AlzaBoxy Q1 Xiaomi 14

A watchOS 8 operációs rendszer hamarosan megérkezik

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Az egyre növekvő verseny ellenére az Apple Watch sokáig a legkelendőbb okosóra maradt a piacon. Jelentős részét képezi a watchOS operációs rendszer, amely elegáns formatervezést és (szinte) a tökéletességig feszített funkciókat kínál. És természetesen, tökéletes csatlakozást nyújt az iPhone-nal. Mikor adja ki az Apple a legújabb watchOS 8-at és melyik órán lesz telepítve?

A watchOS 8 operációs rendszer hamarosan megérkezik – TARTALOM

 1. Az okosórák operációs rendszere fontos
 2. Az Apple Watch működéséhez iPhone-ra van szükség
 3. Részletek a watchOS rendszerről
 4. Mit javíthat az Apple az alvásfigyelés keretein belül?
 5. Melyik Apple Watch támogatja az watchOS 8 frissítést?
 6. Mit fejleszthet az Apple a watchOS-ben?

Az okosórák operációs rendszere fontos

Annak ellenére, hogy a versenytársak megpróbálták utánozni az Apple Watch-ot, az Apple továbbra is az első számú vezető az okosórák területén. Hogyan lehetséges ez? Ez ismét az Apple megközelítésének köszönhető, amely teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja mind a hardvert, mind pedig a szoftvert. És ez az, amellyel izgalmas hozzáadott értéket hoz létre. Az Apple jól tudja ezt, ezért folyamatosan jelentős frissítésekkel bővíti operációs rendszerét. És még mindig támogatja a viszonylag régi Apple Watch-ot is. A közelgő watchOS 8 a 2017-ből származó Apple Watch Series 3 számára is elérhető lesz.

Apple Watch, menü, watchOS
A watchOS rendszer alapmenüje és a telepített alkalmazások ikonjai. Tartsd lenyomva, ha másra van szükséged.

Másrészről, más gyártók okosórái gyakran rendelkeznek érdekes funkciókkal és sikeres formatervezéssel, ám az esetek döntő többségében operációs rendszerek különböző verzióival szenvednek. Hála ennek a megosztottságnak, minden egyes gyártó saját "áruházat" kínál alkalmazásokkal, ám ezek csak korlátozott számban érhetők el. Amelyet végre a Samsung megértett, és a Google-lal együtt a Tizen és a Wear OS legjobbját gyúrták össze. Ez azt jelenti, hogy még az androidos okosórák területén is valódi konkurenciát jelenthet az Apple Watch számára.

Az Apple Watch-ot csak iPhone-nal tudod párosítani

Mielőtt közelebbről is megnéznénk magát a watch OS-t, szeretnénk kiemelni, hogy az Apple Watch nem használható más telefonnal, csak iPhone-nal. Ez nagy különbség a többi okosórákhoz képest, amelyek mindkét kulcsfontosságú platformon (Android és iOS) működnek. A háttérben a watchOS rendszer teljesen össze van kötve a iOS-szel, amely felhasználóbarát ugyan, de ezáltal egy teljes mértékben zárt felületet hoz létre. Ha Apple Watch-ot szeretnél, de iPhone-t nem, a lehetőségeid nagyon korlátozottak - például az óra csak önmagában történő használata. Azonban egy ilyen megoldásnál több "de" is akad. További információt az Apple Watch és Android című cikkünkben találsz.

Milyen iPhone szükséges az Apple Watch aktiválásához?

Ha Apple órát szeretnél venni és az almás telefont csakis órakezelési célokra használnád, akkor a helyzet megoldása nem feltétlenül lesz költséges. Az Apple Watch használatához nem muszáj iPhone 12-t beszerezned, hiszen az okosóra Apple menedzsmentjére egy régebbi iPhone, vagy az olcsóbb, új iPhone SE is képes. Vedd figyelembe, hogy nem minden régi iPhone támogatott az egyes Apples Watch-okon. Alábbiakban részletesebb áttekintést kaphatsz:

 • Apple Watch – ha az Apple Watch-ok eredeti, 2015-től induló generációjáról van szó, az iPhone 5 iOS 8.2-vel elegendő lesz az üzembe helyezéshez.
 • Az Apple Watch Series 1 és Series 2 működtethető ugyanazzal az iPhone-nal, de már iOS 11-et igényelnek.
 • Az Apple Watch Series 3, 4, 5, 6 és SE legalább iPhone 6s-t és iOS 14-et igényel. Néhány, Cellular technológia nélkül iPhone 6-al is használható.
 • Szóval, ha van ilyen telefonod elfekvőben a fiókodban, vehetsz Apple Watch-ot és könnyedén beállíthatod egy ilyen régebbi iPhone-nal.

Apple Watch, kezdeti párosítás iPhone-nal, watchOS
Az Apple Watch kicsomagolása után fontos, hogy egy iPhone segítségével állítsuk be. Android telefonok nem támogatottak. Forrás: apple.com

Részletek a watchOS rendszerről

Az első dolog, amelyet az Apple Watch használatakor meg fogsz tanulni, azok az számlapok. Ezek a használat abszolút alapját képezik, és köszönhetően a watchOS fokozatos frissítéseinek, lehetőségeik és grafikus megjelenésük is egyre bővül.

Számlapok

Minden egyes számlap tartalmaz úgy nevezett komplikációkat. Például, ez lehet a zajszint, a kültéri hőmérséklet, az aktuális szívritmus és egyebek szimbóluma. Minden bizonnyal élvezni fogod a széles körű testreszabhatóságot, ahol az előre elkészített számlapokból pontosan az számodra megfelelőt hozhatod létre. És több számlapot is készenlétben tarthatsz - minden alkalomra mást. Néhányat napközben a munka során fogsz értékelni (például a feladatmegjelenítéssel), délután pedig, amikor sportolsz, jól jön a távolság vagy a pulzusszám kijelzése. A számlapok között egyszerűen átlapozhatsz, ha egyszerűen egyik oldalról a másikra húzod őket. A számlapok központi szerepet játszanak a watchOS koncepcióban. Ezek áttekintést nyújtanak a szükséges adatokról, és hosszas görgetés nélkül biztosítanak hozzáférést a kedvenc funkcióidhoz.

Apple Watch; számlapok; wearables;
A watchOS rendszer új verziója vonzó számlapokkal érkezik. Kép forrása: apple.com

A watchOS 8 izgalmas újdonsága a számlapok megosztásának lehetősége a barátokkal, ahol az előre elkészített számlapokat az iMessage-en keresztül küldhetitek el egymásnak. Lehetőség lesz új számlapok letöltésére is közvetlenül az App Store áruházból vagy különböző alkalmazások beillesztésére a komplikációkba. Könnyedén létrehozhatsz egy "szuperszámlapot".

App Store

A watchOS 6 óta az Apple Watch is tartalmazza a jól ismert App Store-t, ahol kifejezetten az Apple Watch-ra tervezett fizetős és ingyenes alkalmazásokat találhatsz. Ez egy széleskörű alkalmazásgyűjtemény, amely számos kommunikációs, egészségügyi, edzési és időmérési feladatra alkalmas. Más fejlesztőktől származó, iPhone-on lévő alkalmazásokat is telepíthetsz, és új alkalmazásokat szerezhetsz be az App Store-ból, akár közvetlenül az Apple Watch-ra, akár az iPhone-ra. Ezután az összes alkalmazást egyetlen központi asztalon találhatod meg.

Apple Watch; alkalmazások; wearables;
Fedezz fel új alkalmazásokat a beépített App Store segítségével. Kép forrása: apple.com

Kondíció és egészség

Az Apple Watch napjaink egyik legelismertebb eszköze a fitnesz és az egészség nyomon követésére. Az Apple Watch továbbra is pontosan nyomon tudja követni a pulzusszámot vagy a fizikai aktivitást. Ezen felül beépített GPS navigációs vevővel is rendelkezik, így pontosan képes monitorozni a tartózkodási helyedet és mozgásodat. És hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindezek az adatok pontosak, barometrikus magasságmérővel is ellenőrzi azokat. Ha pedig a nap végén megnézed az aktivitási összefoglalót az iPhone-on az Egészség alkalmazásban, akkor tökéletesen pontos feljegyzést kaphatsz a megtett lépésekről, a megtett távolságról, a megmászott emeletekről és méterekről. És ez a legpontosabb a piacon.

Az Apple Watch, ha adsz neki egy esélyt, csodálatos edző lehet. Buzdít, hogy fokozatosan egyre több és több testmozgást végezz. Nem hagy nyugton ülni, versenyben tart önmagaddal. Ha megtanulsz hallgatni rá, garantálom, hogy sokkal többet fogsz mozogni. Nagyon lelkiismeretes az erőfeszítéseiben. Minden reggel megmutatja, hogy a felhasználó milyen haladást ért már el. Minden este tanácsokat ad, hogyan lehet még sikeresebbé tenni az adott tevékenységet. És minden hónapban értékeli az elmúlt időszakot, és új kihívások elé állítja a felhasználót. A fejlődésedet megoszthatod a családoddal vagy a barátaiddal is, így könnyen motiválhatjátok egymást.

Apple Watch; alvásmonizotozás; egészség; wearables;
Állítsd be az ütemezést az Alvás alkalmazásban közvetlenül az Apple Watch-on. Kép forrása: apple.com

Az egészségügy területén például a vér oxigénszintjének, az EKG-nak, a pulzusszámnak és alvás időtartamnak mérését élvezheted. Az összes rögzített érték az Egészség alkalmazásban közvetlenül az iPhone-on tárolódik, ahol részletesen megtekinthetők. És szükség esetén exportálhatod is őket az orvosoddal való konzultációra.

i

Hogyan működik az alváskövetés az Apple Watch-on?

Apple Pay

Az Apple Pay egy egyszerű módja annak, hogy iPhone-oddal vagy Apple Watch okosóráddal fizess az összes érintésmentes fizetési terminálon. Az Apple Pay minden egyes fizetés előtt azonosítást igényel, ezzel is növelve a biztonságot. Az Apple Watch esetében csak annyit kell tenned, hogy a csuklódon viseled az órát, és az máris feloldódik. Tehát jellemzően csak felhelyezed a csuklódra reggel, beírod a biztonsági PIN-kódot, majd kényelmesen fizetsz, ha egyszerűen a csuklódat a fizetési terminálhoz emeled. A fizetés aktiválásához csak nyomd meg kétszer a korona alatti gombot.

Mik az előnyei? A felhasználói kényelem mellett a biztonság az elsődleges szempont. Jelenleg nincs biztonságosabb az érintésmentes fizetéseknél. Az Apple Pay az Apple által ellenőrzött, teljesen zárt watchOS rendszer előnyeit élvezi. Az Apple nem ismeri a fizetési kártya adatait, és a kereskedő sem. Az adatokat az Apple Watch belsejében lévő speciális chip titkosítja. A tranzakció során a fizetési terminál csak egy speciális azonosítót kap, amelyet a bank a fizetés megerősítésére használ. A belépési PIN-kódot még akkor is nehéz kitalálni, ha véletlenül elveszíted az Apple Watch-ot. Minden egyes próbálkozás meghosszabbítja az óra záridejét, amely hamar elriasztja a betolakodót.

A MacBook és az iPhone feloldása

Egyszerre használsz MacBookot és Apple Watch-ot? A watchOS és a macOS összekapcsolásával jelszó megadása nélkül is feloldhatod a MacBook-odat. Ez azért van, mert a csuklódon lévő Apple Watch helyettesíti a bonyolult jelszót.

Az iPhone feloldása hasonló elven működik. Covid idején a Face ID nem működik megfelelően a maszk vagy a légzőkészülék miatt. A legújabb watchOS-frissítéssel azonban csak annyit kell tenned, hogy az órádat feloldva tartod a csuklódon, és ha a Face ID nem ismeri fel az arcodat, az Apple Watch egy pillanat alatt megerősíti a személyazonosságodat.

i A T-Mobile-nál már iPhone nélkül is lehet telefonálni és üzeneteket küldeni az Apple Watch-csal.

Melyik Apple Watch támogatja az watchOS 8 frissítést?

Az Apple minden ősszel kiadja az operációs rendszerek új generációját. Van iOS az iPhone-ra, iPadOS az iPadekre és természetesen watchOS az Apple Watch-ra. Más gyártóktól eltérően azonban az Apple a 2017-es Apple Watch Series 3-at is támogatja a közelgő watchOS 8 részeként. Erre mindenképpen felfelé kell emelnünk a hüvelykujjunkat. Végül is, nézd meg te a kompatibilis eszközöket.

Apple Watch-ok, amelyek támogatják a watchOS 8 frissítést

 • Apple Watch Series 3,
 • Apple Watch Series 4,
 • Apple Watch Series 5,
 • Apple Watch Series 6,
 • Apple Watch Series SE,
 • és természetesen minden más, hamarosan megjelenő Apple Watch.

Mit fejleszthet az Apple a watchOS-ben?

Bár a watchOS felhasználói szempontból nagyon jól megtervezett, még mindig van néhány hiányossága. Kezdjük például az alvás alkalmazással, amely az ágyban töltött idő hosszát és minőségét méri. Az összes lehetséges egészségügyi funkció ellenére az Apple Watch nem képes például mérni az alvás különböző szakaszait, és ennek megfelelően ébreszteni reggel.

A gyakorlatban a podcastok szinkronizálásakor is nagyon gyakran találkozik problémával. És ez egy védett alkalmazás közvetlenül az Apple-től. Ha tehát iPhone nélkül akarsz futni menni, és podcastokat hallgatni Bluetooth-fejhallgatón keresztül, sokszor nem lesz szerencséd. A szinkronizáláshoz ugyanis fel kell tenned az órádat a töltőre, az iPhone-t közvetlenül mellé kell tenned, és várnod kell, hogy mi történik. Ezt biztosan jobban is lehetett volna kezelni.

Apple Watch SE; Apple; smartwatch; hordható elektronika; okosóra; wearables;
Az Apple Watch SE okosóra számos egészségügyi és biztonsági funkcióval rendelkezik.

Az is kár, hogy az Apple nem tanította meg a rendszer Jegyzetek appját, hogy jobban működjön az Apple Watch-on. Hányszor lenne hasznos megnyomni egy ikont a menüben vagy a komplikációkban, majd felmondani egy hangjegyzetet.

Végül ne feledjük, hogy a watchOS ilyen frissítése (például a 6-os verzióról a 7-esre) akár egy órát is igénybe vehet a telepítőfájlok letöltésétől számítva, amely elég hosszú időnek számít.

i Még érdekelhet

Az Apple Watch okosóra a precíz kivitelezésre, a számos egészségügyi funkcióra és az iPhone-nal való tökéletes kompatibilitásra épül. Mindenről, amelyre szükséged van, a watchOS operációs rendszer gondoskodik a háttérben. És hamarosan jön a 8. generáció.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ