Mi az a Mini LED?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A Mini LED technológia a televíziók úgynevezett helyi fényerőszabályozását (lásd alább) hivatott feljavítani. Előnyei a kisebb diódákkal ellátott LED háttérvilágítás használatából erednek, amely pontosabban képes megvilágítani a megjelenített tartalmat. Az eredmény jobb kontraszt, mélyebb feketék és a jelentős képi artefaktumok hiánya. De vigyázat, a Mini LED nem Micro LED. A cikk fejezeteiben részletesebb magyarázattal szolgálunk.

Mini LED

Mi az a Mini LED? – TARTALOM

  1. Hogyan működik az LCD TV-k helyi fényerőszabályozása?
  2. Mini LED: nagyszerű képminőség alacsony áron
  3. OLED és Micro LED: még jobbak, de sokkal drágábbak is

Hogyan működik az LCD TV-k helyi fényerőszabályozása?

A ma LED-ként ismert televíziók az LCD, azaz a folyadékkristályos kijelző (liquid-crystal display) technológián alapulnak. Ezek a kristályok nem bocsátják ki a fényt, csak átengedik és módosítják azt - különböző színekben és intenzitásban -, így alkotva meg a képet, amit látunk. Maga a fény a háttérvilágításból származik, amelyet a LED televíziókban diódák biztosítanak. Ennek mára elavult formája a teljes képernyőfelületet azonos intenzitással világítja meg, de ennek számos hátránya van.

Helyi fényerőszabályozás
Az LG által bemutatott helyi fényerőszabályozás.

Bármennyire is igyekeznek a folyadékkristályok "eltakarni" a háttérvilágítást, ez sosem sikerül tökéletesen. Az eredmény egy sötétszürke szín ott, ahol abszolút feketének kellene lennie. Ez csökkenti a képernyő kontrasztját és ezáltal az általános képminőséget. Továbbá fakó és mélység nélküli lesz. A megoldás ezekre a problémákra a helyi fényerőszabályozás (local dimming), amely csak ott kapcsolja be a háttérvilágítást, ahol a képnek világosnak kellene lennie. Ahol fekete, ott a háttérvilágítás inaktív.

Mini LED: nagyszerű képminőség alacsony áron

Még a helyi fényerőszabályozásnak is különböző minőségi szintjei vannak, attól függően, hogy milyen sűrű a háttérvilágítási zónahálózat. A háttérvilágítás azért van zónákra osztva, mert a jelenlegi LED technológiák nem képesek minden egyes pixelhez egy diódát fenntartani. Ez azt jelenti, hogy egy zóna több ezer pixel háttérvilágítását is képes megvalósítani. A kulcs a folyadékkristályos pixelek sűrűsége és a zónák száma közötti eltérés. Minél több zónával rendelkezik a háttérvilágítás, annál jobb lesz a képernyő kontrasztja. A Mini LED egy olyan technológia, amely összezsugorítja a diódákat, ezáltal képminőség-javulást tesz lehetővé.

Mini LED helyi fényerőszabályozás
A helyi fényerőszabályozás típusai, beleértve a Mini LED-et is. Eredeti forrás: cnet.com

A Mini LED technológia diódái sokkal kisebbek, mint a hagyományos háttérvilágításé. 0,1 mm-esek vagy annál kisebbek. Ennek eredményeként pontosabban képesek reprodukálni a képet, mint a kevésbé fejlett háttérvilágítási lehetőségek. Ez a legjobb helyi fényerőszabályozási lehetőség, amely ma a tévékészülékekben elérhető. Előnye a háttérvilágítás minőségének jelentős javulása, azaz a kontraszt és az ebből eredő képmélység. És mivel a Mini LED egy LCD-technológia, fő előnyei közé tartozik a nagyon alacsony ár is.

OLED és Micro LED: még jobbak, de sokkal drágábbak is

A Mini LED azonban nem a tévék csúcsmodellje, és nem is forradalmi újdonság a kijelzőtechnológiában. Ezek a címek a Micro LED technológiát illetik, amely már nem használ háttérvilágítást, hanem egy teljesen új koncepción alapul. Olyan pixeleken alapul, amelyek maguk is fényt bocsátanak ki, miközben még a Mini LED technológiánál is kisebb diódákat használnak. A kontraszt így páratlan. Egyelőre azonban a Micro LED még a jövő zenéje.

A The Wall, a Samsung első Micro LED TV-je egy videóban mutatkozik be.

A szerves diódákon alapuló OLED technológia azonban már most is hasonló képminőséget kínál. Ezek is közvetlenül bocsátanak ki fényt, képminőségük az abszolút csúcsot képviseli. Az OLED-nek azonban van néhány kisebb hátránya, amelyek az egyes pixelek szerves jellegéből adódnak. Ezenkívül mind az OLED, mind a Micro LED technológiák drágák. Míg az OLED TV-k ma már megfizethető áron kaphatók, a Micro LED jelenleg olyan kiváltság, amelyet csak a nagyon gazdagok engedhetnek meg maguknak. És ez az a pont, ahol a Mini LED technológia kitűnik a tömegből, mégpedig a kedvező árával - így szinte mindenki megengedheti magának a kiváló minőségű képet.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A mini LED technológia nagy előrelépés a jelenlegi LCD és helyi fényerőszabályozó technológiához képest, és potenciálisan az ár/teljesítmény arány bajnokává válhat. A régebbi technológiákhoz képest lényegesen jobb képminőséget kínál, bár nem olyan jót, mint az OLED vagy a Micro LED.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ