Október 23-án budapesti bemutatótermünk zárva tart, de az interneten ezeken a napokon is kényelmesen lehet vásárolni.
Všechny dárky jako na dlani Vásárolj kényelmesebben az Alza.hu alkalmazással 3

Bitcoin (Minden, amit tudni kell róla)

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Bitcoin – a világ első „kriptovalutája” és további több száz ihletője! Mi is ez pontosan? Van, akinek lázadást jelenti az állami valuták ellen. Van, akinek befektetési eszköz. Van, akinek nemzetközi fizetőeszköz. Olyan is akad, akinek csupán új, modernebb virtuális fizetőeszközök ihletője – mint például az Ethereum. De miért és hogyan jött létre? Hogyan profitál? Hol és hogyan vásárolhatjuk meg? Hogyan tárolhatjuk? Hol tudunk vele fizetni? Ilyen és ehhez hasonló kérésekkel foglalkozunk cikkünkben.

i Hackers Congress Paralelní Polis – 2018.04.26. Az idei évben ötödször, ezúttal Prágában kerül megrendezésre a hackerek és kriptográfia csúcseseménye! A legnagyobb bitcoin konferencián többek között jelen lesz Peter Todd (a Bitcoin egyik vezető fejlesztője), Cody Wilson (a vitatott 3D-ben nyomtatható Liberator szerzője) és Tone Vays (Bitcoin elemző és Intraday kereskedő). Skype-on keresztül a világhírű filozófus Nassim Nicholas Taleb is csatlakozik a konferenciához. A további információkat keresd a HCPP18 hivatalos honlapján.

Mi is az a Bitcoin valójában? Ez egy úgynevezett "millió dolláros kérdés" manapság. Annak ellenére, hogy egy ilyen hatalmas téma, mint a Bitcoin, nem magyarázható el két percben, mi mégis vállalkoztunk erre a fenti videóban.

Mit is tudunk a Bitcoinról?

 1. Virtuális valuta vs. kriptopénz: mi a különbség?
 2. Mi az a bitcoin?
 3. Bitcoin kinyerése és létrehozása
 4. A bitcoin tranzakciós folyamat
 5. Hogyan kaphatok és hogyan vásárolhatok bitcoint?
 6. Hogyan fizessek a bitcoinért?
 7. Hogy szerezhetsz bitcoint magadnak?
 8. Hogy működik a bitcoin pénztárca?
 9. Mennyibe is kerül a bitcoin?
 10. Milyen kockázatokkal jár a bitcin használata
 11. Bitcoin, mint egy egész ágazat ihletője
i Érdekelhet még
 1. Hogy látja Martin Šíp a Bitcoin jövőjét?
 2. Mit jelent pontosan a bitcoin decentralizáció?

Virtuális valuta vs. kriptopénz: mi a különbség?

A bitcoin az úgynevezett kriptopénzek első képviselője, melyek a virtuális valuták egy alcsoportját képzik. Mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

A virtuális valuta egy elektronikusan létrehozott és tárolt pénznem, ami csakis virtuális formában létezik (vagyis nincs készpénz formátuma). Ezek egy része csak zárt, virtuális gazdaságok pénznemeként használható fel (ennek tipikus esete például a World of Warcraft virtuális aranya); egy másik része viszont valódi áruk és szolgáltatások megvásárlására is használható – ezt nevezzük kriptopénznek.  

Ahogy a neve is sugallja, a kriptopénz egy titkosításon (kriptográfián) alapuló virtuális pénznem, amely bonyolult rendszerének hála (aszimmetrikus kulcspárok, block-block tranzakciók, Proof-of-Work) nem hamisítható, és nem befolyásolható egyetlen szervezet által sem. Biztonságos változatai már valódi áruk és szolgáltatások vásárlására is használható. További jellemzője az átláthatóság, a minimális tranzakciós díjak és a fizetés visszavonásának képtelensége. Noha az első ilyen a Bitcoin volt, az ismertebbek közé tartozik még az Ether, a Litecoin és a Monero is.

Mi az a Bitcoin?

Bitcoin a legelterjedtebb kriptovaluta, melyet 2009-ben hozott létre egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert programozó (vagy esetleg programozócsoport). A Bitcoin lehetővé teszi, hogy azonnal fizethess bárkinek a világon – még bankszámlára vagy regisztrációra sincs szükséged, csak le kell töltened a rengeteg bitcoin pénztárca egyikét, és máris készen állsz! A peer-to-peer technológiának köszönhetően, nincs szüksége központi fennhatóságra. A tranzakciók kezelése és a kibocsátása (bányászat), így párhuzamosan zajlik egy decentralizált hálózaton, a blokkláncon. Bár a Bitcoinnak semmilyen kézzel fogható formátuma nincs, gyakran hivatkoznak rá érmeként. Egy Bitcoin érme 1 BTC. Röviden, a bitcoin egy teljes értékű internetes pénzfajta, melyre sokan úgy tekintenek, mint a jövő pénzneme. 

Mi az a Bitcoin?

i Peer-to-Peer
Olyan számítógépes hálózat, melyben a szoftver ügyfelei egyenrangúan, külső közvetítő nélkül kommunikálhatnak közvetlenül egymással.

Bitcoin, mint deflációs fizetőeszköz

A bitcoin érmék száma soha nem haladhatja meg a 21 milliót. Ez nem csak egy fejlesztői ígéret, hanem a bitcoin protokollba közvetlenül beágyazott konkrét korlát – a szabályzat definiálja, hogy mi is a bitcoin. A szabályok betartásával jön létre az úgynevezett decentralizált hálózat, amelynek mintegy 10 ezer csomópontja van világszerte.

Bár a bitcoin érmék maximuma 21 millió, a forgalomban lévő bitcoinokból valójában ennél egyre és egyre kevesebb lesz. A mostani becslések már 4 millió elvesztett bitcoinról beszélnek, melynek száma később – valószínűleg a magánkulcsok gondatlan kezelése miatt – még tovább nő majd. A bitcoin tehát deflációs pénznem – vagyis olyan valuta, melyben a forgalomban lévő egységek száma csökken az idő múlásával.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bitcoin értékének növekedésével az áruk megvásárlásához szükséges érmék mennyisége csökkeni fog. Az átlagos tranzakciós méret kisebb lesz és bitcoin alegységekkel kell majd kifejezni. Ilyen például mBTC-ben (milibitcoin) vagy a satoshi (mely a legkisebb kifejezhető érték, a teljes bitcoin százmilliomodik része). 

A bitcoinok bármely hatóságtól való függetlensége a hitelességük alapvető pillére. A rendszer jellemző tulajdonsága, hogy a bitcoinok nem gyengíthetők meg egyik központi bank politikájával sem.

iA fenti információk egy közgazdász szemével leegyszerűsítettnek tűnhetnek. Ha többet szeretnél megtudni a helyzetről, elmagyarázzuk, hogy a szokásos pénznemek miben térnek el virtuális társaiktól. Azt is megvitatjuk, hogy milyen következményekkel járhat a fix egységmennyiség a bitcoin értékére és árstabilitására.

Kockázatot jelent a bitcoin a gazdaságra nézve?

A Genezis szerint „Fiat lux” volt Isten első szava, amellyel világosságot teremtett az ürességből. Érthető tehát miért nevezzük a mostani valutákat „fiat pénz”-nek, hiszen a központi bank – mint Isten – pénzt bocsát ki a semmiből. Ez a bitcoin és más virtuális valuták esetében nem lehetséges. Fel kell tennünk viszont a kérdést, valóban akkora nyereség ez?

Hagyományos valuta vs. bitcoin

A központi bankok fő célja az árstabilitás megőrzése. Amikor inflációs nyomás merül fel, a jegybank a pénzkínálat csökkentésére (vagyis a kamatlábak növelésére) szigorú politikát ír elő, míg a deflációs tendenciák beindítják a monetáris politikát. Ideális esetben a valuta értéke nem változik az idővel. Ha igen, akkor csak előre bejelentett módon (ez az úgynevezett inflációs cél). A virtuális valuta mechanizmusai azonban különböznek. Különösen, mivel nincs központi hatóság, mely befolyásolhatná a pénzkínálatot. A Cryptos egy arany vagy ezüsthöz hasonló áru. A központi monetáris hatóság kibocsájtása helyett a felhasználók "bányásznak". Csakúgy, mint az ásványi anyagok, a kriptovaluta teljes mennyisége általában korlátozott.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A virtuális pénznemek nagyobb volatilitással rendelkeznek, és ha a kereslet tovább növekszik, az értékük is növekedni fog. Ez ugyan nagyszerű hír a befektetők számára, de a napi tranzakciókra nézve kevésbé. Miért néz a modern közgazdaságtan rossz szemmel a deflációra? Dióhéjban - az emberek elhalasztják a vásárlást, mely egyrészt alapból káros a vállalkozásokra nézre, másrészt pedig növekszik az alkalmazottak költsége, csökkenteniük kell vagy az alkalmazottak számát, vagy béreiket. Ez egy lefelé irányuló spirál.

Bitcoin – kockázat a befektetők számára

Mivel a Bitcoinnal nem vásárolhatsz alapvető dolgokat (például ételt), illetve adót sem tudsz vele fizetni, ezért elsősorban befektetésként nagy rá a kereslet. Azonban a befektetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy az elmúlt években tapasztalt folyamatos értéknövekedés ellenére a Bitcoin még mindig kockázatos befektetés. Amellett, hogy milliós bevételekhez vezethet, bármikor csődbe is viheti a befektetőt.

Bitcoin hírek – Mi történik a legnépszerűbb virtuális valuták világában?

Hozzá kell szoknunk, hogy a virtuális valuták világa folyamatosan változik. A Bitcoin, mint a legnépszerűbb és leginkább használt kriptopénz még sokáig használatban lesz, viszont folyamatosan változik, növekszik és fejlődik, ráadásul akkora sebességgel, hogy kevesen tudják csak nyomon követni. Alább megtekintheted a legfontosabb híreket és frissítéseket.

Bitcoin hírek a friss információk

2018.04.06. – Az első vásárlók már magukénak tudhatják a DragonMint Minert!

Gyakorlatilag az első pillanattól kezdve, hogy Halong Mining bejelentette, szkepticizmus és bizalmatlanság tárgya az új bitumenes ASICs bányászati felszerelés. Most azonban – hogy a DragonMint nevet viselő ASIC chipek megérkeztek első vásárlóikhoz – tisztán láthatjuk, hogy nem csak valamiféle olcsó csalásról van szó! A DragonMint 16 TH/s számítási teljesítménnyel rendelkezik, miközben versenytársa, az Antminer S9 „csak” 14 TH/s-os. Emellett, a Halong Mining ASIC először használja az AsicBoost technológiát, melyet például a jól ismert Slush Pool bányásztársulásnál is használtak a közelmúltban. Mindazonáltal, függetlenül attól, hogy az eszköz hatékonyabb lesz-e társainál, megszületésével megtörtént az első lépés a bitumenes bányászat decentralizálásához, melyet eddig kizárólag a Bitmain és annak Antminerjei domináltak.

2018.03.26. – Kifizetődőek a Bitcoin befektetések?

Az izraeli biztonsági szolgálat (ISA) minden biztonságot nélkülöző pénznemnek nyilvánította a Bitcoint (BTC). Habár a Bitcoin egy sokat dicsért és rendkívül átlátható technológián alapszik, mégis folyamatosan különböző hiányosságokkal küzd, melyek nem csak magát a Bitcoint veszélyeztetik. A Bitcoin figyelembe sem veszi a tényt, hogy az elmúlt két hónapban nem sikerült elkapnia azokat a hackereket, akik rekordmennyiségű NEM Tokent loptak (mely a Coincheck Exchange-hez hasonló elven működnek). A Twitter (a Google-hoz és a Facebook-hoz hasonlóan) betiltotta a digitális pénzzel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások reklámozását. A kriptopénzek világa súlyos támogatásveszteséget élt át, és nehéz megjósolni, hogy képes lesz-e teljes regenerálódásra.

2018.03.16. A Bitcoin értéke még mindig csökken, a kriptopénz világa teljes sokkban

Ezen a héten valóságos sokkot váltott ki, amikor a Google tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy letiltja az összes kriptopénzzel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatás hirdetését. A bejelentést követően az összes kripovaluta ára drámaian csökkenni kezdett. A közelmúltban a Facebook hálózata is bejelentette ugyanezt a tilalmat. Jelenleg a bitcoin érménkénti ára kissé meghaladja a 8000 dollárt. A szakértők egyik fele azt gondolja, hogy nem fog tovább csökkenni, azonban azt is, hogy a Bitcoin körül kialakult spekulatív buborék megtörésének vagyunk tanúi. 

2018.03.06. –  A bitcoin tranzakciók száma az utolsó két év legalacsonyabb szintjét érte el

A blockchain.info szerint a megerősített bitcoin tranzakciók számának heti átlaga 2016 márciusa óta – amikor a BTC ára 400-450 dollár közöttire volt tehető – most érte el legalacsonyabb szintjét. Mindez annak ellenére történt, hogy az elmúlt hónapokban most a legolcsóbbak a bitcoin üzletek, az átlagos díj egy kritikus héten még 2,5 dollár alá is csökkent. Ezek az adatok nagy mértékben tükrözik a bitcoin csökkenő értékét, mely nem képes visszatérni a tavaly elért csillagászati csúcsára. A szkeptikusok szerint ez a Bitcoin kudarcának elejét jelzi.

2018.02.13. – Az arizonai szenátus elfogadott egy tervezetet, mely lehetővé teszi a bitcoinban adózást

Az arizoni szenátus, mint az Egyesült Államok hatodik legnagyobb állama, hivatalosan elfogadott egy törvényjavaslatot februárban, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok kriptopénzben adózzanak. A bitcoinnal – és az egyéb olyan virtuális fizetőeszközökkel való adózás, melyet az adott állami hatóságok elismertek – természetesnek tűnik. Az 1091-es számú törvényjavaslat felülvizsgálat céljából az Egyesült Államok Kongresszusának alsóházához került, ahol döntés születik majd végleges formájáról. Arizona a digitális aláírás és az intelligens kormányzati szerződések legitimálása után, újra biztosítja a világot, hogy a lehető legjobb feltételeket kínálja a blockchain technológia és a kriptománia fejlesztéséhez.

2018.01.28 – Támadás alatt a Coincheck bitcoin váltó

A legnagyobb – a Bitcoin mellett más kriptovalutákkal is (ETH, LTC, XMR) foglalkozó – japán bitcoin váltót (Coincheck) hackertámadás érte. Noha a tolvajoknak a támadás során bitcoint (BTC) nem sikerült megkaparintaniuk, mégis ezt a rablást tartják a legkomolyabbnak a digitális pénznemek történetében. A hackerek ugyanis a világ tizedik legnagyobb kriptovalutáját, a NEM néven ismert fizetőeszközt célozták meg, és mintegy 534 millió dollárnyit loptak el belőle. Csak reménykedhetünk, hogy az összeg visszakerül erdeti tulajdonosaihoz – ugyanakkor ez is egy olyan eset, ami aláássa az emberek digitális pénznemekbe vetett hitét.

2017.12.22 – Hatalmasat zuhantak a BTC által jegyzett valuták 

Még vasárnap is esett, ezzel pedig történelmi mélypontra került a bitcoin értéke. A fizetőeszközt 20.000 dollár alatt kínálták minden nagyobb tőzsdén. Értéke hat napig folyamatosan zuhant és végül 11.200-nál állt meg a dollárral szemben. Vagyis egy héten belül elvesztette az értékének mintegy 40 százalékát. A bitcoinnal együtt természetesen más kriptovaluták is gyengültek karácsony előtt – az ETH, a Bitcoin Cash (BCH), a Litecoin (LTC) és az Iota (IOT) az értékük negyedét vesztették el ez idő alatt.

2017.12.09. – Hackerek nagy mennyiségű bitcoint szereztek 

A NiceHash néven ismert bitcoinbányász céget december 6-án éjszaka érte a támadás. A profi hackerek a cég egyik számítógépén található biztonsági rést használták ki. A virtuális pénztárcát megtámadva mintegy 1,5 milliárd dollár értékű bitcoint loptak el. A NiceHash támadást a vállalat Facebookon is megerősítette és ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét. Egyelőre nem tudunk arról, hogy miként fogják kezelni a helyzetet, de a hálózatok blokklánc technológiája miatt nagyon valószínű, hogy a bitcoinok örökre eltűntek.

2017.11.30 – Egy Bitcoin érme három millió forintot ért 

A Bitcoin történetében mérföldkőnek számít a nap, amikor gyors növekedés után a BTC 1 értéke 11 395 dollár, vagyis több mint 3 millió forint volt. Nehéz elhinni, hogy alig néhány órával ezután 8 922 dollárra (nagyjából kétmillió forintra) csökkent. Tehát egyetlen nap leforgása alatt 400 ezer forinttal nőtt, majd közel 900 ezer fointtal zuhant vissza. Ez szinte tankönyvi példája annak, hogy milyen volatilisek lehetnek a különféle kriptovaluták.

2017.10.31 – Rekordértéket ért el a Bitcoin

A Bitcoin október végén elérte a legmagasabb történelmi értéket: először a 6 400, a következő héten pedig a 7 459 dollárt (közel kétmillió forintot). A bitcoin értékének ekkora növekedése annak volt köszönhető, hogy a világ egyik legnagyobb részvénytőzsdeje, a CME nyilatkozatban jelentette be: továbbra is kereskedik majd a legnépszerűbb kriptovalutákkal. Hozzátették: a bitcoinokat úgynevezett határidős ügyletek formájában fogja forgalmazni.

2017.10.24 – Megjelent a Bitcoin Gold, egyre nagyobb a megosztottság

Kevesebb, mint két hónappal a Bitcon Cash megjelenése óta a Bitcoin-hálózat újabb kriptovaluta bevezetését jelentette be Bitcoin Gold néven. Ezt a döntést, ahogy az előzőt is, egy bányászcsoport kezdeményezte és vezényelte le, mindenféle szavazás nélkül. Az új kriptovaluta elindításának a bányászok azon aggodalma adott lendületet, hogy a jelenlegi rendszer túlságosan centralizálódik és a nagy cégek megjelenése miatt elkezdődött egy monopolizációs folyamat. A monopólium abból fakad, hogy a különleges ASIC chipek felbukkanása nehézkessé teszi a hétköznapi felhasználók számára a bányászatot. A Bitcoin Gold ezért számos új algoritmust vezetett be, amelyek lehetővé teszik a méltányos bányászatot a GPU használatával. A Bitcoin Gold értéke 2017. november 13-án 250 dollár volt.

2017.10.09 – További erőfeszítések a kriptovaluták szabályozására 

Nem sokkal azután, hogy Kína elkezdte szabályozni a bitcoinokat és más kriptovalutákat, hasonló hírek terjednek az európai kontinensen is. Az Európai Központi Bank (EKB) egy nyilatkozatot is kiadott a korlátozások szükségességéről.

Az EKB nyilatkozata arra a globális tendenciára adott válaszlépés, hogy újabb és újabb kriptovalutákat hozzanak létre a profit reményében – csak ebben az évben a fizetőeszközökbe fektetők mintegy 1,25 milliárd dollárt nyertek az ügyleteken. Az EKB és Evald Nowotny, az osztrák jegybank vezetője szerint ezek a valuták rendkívül megbízhatatlanok és veszélyesek. Ez elsősorban azért problémás, mert egyre kevésbé lehet megismerni a virtuális piacon megjelenő tranzakciók mögött álló feleket. Ráadásul ezekkel nem csak az egyszerű csalók, de akár terroristák is könnyen visszaélhetnek.

A kulcskérdés azonban továbbra is az, hogy a szabályozás az Európai Központi Bank hatáskörébe tartozik-e vagy sem. Néhány hete Mario Draghi, az EKB elnöke kijelentette, hogy valójában nincs abban a helyzetben, hogy tiltsa vagy más módon szabályozza a bitcoint és más kriptovalutákat a piacon.

2017.09.25 – Kína harcba indult a Bitcoin ellen

Kína kétségtelenül a bitcoin és más kriptovaluták legnagyobb piaca (a bányászok legnagyobb csoportja is Kínában található). Ezért minden bejelentés a virtuális pénznemek szabályozásáról vagy tilalmáról nagy hatással van a BTC jövőjére. Csak néhány dolog, ami az utóbbi időben történt.

Az első, Kínából érkező aggályos bejelentés az ICO (Primary Coin) szabályozásra vonatkozott. Az ország ugyanis megtiltotta, hogy magánszemélyek vagy szervezetek ilyen módon gyűjtsenek adományokat. Az ICO segítségével rengeteg projektet finanszíroztak például a Kickstarter platformon keresztül.

Ezután nem sokkal olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint a kínai kormány úgy döntött, teljesen leállítja a kriptovalutákkal való kereskedelmet az országban. Erre azonnal reagáltak a fontosabb kínai bitcoin tőzsdék is (ViaBTC, BTCChina, OkCoin, Huobi). A bitcoin értéke közel 30 százalékot esett. A kínai eseményeket számos spekuláció és valótlan információ követte, amelyeket valószínűleg azért szivárogtattak ki, hogy mesterségesen csökkentsék a bitcoin értékét és így kedvezzenek a spekulánsoknak.

2017.08.04 – Szakadás vagy Bitcoin Cash

A Bitcoin Cash, az új, önálló virtuális pénznem megjelenése, a Bitcoin közösség válasza volt a túlterhelt blokklánc adatbázisra. A probléma ugyanis a bitcoin tranzakciókat is érintette, hosszú késedelmet eredményezve ezzel az átutalások jováhagyásánál. A késések, néha órákat, sőt napokat vettek igénybe, nehézkessé téve ezzel a virtuális kifizetéseket.

A Bitcoin tulajdonosok a korábbival megegyező mennyiségű Bitcoin Cash valutát kaptak. A közösség nagy része, különösen az értéktőzsdék nem fogadják el az új valutát, így a legtöbb felhasználót egyáltalán nem érintette a változás. Minden új kriptovaluta értéke az abba vetett bizalomtól függ. Ráadásul nem tudni meddig maradnak életben ezek. Ha szeretne többet tudni erről, akkor olvassa el Bitcoin vs. Bitcoin Cash című cikkünket!

22.08.2017.08.22. – Bitcoin meetup | Hogyan vezettük be a Bitcoint az Alza oldalán

2017. augusztus 22-én kedden került sor a bitcoin találkozóra, ahol Igor Pauer és Martin Kolek arról beszéltek, hogyan került sor a Bitcoin bevezetésére az Alzánál és mire számíthatunk a jövőben ezzel kapcsolatban. Az eseménynek a prágai Holesovice, azon belül pedig a Paralelní Polis adott otthont. A Parallel Polis egy nonprofit szervezet, amelynek egy Bitcoin kávézója is van és ahol bitcoinnal fizethetünk a kasszánál. Ráadásul külön péztárca sem kell hozzá, elég egy kártyát igényelni a kávézóban.

Bitcoinok bányászata és létrehozása

Új bitcoinokat egy úgynevezett bányászati ​​folyamaton keresztül hozhatunk létre. A hálózat csomópontjait bitcoinokkal jutalmazzák minden alkalommal, amikor megoldást találnak valamilyen matematikai problémára (és ezzel új blokkot hoznak létre). A blokk kitermelésért járó jutalom két részből áll: egyrészt a bitcoinból, másrészt a tranzakciós díjakért járó összegből tevődik össze. A blokkfelbontás-kompenzáció automatikusan úgy van meghatározva, hogy mindig az előző négy év során létrehozott bitcoinok felét generálja. A 2009 és 2013 között bányászott jutalom blokkonként 50, 2013 és 2017 között 25, jelenleg pedig 12,5 bitcoint jelent. Ha a korábbi sebességgel haladunk, akkor 2025-ben az összes bitcoin 95 százaléka, 2140-re pedig minden egyes érme a rendelkezésünkre áll majd.

Ebből következik, hogy a rendszer első éveiben a bányászokat leginkább az újonnan megszerzett bitcoinok motiválják, idővel azonban a tranzakciós díjakból származó összeg.

i Érdekel a többi kriptovaluta? Akkor vess egy pillantást egy másik cikkünkre, ahol az Ethereum (ETH), a Litecoin (LTC), a ZenCash (ZEN), a Vertcoin (VTC) és a Ripple digitális fizetőeszközről (XRP) írtunk.

A Bitcoin tranzakciós technika

A Bitcoin lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elektronikus úton küldjenek pénzt egyszerűen, akár egy e-mail. A tranzakciók az úgynevezett pénztárcán keresztül történik, melyek a biztonság érdekében különleges digitális aláírással is rendelkeznek. Mégis mindenki megnézhet minden egyes átutalást, egészen a kezdetekig, amikor az első Bitcoin megjelent.

Az első fontos információ, hogy bitcoinok önmagukban nem léteznek, mindössze a tranzakciók és a blokklánc címek jegyzőkönyvei. Tehát egy Bitcoin átutaláshoz csak két dologra van szükséged – a címzett nyilvános címére és egy kódszámra.

A publikus bitcoin cím az egyedi kód alapján generálódik és számokból, illetve betűkből áll; leginkább egy bankszámla számra hasonlít. Az egyéni kódszám segítségével így bármikor képesek lehetünk átutalásokat végrehajtani. A bitcoin címedet másokkal is bármikor megoszthatod, de tudj róla, hogy ebben az esetben az illető meg tudja nézni az egyenlegedet (az összeghez viszont nem fér hozzá, hiszen nem rendelkezik az egyedi kódszámmal).

i

Az egyedi kódszám a Bitcoin világban egy titkos szám, amely lehetővé teszi a kriptovaluta használatát. Minden egyes pénztárcához tartozik legalább egy, de inkább több ilyen szám.

A privát azonosítók alapján nyilvános kódszámokat lehet létrehozni. A készülék elvesztése vagy sérülése esetén a pénztárca bizonsági mentéséhez csak az egyedi azonosítóval lehet hozzáférni – ezek úgynevezett seed formátumban vannak, és amelyek angol szavak listáját jelentik (jellemzően 12 vagy 24 szót).

Azok a különleges alkalmazások, amelyeket pénztárcáknak hívnak, az egyedi azonosítók kezelésére szolgálnak. A legbiztonságosabbak egyébként az úgynevezett hardveres pénztárcák, amelyekből semmilyen módon nem lehet előhívni a titkos azonosítót.

A tranzakciók során ezt az egyedi azonosítót használja fel a rendszer (eltárolja az átutalás forrását, ahonnan a bitcoin érkezett), az összeget (azt, hogy pontosan mennyi bitcoint érint az ügylet), illetve a különféle kimeneti információkat (mindenekelőtt a címzett Bitcoin címét).

Ezeket az adatokat elküdjük a bitcoin pénztárcádból a Bitcoin hálózathoz. És ez az a pillanat, amikor a bányászok munkája kezdődik. Ők ellenőrzik ugyanis a tranzakció érvényességét, beteszik azt egy új blokkba más ügyletekkel együtt, majd az egészet a blokkláncba küldik. A blokklánc egyébként nem más, mint a különféle tranzakciók listája.

Mindig követi a megerősítések számát egy érme tranzakcióban. Az ellenőrzött tranzakció csak a csomópontok memóriájában van, de még nem került kihasználásra. Az első nyugtázás azt jelenti, hogy az ügylet szerepel az utolsó blokkban és kivonja. További megerősítés azt jelenti, hogy ezt a blokkot más blokkok követik, és a tranzakciót már nem lehet megváltoztatni.

iOndřej Krško: Mit jelent a bitcoin decentralizáció?

A brit pénzügyminiszter a második bankmentő csomagot készíti elő – ez a Bitcoin adatbázis első mondata. Szerzője pedig Satoshi Nakamoto, aki 2009 januárjában a bankszektorba történő kormányzati beavatkozásokra szerette volna felhívni a figyelmet. Az általa létrehozott rendszer ugyanis nem teszi lehetővé az ilyen jellegű beavatkozást. Decentralizált - tehát nincs olyan központ, amely megváltoztathatná a szabályokat. Azok kőbe vannak vésve: például soha nem lesz több mint 21 millió bitcoin. Ha valaki megpróbálja megváltoztatni, a hálózat elutasítja azt.


A valutákkal (vagy bármilyen vagyontárggyal) szemben a Bitcoin még egy különleges tulajdonsággal rendelkezik: az asszimetriával. Ez azt jelenti, hogy a lopás elleni védelem sokkal egyszerűbb, mint a rablás. Valakinek a zsebéből kivenni a pénztácát, blokkolni egy bankszámlát, felgyújtani egy házat, aranyat lopni – ez legalább annyira nehéz, mint megvédeni a tulajdonodat. A bitcoinok megtartásához viszont csak az egyedi azonosítóra van szükséged. Az emlékeztető segítségével pedig még könnyebb megjegyezni. Egy ilyen kódot feltörni lehetetlen. Képzeld magad elé a Föld minden egyes homokszemét. Minden homokszem mögött 26 milliárdnyi lehetséges variáció van arra, hogy egy bitcoin azonosító legyen.

A történelemben ez az első lehetőség arra, hogy bárki könnyedén megvédje a magántulajdonát – a kormánnyal vagy akár az egész világgal szemben. Mivel a Bitcoin egy nyílt forráskodú szoftverrel üzemel, nem volt nehéz lemásolni vagy reprodukálni az ötletet és ezzel más kriptovalutákat létrehozni. Ami azonban a Bitcoin rendszert egyedivé teszi, az az igazi decentralizáció, amely vezető nélkül is működik. Vitalik Buterin, az Etherea alapítója például a saját belátása szerint képes döntéseket hozni a hálózat szabályainak alapvető megváltoztatására. Így ő is csak egy újabb "pénzügyminiszter" lett, ahogy azt már Satoshi Nakamoto is leírta a Bitcoin szisztéma felbukkanása idején.

A titokzatos Satoshi, a Bitcoinról szóló, 2011. április 23-i utolsó üzenetében úgy fogalmazott: "Más dolgokra koncentrálok, mivel ez már jó úton halad…"

Ondrej Krško

Ondrej Krško

Ondrej Krško informatikát tanult a pozsonyi Comenius Egyetem informatika karán és menedzsmentet a City University-n. Tanulmányai befejezése után részt vett az Obedovat.sk projekt születésében, amelyet hat év után 2,44 millió euróért adtak el az amerikai-indiai érdekeltségű Zomató-nak. 2010-ben jelen volt a ZlavaDna.sk projektnél, amely két év működés után kapta meg a Deloitte Technology Fast 50 díjat és a mai napig első számú a szlovák piacon. Az utóbbi négy évben a ReFIS rendszerrel foglalkozik, amelyet cégek költségvetésének létrehozásához, a cashflow vezetéséhez, controllinghoz és a dokumentumok elektronikus jóváhagyásához hazsnálnak. Jelenleg ezt több mint 200 cég használja és ambíciója a leginnovatívabb ERP-vé válni a világon, amely egy cégen belül bárki számára lehetővé tenné a pénzügyi adatokkal való munkát. A ReFIS a világon az első ERP, amelyet a Bitcoin és még más kriptovaluták teljes mértékben támogatnak. 

iKi az a Satoshi Nakamoto és miért bujkál előlünk? A következő cikkünkben a Bitcoin alapítójáról lesz szó!

Hogyan szerezhetek és vásárolhatok bitcoint?

A Bitcoin többféleképpen érhető el:

 1. Termékek vagy szolgáltatások eladásával.
 2. Átutalással bitcoin pénztárcákon keresztül.
 3. Bitcoinok átváltása nemzeti valutákra az úgynevezett bitcoin tőzsdén.
 4. Vásárlással Bitcoin automatákon keresztül Magyarországon.
 5. Személyesen, amennyiben találsz valakit, aki bitcoint szeretne cserélni.
 6. Kezdj el kereskedni a bitcoinokkal.

A Bitcoint háromféle módon lehet megvásárolni:

 1. Bitcoin váltással vagy a tőzsdén keresztül.
 2. A BTC automatákban.
 3. A bitcoinokat személyesen is be lehet szerezni.

A bitcoinok vásárlásának első feltétele az úgynevezett aktív pénztárca beszerzése. 

A bitcoinok váltása vagy cseréje

Bitcoinokat számos szolgáltatás segítségével vásárolhatsz forintért, euróért vagy dollárért. A hitelesített cseh projektek közé tartozik például a CoinMateSimpleCoin, és az EasyCoin. További bitcoin pénzváltókat a btctip-en találsz.

Érdemes ugyanakkor figyelmeztetni mindenkit, hogy a kriptovaluták váltása a hackertámadások kedvelt célpontja lett az utóbbi időben – éppen ezért a tőzsde használata csak addig ajánlott, amíg az feltétlenül szükséges. Soha ne felejtsd el: mindig tartsd biztonságban az egyedi azonosítódat!​

i Mi a bit-valutaváltó és mi a tőzsde?
Ez egy online platform, ahol bitcoint és más valutákat lehet vásárolni, illetve eladni. Az átváltóhelyek azonnali és egyszerű pénzátutalást biztosítanak. A tőzsdék fejlettebb felületet kínálnak grafikonokkal, megbízásokkal és tőkeáttételes kereskedéssel.

Bitcoinok vásárlása BTC automatákban

A bitcoin vásárlásának kényelmes formája a bitcoin automatákon keresztül történik, amelyek már nem csak Budapesten, de számos másik magyar városban is megtalálhatóak. Ezek lényegében készpénzes bitcoin valutaváltók. Az automatában bitcoint vásárolhatunk vagy adhatunk el. Ezek ráadásul a bitcoin pénztárcákkal is össze vannak kötve. A Bitcoin automaták térképét megtekintheti a Coinatmradar oldalon.

bitcoin ATM

Bitcoinok személyes vásárlása

A legújabb és leginkább kockázatos módja a bitcoin vásárlásnak az, hogy személyesen keresel fel valakit, aki helyben vagy a bitcoin pénztárcáján keresztül váltja a valutát (tranzakciós díjért cserébe). Ezt a legegyszerűbben a localbitcoins szolgáltatás segítségével tehetjük meg, amely egymáshoz irányítja az érdekelt feleket.

Hogyan kell fizetni a bitcoinért?

Ha egy átlagos fogyasztási cikkeket vásárolsz, és úgy döntesz, hogy bitcoinnal fizetsz, akkor egyszerű dolgod van. Az összeget ugyanis először bitcoinná konvertálják, majd az okostelefonon keresztül a betöltött QR-kód segítségével végbemegy a tranzakció. Ehhez mindössze egy bit-pénztárcára, elegendő kriptovalutára és internet-kapcsolatra lesz szükséged.

bitcoin accepted, Brno, Subwaybitcoin, subway, Brno

Virtuális pénznemek és a Bitcoin röviden

Az internet lendületes fejlődése sok más egyéb mellett egy új koncepciót, a virtuális pénz ötletét is elhozta. Ezek jelentőségét azonban sokáig figyelmen kívül hagyták. Kezdetben szinte csak olyan online játékokban jelent meg, ahol szükség volt a virtuális tárgyak kereskedelmére. A digitális szolgáltatások és az internetes közösségek virtuális pénzneme azonban egyre fontosabbá kezd válni. A kriptovaluta kifejezés a virtuális pénznemek egy meghatározott alcsoportjára vonatkozik. Az egyik első ilyen a Bitcoin volt 2009-ben.

Miért olyan népszerű a Bitcoin? Erre többféle válasz létezik. Az egyik, hogy ez egy úgynevezett deflációs valuta. A bitcoinok mennyisége ugyanis előre meghatározott, így egy központi bank (vagy más entitás) nem tudja leértékelni azt pénz kibocsátásával. A Bitcoin átlátható – a profitot a felhasználók teszik zsebre számítógépeik segítségével. Egyesek szerint 2140-re minden "érmét" kibányásznak majd. Legyél a részese Te is, töltsd le az alkalmazást.

Vásároljon vagy adjon el Bitcoint a BTC-vel

A megvásárolt áruk átutalással történő fizetésének lehetősége mellett az Alza egy BTC automatát is működet. Ez alapvetően egy Bitcoin "pénzváltó". Itt lehet vásárolni vagy eladni Bitcoinokat az aktuális árfolyam szerint. Ezeket a pénztárca segítségével tárolhatjuk. Az így szerzett összeggel nem csak nálunk, de rengeteg helyen vásárolhat. Alternatív megoldásként meg is takaríthatod a bitcoinokat egy jövőbeni befektetéshez vagy az értéknövekedésre játszva.

Biztonságos vásárlás TREZOR pénztárcával

Az Alza ráadásul új TREZOR hardveres pénztárcát is kínál a bitcoinok biztonságos tárolására. Így tökéletes biztonságban tudhatod a megtakarításodat. A bitcoinokat egy titkosított rekeszben tárolja, így távolról sem lehet azokat elcsenni.

Milyen előnyökkel jár a Bitcoin fizetés?

Először is, a fizetés sebessége az online fizetések gyorsaságával és egyszerűségével vetekszik. A Bitcoin használat óriási népszerűségének másik oka az online fizetés lehetősége akkor is, ha valakinek nincsen bankszámlája vagy hitelkártyája.

Mi garantálja a biztonságot?

A Bitcoinpay.com rendszert a brit Confirmo Ltd. felügyeli, amely sokéves tapasztalattal rendelkezik a Bitcoin területén.

Hol szerezhetnek Bitcoint a vásárlók?

Sokféleképpen. Az egyik legegyszerűbb a Bitcoin automata, amely lehetővé teszi a Bitcoin vásárlását vagy eladását forintért vagy euróért. Ilyen automaták a prágai Holešovice és a pozsonyi bemutatóteremben is találhatóak. A berendezéseket pedig a GENERAL BYTES s.r.o. szolgáltatja az Alzának, amely piacvezető ezen a területen.

Milyen más cégek fogadnak el Bitcoint?

A legnagyobbak, mint a Microsoft, a Dell, a T-Mobile, a WordPress vagy a Wikipedia. Emmellett persze nagy számú kisebb kereskedő is.

A vásárló félre tudja tenni a Bitcoint?

Természetesen! Volt például egy vásárló, aki néhány hónapja szerzett be bitcoint, amivel az ár 30 százalékát meg tudta takarítani.

Hogyan bányásszak bitcoint?

A kezdetek kezdetén a bitcoin érméket egyszerű videókártyák segítségével lehetett bányászni. Mára ehhez már egy speciális ASIC chipre van szükség. A bányászat ugyanis sokkal nagyobb kapacitást igényel, mint korábban. A jó minőségű ASIC chipek beszerzése azonban nem olcsó mulatság. Jóllehet, a bányász szoftver szabadon letölthető az internetről.

bitmain, bitcoin miner, antminer s5

Ez a folyamat a magas költségek miatt gyakorlatilag felesleges az egyszerű felhasználók számára. Erre válaszként született meg egy bányász csoport javaslata, amely olyan egyesületek létrehozását szorgalmazza, ahol tagdíj befizetésével közösen bányászhatunk. Ezek a társaságok a "mining pools" nevet kapták. 

Hogyan kezdjünk bele a bitcoinok bányászatba?

Ha elkezded a bitcoin bányászatot, itt találsz hozzá egy egyszerű útmutatót:

 1. Lehetőségeid szerint válaszd ki a megfelelő dedikált ASIC bányász eszközt. Ezek közül a Bitmint Antminers az egyik leggyakoribb. Ennek költsége ugyanis az adott teljesítményen (H/s) alapul. Válassz egyet ezen példák közül.
 2. Töltsd le a szabadon elérhető bitcoin bányász szoftvereket. A legnépszerűbb programok közé tartozik a CGminer, a Bitcoin Miner, a DiabloMiner és a BFGminer.
 3. A legnagyobb nyereség úgy érhető el, ha csatlakozol egy már létező bányász csoporthoz. Mára már számtalan ilyen egyesület közül választhatunk. Fontos, hogy még az elején megtudd, pontosan mekkora tagdíjra számíthatsz és mit kapsz érte cserébe. Az európai szervereken működő legismertebb csoportok - a BTC.com és a Slush's pool (a világ első híres bányászati csoportja, amely Csehországból származik).
 4. A bányászat jutalmaként természetesen bitcoinokat kapsz majd. Éppen ezért rendelkezned kell egy aktív szoftveres vagy hardveres bitcoin pénztárcával. Itt válogathatsz a különböző variációk között!
 5. Az utolsó, mégis legfontosabb feladat a minél jobb tájékozódás a bitcoin világ híreiről.

Hogyan működik a bitcoin pénztárca?

Az egyszerű felhasználó számára ez sokkal egyszerűbb, mint a bányászás. A bitcoinokat a pénztárca segítségével utalhatjuk át, takaríthatjuk meg vagy fizethetünk vele. Ehhez mindössze telepítenünk kell egy alkalmazást a számítógépünkre vagy okostelefonunkra.

Minden pénztárca egyedi azonosítóval rendelkezik, amely úgy működik, mint egy bankszámlaszám. A fizetés az összeg (bitcoin érték vagy nemzeti valuta) és a címzett beírásával történik. A tranzakció átláthatóan fut át a hálózaton, végül pedig a bányászok hagyják jóvá. Ezzel a visszaigazolással pedig a felhasználók teljes hálózata számára nyilvánossá válnak a tranzakció részletei. Az átutalásokért díjat számolnak fel, amelyről az úgynevezett bitinfocharts eszköz segítségével tudhatunk meg bővebb információkat. A díjak összege idővel változik, nagyobb hálózati aktivitás mellett (mint ahogy az történt 2017 decemberében) az összeg akár a több tíz dollárt is elérheti. A probléma megoldására egy úgynevezett skálás megoldás került bevezetésre, amely a MIMO blokklánc technológiára épít és a Lightning network nevet viseli.

bitcoin-ara

A bitcoinok hosszabb távú biztonságos tárolásának legjobb formája a hardveres pénztárca. Ez az eszközök lehetővé teszik a bitcoinok felügyeletét és a támadásoktól való védelmet. Hardveres pénztárcával történő fizetés esetén a visszaigazolás a számítógépen kívül történik többszörös hitelesítéssel.

BTC és forint – mennyi az annyi?

A bitcoin ára számos visszaesés és folyamatos ingadozás után szédítő magasságokig nőtt. A szakértők szerint a valuta deflációs jellege és egyre növekvő népszerűsége miatt hosszabb távon további emelkedésre lehet számítani. Az alábbi interaktív táblázatban látható a bitcoin éppen aktuális árfolyama és annak alakulása az elmúlt néhány hónapban.

Nyisd ki a pénztárcád az ingyen bitcoinért

A bitcoin bányászat még egy profi felhasználó számára is nehéz lehet. Ráadásul nem mindenki hajlandó befektetni a bitcoinokba. Az internet azonban rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy mindenki könnyedén bitcoinhoz jusson.

Azok az oldalak, amelyek ingyenes bitcoinokat ígérnek, rendszerint valamilyen regisztrációhoz kötik ezt (általában a bitcoin pénztárca azonosítóját és email címet kérnek). De miért adta bárki ingyen bitcoint? Természetesen nem jótékonyságról van szó. A sok látogató nagy forgalmat jelent a weboldalnak, ami sok hirdetőt vonz. Próbáld ki a freebitcoin vagy amoonbit oldalát. Csak néhány kattintás az egész.

A bitcoinokkal kapcsolatos kockázatok

Bár a bitcoin hálózat és a bitcoin maga biztonságos, a háttérben lévő titkosítás még nem sérült, vannak olyan kockázatok, amelyek a bitcoinnal járnak. Mik is ezek pontosan?

 • A bitcoin értékének szélsőséges ingadozása - néhány napon belül akár tíz százalékkal is változhat. Meg kell azonban jegyezni, hogy más kriptovalutákkal szemben a bitcoin legalább bizonyos stabilitást kínál és manapság már szinte konzervatív választásnak számít a digitális pénznemek világában.
 • Az átutalások visszavonásának lehetetlensége - A tranzakció elküldése után nincs lehetőség a lemondásra.
 • Ha nem ismered a címzett személyazonosságát, nem követelheted vissza a tévedésből elküldött összeget (még a pénztárca megváltozott azonosítójára hivatkozva sem).
 • Biztonsági mentés nélkül eltűnt bitcoin pénztárca esetén elvesztheted az összes bitcoinod.
 • Amennyiben nem sikerül visszaállítani a titkos jelszavadat - ennek elhagyása sajnos az összes bitcoin elvesztését jelenti.
 • A Bitcoint gyakran illegális tevékenységekhez használják, különösen a deep weben.

Végül, de nem utolsósorban a bitcoin váltók ellen végrehajtott célzott hacker támadások is nagy veszélyt jelentenek. A történelem eddigi legnagyobb hackertámadása a japán Mt. Gox és a Coincheck is áldozatul esett. A kár ezekben az esetekben meghaladta a százmillió dollárt.

iHogyan látja a Bitcoin jövőjét Martin Šíp?

A Bitcoin évek óta az egyik legtrendibb dolog és jó példája a pénz szocio-technológiai alapokon nyugvó spontán fejlődésének, amit még soha nem láttunk és éltünk át belülről. Azt, hogy mi a Bitcoin és pontosan mit is jelent a társadalom számára még hosszú évtizedekig fogjuk elemezgetni. Leginkább talán az internet kialakulásához hasonlítható. Ahogy azt egyszer a Bitcoin fanatikus Andreas Antonopoulos megfogalmazta: a Bitcoin nem pénz, a Bitcoin a pénz internete.
bitcoinIgazság a pánik helyett?
Sokan csak tavaly kezdtek rá felfigyelni, hogy mi is az a Bitcoint, miután a média folyamatosan az értékének fenomenális növekedéséről beszélt. A Bitcoin több mint 300 milliárd dollárt mozgat meg és lassan minden nagyobb értéktőzsdén jelen lesz. Aztán 2018 elején a Bitcoin értéke hirtelen a harmadára esett vissza, miután minden a bitcoin buborék kipukkanásáról beszélt és azok, akik nem ismerik mélyebben a működését, pánikba estek. Ezt szeretném kicsit tágabb kontextusba helyezni.bitcoin történelme
A Bitcoin nem egy véletlen felfedezés eredménye. Ez egy 30 éve tartó folyamat, amely az internet és a kriptovaluták megjelenésével egyidőben indult útjára. A Bitcoin alapjaiban változtatja meg a pénzről alkotott elképzeléseinket. Az emberi történelemben először a Bitcoin lehetővé teszi a közvetítő nélküli digitális tulajdonjogot. Ahogy korábban az arany, úgy ez az eszköz is arra törekszik, hogy az első olyan globális digitális pénz legyen, amely nem ismeri a hagyományos államok határait. Én személy szerint 2011 óta kísérem figyelemmel és tanulmányozom a Bitcoint és annak decentralizált ökoszisztémáját. Egyelőre nem tapasztaltunk olyan dolgokat, amelyek megakadályozhatnák további térnyerését. Nassim Taleb, az antifragilitás fogalmának atyja a Bitcoinról 2013-ban azt mondta: a Bitcoin valami jelentősnek és fontosnak a kezdete, egy állam nélküli pénznem. Meggyőződésem, hogy a következő két évtizedben a Bitcoin más kriptovalutákkal együtt helyettesíti majd a pénzt.
bitcoin
Decentralizáltsága és nyitottsága miatt a Bitcoin kiváló példája egy antifragilis ökoszisztémának, amely válságokon keresztül növekszik, így a jövőben készen áll majd a nagyobb kihívásokra is. A Bitcoin sokkal nagyobb válságokon ment már keresztül és sokkal nagyobb áringadozásokat vészelt át, amint azt a Bitcoin hosszú távú, logaritmikus grafikonja meg is mutatja a számunkra. A gyors növekedési periódusokat visszaesések és az ezzel járó kiábrándulás törte meg, amelyek tipikusnak mondhatók. Mindez alátámasztja az ökoszisztéma hosszú távú exponenciális fejlődését, amit különösen azok érzékelnek és értékelnek, akik nem csak a rövid távú célokra koncentrálnak. A hosszú távú növekedési tendencia pedig folytatódni fog. Ezért úgy gondolom, hogy ma a Bitcoin elterjedésének 1-5 százaléka között állunk.
bitcoin grafikon
Mit várhatunk a Bitcointól ebben az évben?
Először is, az elmúlt évek nagy technológiai lemaradásának behozását: 2017 augusztusában hosszas vitákat követően elfogadására került az úgynevezett Segwit, amely a Bitcoin új skálázási technológiáját foglalja magában. Ez szabad kezet adott a Bitcoin fejlesztőinek arra, hogy bevezessék az úgynevezett Lightning Network rendszert, amely egy decentralizált Bitcoin Overlay Transaction Network, és amely kifejezetten alacsony díjak mellett lehetővé teszi a tranzakciók számának korlátlan növelését és az azonnali kifizetéseket. A hozzáértő felhasználók akár már most is tesztelhetik a Lightning Network rendszert, amely még béta állapotban van. Az átlagos felhasználók rendelkezésére a várakozások szerint csak 2018 második felében áll majd. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy milyen forradalmi alkalmazások épülnek majd az új szisztémára. Érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a csodálatos technológia milyen lehetőségeket tartogat.
Martin Šíp

Martin Šíp

Martin Šíp aktívan 2011 óta foglalkozik Bitcoinnal aktívan. 2014 óta a SatoshiLabs startup cégnél dolgozik, amely elsőként hozta el a piacra a bitcoin hardveres pénztátcát, a TREZOR-t. 2014-től 2017-ig a prágai Paralelní Polis-ban több a Bitcoin és további kriptovaluták rajongói számára mint 130 előadást tartott (un. Bitcoin meetupok). A kriptovalutákkal kapcsolatos történések esetén a cseh médiában gyakori kommentátor.

Bitcoin, az új ágazat

Bitcoin csak a kezdet. A bitcoin fanatikus Andreas Antonopoulos szerint a bitcoin a "pénz internete" és mérföldkő az emberi történelemben. A Bitcoin egy új ágazatot indított el, amelynek mára több mint 1000 tagja van. Legtöbbjük természetesen vakvágány lesz, de de néhány érdekes újítás így is kisül belőlük, mint például teljesen anonim ügyletek, az okos szerződések vagy a DAO szervezeti struktúra. Számos úgynevezett altcoin még mindig bányászható videókártyák segítségével az átlag felhasználóknak.

iÚgy érzed, még mindig nem tudsz eleget? Akkor keresd fel a bitcoin wikit vagy a bitcoin hivatalos weboldalát.

bitcoin, litecoin, ethereum

Hogy állnak a különféle kriptovaluták ebben a pillanatban? Aktuális értékek a táblázatban.

Szinte minden nap olvashatunk olyan kriptovalutáról, amelyek értéke még a bitcoinnál is gyorsabban nő. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a bitcoin volt az, amely utat nyitott nekik – ez a történelem legismertebb digitális pénzneme, a legtöbb tranzakcióval és számos profi fejlesztővel. A Bitcoin még mindig az új iparág sarokköve, amely biztonságos választást jelent a kriptovaluták világában.​

TREZOR T
Hardveres pénztárca - titkosítással védett, 500 kriptovalutát támogat, USB-C, microSD, Password Manager

74 290 Ft áfa nélkül 58 500 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: TREZBIT1d
TREZOR Bitcoin pénztárca
Hardveres pénztárca - titkosítás, 128x64 OLED kijelző, könnyű kezelés Windows, OS X, Linux operációs rendszerekkel, USB

23 690 Ft áfa nélkül 18 650 Ft
Kosárba
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2021. 10. 24.
Termékkód: TREZBIT
Ledger Nano S Bitcoin Wallet
Hardveres pénztárca - titkosítás, könnyen használható Windows, OS X, Linux operációs rendszerekkel, BIP39/BIP44, micro USB

23 690 Ft áfa nélkül 18 650 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: TREZBIT6
Ledger Nano X
Hardveres pénztárca - titkosítás, könnyen használható Windows, OS X, Linux rendszerrel vagy okostelefonnal (iOS, Android), CC EALS5+ tanúsítvány, chipek: ST33J2M0 + STM32WB55, nagy mennyiségű pénznem támogatása, vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőség Bluetooth segítségével, egyszerű vezérlés

47 490 Ft áfa nélkül 37 390 Ft
Kosárba
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2021. 11. 22.
Termékkód: TREZBIT7d
TREZOR Bitcoin pénztárca – fekete
Hardveres pénztárca - titkosítás, 128x64 OLED kijelző, könnyű kezelés Windows, OS X, Linux operációs rendszerekkel, USB

23 690 Ft áfa nélkül 18 650 Ft
Kosárba
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2021. 10. 24.
Termékkód: TREZBIT1
Google Titan Bluetooth
Biztonsági zár - biztonsági kulcs a kétfaktoros hitelesítéshez, FIDO

Az ár még nem került megadásra
Figyelem
Nagyon várt termék
Termékkód: GOOGLET2
Google Titan USB-A
Biztonsági zár biztonsági kulcs a kétfaktoros hitelesítéshez, FIDO támogatás

Az ár még nem került megadásra
Figyelem
Nagyon várt termék
Termékkód: GOOGLET1
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Cégeknek Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB00
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ