VIP LENOVO boost VIP LENOVO boost

Milyen billentyűzetet vegyek?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítés dátuma

Az egér és a monitor mellett a billentyűzet az egyik leggyakrabban használt periféria a számítógéppel végzett munka során. Ebből kifolyólag az sem meglepő, ha az ember nem szeretné elsietni a választást, hanem inkább időt szánna rá, hogy megtalálja azt a klaviatúrát, amely számára a lehető legmegfelelőbb. Manapság azonban már a gyártók megszámlálhatatlanul sok modelljétől zsong a piac, és ezek egyenkénti sorravétele, megismerése szinte lehetetlen. Pontosan ezért készítettük el ezt a cikket, hogy áttekintést kaphass erről a kissé zavaros termékáradatról, megkönnyítve ezzel számodra a választást.

Hogyan válasszunk billentyűzetet?

Milyen billentyűzetet vegyek? – TARTALOM

 1. Milyen célt fog szolgálni a billentyűzet?
 2. Karakterek elrendezése a billentyűzeten
 3. Numerikus billentyűzet
 4. Vezeték nélküli billentyűzet
 5. Tablet billentyűzet
 6. Világító billentyűzet
 7. Mechanikus billentyűzet
 8. Mechanikus kapcsoló modellek
 9. Gamer billentyűzet
 10. Ergonomikus billentyűzet

Milyen célt fog szolgálni a billentyűzet?

Bár felesleges kérdésnek tűnhet, hiszen csak egy billentyűzetről beszélünk, azonban manapság már rengetegféle billentyűzetet gyártanak, amelyek nemcsak rendeltetésük, hanem felszereltségük szempontjából is sokban különböznek egymástól – világító billentyűzetek, mechanikus billentyűzetek, ergonomikus billentyűzetek, vezeték nélküli billentyűzetek, gamer billentyűzetek, vagy billentyűzetek TV-hez. Tehát ebből kifolyólag a fenti kérdésre adott válasz lehet a jó döntés kulcsa. Annak érdekében, hogy könnyebben eligazodj a kínálatban, az alábbiakban részletesen is bemutatjuk a billentyűzetek típusait, azok jellemzőit és funkcióit.

A fentiek mellett mindenképp tartsd szem előtt a billentyűzet árát is. Amennyiben hetente csak néhányszor ülsz be a számítógép elé, akkor nagy valószínűséggel elegendő számodra egy pár ezer forintos billentyűzet is. Ha azonban a számítógép a munkád szerves részét képezi, vagy esetleg szenvedélyed a videójátékokkal való játszás, akkor érdemes fontolóra venni akár egy több tízezer forintos billentyűzet megvásárlását is.

Billentyűzet érintőpaddal

Karakterek elrendezése a billentyűzeten

Ha korábban már gépeltél valamilyen billentyűzeten, valószínűleg hozzá vagy szokva a billentyűk elrendezéséhez, amelyet angolul layout-nak hívunk. A magyar billentyűzetek leggyakoribb elrendezése a QWERTZ (amelyet a TAB gomb mellett elhelyezkedő első hat betű sorrendje ad meg). A nemzetközi billentyűzetek viszont QWERTY elrendezést használnak, emellett felfedezhetők rajtuk egyéb eltérések is, amelyek általában az egyes országok nyelvi igényeihez igazodnak. Ha egyszerűen csak egy magyar billentyűzetet szeretnél és nincsenek különleges igényeid az elrendezésre vonatkozóan, akkor elég csak annyit tudnod, hogy számodra a QWERTZ a megfelelő.

QWERTZ layout

Ha nem vagy jártas a gyors gépelésben, fontos szempont lehet számodra az is, hogy a billentyűzeten magyar karakterek is szerepeljenek. Egyes QWERTZ modellek akár lokális vagy idegen nyelvű karakterekkel is rendelkezhetnek, szóval nem árt erről megbizonyosodni a vásárlás előtt, nehogy aztán kellemetlen meglepetés érjen a kicsomagoláskor.

A billentyűzetek bizonyos billentyűk méreteinek szempontjából is sokban különbözhetnek. Az Enter például lehet egysoros vagy kétsoros, a Shift és a Backspace lehet rövid vagy hosszú. Egyes billentyűzetek megtervezése során pedig a gazdaságos elrendezést tartották szem előtt. Az ilyen modellek esetében az irány billentyűk gyakran csak minimális méretűek, ezért, ha gyakran használod a nyilakat, akkor figyelj oda erre is.

A numerikus billentyűzet is az elrendezés témakörébe tartozik. Ha munkád során gyakran pötyögsz be számokat, vagy úgy gondolod, hogy szükség lehet rá a jövőre nézve, akkor a numerikus billentyűzet számodra szükségszerűnek mondható.

Numerikus billentyűzet

A legtöbbünk számára már jól ismert a numerikus billentyűzet, amely a billentyűzet jobb oldalán helyezkedik el, átlátható módon elrendezett számok és egyéb karakterek blokkját alkotva. Az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy gyakran már fel sem került a numerikus rész a billentyűzetre. Ez leginkább a gamer billentyűzetekre jellemző, de ugyanez megfigyelhető a kisebb laptopoknál is. Az ilyen esetekben a cél a helytakarékosság, hogy minél több hely legyen az egér számára. Ha gyakorlatilag a játszás az egyetlen tevékenység, amelyet a számítógépén végzel, akkor az ilyen megoldás ideális választás lehet számodra. Ha azonban a számítógépen valamilyen produktív tevékenységet végzel, akkor a numerikus billentyűzet drámai mértékben meg tudja növeli munkavégzésed ergonómiáját.

Lenovo USB Numeric Keypad - numerikus billentyűzet

Numerikus billentyűzet (blokk) különálló billentyűzetként is kapható, amely hasznos kiegészítője lehet egy kisebb billentyűzetnek, laptopnak, de akár egyes professzionális alkalmazások fő bemeneti perifériájaként is szolgálhat.

Vezeték nélküli billentyűzet

Egy vezeték nélküli billentyűzet nagyszerű választás lehet, ha szeretnél végre megszabadulni az egyébként egyre feleslegesebbé váló kábelezéstől. A vezeték nélküli billentyűzet legfőbb előnye a mobilitás, emellett az asztal karbantartását, takarítása is könnyebbé teszi.

Logitech Wireless Touch K400 Plus vezeték nélküli billentyűzet

A vezeték nélküli billentyűzet kétféleképpen csatlakozhat a számítógéphez: Bluetooth technológiával vagy 2,4 GHz-es vezeték nélküli hálózattal. Nem minden periféria képes a Bluetooth-on keresztül történő csatlakozásra, ezért az olcsóbb modellek esetében ez egy USB-vevővel van megoldva, amely nagyjából akkora, mint egy közönséges USB csatlakozó. A drágább modellek általában Bluetooth kompatibilisek, amely lehetővé teszi azt is, hogy a vezeték nélküli billentyűzet többféle eszközhöz is csatlakoztatható legyen, beleértve a mobiltelefonokat és a táblagépeket is. Az asztali számítógépeken azonban általában nincs Bluetooth, ezért az üzembe helyezéshez szükség lehet egy adapterre is. A 2,4 GHz-es vevőkészülék még a drágább vezeték nélküli billentyűzetek esetén is csomag részét képezi, így nem kell aggódni az esetleges kompatibilitási problémák miatt.

Némelyik vezeték nélküli billentyűzet beépített érintőpaddal is rendelkezik, amelynek köszönhetően alkalmas okos TV-k vagy TV-re kötött számítógépek távvezérlésére.

Tablet billentyűzet

A tablet billentyűzet ma már egyre népszerűbb. Gyakran kombinálják, egybeépítik a tablet tokjával. A fő szempont a méretek minimalizálása, míg a tablet használata ily módon egyre közelebb viszi a felhasználót a laptop használatának kényelméhez.

A tablet billentyűzet a legtöbb esetben Bluetooth-on keresztül csatlakozik, kivéve az olcsóbb modelleket, amelyek csatlakoztatása USB (microUSB) porton keresztül lehetséges. Mielőtt tokkal egybeépített tablet billentyűzetet vásárolsz, győződj meg róla, hogy a tableted kompatibilis-e a kiszemelt tokkal. Bár a tokos tablet billentyűzetek többsége univerzális (adott képátlójú tabletekhez), találkozhatsz olyan darabok is, amelyeket kifejezetten bizonyos típusokhoz (például iPad-ekhez) készültek.

Logitech Type+ tablet billentyűzet

Világító billentyűzet

A világító billentyűzet háttérvilágítása nem csupán arra szolgál, hogy kényelmesen gépelhessünk vele a sötétben, hanem érdekes dizájnelem is. Bár a háttérvilágításért általában felárat kell fizetni, az éjszakai gépelők számára kétségtelenül felbecsülhetetlen értéket jelent.

A legtöbb világító billentyűzet lehetővé teszi legalább a háttérvilágítás be- és kikapcsolására, ám a jobb modellek a fényerő szintjének beállítására is lehetőséget kínálnak. Az sem ritka, hogy a háttérvilágítás színeit is be lehet állítani. Ezek közül az olcsóbbak esetében többféle színű előbeállítás közül választhatunk, a drágábbak már RGB háttérvilágítást kínálnak, ennek köszönhetően a billentyűzet háttérvilágítása gyakorlatilag bármilyen színre beállítható. Ám ez az opció elsősorban a gamer billentyűzetek kiváltsága.

Világító billentyűzet

Nem árt tudni, hogy sok világító billentyűzet szenved ugyanabban a betegségben, ez pedig a háttérvilágítás egyenletlensége. Egyszerűen fogalmazva, ez azt jelent, hogy egyes billentyűk vagy a billentyűzet bizonyos részei nem azonos intenzitással világítanak. Sötétben ez úgy tűnhet, mintha némelyik billentyű hiányozna a helyéről. Ez a probléma olcsóbb és drágább világító billentyűzeteknél egyaránt előfordul, ezért az a biztos, ha vásárlás előtt elolvasod a kiválasztott billentyűzet értékeléseit.

Mechanikus billentyűzet

A mechanikus billentyűzetek kínálata a közelmúltban jelentős mértékben kibővült, és bár a gyártók a marketing szempontjából elsősorban a gamereket célozzák meg, előnyeiket minden gyakran gépelő felhasználó egyformán hasznosnak találhatja. Az egyes mechanikus billentyűzetek mechanikus felépítésű kapcsolói eltérhetnek egymástól. A standard billentyűzetek mechanikus kapcsolók helyett úgynevezett membránkapcsolókat használnak.

Cherry MX Board 3.0 mechanikus billentyűzet

Membránkapcsolók

A membránkapcsolók műanyag fóliákra nyomtatott áramköröket használnak a leütés érzékeléséhez. Ezt a filmréteget találóan membránnak nevezzük. Ha megnyomjuk a gombot, a membrán meghajlik és megérinti az érzékelő felületet, amely így lezárja az áramkört, a billentyű így rögzíti a leütést. A billentyű ellenállását ebben az esetben egy gumikupola biztosítja, amely rugalmas módon deformálódik, így a kioldáskor visszaállítja a billentyűt az eredeti helyzetébe.

Membránkapcsoló működése


A membránkapcsoló működési elve
A billentyű gumikupolája


Gumikupola ellenállás

A membránkapcsolók létjogosultsága az alacsony gyártási költségekben rejlik. Nyomtatott áramkörök létrehozása műanyag fóliákra és a lágy gumikupolákkal való felszerelés sokszor könnyebb és olcsóbb, mint a billentyűzetek összetett mechanikus kapcsolókból történő összeszerelése. Ennek eredménye a korlátozott élettartam és a membránkapcsolók tökéletlen leütési reakciója. Ráadásul az ilyen billentyűket teljesen le kell nyomni az alsó helyzetükig, ami nem feltétlenül alkalmas az igényesebb gépelők vagy a gamerek számára. Ezen okok miatt főleg az alacsonyabb árkategóriájú billentyűzeteknél találkozhatunk membránkapcsolókkal.

Mechanikus kapcsolók

A mechanikus kapcsolók működése – ahogy azt az elnevezése is sugallja – mechanikus alkatrészek mozgásán alapul. Számos gyártó tevékenykedik ezen a területen, de mindegyik egy kicsit másképp gondolta ki a műszaki tervet. Azonban mindenfajta mechanikus kapcsolóban megtalálhatók a közös jellemzők: specifikus leütési válasz, a membránkapcsolóknál jóval magasabb billentyűaktiválási pont, lényegesen nagyobb tartósság. Még a viszonylag gyengébb minőségű mechanikus kapcsolók élettartama is a többszöröse a membránkapcsolók élettartamának.

A membránkapcsolókkal összehasonlítva a legfőbb különbséget a megbízhatóbb mechanizmusok használata jelenti. Ilyen például a billentyűk ellenállása: leütéskor az eredeti helyzetbe való visszaállításról rugók gondoskodnak. A kapcsolók érintkezője is sokkal megbízhatóbb. Ezek gyakran olyan kiváló minőségű fémérintkezők, amelyeket általában az elektrotechnikában is használnak.

A mechanikus kapcsolókat a leütési- és hangválasz alapján három fő típusra oszthatjuk:

Cherry MX Red lineáris mechanikus kapcsoló

Lineáris mechanikus kapcsolók

Sok gamer a lineáris mechanikus kapcsolót tartja a legjobb megoldásnak, köszönhetően a leütési válasz teljes hiányának. Ez azt jelenti, hogy a szükséges erő kifejtésekor a kapcsoló állandó sebességgel halad lefelé, amíg el nem éri a legalacsonyabb pozíciót. Kioldáskor ugyanilyen módon tér vissza az alaphelyzetbe. A képen a Cherry MX Red mechanikus kapcsoló látható, amely az ilyen típusú kapcsolók legfőbb képviselője.

Cherry MX Brown taktilis mechanikus kapcsoló

Taktilis mechanikus kapcsolók

Az ilyen kapcsolók eltérő erősségű leütési reakcióval rendelkezhetnek, mivel a leütés megkezdése után le kell küzdeni az ellenállási rugó speciális kialakítása által okozott ellenállást. Ennek az ellenállásnak a leküzdésére alkalmazott megnövelt erő miatt a végállást általában sokkal gyorsabban eléri, mert az erő hirtelen csökkentése meglehetősen nehéz. Sok felhasználó a gépeléshez a taktilis kapcsolókat tartja a legjobb választásnak. A legtöbb klasszikus membránkapcsolós billentyűzet a taktilis kapcsolókéhoz hasonló jellegzetességekkel rendelkezik. A képen az MX Brown taktilis mechanikus kapcsoló modellje látható.

Cherry MX Blue kattanó mechanikus kapcsoló

Kattanó mechanikus kapcsolók

Az ilyen típusú kapcsolót főképp a kattanása különbözteti meg a taktilis kapcsolótól. Mindkét típus leütése hasonló érzést nyújt, azonban a kattanó kapcsolók viszonylag hangos hatást keltenek. Míg a taktilis kapcsoló közvetlenül a lefelé tartó út megkezdése után fejti ki az ellenállást, a kattanó kapcsolók általában minimális erőfeszítéssel teszik lehetővé az adott táv megtételének kezdetét, ezt azonban a csúszka megállása és ezzel együtt az ellenállás éles növekedése követi. Leküzdése után a végállásban kioldódik és visszaáll az alaphelyzetbe. Egyértelmű, hogy a kattanó billentyűzetek keltik a legkielégítőbb érzést a gépelés során - a mechanikus kapcsolók egyfajta specifikus hanggal rendelkező prototípusának tekinthetők. A kattanás jellegzetes hangja egyben az előnye és a hátránya is, mely egyes felhasználók számára a mechanikus billentyűzet nélkülözhetetlen része, mások szerint viszont egy zavaró jelenség. A mellékelt animáción a Cherry MX Blue közismert kattanó kapcsoló látható.

Mechanikus kapcsoló modellek

A mechanikus kapcsolók a fentebb leírt ellenállási karakterisztikákon túl további 4 paraméterrel rendelkeznek:

 • Aktiválási erő – centinewtonban megadva. Egy centinewton esetén a gravitáció körülbelül egy gramm tömegre hat, így a centinewtonok száma felfogható annyi grammnak, amennyit a kapcsoló megterheléséhez meg kell mozdítani.
 • Aktiválási távolság - A kapcsoló kiindulási helye és a zárási pont közötti távolság.
 • Teljes távolság - A kapcsoló kezdő- és végállása közötti hosszkülönbség.
 • Élettartam - a billentyűleütések száma, amennyit a kapcsoló képes elviselni anélkül, hogy elvesztené funkcionalitását.

Cherry

A mechanikus kapcsolók legnépszerűbb gyártója ma egyértelműen a német Cherry cég, a fővonalas kapcsolók területén a legmagasabb minőségi színvonalról elhíresült gyártó. Minden kapcsolójuk Németországban készül, emellett a modern mechanikus kapcsolók fő modelljévé vált. Ezenkívül a vállalat különféle árkategóriájú és specializációjú saját billentyűzeteket is gyárt.

Cherry MX Red mechanikus kapcsoló

Cherry MX Red

 • Lineáris kapcsoló
 • Aktiválási erő: 45 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés

A Cherry MX Red lineáris kapcsolók valószínűleg a leggyakoribb mechanikus kapcsolók a gamer billentyűzetek piacán. Népszerűségét a lineáris nyomásgörbének köszönheti, ami sok gamer számára tökéletes megoldást jelent.

Cherry MX Brown mechanikus kapcsoló

Cherry MX Brown

 • Taktilis kapcsoló
 • Aktiválási erő: 45 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés

A Cherry MX Brown taktilis kapcsoló szintén nagy népszerűségnek örvend. Amellett, hogy nagyszerű játékélményt nyújt, nagyon népszerű azon felhasználók körében is, akik főleg szövegek gépelésével foglalkoznak.

Cherry MX Blue mechanikus kapcsoló

Cherry MX Blue

 • Kattanó kapcsoló
 • Aktiválási erő: 60 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés

Sok felhasználó számára a Cherry MX Blue kattanó mechanikus kapcsoló jelenti a valódi mechanikus kapcsolót, melyet viszonylag hangos hangválasz és erős taktilis reakció jellemez.

Cherry MX Black mechanikus kapcsoló

Cherry MX Black

 • Lineáris kapcsoló
 • Aktiválási erő: 60 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés

Cherry MX Black kapcsolókkal viszonylag ritkán találkozhatunk a mechanikus billentyűzeteknél. Hasonló, mint a Cherry MX Red kapcsoló, viszont nagyobb az ellenállása. Ez annyit jelenti, hogy nagyobb erőkifejtésre van szükség az aktiváláshoz.

Cherry MX Speed mechanikus kapcsoló

Cherry MX Speed

 • Lineáris kapcsoló
 • Aktiválási erő: 45 cN
 • Aktiválási távolság: 1,2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés

Az MX Speed a Cherry egy viszonylag új mechanikus kapcsolója. Rövid aktiválási távolsága, gyengébb ellenállása és lineáris pályája elsősorban a gamereket célozza meg.

Logitech

A Logitech a világ egyik legnagyobb számítógépes perifériákat gyártó cége. Gamer részlege szintén nagy népszerűségnek örvend, ezért a Logitech úgy döntött, hogy kifejleszti saját mechanikus Romer-G kapcsolóját, amely tökéletesen megfelel a gamer billentyűzetek felé támasztott igényeknek. Korábban a Logitech is Cherry kapcsolókat használt, amelyek a mai napig fellelhetők a márka egyes billentyűzeteiben.

Logitech Romer-G mechanikus kapcsoló

Logitech Romer-G

 • Taktilis kapcsoló
 • Aktiválási erő: 45 cN
 • Aktiválási távolság: 1,5 mm
 • Teljes távolság: 3 mm
 • Élettartam: 70 millió leütés

A Romer-G a svájci Logitech cég kizárólagos kapcsolója. A fejlesztés és a gyártás a japán Omron céggel együttműködve történik. Az Omron sokéves tapasztalattal rendelkezik a kapcsolók gyártásának területén. A Romer-G egy rendkívül könnyű taktilis kapcsoló, rövid aktiválási- és teljes távolsággal rendelkezik, ennek köszönhetően különösen közkedvelt a gamerek körében.

Razer

A Razer, a világ egyik legnépszerűbb gamer perifériákat gyártó cége, úgy döntött, hogy saját kapcsolókat fog használni a billentyűzeteihez. Valójában azonban nem teljesen saját, hiszen a Razer mechanikus kapcsolók első hullámát a kínai Kailh cég gyártotta. Miután a Razer a döntése eredményeként számos negatív kritikával volt kénytelen szembesülni, úgy határozott, hogy a további gyártást a Greetech-re bízza. Ezen kapcsolók gyártása szintén Kínában történik, azonban a Greetech kapcsolók már egy jóval magasabb minőséget képviselnek.

Razer Green mechanikus kapcsoló

Razer Green

 • Kattanó kapcsoló
 • Aktiválási erő: 50 cN
 • Aktiválási távolság: 1,9 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 80 millió leütés

A Green a Razer alapvető mechanikus kapcsolója. Kattanással működik, így érzésre közel áll a Cherry MX Blue kapcsolókhoz, de egyéb paraméterei is hasonlítanak az MX Blue tulajdonságaihoz. Említésre méltó az alacsonyabb aktiválási ereje, melynek köszönhetően a kapcsolók könnyebben leüthetők. A Razer a kissé aláásott hírnevét a kiváló minőség garanciájával próbálja kompenzálni, amit a 80 millió billentyűleütéses élettartammal kíván alátámasztani.

Razer Orange mechanikus kapcsoló

Razer Orange

 • Taktilis kapcsoló
 • Aktiválási erő: 45 cN
 • Aktiválási távolság: 1,9 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 80 millió leütés

A Cherry MX Brown kapcsolók rajongói számára a Razor az Orange kapcsolókkal ellátott billentyűzeteivel kínál olyan alternatívát, amely a taktilis pálya mellett a Razer mechanikus kapcsolóit jellemőz összes paramétert biztosítja.

Razer Yellow mechanikus kapcsoló

Razer Yellow

 • Taktilis kapcsoló
 • Aktiválási erő: 45 cN
 • Aktiválási távolság: 1,9 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 80 millió leütés

A Razer Yellow a vállalat legújabb mechanikus kapcsolója. Pályája lineáris, hasonló felhasználói csoportot céloz meg, mint a Cherry MX Red.

Kailh

A Kailh a leghíresebb kínai mechanikus kapcsolókat gyártó cég. Termékeivel elsősorban olcsóbb mechanikus billentyűzeteknél találkozhatunk. Ha a fő kritériumod az alacsony ár, nem pedig a minőség, akkor valószínűleg ez lesz számodra a megfelelő választás. A Kailh minden esetben a Cherry kapcsolóit másolja, ezért nem is igazán érdemes őket részletesebben elemezni, hiszen a Kailh kapcsolók paraméterei közvetlenül a német megfelelőjüktől származtatható.

Kailh Red mechanikus kapcsoló

Kailh Red

 • Lineáris kapcsoló
 • Aktiválási erő: 50 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés
Kailh Brown mechanikus kapcsoló

Kailh Brown

 • Taktilis kapcsoló
 • Aktiválási erő: 50 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés
Kailh Blue mechanikus kapcsoló

Kailh Blue

 • Kattanó kapcsoló
 • Aktiválási erő: 60 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés
Kailh Black mechanikus kapcsoló

Kailh Black

 • Lineáris kapcsoló
 • Aktiválási erő: 60 cN
 • Aktiválási távolság: 2 mm
 • Teljes távolság: 4 mm
 • Élettartam: 50 millió leütés

Gamer billentyűzet

Ha megfigyeljük a kínálatot, ma már a gamer billentyűzetek jelentik a fő vonalat. Ha megpróbálnánk felsorolni, melyek az ideális billentyűzet ismérvei, akkor elsősorban a minőségi kapcsolókat és a magas gyártási minőséget emelnénk ki. Ma azonban már az összes árkategóriában találkozhatunk gamer billentyűzetekkel. Míg az alsó kategóriás gamer billentyűzetek általában egyszerűbb képességekkel rendelkeznek, a felső kategóriában viszont magas minőséggel és jobbnál jobb gamer funkciókkal felszerelt modellekkel találkozhatunk. Mi mindenre képes tehát egy gamer billentyűzet?

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7 gamer billentyűzet

Mechanikus kapcsolók

Az előző fejezetet teljes egészében a mechanikus kapcsolók kivesézésének szenteltük, azonban nem árt tudni, hogy nem minden mechanikus billentyűzet szükségszerűen gamer, és nem minden gamer billentyűzet mechanikus. Ennek megfelelően az Alza.hu oldalon a mechanikus billentyűzeteknek külön kategóriát tartunk fenn. Amennyiben egy mechanikus gamer billentyűzetre esik a választásod, úgy annak használata örömet szerez majd mind játszás közben, mind gépelés közben.

RGB háttérvilágítás

Az olcsóbb modellek gyártói általában a billentyűzet háttérvilágításával próbálják eladni a terméküket, mert a nem gamer billentyűzetekhez viszonyítva gyakran egyéb előnnyel nem is rendelkeznek. Az ilyen gamer billentyűzetek esetében általában még nem beszélhetünk RGB háttérvilágításról, csupán néhány előre beállított színt lefedő háttérvilágításra képesek. Az RGB háttérvilágításért általában felárat kell fizetni, cserébe azonban a teljes színskálát lefedő beállítási lehetőségeket kapunk, amelynek köszönhetően a billentyűzet tökéletesen összhangba hozható a többi perifériával.

Programozható billentyűk

Sok felhasználó számára a makró billentyűk jelentik az igazi különbséget gamer és nem gamer billentyűzet között. Az ilyen billentyűk általában nem rendelkeznek alapértelmezett funkciókkal, csak arra várnak, hogy makrókat rendeljünk hozzájuk. Ennél fogva a megfelelő szoftveren belül bármilyen funkcióra, parancs végrehajtására szabadon beállíthatók. Billentyűparancsokat helyettesíthetnek a Windows-ban, a játékokban vagy a multimédiás szoftverekben, mint például a lejátszás vezérlőgombjai. Maga a makró kifejezés azt jelenti, hogy a billentyűhöz hozzárendelhető egy több egymást követő sorból álló parancs futtatásának funkciója. Alkalmazásának tipikus példája a népszerű Counter-Strike játék, ahol így alapértelmezett minta szerint egyetlen gombnyomás segítségével végezhetők el teljes folyamatok.

Corsair Raptor Gaming K55


A Corsair Raptor Gaming K55, a cég számos más billentyűzetéhez hasonlóan, a bal oldalon programozható "G" makró billentyűkkel rendelkezik.

N-Key Rollover

Az N-Key Rollover egy olyan technológia, amely egyszerre több billentyű lenyomásának megbízható leolvasását teszi lehetővé. Az ilyen technológiával ellátott billentyűzetek esetében egyszerűen nem fordul elő, hogy valamelyik billentyűlenyomás esetleg nem kerül rögzítésre. Az N betű az egyszerre lenyomható billentyűk számát jelenti. Ez a szám változó, de egyes billentyűzetek képesek egyszerre az összes karakter rögzítésére is. Ez a funkció kulcsfontosságú lehet a gamerek számára, hiszen gyakran előfordulhat, hogy sok billentyűt kell egyszerre leütni. A technológiát néha Anti-Ghosting néven is emlegetik, ami nem fedi teljes mértékben a valóságot, mert míg az N-Key Rollover-nek biztosítania kell a billentyűk teljes függetlenségét bármilyen kombinációban, az Anti-Ghosting egyszerre csak néhány, a leggyakrabban használt billentyűk lenyomását teszi lehetővé.

Ergonomikus billentyűzet

Próbáld meg szövegírás közben megfigyelni a kezed pozícióját. Valószínűleg azt fogod észrevenni, hogy az nem teljesen optimális. A gépeléshez a csukó felvesz egy bizonyos hajlási szöveg, ami nem éppen egészséges és általában nem is igazán kényelmes. Szerencsére a piacon számos ergonomikus billentyűzet található, amelyek legkiemelkedőbb gyártója a Microsoft. Az ilyen billentyűzetek speciálisan úgy lettek kialakítva, hogy illeszkedésükkel elősegítsék a kéz természetes helyzetéhez. Használatuk általában rendkívül kényelmes, megszokásuk megkönnyebbüléssel jár és akár a gépelést is hatékonyabbá tehetik. Az igazság azonban az, hogy az ergonomikus billentyűzet nem mindenki számára a legjobb választás, mert egyes felhasználok szíve közelebb áll például az olcsóbb modellekhez vagy a mechanikus kapcsolókhoz, amely jellemzők általában nem járnak együtt az ergonomikus billentyűzetekkel.

Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop - ergonomikus billentyűzet

Abban az esetben is, ha nem szeretnél kimondottan ergonomikus billentyűzetet vásárolni, érdemes odafigyelni a látótérbe került billentyűzet néhány kényelemmel kapcsolatos tulajdonságára. Például ne hagy figyelmen kívül a billentyűzet magasságának beállítási lehetőségét. Némelyik billentyűzeten csak egy, némelyiken két pozíció áll rendelkezésre. Egy csuklótámasz segítésével pedig viszonylag ergonomikus kézpozíciót érhetsz el akár egy teljesen átlagos billentyűzet használatával is.

4,6 16×
Razer Tartarus V2
Gamer billentyűzet - gamer, vezetékes, háttérvilágítással, hagyományos (magas profilú) billentyűzet, Razer Hybrid Mecha-Membrane kapcsolók, programozható makró gombok, USB, fekete
43 990 Ft
Kérés esetén megrendeljük 1 db
Várható 2023. 12. 04.
Termékkód: MR070z1e
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ