ApF HU Visa

A textilpelenka mosása és gondozása

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Annak érdekében, hogy a textilpelenkák megőrizzék nedvszívó képességüket és hosszú ideig szolgáljanak, megfelelő gondoskodásra van szükségük. Ezért cikkünkben a textilpelenkák helyes tárolására és megfelelő mosására fogunk összpontosítani, és megnézzük azt is, hogy milyen esetben célszerű a mosható pelenka fertőtlenítése. Textilpelenka mosásához ideális mosószereket is ajánlunk, így ha gyakran okoz gondot, hogy mivel mosd a textilpelenkákat, akkor így. Összefoglalva, egy átfogó útmutatót adunk kezedbe, amellyel a mosható pelenka használata, mosása és ápolása könnyebb lesz, hogy több időt tölthets a kisbabáddal.

A textilpelenka mosása

A textilpelenka mosása és gondozása – TARTALOM

 1. A használt textilpelenkák tárolása
 2. A textilpelenka mosása
 3. Mivel mossuk a textilpelenkákat?
 4. Hogyan távolítsuk el a foltokat a textilpelenkákból?
 5. A mosható pelenka fertőtlenítése
 6. A textilpelenkák szárítása
 7. A textilpelenkák vasalása
 8. A PUL bugyipelenkák ápolása

A használt textilpelenkák tárolása

A használt textilpelenkákat mindig a többi szennyestől elkülönítve tárold.. A piszkos pelenkák ideiglenes tárolására két lehetőség van.

Nedves módszer

A használt pelenkákat egy vödör vízbe helyezheted. Használhatsz kimondottan erre a célra gyártott pelenka kukát vagy pelenkatároló vödröt, de bármilyen fedeles vödör is megteszi (például festékesvödör). A vödörben lévő vizet azonban naponta cserélni kell, és a pelenkákat legfeljebb 3 napon belül ki kell mosni. A nedves pelenkák kényelmesebb kezeléséhez használhatsz ruhaszárító hálót. Ha a foltok vagy a kellemetlen szag miatt aggódsz, a széklettel szennyezett pelenkákat mosd ki folyó víz alatt mosószappannal, például epeszappannal, majd a foltok ellen adj öko folteltávolítót, ecetet vagy teafaolajat a vödörben lévő vízhez. Ez utóbbinak nemcsak kellemes illata van, hanem fertőtlenítő hatása is.

Száraz módszer

A pelenkákat pelenkatároló vödörben vagy más fedeles tárolóedényben tároljuk. A kellemetlen szagokat néhány csepp tiszta levendula- vagy teafaolajjal távolíthatjuk el. Ez a módszer azonban csak pisis pelenkák tárolására alkalmas. A széklettel szennyezett pelenkákat epeszappannal kell kimosni és egy vödör vízbe helyezni, vagy mosógépben azonnal kimosni.

A mosható pelenka használata
A modern textilpelenkák többféle színben és vonzó gyermekmotívumokkal készülnek.

A textilpelenka mosása

Mielőtt a pelenkákat vödörbe vagy a mosógépbe helyezed, folyó víz alatt távolítsd el a legnagyobb szennyeződéseket. A textilpelenka mosása során mindig vedd figyelembe a gyártó utasításait, mert a mosási módszer általában a pelenka anyagától függően változik. A legtöbb modern textilpelenka és hagyományos tetrapelenka mosható 60 °C-on, mivel ezen a hőmérsékleten a baktériumok már elpusztulnak. A 90 °C-os mosás nem túl környezet- és anyagbarát. Csak a pelenkakiütéses, rendkívül érzékeny bőrű vagy hasmenéses bélfertőzésben szenvedő csecsemőknek szánt pelenkákat javasoljuk ilyen hőmérsékleten mosni.

i

Ha gyermeked gyakori pelenkakiütéstől szenved, ne hagyd ki cikkünket: Pelenka dermatitis: Hogyan kezeljük a sebesedést a gyermekeknél?

A textilpelenka mosása

 • Ne töltsd túl a mosógépet. A pelenkák alapos mosásához nagy mennyiségű vízre van szükség. Ezért kerüld a különböző ECO-programokat, amelyek során a mosógép vizet takarít meg.
 • A mosógépet állítsd hosszú és hatékony mosási ciklusra (legalább 2 óra). Ha lehetséges, adj a programhoz extra előöblítést és extra áztatást.
 • Ne használj öblítőt, mert az csökkenti a pelenkák nedvszívó képességét.
 • Ha puhítani szeretnéd a pelenkákat, akkor öblítő helyett használj ecetes oldatot, amely fertőtlenítő hatású is. Ezt úgy készíthetjük el, hogy 100 ml ecetet 900 ml vízzel összekeverünk.
 • Tartsd be a mosószer adagolását. Ha többet használsz, előfordulhat, hogy nem mosódik ki teljesen a pelenkából, és a pelenka ezért irritálni fogja a baba bőrét.
 • Az új pelenkákat használat előtt legalább kétszer mosd ki, hogy a nedvszívó képességük a lehető legjobb legyen az első használatra.
 • A bugyipelenkák, pelenka külsők és AIO pelenkák mosása előtt ne felejtsd el rögzíteni a tépőzárakat.
A mosható pelenka használata
A szövetpelenkák népszerűsége hosszú évek után újra egyre nő.

Mivel mossuk a textilpelenkákat?

Legalább az első hónapokban használj kímélő mosóport, amelyek az érzékeny bababőrre lettek kifejlesztve. Ezek a mosószerek általában a Sensitive feliratot viselik. Mivel nem tartalmaznak irritáló összetevőket, a kiütés vagy allergiás reakció kockázata valóban minimális. Használhatsz környezetbarát öko mosószereket is, amelyek összetétele szintén nem irritáló.

Hogyan távolítsuk el a foltokat a textilpelenkákból?

A foltok a mosás után is megmaradhatnak a textilpelenkán, különösen a bébiételek bevezetése után. Először is, nem szabad elfelejteni, hogy a folt nem jelent szennyeződést - a megfelelő mosási ciklus használata esetén a pelenka higiénikusan tiszta még folt esetén is. Többszöri mosással a foltok általában eltűnnek. Ha mégsem, és nagyon zavar, próbálj meg epeszappant használni az eltávolításukhoz. Tavasszal és nyáron a napfény a legjobb segítőtárs a pelenkák tökéletes fehérítéséhez. Próbáld meg kerülni a vegyszeres folteltávolítók használatát - ezek tönkreteszik a pelenkát, és kiütéseket okozhatnak a babánál.

i

Hogyan pelenkázzuk a babát egyszerűen és kényelmesen? Cikkünkben számos hasznos tanácsot és tippet találsz: A baba pelenkázása (tippek és trükkök)

A mosható pelenka fertőtlenítése

A mosható pelenka fertőtlenítése csak súlyos esetekben szükséges, például rotavírusos hasmenés vagy extrém pelenkakiütés esetén a baba bőrén. Ebben az esetben használj ruhára is alkalmas fertőtlenítőszert, majd mosd ki a pelenkákat 90°C-on, de ne felejts extra áztatást adni a programhoz. Megfelelő gondoskodás mellett a pelenkák megelőző forralása vagy állandó fertőtlenítése már felesleges munka.

A textilpelenkák szárítása

Mosás után a lehető leghamarabb kezdd el szárítani a textilpelenkákat. A napon szárítás ideális, mivel a napsugarak gyönyörűen fehérítik a pelenkákat. A nyári időszakon kívül számíts arra, hogy egyes pelenkatípusok (például a bambusz) meglehetősen lassan száradnak.

És mi a helyzet a szárítógéppel? A pelenkákat száríthatod a szárítógépben, de ne tedd a szárítóba a vízálló PUL-t tartalmazó darabokat (pelenka külsők, AIO pelenka külsők, leszoktató pelenkák, tároló zacskók). Ezek nem kerülhetnek közvetlen hőforrásba vagy annak közelébe, mivel az károsíthatja a őket. Ugyanez vonatkozik radiátor és közvetlen napsütés esetén is.

Mosható pelenka fertőtlenítése
A legtöbb anyuka felismeri mind a textilpelenka, mind az eldobható pelenka használatnak előnyeit. Utóbbit főként utazáskor vagy orvoslátogatáskor érdemes használni.

A textilpelenkák vasalása

A textilpelenkákat nem kell vasalni, sőt egyes gyártók még tiltják is a vasalást. Az első hathetes időszakban a be nem gyógyult köldökzsinórcsonk miatt lehet vasalni a pelenkákat, de ez sem szükséges - mosás után a pelenkákat úgyis a szekrénybe tesszük, amely nem steril környezet. A baktériumok eltávolításához elegendő a pelenkákat használat után 2-3 napon belül 60 °C-on kimosni.

A PUL bugyipelenkák ápolása

A PUL bugyipelenkák is rendszeres ápolást igényelnek, de a pelenka külsőket nem kell minden váltás után kimosni. Íme néhány hasznos tipp a pelenka külsők ápolásához.

 • A PUL bugyipelenkákat nem kell minden egyes váltás után kimosni. Csak öblítsd le őket vízzel, vagy töröld át egy nedves ronggyal, és hagyd megszáradni.
 • A szennyezett PUL bugyipelenkákat mosás előtt alapvetően szárazon tárold.
 • A PUL bugyipelenkákat legfeljebb 60 °C-on mosd, ne használj öblítőt, és mosás előtt rögzítsd a tépőzárakat.
 • A PUL bugyipelenkákat ne szárítsd szárítógépben vagy radiátoron.
 • Kövesd a gyártó mosásra és szárításra vonatkozó ajánlásait.
i Szintén érdekelhet

Minden anya a legjobbat akarja a gyermekének, ezért fontos megfelelően gondoskodni a pelenkákról, amelyekben a babánk a csecsemőkor legnagyobb részét tölti.

5,0
T-Tomi TETRA Cloth pelenka, 3 db, kék csillagokkal
Mosható pelenka - pamut, 70 × 70 cm méret, színes/mintás - 1 430 Ft/db
4 290 Ft
Utolsó termék a raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BABY5647
4,6 40×
AlzaEco mosópor Sensitive 5 kg (100 mosás)
Bio mosószer - gyerekruhákhoz, foltok eltávolítása mosás közben és érzékeny bőrűeknek - 75,90 Ft/mosás - Ár több darab vásárlása esetén 1 518 Ft/1 kg
Szuper ár
7 590 Ft
1 csomag
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: Eko0006
4,9 39×
LOVELA Baby színes ruhára-4,1 kg (41 mosás)
Mosószer - gyerekruhákhoz, színes ruhákhoz mosásához, allergiásoknak és érzékeny bőrűeknek, mosások száma: 41, 4100 g - 153,41 Ft/mosás - Ár több darab vásárlása esetén 1 534,15 Ft/1 kg
6 290 Ft
1 csomag
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PPR809
4,8 10×
T-TOMI ortopédiai terpeszpelenka - patentos, Bears (3 - 6 kg)
Terpeszpelenka - terpeszpelenka, 1 méretben, súlyhatár: 3 - 6 kg, rögzítés módja: patentos, megfelelő pozícióban tartja a csípőt, anyaga: pamut, mintája: állatkás, darabszám a csomagban: 1 db
9 390 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABY0262
4,8 54×
T-tomi textilpelenka 10db - fehér
Mosható pelenka - gyerek, pamut, mérete 70 × 70 cm, 10 darab a csomagban, fehér kivitel - 789 Ft/db
7 890 Ft
1 csomag
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BABY0214
4,8 22×
Tommee Tippee szett SANGENIC Twist & Click kosár + 4 utántölő
Pelenka kuka - kb. 28 pelenka kapacitás
15 790 Ft
1 db
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BABY9188
5,0
GaGa's Bambusz leszoktató pelenka
Mosható pelenka - szeparációs, bambusz, 100 darab a csomagban, fehér kivitel
3 190 Ft
1 db
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BABY12400
5,0
Bamboolik Duo Pelenkakülső Sáfrány + nordic
Bugyipelenka - pelenka külső, all in two (AI2), mérete Univerzális, súlyhatár: 4 - 15 kg, rögzítés módja: tépőzáras, vízhatlan PUL réteg, megfelelő pozícióban tartja a csípőt, patentok a méretállításhoz, hipoallergén, pelenkakiütés elleni védelem, extra légáteresztő, anyaga: poliészter, mintája: állatkás, darabszám a csomagban: 1 db
8 090 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PLN320
4,8 78×
JELEN Jelínek Szappanpor 3 kg (60 mosás)
Bio mosószer - gyerekruhákhoz, környezetbarát és érzékeny bőrűeknek - 108,17 Ft/mosás - Ár több darab vásárlása esetén 2 163,33 Ft/1 kg
6 490 Ft
1 csomag
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PPR525
4,9 13×
T-tomi textilpelenka 5 db - fehér
Mosható pelenka - gyerek, pamut, mérete 70 × 70 cm, 5 darab a csomagban, fehér kivitel - Ár több darab vásárlása esetén 762,33 Ft/db
3 810 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
1 csomag
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BABY0213
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ