Akvizice ApF HU Alza dny

A helyes út az egészségesebb üléshez

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve . március 10.

Szinte mindenki szembesült már a számítógép előtti hosszan tartó ülés hátrányaival. Ezek jellemzően a gerinc merevsége, a hátizmok fájdalma, a nyak, a nyaki gerinc, a has és a bordák görcsei, valamint a végtagok zsibbadása. A felsorolt problémák nem csak rendkívül kellemetlenek lehetnek, de akár súlyosabb következményekkel is járhat. Ugyanakkor, az egészséges üléshez már kicsi is elég. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy megfelelő széket és helyes ülésmódot válassz, vagy különféle ergonomikus eszközöket szerezz be, amelyek hozzájárulnak a számítógép előtti egészséges üléshez.

Egészséges ülés

A helyes út az egészségesebb üléshez – TARTALOM

  1. Az ülő életmód kockázatai
  2. Hogyan üljünk helyesen?
  3. Minőségi szék – az egészséges ülés alapjai
  4. Ergonomikus eszközök, amelyek hozzájárulnak az egészséges üléshez
  5. Az ülés során elkövetett leggyakoribb hibák
  6. Aktív és passzív ülés - te tudod, mi a különbség?
  7. Standing office mint az ülés alternatívája
  8. Hogyan enyhíthető a hátfájdalom?

Az ülő életmód kockázatai

Manapság már sokan dolgoznak irodában, ahol ergonómiailag nem megfelelő székeken ülve töltik az életüket. A legtöbb szék úgy nevezett passzív szék, amely azt jelenti, hogy ülés közben nem teszi lehetővé az egészségre gyakorolt negatív hatások minimalizálását. Helytelenül ülni egy nem megfelelő széken különösen veszélyes olyan emberek számára, akik keveset mozognak - nem sportolnak, nem edzenek, ellenben hosszú-hosszú órákat töltenek a számítógép előtt. Minderre általában az ülő személy súlya is rátesz, amely a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend kombinációjának következtében rendkívül nagy probléma lehet.

Az ilyen helyzetek következményei a megfelelő ergonomikus szék megválasztásával és az egészséges ülés hangsúlyozásával elkerülhetők. A nem megfelelő ülés nem csak egészségügyi problémákat okoz, de kedvezőtlenül befolyásolja a munkateljesítményt is, amely végül szükségtelenül stresszel bennünket és meghosszabbítja a számítógép előtt töltött időt. Az egészséges ülés segít, hogy munka közben hosszabb ideig tudjunk összpontosítani, illetve hozzájárul a fáradtság késleltetéséhez és sok-sok munka elvégzéséhez.

Hogyan üljünk helyesen?

A helyes ülés alapját a függőleges helyzet és az ágyéki gerinc optimális hajlása adja. Az egészséges ülésmódnak köszönhetően nem csak megfelelő oxigénellátást biztosíthatunk magunk számára (tehát nem lapulhatunk egy széken az asztal mögött), de lehetővé válik a vér szabad áramlása a végtagok irányába. A széken az ülés teljes mélységében kellene ülnünk, úgy, hogy a hátrész teljes hosszában képes legyen megtámasztani a hátunkat, és nem görnyedünk össze. Ne az állunkat nyomjuk előre, hogy jobban lássuk a monitort, hanem állítsuk be annak magasságát úgy, hogy egyenes előre nézve lássuk. Itt fontos a derékszögű rendszer - az alkarunk 90 fokos szöget bezárva pihenjen a kartámaszon, lábunk pedig legyen a földön, miközben szintén 90 fokos szöget zár be (lehet nagyobb is, de a lábnak továbbra is a földön kell lennie).


ergonomikus ülés,hogyan üljön helyesen a PC előtt
A számítógép előtti helyes ülés bemutatása.

Minőségi szék – az egészséges ülés alapjai

Ha a napod nagy részét irodai székben töltöd, akkor nagy gonddal kell megválasztanod, hogy pontosan milyenben. Egy minőségi, egészséges ülést támogató irodai forgószék vagy irodai fotel nem a legolcsóbb dolog, de a befektetés határozottan megéri. A magasabb minőségű székek általában hosszabb ideig bírják, mint olcsóbb műanyag társaik, és az ergonomikus kiegészítőknek köszönhetően hozzájárulnak az egészséges üléshez, ezáltal segítenek a hátfájdalom és az egyéb egészségügyi komplikációk megelőzésében. Ugyanez a szabály vonatkozik a gamer forgószékek kiválasztására is, amelyekben a szenvedélyes játékosok gyakran hosszú órákra merülnek el a számítógépes játékok világában.

i Cikkünk segíthet a megfelelő szék kiválasztásában: Hogyan válassz irodai széket vagy karosszéket

Ergonomikus eszközök, amelyek hozzájárulnak az egészséges üléshez

A számítógép előtti egészséges ülést különféle ergonomikus eszközökkel is támogathatod, amelyek a kényelem és jobb koncentráció biztosítása mellett a különféle egészségügyi problémáidat is enyhíthetik. Az ilyen ergonomikus eszközök széles választékában találhatsz például lábtámaszt, amely javítja a testtartást és a véráramlást, miközben hozzájárul a nem kívánt lábdagadás megelőzéséhez. A függőleges ergonomikus egér használatával megakadályozható a carpalis alagút szindróma, a monitor emelvények pedig lehetővé teszi, hogy úgy állítsd be a képernyőt, hogy ne alakuljon ki izomfeszültség a nyakban és a vállakban. A további, egészséges ülést támogató ergonomikus eszközök közé tartoznak a különféle ülőpárnák vagy ergonomikus egérpadok, amelyek megszüntetik a csuklóra mért nyomást munka közben.

Egészséges ülés
Egy minőségi székkel, amely hozzájárul az egészséges üléshez, számos egészségügyi komplikáció előzhető meg.

Az ülés során elkövetett leggyakoribb hibák

Egy általános hiba, amelyet főként nők követnek el, hogy az egyik lábukat átteszik a másik fölött. Ilyen testhelyzetben a vér nem tud egyenletesen áramlani mindkét lábba, így a kellemetlen zsibbadás garantált, rosszabb esetben pedig visszér problémákat is okozhat. Ugyanez vonatkozik a keresztezett vagy a szék mögött összekulcsolt lábakra is. Soha ne üljünk csak a szék első részén, hiszen úgy akadályozzuk a többi testrészünk vérellátását.

Aktív és passzív ülés - te tudod, mi a különbség?

A helyes ülés mellett az aktív és passzív ülés közötti különbséget is fontos ismerni. Ha az ülő személy még a helyes ülőpozíció ellenére is csak ül, akkor passzívan ül. Az aktív ülés célja a testhelyzet rendszeres változtatása, amelyben mindvégig kapcsolatban marad a székkel. Épp ezért az aktív üléshez szükséges az, hogy a szék a lehető legnagyobb mértékben állítható legyen, és a saját arányainkhoz és ülési helyzetünkhöz igazíthassuk.

Az aktív, azaz egészséges ülést ezért leginkább szinkron mechanikával rendelkező székek beszerzésével támogathatod. Ez egy olyan rendszer, amely az ülés helyzetének megfelelően állítja be a háttámlát, így optimális szöget zár be az ülőrésszel, és egészséges ülésmódot biztosít. Egy szinkron mechanikás darab esetében a különféle beállítási módszerek révén pontosan az igényeidhez mérten állíthatod be a széket, mivel olyan ergonomikus funkciókkal bír, amelyek követik a tested mozdulatait. Egy ilyen szék hozzájárul az egészséges üléshez, és ideális az egész napon át tartó, számítógép előtti munkához.

Másrészről, az aszinkron mechanikával rendelkező szék csak rövid ideig tartó üléshez ajánlott, mivel nincsenek ergonomikus jellemzői, ezáltal nem támogatja az egészséget ülésmódot. Az ülést és a háttámlát külön-külön állíthatod, ám a szakértők szerint az ilyen típusú székek nem alkalmasak munkavégzéshez vagy tanuláshoz.

i Megfelelő irodai széket keresel? Olvasd el cikkünket: Hogyan válassz irodai széket

Standing office mint az ülés alternatívája

Az úgy nevezett standing office a közelmúltban népszerű alternatívája lett az ülő munkavégzésnek. Ahogy a neve is sugallja: számítógépes munka, amelyet állva végezhetsz. A munkavégzés helyzete kedvezően befolyásolja az egészségedet. Miközben állva dolgozol, a hátizmaidat nem feszülnek meg annyira, és a teljes test vérkeringése is jobb lesz. Ennek köszönhetően megakadályozhatod a nem kívánt hátfájdalmat, amely gyakori az egész napos ülőmunka során. Az egészséges standing office egyik fontos feltétele kétségtelenül egy minőségi állítható asztal, amelyet pontosan a saját igényeidhez igazíthatsz.

Egészséges ülés
A szakértők javaslata szerint érdemes váltogatni az egészséges ülés és a standing office között.

Hogyan enyhíthető a hátfájdalom?

A hátfájás és izommerevség enyhíthető rendszeres nyújtással és gyakorlatokkal, amelyeket közvetlenül a széken, ülés közben kell végrehajtani. Ilyen lehet, például a gyakori helyzetváltoztatás, a végtagok nyújtása, légzőgyakorlatok, ergonómiai eszközök - ágyéktámasz, ülőpárna, lábtámasz, gimnasztikai labda használata. Az elérhető eszközöket az irodai forgószékek kínálatban találhatod, az egyes termékek kiegészítői között.

Egy minőségi, ergonomikusan kialakított szék egészséges ülésmódot garantál otthon és az irodában egyaránt. Beszerzése elsősorban befektetés a saját egészségedbe, másrészt pedig a kényelem kellemes érzetét nyújtja munka közben is.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ