindig a képernyőn”, egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy a telefon vagy más eszköz kijelzője még inaktív állapotában is folyamatosan meg tudjon jeleníteni bizonyos tartalmakat. Ez a tartalom jellemzően az óra, az akkumulátor töltöttségi szintje és az értesítések megjelenítésére korlátozódik.

Az okosórák esetében a Always On Display funkciót sokkal szélesebb körben használják, mert ennek köszönhetően a OLED kijelzővel ellátott órák hasonlóan működnek, mint az analóg karórák - folyamatosan megjelenítik az időt. Ezenfelül azonban az a képessége is megvan, hogy folyamatosan különféle adatokat tud megjeleníteni az edzésről, a zenevezérlés elemeiről, a környezeti hőmérsékletről stb.

Always On Display
Az Always On Display segítségével állandóan megjeleníthető a naptár vagy éppen egy mozgó GIF kép. A képen a Samsung telefonokon elérhető Always On Display megjelenés látható.

A legtöbb eszköz esetében az Always On Display viszonylag jól testre szabható. Például a népszerű Apple Watch készülékek tucatnyi dizájnban kaphatók (ún. faces - arculatok, megjelenések) - amelyek között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, a hagyományos analóg óra kijelzésétől, annak érdekes színváltozatokban történő megjelenítésén át, a futurisztikus számlapokig, amelyek a sportteljesítményt figyelik.

Hasonlóan működik a mobiltelefonok esetében is: általában választhatsz az óra analóg és digitális megjelenítése között, az értesítések különféle kijelzési módjai közül, vagy állandó beállításként egyszerű grafikákat, animációkat vagy például a naptárt is megjelenítheted a kijelzőn. Az Always On Display alapvető feltétele azonban az OLED kijelző. Miért?

Always On Display: OLED kijelző nélkül nem megy

Az, hogy az Always On Display ilyen módon működhet, elsősorban a modern OLED kijelzőknek köszönhető. Nélkülük is létezhetne valami hasonló, mint az AOD, de a jelenleg rendelkezésre álló, legtöbb előnye nélkül. Ezek közé tartozik a teljesen aktív kijelzőhöz képest lényegesen alacsonyabb energiafogyasztás, és az ehhez kapcsolódó képesség, miszerint a kijelző inaktív részeit ki tudja kapcsolni, amire az LCD nem képes. Az OLED (Organic Light Emitting Diod) kijelzők teljesen másképp működnek, mint az LCD.

Az LCD (Liquid Crystal Display) az állandó háttérvilágítás elvén működik, amely a kijelző minden részét azonos intenzitással világítja meg. A háttérvilágítás elé helyezett folyadékkristályok adják a képet. Az elektromos áramerősség megváltoztatása következtében megváltoznak a tulajdonságaik, és előfordulhat, hogy nem továbbítják a fényt.

Ha fekete színt látsz a LED kijelzőn, akkor az nem igazán fekete, mivel a háttérvilágítás továbbra is aktív a folyadékkristály-réteg alatt, ilyenkor a kristályok annyira "zárnak", hogy a lehető legalacsonyabb intenzitással továbbítsák a fényt. Az eredmény legjobb esetben is sötétkék vagy szürke. A LED kijelző a teljes háttérvilágítás miatt ugyanolyan energiafogyasztással rendelkezik fehér és fekete kép megjelenítésekor is.

i Az AOD-hoz tartozó megjelenések Android mobilalkalmazásokon keresztül is beszerezhetők. Csak keress rá az „Always On Display” kifejezésre a Play Áruházban, és már csak választanod kell.

Az OLED kijelzők ebből a szempontból nagy előnnyel rendelkeznek. Működésük nem a háttérvilágítás, hanem a szerves diódák elvén alapul, amelyek akkor világítanak, amikor elektromos áramhoz jutnak. Ez azt jelenti, hogy a kijelző fekete részei ténylegesen ki vannak kapcsolva és nem fogyasztanak energiát. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az OLED kijelző teljes fogyasztása még aktív AOD esetén is viszonylag alacsony. Ezenkívül a kikapcsolt kijelző sokkal jobban néz ki, mivel éles átmenet hiányában a kijelzőkeret általában jól beleolvad a készülékházba.

Az AOD hátrányai: kell-e aggódni az akkumulátor rövidebb üzemideje és a képpontok beégése miatt?

Egyeseknek problémát jelenthet, hogy az Always On Display növeli a telefon energiafogyasztását, ezáltal csökkenti az akkumulátor üzemidejét. Noha az OLED kijelző AOD módban csak néhány képpontot jelenít meg, többnyire csak alacsony fényerősséggel, ha maximalizálni szeretnéd a telefon üzemidejét, akkor elsőként ezt a funkciót érdemes kikapcsolnod.

A Techspot Magazin letesztelte a ma már régebbi modellként számon tartott Samsung Galaxy S7 készülék akkumulátorának üzemidejét és arra a következtetésre jutott, hogy aktív AOD megjelenítéssel 18 óra alatt kb. 10–12%-kal több energiát fogyaszt, mint inaktív AOD-vel. Ez az akkumulátor töltöttségének óránként 0,59–0,65%-át teszi ki. Hogy ez a gyakorlatban mennyire jelentős, azt mindenkinek a saját telefonhasználati szokásai alapján kell eldöntenie.

Always On Display MIUI
Az AOD megjelenése nagyon sokrétű a legtöbb OLED kijelzővel rendelkező mobiltelefon esetében. A képen a MIUI rendszer kínálatának csak egy része látható a Xiaomi telefonokon elérhető Always On Display funkció lehetőségei közül.

A másik probléma, amelyet gyakran hoznak összefüggésbe az Always On Display funkcióval, a képpontok "beégése". Az OLED kijelzők egyik hátránya a szerves diódák kopásérzékenysége, amelyet "beégésnek" nevezünk. Ha bekövetkezik, akkor bizonyos minták bár halvány, de visszafordíthatatlan megjelenését okozhatja. Ezek mindig olyan alakzatok, amelyek hosszú ideig statikusan jelentek meg a képernyőn. A legtöbb típusú televízió is hasonló problémával küzd - a gyakran nézett televíziócsatorna logója "beleég" a képernyőbe, így a körvonala még DVD-filmek nézésekor is észrevehető lehet.

Nyilvánvaló, hogy ez a probléma érintheti az Always On Display funkcióval rendelkező mobilok kijelzőjét is, de ez általában nem jellemző, mivel a gyártók azon igyekeznek, hogy az ilyen hibákat kiküszöböljék. A mai kijelzőkben használt panelek hosszú utat tettek meg a plazmatévéktől az első OLED kijelzőkig, tehát már kevésbé áll fenn a beégés veszélye. Ezenfelül a legtöbb készüléken az AOD megjelenítése közben az elemek (órák, naptárak, értesítések stb.) időnként kissé eltolódnak. A felhasználó számára ez az eltolódás szinte észrevehetetlen, de a kép mégis mozog, ezáltal elkerüli a panel ilyen jellegű meghibásodását.

i További cikkeket olvashatsz az Alza Hírekben:

Az Always On Display a mai telefonok egyik legérdekesebb funkciója. A kijelzőn folyamatosan képes megjeleníteni olyan alapvető információkat, mint például az idő és az értesítések. Ez egy olyan hasznos előny, amely az esetek többségében felülmúlja azt a hátrányt, hogy az akkumulátor kicsit gyorsabb merül.

4,9 33×
Apple Watch Series 7 41mm Csillagfény alumínium csillagfény sportszíjjal
Okosóra - uniszex, iOS kompatibilis OLED kijelző, NFC fizetés Apple Pay alkalmazással, Bluetooth, GPS, WiFi, híváskezdeményezés az óráról Bluetooth párosított telefonon keresztül, lépésszámláló, véroxigénszint és EKG mérés, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, 50 m (5 ATM) vízállóság, max. akkumulátor üzemidő 18 óra, magyar nyelvű vezérlés
167 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: JA070d41h2
4,7 119×
Garmin Venu2 Slate/Black Band
Okosóra - uniszex, Android és iOS kompatibilis, 1,3" AMOLED kijelző, NFC fizetés Garmin Pay alkalmazással, Bluetooth, GPS, WiFi, lépésszámláló, véroxigénszint mérés, alvásfigyelés, pulzusszám mérés, 50 m (5 ATM) vízállóság, max. akkumulátor üzemidő 288 óra, magyar nyelvű vezérlés
122 190 Ft
Kérés esetén megrendeljük > 5 db
Várható 2024. 04. 24.
Termékkód: PPvenu2sb
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ