DNY LEGO DNY LEGO

Mi a különbség az OLED és a QLED között?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Januárban a Samsung hivatalosan is bemutatta a QLED elnevezésű új televíziósorozatát. Vajon melyik a jobb, OLED vagy QLED? Mi a különbség? És vajon az átlag felhasználó a gyakorlatban különbséget tud tenni a két típus között? Olvass tovább, mert cikkünkben ezekre és más sok más egyéb kérdésre próbálunk választ találni - OLED vs QLED.

Panasonic OLED televize

Mi a különbség az OLED és a QLED között? - TARTALOM

  1. Mi a közös a QLED TV-ben és a LED TV-ben?
  2. QLED, avagy hogyan fejlesztette tovább a Samsung a LED TV-t?
  3. Hogyan működik, mi az OLED TV?
  4. A fekete mélysége - QLED vagy OLED a jobb?
  5. Az OLED vagy QLED kontrasztja a jobb?
  6. Hogyan befolyásolja a Quantum Dot a QLED TV fényerejét?
  7. A QLED TV és az OLED TV is teljes értékű Smart TV
  8. Energiatakarékosság - OLED vs QLED
  9. A QLED és az OLED összehasonlítása - konklúzió

Mi a közös a QLED TV-ben és a LED TV-ben?

Mielőtt belevetnénk magunkat a QLED TV és az OLED TV összehasonlításába, vegyük át, hogyan is működik az LCD és a LED TV, hiszen ez fontos lehet a QLED és az OLED közötti különbségek megértéséhez.

Az LCD TV-ben az alap fénysugár forrása a fluoreszkáló háttérvilágítás, melyből a sugár áthalad egy folyadékkristályos rétegen, majd áthalad egy színszűrőn, melyben színeződik, és miután legyőzte az ún. polárszűrőket is, a sugár végül megjelenik a képernyőn és a felhasználó számára is láthatóvá válik.

A LED TV-k ugyanazon elv alapján működnek, mint az LCD TV-k, azzal a különbséggel, hogy a háttérvilágítás forrása nem egy fluoreszkáló réteg, hanem a LED-ek. Valójában a QLED televíziók is a LED technológia ezen elvén működnek.

Quantum Dot
LED TV-k esetében a háttérvilágítás forrása a LED-ek.

QLED, avagy hogyan fejlesztette tovább a Samsung a LED TV-t?

Bár a QLED televíziók azt a benyomást kelthetik, hogy sokban hasonlíthatnak az OLED technológiához, valójában gyakorlatilag semmi közük hozzá.

A QLED TV működési elve a LED-es háttérvilágítású LCD TV-n alapszik. A különbség a "közönséges" LED-ekhez képest a Quantum Dot technológia alkalmazásában rejlik. Így született meg a Samsung QLED TV elnevezés. Ebből adódóan a QLED gyakorlatilag nem egy forradalmi technológia, hanem "csak" az innováció megnevezése a régebbi és jól ismert LCD/LED TV-khez viszonyítva. Azonban le kell szögeznünk, hogy ez mindenképpen egy sikeres újítás a Samsung részéről, cikkünk további részéből azt is megtudhatod, hogy miért.

iHogyan működik a Quantum Dot?
A Quantum Dot (rövidítve QD) technológia olyan fénykibocsátó diódákat használ, amelyek képesek elnyelni és ezt követően kibocsátani az alap fénysugarakat. Mivel minden alapszínnek saját diódája van, minden színnek saját sugara van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a képernyőn megjelenő színek egyszerűen fogalmazva gyönyörűek és tiszták. Ezért a QD technológiájú TV-k sokkal szebb színeket jelenítenek meg, mint a közönséges színszűrővel rendelkező TV-k. A Quantum Dot másik nagy előnye, hogy energiatakarékos.

Hogyan működik, mi az OLED TV?

A QLED TV-kkel ellentétben az OLED TV-k a régebbi LCD/LED technológiáktól teljesen eltérő módon működnek. Az OLED TV jelentése annyit takar, hogy a kijelző szerves fénypontokból (vagy képpontokból) áll, amelyek mindegyike saját fényt állít elő. Az OLED technológia többmilliónyi fénypontja komplex színmozaikot hoz létre, amelyet a szemünk tévénézés közben teljes képként érzékel.

OLED vs QLED: Mivel az OLED TV-k a kép minden pontját teljes fényerősséggel világítják meg, a technológia kiküszöböli a háttérvilágítás szükségességét. Elsősorban ezen tulajdonsága különbözteti meg a LED és QLED TV-ktől.

Az OLED TV-k és az LG

Az OLED technológia jellemzően elég összetett gyártási folyamatot igényel: jelenleg csak az LG képes nagy átlós paneleket gyártani hozzá. Több OLED TV gyártó is jelen van a piacon (Sony, Philips, Panasonic), azonban mind az LG OLED paneljeit építik be a termékeikbe.

A panelt leszámítva minden gyártó a saját alkatrészeiből, a saját know-how-ja szerint készíti el a OLED termékeit, így bátran kijelenthető, hogy minden márka teljes értékű és összetéveszthetetlen OLED TV-t kínál.

LG OLED televízió
Jelenleg csak az LG képes nagyméretű OLED képernyőt gyártani.

Maga a gyártási folyamat azonban meglehetősen költséges, ezért a végfelhasználó kénytelen felárat fizetni a OLED TV-kben rejlő technológiáért. Ugyanez vonatkozik a QLED TV-kre is: a boltokban mindkét típusból a legolcsóbb modellek is több százezer forintba kerülnek (a képátlótól és a konkrét modelltől függően).

Mi a különbség az OLED és a QLED között a gyakorlatban?

Kezdjük az átlagos tévénéző számára legfontosabb kritériummal, a színek minőségével. Kijelenthetjük, hogy a Samsung és a QLED TV-je, amely szinte teljes mértékben lefedi a DCI-P3 színskálát, áll első helyen ebben a kategóriában. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy nagyon szoros a verseny, hiszen az LG és a SONY OLED készülékei is elérik a DCI-P3 tartomány 90% feletti lefedettségét.

A fekete mélysége - QLED vagy OLED a jobb?

A színek tekintetében azonban van egy olyan terület, amelyben még a Samsung Quantum Dot technológiája sem kepés felvenni a versenyt az OLED-del, ez pedig a fekete szín megjelenítése. Csakúgy, mint a klasszikus LCD/LED kijelzők, a QLED kijelző a teljes felületén fényt bocsát ki, ezért még a képernyő legsötétebb részei sem tudnak 100%-ig kialudni.

Az OLED TV jelentése: a különálló fénypontoknak köszönhetően a pixelek teljesen kikapcsolhatók, így a jelenetek sötét részeinek egyszerűen nem világítanak. Ott, ahol a képnek fekete színűnek kell lennie, valóban teljes értékű fekete lesz, nem pedig elhalványult fekete, vagy sötétszürke szín.

OLED vs QLED - fekete szín
OLED vs QLED: Az OLED televíziókon a fekete valóban teljesen fekete.
iAz OLED vagy QLED a jobb választás?
Hogy könnyebben el tudd dönteni, melyik technológia jobb számodra, csak abba kell belegondolnod, hogy mit szeretnél jobban: valódi feketét (OLED) vagy szélesebb színskálát (QLED)? A kérdésre nem létezik általános érvényű válasz, mivel a döntés pusztán személyes preferencia kérdése.

Az OLED vagy QLED kontrasztja a jobb?

A kontraszt szoros összefüggésben áll a fekete mélységének témakörével: minél feketébb a fekete, annál szélesebb a tartomány a fekete és a fehér között. Ebből adódóan, mivel az OLED TV-n mélyebb a fekete szín, mint a QLED TV-n, értelemszerűen a kontrasztja is nagyobb. A színskáláról és a kontrasztról bővebben a Mi a HDR és hogyan működik c. cikkünkben olvashatsz.

Hogyan befolyásolja a Quantum Dot a QLED TV fényerejét?

A képi megjelenítés minőségével kapcsolatban a következő paraméter: a fényerő. A Samsung QLED TV-k a kvantumpontoknak köszönhetően magasabb értékeket érnek el ezen a területen. A legjobb OLED TV-k fényereje körülbelül 700 cd/m2, míg az új QLED modellek fényereje meghaladja az 1500 cd/m2-t. Ennek köszönhetően a QLED televíziók világos helyiségekben élvezhetőbb képi megjelenítést kínálnak - szükségtelen behúzni a függönyöket.

OLED vs QLED
OLED vs QLED – fényerő: A QLED televíziók fényereje nagyobb, így fényes szobában is jól látható képet adnak.

A QLED TV és az OLED TV is teljes értékű Smart TV

Ami a funkciókat illeti, a két technológia összehasonlításnak ezen a területen nem sok értelme lenne. Figyelembe véve, hogy mind az OLED, mind a QLED TV-k a gyártók prémium termékei, magától értetődő, hogy mindkét típus egyben Smart TV is. Minden, a prémium termékekre jellemző funkció rendelkezésre áll: HDR, 4K felbontás, HDMI, DLNA, okosotthon vezérlése stb.

Energiatakarékosság - OLED vs QLED

Elterjedt egy mítosz a két technológia energiafogyasztásával kapcsolatban: sokan úgy vélik, hogy az OLED TV-k több energiát fogyasztanak, mint a LED és QLED TV-k. Ez a tévhit valószínűleg abból ered, hogy az OLED kijelzőkben minden egyes képpontot külön kell ellátni elektromossággal. Az igazság azonban az, hogy ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni.

Samsung QLED
Minél sötétebb a kép, minél több feketét jelenít meg a kijelző, annál energiatakarékosabb az OLED TV.

Az LCD/LED/QLED-ek esetében a fogyasztás többek között a háttérvilágítás erősségén múlik: ez viszont egy olyan tényező, amelyet te is be tudsz állítani a készüléken. Tehát, ha alacsonyabbra veszed a fényerőt, akkor értelemszerűen alacsonyabb lesz az energiafogyasztás is.

Az OLED esetében a fogyasztás elve az egymástól függetlenül világító és kialvó pixeleknek köszönhetően teljesen eltérő. Ha például egy sötét krimit nézel, amely tele van éjszakai jelenetekkel, kevesebb pixel fog világítani, tehát az OLED TV ilyen esetben kevesebbet fogyaszt. Egy nagyon világos jelenetben, vagy például jégkorong-mérkőzés nézésekor, a fogyasztás éppen az ellenkezője lesz.

iMinőségi képernyő és a minőségi Blu-ray tartalom támogatása. Ha szeretnéd kiaknázni ez a lehetőséget, szeretnéd csúcsminőségben nézni a kedvenc filmjeidet, tekintsd meg Blu-ray lejátszó kínálatunkat.

Amennyiben az energiahatékonyság szerint szeretnél készüléket választani, nézd meg az egyes modellek fogyasztását, de ne hagyd figyelmen kívül, hogy az energiafogyasztás az egyéni beállításoktól és a megjelenített képi tartalomtól is függ.

A QLED és az OLED összehasonlítása - konklúzió

Melyik televízió jobb tehát a felhasználó szempontjából? QLED vs OLED: mindent eldöntő ítélet nem hozható az ügyben, hiszen mindkét technológiának megvannak a maga sajátosságai, valamint sok múlik a különféle modellek közti különbségeken is.

Forrás:
http://www.rtings.com
http://televisions.reviewed.com
https://www.cnet.com

i Ezek is érdekelhetnek:
OLED vagy QLED? Az, hogy melyik típusra esik a választásod, csupán a te személyes preferenciáidtól és igényeidtől függ. Reméljük cikkünk alapján átfogó képet kaptál arról, hogy mi mindent kínálnak az egyes technológiák, és ezek alapján meg tudod hozni a megfelelő döntést. Egy azonban biztos: akár OLED TV-t, akár a QLED TV-t választasz, a tévénézés első osztályú élmény lesz számodra.
5,0
55" Samsung QE55Q60C
Televízió - SMART, QLED, 139 cm képátló, 4K Ultra HD, HDR10, HDR10+, HLG, 3× HDMI, 2× USB, CI+, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, HbbTV 2.0, hangvezérlés, Netflix, Disney+, HBO Max, Apple TV, Voyo, O2 TV, 360°-os videólejátszás, Apple Airplay 2, párosítás mobileszközzel, Tizen, VESA 200×200, 20W hangszóró, Dolby Digital Plus, F energiaosztály
257 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: WR176n4
65" Samsung QE65QN90C - Televízió Ingyenes
szállítás boltjainkba
65" Samsung QE65QN90C
Televízió - SMART, Neo QLED, 165 cm képátló, 4K Ultra HD, Mini LED, HDR10, HDR10+, HLG, helyi fényerő-szabályozás, kettős tuner, DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, CI+, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, HbbTV 2.0, hangvezérlés, Netflix, Disney+, HBO Max, Apple TV, Voyo, O2 TV, 360°-os videólejátszás, Apple Airplay 2, párosítás mobileszközzel, Tizen, VESA 400×300, 60W hangszóró, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, F energiaosztály
Leárazás -7 %
774 990 Ft 836 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: WR176o8
65" Samsung QE65QN95C - Televízió Ingyenes
szállítás boltjainkba
65" Samsung QE65QN95C
Televízió - SMART, Neo QLED, 165 cm képátló, 4K Ultra HD, 144 Hz, Mini LED, HDR10, HDR10+, HLG, helyi fényerő-szabályozás, kettős tuner, DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, CI+, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, HbbTV 2.0, hangvezérlés, Netflix, Disney+, HBO Max, Apple TV, Voyo, O2 TV, 360°-os videólejátszás, Apple Airplay 2, párosítás mobileszközzel, Tizen, VESA 400×300, 70W hangszóró, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, F energiaosztály
979 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: WR176o9
65" Samsung QE65QN900C - Televízió Ingyenes
szállítás boltjainkba
5,0
65" Samsung QE65QN900C
Televízió - SMART, Neo QLED, 165 cm képátló, 8K Ultra HD, Mini LED, HDR10, HDR10+, HLG, helyi fényerő-szabályozás, kettős tuner, DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 3× USB, CI+, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, HbbTV 2.0, hangvezérlés, Netflix, Disney+, HBO Max, Apple TV, Voyo, O2 TV, 360°-os videólejátszás, Apple Airplay 2, párosítás mobileszközzel, Tizen, VESA 400×300, 90W hangszóró, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, G energiaosztály
1 499 990 Ft 1 545 990 Ft
Szállításra kész 2 db
Termékkód: WR176o85
Nyomtatás
P-DC1-WEB12
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ