Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Notch: a korábban nélkülözhetetlen tervezési elem lassan feledésbe merül

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A keret nélküli telefonok megjelenésével a gyártóknak foglalkozniuk kellett az előlapi kamera és egyéb érzékelők elhelyezésének kérdésével, vagy inkább problémájával is. A notch a mobiltelefonok kijelzőjén használt kivágásnak a megnevezése. A notch alternatívája az úgynevezett "lyukas" kijelző, amelyet például a Samsung Galaxy S21-nél is láthatunk.

Mi az a notch? - TARTALOM

A notch és a története

Ez a megoldás először az Essential Phone telefonnál jelent meg, ahol a kamerát a kijelzőn elhelyezett kivágásba helyezték. A koncepciót azonban főleg az iPhone X tette népszerűvé, amelyen nemcsak a kamera, hanem a Face ID funkcióhoz szükséges érzékelők is az úgynevezett notch-ban kaptak helyet. Sikerét követően a kivágás elterjedt, sok kínai telefon esetében is használták.

Idővel a gyártók a képernyő kivágásait azonban fokozatosan minimalista, csepp alakú kivágásokra csökkentették, de úgy fest, hogy lassan már az ilyen megoldások is háttérbe szorulnak és az előlapi kamerák ezentúl a fentebb már említett "lyukas" kijelzőkben foglalják el helyüket.

A gyártók következő lépése a közeljövőben valószínűleg az lesz, hogy a kamerát a telefon kijelzője alá helyezik, így a képernyő egységes felületét egyáltalán nem bontja meg semmi. Az első ilyen telefon az összehajtható Samsung Galaxy Z Fold3 5G volt, de egyelőre ez az egyetlen ilyen készülék, és még nem tudni, hogy a gyártó más telefonjaiban is elkezdi-e majd alkalmazni.

A notch előnyei és hátrányai

A kijelző kivágása lassan már kihalófélben van, de a maga idejében részben formatervezési funkciót töltött be. Mint minden technológiának, a notch-nak is megvoltak, illetve megvannak a maga előnyei és hátrányai. A legfontosabb kérdések, amelyeket egy ilyen eszköz beszerzése előtt érdemes feltenned magadnak, a következők:

  • Nem probléma számomra a hosszúkás kijelző? A Notch főleg olyan telefonokon használatos, amelyek képaránya 18:9 vagy nagyobb, így a 16:9-es képarányra előkészített alkalmazásoknak nem kell alkalmazkodniuk a vágáshoz.
  • Sok értesítést kapok? A kivágással ellátott telefonoknál az állapotsor rövidebb, emiatt nem fér el annyi ikon.
Mobily s notchem
A kivágással ellátott mobiltelefonok az iPhone X érkezését követően terjedtek el, azonban a "lyukas" kijelzőknek köszönhetően a notch csillaga ma már leáldozóban van (kép forrása: twitter.com)
i Ezek is érdekelhetnek:

A Notch egykor a keret nélküli telefonok alapvető jellemzője volt, ma már azonban a "lyukas" kijelzők egyre inkább a háttérbe szorítják. Mégis, a notch-nak köszönhetjük az okostelefonok formatervezésének egy kulcsfontosságú evolúciós fázisát.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ