Azokból a konyhákból, amelyekben legalább alkalmanként főznek, nem hiányozhat egy minőségi páraelszívó. Eltávolítja a gőzt és a kellemetlen szagokat, megakadályozza a penészképződést és segít tisztán tartani a konyha levegőjét. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen páraelszívót veszünk az adott konyhába. Milyen típusú páraelszívók vannak, miben különböznek egymástól és mit jelent például a visszakeringtetés? Útbaigazítást szeretnénk adni, hogyan válaszd ki a te konyhádba legalkalmasabb páraelszívót.
Ha eltávolítjuk a főzés és sütés során keletkező gőzt, megakadályozhatjuk a penész kialakulását a konyhában. A páraelszívó tiszta levegőt biztosít a konyhában pára és kellemetlen szagok nélkül, télen pedig szellőztetés nélkül főzhetsz.
A páraelszívó legfontosabb előnyei a tiszta levegő megteremtése, a penészedés megakadályozása a konyhában és a konyhapult megvilágítása. Az is értékelendő, hogy viszonylag csendesen működik. Ezen felül a konyha design elemévé is válhat.
A páraelszívó kiválasztásakor különös figyelmet kell fordítani a konyha méretére és a főzőlap helyére. Fontos az is, hogy a megfelelő szellőzési módot válasszuk, ezért érdemes előre kideríteni, hogy a konyhád lehetővé teszi-e a kivezetőhöz történő csatlakoztatást vagy a visszakeringtetés a megfelelő.
A páraelszívó teljesítménye annak a helynek a méretétől függ, ahonnan a párát el kell távolítani. Ha a konyha a nappalival egy légtérben van, akkor mindkét helyiséget figyelembe kell venni. Minél nagyobb a hely, annál erősebb páraelszívóra van szükség. A hagyományos páraelszívók óránként 400-700 m³ párát, a legerősebbek akár 1200 m³-t is képesek elszívni. A megfelelően kiválasztott elszívó készüléknek képesnek kell lennie arra, hogy óránként legalább háromszor, lehetőleg tízszer ki tudja cserélni a helyiség levegőjét. Kiválasztáskor számítsd ki az egész helyiség térfogatát (szélesség × hossz × a teljes terület magassága) az első zárható ajtóig. Az így kapott szám egyenlő a páraelszívó motorjának a hely megtisztításához szükséges teljesítményével.
* Helyiség mérete: 7 × 5 m
* Belmagasság: 2,9 m
* Helyiség térfogata: 7 × 5 × 2,9 m = 101,5 m³
* Cserélendő teljes mennyiség óránként: 3 × 101,5 m³ = 304,5 m³
* A páraelszívó minimális teljesítménye: 305 m³/h
Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a fent számított érték a legkisebb érték, és ajánlott teljesítménytartalékkal rendelkező páraelszívót választani.
A páraelszívó szélességének legalább akkorának kell lennie, mint a főzőlap szélességének.
A páraelszívók általában halogén izzókkal vagy modern LED világítással rendelkeznek. Mi, személy szerint a LED-technológiával történő világítást javasoljuk, mivel alacsonyabb a fogyasztása, hosszabb az élettartama, alig melegszik fel és nagyobb ellenállást mutat a gyakori be- és kikapcsolással szemben. A LED-ek szebb és kellemesebb fényt is adnak.
A páraelszívók vagy standard gombokkal működtethetők, vagy kijelzőből és érintőgombokból álló elektronikus vezérléssel rendelkeznek. A második változat modernebb és gyakran kényelmesebb. Különösen alkalmas design konyhákhoz. Általában 2-3 szívóteljesítmény-szint áll rendelkezésre.
Manapság olyan páraelszívót is lehet kapni, amelyet az innovatív Hob2Hood rendszernek köszönhetően közvetlenül az indukciós főzőlaphoz lehet csatlakoztatni. Maga képes felismerni, mikor kell megkezdeni a pára elszívását. És ha valóban időtlen megoldást keresel, akkor választhatsz beépített páraelszívóval rendelkező okos főzőlapot is, amely egy központi ventilátorral rendelkezik.
A zajszint növekedését okozhatja, ha a kivezetőcső hozzáér a szekrényhez.
Tipp: Minél rövidebb és egyenesebb a kivezetési útvonal, annál nagyobb hatékonysággal szív a páraelszívó. A vízszintes kivezetőcső csak akkor fog a szükséges hatékonysággal működni, ha legfeljebb 2-3 m hosszú. Ha hosszabb és több kanyar van benne, akkor a páraelszívó hatékonysága csökken.
A kürtős páraelszívók nagy teljesítményűek, és minden konyha megkülönböztető elemévé válnak. Nagyobb konyhákba alkalmasak, ahol lehetőség van a kürtőn keresztül történő kivezetésre. A falra szerelhetők a felső szekrények közé. Leteheted a voksodat egy hagyományos vagy akár egy üvegből készült, modern design mellet is.
A sziget páraelszívókat a konyhasziget fölé, a mennyezethez erősítik. Ha a tűzhely vagy főzőlap nem a fal mellett van, ez a legjobb megoldás. Nagy teljesítményű és megjelenésével a konyha egyik domináns konyhai eszköze lesz.
Ha kisebb konyhád van, akkor a teleszkópos páraelszívó az ideális választás számodra. A teleszkópos páraelszívó elülső panelje kihúzható, amely csak használat közben látszódik. Készenléti állapotban a kihúzható rész rejtve van, és nem zavarja a konyha egységes megjelenését.
A hagyományos páraelszívó kisebb, mint a kürtős vagy a sziget páraelszívó, így kisebb konyhákban is használható, például panellakásokban. Nem annyira mutatósak, és felszerelésük - általában a felső szekrény alá vagy szabadon a tűzhely fölé - viszonylag egyszerű.
A beépíthető páraelszívók az új konyha kialakításakor kerülnek beépítésre a konyhaszekrénybe, tehát pontosan beleillenek, ugyanakkor nagy a teljesítményük. Figyelni kell a páraelszívó pontos méreteire.
A belső keringtetésű vagy nem kivezetős páraelszívók bárhol megfelelőek, ahol nincs lehetőség a kürtőn keresztüli elszívásra. A belső keringtetésű üzemmód ma már a páraelszívók túlnyomó többségében lehetséges. Szénszűrőt tartalmaznak, amely megtisztítja az elszívott levegőt, ezután visszajuttatja a helyiségbe.
A páraelszívókhoz tartozó kiegészítők között elsősorban szénszűrőket találunk, amelyeket egy bizonyos használati idő után rendszeresen cserélni kell. A páraelszívó zavartalan működését biztosítják, mivel semlegesítik az ételkészítés során keletkező párát és szagokat. Egyéb kiegészítő lehet a dekoratív díszléc, amely design elemként szolgál a páraelszívó megjelenésének egyedivé tételéhez.
Kivezetés üzemmódban a pára a kivezetőcsövön, a kürtőn vagy a szellőzőn keresztül az épületen kívülre kerül. A visszakeringtetés során a levegőt a szénszűrő megszűri, így a levegő megtisztítva jut vissza a helyiségbe.
Minél nagyobb a konyha, annál erősebbnek kell lenni az elszívónak. Az első zárható ajtóig kell számolni a helyet, tehát a nappalival egy légtérben lévő konyha esetén mindkét helyiséget figyelembe kell venni. A páraelszívónak óránként legalább háromszor - lehetőleg tízszer - képesnek kell lennie a térben lévő levegő cseréjére. Például egy 5 × 5 × 2,9 m méretű konyhához legalább 218 m³/h teljesítményű páraelszívóra van szükség. De ez a legkisebb érték, inkább nagyobb teljesítményt ajánlunk, hogy az elszívás a lehető leghatékonyabb legyen.
A szénszűrők aktívszén-patronok, amelyeket a visszakeringtetés üzemmódhoz helyeznek a páraelszívóba, amikor a közvetlen elszívás nem lehetséges. A szénszűrőn keresztül tiszta levegő jut a helyiségbe. Körülbelül fél év elteltével rendszeresen cserélni kell őket, a használat intenzitásától függően, és a zsírszűrőkkel ellentétben nem moshatók.
A páraelszívó optimális hatékonysága érdekében 65–75 cm magasságban kell elhelyezni a főzőlaptól. Gáz főzőlapok esetében 75 cm, elektromos főzőlapok esetében 65 cm magasság ajánlott. A páraelszívó legyen szélesebb, mint a főzőlap.
Kivezetés üzemmódban a pára egy kivezetőcsövön, kürtőn vagy szellőzőn keresztül az épületen kívülre kerül. Az optimális teljesítmény és alacsony zajszint elérése érdekében a kivezetőcsőnek a lehető legrövidebbnek kell lennie és a lehető legkevesebb kanyarral kell rendelkeznie. Átmérőjének legalább akkorának kell lennie, mint a páraelszívó kivezetésének átmérője.
A visszakeringtetés módot akkor szokták alkalmazni, ha az épület kialakítása nem teszi lehetővé a kürtőben történő elvezetést, azaz általában társasházakban, panellakásokban stb. Ebben az üzemmódban a szénszűrőkre van szükség, amelyek megszűrik a levegőt, majd tisztán juttatják vissza a helyiségbe. A páraelszívó visszakeringtetés közben kissé zajosabb, és kissé alacsonyabb teljesítményű, mint a kivezetés üzemmódban.
A visszacsapó szelepre kivezetés üzemmódban van szükség. A páraelszívó kimeneti nyílásában helyezkedik el, és megakadályozza, hogy a hideg levegő kívülről a helyiségbe jusson, abban az esetben, ha a pára közvetlenül a kürtőn keresztül kerül kivezetésre.
Szójegyzék