VIP BOOST LEGO VIP BOOST LEGO

Milyen felültöltős mosógépet vegyek?

Termékkatalógus

Aktualizálva

A felültöltős mosógépeket kifejezetten kisebb fürdőszobákhoz tervezték, de nemcsak a helytakarékosság az egyetlen előnyük, hanem a ruhanemű felülről történő betöltésének kényelme is, mindemellett a lehető leghatékonyabb mosás érdekében számos okos funkciót kínálnak. Egy felültöltős mosógép általában magasabb, mint elöltöltős társai, jellemzően 90 cm magas. Mivel felülről nyílik, szárítógépet sajnos nem lehet elhelyezni a tetején. Ha kisgyermekeid vannak, akkor az is nagy előny lehet számodra, hogy a kicsik nem tudják elérni az ajtaját.

gőzfunkciós felültöltős mosógép

Néhány tipp az felültöltős mosógép kiválasztásához

 1. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a mosógépnek szánt hely méretei alapján válaszd ki a megfelelő mélységgel és szélességgel rendelkező készüléket

 2. Ne feledd, ahhoz, hogy a felültöltős mosógépet kényelmesen be tudd tölteni, felette annyi szabad térre van szükség, hogy teljesen ki tudd nyitni a dob ajtaját

 3. Gondold át, mely funkciók a legfontosabbak számodra, hiszen nem minden mosógép egyforma

 4. Ha kisbaba van a háztartásban, esetleg a mosógép közvetlen közelében alszol, akkor érdemes lehet felárat fizetni az alacsonyabb zajszintért

 5. Ha terjedelmes ruhadarabokat is mosol, fordíts kiemelt figyelmet a fordulatszámra, illetve arra, hogy mennyire széles skálán lehet azt beállítani

 6. Ha gyakran mosol nagy mennyiségű ruhaneműt, válassz 7 kg vagy annál nagyobb kapacitású mosógépet

Alapvető paraméterek a felültöltős mosógép kiválasztásához

A mosógép mélysége

A felültöltős mosógép szabványos méretei a következők: magassága 90 cm, szélessége 40 cm, mélysége általában 60 cm. Elérhetőek azonban nem szabványos méretű, például nagyobb mélységű mosógépek is, ezért vásárlás előtt gondosan mérd le a fürdőszobában vagy más helyiségben azt a területet, ahová az új mosógépet szánod, majd ellenőrizd, hogy a kiválasztott modell kényelmesen odailleszkedik-e, nem lesz-e útban.

A mosógép szélessége

A felültöltős mosógép esetében ez a paraméter pontosan az ellentettje az elöltöltős mosógépek méretének. A leggyakoribb típus a 40 cm széles felültöltős mosógép. Első ránézésre meglepő lehet, de mivel a mélysége 60 cm, gond nélkül kimossa egy közepes méretű háztartás szennyesét.

A mosógép kapacitása

A felültöltős mosógép dobja kisebb, mint az elöltöltős modelleké, de így is képes lehet akár 10 kg ruhanemű kimosására, de az biztos, hogy egy közepes méretű háztartást igényeit kényelmesen kiszolgálja. Az 1-2 tagú háztartások számára a 6 kg vagy annál kisebb kapacitás is elegendő, a 3 vagy több tagú családok számára már inkább 7 kg vagy annál nagyobb kapacitású mosógép ajánlott.

A mosógép motorja

A motor határozza meg a felültöltős mosógép zajszintjét és energiafogyasztását. Három alapvető motortípussal találkozhatsz, melyek közül az első típust egyre kevesebben használják, mivel ma már meglehetősen elavult technológiának számít.

 • Klasszikus motor

Az újabb típusokhoz képest a hagyományos motor zajosabb és nagyobb az energiafogyasztása, mivel a dob tengelyétől távol helyezkedik el és a villamos energia átvitele a motorba szénkefén keresztül történik. A szénkefék idővel elhasználódnak és cserélni kell. Négy alapvető alkatrészből áll: motor, szíj, szíjtárcsa és dob.

 • Inverter motor

Az inverter motoros felültöltős mosógép, a klasszikushoz hasonlóan, egy motorból, egy szíjból, egy szíjtárcsából és egy dobból áll, valamint ezek elhelyezkedése is azonos. Ennek ellenére lényegesen alacsonyabb a zajszintje és energiafogyasztása, mint a hagyományos motoroké, mivel vezérlése elektronikus. Ennek köszönhetően szabályozása közvetlen és zökkenőmentes. Ezenkívül az elektronikus fordulatszám-szabályozás elve csökkenti a rázkódást és a kopást, valamint nagyobb teljesítményt nyújt alacsonyabb zajszint mellett.

 • Direct drive - közvetlen hajtású motor

A közvetlen hajtású motor a legmodernebb motortípus, a legjobb mosógépekben ilyen található. A motor a dob tengelyén helyezkedik el, így nincs szükség szíjra és szíjtárcsára. A dob meghajtása közvetlen módon történik, mely növeli annak irányíthatóságát és stabilitását. Ennek köszönhetően a direct drive motoros mosógép használat közben kevésbé rázkódik.

A mosógép zajszintje

A mosógépek esetében kétféle zajszintet különböztetünk meg, mégpedig mosás és centrifugálás közbeni zajszintet. A legtöbb elöltöltős- és felültöltős mosógép a C zajkibocsátási osztályba tartozik, mely 50 és 60 dB közötti mosást és 70-80 dB közti centrifugálást jelent, de kaphatók ennél csendesebb modellek is. Összehasonlításképp, a csendes suttogás 30 dB, egy átlagos beszélgetés 60 dB, a porszívózás körülbelül 80 db.

Fordulatszám

A nagyobb fordulatszámú centrifugálás leginkább akkor fontos, ha gyakran mosol kabátokat, pulóvereket és egyéb nagyobb ruhadarabokat. Egy C centrifuga osztályú mosógép már könnyen eltávolítja a nedvesség nagy részét a nagyobb ruhákból is.

Szárítógépet használsz, vagy azt is tervezel venni a közeljövőben? Amennyiben igen, a lehető legtöbb nedvesség eltávolításához legalább B centrifuga hatékonysági osztályba sorolt mosógépet ajánlunk. Így a ruhanemű hatékonyabban szárítható és akár egy rövidebb szárítási ciklus után is teljesen száraz lesz. A fordulatszám lefelé szabályozható, így nem kell attól tartanod, hogy az 1400-as fordulatszámú mosógép kárt tesz a kényesebb ruhadarabjaidban.

 • 1200 fordulat/perc: átlagos mosáshoz ideális - eltávolítja a legtöbb nedvességet még a nagy ruhadarabokról is (kabát, pulóver, nadrág stb.)
 • 1400-1600 fordulat/perc: nagyon intenzív centrifugálás - a ruha készen áll a szárítógépre (alacsonyabb sebesség esetén a ruhanemű szárítógépben történő szárítása energia- és időigényesebb)

Energiaosztály

Az energiaosztály a készülék működésének energiaintenzitása szerinti csoportosítását jelzi. A könnyebb kiválasztás érdekében minden mosógép energiacímkével van ellátva. Az energiacímkén az energiahatékonyság mellett fel van tüntetve az éves energiafogyasztás, mely 100 normál mosási ciklusra vonatkozik, valamint a ciklusonkénti vízfogyasztás, a zajkibocsátás és a centrifuga hatékonysága is. A leggazdaságosabb mosógépek értelemszerűen az A megjelölést kapják.

Hozzávetőleges mosásonkénti energiafogyasztás

Energiafogyasztás

Fogyasztás kWh-ban

Költség HUF-ban

A 0,65 24,7
B 0,70 26,6
C 0,75 28,5
D 0,85 32,3

* 38 Ft/kWh-val számolva

* Az energiafogyasztást befolyásolja a mosógép motorja, a kiválasztott program, a dob térfogata és egyéb tényezők is.

Energiacímke

Egyéb kiegészítő funkciók

A felültöltős mosógép kiválasztásakor érdemes szemügyre venni a rendelkezésre álló hasznos funkciókat is:

 • Gyermekzár – megakadályozza a beállított funkciók véletlen megváltoztatását.

 • Aqua stop – a készülék vagy a tömlő károsodása, vagy meghibásodása esetén automatikusan elzárja a vízellátást.

 • Késleltetett indítás – lehetővé teszi a mosási ciklus kezdési idejének pontos beállítását.

 • Gyorsprogram – 15-30 perces mosási program beállítása.

 • Súlyérzékelés – a mosógép magától felméri, hogy mennyi és milyen típusú ruhanemű került a dobba, és ennek megfelelően állítja be a mosási programot, így minimalizálja a víz- és áramfogyasztást.

 • 6. érzék – kiváló teljesítményt nyújt azáltal, hogy a beépített intelligens szenzorok érzékelik a betöltött ruha mennyiségét, ennek megfelelően kerül szabályozásra a fogyasztás, a mosási program folyamatos nyomon követése mellett.

A felültöltős mosógépek típusai

Hagyományos felültöltős mosógépek

 • Alkalmas kisebb fürdőszobákba és helyiségekbe
 • Akár 10 kg ruhanemű mosására
 • A ruhanemű kényelmes betöltése a dobba
 • Alkalmas gyermekes családok és allergiások számára

A hagyományos felültöltős mosógép leginkább kisebb fürdőszobákba alkalmas. Nagyobb mennyiségű ruha mosására is megfelelő, ellenben kevesebb helyet vesz el a térből, mivel az ajtaja felfelé nyílik, ennek köszönhetően könnyen megtölthető a ruhaneművel. Gond nélkül kimossa a párnákat, takarókat és egyéb terjedelmes dolgokat is, ami fontos lehet, ha van a családban allergiás. Ha azonban szárítógépet használsz, a kisebb kapacitás miatt a ruhaneműt többször kell szárítani.

Előnyök és hátrányok
 • Kényelmes ruhabetöltés felülről
 • Helytakarékosság a fürdőszobában - nagy kapacitású mosógép esetén is
 • Kisgyermekek nem érik el a dobot és a vezérlőgombokat
 • Magasabb vízfogyasztás
 • Korlátozott modellválaszték
Felültöltős gőzmosógépek

Felültöltős gőzmosógépek

 • Kíméletes a hétköznapi ruhaneműkkel és a finom szövetekkel is
 • Felfrissíti a ruhaneműt, eltávolítja a nem kívánt szagokat
 • A felültöltős gőzmosógép alkalmas érzékeny bőrűek és kisgyermekek számára
 • Általában halkabban mos, mint a hagyományos típusú mosógépek

A magas gőzhőmérséklet gyorsabban felmelegíti a dob belsejét, mint a víz, ennek köszönhetően a gőzfunkciós felültöltős mosógép energiatakarékos megoldást jelent. Ezenkívül a gőz megbízhatóan távolítja el a szennyesben található baktériumokat és allergéneket.

Előnyök és hátrányok
 • Alkalmas allergiások és gyermekek ruháinak mosására
 • Higiénikus mosás, kellemetlen szagok eltávolítása
 • Gyengéd a finom anyagokhoz, például a selyemhez és a csipkéhez
 • Minimalizálja a ruha gyűrődését
 • Gazdaságos mosás
 • A mosási ciklusok tovább tarthatnak
 • Nem képes eltávolítani bármilyen foltot
 • Korlátozott modellválaszték

Gyakran ismételt kérdések felültöltős mosógép kiválasztásakor

Mekkora a mosógép kapacitása?

Felültöltős mosógépet leginkább olyan háztartásokba vesznek, amelyek kisebb fürdőszobával vagy szokatlan belső elrendezéssel rendelkeznek. A kapacitás szempontjából azonban ugyanaz vonatkozik rá, mint az elöltöltős mosógépekre, tehát 1 vagy 2 tagú háztartásba egy 6 kg kapacitású készülék is elegendő. Egy négytagú család igényeit a 9 kg-os kapacitás képes kiszolgálni, ennél nagyobb családok számára inkább az elöltöltős mosógépeket ajánljuk.

A mosógép melyik energiaosztálya a legelőnyösebb?

Az energiaosztály az energiafogyasztásról, a vízfogyasztásról és a mosás hatékonyságáról árulkodik. A leggazdaságosabb mosógépek A, B és C jelöléssel vannak ellátva. Magasabb energiaosztály mellett a készülék ára gyakran több, így az A osztályú mosógépeket leginkább gyakori mosáshoz ajánljuk, mivel így a felár viszonylag rövid időn belül megtérül.

Ugyanolyan jól mos a felültöltős mosógép, mint az elöltöltős?

Általánosságban elmondható, hogy a mosás minősége szempontjából tulajdonképpen nincs különbség az elöltöltős- és a felültöltős mosógépek között. A mosás minőségét tehát mindig az adott modell funkciói és technológiája határozza meg.

Fogalomtár – mosógépek

Gyorsprogram

A hagyományos programok mosási ciklusa általában legalább egy óra. Napjainkban egyre népszerűbbek a 15-30 perces gyorsprogramokat is kínáló mosógép modellek, amelyek ideálisak az enyhén szennyezett vagy átizzadt ruhák mosásához.

Inverter motor

Az inverter motor megbízhatóbb és időtállóbb, mint a hagyományos szénkefés motor. A szénkefék idővel elkopnak, amely súrlódáshoz és szikrázáshoz vezet. Az inverter motor az elektronikus sebesség-szabályozás elvén működik, amely csökkenti a rázkódást és a kopást, továbbá magasabb teljesítményt biztosít alacsonyabb zajszint mellett. Az inverter motorok gyártói általában 10 éves garanciát kínálnak.

Gőzmosás

A gőzmosás egy olyan technológiai eljárás, mely során a gőz segítségével fellazulnak a ruhák szálai, így a mosószer egészen mélyen képes kifejteni a hatását és eltávolítja a makacsabb foltokat is. Garantálja a mosópor maradványok jobb kiürülését is.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ