Hogyan cseréljünk processzort? (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A processzor cseréjének gondolata a legtöbb ember számára fejtörést és bizonytalanságot okoz. Mégis, sokunk előbb vagy utóbb kénytelen lesz szembenézni a feladattal. Rábízhatjuk másra is, de mi magunk is elvégezhetjük. Fontos azonban, hogy tudjuk, mit csinálunk, és mire kell odafigyelnünk.

Processzor csere

Processzor csere – TARTALOM

  1. Processzor csere a foglalatban: CPU upgrade
  2. Miben különböznek az egyes CPU foglalatok?
  3. Processzor csere Intel platformon
  4. Processzor csere AMD platformon
  5. CPU csere: néhány tipp a végére

Processzor csere a foglalatban: CPU upgrade

A processzor cseréje a foglalatban olyasmi, amit nem lehet megkerülni, ha CPU-t frissítenénk. Ez egy mechanikai dolog, amihez biztos kéz és egy csöpp koncentráció szükséges. De mindenekelőtt tudni kell, hogyan kell csinálni, és nem szabad vakon eljárni. A piacon számos különböző típusú foglalat és processzor található, így a processzor telepítésének menete a foglalatba többé-kevésbé különböző.

Miben különböznek az egyes CPU foglalatok?

Általában két típusú foglalattal találkozhatunk. Az egyik az LGA, a másik pedig a PGA. Az LGA-t általában az Intel platformokról ismerjük, amely sok törékeny pint tartalmaz. Ezzel szemben a PGA-t az AMD platformokról ismerjük, ahol a pinek magán a processzoron vannak, így a processzorral együtt kerülnek beillesztésre a foglalatba. Az egyetlen kivételt a TR3 és a TR4 platformok jelentik az AMD EPYC és a Ryzen Threadripper esetében, amelyek LGA típusú foglalattal rendelkeznek.

Processzor beszerelés; CPU csere
Részletes nézet egy LGA 775 típusú processzor foglalatról vagy socketről.

Részletesebben nézve, a foglalatok típusai a pinek számában különböznek. A 1155-ös típusú socketnek 1155 pine van, az LGA 1150-nek öt pinnel kevesebb, az LGA 1151 foglalatnak csak egyel több. A nagyobb platformok, mint az LGA 2011 vagy 2066, szintén annyi pint tartalmaznak, amennyi a nevükben szerepel. Az említett SP3 és TR4 socketeknek pedig 4094 pine van. A teljesség kedvéért, az AMD Ryzen platform AM4 socketje 1331 pint tartalmaz.

Processzor csere Intel platformon

Az Intel foglalatoknak olyan úgynevezett pinei vannak, amelyek nagyon törékenyek, és a processzor cseréje során nem hajlíthatók meg. A sérült pineket nagyon nehéz kiegyenesíteni, és szinte soha nem lehet úgy helyrehozni őket, hogy az első pillantásra ne legyen észrevehető. Ennek eredményeként, ha bármilyen módon megrongálod a pineket, elveszíted az alaplapra vonatkozó garanciát.

Intel processzor beszerelése: socket 1155/1150/1151

Először nyisd ki a foglalatot a zár segítségével (lásd a leírást a lap alján). Ha részletesebben megvizsgálod a foglalatot és a processzort, észreveheted, hogy mindkét komponensnek azonos a konfigurációja.

Processzor beszerelés; CPU csere; Intel; socket; foglalat
Ha Intel processzort cserélsz, ügyelj arra, hogy ne károsítsd a pineket a foglalatban.

A processzor mindig csak egyetlen helyes módon helyezhető be a foglalatba. A foglalat tartóján és a processzoron is van egy kis arany nyíl. Ez jelzi, hogyan kell a processzort a foglalatba helyezni. A processzort lassan, óvatosan és főleg vízszintesen kell behelyezni, hogy probléma nélkül beilleszkedjen a foglalatba az első próbálkozásra. Soha ne igazítsd meg a processzort a foglalatban, inkább óvatosan emeld fel és próbáld meg újra.

Processzor beszerelés; CPU csere; Intel; socket; foglalat
Ha a processzor a foglalatban van, csak zárd le.

Néhány alaplap tartozékai között megtalálható egy eszköz a processzor telepítéséhez. Ez általában a közép- és magas árkategóriájú, jobban felszerelt alaplapmodellekre jellemző. Miután a processzor már a foglalatban van, zárd be a foglalat zárját és kész.

Intel processzor beszerelése: socket 2011/2066

A nagy platformokon a processzor cseréje kissé bonyolultabb, de a processzor mérete és súlya miatt könnyebb kezelni. A 2066-os socketbe való CPU-k ráadásul egy praktikusabb IHS-szel rendelkeznek, így könnyebb őket megfogni az ujjakkal.

Processzor beszerelés; CPU csere; Intel; socket; foglalat
Képes útmutató az 2011 és 2066 sockettel ellátott Intel processzorok beszereléséhez.

A kisebb platformokkal ellentétben a nagyoknak két karja van. Első lépésként lazítsd meg a bal oldalt a kar lefelé nyomásával (A pont) és a kar oldalra húzásával (B pont). Tartsd meg a kart, mert jelentős ellenállása van és hajlamos kilőni (2. pont). Ugyanezt a lépést kell megismételni a jobb oldalon is. Ezután már probléma nélkül megemelheted a foglalat tartóját és minden kész a processzor cseréjéhez és telepítéséhez.

Processzor beszerelés; CPU csere; Intel; socket; foglalat
Vedd figyelembe, hogy a kisebb platformokkal ellentétben a nyíl, amely meghatározza a processzor helyes irányát a foglalatba való beillesztéséhez, az ellentétes oldalon található.

A processzort ugyanolyan óvatosan, lassan és vízszintesen helyezzük be, mint a kis platformnál, annyi különbséggel, hogy a nyíl, amely meghatározza a processzor helyes irányát a foglalatba való beillesztéséhez, az ellentétes oldalon van. Alaposan ellenőrizd a nyilat a foglalat tartóján és a processzoron, és óvatosan helyezd be. Ezután csak meg kell ismételni ugyanazt, mint a foglalat megnyitásakor, csak fordítva. Tehát zárd be a foglalat tartóját, ezután rögzítsd a jobb kart, majd a bal kart. És kész.

Processzor csere AMD platformon

A pinek az Intel processzorokkal ellentétben az AMD CPU-k esetében közvetlenül a processzoron vannak. Így a processzor cseréje kevésbé kockázatos, és szinte nem is áll fenn az alaplap megsérülésének a veszélye.

AMD processzor beszerelése: FM/AM foglalat

A foglalatot a kar függőleges helyzetbe húzásával nyisd meg. Ismét figyelj a foglalaton és a processzoron található kis nyílra, ami megmutatja, hogyan kell a CPU-t az AMD foglalatba helyezni. A processzort óvatosan, erőkifejtés nélkül helyezd a foglalatba úgy, hogy teljesen beilleszkedjen, majd mozgasd vissza a kart az eredeti helyzetébe.

Processzor behelyezése; cpu csere; AMD; foglalat
A pinek az AMD processzorok esetében a processzoron vannak. Mindenesetre légy óvatos a kezelésük során.

AMD processzor beszerelése: SP3/TR4 foglalat

Az EPYC és az AMD Ryzen Threadripper processzorok cseréje első pillantásra bonyolultnak tűnhet, de a valóságban az ellenkezője igaz. Az okos rögzítési rendszer ráadásul szinte teljesen kizárja a foglalat sérülését a telepítés során.

Processzor behelyezése; cpu csere; AMD; foglalat Processzor behelyezése; cpu csere; AMD; foglalat Processzor behelyezése; cpu csere; AMD; foglalat
Képes útmutató az SP3 és TR4 foglalattal ellátott AMD processzorok telepítéséhez.

Először is figyelj a foglalat tartóján lévő három számra. Ezek jelölik, hogy milyen sorrendben kell lazítani vagy meghúzni a csavarokat. Lazításkor fordított sorrendben kezdjük, tehát a 3-as számú csavarral, aztán a 2-essel és végül az 1-essel. Miután minden csavar eléggé meg van lazítvan, a foglalat tartóját magunktól elfordítva emeljük függőleges helyzetbe. A következő lépés a második tartó vagy keret emelése, amibe a processzort helyezzük. Tehát emeld fel a processzor keretét, vedd ki a meglévő processzort vagy a műanyag védőt.

Processzor behelyezése; cpu csere; AMD; foglalat Processzor behelyezése; cpu csere; AMD; foglalat Hogyan cseréljük ki a processzort; CPU; AMD; foglalat; patice
A végén ne felejtsd el nagyon alaposan meghúzni a csavarokat a mellékelt TORX kulccsal.

Helyezd be az új processzort a régi helyére, és finoman nyomd be a keretbe a megállásig (A pont). A processzor keretét helyezd vissza az eredeti helyére (A és B pontok) és zárd be a foglalat tartóját. Ebben a lépésben a csavarokat fordított sorrendben húzzuk meg, tehát először a 1-es számút, aztán a 2-est és végül a 3-ast. Ezeknek a processzoroknak a csomagolásában található egy TORX kulcs, ami elegendő ellenállásnál elkezd kattogni. A csavarokat tehát húzd meg maximálisan, hogy a processzor pinek megfelelően érintkezzenek.

CPU csere: néhány tipp a végére

A végére talán már csak annyit, hogy kívánok biztos kezeket. Ha van otthon egy régebbi, alacsony értékű vagy akár egy nem működő alaplapod, ajánlom, hogy próbáld ki rajta a processzor cseréjének folyamatát. Ha nem pontosan tudod, hogyan kell csinálni, nem vagy benne biztos vagy túlságosan remeg a kezed, inkább olvasd el újra az útmutatót, nézz meg egy erről szóló videót vagy bízd rá valaki másra, aki tapasztaltabb ebben. Végül, de nem utolsósorban, ne feledd, hogy a processzor pasztázás is fontos része a folyamatnak. Ehhez különféle hővezető paszták közül választhatsz.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ügyelj arra, hogy elkerüld a processzor cseréjének vagy beszerelésének elhamarkodott kísérleteit, amelyek jelentős károkat vagy legalábbis a garancia elvesztését eredményezhetik.

A processzor cseréje a foglalatban egyszerű dolog, csak tudni kell, hogyan kell csinálni, és mire kell figyelni. A biztos kéz és a nyugodt elme elengedhetetlen a sikerhez. Ezért, ha tényleg nem érzed magad képesnek rá, bízd a cserét inkább másra.


Michal Mikle

Michal Mikle

Overclocker, bányász, blockchain-, kriptovaluta- és decentralista mániás vagyok. A számítógépes hardvernél a kihasználatlan teljesítmény nem hagy hidegen, nálam a folyékony nitrogén vagy más extrém hűtési mód sem tabu. Megalapítottam a delid.cz-t, az Intel processszorok optimalizálását célul kitűző szolgáltatást, előadásokat tartok a minigról és igyekszem aktívan részt venni a digitális világ valamennyi innovációjában.

4,9 314×
AMD Ryzen 5 3600
Processzor - 6 magos, 12-szálas, 3,6 GHz, Boost technológiával akár 4,2 GHz, 32 MB L3 cache, TDP 65 W, Matisse, hűtő, AMD AM4 foglalat, Zen 2 architektúra, Wraith Stealth
34 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD740h11
4,9 108×
AMD Ryzen 7 3700X
Processzor - 8 magos, 16-szálas, 3,6 GHz, Boost technológiával akár 4,4 GHz, 32 MB L3 cache, TDP 65 W, Matisse, hűtő, AMD AM4 foglalat, Wraith Prism RGB
51 390 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD750i4
4,9 42×
Intel Core i5-12600KF
Processzor - 10 magos, 16-szálas, 3,7 GHz, Turbo Boost technológiával akár 4,9 GHz, Boost technológiával akár 4,9 GHz, 20 MB L3 cache, TDP 125 W, Alder Lake-S, Intel LGA1700 foglalat, Golden Cove, Gracemont architektúra
75 690 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BOi512600kf
5,0 25×
AMD Ryzen 9 7950X
Processzor - 16 magos, 32-szálas, 4,5 GHz, Turbo Boost technológiával akár 5,7 GHz, Boost technológiával akár 5,7 GHz, 64 MB L3 cache, TDP 170 W, AMD Radeon Graphics, 2200 MHz, Raphael, hűtő nélkül, AMD AM5 foglalat, Zen 4 architektúra
234 390 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD750k9
4,9 38×
Intel Core i7-12700K
Processzor - 12 magos, 20-szálas, 3,6 GHz, Turbo Boost technológiával akár 5 GHz, Boost technológiával akár 5 GHz, 25 MB L3 cache, TDP 125 W, Intel UHD Graphics 770, Alder Lake-S, Intel LGA1700 foglalat, Golden Cove, Gracemont architektúra
101 290 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BOi712700k
AMD Ryzen Threadripper PRO 5965WX - Processzor Ingyenes
szállítás boltjainkba
5,0
AMD Ryzen Threadripper PRO 5965WX
Processzor - 24 magos, 48-szálas, 3,8 GHz, Turbo Boost technológiával akár 4,5 GHz, Boost technológiával akár 4,5 GHz, 128 MB L3 cache, TDP 280 W, beépített grafikus chip nélkül, hűtő nélkül, AMD WRX8 foglalat, Zen 3 architektúra
792 990 Ft
Raktáron 4 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD782f3
4,2 11×
Intel Core i9-14900KF
Processzor - 24 magos, 32-szálas, 3,2 GHz, Turbo Boost technológiával akár 6 GHz, Boost technológiával akár 6 GHz, 36 MB L3 cache, TDP 253 W, beépített grafikus chip nélkül, Raptor Lake Refresh, hűtő nélkül, Intel LGA1700 foglalat, Raptor Cove, Gracemont architektúra
+Ajándék Gamer fejhallgató HP melynek értéke 20 190 Ft
265 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BOi914900kf
4,9 181×
AMD Ryzen 7 5700X
Processzor - 8 magos, 16-szálas, 3,4 GHz, Boost technológiával akár 4,6 GHz, 32 MB L3 cache, TDP 65 W, beépített grafikus chip nélkül, Vermeer, hűtő nélkül, AMD AM4 foglalat, Zen 3 architektúra
77 490 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD740j13
4,9 118×
AMD Ryzen 5 5500
Processzor - 6 magos, 12-szálas, 3,6 GHz, Boost technológiával akár 4,2 GHz, 16 MB L3 cache, TDP 65 W, beépített grafikus chip nélkül, Cezanne, hűtő, AMD AM4 foglalat, Zen 3 architektúra, AMD Wraith Stealth
38 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD740h13
4,8 18×
Intel Core i9-14900K
Processzor - 24 magos, 32-szálas, 3,2 GHz, Turbo Boost technológiával akár 6 GHz, Boost technológiával akár 6 GHz, 36 MB L3 cache, TDP 253 W, Intel UHD Graphics 770, Raptor Lake Refresh, hűtő nélkül, Intel LGA1700 foglalat, Raptor Cove, Gracemont architektúra
+Ajándék Gamer fejhallgató HP melynek értéke 20 190 Ft
278 390 Ft
Raktáron 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BOi914900k
4,9 32×
AMD Ryzen 9 7950X3D
Processzor - 16 magos, 32-szálas, 4,2 GHz, Turbo Boost technológiával akár 5,7 GHz, Boost technológiával akár 5,7 GHz, 128 MB L3 cache, TDP 120 W, AMD Radeon Graphics, 2200 MHz, Raphael, AMD AM5 foglalat, Zen 4 architektúra
259 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BD750k9a1
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ