A vásárlás jövője Posily pro váš domácí tým Tefal
Termékkatalógus
Hogyan válasszunk lemezjátszót

Hogyan válasszuk ki a legjobb lemezjátszót?

Frissítve

A lemezjátszók és a hozzájuk szervesen kapcsolódó bakelitlemezek az utóbbi években tértek vissza a történelem süllyesztőjéből. A zenészek egyre gyakrabban adják ki albumaikat bakelitlemezen is, és egyre több zenehallgató fedezi fel őket újra  jellegzetes hangzásuk vagy egyszerűen csak a kellemes emlékek miatt. Akár már régóta a bakelitlemezek rajongója vagy, vagy csak még most akarod elkezdeni gyűjtésüket, mindenképp szükséged lesz egy lemezjátszóra. A választás nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Hogyan válasszuk ki a megfelelő lemezjátszót? És mi az oka a lemezjátszók egyre növekvő népszerűségének?

Hogyan válasszunk lemezjátszót - TARTALOM

Miért adjunk esélyt a lemezjátszóknak és a bakelitlemezeknek?

Talán azt kérdezed: "Miért érdemes bakelitlemezt hallgatni?" Hiszen valami oka biztosan volt, hogy a CD felváltotta őket. Oka valóban volt, mégpedig a kényelmes és univerzális zenehallgatás lehetősége. Kezet a szívre, valószínűleg soha nem lesz lemezjátszó az autódban hosszú éjszakai utakon, és a telefonod sem tud bakelitlemezt lejátszani. A bakelit akkor nyújt valami egyedit és különlegeset, ha otthonod kényelmében szeretnél zenét hallgatni, akár egyedül, akár a barátaiddal.

Vinyly
A lemezgyűjtés sokaknak egész életre szóló hobbi.

A bakelitlemezek felbecsülhetetlen értékű tényezője az egyedi hangzás. Ennek oka, hogy a modern médiákkal ellentétben a lemezjátszó a zenét mechanikus módszerrel szólaltatja meg, ami más "lelket" kölcsönöz a zenének. Egészen biztosan nagyon fog tetszeni a bakelitlemezek által nyújtott hangzás, és az első bakelit meghallgatása után lehet, hogy nem is akarsz majd visszatérni más formátumokhoz. Ráadásul, ha valami szokatlannal szeretnéd feldobni a lakásodat, a színes bakelitlemezek és a lemezjátszó remek megoldást jelentenek.

Milyen típusú lemezjátszók léteznek?

Három alapvető lemezjátszó típus közül választhatsz:

 • All-in-one lemezjátszók - a legköltséghatékonyabb megoldás. A lemezjátszó beépített hangszóróval is rendelkezik, így csak bedugod a konnektorba, és már hallgathatod is. Ideális választás, ha még csak most kezdesz bakelitlemezeket gyűjteni, és nem kívánsz túl nagy összegeket beruházni. A nagyobb igényű hallgatók számára azonban az all-in-one lemezjátszók hangminősége nem biztos, hogy elegendő.
 • Hi-Fi lemezjátszók - fejlettebb lemezjátszók a vinyl szerelmesei számára. A jobb modellek 70 ezer forint körül kezdődnek, de nincs beépített hangszórójuk. Tehát az árhoz további költségeket kell számítani vagy egy aktív hangszóró személyében (a könnyű hallgatáshoz), vagy egy egész Hi-Fi rendszer költségét, beleértve az erősítőt is.
 • DJ lemezjátszók - abszolút csúcsminőség. A DJ lemezjátszók kifejezetten komoly használatra és "scratchelésre" lettek kialakítva, így biztosan jó választás, ha klubokban szeretnél játszani és némi vinyl ízt vinni a dologba. Hangminőségük azonban a Hi-Fi lemezjátszókéhoz hasonlítható, ezért egyszerű otthoni használatra feleslegesen drágák. Ami a további beruházásokat illeti, a DJ lemezjátszó mellé szükséged lesz keverőpultra is.
All-in-One Hi-Fi lemezjátszó DJ lemezjátszó
All-in-one lemezjátszó (1.), Hi-Fi lemezjátszó (2.), és DJ lemezjátszó (3.).

A lemezjátszók szintén feloszthatók a lemezjátszó vezérlése szerint. Itt is három alaptípusról beszélünk:

 • Manuális lemezjátszó - minden irányítást rád bíz. A lejátszáshoz neked kell a kart a lemezre helyezned, és a lejátszás befejezésekor is neked kell felemelned.
 • Félautomata lemezjátszó - a lemezjátszó felismeri a lemez végét, és felemeli a kart, és akár vissza is helyezi a tartóba. A lejátszást azonban itt is neked kell elindítanod.
 • Automatikus lemezjátszó - a lemez felhelyezése után csak egy gombot kell megnyomnod. A lemezjátszó maga helyezi a kart a lemezre, és a lemez befejezése után fel is emeli azt.

Mit érdemes tudni a lemezjátszókról?

Lehet, hogy tetszik a lemezjátszó gondolata, és szeretnéd bakelitlemezzel bővíteni a zenei gyűjteményedet. Ha azonban szeretnéd, hogy lemezjátszód ne csak bakelitlemezeket játsszon le, egyes modellek további funkciókkal is büszkélkedhetnek. A legtöbb modern lemezjátszó például USB-csatlakozóval rendelkezik, és a rádió is gyakori. A drágább lemezjátszókon CD- vagy kazettameghajtó is található.

iA további funkciók teljes listáját megtalálod bakelit lemezjátszók kínálatunkban.

A lemezjátszó azonban időnként karbantartást igényel. A leporoláson kívül a hangszedőt vagy a tűt (a lemezjátszó típusától függően) időnként ki kell cserélni. A tű nem egy drága befektetés, sőt egy jobb minőségű már 5-10 ezer forint körüli összegért is megvásárolható. Az, hogy mikor cseréled ki a tűt, többé-kevésbé a te belátásától függ. Ideális esetben azonban legalább évente egyszer cseréld ki, hogy elkerüld a lemezek sérülését, károsodását.

A hangszedő élettartama (a jobb minőségű lemezjátszók esetében) valamivel hosszabb. A kopott tű vagy hangszedő könnyen felismerhető a hangminőség észrevehető romlása miatt.

A hangszedők alapvetően két típusra oszthatók, az olcsóbb piezoelektromos és a jobb minőségű elektromágneses hangszedőre. A piezoelektromos hangszedőket tovább osztjuk kerámia és kristály hangszedőre, melyek többnyire olcsóbb lemezjátszókban, pl. all-in-one típusokban találhatók. Hátrányuk a gyengébb hangminőség. Az elektromágneses hangszedő lehet mozgó mágneses (MM), amely nagyszerű ár-érték arányt kínál, és mozgó tekercses (MC), amely a legjobb, amit a piacon kapható. Ahhoz azonban, hogy az MC hangszórókban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki tudd használni, minőségi előerősítő és Hi-Fi rendszer használata ajánlott.

Megfizethető lemezjátszók

Sencor STT 212U

Sencor STT 212U

 • All-in-one lemezjátszó
 • 3 forgási sebesség (33/45/78 fordulat/perc)
 • Lemezek rögzítése USB/SD-re, Bluetooth támogatás

A Sencor STT 212U egy remek, de megfizethető lemezjátszó, mely kielégíti a kevésbé kifinomult ízlésű hallgatók minden igényét, beleértve a beépített hangszórókat is. A jobb hangzás érdekében külső hangszórórendszer is csatlakoztatható. A fő kiegészítő funkciók közé tartozik az USB/SD-nyílás, amelyet zenelejátszásra, sőt akár felvételre bakelitlemezről vagy rádióról is alkalmas. A lemezjátszó Bluetooth funkcióval és távirányítóval is rendelkezik.

Sencor STT 212U Sencor lemezjátszók
Lenco LS-10

Lenco LS-10 Wood

 • Szíjhajtás
 • Fa retro design
 • Két beépített hangszóró

A Lenco LS-Wood lemezjátszó fényűző és stílusos megjelenést kínál fa utánzatban, praktikus műanyag borítással, és vonzó lesz azok számára, akik otthonuk fényét egy retro darabbal szeretnék emelni. Két lejátszási sebesség áll rendelkezésre (33/45 fordulatszám). A lemezjátszó a két beépített hangszórónak köszönhetően azonnal használatra kész, de RCA-kimenettel is rendelkezik külső audiorendszer csatlakoztatásához. Ha a zavartalan zenehallgatást részesíted előnyben, a közvetlen fejhallgató-kimenet szolgálatra kész.

Lenco LS-10 Wood Lenco lemezjátszók
Denver VPL-200 Wood

Denver VPL-200 Wood

 • 3 lejátszási sebesség (33/45/78 fordulat/perc)
 • Fa retro megjelenés
 • Lemezek lejátszása és digitalizálása

Ha nemcsak lejátszani, hanem digitalizálni és archiválni is szeretnéd lemezeidet, a Denver VPL-200 kiváló társ. Az RCA és az erősítő kimenet mellett USB és fejhallgató-csatlakozót is kínál. A lemezek mindhárom típusát lejátssza a fordulatszámnak megfelelően, azaz 33, 45 és 78 fordulat/perc. Beépített 5V-os hangszórókat tartalmaz a kényelmes lejátszáshoz, amely nagyon egyszerű lesz a félautomata lejátszásnak köszönhetően.

Denver VPL-200 Wood Denver lemezjátszók

Középkategóriás lemezjátszók

Crosley T150

Crosley T150

 • All-in-one lemezjátszó
 • Félautomata
 • Bluetooth

A Crosley T150 lemezjátszó mindent megad, amire szüksége van bakelitlemezeid élvezetéhez. A csomagolás része két szabadonálló hangszóró is. A hangminőségről piezoelektromos hangszedő gondoskodik. A lemezjátszó félautomata, és a kar a lemez végén magától felemelkedik. A vezeték nélküli fejhallgatók tulajdonosai elégedettek lesznek a Bluetooth-on keresztüli közvetlen párosítással.

Lenco L-400 Crosley lemezjátszók
House of Marley Stir it up - Black

House of Marley Stir it up

 • Megfizethető Hi-Fi lemezjátszó
 • Fa retro design
 • USB port, automatikus vezérlés, 3,5 mm-es aljzat

A House of Marley Stir it up egy Hi-Fi lemezjátszó, amely Bob Marley és a reggae stílusát veszi mintául. Ez az egész lemezjátszó kialakításán is látszik, amely részben fából készült. A lemezjátszó USB-porttal és 3,5 mm-es csatlakozóval is rendelkezik a fejhallgatóval történő zenehallgatáshoz.

HoM Stir it up HoM lemezjátszók
Sony PS-LX310BT

Sony PS-LX310BT

 • Hi-Fi lemezjátszó
 • Stílusos, modern design
 • Bluetooth támogatás, torzításmentes hangerőbeállítás

Ha egy modern megjelenésű, minőségi hangzással rendelkező lemezjátszót keresel, akkor a Sony PS-LX310BT érdekelni fog. A gyártó sok hasznos apróságot tett hozzá, amelyek összességében nagy különbséget jelentenek, és fokozzák a zenei élvezetet. Érdekes funkció a Bluetooth hangszóró támogatás, így nagyobb távolságból is hallgathatsz bakelitlemezt.

Sony PS-LX310BT Sony lemezjátszók

Lemezjátszók az igényes zenehallgatóknak

Technics SL-1500

Technics SL-1500

 • Hi-Fi lemezjátszó
 • Nagyon pontos és kiváló minőségű jelátvitel
 • PHONO kimenet, jack, földelt

Ha prémium minőségű lemezjátszót keresel, akkor a legjobb helyen jársz. A Technics SL-1500 egy Hi-Fi lemezjátszó, amely az Ortofon 2M RED átvitelnek és a phono-equalizer-nek köszönhetően nagyon jó hangminőséggel rendelkezik. A lemezjátszó képes kiküszöbölni a tápegységből származó külső zajokat, amiben a szigetelt csatlakozók is segítenek. A Technics SL-1500 egy modern megjelenésű lemezjátszó, csúcsminőségű hangzással.

Technics SL-1500 Technics lemezjátszók
YAMAHA TT-N503 MusicCast VINYL 500

YAMAHA TT-N503 MusicCast VINYL 500

 • Hi-Fi lemezjátszó
 • Szíjhajtás
 • Bluetooth

A Yamaha TT-N503 a lemezjátszók magasabb osztályának képviselője. Az egyszerű, időtlen design egy rendkívül megbízható készüléket rejt, amely még a legigényesebb zenehallgatóknak sem okoz csalódást. A 33-as és 45-ös sebességgel a legtöbb általában beszerezhető album és kislemez lejátszására alkalmas. A vezeték nélküli fejhallgatók tulajdonosai örömmel fogják hallani, hogy a lemezjátszó Bluetooth technológiával is rendelkezik.

YAMAHA TT-N503 MC V 500 YAMAHA lemezjátszók

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB15
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ