A GSM hálózat a maga idejében forradalmi újítás volt, és még ma is használatban van

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Modern világban élünk, ahol szinte minden új telefon szupergyors 5G mobilhálózatot használja, és már az új 6G technológia is a láthatáron van. Hogyan illeszkedik bele ebbe a képbe a GSM, vagy más néven a 2G hálózat, amely nemrég ünnepelte 30. születésnapját? Megnézzük, hol mindenhol találhatók még ma is második generációs mobilhálózatok, mit tudnak, és meddig lesznek még elérhetőek.

GSM 2G hálózat

GSM (2G hálózat) – TARTALOM:

  1. Hogyan telt az idő a GSM technológiával?
  2. A GSM szabvány világszerte összekapcsolta az embereket
  3. A második generációs hálózatok térségünkben még mindig széles körben elterjedtek
  4. Mikor kapcsolják ki a 2G hálózatot, avagy a GSM-et?

Hogyan telt az idő a GSM technológiával?

Először is beszéljünk egy kicsit arról, hogy milyen volt a GSM a múltban. A második generációs hálózatok először 1991-ben jelentek meg Finnországban, és akkor még kizárólag telefonhívásokra szolgáltak. Ez volt az első digitális alapú távközlési hálózat, amely először tette lehetővé, hogy a felhasználók ne csak telefonálni tudjanak. Megjelentek az első SMS-ek, majd néhány évvel később a GPRS és EDGE kiterjesztések után az internetkapcsolatok is. Hogy a technológia valóban forradalmi volt, azt bizonyítja, hogy a 3G hálózatok csak több mint 10 évvel később jelentek meg.

i

Bár a GSM elsősorban a mobiltelefonok számára készült, kínálunk találhatsz GSM modulokat laptopokhoz vagy akár GSM-en keresztül vezérelhető okos dugaljat is.

A GSM szabvány világszerte összekapcsolta az embereket

A GSM a maga idejében tényleg sokat tett. A felhasználók soha nem látott minőségű telefonhívást kezdeményezhettek, elküldhették az első szöveges üzeneteket, és a szolgáltatók számos további szolgáltatást, például hangpostát és hívásátirányítást kezdtek beépíteni a kínálatukba. A SIM kártya tette lehetővé, hogy a telefonokat könnyen le lehessen cserélni újakra anélkül, hogy attól kéne tartani, hogy elvesznek a benne tárolt telefonszámok. A mobil adatátvitelre vonatkozó GPRS és EDGE szabványok akkoriban kicsit másképp működtek, mint ahogyan azt ma megszoktuk. Az ügyfél nem a felhasznált adatmennyiségért, hanem az interneten töltött időért fizetett, hasonlóan egy normál híváshoz.

SIM kártyák
A SIM-kártya volt az egyik legfontosabb találmány, amelyet a GSM hálózatok tettek lehetővé.

A második generációs hálózatok térségünkben még mindig széles körben elterjedtek

Talán elgondolkodtál azon, hogy miért is van szükségünk egyáltalán 2G-re egy olyan korban, amikor már sokkal gyorsabb szabványok állnak rendelkezésre. A válasz egyszerű. A modern telefonok túlnyomó többsége még mindig GSM-et használ a hívások lebonyolítására. Miért? Ez azért van, mert az újabb VoLTE-t, különösen térségünkben, gyengén támogatott. Egyes szolgáltatók szerepeltetik kínálatukban a szolgáltatást, mások nem, megint mások pedig csak helyhez kötötten vagy csak bizonyos feltételekkel. A GSM hívások viszont bárhol megbízhatóan működnek, ahol van térerő.

i

Bár a GSM telefonokkal folytatott hívások gyakran megbízhatóbbak, mint az LTE hálózatok esetében, az üzemeltetők elsősorban a biztonság miatt aggódnak. Ez azért van így, mert manapság már elavultnak számít, ezért például a Google úgy döntött, hogy az Android operációs rendszer legújabb verzióit szoftveresen kiegészíti a 2G hálózatok letiltásának lehetőségével.

A másik ok, amiért a GSM hálózatok még mindig velünk vannak, természetesen a régebbi telefonok, de az újabb nyomógombos mobiltelefonok is. Ezek még mindig nagyon népszerűek egyes felhasználók körében, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek modemmel az új generációs mobilhálózatokhoz. Az üzemeltetők természetesen nem hanyagolhatják el ezeket az ügyfeleket sem. Ezért telefonálhatunk még ma is GSM-en keresztül, annak ellenére, hogy sok szolgáltató például már megszüntette a 3G támogatást.

Nyomógombos telefonok
A nyomógombos telefonok nagy népszerűsége az egyik oka annak, hogy hazánkban továbbra is támogatottak a 2G hálózatok.

Mikor kapcsolják ki a 2G hálózatot, avagy a GSM-et?

Bár a GSM telefonok hazánkban még működnek és egyelőre még működni is fognak, a világon máshol ez nem így van. A VoLTE úttöréséhez alkalmazkodott technológiai nagyhatalmak már megszüntették a támogatást. Ami azonban a GSM-et illeti, hazánkban egyelőre még nem kell aggódni amiatt, hogy megszüntetik, különösen addig, amíg ekkora a kereslet a nyomógombos telefonokra. A GSM várhatóan még hosszú évekig velünk lesz.

i Ezek is érdekelhetnek:

A GSM szabvány és a 2G mobilhálózatok jól megmutatják, hogy nem minden régebbi technológiát lehet könnyen lecserélni. Néha az egyszerűbb, de megbízható rendszerek évtizedek után is megtalálják a vevőkörüket. Ki tudja? Térségünkben talán a GSM túléli a 4G-t is.

Mobiltelefonok iPhone telefonok Android telefonok
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ