Shop roku Alza dny

Milyen okosórát vegyek? (ÚTMUTATÓ)

Termékkatalógus

Melyik számodra a tökéletes okosóra? Útmutatónkkal segítünk megválaszolni ezt a kérdést, bemutatva az okosórák legfontosabb paramétereit, operációs rendszereit és alapvető kategóriáit. Itt minden szükséges információt megtalálsz a kiválasztáshoz.

okosórák; milyen okosórát vegyek; wearables; smartwatch;

Milyen okosórát vegyek? – TARTALOM

Tippek az okosóra kiválasztásához

 1. Tedd fel magadnak a kérdést, mire is fogod leginkább használni az okosórát.
 2. Ne csak a telefonoddal való kompatibilitást ellenőrizd, hanem azt is, hogy a bankod támogatja-e az érintés nélküli okosórával történő fizetéseket.
 3. Olvass el bemutatókat és egyéb cikkeket, ezáltal megismerheted az egyes termékekkel kapcsolatos valós tapasztalatokat.
 4. Ne becsüld alá semmiképp az operációs rendszerek fontosságát. Az okosórák között igazán nagy különbségek vannak.

Alapvető paraméterek az okosóra kiválasztásához

A legjobb módja az okosóra kiválasztásának, ha megérted annak paramétereit és jellemzőit. Csak így leszel képes önállóan értékelni bármelyik modellt, és kiválasztani az igényeidnek és vágyaidnak legmegfelelőbb okosórát. Ha az alábbiakban összegyűjtött információkat felhasználva választod ki a következő okosórádat, a befektetett erőfeszítés többszörösen megtérül. Ezért állítottuk össze ezt az útmutatót, amelyből mindent megtudhatsz, amit a helyes kiválasztáshoz tudnod kell.

Méretek és formatervezés

Az okosórák különböző megjelenésekben, méretekben és formákban kaphatók. A geometria tekintetében a kínálatban a kerek kijelzővel rendelkező modellek dominálnak, amelyek mindenekelőtt időtlen formatervezésükkel tűnnek ki. A szögletes változatokat viszont a fényesebb kijelző, a könnyebb kezelhetőség és gyakran vékonyabb kialakítás jellemzi.

Míg egyes okosórák masszív kialakításúak, mások egy hagyományos karórával nagyjából megegyező, kisebb méretben készülnek. Sok modell több méretben is kapható, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb méretet. A kisebb változatok azonban rövidebb akkumulátor-üzemidővel rendelkezhetnek, vagy hiányozhatnak belőlül bizonyos fejlettebb funkciók (pl. a Bluetoothon keresztüli hívás lehetősége). Az esetleges különbségekre általában a gyártó felhívja a figyelmet.

Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a formatervezésre is, amit a "stílusos" kategóriába tartozó okosórák növekvő száma is bizonyít. És bár ezek olyan modellek, amelyek elsősorban ellenállhatatlan divatkiegészítők, nem szűkölködnek olyan alapvető és közepes funkciókban, amelyekre egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. Különleges kategóriát képeznek az úgynevezett hibrid modellek, amelyek a hagyományos mechanikus mutatót alapvető okosorak funkciókkal kombinálják, és gyakran beépített (rejtett) kijelzővel is rendelkeznek, amely csak akkor jelenik meg, ha szükséges (lásd az alábbi képet).

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;
A Garmin Vívomove okosóra sorozat a hibrid modellek közé tratozik, amely a mechanikus mutatót és a kijelzőt ötvözi.

Anyag, tartósság és vízállóság

Az okosórák gyártásához különféle anyagokat, vagy akár anyag-kombinációkat használnak fel. A prémium titán, mint nagyon könnyű és rendkívül erős elem mellett gyakran találkozhatunk alumíniummal, a kiváló minőségű polimer (műanyag) különböző változataival vagy rozsdamentes acéllal, amely általános tartósságáról ismert.

Az anyagok sokfélesége a szíjakban is megmutatkozik. Gyakran találkozhatunk szilikonnal, amely olcsó, kényelmes, és mivel nem képes felszívni a vizet vagy az izzadságot, úszáshoz és sportoláshoz is tökéletes választás. Sok esetben fém-, bőr- vagy egyéb szíj jár az órához, ezek elősorban a formatervezésükkel, megjelenésükkel tűnnek ki. Szintén egyre elterjedtebb az egyszerű és gyors váltási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy az aktuális alkalomnak vagy hangulatnak megfelelően válassz szíjat. Bár a legtöbb gyártó a Quick Release heveder rögzítési rendszert használja, egyes márkák más rendszert használhatnak. Az okosóra szíjának szélességét is figyelembe kell venni, ez többnyire 18 és 22 mm között mozog. A csereszíjak választékát itt tekintheted meg.

Különleges jellemzőnek számít a vízállóság. Míg egyes órák egyáltalán nem rendelkeznek védelemmel, mások ellenállnak a vízcseppeknek (amikor esik az eső vagy kezet mosol), vagy pedig kibírják a vízbe merülést, akár a búvárkodást is. A vízállóság szintjét jellemzően az ATM minősítés jelzi, amely alapértelmezés szerint 5 ATM vagy annál nagyobb mélységben történő búvárkodás nélküli úszást garantál. Egyes modellek esetében a gyártó 3 ATM-es ellenállóságot ad meg, így rajtad áll, hogy a gyártóban vagy a nemzetközileg elismert szabványokban bízol-e meg. Találkozhatunk méterben kifejezett vízállósággal is (pl. 50 méterig), de ez az információ nem szó szerint értendő, és az említett 50 méter valójában sok esetben csak a felszín közelében való úszást teszi lehetővé.

Sok gyártó inkább a védelem mértékének (IP) minősítését adja meg, amely általában két számjegyből áll (például IP68). Egyszerűen fogalmazva, az első szám a porállóság szintjét jelzi, míg a második érték a folyadékok elleni védelem szintjét (azaz az ATM-nek megfelelő értéket). Az ATM és IP értékek részletesebb magyarázatát lásd a Hogyan válasszunk órát úszáshoz vagy merüléshez című cikkben.

Az okosórákat a legigényesebb körülmények között, speciális szabványoknak megfelelően gyártják. A legelterjedtebb a MIL-STD-810G katonai szabvány, amely garantálja az alacsony és magas hőmérsékletnek, a napfénynek, a páratartalomnak, a sós környezetnek, valamint a hőmérséklet- és nyomásingadozásoknak való ellenállást.

A viszonylag sérülékeny kijelzőt gyakran speciális, tartós üveggel védik, leggyakrabban Corning Gorilla Glass típusú üveggel, amelyről a Corning Gorilla Glass védőüveg című cikkünkben olvashatsz. A drágább modelleknél a zafírkristályt részesítik előnyben, amely rendkívül kemény, ezért különösen ellenálló a karcolásokkal szemben. Az okosórák széles skálája nem meghatározott edzett üveggel van felszerelve, ezek tartósságát nehéz megbecsülni. Sok vásárló ezért inkább biztosra megy, és kijelzővédő fóliát vásárol, amely bármilyen sérülés esetén könnyen és olcsón lecserélhető.

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;
A zord kültéri körülményekhez tervezett modellek gyakran a katonai tartóssági szabványoknak is megfelelnek.

Kijelző és vezérlés

Az okosórák különböző típusú kijelzőket használnak, amelyek jellemzői jelentősen eltérnek egymástól. Mindegyik változatnak megvannak a maga hátrányai illetve előnyei, ezért meg kell fontolnod, hogy mely tulajdonságokat részesíted előnyben. Nézzük meg a leggyakoribb típusokat.

 • AMOLED – egy egyre elterjedtebb kijelzőpanel-típus, amely az összes technológia közül a legtöbb helyzetben a legszebb képet nyújtja. Élénk színekkel, valódi feketével (amely nem csak sötét szürke), nagy kontraszttal és kiváló betekintési szögekkel rendelkezik. Az AMOLED-kijelző általában ki van kapcsolva, és csak gombnyomással, csuklód felemelésével vagy a kijelző megérintésével aktiválható. Ezért fejlesztették ki az Always-on funkciót, amely folyamatosan megjeleníti az alapvető információkat a kijelzőn, eközben pedig kevesebb energiát fogyaszt, mintha a képernyő a teljes felületén be lenne kapcsolva. Másrészt az AMOLED hátránya az átlag alatti olvashatóság a napfényben, amit a kijelző maximális fényereje is befolyásol - minél jobban világít a kijelző, annál jobban olvasható.

 • Transzreflektív kijelző - a jobb olvashatóság érdekében kihasználja a ráeső környezeti fényt. Ez megkönnyíti az információk leolvasását még közvetlen napfényben is, így a transzflektív kijelző a szabadtéri sportolók számára a legkézenfekvőbb választás, különösen nyáron. Ez a kijelző folyamatosan működik, és nem kell semmilyen interakcióval bekapcsolni. Sötétben viszont olvashatatlan, ezért ilyenkor be kell kapcsolni a háttérvilágítás funkciót, amely lehet színes (általában kék). A legtöbb Garmin márkájú okosóra transzflektív kijelzőt használ.

 • LCD – bár kisebbségben van a piacon, egyes gyártók még mindig szívesen használják alacsony ára miatt, ami az óra alacsonyabb árában is megmutatkozik. Az AMOLED-hez képest az LCD hosszabb élettartammal rendelkezik, emellett remekül olvasható a napfényben.

Minden kijelző fontos jellemzője a felbontás, amelyet pixelben adnak meg (pl. 300 × 300 px). Minél nagyobb ez az érték, annál finomabb a kép. A képernyő mérete is szorosan összefügg a felbontással, mivel minél nagyobb a képernyő azonos felbontás mellett, annál rosszabbul néz ki a kép (így a 300 × 300 px rosszabbul néz ki egy 1,4 hüvelykes kijelzőn, mint egy 1,2 hüvelykes kijelzőn). Az ideális paraméter azonban, amellyel nem találkozunk túl gyakran, a PPI (pixelek száma hüvelykenként). Ez a felbontásból és a képernyő méretéből számítja ki a kijelző finomságát - vagyis azt, ami minket leginkább érdekel. Ami a kijelző méretét illeti, ezt általában milliméterben vagy hüvelykben (a " jel) megadott átlóval jelzik, ahol 1 hüvelyk 25,4 mm.

A kijelzővel szorosan összefügg a vezérlés. A legtöbb okosóra egy vagy több gombbal kombinált érintőképernyővel vezérelhető. Sok modell azonban egyáltalán nem rendelkezik érintőképernyővel. Ezek főként sport- és outdoor modellek, melyek esetében gyakran inkább a gombokat használjuk az izzadt, piszkos kezek vagy például a koszos kesztyűk miatt. Az érintőképernyő azonban gyorsabb és intuitívabb interakciót kínál, ezért az utóbbi időben már megjelent olyan tipikus kültéri órákban is, mint a Garmin Phoenix 7. A forgatható lunetta, amelyet például egyes Samsung okosórák is kínálnak, egyszerű és intuitív kezelést tesz lehetővé. Az Apple Watch csúcsminőségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a páratlan forgatható koronája (Digital Crown).

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;
Az alacsony (balra) és a magas (jobbra) felbontás összehasonlítása.

Univerzális okos funkciók

Az általánosan elérhető funkciók közé tartozik az idő, az ébresztő, a stopper és a visszaszámlálás. Egyes funkciók azonban internetkapcsolathoz kötöttek, akár közvetlenül Wi-Fi- vagy LTE-kapcsolaton keresztül, akár közvetve egy internetre csatlakoztatott telefonon keresztül, így hozzáférést biztosít az időjárás-előrejelzésekhez, az alkalmazás-áruházakhoz és az értesítésekhez. Egyes okosórák azonban nem támogatják az összes magyar betűt, bár a frissítések gyakran megoldják ezt a problémát. Az értesítésekre való reagálás képességében is vannak különbségek - míg egyes modellek lehetővé teszik, hogy előre elkészített üzenettel, szmájlikkal, kipötyögéssel vagy szöveg diktálásával válaszoljunk, más okosórák csak tájékoztatnak minket, és csak a telefonon válaszolhatunk.

Ritkább funkciónak számít a telefonhívás, amelyhez beépített mikrofonra és hangszóróra van szükség. Ha az okosóra lehetővé teszi a telefonálást, akkor az leggyakrabban Bluetooth kapcsolattal, a csatlakoztatott telefonon keresztül történik. Vannak azonban olyan modellek is, amelyekbe (elektronikus) SIM-kártyát helyezünk, és az okostelefontól függetlenül telefonálhatunk (lásd Apple vagy Samsung). A speciális órák beépített kamerával is rendelkezhetnek, amely lehetővé teszi a videohívásokat, ami különösen gyakori a gyermekek vagy idősek számára készült modellek esetében.

A zene kezelésében is hatalmas különbséget figyelhetünk meg. Ha a zene a telefonon szól, általában nem jelent problémát az óráról történő vezérlés. Néhány okosórára azonban közvetlenül is le lehet zenét tölteni, majd telefon nélkül hallgatni, ami különösen hasznos, ha sportolunk, vagy ha otthon akarjuk hagyni a nehéz telefonunkat. Bár egyes órák hangszóróval is fel vannak szerelve, amelyek lehetővé teszik a zenelejátszást, mégis a vezeték nélküli fej- és fülhallgatók, Bluetooth hangszórók és más külső eszközök összehasonlíthatatlanul jobb zenehallgatási élményt nyújtanak. A zenével kapcsolatban a belső tárhely mérete (GB-ban megadva) is fontos, ami azt jelzi, hogy hány dal (valamint alkalmazások és egyéb dolgok) férnek el az okosórán.

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;
Számos okosóra lehetővé teszi a zenék tárolását és lejátszását.

Sport funkciók

Az okosórák beszerzésének leggyakoribb oka a fizikai aktivitás mérésére irányuló igény. Az okosórák, akárcsak a fitneszkarkötők, folyamatosan figyelik a normál mozgást, a lépések számát, a megtett távolságokat, az elégetett kalóriák számát, a megmászott emeletek számát és még az egészségtelen passzivitásra is figyelmeztetnek (például hosszas ülés közben).

Az okosórák azonban jelentősen különböznek egymástól az egyes sportok monitorizálása tekintetében. Míg az alapmodellek csak körülbelül öt különböző tevékenységet támogatnak, más órák több mint száz üzemmóddal rendelkeznek. Tehát magadnak kell ellenőrizned, hogy kedvenc sportágad szerepel-e a kínálatban. Az egyes mérések szélességében és kifinomultságában is találhatunk különbségeket - egyes okosórák csak alapadatokat jelenítenek meg (ami általában elég a szabadidős sportolóknak), míg mások professzionális adatokkal szolgálnak, például a golfozás során a lendület erejét, az úszási stílus felismerését, a kiindulási ponthoz való navigációt és még sok mást.

Az okosórák, akárcsak a fitneszkarkötők, általában pulzusmérést is kínálnak. Ez az, ami az edzésintenzitás elsődleges mutatója, ami kulcsfontosságú a kívánt célok (például a zsírégetés) elérése szempontjából. A sportosabb vásárlóknak mindenképpen érdemes megfontolniuk a fejlettebb funkciókkal rendelkező okosórákat, mint például az edzés effektivitásának kiszámítása, a regenerációs idő, egy teljes edzésterv létrehozása, virtuális edző általi vezetés az edzés során, gyakorlatok széles kínálata, beleértve az edzés előtti bemelegítéseket és még sok minden mást. Az egyéb funkciók között találhatunk iránytűt, magasságmérőt, hőmérőt, fordulatszámmérőt, barométert (meghatározza a légköri nyomást), oximétert, amely a vér oxigénellátottsági szintjét vagy a VO2 Max-ot mutatja, mint a fittségünk mutatóját. A fejlett funkciókról bővebben lásd az Okosórával a jobb kondíció felé című cikkünket.

A globális műholdas helymeghatározó rendszerek szintén keresett paraméterek. A leggyakoribbak a GPS, a Galileo, a Glonass és a BeiDou, amelyek közvetlenül az okosórákba vannak integrálva, de használhatják a telefon GPS-ét is. Bár ennek a funkciónak a bekapcsolása lényegesen gyorsabb akkumulátor-lemerülést eredményez, viszont kapunk egy útvonal-nyilvántartást a térképen, az egyes szakaszokon elért sebesség kijelzését, pontosabb adatokat a megtett távolságról és egyéb lényeges információkat a teljesítményünkről.

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;

Az egészségedet szemmel tartó funkciók

Az okosórák az egészségünket is nyomon követhetik. Manapság már képesek folyamatosan mérni a pulzusszámot, ami azonnal figyelmeztet minket az esetleges rendellenes értékekre. Az alvás elemzése is széles körben elterjedt, hasznos információkat adva annak hosszáról, fázisairól, megszakításairól és egyéb értékeiről. Egyes okosórák még a leggyakoribb alvászavarokat is felismerik, és korai diagnózissal szakemberhez irányítanak minket.

Egyes gyártók (Garmin, Huawei, Honor...) elemzik a pulzusszám-változékonyságot is, amelyből kiszámítják az úgynevezett stresszt. Ez azonban nem pszichológiai stressz, hanem a szervezetet érő általános stressz, amelyet a fizikai edzés mellett a táplálkozás, az akut betegség és más stressztényezők is befolyásolnak. Ez információt ad az elmúlt órák és napok általános kimerültségéről, ami lehetővé teszi a minőségi tervezést, nemcsak a fizikai mozgás tekintetében. Egyes Garmin és Xiaomi okosórák a felhasználó hátralévő energiaértékét is képesek mérni, mely érték 0-100% között mozoghat, és meglepően pontos.

Az EKG mérésére alkalmas okosórák is egyre népszerűbbek, és egyes modellek még a vérnyomást is képesek megbecsülni. Sok óra képes az elfogyasztott folyadék mennyiségéről is adatot közölni, így abszolút áttekintést ad a folyadékbevitelről. A nők a menstruációs cikluskövetés funkcióját is használhatják, így számos hasznos adathoz jutnak hozzá. Az okosórák azonban akár az emberek életét is megmenthetik. Sőt, bizonyos modellek automatikus esésérzékelővel vagy SOS-gombbal is fel vannak szerelve, így baleset esetén riasztják szeretteinket, segítséget hívnak, de akár pontos GPS-koordinátákat is küldhetnek.

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;
Egyes okosórák még az EKG mérésére is képesek.

Teljesítmény és akkumulátor-üzemidő

A számítógépekhez és telefonokhoz hasonlóan az okosórák is rendelkeznek alapvető paraméterekkel, amelyek meghatározzák a teljesítményüket. Az első és legfontosabb a processzor. Egyes gyártók feltüntetik a magok számát és azok frekvenciáját - természetesen minél több, annál jobb. Sok okosóra azonban a népszerű Qualcomm Snapdragon Wear lapkakészletet használja, ezeknél egyszerűen csak a sorozatot tüntetik fel, így a vásárlónak csak a számérték alapján kell döntenie (pl. a 3100-as sorozat jobb, mint a 2100-as). A teljesítményt a RAM is befolyásolja, amely ma már eléri akár az 1 GB-ot. A legtöbb gyártó azonban egyáltalán nem adja meg ezt a hardverparamétert, ami, bár nem túl informatív, megakadályozza, hogy az ügyfelek félreértelmezzék azt. Az okosórák teljesítménye az operációs rendszertől és egyéb paraméterektől is függ, így előfordulhat, hogy a gyengébb órák gyorsabban és simábban működhetnek, mint a versenytársaik. Ezért is javasoljuk, hogy olvasd el bemutatóinkat, ahol leírjuk az egyes modellekkel kapcsolatos tapasztalatokat.

Az akkumulátor üzemideje szintén fontos kérdés. Míg egyes gyártók (pl.: Apple) csak egynapos akkumulátor-üzemidőt biztosítanak, bár a felhasználók gyorsan és egyszerűen feltölthetik az okosórát, addig más cégek termékei (Garmin, Xiaomi...) gyakran több napig vagy akár hetekig is kibírják. Azonban az akkumulátor kapacitása sem árul el sokat a valódi üzemidőről. A különböző funkciók, érzékelők, technológiák (különösen a GPS) használata, de a kijelző típusa vagy egy adott operációs rendszer is jelentősen befolyásolja a merülési sebességet. Ugyan ritkán, de találkozhatunk olyan rendkívüli technológiákkal is, mint például az emberi testhőből történő feltöltés vagy a beépített napelem használata. A gyártók általában reális adatokat adnak meg az akkumulátor-üzemidejére vonatkozóan, bár a legpontosabb adatokat csak független értékelésekből lehet megtudni. Egyes okosórák különböző energiatakarékos üzemmódokat is kínálnak, amelyek ugyan jelentősen meghosszabbítják az akkumulátor üzemidejét, nem teszik lehetővé az összes okos funkció használatát.

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;

Csatlakozás és fizetés

Az okosóra szerves részét képezi az okostelefonhoz, vezeték nélküli fülhallgatóhoz, valamint különböző kiegészítőkhöz (például mellkaspánthoz) való csatlakoztathatóság. A különböző modellek azonban ebben is eltérnek egymástól, mind az egyes technológiák jelenlétében, mind a változatokban, tehát a tulajdonságaikban is.

Az okosórák leggyakrabban a Bluetooth technológiát használják a másik eszközhöz való csatlakozáshoz, legyen az okostelefon, vezeték nélküli fülhallgató, hangszóró vagy különféle érzékelők. A sebesség, a hatótávolság és egyéb funkciók nagyban függnek a választott verziótól, amelyet a Bluetooth technológiáról szóló cikkünkben részletesen ismertetünk.

Kevésbé elterjedt, de még mindig széles körben használt a Wi-Fi, amely szintén hasznos az internethez való közvetlen csatlakozáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy a mobiltelefontól függetlenül töltsünk le adatokat vagy alkalmazásokat, ami lényegesen gyorsabb, mint a Bluetooth használata. Általában a 2,4 GHz-es sávval találkozhatunk, de a modernebb órák már a lényegesen gyorsabb 5 GHz-es sávot is képesek kezelni.

Egy másik technológia az ANT+, amely egy kommunikációs protokoll, amelyet elsősorban sportkellékekhez való csatlakozásra használnak. Ez egy gyors és megbízható, akár 10 méteres hatótávolságú csatlakozási lehetőséget tesz lehetővé, amely mindezek mellett mind az okosóra, mind maga az érzékelő alacsony energiafogyasztásával büszkélkedhet.

Az NFC-technológia szintén nagy népszerűségnek örvend, különösen az érintés nélküli fizetések lehetősége szempontjából. Egyszerűen csak érintsd az okosórát a terminálhoz (hasonlóan az érintésmentes bankkártyához) és a fizetés másodperceken belül megtörténik, titkosított adatátvitel útján. Különböző gyártók létrehozták saját platformjaikat az ilyen fizetésekhez, amelyek közül megemlíthetjük az Apple Pay, a Garmin Pay, a Google Pay, a Samsung Pay és a Fitbit Pay platformokat. Ha ez a funkció fontos számodra, javasoljuk, hogy ellenőrizd, a szolgáltatás működik-e Magyarországon és hogy a bankod támogatja-e azt.

Milyen okosórát vegyek; útmutató; smartwatch; okosórák;
Az okosórával a fizetés gyors, kényelmes és biztonságos.
okosórák; milyen okosórát vegyek; wearables; smartwatch;

Okosórák: Az operációs rendszerek összehasonlítása

Az okosórák szerves részét képezi az operációs rendszer, amely gyártónként eltérő lehet. A főbb különbségek a környezetben, a funkciókban, a testreszabhatóság szintjében és az új alkalmazásokkal való bővítés lehetőségében figyelhetők meg. Természetesen nem az angol az egyetlen nyelv, de ha problémád van az angollal, akkor fordíts figyelmet a támogatott nyelvekre is. Javasoljuk továbbá, hogy ellenőrizd a mobiltelefonoddal való kompatibilitást. Bár a legtöbb okosóra minden modern okostelefonnal együttműködik, az Apple Watch például kizárólag iPhone-okat támogat. Az Alza.hu weboldal segítségével gyorsan és egyszerűen ellenőrizheted a kompatibilitást - csak nézd meg a kiválasztott okosóra termékoldalán található specifikációkat.

Az alábbiakban az egyes operációs rendszerek leírását találod, kihangsúlyozva az előnyöket és hátrányokat. A részletesebb információkat a legördülő mezőkön belül találod.


watchOS Garmin OS Fitbit OS Lite OS / HarmonyOS Amazfit OS / MIUI for Watch Wear OS
by Google
Wear OS
Powered by Samsung
Gyártó Apple Garmin Fitbit Honor, Huawei Xiaomi, Amazfit Fossil, TicWatch, Withings,
Suunto
Samsung
Érintésmentes fizetési rendszer Apple Pay Garmin Pay Fitbit Pay × × Google Pay Google Pay
Új alkalmazások telepítése Bizonyos modellek esetében ×
A magyar diakritika támogatása
Magyar nyelvű alkalmazások
(néhány kifejezés angolul marad)
Magyar nyelvű órarendszer Bizonyos modellek esetében
Rendszertámogatás iOS Android, iOS Android, iOS Android, iOS Android, iOS Android, iOS Android

okosórák; smartwatch; wearables;

watchOS

Az Apple okosórákban

A növekvő verseny ellenére az Apple Watch továbbra is a legkelendőbb okosóra a piacon. Ez nem kis részben a watchOS operációs rendszernek köszönhető, amely lenyűgöző dizájnt és kifinomult funkciókat kínál minden alkalomra. Teljes magyar nyelvi támogatás, érintés nélküli fizetés, alkalmazás-áruház és a híres korona a könyebb vezérlés érdekében. Akár a mindennapi rutinodat végzed vagy egy sporteseményen veszel részt, az Apple Watch kompromisszumok nélkül a maximumot nyújtja.

Előnyök

 • Számos elérhető alkalmazás
 • Részletes egészség-állapot megfigyelés
 • Legszebb számlapok a piacon

Hátrányok

 • Gyengébb akkumulátor-üzemidő (1-2 nap)
 • Néhány funkció Magyarországon nem érhető el
 • Csak iOS rendszerekkel kompatibilis

Részletek a watchOS-ről

Annak ellenére, hogy a versenytársak számos kísérletet tettek az Apple Watch utánzására, az Apple még mindig vezetőnek tekinthető az okosórák területén. De mivel a hardveres oldalt már minden nagyobb gyártó bravúrosan kezeli, az operációs rendszer fontosabb tényező, mint valaha. Az Apple tisztában van ezzel, ezért rendszeresen bővíti a felületét a nagyobb frissítésekkel. Ezért a watchOS az egyik legjobb elérhető rendszer, mind a dizájn, mind a sokoldalúság tekintetében. Az általános élményt tovább fokozza az intuitív korona (Digital Crown) vezérlés, amely vitathatatlanul a legjobb vezérlési típus a létező megoldások közül.

Az óramutató lapok nagy választéka, beleértve a testreszabási lehetőségek széles skáláját, szintén nagy vonzerőt jelent. A felhasználók tetszőleges mutatókkal és formatervezéssel saját terveket hozhatnak létre és egyetlen mozdulattal válthatnak az óramutató lapok között, az aktuális helyzetnek megfelelően. A watchOS koncepcióban az óramutató lapok központi szerepet játszanak. Áttekintést nyújtanak a szükséges adatokról és hozzáférést biztosítanak a kedvenc funkcióidhoz, hosszadalmas menüböngészés nélkül. Ugyanakkor a rendszer zökkenőmentes működése, az immár a magyar nyelv teljes körű támogatása és a Siri virtuális asszisztens is dicséretet érdemel, még annak ellenére is, hogy a legtöbb asszisztenshez hasonlóan ő sem ért magyarul.

A több ezer alkalmazást tartalmazó áruház is rendelkezésre áll, mely hasonló funkciókat kínál, mint az iPhone-ok App Store-ja. Kereshetünk konkrét alkalmazásokat, böngészhetünk különböző kategóriákban, vagy közvetlenül értékelhetjük az egyes elemeket. Elég sok alkalmazás fizetős, ami a nagy választék miatt logikus. Valójában a pénzkereseti lehetőség motiválja a fejlesztőket abban, hogy rengeteg alkalmazást hozzanak létre. A megszerzett alkalmazások ezután automatikusan hozzáadódnak egy központi listához, amely rácsos nézetben van elrendezve. A digitális koronát (Digital Crown) mozgatva könnyedén nagyíthatod vagy kicsinyítheted az alkalmazásikonokat, így az ujjaddal rákoppintva egyszerűen elindíthatod a kiválasztott elemet. Ugyanakkor az ujjadat lenyomva tartva az alkalmazásokat tetszés szerint más pozícióba is áthelyezheted.

Az Apple Watch megbízható társ az utazások során is. Az egész napos aktivitást a három színes gyűrűből álló Activity alkalmazás rögzíti. Ezeket naponta be kell tartani ahhoz, hogy elegendő mozgást érjünk el az egészségünk megőrzése érdekében. Az első gyűrű az elégetett kalóriák számát követi, a második 30 percnyi erőteljes aktivitást kér, a harmadik pedig a hosszú inaktív időszakok alatt szólít fel. Ezenkívül az Apple minden hónapban kiír egy havi kihívást, amely testre szabottan az adott felhasználónak szól. Akár a barátaidat is kihívhatod, hogy 7 napon keresztül versenyezzetek fizikai aktivitásban.

Az edző is rendelkezésre áll, aki végigvezet egy sor egyszeri gyakorlaton, míg a futók számára többhetes edzésterveket is kialakít. Az Apple olyan népszerű, harmadik féltől származó alkalmazásokat is elérhetővé tesz, mint például a Nike Training Club. Ez utóbbi elkalauzol bennünket a fitnesz világába, többek között hosszú távú edzésterveket kínál a választott céljainkhoz, a jelenlegi fittségi szintünkhöz és a rendelkezésre álló felszerelésünkhöz igazítva.

A WatchOS nem feledkezik meg az egészségünkről. Az Apple Watch automatikusan érzékeli a kézmosást és elindítja az ajánlott 20 másodperces visszaszámlálást, ami nemcsak a koronavírus idején hasznos. Továbbá biztonságos zajszint-monitorozás, EKG-mérés, esésérzékelés és SOS-gombbal történő segélyhívás is rendelkezésre áll. A barátokkal való versenyzésre való rendszeres ösztönzés, amely arra motiválja a felhasználót, hogy még néhány kilométert gyalogoljon vagy fusson, szintén segít az egészség megőrzésében.

Az Apple Watch gyengepontja az akkumulátor-üzemidő, amely normál használat mellett általában 1-2 napot jelent. Ugyanakkor az Apple Watch csak a saját márkájú telefonokat (iPhone-okat) támogatja, ami más okostelefonok tulajdonosai számára kizárja ezeket a termékeket a versenyből.

okosórák; smartwatch; wearables;

GarminOS

A Garmin okosórákban

Az amerikai Garmin gyártó egy rendkívül kifinomult öko-rendszert hozott létre, amelyet a legigényesebb sportolók is előszeretettel választanak. A felhasználóknak számos lehetőségük van a rendszer saját ízlésükhöz való igazítására, beleértve a kiválasztott alkalmazások letöltését is. Ugyanakkor további eszközök, például mellkasi pánt vagy különböző érzékelők csatlakoztatása is lehetséges. A sport területén a Garmin a legfejlettebb eszközöket kínálja az edzések tervezéséhez, elemzéséhez és értékeléséhez, valamint olyan exkluzív funkciókat, amelyekhez hasonlót a versenytársak nem kínálnak. Bár a Garmin rendszere talán nem olyan modern és intuitív, de a sportiparban még mindig páratlan.

Előnyök

 • A legfejlettebb sportfunkciók részletes testreszabással
 • Számos alkalmazás elérhetősége
 • Garmin Pay érintés nélküli fizetés

Hátrányok

 • Régimódi dizájn
 • Helyenként kissé bonyolult
 • Az áruházban található alkalmazások csak angol nyelvű leírással rendelkeznek

Garmin OS rendszer részletei

Ha a Garmin, mint a sportórák királya, rendelkezik egy gyenge ponttal, az maga a rendszer kialakítása. Kicsit régimódinak tűnik és helyenként még a tájékozódása sem tökéletes. Viselője számára azonban számos testreszabási lehetőséget kínál.

Például az egyes sportmódok esetében meghatározható a tevékenységek közbeni megjelenő adatok típusa és elrendezése, így pontosan azt láthatjuk, ami valóban érdekel minket. Egyes okosórák speciális funkciókat kínálnak bizonyos tevékenységekhez, szóval csak válaszd ki a számodra megfelelő modellt, és hozd ki belőle a legtöbbet. A futás területén elsősorban a Garmin Coach-ot kell megemlítenünk, amely személyre szabott edzéstervet készít és hasznos információkat kínál cikkek vagy videók formájában. Ezenkívül a terv automatikusan alkalmazkodik az esetlegesen elmaradt, de tervezett tevékenységekhez, így messze túlszárnyalja a rögzített ütemterveket.

A tervezés szempontjából nem szabad megfeledkeznünk a Body Battery funkcióról, amely folyamatosan figyeli a test teljes terhelését és ellazulását, hogy a különbségből megállapítsa, mennyi energiája maradt még a felhasználónak. Ezáltal teljes áttekintést kapunk saját energiatartalékainkról, így nem kell többé a fáradtság gyakran félrevezető érzésére hagyatkoznunk. Az egyszeri edzéshez különböző gyakorlatokra fókuszálva állnak rendelkezésre, amelyek animációk segítségével pontosan tájékoztatnak minket az edzés végrehajtásáról. Egy másik eredeti funkció a LiveTrack, amely naprakész adatokat továbbít a térkép pozíciójáról, a tempóról és egyéb adatokról a kiválasztott kapcsolatoknak vagy közösségi hálózatokra.

A Garmin operációs rendszere emellett rendelkezik a Garmin Pay érintésmentes fizetési funkcióval is, magyar nyelvű támogatással és a Connect IQ alkalmazások telepítésének lehetőségével. Ezek között több ezer lehetőség vár ránk a legkülönbözőbb területekről, legyen szó zenéről, közlekedésről, időjárásról, teljesítménymérőkről, mindenféle óramutató lapokról vagy játékokról, köztük olyan legendás darabokról, mint például a Snake vagy a Pac-Man. Minden alkalmazáshoz megfelelő leírás is tartozik, bár némelyikhez csak angolul, de a képernyőfotók, értékelések és vélemények sem hiányoznak.

okosórák; smartwatch; wearables;

Fitbit OS

A Fitbit okosórákban

A Fitbit OS egy eredeti rendszer modern dizájnnal, magyar környezettel, saját alkalmazás-áruházzal és a Fitbit Pay érintésmentes fizetéssel. A legfejlettebb funkciók azonban az egészség területén állnak rendelkezésre, bár az adatok egy része közvetlenül magától az alvásméréstől függ. Meglehetősen alulmúlják viszont a testreszabási lehetőségeket (beleértve a számlapokat is), míg néhány funkciót ismét meglepő módon blokkolnak (például a zenetárolást). További lehetőségeket kínál a fizetős Fitbit Premium szolgáltatás, amely szórakoztató kihívásokat, sport- és meditációs videókat kínál, illetve elérhetővé teszi az egészségügyi adatok részletes elemzését. Ráadásul az alacsonyabb energiafogyasztásnak köszönhetően többnapos akkumulátor-üzemidőt biztosít.

Előnyök

 • Modern és elegáns dizájn
 • Fitbit Pay, alkalmazás-áruház és tisztességes akkumulátor-üzemidő
 • Részletes adatok az egészségünkről

Hátrányok

 • Korlátozott testreszabási lehetőségek
 • Az alvásmérés függvényében kiválasztott mutatók
 • Zenetárolás csak fizetős streaming szolgáltatással

A Fitbit OS rendszer részletei

A Fitbit azon kevés cégek egyike, amelyek kifejezetten a viselhető elektronikára specializálódtak. Így nem meglepő, hogy több szempontból sem fél a saját útját járni, legyen szó akár a lekerekített sarkokkal ellátott szögletes kijelzőről, a sajátos szíjcserélő rendszerről, vagy az egyetlen, nagyrészt rejtett gomb preferálásáról. Ezen az sem változtatott semmit, hogy a vállalatot felvásárolta a Google technológiai óriás, amely elméletileg lecserélhette volna magát a rendszert a saját Wear OS-ére. Az óra környezete teljesen magyar nyelvű és ez a mobilalkalmazás szövegeinek túlnyomó többségében sincs másképp. A Fitbit OS talán nem a legsimább rendszer a piacon, de alacsony energiafogyasztásának köszönhetően viszonylag hosszú akkumulátor-üzemidőt biztosít (a Fitbit Versa 3 esetében akár hat napot is).

A Fitbit OS kompromisszumot jelent az egyszerűség és a bonyolultság között, ami általános áttekinthetőséget eredményez, miközben megtartja az összes alapvető funkciót. A Fitbit mobilalkalmazás pedig az összes beállításhoz, valamint az összegyűjtött adatok megtekintésére szolgál. A Fitbit tehát sikeres példa arra, hogy nincs szükség két vagy három mobilalkalmazásra, mint sok versenytárs esetében. Emellett adatainkat a számítógépes alkalmazásban vagy közvetlenül a gyártó hivatalos honlapján is megtekinthetjük. Az órán belül azonban el kell fogadnunk a minimális testreszabási lehetőségeket, legyen szó akár magáról a rendszerről, akár az óra számlapjáról, ahol a megjelenített adatok típusa nem szerkeszthető.

Az alkalmazás-áruház jelenlétével az órák számlapjainak lenyűgöző választékára számíthatunk, amely több ezer lehetőséget rejt. További alkalmazások telepítése nélkül is megtalálunk azonban minden fontos funkciót az órán, beleértve a Bluetooth-hívást vagy az Amazon vagy Google hangasszisztenst. Néhány funkció azonban szándékosan korlátozott, például nem tudunk közvetlenül az órán zenét tárolni, ehhez kénytelenek vagyunk a streaming szolgáltatások fizetős változatát igénybe venni. Rendelkezésre áll azonban a Fitbit Pay érintésmentes fizetési szolgáltatás, amelyet a legtöbb magyar bank is támogat.

A sportfunkciók köre leginkább átlagon aluli, bár a szabadidős sportolók minden bizonnyal elégedettek lesznek vele. Ahol viszont a Fitbit OS kiemelkedik, az az egészségügyi elemzés, legyen szó alvásról, horkolásról, bőrünk hőmérsékletéről vagy különböző pulzusszám-paraméterekről. Az adatok egy részét azonban csak alvás közben méri, így ha nem rögzítjük az adatokat, csak kevés információhoz fogunk hozzájutni. A még részletesebb egészségügyi elemzés, valamint az angol nyelvű meditációs- és sportvideókhoz való hozzáférés azonban csak a fizetős Fitbit Premium szolgáltatással érhető el, amely általában néhány hónapig ingyenes az új készülékeken.

okosórák; smartwatch; wearables;

Lite OS + HarmonyOS

A Huawei és Honor okosórákban

A Lite OS a Huawei és a Honor okosórák operációs rendszere. Kompromisszumot kínál az Amazfit OS stílusú egyszerűség és a többi versenytárs túlságosan összetett rendszerei között. Egyrészt könnyű a kezelhetősége, a rendszer gördülékeny és magyar nyelvű, másrészt fejlettebb funkciókat is kínál, bár az érintés nélküli fizetés még mindig hiányzik belőle. Bár a Huawei a vadonatúj HarmonyOS rendszerét telepítette fel a legújabb okosóráira, ez csak néhány változást hoz magával.

Előnyök

 • Kompromisszum az egyszerűség és az összetettség között
 • Teljesen magyar
 • Kiválóan optimalizált

Hátrányok

 • Átlagon aluli testreszabási lehetőségek
 • Egyes modellekből hiányzik az alkalmazás-áruház
 • Az érintés nélküli fizetés hiánya

A Lite OS és a HarmonyOS rendszerek részletei

A Huawei első okosórái a Google konkurens Wear OS rendszerét használták. A kínai gyártó azonban még az amerikai szankciók bevezetése előtt bevezette saját Lite OS felületét, az ezt követően megjelent modellek már ezt a rendszert használták. Bár viszonylag sikeres rendszerről van szó, a Huawei később piacra dobta a vadonatúj HarmonyOS operációs rendszerét, amely azonban csak csekély változtatásokat hoz magával.

A Lite OS és a HarmonyOS sikeres operációs rendszerek alap- és középszintű funkciókkal rendelkeznek. Az Amazfit OS rendszerhez képest összességében kifinomultabb felületet és néhány extra funkciót is kínálnak. Ezek közé tartozik a stresszmérés, a leggyakoribb alvászavarok felismerése és a sporttevékenységek észrevehetően szélesebb köre. Mindezt letisztult környezetben, kiváló optimalizálással, aminek köszönhetően a gyártó egyes modellek esetében akár 14 napos akkumulátor-üzemidőt is garantál.

Minden magyar nyelvű, emellett a sportfunkciók sem maradnak el. A Lite OS rendszer edzésterveket kínál futóknak, kommentált gyakorlatokat és egyéni terveket is. Egy nemrégiben megjelent frissítéssel a sportmódok köre 100-ra bővült. Hiányzik azonban az érintés nélküli fizetés, a részletesebb testreszabás és - az átfogóbb rendszerekhez képest - a bejövő üzenetekre és értesítésekre való válaszadás lehetősége. Egyes modellek nem biztosítanak hozzáférést az alkalmazás-áruházhoz.

okosórák; smartwatch; wearables;

Amazfit OS + MIUI for Watch

Az Amazfit és Xiaomi okosórákban

Az Amazfit készülékek operációs rendszere, amelyek leggyakrabban a Xiaomi zászlaja alatt kerülnek értékesítésre, teljesen egyszerű, világos és könnyen elsajátítható környezetre épül. A fejlett funkciók, az alkalmazás-áruház és a magyar nyelv hiánya is komoly problémát jelenthet egyes felhasználók számára.

Előnyök

 • Rendkívül áttekinthető környezet
 • Több mint tisztességes optimalizálás
 • A készülék alacsony ára

Hátrányok

 • Az órarendszer nem mindig magyar
 • További alkalmazások telepítése nem lehetséges
 • Minimális testreszabási lehetőségek a kevésbé fejlett funkciókhoz

A Xiaomi és az Amazfit rendszerek részletei

Minimalizmusa leginkább a kevésbé igényes felhasználók számára tetszetős, akik nem vágynak szükségtelenül bonyolult környezetre, hosszadalmas beállításokra és végtelen számú opcióra minden egyes lépésnél. Az egyszerűség az általános élmény optimalizálását is megkönnyíti, ami jelentősen növeli az akkumulátor üzemidejét. Ellentétben a jelentősen drágább, több napos üzemidőt kínáló versenytársakkal, könnyen akár két hét üzemidőt biztosít.

Az igényesebb felhasználók számára azonban az egyszerűség gondot jelenthet. Az alkalmazások telepítésének és a felület részletesebb testreszabásának lehetősége nélkül az óratulajdonosok a gyártóra vannak utalva. Hazánkban az érintés nélküli fizetés még nem mindenhol használható, ellentétben Kínával. Ezenkívül egyes modellekből hiányozhat a magyar nyelv, ami különösen kellemetlen a más nyelveket nem ismerő felhasználók számára, bár a rendszer minimális szókészletből dolgozik, amelyek könnyen megtanulhatók.

A számos sportfunkció mellett egyes modellek egyszerűbb futásterveket is kínálnak, amelyek egyértelmű sorrendet adnak az edzéseknek. Nem megfeledkezve az egyedülálló PAI (Personal Vitality Index) funkcióról sem, amely egyetlen számmal jelzi, hogy elegendő testmozgást végeztél-e az egészséged megőrzése érdekében. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a régóta létező Amazfit mobilalkalmazást átnevezték Zepp-re, ami az új Zepp E okosóra megjelenésével együtt született meg.

A Xiaomi gyártó, amely egy ideig az Amazfit márka termékeit képviselte, mostanra már saját okosórákat kínál az említett céggel való együttműködés nélkül. A Xiaomi Mi Watch és a Xiaomi Watch S1 okosórák szintén a vadonatúj MIUI for Watch rendszert használják, amely minden bizonnyal ugyanolyan népszerű lesz, akárcsak a MIUI az okostelefonokon.

okosórák; smartwatch; wearables;

Wear OS

A Fossil, TicWatch, Withings, vagy esetlegesen a Suunto okosórákban

Bár a Google nem készít saját márkanév alatt okosórákat, a Wear OS számos vállalat, köztük a Fossil, a TicWatch, a Withings és a Suunto készülékein is megtalálható. Ezáltal a felhasználók szélesebb kínálatból választhatnak, miközben nem kell teljesen más operációs rendszerhez alkalmazkodniuk. A Wear OS saját alkalmazás-áruházat, teljes magyar nyelvet és Google-szolgáltatásokat, köztük virtuális asszisztenst és Google Pay-t kínál.

Előnyök

 • Szélesebb készülékválaszték
 • Google Play Áruház
 • Google szolgáltatások, beleértve a Google Pay-t is

Hátrányok

 • Tökéletlen optimalizálás
 • Funkciók három mobilalkalmazásban
 • Nem tartozik a legintuitívabb rendszerek közé

A Wear OS rendszer részletei

A Wear OS, korábbi nevén Android Wear, egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amely meglehetősen összetett jellegű. A Google összes saját szolgáltatása előrhető rajta: Google Fit, Google Fordító, Google Naptár, Google Assistant. Természetesen a korábban már említett Google Pay, eredeti nevén Android Pay érintésmentes fizetési szolgáltatás is része a szolgáltatásnak, bár Magyarországon jelenleg még nem mindenhol támogatott az okosórán keresztüli fizetés.

A Google Play Áruház szintén szerves része a rendszernek, ahol rengeteg alkalmazás áll rendelkezésre, legyen szó utazásról, produktivitásról, főzésről, sportról vagy bármi másról. Emellett óramutató lapok és érdekes játékok gazdag választéka is elérhető. Minden egyes elemhez magyar nyelvű leírás, képernyőfotók, értékelések és vélemények tartoznak, így könnyen átfogó képet kaphatunk az adott alkalmazásról.

Az óra teljes körű használatához három mobilalkalmazás - Wear OS, Google Fit és Messages for Wear OS - szükséges. És míg egyes felhasználók egyetlen alkalmazással is boldogulnak, az igényesebb felhasználók számára a helyzet szükségtelenül bonyolultnak tűnhet. Másrészt a bevezető útmutató, amely az egyik legjobb a piacon, segít nekünk abban, hogy gyorsabban eligazodjunk. A meglehetősen bonyolult rendszer és a különböző cégek készülékein való jelenlétének a hátulütője azonban az észrevehetően rosszabb optimalizálás, ami lassabb működést és gyengébb akkumulátor-üzemidőt eredményezhet. Feltételezhető azonban, hogy a Google előbb-utóbb kiküszöböli ezeket a problémákat.

okosórák; smartwatch; wearables;

Wear OS Powered by Samsung

A Samsung okosórákban

A Wear OS Powered by Samsung a Google Wear OS és az eredeti Tizen fergeteges kombinációja, melynek a negyedik generáció érkezéséig a Samsung okosórák adtak otthont. Maga a dizájn sokban emlékeztet az előző Tizenre, amely mindig is az egyik legszebb környezetet kínálta a piacon. A klasszikus Wear OS-ről viszont megérkeztek rá a Google jól ismert szolgáltatásai, legyen szó az alkalmazás-áruházról, a térképekről vagy a Google Pay érintésmentes fizetésről. A klasszikus Wear OS-hez képest a rendszer összességében véve simább és felhasználóbarátabb, másrészt viszont nem támogatja az Apple okostelefonokat.

Előnyök

 • Remek dizájn
 • Széles körű testreszabási lehetőségek
 • Alkalmazás-áruház és Google Pay

Hátrányok

 • Gyengébb akkumulátor-üzemidő
 • Nem támogatja az iPhone-t

A Wear OS Powered by Samsung rendszer részletei

A Wear OS Powered by Samsung az egyik legösszetettebb rendszer, változatosabb funkciókkal, amelyek még a legigényesebb felhasználókat elvárásainak is eleget tesznek. Ráadásul a klasszikus Wear OS-sel ellentétben tökéletesen optimalizált, a Wear OS Powered by Samsung zökkenőmentes működést kínál, kompromisszumok nélkül. A testreszabási lehetőségek széles skálája mellett az alkalmazáslista is áttekinthetőbb, klasszikus sorokból és egymás melletti ikonoszlopokból álló megjelenítést is kínál.

Ne feledkezzünk meg a Google Play Áruházról sem, ahonnan mindenféle alkalmazást feltelepíthetünk. Természetesen a számlapok szinte végtelen választéka áll rendelkezésre, amelyek között mindenki megtalálhatja a megfelelőt. Az áruházban magyar nyelvű leírásokat, képernyőfotókat, értékeléseket és véleményeket is találunk, így információból nincs hiány.

A Wear OS Powered by Samsung sok tekintetben hasonlít a versenytárs WatchOS-re. A modern megjelenés, a magas szintű kifinomultság és a széles körű testreszabási lehetőségek mellett az alacsonyabb akkumulátor-üzemidő is hasonló, amely körülbelül két napot ér el. A Google Assistant vagy a Bixby virtuális asszisztensekre is számíthatunk, bár jelenleg még egyikük sem beszél magyarul. Az értesítések válaszadási lehetőségeinek széles skálájára is számíthatunk, legyen szó diktálásról, betűk lekoppintásáról vagy betűkké alakuló karakterek rajzolásáról. Egy másik jelentős újdonság a már említett Google Pay érintés nélküli fizetés, amely hazánkban zökkenőmentesen működik.

A Wear OS Powered by Samsung a sport területén sem marad le. Az alapfunkciókon kívül például olyan edzésprogramokat is kínál, amelyek használatával már a tényleges edzés közben is megkaphatjuk a szükséges instrukciókat. Természetesen elérhetők a különböző világméretű kihívások vagy baráti versenyek is, a már említett Google Maps pedig a célállomáshoz való navigációt oldja meg, akár gyalog, akár kerékpárral vagy autóval közlekedünk (a navigációhoz azonban internetkapcsolat szükséges). Emellett kiváló egészségügyi monitorozásban is részesülünk, például EKG-val, vérnyomásméréssel, testösszetétel-elemzéssel és egyéb, a konkurens készülékek által viszonylag ritkán kínált elemekkel találkozhatunk.

A fent említett funkciók némelyike (különösen az egészség) azonban csak Galaxy okostelefonokkal működni, a Wear OS Powered by Samsung még az iPhone-t sem támogatja. Ami a mobilalkalmazásokat illeti, ezek közül kettőt hsználhatunk vele (szemben a klasszikus Wear OS három alkalmazásával). Míg a Galaxy Wearable maga az óra különböző beállításaira szolgál, addig a Samsung Health a sport- és egészségügyi adatok áttekintését hivatott megjeleníteni.

Az okosórák kategóriái

Apple Watch

Univerzális okosórák

 • Sokoldalú és hasznos minden helyzetben
 • Univerzális, sport- és egészségügyi funkciók kombinációja
 • Különböző modellek nagy választéka

Olyan okosórát keresel, amelyet bárhol használhatsz? Egy univerzális okosóra hűséges társ a munkában, a szabadidőben, a sporteseményeken vagy akár társaságban. Külön említést érdemel az Apple Watch, a precízen kidolgozott Apple okosóra, amely különösen népszerű az iPhone tulajdonosok körében. Az Apple Watch okosórákról a Hogyan válasszunk Apple Watch-ot? című cikkünkben olvashatsz.

Előnyök és hátrányok
 • Minden körülmények között hasznos
 • Nagy választék mindenki számára
 • Nem okoznak csalódást a funkciók, a tulajdonságok és a formatervezés terén sem
 • Hiányoznak a fejlett sportfunkciók
Sportórák

Sport okosórák

 • Fejlett sportfunkciók az edzések tervezéséhez, méréséhez és értékeléséhez
 • Sportos megjelenés és szíj a könnyű izzadtságelvezetéshez
 • Fokozott ellenállás a porral, vízzel és külső kopással szemben

Bár szinte minden okosóra figyeli a fizikai aktivitást, a sportolásra szánt modellek a legfejlettebb funkciókat kínálják a monitorozáshoz, a részletes elemzéshez és az átfogó tevékenység- és regenerálódástervezéshez. A szokásos okos funkciók mellett egyre gyakrabban találkozunk integrált navigációs rendszerekkel, külső érzékelők csatlakoztatásának lehetőségével és a kedvezőtlen hatásokkal szembeni fokozott ellenállóképességgel. Ebbe a kategóriába tartoznak a kültéri okosórák is, amelyek képesek megbirkózni a szélsőséges természeti elemekkel. A sportórák között a Garmin különleges pozíciót foglal el, a sportorientált modellek széles választékát kínálja. A kiválasztásban segítségedre lehet az Így válassz Garmin okosórát című cikkünk. Bár a sportórákat meg lehet különböztetni a fitness óráktól (sport tracker), a gyártók és a webáruházak ennek ellenére gyakran összemossák a két kategóriát.

Előnyök és hátrányok
 • A legfejlettebb funkciók a sporttevékenységekhez
 • Külső érzékelőkkel csatlakoztathatók, beleértve a mellkasi pántot is
 • Fokozott ellenállás a környezeti hatásokkal szemben
 • A sportos vagy katonai megjelenés kevésbé illik társaságba
Elegáns okosórák
 

Elegáns okosórák

 • Nagyon elegáns, visszafogott, társaságba is tökéletesen alkalmas
 • Luxus anyagokból készült, a részletekre való pontos odafigyeléssel
 • Támogatja az alapvető okos és sportfunkciókat is

Egyre gyakrabban találkozhatunk az elegáns okosórák kategóriájával, amely visszafogott megjelenésével és eleganciájával tűnik ki, így még egy formális öltönyhöz is illik. A stílusos okosórák gyakran büszkélkedhetnek prémium anyagokkal, például fémmel vagy bőrrel, és a funkciók tekintetében sem maradnak el. Külön kategóriát képeznek az úgynevezett hibrid okosórák, amelyek kombinálják a mechanikus óramutatót az okos funkciókkal, gyakran egy rejtett kijelzővel, amely csak akkor jelenik meg, ha szükséges.

Előnyök és hátrányok
 • Gyakran prémium anyagokból készülnek
 • Jellemzően kisebb és vékonyabb kialakítás
 • A formatervezésükkel nyügözik le a közönséget
 • A fejlettebb funkciók gyakran hiányoznak
 • A sportoláshoz nem alkalmas bármilyen bőr- vagy fém szíj
Gyerek okosórák

Okosórák gyerekeknek

 • Kisebb csukló körmérethez
 • Helymeghatározóval vannak felszerelve
 • Sokféle szín és motívum

Milyen okosórát válasszunk gyerekeknek? A gyermekeknek szánt okosórák, akárcsak az időseknek szánt órák, lehetővé teszik, hogy szeretteid mindig úgymondd elérhető közelségben legyenek. Ezek a modellek leggyakrabban GPS-szel vannak felszerelve, amely bármikor képes a gyermekek helyének meghatározására, SOS-gomb áll rendelkezésre az azonnali segítségkéréshez, valamint a behelyezett SIM-kártyával (videó)hívások lebonyolítására és szöveges üzenetek küldésére is alkalmasak. A jelentősen leegyszerűsített működésnek és a gyermekekhez igazított kialakításnak köszönhetően a gyerekek imádni fogják az okosórát.

Előnyök és hátrányok
 • Biztonságot kínál a szeretteid számára
 • SIM kártya (videó)hívásokhoz és SMS üzenetekhez
 • Könnyen használható és vonzó a kialakítása
 • Kicsit nagyobb a gyermekek kezéhez
 • Kevesebb funkció más okosórákhoz képest

Milyen okosórát válasszunk gyerekeknek?

A gyermekeknek szánt okosórák nagyon is különleges kategóriát alkotnak, amely különbözik az összes többitől. Ahelyett, hogy az univerzális, sport- és egészségügyi funkciók lehető legszélesebb körére összpontosítanának, a gyermekmodelleket érezhetően korlátozottabb funkciók jellemzik, amelyek leginkább a mobiltelefont próbálják helyettesíteni. Ez az alapja annak, hogy a gyermekeknek szánt okosórák a lehető leghatékonyabb kapcsolattartási közvetítést kívánják nyújtani. Ezért gyakran találkozunk a SIM-kártya behelyezésének lehetőségével, hogy lehetővé tegyük a hívások vagy SMS-ek, sőt hangüzenetek vagy videohívások indítását. A zaklatás bármely formájának lehetőségét ugyanakkor alapértelmezésben lehetetlenné teszi az ismeretlen számokról érkező hívások automatikus letiltása.

A biztonság területén még több érdekes funkciót találunk. Alapvető felszereltségnek számít a beépített GPS vagy más műholdas rendszer, amely lehetővé teszi, hogy bárhol és bármikor meg tudd határozni gyermeked helyzetét. Egyes modellek biztonságos zónákat is létrehozhatnak (iskola, szakkörök, rokonok stb.), és az óra figyelmeztet minket, ha elhagyják ezeket a területeket. Ugyanígy fontos lehet az SOS funkció is, amely jellemzően egy gombnyomással lehetővé teszi a segélyhívás azonnali indítását.

A méret és a súly szempontjából is lehetnek különbségek, ami a gyermek apró csuklójára való tekintettel nem elhanyagolható tényező. A formatervezést is figyelembe kell venni, egyes modellek többféle színválasztékot kínálnak, vagy akár rajzfilmek, filmek és tévéműsorok témájában is elérhetők.

A gyermekeknek szánt modellek esetében a gyártók előszeretettel spórolnak a kijelzőtechnológiával is, így inkább mellőzik a drágább AMOLED panelt, amely egyébként a telefonok és az egyéb okosórák körében nagyon elterjedt. Ennek legfőbb oka egyrészt a gyermekek általi elvesztés vagy törés nagyobb valószínűsége, másrészt az a törekvés, hogy az árat a lehető legalacsonyabbra szorítsák. A stratégia a gyermekeknek szánt okosórák esetében sikeresnek bizonyult, az árak gyakran mindössze 30-40 ezer HUF között mozognak. Az akkumulátor-üzemidő terén is jelentős különbségeket tapasztalhatunk, amely 1-2 naptól (a biztonságra orientált okosórák esetében) egy egész évig (a hívások és GPS nélküli okosórák esetében) terjed.

Ha gyermeked olyan telefonnal rendelkezik, amely a kapcsolatfelvétel mellett a GPS-helymeghatározást is lehetővé teszi, akkor érdekes lehet számodra egy olyan okosóra, amely a fizikai aktivitás mérésére összpontosít. Így tudni fogod, hogy a mozgáshiány miatt nem kell-e hétvégi kirándulást tervezned a gyermekeddel, akit maga az okosóra különböző jutalmakkal (például játékok feloldásával) motivál az aktivitásra. Erre a területre összpontosítanak a Garmin Vivofit Junior okosórák (csuklópántnak is nevezik őket), másrészt viszont nem kínálnak kapcsolattartási vagy biztonsági funkciókat.

Konkrét tippek érdekelnek? Akkor mindenképpen nézd meg A legjobb okosórák 2022-ben című cikkünkben bemutatott modelleket.

Bár a megfelelő modell kiválasztása időigényes lehet, ez egy olyan befektetés, amely általában megtérül. Útmutatónk végéhez érve feltehetően már minden alapvető információt megkaptál ahhoz, hogy kiválaszthasd az igényeidnek leginkább megfelelő okosórát. Tehát semmi akadálya, hogy az alábbi zöld gombra kattintva magabiztosan böngészhess a modellek széles választékában, amelyek közül sokról külön cikket is találsz. Ha konkrét okosórákkal kapcsolatos tippek érdekelnek, ne hagyd ki A legjobb okosórák 2022-ben című cikkünket.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ