Hogy ismered fel, hogy öregszik a telefonod?

Termékkatalógus
Jak poznáte, že váš mobil stárne?
Frissítve

A telefon több időt tölt a töltőn, mint a zsebedben? A kijelzőn meg lehet számolni a képpontok számát? A teljesítményről pedig inkább ne is beszéljünk? Ha mindez ismerősen hangzik, olvass tovább. Felvázolunk ugyanis 7 szituációt, amelyek esetén fontos elgondolkozni, nem lenne-e jobb egy új okostelefont vásárolni. Melyek ezek?

7 szituáció, amelyekből megtudhatod, hogy a mobiltelefonod öregszik

  1. Az akkumulátor alig egy napot bír ki
  2. A telefonodban bizalmas adatokat tárolsz? Használj ujjlenyomat-olvasót
  3. Szeretnél a mobiloddal fotózni a nyaraláson is?
  4. Az elavult Android nem tud egyes alkalmazásokat elindítani
  5. A megrepedt kijelző drága cseréje 
  6. Szeretnél áttérni más platformra?
  7. Legalább egy mobilt eláztattál?
  8. BÓNUSZ: Szeretnél mobillal fizetni?
  9. Összefoglaló és tipp az alzaNEO szolgáltatáshoz

Az akkumulátor alig egy napot bír ki

Minden okostelefon fontos tulajdonsága az akkumulátor üzemideje. Meglepő, hogy az elmúlt két évben maga az akkumulátorkapacitás nem lépett előre különösebben, bár a korszerű telefonoké tovább bírja. Ez természetesen elsősorban a vadonatúj és kevéssé elhasznált akkumulátornak köszönhető, azonban nagy hatással van rá a technológiai fejlődés is. A teljesítményfejlődés dacára ugyanis csökkent az energiaigény. Egy szabványos nyolcmagos processzor energiafogyasztása napjainkban gyakran egy kétéves kétmagos modellével egy szinten van. Érezhető hatással lehet az akkumulátor hosszabb üzemidejére a korszerűbb operációs rendszer is, amely jobban kezeli a rendelkezésre álló energiát. Az Android platform esetében az operációs rendszerek ezen energiagazdaságos csoportjába tartoznak az Android 7 Nougat verzióval ellátott telefonok.

i Az okostelefon kiválasztása nem egyszerű. A bizonytalanok számára ajánljuk áttekinthető cikkünket Így válasszunk mobiltelefont címmel, amely tanácsokkal lát el.

Az egész dolgot megnehezíti az a tény, hogy az akkumulátor saját kezűleg nem cserélhető ki. Az esetek többségében ugyanis a telefon szerves részét képezi, és a kényes műveletet jobb, ha a szakszervizre bízzuk. Ez az eljárás akár 24 000 Ft-ba is kerülhet, ráadásul megkockáztatod, hogy a telefon szétszerelése és utólagos összeszerelése során megsérül valamelyik egyéb alkatrésze.

iPhone X; bezdrátové nabíjení

Mind az iPhone X, mind az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus modellek tölthetők vezeték nélkül. Az Apple ezért kiszélesítette kínálatát a mophie vezeték nélküli töltőállomással és az AirPower vezeték nélküli töltővel.

A tanácsunk tehát így szól - amennyiben okostelefonodat akár naponta 2x is a töltőhöz kell csatlakoztatni, eljött az idő, hogy új kedvenc után nézz. Nyugodtan választhatsz a népszerű, vezeték nélküli töltést támogató modellek közül. Sőt, a legtöbb új telefon valamilyen szintű gyorstöltést is támogat. A legismertebb technológia ezen a téren a Qualcomm vállalattól származik Quick Charge elnevezéssel. A legújabb 4+ generáció a telefon nulláról 50%-ra töltését 15 perc alatt biztosítja, amely fantasztikus eredmény. 

A telefonodban bizalmas adatokat tárolsz? Használj ujjlenyomat-olvasót

Mivel a telefonodat egy egész sor mindennapos tevékenységre használod, fontos gondolni a mentett adatok biztonságára is. Ebben a tekintetben az iPhone-tulajdonosok nagy előnyt élveznek. Telefonjaik ugyanis már a gyártás folyamán olyan rendkívüli módon titkosítottak, hogy az adatok letöltésével állítólag még az FBI-ügynököknek is meggyűlik a baja. Az Apple vállalat ugyanis módfelett védi a felhasználói magánszféráját, és a már említett titkosításon kívül kitűnő Touch ID ujjlenyomat-érzékelőt is kínál. Az iPhone X pedig még tovább megy, és teljesen új szintű tulajdonosazonosítással szolgálhat. Ezt az új telefonfeloldási módot Face ID-nek nevezik. Az arc infravörös kamerával történő szkennelésének alapelvén működik, amely akár 30 000 láthatatlan pontot vetít ki az arcra. A szkennelés ráadásul teljes sötétségben is működik, így minden konkurens megoldást felülmúl.

i A mobilod érezhetően napról napra lassabb? Nyilván nem bírja a processzor, és új, például nyolcmagos processzorral rendelkező telefont kell választanod. Inspiráció gyanánt elkészítettük számodra a Huawei Mate 10 Pro telefon ismertetőjét, amely Kirin 970 mesterséges intelligenciával rendelkező processzorral ellátott. Hogyan működik az ilyen processzor a gyakorlatban?

Az Android platform adatvédelme valamivel gyengébb. A telefonok memóriája gyakran nem titkosított, és az operációs rendszer elavult változata a támadóknak számos lehetőséget ad adataid eltulajdonítására. Ezért határozottan nem ajánljuk azoknak az alkalmazásoknak a telepítését, amelyek kétes forrásokból tölhetők le manuálisan. Alkalmazásokat kizárólag a Google Play áruházból telepíts, amely a Google ellenőrzése alatt áll. A régebbi telefonoknak általában egyáltalán nincs ujjlenyomat-olvasójuk, így csak a PIN-kód vagy a minta megadására hagyatkozhatnak.

Ha a telefonodban bizalmas adatokat tárolsz, mindenképpen ujjlenyomat-olvasóval ellátott modellt válassz. Manapság ezek egyáltalán nem megfizethetetlenek, a gyártók ujjlenyomat-olvasóval ellátott mobiltelefonokat már hozzávetőleg 24 000 Ft-ért kínálnak. Az ujjlenyomat-olvasó általában az előlapon helyezkedik el a kijelző alatt vagy a hátlapon. Különösen a nagyobb méretű kijelzővel rendelkező telefonok hátlapi ujjlenyomat-olvasója jól elérhető. Ezzel szemben a kijelző alatti jól használható, ha a telefon az asztalon fekszik.

Szeretnél a mobiloddal fotózni a nyaraláson is?

A telefoncsere kétségkívül átgondolandó, ha a fotók minőségéről van szó. A mai, körülbelül 72 000 Ft-ba kerülő telefonok jobban fotóznak, mint a hároméves csúcsmodellek. A legjobb kamerás mobilok pedig a régebbi tükörreflexes fényképezőgépek minőségét is elérhetik.

Annak ellenére, hogy első pillantásra a kamera felbontása hasonló maradt, belül gyakorlatilag minden megváltozott. Újabban egy egész sor kamerás mobil örvendetesen alacsony f/2.0 blendeértékkel és optikai képstabilizációval is rendelkezik. Kb. 120 000 Ft-ért dupla kamerás telefont is beszerezhetsz, amely segítségével már a mélységélességgel is lehet játszani.

Huawei Mate 10 Pro, fotoaparát
A Huawei Mate 10 Pro kamerája f/1,6 rekordblendeértékkel rendelkezik, a készített fotók pedig egyedülálló minőségűek.

A videó tekintetében a Full HD felbontás a szabvány, de lassanként elterjed a 4K is. Ebben az esetben inkább a kis tárhelykapacitás jelent gondot. A 4K videó egy percnyi felvétel mellett ugyanis hozzávetőleg 350 MB-nyi helyet foglal.

Az elavult Android nem tud egyes alkalmazásokat elindítani

Az iPhone-ok esetében minden világos és áttekinthető - mindig a legújabb operációs rendszerhez jutsz hozzá, a legújabb az iOS 11. Ugyan az iPhone 5 nem kapott az idén frissítést, azonban már 2012-ben bemutatták. Tulajdonosai már minden bizonnyal megrendelték például a hasonló szerkesztésű iPhone SE-t.

Az Android platform esetében viszont a szituáció nem áttekinthető. A gyártók egy része egyáltalán nem törődik az új rendszerre való frissítéssel. Inkább évente több alkalommal kiadnak egy magasabb kategóriás modellt, amely már tartalmazza a frissített rendszert. Ez a hozzáállás nem tetszik a Google-nek, ezért eldöntötte, hogy segít a gyártóknak legalább a biztonsági frissítések rendszeres forgalmazásában a régebbi rendszerek számára.

OnePlus 5T

Az OnePlus 5T okostelefont már a gyártó ellátja a legújabb verziójú Android 8.0 Oreo operációs rendszerrel.

Néhány gyártó már 2107 folyamán elhatározta, hogy teljesen letisztult, a gyakran fölösleges grafikus kidolgozás nélküli telefonokat kínál majd. Ezt a tábort főleg az újjászületett Nokia erősíti, valamint néhány Lenovo és One Plus márkájú telefon. Itt meg kell említenünk, hogy az Android operációs rendszer jelenlegi legfrissebb változata a 8 Oreo. Azonban csupán a Google Pixel 2 telefonsorozat garantálja, hogy minimum 2 évig ellát a legújabb rendszerfrissítéssel.

A megrepedt kijelző drága cseréje

Leejtetted régebbi mobilodat, és egy tipikus pókháló alakú repedés alakult ki a kijelzőn? Jobb, ha letörlöd könnyeidet! A csere költségei 24 és 60 ezer Ft között mozognak, ami a legtöbb esetben meghaladja a mobil fennmaradó értékét. Ugyanis ezért az összegért modern okostelefont vásárolhatsz, és marad belőle az edzett üveg beszerzéséhez is.

Ochranné sklo, PanzerGlass

A PanzerGlass védőüveg magasfokú védelmet biztosít a kijelző bármilyen tárgy általi megkarcolása ellen. Az ára az új kijelzőjével szemben igazán minimális. 

Szeretnél áttérni más platformra?

Ami az operációs rendszer kiválasztását illeti, napjainkban csak két lehetőség áll rendelkezésre. Android vagy iOS. A Windows platform az okostelefonok tekintetében halottnak számít, harmadik pedig nincs a láthatáron. Amennyiben például egy Windows Phone rendszerű régebbi Nokiád van, nem marad más hátra, mint új platform után nézni. 

i Olvasd el, milyen újdonságokat kínál az iOS 11 operációs rendszer. Minden iPhone-tulajdonos számára ingyenesen hozzáférhető, és mindössze 3 hónap alatt az aktív berendezések több mint 52%-a hozzájutott. Már-már megmosolyogtató tény, hogy a legújabb Android 8 Oreo hasonló idő alatt mindössze a telefonok 0,3%-ába jutott el.

Az Androiddal rendelkező telefonok szabadságot nyújtanak a felhasználói felület testreszabásában. Különösen az interaktív widgetek népszerűek az egyes felületeken. Az Andoid platform árnyoldala a rendszer érezhető töredezettsége, amelyet a gyártók csak fokoznak a saját grafikus kidolgozásuk által. Egy hosszútávú Samsung okostelefon-tulajdonosnak egy másik márkára áttérés esetén kissé eltérő használati módot kell elsajátítania.

Amennyiben az új telefonra szánt költségvetésed korlátozott, próbáld messziről elkerülni azokat a telefonokat, amelyek Android 5.1-et vagy 1 GB RAM rendszermemóriát kínálnak. Mára mindkét érték meghaladttá vált, és minőségi használatra nem alkalmas. Magasabb költségvetéssel inkább korszerű és teljes felszereltségű telefont válasszunk. A legjobb, ha Android 8 Oreo operációs rendszerrel van ellátva. Az egyes gyártók igyekeznek egymást megelőzve újabbnál újabb modelleket létrehozni. Ezáltal mindig elég széles skálájú kínálatból választhatsz.

iOS 11, iPhone, iPad

Az iOS 11 operációs rendszer viszonylag nagy rendszerváltozásokat hoz.

Ezzel szemben az Apple tipikusan évente egyszer, szeptember elején mutat be új iPhone-okat. A legújabb generáció nemrég érkezett meg, ezek: az iPhone 8, az iPhone 8 Plus és az iPhone X. Mivel nemcsak a hardvert, hanem a szoftvert is ők tervezik az iOS operációs rendszer formájában, minden telefon tökéletesre hangolt, funkcionális és egyszerűen működtethető. Az egész platform ugyan zárt, de viszonylag biztonságos. Egy új iPhone azonban mintegy 250 000 Ft-ba kerül, esetleg megvásárolható egy korábbi generációkból származó modell.

Legalább egy mobilt eláztattál?

A víz- és porállóság jelenleg nagyon keresett jellemző. A vízállóság sok esetben jól jöhet. Például a sípályán, ahol a telefonodat a hóba ejted. A hagyományos telefonnak nem tesz jót az alacsony hőmérséklet sem, majd az azt követő átvitel egy fűtött helyiségbe. Az igényesebb gyártásnak természetesen meg kell nyilvánulnia a magasabb vételárban is, de az árnövekedés egyáltalán nem drasztikus. Az IP67 tanúsítvány teljes porállóságot jelent, valamint 30 perces vízállóságot egy méteres mélységben, ami a mindennapos használat során elegendőnek mondható. Egyes telefonok még magasabb, IP68 szabvánnyal rendelkeznek. A strapabíró telefonok egyszerűen az utóbbi idő slágerévé váltak.

BÓNUSZ: Szeretnél a mobiloddal fizetni?

A 2017-es év vége a mobilfizetés jegyében telt. Novemberben ugyanis hivatalosan elindult az Android Pay szolgáltatás. Nem tudod, miről van szó? Ez tulajdonképpen a bankkártya helyettesítése az NFC chippel ellátott okostelefonnal. A 60 000 Ft fölötti vételárú telefonok döntő többsége azonban rendelkezik ilyen chippel. A bolt pénztáránál elég a mobiltelefont használni bankkártya helyett, és már fizettél is. A szolgáltatás elnevezéséből nyilvánvaló, hogy a támogatott berendezések közé kizárólag az Android platformmal rendelkezők tartoznak. Az iPhone-tulajdonosoknak ebben az esetben az Apple Pay szolgáltatás megjelenésére kell várniuk.

Összefoglaló és tipp az alzaNEO szolgáltatáshoz

Az okostelefon életünk szerves részévé vált. Használatával sok időt töltesz el, és éppen ebből az okból kifolyólag ajánljuk, hogy gondolj a rendszeres cserére is. Jó, ha ez az idő nem haladja meg a két évet. Ráadásul a használt telefont továbbadhatod valamelyik családtagodnak, vagy előnyösen eladhatod. Például az iPhone-ok vételárukból gyakorlatilag nem vesztenek semmit.

Nem szeretnél egyszerre nagyobb összeget kiadni? Rendelkezésedre áll az alzaNEO szolgáltatás, amely által új telefonhoz juthatsz havi 7000 Ft-os kezdőösszeggel.

4,9 1087×
iPhone 11 64 GB fekete
Mobiltelefon - 6,1"-es IPS kijelző 1792 × 828 felbontással, 4 GB RAM, 64 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A13 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,8) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 18W, vezeték nélküli töltés, 3110 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2019, iOS operációs rendszer
Szuper ár
153 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI028b2
4,9 1087×
iPhone 11 128 GB fekete
Mobiltelefon - 6,1"-es IPS kijelző 1792 × 828 felbontással, 4 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A13 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,8) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 18W, vezeték nélküli töltés, 3110 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2019, iOS operációs rendszer
Szuper ár
169 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI028c2
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ